فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و پژوهش های شهری و منطقه ای
پیاپی 2 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم حسین زاده دلیر، رسول قربانی، پری شکری فیروزجاه صفحه 1
    امروزه شهرها، بویژه شهرهای بزرگ با رشد بالای جمعیت و توسعه بی حد کالبدی مواجه هستند. از این رو، این گونه توسعه سبب شده است تا شهرها با مسائل و تنگناهایی چون جدایی محل کار از سکونت، دوری از طبیعت، کاهش فضاهای تفریحی و گذران اوقات فراغت، کاهش فضای باز و در نهایت، عدم سرزندگی مواجه گردند. بر این اساس، هدف از این پژوهش، شناسایی سنجه های پایداری شهری و میزان رضایتمندی شهروندان از سرزندگی محیط زندگی خودشان است. بدین منظور، با استفاده از روش پیمایشی، پرسشنامه هایی در سطح چهار محدوده شهر تبریز توزیع و تکمیل گردید و با بهره گیری از آزمون های خی دو و دوجمله ای میزان رضایتمندی ساکنان از وضعیت پایداری بافت های شهری مشخص شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان رضایتمندی شهروندان از سرزندگی شهری در چهار بافت مختلف شهر تبریز پایین است. آزمون خی دو وجود نارضایتی را در محدوده های مورد مطالعه تایید می کند؛ به گونه ای که در بافت جدید میزان نارضایتی از محیط شهری بیشتر از سایر بافت هاست و همچنین نسبت مشاهده شده در دسترسی به مراکزی چون فضای سبز، مراکز تفریحی و ورزشی، مراکز خرید هفتگی و مرکز شهر پایین است. بر این اساس، می توان چنین استنباط نمود که توسعه فضایی – کالبدی شهر تبریز با پایداری شهری متناسب نیست. از این رو، توجه به سنجه های پایداری شهری، بویژه دسترسی به فضای سبز و مراکز تفریحی و ورزشی و افزایش سرانه این کاربری ها می تواند موجب افزایش سرزندگی محیط شهری و پایداری توسعه شهر گردد.
    کلیدواژگان: سنجه های پایداری، سرزندگی، آزمون نسبت، آزمون خی دو، شهر تبریز
  • مسعود تقوایی، رسول بابانسب، چمران موسوی صفحه 19
    مقاله حاضر با هدف تحلیل سنجش عوامل مؤثر بر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری و بر اساس یافته ها و نتایج یک بررسی میدانی از منطقه 4 شهر تبریز تهیه شده است. روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای کتابخانه ای، اسنادی و نیز میدانی(پرسشنامه ای)، و نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه اسنادی- تحلیلی و پیمایشی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. روش های آماری مورد استفاده در این تحقیق کندال، رگرسیون چند متغیره و اسپیرمن است. و در نهایت، از این پژوهش نتایج زیر به دست آمده است: 1- ارزیابی شهروندان از پیامدهای مشارکت مثبت بوده، بیشتر شهروندان معتقد بودند که می توانند با مشارکت در مدیریت شهری تاثیرگذار باشند. مطالعات به دست آمده نشان می دهد که بیشترین مشارکت، برگزاری مراسم و جشن های محلی و کمترین مشارکت مربوط به اطلاع رسانی مشکلات به مدیران شهری بوده است؛ 2- هر چه میزان رضایتمندی افراد از خدمات رسانی مدیران شهری بیشتر باشد، به همان میزان تمایل به مشارکت در مدیریت شهری افزایش می یابد که این میزان مشارکت در محدوده مورد مطالعه 42/0 است؛ 3- مطالعات به دست آمده نشان می دهد که هرچه احساس مالکیت؛ یعنی مدت زمان سکونت و نوع مالکیت (ملکی) بیشتر باشد، به همان اندازه مشارکت افزایش پیدا می کند. مطالعات صورت گرفته، نشان دهنده این است که در محدوده مورد مطالعه، احساس مالکیت 48/0 درصد تعیین کننده مشارکت در مدیریت شهری بوده است؛ 4- و اینکه وضعیت اقتصادی و اجتماعی شهروندان برمشارکت تعیین کننده است، که با بررسی متغیرهای اقتصادی و اجتماعی مشخص شد با بهتر شدن وضعیت اقتصادی و اجتماعی میزان مشارکت هم بالا می رود.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مشارکت، شهروندی، حقوق شهری
