فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمدعلی تبار، مهدی باستان، زهرا شایگان فرد، محمد مهدی بهروزی صفحات 1-21
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دوره های آموزش ضمن خدمت بر افزایش کیفیت زندگی کاری کارکنان سازمانها است.جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان شاغل در یکی از سازمان های دولتی استان مازندران تشکیل می دهد. که از میان آنها تعداد 279 نفر به روش طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است که برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته کیفیت زندگی کاری که دارای ابعاد آموزش و بهسازی شغلی،حقوق و مزایا،امنیت شغلی و بعد مشارکت کارکنان(آلفای کرنباخ =0.91)می باشد و پرسشنامه تعداد و ساعات دوره های طی شده آموزش ضمن خدمت استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون t-test، نشان داد که: بین آموزش ضمن خدمت و افزایش کیفیت زندگی کاری کارکنان بانک صادرات رابطه وجود ندارد و در ضمن بین آموزش ضمن خدمت و بعد آموزش و بهسازی شغلی و بعد امنیت شغلی رابطه وجود دارد و بین آموزش ضمن خدمت و بعد حقوق و مزایا و بعد مشارکت کارکنان رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، کیفیت زندگی کاری، سازمان
  • حسن فاضلی، افسانه فاضلی، زهرا رحیمی صفحات 19-35
    بدون شک بحث کیفیت یک عامل اثرگذار درروند توسعه صنعت، بازرگانی و آموزش بوده و یکی از مهمترین عامل های رقابت سازمان و موفقیت در بازارهای جهان می باشد. مدیریت کیفیت جامع (TQM) یک فلسفه مدیریتی است که با توجه به اهداف آن، باعث افزایش اثربخشی از منابع مادی و انسانی سازمان می گردد و روشی برای اداره یک سازمان است که اساس آن بر کیفیت و مشارکت همه اعضای سازمان استوار است و هدف آن نیل بر موفقیت درازمدت از طریق جلب رضایت مشتری و تامین منافع همه افراد ذی النفع است و تنها سازمان هایی در عرصه رقابت از موقعیت مناسبی برخوردار می-باشند که محور اصلی فعالیت خود را بر مبنای نیاز مشتریان و حداکثر کیفیت قرار داده اند. مدیریت کیفیت جامع، به سازمان نگاه سیستمی دارد و مدارس را سیستم های اجتماعی باز می داند که با روش سایبرنتیکی بهترین کارآئی را خواهند داشت. نظام های آموزشی به عنوان شاخص ترین وسیله سرمایه گذاری نیروی انسانی در زمینه شکوفائی در جامعه نقش اصلی را بر عهده دارند. امروزه این نظام ها سهم قابل توجهی در بودجه هر کشور را هزینه کرده و با توجه به اهمیت و تاثیر آن در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و غیره کشور ضروری است که در جهت بهبود کیفیت آن اقدامات اساسی صورت گرفته تا هم از هدر رفتن منابع مادی و مالی جلوگیری شود و هم با حداکثر کیفیت به دست آمده از آموزش بیشترین بازدهی در ابعاد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به وجود آید. اگرچه مدیریت کیفیت جامع در ابتدا برای اهداف صنعتی طراحی و تنظیم شده ولی امروزه در مقوله آموزش و پرورش و آموزش عالی هم وارد شده و الگویی برای آموزش کیفی و عوامل موثر در برخورداری از آن می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت، کنترل کیفیت، تضمین کیفیت، مدیریت کیفیت جامع، مدیریت کیفیت جامع در آموزش
  • آریان نادربیگدیلو، اژدر شمخانی، یاورنورعلیان صفحات 35-59
    هدف عمده این تحقیق توصیفی- پیمایشی، بررسی درونی کردن ارزش های اسلامی در میان فرزندان دانش آموز کارکنان ف.ا.ا.همدان بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مربیان پرورشی دبیرستان های شهر همدان بودند (N=134) که با توجه به اهمیت موضوع و در دسترس بودن نمونه ها، کلیه نمونه ها سرشماری گردیدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای محقق ساخته، در قالب 29 سنجش گر و به صورت طیف لیکرت 5 گزینه ایی بود. روایی پرسشنامه، به تایید پانل استادان راهنما، مشاور، متخصصین و کارشناسان مربوطه رسید و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 92/0 به دست آمد. نتایج آزمون کای اسکور (2χ) نشان داد که در سطح معنی داری 01/0: 1- بین شیوه های تربیتی مدیران، معاونان و مربیان پرورشی با درونی کردن ارزش های اسلامی در فرزندان دانش آموز کارکنان ف.ا.ا.همدان رابطه وجود داشت؛ 2- بین محتوای دروس آموزشی و درونی کردن ارزش های اسلامی در فرزندان دانش آموز کارکنان ف.ا.ا.همدان رابطه وجود داشت؛ 3- بین فضای فیزیکی مدرسه و درونی کردن ارزش های اسلامی در فرزندان دانش آموز کارکنان ف.ا.ا.همدان رابطه وجود داشت؛ و 4- بین اجرای برنامه های دینی مدارس و درونی کردن ارزش های اسلامی در فرزندان دانش آموز کارکنان ف.ا.ا.همدان رابطه وجود داشت.
