فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1389)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1389)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید آذری، علی اکبر متکان، علیرضا شکیبا صفحه 1
    شناخت نوع ابر و طبقه بندی ابرها از ابتدایی ترین اصول در اکثر روش های پیش بینی بارش است که در بیشتر مواقع به صورت بصری و با مقایسه تصاویر باندهای مادون قرمز و باندهای مرئی انجام می شود. دراین گونه مطالعات تنها از دمای روشنایی ابر و البدوی آن برای طبقه بندی ابر استفاده می شود، در صورتی که بافت و شکل ابرها نیز از عوامل تاثیر گذار در تشخیص انواع آن هاست. روش طبقه بندی شیءگرا به علت استفاده از پارامترهای بافت و شکل و نیز دمای روشنایی و آلبدوی ابر، روش مناسبی برای طبقه بندی ابرها به شمار می آید. لیکن این روش طبقه بندی، بسیار وابسته به دقت قطعه بندی نیز هست. با توجه به اینکه یکی از فاکتورهای موثر بر دقت طبقه بندی همانا مقیاس قطعه بندی است، لذا تعیین مقیاس مناسب قطعه بندی در افزایش دقت طبقه بندی شیءگرا اهمیت فراوان دارد. هدف از ارائه این مقاله نیز تعیین مقیاس مناسب قطعه بندی در طبقه بندی شیءگرا ابر است. در این تحقیق دو تصویر NOAA/AVHRR مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور انجام تحقیق، ابتدا اطلاعات اضافی شامل دمای روشنایی ابر در باند 3 و 4 و ارتفاع ابر از داده های سنجش از دور به منظور استفاده در قطعه بندی تصویر استخراج گردید و از روش دو باندی (مادون قرمز و مرئی) برای انتخاب نواحی آموزشی استفاده شد. سپس تاثیرات منفی خطاهای قطعه بندی بر دفت طبقه بندی شیءگرای ابر از طریق بسط روش محاسباتی تعیین گردید و دقت طبقه بندی کمی سازی شد. در این مرحله ارزیابی به وسیله کمی سازی تایرات کلی خطاها، با توجه به معیارها و واحدها در 25 مقیاس قطعه بندی صورت پذیرفت تا مقیاس مناسب برای قطعه بندی ابر به دست آید. نتایج نشان داد که نخست، دقت قطعه بندی ابر با افزایش مقیاس قطعه بندی کاهش می یابد؛ و دوم، تاثیرات منفی خطاهای قطعه بندی کمتر از حد مناسب در قطعه بندی ابر در مقیاس های بزرگ، به صورت کاملا محسوس بزرگ می شوند. همچنین دقت های قطعه بندی بالا لزوما منجر به دقت های بالای قطعه بندی شیءگرا در طبقه بندی ابر نمی شوند، اما دقت های پایین قطعه بندی منجر به دقت های پایین طبقه بندی می شوند. با توجه به این مورد، بهترین مقیاس برای قطعه بندی ابر، مقیاس 50 تعیین گردید که منجر به دقت کلی 5/90 درصد در طبقه بندی شیءگرای ابر شد.
