فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1390)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منوچهر فرج زاده اصل، عثمان محمدی صفحه 1
    ارزیابی آسیب پذیری آبخوان، کاری سودمند برای توسعه و مدیریت و تصمیم گیری های مربوط به کاربری اراضی، نحوه پایش کیفی منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از آلودگی این آب ها به شمار می آید. هدف از این مطالعه، به کارگیری مدل هوشمند ریاضی برای پیش بینی آسیب پذیری آب های زیرزمینی در استان زنجان است و به همین خاطر با استفاده از مدل ANFIS، روش جدیدی برای تخمین آسیب پذیری آب های زیرزمینی ارائه شده است. فرایند توسعه و ارزیابی این مدل با استفاده از مجموعه داده های واقعی و معیارهای آماری صورت گرفته است. بدین منظور با تهیه داده های مورد نیاز شامل عمق سطح آب زیرزمینی، تغذیه خالص، محیط آبخوان، محیط خاک، توپوگرافی، تاثیر منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی آبخوان، اقدام به ایجاد مدل ANFIS شد. در مرحله بعد نتایج حاصل از مدل با داده های واقعی اعتباریابی گردید. طبق نتایج تحقیق، مدل ایجاد شده توان پیش بینی موفقیت آمیز آسیب پذیری آب های زیرزمینی را دارد. مقادیر RMSE و در مرحله آموزش به ترتیب 18/101 و 98/0، و در مرحله ارزیابی 8/173 و 94/0 به دست آمدند. روش ارائه شده در این تحقیق، رهیافت جدیدی در تخمین آسیب پذیری آب های زیرزمینی به شمار می آید و قابلیت اتصال و ترکیب با مدل های دیگر و نیز به هنگام سازی با توجه به شرایط واقعی را به خوبی دارد. در بررسی نتایج حاصل از مدل ANFIS، بیشترین درصد پتانسیل آلودگی دشت مربوط به کلاس آسیب پذیری کم 74 درصد، و کمترین آن مربوط به کلاس خیلی بالا 1 درصد برآورد شده است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، آب های زیرزمینی، پیش بینی، ANFIS، زنجان
  • ثریا عباسی، علی یساقی * صفحه 19

    زیرپهنه لرستان، در بخش شمال غرب پهنه زاگرس چین خورده قرار دارد. پوشش رسوبی این زیرپهنه به مانند دیگر بخش های کمربند چین خورده رانده زاگرس، تحت تاثیر فعالیت مجدد ساختارهای زیرسطحی در خلال کوهزایی میوسن پسین زاگرس دچار دگرریختی هایی شده است. از مسائل ساختاری در زیرپهنه لرستان، عدم ارتباط برخی تغییرشکل های سطحی با گسل های سطحی است. در این مطالعه، با استفاده از تصاویر لندست ETM+، و با توجه به تغییر شکل های سطحی چون انحنا، قطع شدگی و جدایش ساختارها همچون انحنای اثر محوری چین ها، اقدام به شناسایی و به نقشه درآوردن خطواره های گسلی که می توانند مرتبط با فعالیت گسل های زیرسطحی باشند شده است. این خطواره های گسلی علاوه بر دارا بودن روند شمال غرب (مربوط به گسل های راندگی کمربند چین خورده رانده)، دارای دو روند عمومی دیگر شمال شمال غرب با جدایش راستگرد و شمال شرقی با جدایش چپگرد نیز هستند. برای تحلیل منشا این خطواره ها، از انطباق آنها با داده های زیرسطحی چون زمین لرزه ها و خطواره های مغناطیسی استفاده شده است. انطباق برخی از خطواره های گسلی شناسایی شده با شکستگی های پی سنگی نشانگر پی سنگی بودن آنهاست؛ و بیشترین انطباق ها به خطواره های گسلی که روند شمال شمال غرب دارند مربوط می شود. به علاوه، انطباق سازوکار و روند برخی از زمین لرزه های رخ داده در زیرپهنه لرستان، با این خطواره های گسلی شناسایی شده نیز موید پی سنگی بودن آنهاست. اعتقاد بر این است که این خطواره ها در نتیجه فعالیت مجدد گسل های پی سنگی