    کلیدواژگان: درونی کردن، ارزش های اسلامی، فرزندان دانش آموز کارکنان ف، ا، ا، همدان، مربیان تربیتی، دبیرستان، همدان (شهر)
  • محمد قادری نیا صفحات 59-77
    اجرایی کردن آموزه ها و تعلیمات دینی در سازمان های کشور، نیازمند تدوین قوانین و مقررات جامع و دقیقی است. سازمان نیروهای مسلح نیز یکی از سازمان های کشور است که توجه خاصی به امر تصویب مقررات مناسب در زمینه ایجاد نظم و رشد معنوی کارکنان نیروهای مسلح داشته است. یکی از این مقررات، آیین نامه انضباطی نیروهای مسلح می باشد و از آنجا که وظایف و تعالیمی را در جهت ارتقاء معنوی پرسنل در نظر گرفته است، بررسی دقیق مواد مرتبط با این موضوع، امری ضروری است. بنابراین، هدف این پژوهش، تحلیل موادی از آیین نامه انضباطی است که مربوط به ایجاد معنویت و تعالی معنوی در کارکنان نیروهای مسلح می باشد. برای دستیابی به این هدف، با روشی توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای، کتب و قوانین، منابع الکترونیکی و سایت ها، ابتدا به ذکر مفاهیم و اصطلاحات و سپس به بررسی مواد مربوطه مبادرت گردید و به این نتیجه منتج شد که انضباط مذکور در ماده 6، ارتباط کاملی با معنویت در نیروها و تعالی معنوی آن ها دارد و مهم تر از انضباط ظاهری، جنبه معنوی آن است که اصلی ترین عامل ایجاد معنویت و انضباط ظاهری و اداری در نیروهای مسلح می باشد و می توان آن را حالتی روحانی تعریف کرد که افراد آن را در درون خویش احساس می نمایند. از جهت دیگر نباید نقش فرماندهان و روسا را فراموش نمود و طبق ماده 58، آنها باید به هدایت و آموزش افراد زیر دست خود بپردازند و به این ترتیب موجب ارتقاء و تعالی کارکنان در جنبه های معنوی گردند.
    کلیدواژگان: انضباط، آیین نامه انضباطی، تعالی معنوی، فرماندهان، کارکنان
  • علی محبی، اکرم علی مردانی صفحات 77-107
    در هر سازمانی توسعه نیروی انسانی مبنای هرگونه پیشرفت و تعالی محسوب می شود و دانشگاه علوم انتظامی نیز از این امر مستثنی نیست. فرماندهان و مدیرانی که بخش مهمی از کار تربیت دانشجویان به عنوان منابع انسانی آینده نیروی انتظامی را بر عهده دارند از جایگاه ویژه ای برخوردارند و هرگونه بی توجهی به آنان تاثیر تربیتی منفی به دنبال خواهد داشت. با عنایت به مطالب فوق تدوین نظام خدمتی فرماندهان دانشجویی در دستور کار دانشگاه قرار گرفت که در این مجموعه تلاش شده است بخشی از آن تحت عنوان الگوی ارزشیابی فرماندهان دانشجویی آورده شود. این فرایند علمی که با استفاده از شاخص های استخراج شده از نظر متخصصان، مسئولان، فرماندهان دانشجویی و دانشجویان طراحی شده است در نهایت به شرح زیر پیشنهاد شد. تکمیل فرم ارزشیابی عملکرد یگان تحت الامر افسران دانشجویی، توسط بازرسی دانشجویی، تکمیل فرم ارزشیابی عمومی رفتاری توسط فرمانده دانشجویی همکاران و فرماندهان بلافصل. تکمیل فرم ارزشیابی توانایی مدیریتی و فرماندهی توسط فرماندهی دانشجویی و فرمانده بلافصل. تکمیل فرم ارزشیابی عملکرد فرماندهان صف، توسط دانشجویان تحت الامر. تکمیل ارزشیابی عملکرد فرماندهان صف، توسط فرمانده دانشجویی همکاران و فرمانده بلافصل. پس از جمع بندی نتایج فرم های فوق توسط مبادی ذی ربط، نتایج آن به صورت زیر منعکس می شود. امتیاز کمتر از 40%، امتیاز 40 تا 65 درصد. امتیاز 65 تا80 درصد، امتیاز 80 تا 100. امتیاز 90 تا 100 درصد، اتمام همکاری - دوره آموزشی - ادامه خدمت بدون ارتقا- ادامه خدمت با ارتقا- انتخاب افسر صف منتخب.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، افسران صف
  • محسن غلامی رزینی، احسان غلامی، نصرت الله دلیران صفحات 107-127