  • کرامت الله زیاری، ابراهیم رستم گورانی، مریم بیرانوند صفحه 37
    تعیین اندازه جمعیت و ویژگی های مهم آن، مشخصات مسکن مورد استفاده جمعیت در یک مقطع زمانی معین، شناخت کمبودها و نیازها و نیز امکانات بالقوه و استعدادهای جمعیت و استفاده از این شناخت در تهیه و ارزیابی برنامه های اجتماعی و اقتصادی برای توسعه آینده امری الزامی است. این گونه اطلاعات مرجع و ماخذ مهمی برای توزیع عادلانه منابع مالی، خدمات دولتی در سطح کشور است. آگاهی مداوم از تغییرات ساختار جمعیتی در استانی مانند هرمزگان و شهری مانند قشم که در حال تحول سریع در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است، از جمله ضروریات مسلم به شمار می رود. این مقاله با هدف بررسی تحولات جمعیتی سکونتی و پیش بینی جمعیت شهر قشم تا افق سال 1405 به عنوان یکی از شهرهای کوچک اندام کشور تدوین یافته است. روش به کار گرفته شده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و کمی است. نتایج حاصله بیانگر این است که جمعیت 25 هزاری شهر قشم (1385) با استفاده از نرم افزار پیش بینی جمعیت (People) در سال 1405 به 50900 نفر، و تعداد خانوار به 12662 عدد خواهد رسید. بر اساس روش برآورد خام میزان نیاز شهر قشم به واحد مسکونی جدید تا سال 1405 تعداد 6837 واحد مسکونی خواهد بود که این تعداد باید در دوره های مختلف با توجه به نیاز ساکنان در هر دوره ساخته شوند. بنابراین، برای دستیابی به برنامه ریزی مطلوب مسکن در شهر قشم باید ضمن شناخت وضع موجود مسکن و تسهیلات مربوطه، روند گذشته در شؤونات اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر بازار مسکن و تحولات مسکونی جامعه بررسی و تجزیه و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: تحولات جمعیتی و سکونتی، پیش بینی جمعیت، پیش بینی مسکن، قشم
  • مهدی قرخلو، حمیدرضا پورخباز، محمد جواد امیری، حسنعلی فرجی سبکبار صفحه 51
    اهمیت به کار گیری روش های عقلانی و نظام مند برنامه ریزی در مدیریت و استفاده بهینه از منابع، به ویژه منابع طبیعی برای همگان روشن است. از آنجایی که توسعه کالبدی شهرها، نابودی اراضی کشاورزی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر، نظیر حوزه های سیلابی و نیز شیب های نامناسب را به دنبال دارد که در حقیقت باعث به هم خوردن تعادل و پایداری اکولوژیک در شهرها می شود، ضرورت ارزیابی توان اکولوژیک کاربری توسعه شهری به معنای عینیت بخشیدن به قابلیت بالقوه سرزمین مورد انتظار است. منطقه قزوین از جمله زیست بوم هایی است که دچار معضلات ناشی از عدم حاکمیت نظام انضباطی بر منابع طبیعی است. در این تحقیق، پس از مطالعه پارامترهای اکولوژیک، اعم از پارامترهای فیزیکی (شامل توپوگرافی، ارتفاع، شیب، خاک، سنگ مادر، بارندگی، دما و...) و پارامترهای زیستی (شامل تراکم پوشش گیاهی و مناطق حفاظت شده) که در کاربری توسعه شهری مؤثرند، شناسایی و نقشه سازی این پارامترها در منطقه قزوین، به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام گردید. سپس توان اکولوژیک منطقه مذکور به کمک مدل اکولوژیک کاربری توسعه شهری و براساس تناسب اراضی (از طریق منطق بولین) مشخص شد. برای این کار، در هر یک از طبقات مدل فوق، شرایط و ویژگی های مناسب در منطقه با کد 1 و بقیه با کد صفر مشخص گردید. سپس با ضرب لایه ها، ارزیابی توان توسعه شهری برای هر طبقه مشخص گردید که نتایج نشان دهنده وجود تنها طبقه یک (مناسب) کاربری توسعه شهری درمنطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، منطقه قزوین، کاربری توسعه شهری، تناسب اراضی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • خلیل کلانتری، علی اسدی، شهلا چوبچیان صفحه 69