متاثر از همگرایی ورقه عربی با ایران مرکزی ایجاد شده اند. دیگر خطواره های گسلی که با روند شکستگی های پی سنگی هم روند نیستند، حاصل مراتب فعالیت جوان تر گسل های پی سنگی در پوشش رسوبی اند، به گونه ای که وجود سطوح جدایشی در پوشش رسوبی مانع توسعه فعالیت این گسل های پی سنگی در سطح شده است. تمرکز غالب زمین لرزه های رخ داده در زیرپهنه لرستان در محدوده گسله بالارود و پیشانی کوهستان و همروندی روند این گسل ها با گسلش های زمین لرزه ای، نشان از آن دارد که این دو پهنه از پهنه های اساسی پی سنگی در لرستان به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: زاگرس چین خورده، زیرپهنه لرستان، روش سنجش از دور، خطواره های گسلی، خطواره های مغناطیسی
  • مصطفی مرادی، حسن وقارفرد، اسدالله خورانی، وفا محمودی نژاد صفحه 35
    برداشت بی رویه آب های زیرزمینی و افزایش آلودگی های زیست محیطی در نتیجه رشد روزافزون جمعیت، منجر به افزایش املاح و کاهش کیفیت آب های زیرزمینی شده است. یکی از شاخص های مهم در بررسی وضعیت کیفیت آب های زیرزمینی، هدایت الکتریکی است. افزایش هدایت الکتریکی نه تنها موجب کاهش کیفیت آب آشامیدنی می شود بلکه خسارت های جبران ناپذیری را بر خاک و کیفیت محصولات کشاورزی وارد می کند. هدف این تحقیق ارزیابی دقت روش های زمین آمار کریجینگ معمولی (OK)، کریجینگ ساده (SK) و روش های معین شامل روش عکس فاصله (IDW) با درجات 1 تا 5، روش درون یاب موضعی (LPI) و درون یاب عام (GPI) برای پهنه بندی شوری آب های زیرزمینی دشت شهرکرد است. با استفاده از تکنیک Cross-Validation با معیار آماری MAE و MBE، ارزیابی روش های مختلف زمین آمار صورت گرفت. نتایج نشان داد که روش کریجینگ معمولی با مدل نمایی به دلیل دارا بودن MAE و MBE پایین تر (09/0=MBE و 57/65=MAE)، با کمترین خطا و انحراف نسبی همراه است. بررسی های انجام شده نشان داد که همبستگی مکانی خوب بین داده های اندازه گیری شده در نقاط مختلف دشت شهرکرد وجود دارد، به گونه ای که مدل نیم تغییر نمای تجربی با شعاع تاثیر حداکثر 12 کیلومتر و دارای برابر 33 درصد است. در نهایت، روش کریجینگ معمولی به عنوان مناسب ترین روش میان یابی در تهیه نقشه تغییرات مکانی شوری دشت شهرکرد انتخاب شد.
    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، میان یابی، کریجینگ، زمین آمار، دشت شهرکرد
  • سیدروح الله عمادی، مهدی نجفی علمداری، مهرداد سبزواری صفحه 45
    هدف اصلی از این مقاله، تعیین پتانسیل ژئوئید با استفاده از داده های ماهواره ارتفاع سنجی، Jason-2 و ماهواره GRACE است. مراحل انجام تحقیق حاضر براساس الگوریتم زیر است: 1) تهیه 80 دوره، در حدود 27 ماه، داده های خام ماهواره ارتفاع سنجی Jason-2؛ 2) انجام تصحیحات لازم نظیر: جزر و مدی، اتمسفریک و دستگاهی بر روی داده های خام به منظور تعیین ارتفاع سطح آب تصحیح شده؛ 3) تعیین پتانسیل ثقل روی نقاط سطح متوسط دریا به صورت ماهانه، با استفاده از ضرایب ماهانه هارمونیک های کروی مدل های ژئوپتانسیل ماهواره GRACE؛ 4) حذف داده های مربوط به دریاچه های بزرگ دنیا، به خصوص خزر یا کاسپین؛ و 5) متوسط گیری از باقی مانده داده ها به منظور تعیین پتانسیل ژئوئید.
    نتایج نشان می دهند که متوسط پتانسیل ژئوئید در فاصله زمانی از ژوییه 2008 تا سپتامبر 2010- در حدود بوده که بیشترین مقدار تغییرات زمانی ماهانه آن با دوره تناوب نیمه سالانه در حدود 2/2 مترمربع بر مجذور ثانیه است.