    در وضعیت فضای دانشگاهی امروز و وظیفه ای که این نهاد در جهت پیشرفت تحصیلی دانشجویان بر عهده دارد، فراگیری ایجاد انگیزه در آنان نسبت به پیشرفت تحصیلی از جمله موضوعات بسیار مهمی است که هر دانشگاهی (خصوصا دانشگاه پلیس) بایستی به آن توجه داشته باشد. لذا پژوهش حاضر به منظور بررسی و تبیین رابطه انگیزه با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه پلیس ارائه گردیده است.جامعه آماری تحقیق شامل 250 نفر از دانشجویان دوره20 کارشناسی دانشگاه پلیس می باشد که روش نمونه گیری آن بصورت تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران انجام گرفته است. روش پژوهش بصورت میدانی انجام شده که به منظور رسیدن به پاسخ سئوالات پرسشنامه نرم شده AMS بر روی دانشجویان به اجرا در آمده و نتایج حاصله از آن با استفاده از نرم افزار spss در دوسطح آمار توصیفی و روش های آمار استنباطی (t تک گروهی)، تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برای ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانشجویان از معدل واحدهای گذرانیده شده آنها استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد میزان انگیزه درونی دانشجویان دانشگاه پلیس برای تحصیل بالاست و رابطه مستقیمی بین انگیزه درونی و پیشرفت تحصیلی آنان وجود دارد. نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده پایین بودن عدم انگیزه در انگیزش تحصیلی دانشجویان و رابطه منفی و معنادار بین آن و پیشرفت تحصیلی دانشجویان می باشد. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که علیرغم بالا بودن اندازه سطوح تشکیل دهنده انگیزه بیرونی در دانشجویان، انگیزه بیرونی در پیشرفت تحصیلی آنان موثر نیست. نتایج تحقیق حاکیست که تفاوت معنی داری در سطوح انگیزشی تنظیم همانند سازی شده، تنظیم درونی و تنظیم بیرونی بین دانشجویان دانشگاه پلیس وجود دارد. این دانشجویان در سطوح انگیزشی خود نمرات بالا و در سطوح تعیین کننده نمرات کمتری کسب کرده اند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دانشجویان دانشگاه پلیس نسبت به تحصیل انگیخته تر هستند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، انگیزه، انگیزش درونی، انگیزش بیرونی، دانشگاه پلیس
  • فرشته هدایتی، حسن ملکی صفحات 127-147
    آموزش و پرورش، سرمایه نسل امروز و آینده ما است. سرمایه ای که نمی توان قیمتی برآن نهاد و همان چیزی است که بشر را از تاریکی و جهل به عصر روشنایی سوق داده است. از طریق آموزش و پرورش نه تنها می توانیم کیفیت زندگی و مهارت های مردم را بهبود ببخشیم، بلکه به جامعه ای منصفانه تر و ملتی پیشرفته و خلاق دست خواهیم یافت. در واقع آموزش و پرورش به عنوان زیربنایی ترین نهاده در جامعه، شرط اصلی و تردید ناپذیر توسعه همه جانبه کشور است. توسعه یعنی بستر آفرینی برای تحقق و تجلی عینی حیات طیبه در زندگی فردی و اجتماعی آدم هاو اگر جامعه ای به این سمت حرکت کرد، متعالی، پیشرفته و توسعه یافته است. آموزش و توسعه رابطه دو سویه ای با هم دارند، از یک سو آموزش بستر ساز توسعه است، از سویی دیگر، توسعه لازمه تحول اساسی در نظام آموزشی است. بنابراین آموزش برای توسعه امری ضروری محسوب می شود زیرا منجر به توسعه خود، خانواده، جوامع محلی، ملی و به تبع آن توسعه جهانی خواهد شد. در واقع آموزش به عنوان یک کاتالیزور برای تغییرات مثبت اجتماعی، عدالت اجتماعی و صلح عمل خواهد کرد. این مقاله با هدف بررسی نتایج پژوهش های انجام شده در زمینه توسعه و توسعه اموزش صورت گرفت. این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی بوده است. در این راستا عوامل تاثیر گذار و تاثیر پذیر در توسعه آموزش شناسایی شد و سعی نمودیم که با ارایه چارچوب مفهومی هر پژوهش به ترکیب منطقی از آنها برسیم.
    کلیدواژگان: آموزش، توسعه آموزشی، مدل مفهومی