فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - پیاپی 1 (بهار 1387)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
پیاپی 1 (بهار 1387)

  • 184 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دلاور، علی محمد احمدوند، علی محمد رضایی صفحه 1
    امنیت دارای دو بعد عینی و ذهنی است که از بعد ذهنی آن به نام احساس امنیت یاد می شود. از آنجا که برای مدیریت صحیح و اثر بخش احساس امنیت و دستیابی به اهداف راهبردی وجود شاخص های سنجش پذیر ضروری است، این مقاله بر آن است تا با معرفی شاخص های سنجش احساس امنیت به عنوان ابزاری راهبردی برای تامین امنیت عمومی و ایجاد انضباط اجتماعی امکان رصد عمل به راهبردها را در بستر نقشه ای راهبردی فراهم نماید. بنابراین برای پاسخگویی به نیاز روز افزون شهروندان در تامین امنیت و احساس آرامش، این تحقیق به منظور ساخت مقیاس احساس امنیت ایران (IFSS)، به وسیله تحلیل عوامل و سنجش اعتبار و پایایی آن اجراء گردید. برای نیل به هدف تحقیق 2599 نفر در سطح کل استان های کشور IFSS را تکمیل نمودند. اعتبار مقیاس با استفاده از تحلیل عوامل بررسی شد. بر این اساس پنج عامل استخراج گردید. این عوامل با توجه به مبانی نظری تحقیق و محتوای سوالات قرار گرفته روی عوامل تحت عناوین احساس امنیت جانی، امنیت نوامیس، امنیت اقتصاد فردی، امنیت اقتصاد عمومی و احساس امنیت اجتماعی نامگذاری شد. پایایی مقیاس به وسیله روش همسانی درونی و با استفاده از «ضریب آلفای کرانباخ» برآورد گردید. حداقل پایایی در عامل احساس امنیت اقتصاد عمومی (85/0α=) و حداکثر آن در عامل احساس امنیت اجتماعی (97/0α=) به دست آمد. در کل، ضرایب اعتبار و پایایی به دست آمده برای IFSS بسیار رضایت بخش بوه، در سطح001/0 p معنی دار است. طبق نتایج این تحقیق IFSS واجد شرایط لازم برای تشخیص احساس امنیت در سطح ایران می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، مقیاس احساس امنیت، ایران
  • علیرضا پاک گوهر، محدثه خلیلی صفحه 27
    طرح آزمایش ها را می توان یکی از روش های پرکاربرد آماری در آزمون های فرض یک پژوهش دانست به طوری که امروزه یکی از ابزارهای اصلی در کنترل فرایندهای تولیدی و صنعتی و آزمایش ایده های پیشنهادی در راستای بهره وری بالاتر و رسیدن به مطلوبی های مورد نظر به شمار می رود. این موضوع در مهندسی کشاورزی به طور ویژه محسوس شده است. [3] اما همین جهت گیری مطالعات مهندسی به کارکردهای طرح آزمایش ها باعث گردیده است به غفلت آن را تکنیکی مربوط به مطالعات مهندسی طراحی و تولید یا فرایندهای صنعتی بدانیم؛ در صورتی که گستره کاربردهای آن، حوزه های دیگر را نیز شامل می شود. یکی از حوزه هایی که می تواند در مطالعات خود از تکنیک های طرح آزمایش ها بهره ببرد حوزه علوم اجتماعی است. این مقاله می کوشد به کارکردهای این مدل آزمایشی در پژوهش های اجتماعی و در راستای ماموریت های پلیس بپردازد. به همین منظور به ارائه چند روش مانند طرح کاملا تصادفی و طرح مقایسه ای پرداخته و برای هرکدام چند مثال کاربردی (مطالعه موردی) مبتنی بر ماموریت های پلیس می باشند بررسی نموده ایم.
    کلیدواژگان: طرح آزمایش، آزمون فرض آماری، طرح کاملا تصادفی، طرح مقایسه ای، تحلیل واریانس
  • انور صمدی راد صفحه 51
    مبنای مقاله حاضر پژوهشی بنیادی است که هدف اصلی آن، آسیب شناسی رفتارهای خشونت آمیز جمعی جوانان در مراسم ورزشی، با تاکید بر مسابقات فوتبال بین تیم های سرشناس و بازی های حساس بوده است. درعین حال، چارچوب نظری و فرضیات تحقیق بگونه ای طراحی شد که منجر به داده های کاربردی برای مسئولان و سیاست گزاران ناجا و مقامات ذیربط کشوری گردد.