    کلیدواژگان: ماهواره های ارتفاع سنجی، ژئوئید، گریس، سطح متوسط دریا، پتانسیل ثقل
  • مژگان میرزایی، روشنک درویش زاده، علیرضا شکیبا، علی اکبر متکان صفحه 55
    با گسترش سنجش از دور فراطیفی، امکان بهره گیری از گروه جدیدی از شاخص های طیفی با عنوان شاخص های باریک باند برای تخمین پارامترهای بیوفیزیکی و بیوشیمیایی گیاهان به وجود آمده است. هدف از این مطالعه، مناسب ترین نواحی طیفی برای تخمین محتوای آبی گیاه با استفاده از شاخص های گیاهی و همچنین بررسی تاثیرات تاج پوشش گیاه و خاک پس زمینه در انتخاب این شاخص هاست. اندازه گیری های تاج پوشش گیاه در آزمایشگاه سنجش از دور با استفاده از دستگاه اسپکترومتر GER 3700 صورت گرفت. دو گروه از شاخص های گیاهی، با عنوان شاخص های نسبتی و شاخص های تعدیل کننده تاثیر خاک برای برآورد مقدار محتوای آبی گیاه تکوین یافتند و پس از ارزیابی، مقایسه شدند. برای محاسبه شاخص های باریک باند با استفاده از داده های فراطیفی موجود، تمامی ترکیب های دوباندی ممکن برای 584 باند در دامنه طیفی 400 تا 2400 نانومتر به منظور محاسبه شاخص های باریک باند و تخمین محتوای آبی گیاه، با استفاده رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گرفتند. دقت نتایج تخمین محتوای آبی گیاه با استفاده از شاخص ها با باندهای بهینه به دست آمده، با استفاده از مقادیر ضریب همبستگی (2R) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و روش Cross-validation سنجیده شد و مورد مقایسه قرار گرفت. به دلیل تنوع در نوع تراکم تاج پوشش های گیاهی مورد بررسی و شرایط متفاوت خاک پس زمینه، با تقسیم بندی گیاهان به دو گروه با خاک پس زمینه متفاوت (تیره و روشن)، و همچنین دو تاج پوشش گیاهی متراکم و تنک، این تاثیرات در انتخاب بهترین شاخص ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان از آن داشتند که دقت تمامی شاخص ها در داده های با خاک پس زمینه روشن و داده های دارای تاج پوشش متراکم، به ترتیب در قیاس با داده های دارای خاک پس زمینه تیره و تاج پوشش تنک، با دقت بالاتری همراه بودند) نتایج به دست آمده در این تحقیق، توجه به خاک پس زمینه و ساختار تاج پوشش گیاهی را در انتخاب بهترین شاخص و باندهای بهینه برای شاخص ها، آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: محتوای آبی گیاه (VWC)، سنجش از دور فراطیفی، شاخص های باریک باند
  • سمیه طالبی اسفندارانی، سیدکاظم علوی پناه، عباس علیمحمدی سراب، حسن روستا صفحه 71
    پوشش برف حدود 50 میلیون کیلومتر مربع از سطح نیم کره شمالی را تشکیل می دهد و بنابراین به خاطر آلبدوی بالا و رسانش گرمایی پایین تاثیر عمده ای در بیلان انرژی زمین دارد. همچنین قسمت اعظم ذخایر آبی مورد استفاده انسان از پوشش برف، به ویژه در مناطق کوهستانی جهان، تامین می شود. از جمله محدودیت های نقشه های برفی که از باندهای مرئی و مادون قرمز حرارتی استفاده می کند تاریکی ابر است و شناسایی ابرها به دو دلیل لازم است: یکی برای نشان دادن مناطقی که ابر سطح شان را می پوشاند، و دیگری به منظور جلوگیری از خطاهایی که به دلیل شناسایی نادرست ابر به عنوان برف به وجود می آید.