    کلیدواژگان: مقیاس قطعه بندی، طبقه بندی شی گرا، روش دوباندی، نوع ابر
  • محمد مهدی خوش گفتار، محمد طالعی صفحه 17
    با توجه به رشد سریع شهرها در کشورهای در حال توسعه، نیاز به مدیریت و برنامه ریزی مناسب، به پرهیز ار تاثیرات مخرب زیست محیطی و اجتماعی-اقتصادی آن، همواره احساس می شود. در این زمینه طراحان و برنامه ریزان شهری به اطلاعات مکانی و زمانی مرتبط با الگو و میزان رشد، به منظور درک بهتر فرایند رشد شهری و تاثیرات آن نیاز دارند. تلفیق سامانه های اطلاعت مکانی و سنجش از دور، ابزار موثری را برای جمع آوری و آنالیز اطلاعات زمانی-مکانی فراهم می سازد. این تحقیق، ضمن بررسی و مدل سازی توسعه شهری در دو دهه گذشته، به پیش بینی توسعه شهر تهران طی دو دهه آینده می پردازد تا پایه و اساسی را برای مدیریت شهری فراهم سازد. در این تحقیق، مدل شبیه سازی و پیش بینی رشد شهری CA-Markov به کار برده شد و این مدل با استفاده از داده های تاریخی به دست آمده از مجموعه زمانی تصاویر ماهواره ای لندست – مربوط به سال های 1988، 2000 و 2006 – کالیبره گردید. با توجه به نقشه های پوشش / کاربری زمین به دست آمده از طبقه بندی تصاویر ماهواره ای، منظقه شهری در این مدت با 11 درصد (حدود 56 کیلومتر مربع) افزایش جمعیت مواجه شده است. همچنین مدل CA-Markov به منظور شبیه سازی رشد شهری برای سال های 2015 و 2025 اجراگردید و نتایج به دست آمده به بیانگر رشد 3 درصدی (حدود 15 کیلومتر مربع) در مناطق شهری از سال 2006 تا 2025 است. نتایج تحقیق حاکی از آن کارایی بالای مدل تلفیقی CA-Markov در پایش روند توسعه شهر در سال های گذتشه و پیش بینی رشد شهری برای سال های آتی بر اساس الگوی رشد سال های گذشته است. همچنین کاربرد روش تصمیم گیری چند معیاره در محیط نرم افزار Idrisi برای در نظر گفتن پارامترهای توسعه و رشد شهری، از دیگر ویژگی های این تحقیق است.
    کلیدواژگان: (Cellular Automata (CA، زنجیره مارکوف، سامانه اطلاعات مکانی، پیش بینی رشد شهری، ارزیابی چند معیاره
  • محمد اصلانی، علی اصغر آل شیخ، روزبه شاد صفحه 35
    رانش زمین از جمله بلایای طبیعی است که هر ساله خسارت های مالی و جانی زیادی را به بار می آورد. گسترش بی رویه شهرها سبب گشته است تا مناطق مسکونی زیادی در محل هایی که رانش زمین در آن ها بسیار محتمل است پدیدار شوند. این گونه است که تهیه و تدوین نقشه حساسیت رانش زمین، امری بسیار ضروری برای سلامت و توسعه شهرها به شمار می آید. هدف از این مقاله، ارائه روشی برای استخراج دانش (توابع عضویت فاری و قوانین فازی، برای پیش بینی رانش زمین در بخشی از استان مازندران است. به دلیل مکانی بودن پدیده رانش زمین و همچنین وجود عدم قطعیت مکانی، از تلفیق سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و سیستم استنتاج قاعده مبنای فازی (FRBIS) استفاده شد. در این تحقیق FRBIS از طریق داده های آموزشی به صورت خودکار ایجاد گردید. گام نخست برای ایجاد چنین سیستمی، خوشه بندی داده هاست که بدین منظور از الگوریتم فازی C Means استفاده شده است. برای تعیین تعداد بهینه خوشه ها دو شاخص ارزیابی خوشه (CVI) و سه معیار «دفت و سازگاری و کامل بودن» پیشنهاد گردید و به کار گرفته شد. در ادامه و با تصویر کردن خوشه ها بر روی محورهای مختصات توابع عضویت و قوانین فازی استخراج شدند. در مرحله نهایی و با افزودن دانش کارشناسی به این سیستم عملکرد سیستم بهبود یافت. دقت نقشه حساسیت رانش زمین به دست آمده از طریق سیستم پیشنهادی بیش از 80 درصد است. همچنین با بررسی هیستوگرام نقشه حساسیت رانش زمین ملاحظه شد که 5/13 درصد از مساحت کل منطقه خطرپذیری بالایی دارد. با محاسبه وابستگی بین نقشه حساسیت به دست آمده و نقشه های معیار، مشخص گردید که نقشه حساسیت رانش زمین دارای بیشتری همبستگی با سه نقشه معیار سنگ شناسی و فاصله از جاده و نیز کاربری اراضی است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات مکانی، سیستم استنتاج قاعده فازی، الگوریتم خوشه بندی فازی C Means، نقشه حساسیت رانش زمین، استان مازندران