    جامعه آماری و حجم نمونه این پژوهش را 800 نفر از جوانان گروه سنی(15-35 ساله) ساکن در تهران بزرگ تشکیل داد که برای تماشای مسابقات فوتبال طی دو مسابقه بین تیم های سرشناس مسابقات لیگ برتر سال 1384 در ورزشگاه آزادی تهران حاضر شده بودند داده ها با اجرای پرسشنامه محقق-ساخته شامل 80 سوال بسته و باز و نیز، از طریق ثبت و ضبط مشاهدات و شنیده های پرسشگران آموزش دیده حاضر دربین تماشاگران و تحلیل محتوای آنچه که طرفداران تیم ها ابراز و اظهار می کردند، جمع آوری شد.
    تمامی فرضیه های پژوهش تایید شد و عوامل اصلی تاثیرگذار روی رفتارهای خشونت آمیز جوانان به تفکیک عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی/ روانی و محرک های بیرونی یا محیطی شناسایی گردید و سهم هریک از این عوامل تعیین شد. فشرده نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر تبیین خشونت جوانان حاضر در ورزشگاه برای تماشای فوتبال بطور خلاصه به شرح زیر است:عواملی مانند سکونت در مناطق محروم و فاقد امکانات تفریحی و ورزشی، غربتی بودن در شهری مانند تهران، بیکاری و کمی درآمد، پایگاه نازل اقتصادی/ اجتماعی، موجب احساس بی هویتی و ناکامی در جوانان می شود. در نتیجه، خود را به تیم ها و ورزشکاران معروف منتسب کرده و از آنها اسطوره می سازند و با وارد شدن خدشه به اسطوره ها عکس العمل نشان می دهند.
    آسیب شناسی رفتارهای خشونت آمیز جمعی، منجر به ارائه پیشنهادهایی برای پیشگیری از خشونت در ورزشگاه ها و تغییر در رفتارهای دست اندرکاران راه اندازی و مدیریت مسابقات رهنمون گردید.
    کلیدواژگان: خشونت، خشونت جمعی، اسطوره سازی، غربتی بودن، احساس بی هویتی، ناکامی، نابرابری، بی عدالتی، محرک های فردی، اجتماعی، و محیطی
  • اکبر علیوردی نیا، محمدرضا سلیمانی بشلی صفحه 77
    حاکمیت دولت در صورتی دوام و قوام می یابد که بستر اجتماعی امنی در جامعه وجود داشته باشد تا دولت بتواند به وظیفه ی اصلی خود یعنی حفظ نظم و امنیت برای دستیابی به همبستگی اجتماعی در سطح ملی عمل نماید. امنیت یکی از نیاز های اساسی انسان و از شاخص های توسعه مدرن است و تامین نظم و امنیت فی نفسه از اهمیت فراوانی برای حیات جوامع بشری برخوردار می باشد. از مهمترین ابعاد امنیت، امنیت اجتماعی است که در سایه دستیابی به آن، امنیت ملی نیز تامین می شود. در رویکرد نوین که مستلزم تغییر گفتمان دولت محور به گفتمان جامعه محور می باشد، همواره از امنیت اجتماعی شده سخن رانده می شود. تحولات اخیر در جامعه جهانی که متاثر از فرایند جهانی شدن است، ثبات، محدودیت و یکپارچگی جوامع تحت الشعاع قرار گرفته و جوامع همبسته و متحد به یک فضای اجتماعی نفوذپذیر و پاره پاره تبدیل شده است. در چنین شرایطی به علت عدم تطابق میان عناصر اصلی هویت ساز - مکان، فضا و زمان - با یکدیگر، امر هویت یابی دچار اختلال شده و نوعی بحران هویت به سراغ جوامع مختلف می آید. جامعه ای که شهروندان آن فاقد هویت یا دارای هویت نامعلوم باشند، تهدیدی علیه امنیت اجتماعی هستند چرا که عاملان امنیت اجتماعی چه در بعد ذهنی و چه در بعد عینی، تک تک آحاد جامعه می باشند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، امنیت اجتماعی، بحران هویت
  • منیژه نویدنیا صفحه 91