    در این مطالعه تصاویر سنجنده MODIS به دلیل قدرت تفکیک مکانی مناسب در برف سنجی، بازنگری زمانی سریع و تعداد زیاد باندهای طیفی مورد استفاده قرار گرفت. منطقه مورد مطالعه محدوده البرز مرکزی و دارای چندین ایستگاه برف سنجی است. با بررسی الگوریتم های مختلف تعیین سطح برف، سرانجام الگوریتم Snow Map بر تصاویر اعمال شد. با توجه به اینکه محدودیت اصلی در الگوریتم Snow Map، عدم توانایی آن در جداسازی برخی ابرهاست، برای رفع این مشکل الگوریتم ماسک ابر لیبرال بر تصاویر اعمال شد و نتایج آن با تصاویر حاصل از اعمال الگوریتم Snow Map بدون ماسک ابر لیبرال با استناد بر داده های ایستگاه های برف سنجی و کمک پارامتر ارتفاع مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که الگوریت Snow Map توانایی جداسازی ابرهای ارتفاع بالا و ابرهای دارای ذرات یخ را ندارد و آنها را به عنوان برف طبقه بندی می کند. بررسی ها نشان می دهد زمانی که ماسک ابر لیبرال استفاده شود، دقت الگوریتم Snow Map در مقایسه با زمانی که ماسک ابر جدید استفاده نمی شود 10 درصد افزایش می یابد و از طبقه بندی برخی ابرها در کلاس برف جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: برف، MODIS، نقشه برف، ماسک ابر
  • آذر ارغوانیان، روشنک درویش زاده، ایرج رسا، امین حسینی اصل صفحه 91
    شناسایی و اکتشاف کانی های مناطق به روش سنتی از طریق عملیات زمینی و کارهای میدانی انجام می شود. این روش، زمان و هزینه و نیروی انسانی فراوان می طلبد و گاه نیز با خطا همراه است. امروزه علم سنجش از دور با بهره گیری از رفتارهای طیفی منحصر به فرد کانی ها، به عنوان روشی جدید، مورد استفاده علم اکتشاف معدن و زمین شناسی قرار گرفته است. با پیشرفت علم سنجش از دور و پیدایش سنجش از دور فراطیفی، امکان دریافت تصاویر با قابلیت و توانایی طیفی بسیار بالا و دسترسی به اطلاعات وسیع تر و دقیق تر در این زمینه فراهم شده است. در پژوهش حاضر از تصاویر Hyperion ماهواره 1-EO که در تاریخ 4 سپتامبر 2004 دریافت شده، برای شناسایی نواحی دارای طلا در منطقه مشکین شهر واقع در شمال غرب ایران استفاده شده است. دلیل انتخاب طلا، اهمیت و ارزش و کمیاب بودن آن است. انتخاب اعضای مرجع این تحقیق، از عملیات میدانی قبلی در منطقه و اعضای مرجع حاصل از پیاده سازی الگوریتم PPI صورت گرفته است. سپس الگوریتم های SAM و LSU با اعضای مرجع انتخاب شده روی تصویر اجرا شدند. در نهایت نقشه طبقه بندی شده حاصل از این روش ها با نقشه های موجود و داده های زمینی مقایسه شد و میزان صحت آنها بررسی گردید. دقت پیاده سازی روش SAM با انتخاب اعضای مرجع حاصل از PPI، به بیشترین میزان 94 (درصد) بوده است، که خود نشان از اهمیت تصاویر فراطیفی و روش SAM در استخراج نواحی دارای پتانسیل و آنومالی های طلا دارد.
    کلیدواژگان: اکتشاف، تجزیه طیفی خطی، طلا، نقشه بردار زاویه ای طیفی، هایپریون
|
  • Farajzadeh Asl M., Mohammadi O Page 1
    Assessing the vulnerability of an aquifer is essential for development, management and the ways to qualitatively control ground water resources as well as prevention of these waters’ contamination. The objective of this study has been the usage of a new intelligent Adaptive Nero Fuzzy Inference System (ANFI) to predict groundwater vulnerability in Zanjan province, Iran. In this study ANFIS model has been developed as a new way to predict the mentioned vulnerability. Data used in this study were as follows: the depth of water table, net recharge, aquifer circumference, soil environment, topography, the effect of non-saturation zone and electric conductivity. Several statistical and graphical criterions have been used to check the accuracy of the model. The model results validated using obtains data from groundwater vulnerability isolate. Results showed that the developed model had the proficient capability to successful prediction of groundwater vulnerability. It was found that the ANFIS model with R2=o.98 and RMSE=101/18 in training stage and R2=0.94 and RMSE=173.8 in testing stage was the best predictor among the other ones. The presented methodology in the current study was a new approach in estimating groundwater vulnerability and could be combined with other mathematical models for model updating. Also, in analysis of the ANFIS model, maximum percentage of contamination potential of the field has been shown to be related to low class 4 percent and the minimum was related to very high class 1 percent.
