فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سکینه جعفری ، علی اکبر امین بیدختی ، مهدی محمدی * صفحات 1-34
    زمینه و هدف
    عوامل و عناصر متعددی در شکل گیری جهانی شدن و تاثیر آن بر آموزش عالی موثرند که شناسایی و واپایش آنها مستلزم اتخاذ رویکردی نظام مند است. بنابراین در این مطالعه پس از توصیف و تبیین برنامه پنج ساله پنجم توسعه، عوامل کانونی در برنامه ششم توسعه، سند چشم انداز 1404 و مبانی نظری و عوامل موثر بر شکل گیری جهانی شدن در نظام آموزش عالی، تلاش شد با رویکردی نظام مند و از منظری تعاملی، ابعاد و عوامل تشکیل دهنده ی جهانی شدن در نظام آموزش عالی در قالب چارچوبی مفهومی ارائه شود.
    روش
    به منظور ارائه چارچوبی یکپارچه از جهانی شدن در نظام آموزش عالی، تعداد قابل توجهی از مطالعات نظری و عملی انجام شده، برنامه پنج ساله پنجم توسعه، عوامل کانونی در برنامه ششم توسعه و سند چشم انداز 1404 در زمینه جهانی شدن در نظام آموزش عالی مرور گردید. بحث و نتیجه گیری: جهانی شدن در نظام آموزش عالی دارای شش بعد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، علمی و مدیریتی است که هر کدام دارای بعد محلی جهانی شدن و ایرانی اسلامی می باشد. به نحوی که در تعامل نظام مند با یکدیگر چارچوبی را تشکیل می دهند که ضمن اثرگذاری بر کیفیت آموزش عالی، متاثر از کیفیت کلی جهانی شدن آموزش در نظام های آموزشی نیز می باشند. در نهایت الگوی انگاره ای از ابعاد و عوامل جهانی شدن در نظام آموزش عالی ارائه شد. الگوی ارائه شده امکان درک جامع تر موضوع و طرح و اقدام برای مدیریت توسعه جهانی شدن در نظام آموزش عالی را فراهم می آورد و از این حیث می تواند برای توسعه آموزش عالی به عنوان یکی از مبانی اساسی اقتدار و موفقیت آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، آموزش عالی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی
  • فریبا شایگان ، حاجیه رجبی فرجاد * صفحات 35-52
    هدف این پژوهش بررسی وضع موجود و مطلوب مهارت محوری در آموزش سربازان بوده است. روش تحقیق توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری سربازان درحال خدمت در ارتش، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی بوده است که بر اساس فرمول کوکران 382 نفر انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده است که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی از طریق الفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. برای تجریه و تحلیل داده ها از آزمون تی و فریدمن استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در وضع مطلوب توجه به تخصص سربازان در بکارگیری آن¬ها در طول خدمت با 70% بیشترین تاثیر را در خدمت¬سربازی دارد. بعد از آن با اختلاف زیادی عدم اتلاف وقت سربازان با 47% قرار می¬گیرد. سایر عوامل تاثیرگذار به ترتیب اهمیت ازدیدگاه سربازان ، آموزش مطالب و مهارت¬های جدید (43%) ، رشد استعدادهای سربازان در این¬ دوران (41%) ، آموزش مهارت دفاع از کشور (40%) ، افزایش توان سربازان برای مقابله با مشکلات (39. 5%) ، آموزش ایجاد نظم وامنیت و مفید بودن آموزش¬ها قرا دارند. همچنین در وضع موجود میزان برخورداری سربازان از مهارت محوری در آموزش در کل همه موارد پایین¬تر از حد میانگین بود.