    شاخص های توسعه، عمده ترین معیار برای هدفگذاری، برنامه ریزی و ارزشیابی طرح های توسعه روستایی به شمار می آیند. با بهره گیری از این معیارها می توان میزان پیشرفت و یا تاثیر طرح ها و پروژه های توسعه روستایی را در رسیدن به اهداف ارزیابی نمود. خلا موجود در این زمینه باعث گردیده است تا تدوین برنامه های توسعه به دور از شاخص های دقیق و مناسب انجام گیرد و هدفگذاری برنامه ها و ارزیابی آنها با مشکل مواجه شوند. از این رو، این مقاله در صدد است به تدوین و اعتبار سنجی شاخص های توسعه پایدار روستایی در ایران بپردازد تا برنامه ریزان و محققان توسعه روستایی بتوانند در مطالعات مسایل روستایی یا ارزیابی پروژه های روستایی از این شاخص ها که به تایید کارشناسان مسایل روستایی رسیده است، استفاده کنند. از این رو، 112 شاخص در سه بعد اجتماعی- زیرساختی (55 شاخص)، اقتصادی (33 شاخص) و زیست - محیطی (24 شاخص) تدوین و از طریق پرسشنامه در معرض قضاوت و داوری 63 نفر از متخصصان دانشگاهی و سازمان های اجرایی قرار گرفت. برای اعتبار سنجی و دستیابی به اجماع نظر متخصصان علاوه بر آماره های میانگین و انحراف معیار از آزمون های ضریب تغییرات و من ویتنی استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که از مجموع 112 شاخص مورد بررسی، 98 شاخص از نظر کارشناسان به عنوان شاخص های مناسب برای برنامه ریزی روستایی در شرایط ایران شناسایی شدند که از این تعداد 45 شاخص به بعد اجتماعی و زیرساختی، 31 شاخص به بعد اقتصادی و 22 شاخص نیز به بعد زیست محیطی توسعه روستایی تعلق دارند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه پایدار، شاخص های توسعه، برنامه ریزی
  • محمدرضا رضوانی، علی اکبر متکان، حسین منصوریان، محمدحسین ستاری صفحه 87
    کیفیت زندگی شهری یکی از مهمترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف است. این مهم به دلیل اهمیت روزافزون مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاست های عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. کیفیت زندگی شهری معمولا از طریق شاخص های ذهنی حاصل از پیمایش و ارزیابی ادراکات و رضایت شهروندان از زندگی شهری و یا با استفاده از شاخص های عینی حاصل از داده های ثانویه و به ندرت با استفاده از هر دو نوع شاخصه ها اندازه گیری می شود. هدف مطالعه حاضر، توسعه و سنجش شاخص های کیفیت زندگی شهری در شهر نورآباد، استان لرستان با استفاده از شاخص های عینی و ذهنی است. داده های مورد نیاز با استفاده از پیمایش خانوارهای شهری در شهر نورآباد جمع آوری شده و البته از برخی داده های ثانویه نیز بهره برداری گردیده است. 352 خانوار از بین تمام محلات شهر به شیوه تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. روش های آماری از قبیل تحلیل عاملی، تحلیل رگرسیون چندگانه، ANOVA و T-test برای سنجش کیفیت زندگی و تحلیل و ارزیابی روابط آن با برخی از خصوصیات فردی استفاده شد. مقایسه نتایج کیفیت عینی و ذهنی زندگی در شهر نورآباد نشان می دهد که 25 درصد خانوارها در حالت بهزیستی و 1/30 درصد در حالت محرومیت قرار دارند؛ در حالی که 4/24 درصد آنها در حالت ناهماهنگی و 4/20 درصد در حالت انطباق قرار گرفته اند. هر چند که همبستگی بین ابعاد عینی و ذهنی کیفیت زندگی بالا نیست، اما به طور کلی، یافته های تحقیق اهمیت مطالعه همزمان ابعاد عینی و ذهنی کیفیت زندگی را نشان می دهد، که می تواند به پیشبرد مطالعات کیفیت زندگی شهری کمک نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، شاخص های عینی، شاخص های ذهنی، شهر نورآباد
  • خدارحم بزی، محمدصادق افراسیابی راد صفحه 111