  • مهدی هاشمی، عباس علیمحمدی سراب صفحه 55
    کاهش آسیب پذیری در برابر زمین لزره و برنامه ریزی صحیح به منظور مقابله با آن، نیازمند اطلاعات درست و دقیق و روزآمد و بهنگام است. در این مقاله داده های مربوط به زمین لرزه های بزرگ تر از 5 ریشتر در ایران از سال 1950تا 2010 مورد ارزیابی های آماری قرار گرفته اند. ابتدا وجود روند کلی بین بزرگی زمین لرزه ها در دو جهت شمالی- جنوبی و شرقی- غربی بررسی گردیدند و مشخص شد که روند قابل تشخیصی تا نزدیک ترین همسایه و k(d) – که هر دو فاصله مبنا هستند- مورد استفاده قرار گرفته و نشان داده شده است که زمین لرزه ها به شدت از الگوی خوشه ایتبعیت می کنند. اما شاخص های واریوگرام، General G و Global Moran s I نشان دادند که بزرگی زلزله های خودهمبسته نیستند. برای اطمینان از فقدان خود همبستگی بین بزرگی زمین لرزه ها با توجه به تعداد زیاد آن ها، منطقه مورد مطالعه به شبکه های یک کیلومتری تقسیم بندی شد و مقادیر ماکزیمم و میانگین بزرگی زلزله های نیز در هر شبکه تعیین گردیدند. سپس وجود خودهمبستگی بین هر یک از خصوصیات پیکسل ها با استفاده از واریوگرام بررسی د. در مرحله بعد، به منظور بررسی رفتار زمانی زمین لرزه ها، نمودار فراروانی تجمعی آن ها براساس زمان و نمودار بزرگ ترین زمین لرزه در هر سال رسم شدند. بررسی این نمودارها مشخص ساخت که زمین لرزه های بزرگ همیشه وجود داشته اند. در نهایت نمودار فراروانی تجمعی زمین لزره ها بر اساس فاصله از گسل نشان داد که 90 درصد زمین لرزه های تاریخی ایران در فاصله کمتر از 40 کیلومتری گسل ها رخ داده اند. نتایج این تحقیق می تواند برای بررسی و کشف مناطق لرزه خیز و پهنه بندی لرزه ای، بررسی روند زمین لرزه ها و پیش بینی رخدادهای بعدی مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زمین لرزه، آنالیز مکانی، الگوی مکانی، همبستگی
  • مجید هاشمی تنگستانی، لاله جعفری صفحه 71
    در دهه های اخیر با تکامل فناوری سنجش از دور، این فناوری به مثابه روشی موثر برای نقشه برداری واحدهای سنگی مطرح شده، و داده های سنجنده استر نیز به طور گسترده برای جداسازی انواع کانی ها و سنگ های سیلیکاتی مورد استفده قرار گرفته است. هدف از این تحقیق مقایسه الگوریتم های نقشه بردار زاویه طیفی و انطباق سیمای طیفی در تفکیک واحدهای سنگی کمپلکس افیولیتی نیریز بر پایه دسته داده های کالیبره شده SWIR و TIR استر است. طیف نمونه های صحرایی که به وسیله دستگاه های تجزیه طیفی (ASD) و طیف سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) اندازه گیری شده اند، به عنوان عضوهای انتهایی در این الگوریتم به کار رفته اند. مقایسه نتایج اگلوریتم هاینقشه بردار زاویه طیفی و انطباق سیمای طیفی با نقشه های زمین شناسی منطقه و مشاهدات میدانی و با اسفتاده از ماتریس آشفتگی، نشان داد که به دلیل حذف پیوستار و در نتیجه نرمال شدن سیماهای طیفی، الگوریتم انطباق طیفی دارای دقت بیشتری برای بارزسازی واحدهای سنگی هارزبورژیت – لرزولیت، هارزبورژیت- دونیت، گابرو، مرمر، دیاباز و رادیولاریت بدون بارزشدگی رخنمون های اطراف است، در حالی که الگوریتم نقشه بردار زاویه طیفی بخش های عمده ای از رسوبات دریاچه ای، آبرفتی، واریزه های کوهرفتی و زمین های کشاورزی را همراه با این واحدهای سنگی بارز می کند. به علاوه، نتایج نشان داد که به دلیل متمرکز شدن رفتار طیفی نمونه های سینگی منطقه در محدوده SWIR، این داده ها بعتر از داده های TIR توان جداسازی انواع واحدهای سنگ شناختی را دارند.