    کلیدواژگان: مهارت محوری، آموزش، آموزش مطالب و مهارت¬های جدید، آموزش مهارت دفاع از کشور، سربازان
  • پروانه قلی پور *، محمد مهدی مظفری صفحات 53-67
    پلیس در سلامت و امنیت هر اجتماعی نقش خیلی مهمی دارد. ضمن اینکه، بهداشت روانی و جسمی کارکنان نیروی انتظامی تحت تاثیر عواملی از جمله حالت های شوخ طبعی و نشخوار ذهنی قراردارد. پژوهش حاضر باهدف ارتقآء سلامت روان و جسمی کارکنان است. روش پژوهش توصیفی و همبستگی و کاربردی بوده است. جامعه آماری آن شامل کارکنان نیروی انتظامی که نمونه ای 250 نفری براساس جدول نمونه گیری مورگان به صورت خوشه ایانتخاب گردیده اند، ابزار پژوهش برای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) ، مقیاس پاسخ نشخواری ذهنی ، پرسشنامه شوخ طبعی مارتین است. در طرح مقدماتی 30 نفر همگی پایایی 90/0 داشته اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و نرم افزار اس پی اس. اس استفاده شده است. نتایج حاکی از آن بود که نشخوار ذهنی و حالت های شوخ طبعی به صورت معناداری دارای قابلیت پیش بینی کنندگی بهداشت عمومی کارکنان دارند. طبق نتایج حاصله در بخش ذیل رابطه مثبت و منفعی و معنی دار بین متغیرها وجود دارد. از نتایج حاضر می توان برای تدوین برنامه های آموزشی و مداخلات بالینی جهت کاهش نشخوار ذهنی و سبک های ناسازگار شوخ طبعی و افزایش بهداشت روانی و جسمی کارکنان نیروی انتظامی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نشخوار ذهنی، حالت های شوخ طبعی، بهداشت روانی و جسمی، کارکنان نیروی انتظامی
  • محمدحسن تنها* ، اسکندر شیرازی صفحات 69-90
    هدف پژوهش حاضر نیازسنجی کارکنان نیروی انتظامی منطقه شهر ری می باشد. بنابراین روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی و تکنیک به کار گرفته شده، تکنیک نمونه گیری و استفاده از پرسشنامه است. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی منطقه شهر ری می باشد. نمونه آماری این پژوهش به 75 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه 29 سوالی محقق ساخته ای است که بر اساس مطالعات عمیق و مصاحبه با متخصصان و به کمک اساتید متخصص تهیه شده است از آنجایی که پرسشنامه این تحقیق محقق ساخته بوده و علاوه بر آن سئوالات آن به رویت چند تن از کارشناسان مربوطه رسیده و مطابق با نظرات آنان اصلاحات اندکی به خصوص در ترجمه و معادل سازی به عمل آمده است لذا روایی آن به طریق محتوائی حاصل شده است ضریب الفای کرونباخ کل پرسشنامه برابر 91/0 محاسبه شده است. در این تحقیق ابتدا 9 نیاز آموزشی از طریق پرسش از صاحب نظران خبره و پیشینه های نظری و تجربی تحقیق شناسایی شدند سپس از طریق پرسشنامه بسته جهت تایید یا حذف عوامل در بین افراد نمونه آماری توزیع گردید. نتایج حاصل از رتبه بندی نیازهای آموزشی نشان داد که به ترتیب «نیاز توسعه ای» و «نیاز حل مسئله» در بالاترین و پایین ترین رتبه ها قرار داشتند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزشی، نیاز آموزشی، نیاز توسعه ای، نیاز مکملی، نیاز حل مسئله
  • جعفر ترک زاده* ، فاطمه عبدشریفی ، مجید شعبانی فرد صفحات 91-116
    در شرایط تغییر و تحولات پیچیده ی محیطی کنونی، سیستم های آموزشی سازمان ها باید بتوانند ضمن تامین اهداف درون سازمانی، به ایجابات و اقتضائات محیطی نیز با رویکردی راهبردی پاسخ دهند. سیستم های آموزشی از هر نوع و در هر سطحی که می باشند می توانند زمینه های جلب مشارکت معنادار منابع انسانی را فراهم نمایند. البته باید توجه داشت که از مهمترین پیش نیازهای توسعه مشارکت در سیستم های آموزشی شکل گیری تعهد و اعتماد متقابل در بین افراد است. می توان گفت مشارکتی موثر است که متعهدانه و فعالانه باشد و استمرار آن نیز