    انتقال تکنولوژی و توسعه صنایع بزرگ، گسترش راه های ارتباطی، امکانات فرهنگی و سایر جاذبه های فریبنده در شهرهای بزرگ، پیامدهایی نظیر خالی شدن روستاها، تبدیل روستاها به شهرهای کوچک، همچنین تبدیل شهرهای کوچک و میانی به شهرهای بزرگ و افزایش تعداد شهرها را سبب گردیده است. گسترش بی رویه و سریع، تراکم و تمرکز بیش از حد جمعیت در شهرهای بزرگ سبب گردیده است که این شهرها قادر به تداوم حیات سالم شهری نبوده، در واقع توان ارائه خدمات لازم برای ساکنان خود را نداشته باشد. با توجه به این مسائل در شهرهای بزرگ و برای توزیع رشد متعادل اقتصادی و اجتماعی و کنترل بی رویه آنها، ایجاد شهرهای جدید پیرامون شهرهای بزرگ در جهت کاهش جمعیت و جاذبه های آنها در فاصله مناسب از شهرهای بزرگ پیشنهاد گردیده است. شهر جدید صدرا در فاصله 15 کیلومتری شمال غربی شیراز، به عنوان اولین شهر جدید در ناحیه شهری شیراز به منظور ساماندهی نظام سکونت و جذب سرریز جمعیتی مادرشهر شیراز و کاستن از بار مشکلات این شهر ایجاد گردیده است. این مقاله به بررسی میزان عملکرد شهر جدید صدرا در جذب سرریز جمعیت مادر شهر شیراز و میزان رضایتمندی ساکنان این شهر می پردازد. روش تحقیق در این پژوهش، مبتنی بر مطالعات کتابخآنهای و اسنادی، مشاهدات میدانی، مصاحبه و به-دست آوردن داده ها، از طریق پرسشنامه و تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزارSPSS صورت پذیرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که: تعداد زیادی از خانوارهای ساکن در شهر جدید صدرا سرریز جمعیت شهر شیراز هستند؛ از جمله دلایل مهم مهاجرت خانوارها به شهر جدید صدرا؛ ارزان بودن زمین و مسکن بوده است. میزان رضایت ساکنان شهر جدید صدرا در حد بسیار پایینی قرار دارد و بالاخره این که، 1/61 درصد ساکنان شهر جدید صدرا، تمایلی به اقامت دایم در این شهر ندارند. بر اساس یافته های پژوهش، میان مدت زمان اقامت و میزان رضایتمندی از شهر جدید صدرا، احساس تعلق مکانی و اقامت دایم در آن، کاسته شدن مشکلات و تمایل به ماندن دایم، تسهیلات و تجهیزات شهری و میزان رضایتمندی از این شهر و سایر متغیرها که در ادامه تحقیق خواهد آمد، رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شهر جدید صدرا، مادر شهر شیراز، رضایتمندی ساکنان، سرریز پذیری جمعیت
|
  • K. Hosinzadeh Dalir, R. Ghorbani, P. Shokri Firozjah Page 1
    Today, cities especially big urbans are facing with growth population and frame development. Thus, this type of development is caused that urbans have face with problems and straits such as job place separation from habitation, distance from natural, recreativ spaces reduction, open spaces reduction and finally non- lively. So, aim of this paper is to recognize urban sustainability measures and citizen satisfaction amount from lifes surrounding liveliess. Therefore, using measurement methode questionnaires dispersed and completed in four are of Tabriz city and using Binomal Test residents satisfaction from situation environment sustainability has been defind. The results of this reseach show that citizens satisfaction from lifes surrouding is low. Chi- square test confirmed non-satisfaction in the case study boundes, so that in new texture the amount of non satisfaction is more than others texture. Also observation relation is low in the ability to centres such as green space, recreative and athletic, weekly shopping, city centre. Thus, it appears that space – frame development of Tabriz city is not propering to urban sustainability. Therefore, attention to urban sustainability measures, especially green space access and recreation and sports centers can to cause increascin liveliness urban environment.