    تحقیق حاضر با تاکید بر متغیر وضعیت رفاهی، میزان برخورداری از امنیت اجتماعی را در شرایط فعلی مورد بررسی قرار می دهد. امنیت بهداشتی، امنیت شغلی، امنیت عاطفی و امنیت اخلاقی به عنوان ابعادی از امنیت اجتماعی برآورد و تفاوت این ابعاد به لحاظ وضعیت رفاهی افراد مورد مقایسه قرار گرفته است. این تحقیق از نوع پیمایشی است که طی آن با 420 نفر از اعضای خانواده های ساکن در منطقه شمال و جنوب تهران مصاحبه شده است. برای تحلیل داده ها از آزمون F استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین امنیت اجتماعی و وضعیت رفاهی رابطه موثر و معنی داری وجود دارد. همچنین سطح برخورداری از امنیت بهداشتی، شغلی، امنیت عاطفی و اخلاقی به نوبه خود تاثیر زیادی بر امنیت اجتماعی به عنوان شاخص ترکیبی از سطوح گوناگون امنیت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت اخلاقی، امنیت بهداشتی، امنیت شغلی، امنیت عاطفی
  • عبدالرضا امیری صفحه 115
    هدف این مقاله دادن الگویی کلی برای مطالعه پیامد های امنیتی- انتظامی بحران های طبیعی است. در این مقاله که حاصل یک طرح پژوهشی برای سازمان تحقیقات و مطالعات ناجا است، بحران های طبیعی به سه گروه اصلی بحران های زمین ساختی، بحران های اقلیمی و بحران های زیست محیطی تقسیم و اثرات هر یک از آن ها بر پدیده نظم و امنیت مورد بررسی قرار گرفته است.
    چهارچوب نظری مورد استفاده در این مقاله نظریه سیستم ها است که در آن معانی ویژه ای از بحران، نظم و امنیت و ارتباط این دو ارائه گردیده است. برای پاسخ به پرسش های تحقیق با استفاده از مبانی نظری پژوهش متغیر های اصلی تاثیر گذار بر نظم و امنیت شناسی گردید. این متغیر ها شامل ویژگی های عمومی بحران های طبیعی(نوع بحران، شدت، دامنه و تداوم آنها)، میزان آسیب پذیری نظام اجتماعی در معرض خطر و توانایی عادی سازی و بازسازی بازیگران صحنه بحران بوده و در الگویی سه جانبه اثرات آن ها مورد بررسی قرار گرفته است.یافته های پژوهش نشان می دهد این الگوی سه ضلعی می تواند نوع، شدت، گستره و میزان دوام تهدیدات امنیتی- انتظامی ناشی بحران های طبیعی را تعیین و پیش بینی نماید.
    جامعه آماری این پژوهش از بین فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی که تجربه مدیریت بحران های طبیعی را دارند تعیین و به روش تصادفی تعداد 120 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی و تکنیک های جمع آوری اطلاعات، مراجعه به اسناد و مدارک، و مصاحبه و پرسشنامه می باشد.
    کلیدواژگان: بحران، بحران های طبیعی، آسیب پذیری، حجم بحران، بلایا، امنیت
  • غلامرضا چالوک صفحه 137
    مسایل امنیتی و انتظامی همانند وقوع سرقت ها حتی تهدیدات امنیتی خارجی می تواند از پیامدهای رخداد زلزله باشد. بررسی جوانب مختلف زلزله های شدید به وقوع پیوسته نشانگر زوایای مختلفی از این دیدگاه خواهد بود. به همین علت، آگاهی از میزان موفقیت یا عدم آن در برقراری نظم و امنیت زلزله و ارائه پیشنهاد هایی برای زلزله احتمالی در سایر نقاط، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    در این رابطه تجربه تلخ زلزله در شهرستان بم و بررسی عملکرد ناجا در برقراری نظم و امنیت با رویکرد مدیریت بحران زلزله به همراه بررسی دیدگاه های پاسخگویان (مردم، مسئولان دستگاه های اجرایی و کارکنان ناجا) در حوزه های عملکردی انتظامی،آگاهی و راهنمایی و رانندگی در مرحله پا سخگویی و امداد رسانی و در نهایت رتبه بندی اقدامات انجام شده توسط ناجا، با توجه به میزان تاثیر آنها در برقراری نظم و امنیت می تواند به عنوان یک الگوی عینی و عملی مورد استفاده همگان و خصوصا ناجا قرار گیرد.