    کلیدواژگان: افیولیت، استر، نقشه بردار، زاویه طیفی، انطباق سیمای طیفی
  • محمدرضا ملک، مهدی قطبی نژاد صفحه 87
    برای کاهش تلفات در حوادث- اعم از طبیعی یا غیر طبیعی- مدیریت صحیح در امر امدادرسانی به حادثه دیگان امری ضروری است. این امر می تواند تابعی از جمعیت حادثه دیگان باشد. سیستم های اطلاعت مکانی با توانایی جمع آوری، ذخیره سازی، روزآمد یا بهنگام سازی و بازیابی اطلاعات، کمک شایانی در تصمیم گیری – و به تبع آن مدیریت- خواهند کرد. با پیشرفت فناوری، امکان استفاده از ابزارهای جدید و امروزین در طراحی و پیاده سازی چنین سیستم هایی فراهم آمده است. در این مقاله، ضمن ارائه طرح کلی امداد رسانی بر پایه استفاده از سیستم های اطلاعات مکانی، چگونگی به کارگیری ابزارهای شناسایی رادیویی، برای جمع آوری، نگهداری، روزآمد کردن یا بهنگام سازی و نیز بازیابی اطلاعات در سیستم اطلاعات مکانی مطرح و تشریح می شود. این درحالی است که پیشتر استفاده از شناسایی رادویی پیشنهاد شده بود، ولی به عنوان مولفه ای در سیستم اطلاعات مکانی طراحی نگشته بود. گردش کار مرسوم در امداد و نجات حادثه دیدگان نیز شرح داده می شود و مراحل مختلف رده بندی درمانی (تریاژ) با ذکر جزئیات بررسی می گردد. در ادامه نشان داده می شود که برای مدیریت امداد رسانی با روش های مرسوم چه مشکلاتی وجود دارد و چگونه می توان با به کارگیری روش پیشنهادی بر این مشکلات غلبه کرد. همچنین به عنوان مهم ترین نوآوری فعالیت حاضر، معلوم خواهد شد که بهینه سازی مدیریتانتقال حادثه دیدگان به مراکز درمانی، منجر به حل مسئله حمل و نقل می شود. راه حل مسئله حمل و نقل، با نیاز تخصیص مجروحان متناسب می گردد و الگوریتمی درست و مناسب برای حل آن ارائه می گردد. سرانجام در محیطی نرم افزاری، با استفاده از داده های نمونه، پیاده سازی صورت می گیرد. از آن جا که موضوع انتقال حادثه دیدگان به یکی از موضوعات بهینه سازی بدل گردیده، بنابراین وجود و دریافت پاسخ بهینه نیز تضمین شده است.
    کلیدواژگان: تریاژ، شناسایی رادیویی، بهینه سازی، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)
  • فاطمه شفیعی خورشیدی، عباس علیمحمدی سراب، سیدکاظم علوی پناه، حمیدرضا متین فر، مهدی فرخی صفحه 103
    در تصاویر با قدرت تفکیک مکانی کم یا متوسط، مانند ETM، پیکسل ها به اندازه ای هستند که پدیده های مختلفی درون یک پیکسل قرار می گیرند و سبب ایجاد پیکسل های مختلط یا ناخالص می شوند. به مظور استخراج اطلاعات از پیکسل های مختلف، به کارگیری روش هایی که توان استخراج اطلاعات دورن پیکسل را داشته باشند، امری لازم و ضروری است. روش تجزیه طیفی از جمله همین روش هاست. نتایج حاصل از تجزیه طیفی، وابستگی های زیادی به اعصای خالص انتخاب شده دارد. تا کنون روش های فراوانی برای انتخاب اعضای خالص از تصویر ارائه شده اند. در تحقیق حاضر دو روش – (الف) مبتنی بر شناسایی هندسی اجزا (استفاده از تصاویر)، و (ب) تصویر با قدرت تفکیک مکانی بالا (تصاویر IKONO)- برای انتخاب پیکسل های خالص مورد استفاده قرار گرفت و اعضای خالص پوشش گیاهی و اراضی بایر و سطوح نوفذناپذیر از تصویر استخراخ گردیدند. ارزیابی صورت گرفته بر روی نتایج حاصل ار روش های مختلف انتخاب اعضای خالص، نشان می دهد که روش استفاده از تصویر با قدرت تفکیک مکانی بالا - IKONOS- برای انتخاب اعضای خالص سطوح نفوذناپذیر با اختلاف 01/0 و ارضی بایر با اختلاف 02/0 نسبت به تصویر مرجع، نتایج بسیار مناسبی را در مقایسه با روش استفاده از تصویر به همراه داشت. نتایح حاصل از انتخاب اعضای خالص پوشش گیاهی درهر دوروش انتخاب اعضای خالص (با اختلاف 03/0 در تصویر IKONOS و 02/0 نسبت به تصویر مرجع) تقریبا برابر و پذیرفتنی اند.