  • M. Taghvaei, R. Babanasab, Ch. Moosavi Page 19
    The present article intends to assess effective factors citizens’ participation in civic management. It is based on findings of a field research in district 4 of Tabriz. The method of data collection was based on library, documental as well as field research. Research is of applied- developmental type and the research method is documental- analytical and survey oriented. To analyze data, the SPSS software has been used. Used Statistic methods for this research were Kendal, multivariate regression and Spearman. Ultimately, the following results were obtained: 1- Citizens’ evaluation of participation consequences was positive and most of the citizens believed that they could be effective on civic management by their participation. Findings indicated that the most participation was in holding ceremonies and local celebrations and the least participation was in reflecting problems to civic mangers. 2- The more the satisfaction of people about civic managers’ services, the more the tendency for participation in civic management that this participation in the district under study was 0.42. 3- Findings show that the more the feeling of ownership, i.e. the duration of residence and the type of ownership, the more the participation of citizens. Case studies indicate that, in the district under study, the feeling of ownership was 0.48. 4- At last, economic and social status of citizens is determinant in participation. By analyzing economic and social variables, it is determined that, with improving economic and social status, the extent of participation increases.
  • K. Ziari/ E. Rostam Goorani, / M. Beyranvandzade Page 37
    Determination of population and its properties, Characteristics of settlement in determined time, reorganization of necessities and shortages, potential possibilities and population talents and using of this reorganization is necessary to provide and measure society and economical program for future. These informations are important references for justly distribution of financial sources and governmental services. Investigation of population changes in Hormozgan province and Qeshm city with rapid evolution of economic, social and cultural is necessary. Purpose of this paper is investigation of settlement and population changes and population forecasting for Qeshm city. method of this article is analyzing descriptive and quantitative metods. Result shows that population of thousand 25 Qeshm (1385) using use of anticipation people software will arrive to 1405 and number of family will arrive to 12662 family. Base on 50900 in estimation method Qeshm will arrive to 6837 new resident units until 1405 and these numbers in different periods must build need, Thus to access desirable housing planning in Qeshm reorganization present conditions and facilities, and analyzing economical and society factors affecting housing problems is necessary.
  • M. Gharakhlou, H. R. Pourkhabbaz, M. J. Amiri, H. A. Faraji Sabokbar Page 51
    Today, the importance of applying rational and systematic planning methods in management and optimal use of resources, particularly natural resources, is clear for everyone. Urban physical development results in destroying agriculture farmland, moving to hazardous areas like flooding areas, not suitable slopes which in fact damages ecological balance and sustainability in cities. Qazvin region is one of the biomes that have difficulties due to lack of a systematic administration on environmental resources. In this research, identification and mapping of ecological factors in the region, such as physical parameters (Topography, Elevation, Slope, Soil, Geology, Precipitation, Temperature) and biological parameters (Vegetation density and Conservation areas) affecting in urban development land use, was implemented by geographic information system (GIS).Then, ecological capability of the region were distinguished by urban development ecological model bored on systemic analysis method and implemented based on land suitability (Boolean logic). Therefore, in the region, suitable conditions and characteristics were identified with code 1 and rest of with code 0, in each of three stories of the model. Then, by multiplying of the layers, evaluation of urban development capability for every story was implemented that the results indicate the presence only of class 1 (suitable) in the region.