    Keywords: Vulnerability, Groundwater, Prediction, ANFIS, Zanjan
  • Abbasi S., Yassaghi A Page 19

    The Lurestan Subzone, is located on the Northwest Zagros Folded Belt. The sedimentary cover of this fold belt, such as the other parts of Zagros Fold-Thrust Belt, is affected by reactivation of subsurface structures through post Miocene Zagros Orogeny. Among the main structural problems in the Lurestan subzone is the disaffiliation between surface deformation and faults. In this study, by means of ETM+ satellite images and based on surface deformations like curved, truncated and offset structures (i.e., bending of fold axial traces), the fault Lineament which are related to the activity of subsurface or conceal faults are mapped. These lineaments, besides the NW- trending which is related to thrust fault corresponding with the Zagros Fold-Thrust belt, have two general orientations. The first set, that is N-trending and shows right-lateral offset; and the second set, that is NE-trending Indicate left lateral separation. Since these lineaments are the surface aspects of subsurface structures, comparison of them with subsurface data like focal mechanism of earthquake and geomagnetic Lineaments have also used for analyzing the origin of these lineaments. The most adoption belonged to the NW-trending fault lineaments. Moreover adaption of some earthquake mechanism in Lurestan subzone with detected fault lineaments in this study shows that they have a basement origin and are formed through reactivation of basement fault during the convergence of Arabian Plate and Central Iran. The other fault lineaments which do not correspond to the basement faults are proposed as the younger order of the fault reactivation on the covering surface. The detachment layers within the sedimentary cover of the Zagros do not allow the basement faults reactivation reach to surface. The most abundant of the occurred earthquakes in Lurestan subzone are in Balarud and Mountain Front Faults. The similarities on trend of these faults with focal mechanism of earthquakes confirm that these two zones are the main basement zones in Lurestan Region

    Keywords: Zagros Folded Belt, Lurestan Subzone, Remote Sensing Method, Fault Lineaments, Magnetic Lineaments
  • Moradi M., Vaqharfard H., Khurany A., Mahmudinejad V Page 35
    Irregular utilization of groundwater and increasing environmental pollution, which leads to the population growth causes decreasing the quality of mineral water. Among the important indicators of the quality status of groundwater, is electrical conductivity. Increasing the electrical conductivity leads to low-quality water and soil too. This study aimed to evaluate the accuracy Geostatistics methods Ordinary Kriging (OK), Simple Kriging (SK), and deterministic ones, Inverse Distance Weighting (IDW) with grades 1 to 5, Local Polynomial Interpolation (LPI) and Global Polynomial Interpolation (GPI), using Cross-Validation Technique MAE and MBE statistical criteria for evaluating different methods of Geostatistical. The results showed that ordinary Kriging with exponential model due to having lower MAE and MBE (MBE= -0.09 and MAE=65.57) and the least errors, is the relative deviation. Studies showed that good spatial correlation between the sizes of data making in different parts of the Shahrekord Plains has been changed. Therefore, half a view of an experimental model with a radius of 12 km. and C/Sill equals to 33 percent. Finally, the ordinary Kriging has been selected as the most appropriate method for mapping Shahrekord plain lands.
    Keywords: Electrical conductivity, Interpolation, Kriging, Geostatistical, Lowland, Shahrekord
  • Emadi S.R., Najafi Alamdari M., Sabzevari M Page 45
    The main objective of the paper is determination of the geoidal potential, using satellite altimetry, Jason-2, and GRACE data. This purpose has been carried out according to the following algorithms Preparation of 80 cycles, about 27 month, of Jason-2 altimeter raw data, 2. Applying all necessary corrections such as: tidal, atmospheric and instrumental corrections, on the raw data to determinate corrected sea surface heights (COSSH); 3. Computing monthly Earth's gravity potential at the mean sea surface points, using GRACE monthly spherical harmonic coefficients 4. Removing parts of data related to the world greatest Lakes, especially the Caspian; and 5. Averaging of remaining data to determinate the geoidal potential. The results indicated that the average of geoidal potential, from July 2008 to September 2010 is about has been, where the highest monthly changes related to semi-annual variations is about.