    کلیدواژگان: تجزیه طیفی خطی، انتخاب اعضای خالص، پیکسل خالص تصویری، تصویر IKONOS
|
  • Azari H., Matkan A.A., Shakiba A Page 1
    Precipitation rate and amount measurements are among the flood warning methods which have been suggested by remote sensing in recent years. Cloud type identification and classification, as basic principles of precipitation estimation methods, are usually performed using visual interpretation of satellite images. In these studies only cloud brightness temperature and albedo are used for cloud classification, while texture and shape of clouds are effective properties in cloud type detection as well. Textures and shapes of clouds are ignored in pixel base classifications. So object-oriented classification technique is a suitable approach. In this technique, in addition to cloud brightnesstemperature and albedo, textures and shapes are the major parameters. Object-orient classification method, despite its benefits, depends on segmentation accuracy. The accuracy of segmentation is scale dependent too. Therefore, optimum segmentation scale is resulting to higher accuracy of object oriented classification. In this study two NOAA/AVHRR images in two consecutive cloudy days in August 2005 are used. In the first step, additional information included brightness temperature of band 3 and 4 and cloud height produced from NOAA/AVHRR images that used in image segmentation;and bi-spectral method has been employed for training region selection. Then the negative impacts of under-segmentation errors on the potential accuracy of object-based classification were quantified by developing a new segmentation accuracy measure. In this step, scale evaluation was performed with quantifying overall effect relative to features and units in 31 scales of segmentation.The results based on a NOAA/AVHRR satellite images were the same and indicate that: (1): cloud segmentation accuracies decrease with increasing segmentation scales; and (2) the negative impacts of under-segmentation errors in cloud segmentation become significantly large at large scales. Hence, the finest scale for cloud segmentation has been defined 50 as in this scale the overall accuracy of classification was 90.5% in cloud object oriented classification.
  • Khoshgoftar M.M., Taleai M Page 17
    The trend towards concentration of people in urban areas in developing countries has caused rapid urban expansions. This situation necessitates proper management and planning to avoid profound negative environmental and socioeconomic impacts. Urban planners require temporal and spatial information related to the pattern and extent of the urban growth for better understanding of its process and effects and to then set effective urban management and planning policies. Integration of Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS) technologies can provide efficient tools for collecting and analyzing the needed spatiotemporal informations. Tehran, the capital of Iran, has witnessed rapid growth since the last two decades. In this research, after investigating and modeling urban expansion in the last two decades, a model has been develop to understand the growth dynamics of this metropolis and to predict its expansion for the next two decades as a base to set urban management policies. In this research, a CA-Markov based urban growth simulation and predicting model has been applied and calibrated with historical data derived from a time series of Landsat satellite imagery captured at 1988, 2000 and 2006. Base on the land use/cover maps obtained from classification of satellite images, urban area has been increased 11% (about 56 km2) during 1988-2006. In order to simulate the urban growth in 2015 and 2025, the CA-Markov model has been utilized; and the result indicates that from 2006 to 2025, the urban areas would increase 3% (about 15 km2). The results of this research represent efficiency of integrated CA-Markov model in monitoring the urban growth process and its pattern in the last years and to predict urban growth for the future.Also, applying a multi-criteria decision making method to characterize urban growth and development parameters is another point of this research.