  • Kh. Kalantari, A. Asadi, Sh.Choubchian Page 69
    Development indices are the major criterion for putting goals, planning and evaluation of rural development projects. With using these criterions we can evaluate the extent of progress or impact of rural development plans or projects. The available gap in this content is the reason of compiling development plans far from suitable and exact indices and putting goal for plans and evaluations face with problems. So the main objective of this paper is formulating and validation of rural sustainable development indices. With compiling 112 indices in 3 dimensions of 1) social - structural (55 index), 2) economical (33 index) and 3) environmental (24 index), the indices were validated by 63 experts that were selected from academic experts and executive organization members. In order to meet expert's consensus and validate the indicators, statistical methods such as mean, standard deviation, coefficient of variation and Mann Whitney test were used. The results showed that, from 112 indices, 98 indices from expert's point of view are appropriate for rural planning purpose in Iran. From these indices, 45 indices were in social - structural dimension, 31 indices in economical dimension and 22 indices belong to environmental dimension of rural development.
  • Development and Assessment of indicator of Urban Life Quality / (Case Study: Noorabad City, Lorestan Province)
    M. R. Rezvani, A. A. Matkan, H. Mansurian, M. H. Sattari Page 87
    Quality of urban life is one of the most important of fields of urban studies in different countries. This is due to increasing role of life quality studies in monitoring of public policies and its importance as suitable tool in urban management and planning. The concept of life quality was measured normally through the subjective or objective indicators, and required data to assess were gathered by secondary data and also by study of citizenships perception and satisfaction in study area. The aim of this research is assessment and analysis the urban life quality in Noorabad city in Lorestan province using subjective and objective indicators. The required data was gathered by urban households questionnaires and of course some of secondary data was used. The Statistical methods such as Multiple Regression, ANOVA, and T Student have been to assess life quality and analysis correlation between life quality and individual properties. The compare of objective and subjective life quality indicates shows 25 percent of households in Noorabad city are in well-being status and 30.1 percent in deprivation status, while about 24.4 percent are in dissonance condition and 20.4 percent are in adaptation status. In general the research is emphasizing the contemporaneous study of objective and subjective directions of life quality to improve the ULQ Studies.
  • Kh. R. Bazi Afrasiabi Rad Page 111
    Technology transfer and big industrial development, expansion of communication paths, cultural facilities and other attractions the enchanting in big cities has been cause such as consequences become empty rurals, rural convert to cities, convert the middle cities to big cities and increasing the number of cities. Irregular and rapid expansion, congestion and population concentration in large cities, have been caused that cities have not able to sustain a healthy urban life and in fact can not provide necessary services for their residents. Considering these issues for distribution in major cities and balanced economic and social development and control of its irregular, has been proposed creating new towns surrounding large cities to reduce its population and attractions, in the distance from major cities. Sadra New town whit distance 15 kilometers in northwest of Shiraz, was created first new town in the urban area of Shiraz in order to rehabilitate the system and attracting overflow of population metropolis Posts Shiraz and reduce problems on the city. This paper reviews function Sadra new town to absorb overflow metropolis of Shiraz population and the amount of city pays residents satisfaction. Research methods in this study was based on library studies and documents, field observations, interviews and obtain data through questionnaires and analyze data using SPSS software performed.Findings of this study indicate that: a large number of households living in Sadra New town are the overflow population Shiraz, important reasons for migration to the Sadra new town households including; cheaper land and housing. Satisfaction of residents in Sadra New Town is very low, and finally that, 61/1 percent of new town residents, unwilling to have permanent residence in this city. Based on research findings, between time of resident and Sadra new town satisfaction, sense of place and permanent residence, to reduce problems and willingness to stay permanently, urban facilities and equipment and satisfaction of this town and other variables that more research will have a significant relationship.