    Keywords: Satellite Altimetry, Geoid, GRACE, Mean sea surface, Gravity Potential
  • Mirzaie M., Darvishzadeh R., Shakiba A.R., Matkan A.A Page 55
    Developments in the field of hyperspectral remote sensing have provided the possibility of having new indices for estimation of vegetation biochemical and biophysical properties. The objective of this study was first to explore sensitive spectral bands that are most suitable for estimation of vegetation water content, and then investigating if soil type and canopy density affect on selecting the best narrow band index and the optimum bands for them in estimation of vegetation water content. The spectral measurements have been carried out by using a GER spectroradiometer. Two groups of narrow band vegetation indices, namely ratio based and soil based ones were compared for estimating the vegetation water. All two band combinations involving 584 wavelengths between 400 and 2400 nm were used for calculation of narrow band vegetation indices and estimating vegetation water content by using linear regression model. The predictive performances of hyperspectral indices were then determined and compared, using cross validated R2 and RMSE between the measured and estimated water content. Because of variation in canopy structure of vegetation under study and different soil backgrounds, these effects have been investigated in selecting the best narrow band indices by dividing the samples into two groups with different soil type (dark/light) and thin /thick canopy. The results indicated the better performance of all narrow band indices in light soil type and thick canopy groups, in compare with dark soil type and thin canopy groups respectively (R2CV_dark=0.85, R2CV_light=0.89, RMSECV-dark=0.35, RMSECV-light=0.29, R2CV_thin=0.78, R2CV_thick=0.81, RMSECV-thin=0.36, RMSECV-thick=0.28). The result obtained in this research highlighted the role of background effect and canopy volume in selecting the best vegetation index and optimum spectral bands.
    Keywords: Vegetation water content (VWC), Hyperspectral remote sensing, Narrow band Vegetation indices
  • Talebi Esfandarani S., Alavipanah S.K., Alimohammadi Sarab A., Roosta H Page 71
    The Coverage of snow is about so million Km. of Northern hemisphere and therefore, because of its high albedo and low heat conductivity, it has an important effect on balancing the whole energies on the Earth. Moreover, the most part of water reserves used by human are obtained from snow coverage, especially in mountainous regions of the world. Among the limitations of snow maps that use visible bands and thermal infra-red bands is clouds darkness’s. Therefore, identification of clouds would be necessary for two reasons: 1. Exhibiting the regions which are covered by clouds and 2. Reducing the errors produced as results of incorrect identifications. In this research, images obtained from MODIS sensor have been used because of their acceptable spatial resolution, rapid temporal revision and abundance of the spectral bands. The studied area is located on Central Alborz mountainous region of Northern Iran. The area is periodically covered by snow and encompasses several snow-gauge stations. Considering different algorithms related to identification of snow surface, finally the Snow Map algorithm has been used for the images. Liberal Cloud Mask algorithm was also used to reduce limitations of the Snow Map algorithm in identification of some clouds. Results have been compared to the images obtained from the Snow Map algorithms application, without Liberal Cloud Mask based on snow-gauge station data and height parameters. Results have showed that the Snow Map algorithm cannot distinguish high-level clouds, and clouds containing ice particles, and so it classifies clouds as snow. Investigations showed an increasing about 10 percent in precision of the Snow Map algorithm, when Liberal Cloud Mask was used.
    Keywords: Cloud Mask, Snow Map, Snow Modis
  • Arghavanian A., Darvishzadeh R., Rasa I., Hossaini Asl Page 91
    Nowadays, the geologists and mining scientists are benefited from remote sensing which acquires unique spectral properties of minerals. The advent of hyperspectral remote sensing has offered new possibilities for measuring specific mineral characteristics that were difficult to be measured, using conventional multispectral sensors. In this study, a Hyperion image from the EO-1 satellite which referred to 4th September 2004 for Meshkinshahr, Ardabil was used for surveying the potential auriferous (such as gold mines, golden streaks, etc.) Gold was elected in this study due to its rare existence and of course its high economic value and importance. The Hyperion images were analyzed by using Spectral Angular Mapper (SAM), Linear Spectral Unmixing (LSU) and the field measurements. The end-members were extracted; using the field measured data and also through the results obtained from using Pixel Purity Index (PPI). The overall accuracy of the derived potential distribution maps were examined using the field measured data and the earlier geological maps. The results showed that in comparison to LSU, a higher accuracy has been achieved when SAM method was applied and the end-members were selected using the PPI (overall acc. =94%). Probably this has been due to the rare existence of gold and relative homogeneity of minerals which exist in a pixel. The outcome of this study highlights the ability of SAM and hyperspectral images for surveying identifying the potential auriferous areas in the mentioned region.
    Keywords: Exploration, Linear Spectral Unmixing, Gold, Spectral Angular Mapper, HYPERION