  • Aslani M. Alesheikh A.A., Shad R Page 35
    Landslides are natural disasters that can damage human lives and various properties annually.Unplanned development expansions of cities results in locating inhabited area with high risk of landslides. Consequently, it is essential to generate landslide susceptibility maps for city expansions.The objective of this paper is to propose a method for discovering knowledge (fuzzy membership functions and fuzzy rules) that can be used for predicting landslide locations in Mazandaran province.Landslide phenomenon is a spatial one, and there are numerous sources of uncertainty in spatial data.Therefore, there is a need to integrate a Fuzzy Rule Based Inference System (FRBIS) into a Geographic Information System (GIS) for mapping such events. The first step towards forming such a system is clustering which is exercised by Fuzzy C means algorithm. To determine the optimum number of clusters, two Cluster Validity Indexes (CVI) and three criteria- namely; accuracy, completeness, and consistency-are proposed and then used. By projecting clusters onto perpendicular axes, fuzzy membership functions and fuzzy rules are obtained. At the end, the system is improved by adding experts’ knowledge. The accuracy of the landslide susceptibility map is estimated over 80%. Also, by examining the histograms of the landslide susceptibility maps, it is inferred that 13.5% of the region are presumably faced with high risk of landslides. The results indicated that the landslide susceptibility intensity has the most dependency with three factor maps; lithology, distance to roads and landuse. This is done by calculating the relations between the attained landslide susceptibility zonation and the factor maps.
  • Hashemi M., Alimohamadi Sarab A Page 55
    In order to reduce and deal with the mitigation effects of earthquakes, the reliable and up-to-date information is required. In this paper, the historical earthquakes of Iran, greater than 5 Richter between years 1950 and 2010 were statistically evaluated. It was found that there is no significant trend in the earthquakes’ magnitudes along the North-South and East-West directions. Moreover, the spatial autocorrelation analyses using the distance-based indices (average distance to nearest neighbor and K (d)) revealed that the earthquakes follow the clustering pattern. However variogram, General G and Global Moran’s I indices indicated that earthquakes magnitudes are not autocorrelated.Furthermore, the statistical analyses of the maximum and mean values of the earthquakes’ magnitudes within a one-kilometer pixel illustrated an insignificant autocorrelation. The verification of the chronological behavior of the earthquakes using the cumulative histogram of them based on time and the graph of the largest earthquake’s magnitude annually, indicated that large earthquakes are continual problems. Finally, the cumulative frequency of earthquakes based on the distance to thefault revealed that 90% of the historical earthquakes have occurred within less than 40 km of faults. The obtained results can be used for investigation and extraction of earthquake prone areas, seismic zoning, verification of earthquakes trend and prediction of the future earthquakes.
  • Hashemi Tangestani M., Jafari L Page 71
    Remote sensing technology has recently been used in various categories, and is considered as an efficient method in lithological mapping. The ASTER data, in this regard, have been vastly used in mineral and rock enhancement. The objective of this research iscomparing the spectral angle mapping and spectral feature fitting algorithms in enhancing the Neyriz ophiolite lithological units based on the calibrated SWIR and TIR data of ASTER. The Neyriz ophiolite (53° 52' 30"–54° 14' 05" E, and 29° 15' 26" – 29° 40' 22" N) is one of the several large Tethyan ophiolites in a 3000 km abduction belt that was thrust over the edge of the Arabian continent during the Late Cretaceous (Alavi, 1994). Two geological maps-both at scale of 1:100,000- were compiled and published by the Geological Survey of Iran (1994, 1996) for the study area. A generalized geological map and the field photographs of the main lithological units are shown in figures 1 and 2. These evidences were used for comparing the output images to the field criteria. The geological maps were also applied as references for accuracy assessment of output results. Rock units of the study area occur at four geological zones, including: 1)Sanandaj-Sirjan; 2) Tertiary flysch; 3) Ophiolitic zone; and 4) Zone of Pichakan radiolarite, from NE to SW. A total of 50 collected samples were analyzed spectrally in the laboratory of Bowling Green State University, USA, using Analytical Spectral Device (ASD)with spectral range of 0.4–2.5 μm, and Fourier Transform Infrared spectrometry (FTIR) with spectral range of 6-16μm. The high resolution spectra obtained from these instruments were then resample to the ASTER 9 VNIR-SWIR (figure 3) and 5 TIR (figure 4) bands of ASTER in order