    روش تحقیق این مقاله به صورت پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات استفاده از پرسشنامه به همراه بررسی اسناد و مدارک کتابخانه ای است. بدین معنی که ابتدا به توصیف اطلاعات لازم درباره ماهیت موضوع پرداخته، سپس با استفاده از نظریات و ابزارهای تحلیلی به تحلیل یافته ها پرداخته شده است.
    نتایج بدست آمده نشانگر آن است که در مجموع عملکرد ناجا در برقراری نظم و امنیت بحران ناشی از زلزله شهرستان بم در حوزه های عملکردی انتظامی، آگاهی و راهنمایی و رانندگی، در مرحله پاسخگویی و امدادرسانی از دیدگاه کل پاسخگویان (مردم، مسئولین دستگاه های اجرایی و کارکنان ناجا) از حد متوسط بالاتر است.
    در خاتمه این مقاله بر آن است تا با شناخت قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات شرایط تصمیم گیری و تصمیم سازی برای اتخاذ راهبردها و اقدامات عملی لازم در زلزله را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کلان انتظامی، پیامدهای امنیتی انتظامی زلزله، زلزله، شهر شناسی، مدیریت امنیتی انتظامی زلزله، عملکرد انتظامی
|
  • Ali Delaver, A.M.Ahmadvand, A.M.Rezaee Page 1
    Security has two dimensions of objective and subjective which the former dimension is called Feeling security. It is necessary to have measurable criteria to manage properly and efficiency the Feeling security and achieve the Strategic targets. This article intends to introduce the criteria of Feeling security measure as a strategic instrument for providing public security and establishing social order، enabling a strategic mapping bed (Field) to observe the practice of strategies. So responding to increasingly demands of citizen for security and Feeling safe، this research is done to construct an IRAN Feeling security scale (IFSS) and by Factor analysis، its Validity and reliability measured. 2599 people throughout the provinces of the state filled the IFSS form، accomplishing the research target. The Validity of Scale is done by Factor analysis. On this base Five Factors were extracted. The factors were named after theoretical basis and the contents of the questions as life security feeling، chastity security feeling، individual economy security، public economy security feeling and social security feeling. The reliability of the scale estimated through internal consistency and by using cronbach Alpha coefficient. The least reliability in public economy security feeling (= 85%) and the most reliability in social security feeling (= 97%) were obtained. In general، the coefficients obtained of validity and reliability for IFSS was very satisfactory. At the level of P 0/001 was very meaning full. According to the results of IFSS research، it is qualified to be used for recognition of feeling security in IRAN.
    Keywords: Security, feeling security, feeling security scale, IRAN.
  • Alireza Pakgohar, Mohadeseh Khalili Page 27
    Design of Experiments (DOE) is one of most usable methods in hypothesis tests of a research. Nowadays we define it one of original. tools in produce procedures control and test of suggestions to more revenue and going to distinct desirability. This subject is especially useful for agricultural engineering. this same engineering studies impelling to DOE abilities causes we think this is a technique for product engineering studies، while useful for another areas that one of them is social science. This paper investigates Design of Experiments ability in social science especial police missions. Therefore we describe some methods in DOE with usefully instances، like complete block design، stratified design.
    Keywords: Design of Experiments (DOE), statistical hypothesis testing, complete, block design, stratified design, one, way analysis of variance
  • Anvar Samadi Rad Page 51
    This article is based on a research conducted by the author to study the typology of the youth crowd، especially those who are the fanatic fans of certain teams and/or football players، and the reasons of their miss-behavior and aggressive conduct during and/or after the matches. We did a survey study among some 800 young people، aged between 15-35، living in Tehran Province، who were present at two different matches in the course of year 1384 (2005) Premium League. The data were gathered by using a researcher-designed questionnaire consisting of 80 open-ended and closed-ended questions، as well as recorded documents provided by each interviewer who was guided to take notes of noticeable behavior، conduct، words and gestures، etc.، uttered by the crowd. The data thus compiled gave way to the conclusion that all the hypotheses of the study were positively correct، that is، most of the aggressive football fans come from the lower layers of the urban society، mostly underprivileged dwellers of the poor outskirts of Tehran، lacking academic education، proper job، supportive family، and feeling underachieved in an unjust environment، etc.، and hence، they appeal to some famous football players as their cherished myths. They relate to these self-created myths in order to justify their own shadowed identity. Then، whenever، or whatever may ruin their perceived images، such as losing to the opponent team، bad judgment، or damage to their favorite players، etc.، are translated as a threat to their own identity، making them furious، and force them to act violently. Data analysis led the researcher to suggest some preventive actions to be taken by the authorities، from municipals of various regions، to match organizers، to police force that are in charge of the security and order of the premises، and so on.