مستلزم وجود تعهد و اعتماد می باشد. بر این اساس، در این مقاله، ضمن تبیین رابطه ی متقابل میان تعهد، اعتماد و مشارکت در اثربخشی سیستم آموزشی، به تشریح ماهیت و جایگاه این ابعاد در سازمان پرداخته شده است. در ادامه، چارچوب منسجمی از روابط میان این سه متغیر بر اساس مبانی علمی مرتبط با موضوع و پژوهش های انجام شده، ارائه شده که می تواند مبنایی برای درک بهتر عوامل موثر بر بهبود عملکرد سیستم های آموزشی قلمداد شود. براساس یافته های این مطالعه ، تعهد و اعتماد در ارتباط متقابل با یکدیگر از طریق مکانیزم های ارزش های مشترک، اثربخشی عملکرد، همنوایی و وفاداری می تواند زمینه ی توسعه ی مشارکت معنادار را فراهم نمایند. از طرفی توسعه ی مشارکت معنادار نیز بر دستاوردهای سیستم های آموزشی دارای اثر واگشتی بوده و بسترهای مناسبی را جهت همسویی بین اهداف فردی و سازمانی، هویت بخشی، پیگیری ماموریت های سازمانی و جهت گیری هدف و از سوی دیگر شرایط لازم برای بهبود روحیه و کیفیت تعاملات، صراحت و اتکاپذیری را فراهم می سازد و در نتیجه در یک کنش واگشتی موجب تقویت تعهد و اعتماد در سیستم می شود. در پایان نیز، راهکارها و پیشنهادهای کلیدی برگرفته از این چارچوب برای کمک به مدیران و دست اندرکاران سیستم های آموزشی آورده شده که در جهت توسعه ی ظرفیت های سازمانی به منظور ارتقای مشارکت معنادار افراد می تواند اثربخش باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، تعهد، اعتماد، سیستم آموزشی
  • نغمه نیکبخت*، عزت دیره صفحات 117-132
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان مبتنی بر مدیریت پذیرش و تعهد ACT بر جرات ورزی جنسی و رفتارهای پرخطر در بین نوجوانان بی سرپرست شهر ساری می باشد. روش این مطالعه از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و با استفاده از پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری و جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر مستقر در مراکز شبانه روزی نگهداری از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست شهر ساری بود. بطوری که با مراجعه به مراکز حمایتی نوجوانان بی سرپرست، تعداد 30 نفر از نوجوانانی که دارای معیارهای ورود در این پژوهش شامل بی سرپرست بودن، اقامت بیش از سه سال، سواد خواندن و نوشتن، دامنه سنی آنها بین دوازده تا هفده سال، عدم برخورداری از مشکلات رفتاری و روانپزشکی و دارویی بودند؛ بعنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شده و در دو گروه 15 نفره بعنوان گروه آزمایش و کنترل دسته بندی گردیدند. ابزارهای این مطالعه عبارت بود از پرسشنامه جرات ورزی جنسی هالبرت (1991) و پرسش¬نامه رفتارهای پرخطر محمدخانی (1395). برای آموزش نیز از بسته آموزشی مدیریت پذیرش و تعهد هایس (2004) و ایزدی (1392) طی هشت جلسه شصت دقیقه ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزارspss و با استفاده از آزمون کووواریانس (ANCOVA) انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها حاکی بود با کنترل رابطه های معنادار نمرات پیش آزمون و سایر متغیرهای کنترل با نمرات متغیرهای وابسته، بین گروه های پژوهش در مجموع متغیرهای وابسته تفاوت معنادار وجود دارد (05/0sig<) ؛ لذا ارائه درمان مبتنی بر مدیریت پذیرش و تعهد بر میزان جرات ورزی جنسی و رفتارهای پرخطر نوجوانان بی سرپرست شهر ساری موثر است. به طوری که اثربخشی درمان ACT باعث افزایش میانگین نمرات پس آزمون در گروه آزمایش متغیر جرات ورزی جنسی و کاهش میانگین نمرات در پس آزمون گروه آزمایش متغیر رفتارهای پرخطر شده است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر مدیریت پذیرش و تعهد، جرات ورزی جنسی، رفتارهای پرخطر، نوجوان بی سرپرست