to determining the diagnostic absorption features of each rock unit being used as an input to surface lithology mapping in SAM and SFF algorithms. As described by Hunt and Salisbury (1970), Burns (1970), Hunt et al. (1974), Adams, (1974), Hunt and Ashley (1979), Hunt and Evarts (1980), King and Ridley (1987), Vander Meer et al. (1997), Vincent (1997) both the fresh and weathered surfaces of igneous rocks show strong absorptions in the visible-near infrared region of the spectrum due to the presence of iron. Serpentines peridotites have multiple absorption bands near 1.4 μm and 2.3 μm, with supplementary broader and weaker features near 1.95 μm and 2.1 μm. These features can be attributed to vibration overtone and combination tones involving OH-stretching modes. Gabbros display broad absorptions typical of ferrous ion, centered near 1.28 and 1.85μm. Diabases show strong features near 2.3μm that could be attributed to Mg-OH vibration in epidotic. Absorption features of the radiolarian charts are dominant near 0.48, 0.9, 2.2and 2.45μm. Because of combination and overtone bands of the CO3 fundamentals occurring in marbles, they display absorption bands near1.87, 1.99, 2.15 and 2.33 μm. A cloud-free day-time ASTER level 1B scene, acquired on 8th of September 2003 and subsets corresponding to the Neyriz ophiolite zone were extracted from them. The Atmospheric and Topographic Correction (ATCOR) andReference Channel (available in ENVI 4.4) models were carried out on the VNIR-SWIR and TIR datasets, respectively. The ophiolite rock units were mapped by using the Spectral Angle Mapping (SAM) and Spectral Feature Fitting (SFF) techniques implemented on thecalibrated datasets using field samples spectra (figure 5 and 6). The output results were validated by the use of field observations and geological map evidences as well as using a confusion matrix and Kappa Coefficient. The overall accuracy and Kappa Coefficientsobtained from SFF and SAM algorithms, based on calibrated SWIR data, are 0.88, 90% and 0.76, 80%, respectively. Comparing the results of these algorithms with geological map and field observations and the results obtained by confusion matrix showed that because of the continuum removal and the resulting normalized spectral features, spectral feature fitting has more accuracy in enhancing lithological units based on the SWIR dataset. This algorithm could enhance lithological unit’s harzburgite-lherzolite, gabbros, marble harzburgite-dunite, database and radiolarite without enhancing the surrounding exposures. However, exposures such as lake and alluvial sediments, screed and agricultural lands were co-enhanced with these rock units while using the SAM algorithm. Results also showed that the spectral features of rock units exposed at the area are dominantly located at the shortwave infrared (SWIR) region, so this dataset could enhance lithological units better than TIR.
  • Malek M.R., Ghotbinejad M Page 87
    Reducing losses in disasters, whether natural or unnatural, requires a suitable management. Geospatial Information System (GIS) with the ability to collect, store, update and retrieve information, could help to make suitable decisions and consequently a good relief management. In this hitech period, the possibility of using new tools in the designing and implementation of such systems has been obtained.Within the framework of this article, a conceptual model for the relief procedure is suggested. Radio Frequency Identification (RFID) with an ability for collecting, maintaining and updating information of injured people, plays major role in developing such system. In this article, the authors describe how to use RFID through triage to improv emergency medical services. As the main contribution, they design injured transporting model by transforming the problem from injured people transportation into an optimization problem. Performance of the model is shown with a simulated problem.
  • Shafiee Khorshidy F., Alimohamadi Sarab A., Alavipanah S.K., Matinfar H.R., Farokhi M Page 103
    Reducing losses in disasters, whether natural or unnatural, requires a suitable management. Geospatial Information System (GIS) with the ability to collect, store, update and retrieve information, could help to make suitable decisions and consequently a good relief management. In this hitech period, the possibility of using new tools in the designing and implementation of such systems has been obtained.Within the framework of this article, a conceptual model for the relief procedure is suggested. Radio Frequency Identification (RFID) with ability for collecting, maintaining and updating information of injured people, plays major role in developing such system. In this article, the authors describe how to use RFID through triage to improve emergency medical services. As the main contribution, they design injured transporting model by transforming the problem from injured people transportation into an optimization problem. Performance of the model is shown with a simulated problem.