  • Akbar Aliverdinia, M.R. Soleimani Besheli Page 77
    Sovereignty of government will be durable if there is a secure social context in the society. In this way the government can do its basic duty that is protection of order for attaining to the social integration in the national level. Security is one of the basic needs of human being and modern development indices of societies. All of us are aware of the importance of order and security in every society. One of the most important dimensions of security is social security. Through attaining this، national security will be possible. Always speaking about social security happens in the new approach which needs changing in the governmental discourse to the social discourse. Recent changes in the world-wide society which is influenced through world-wide process can eclipse infirmness، limitation and integration of society. In this way integrated societies change into the influential social space. In this condition because of lacking conformity between basic identify elements، place and time with each other، disorder happens in the identity and after that a society which its citizens don’t have any identity or they have unknown identity can be a real threat for social security. Because all of us know that the agents of social security in subjective or objective dimensions are everyone in the whole of society.
    Keywords: Globalization, Identity, Social Security, Identity Crisis
  • Manijeh Navid Nia Page 91
    This research is studying the societal security with emphasis on welfare status variable and investigating the rate societal security at present conditions. Health security، Occupational security، emotional security، and ethical security have been assessed as aspects of societal security and considering the welfare status، their differences have been compared with each other. This research is a survey research in which some interviews have been arranged with 420 families in north and south zones of Tehran. For analyzing data the F test has been used. Findings show that there is an effective and meaningful relationship between societal security and the family welfare status. On the other hand the level of family gain from health security، Occupational security، emotional security and ethical security shows a high impact on societal security as a synthetic indicator of various security levels.
    Keywords: Occupational security, Emotional security, Ethical security, Health security, societal security
  • Abdol-Reza Amiri Page 115
    This article is amined to provide a general model for studying security-disciplinary consequences of natural crisis. In this article resulted from a researching plan for NAJA Researching and Studying Organization، the natural crisis is divided to three main group-ground base crisis، ecological crisis and environment crisis-also their effects on security and disciplinary phenomenon are considered. The theoretical framework used in this article is the systems theory which consists of crisis،disciplinary and security special meanings and also the relations between them. In order to reply the research question using research theory bases، the main variables become effective on disciplinary and securitylogy. These variablare the public characteristics of natural crisis (crisis type، intensity، rang and continuity)، the level of social system vulnerability exposed to danger، and the ability of normalizing and rebuilding crisis scene''s actors، then it''s effect are considered in a trilateral from. The findings of research indicate that this trilateral model can determine and predict the type، intensity، range and natural crisis. This research statistical society are determind among the commanders and managing of disiplinary forces who are experienced in managing the natural crisis، so 120 members selected as model in an accidental methode. The research method is descriptive and the techniqes of gathering information are the reference to documents and evidences، interview and questionnaire.
    Keywords: Crisis, Natural Crisis, Vulnerability, Crisis Volume, Desaters, security.
  • Chalook Gholam-Reza Page 137
    The security and disciplinary issues can be as the consequences of earthquake، like committing theft or even like foreign security thereats. Considering the different aspects of strong earthquake in the past indicates various angles of this approach. Therefore it is very important to be awar of success degree or non-success in policing at the time of earthquake and to provide suggestions on probale earthquake in other places. In this connection we can say the unpleasant wxperiment and memory of earthquake in Bam and evaluating the perfprmance of NAJA in policing with a view to managing the earthquake crisis in addition to consider respondents'' viewpoints (people، responsibles for executive systems and NAJA personnel) in disciplinary operational domines، intelligence and traffic department domains in the stage of responding and giving assistance and finally grading accomplished measures by NAJA، in attention to their effectivaness level in policing can be used for public and especially for NAJA as an identical and practical model. The research method of this article is in the from of measurement and the gathering informations tools to use questionnaire in addition to consider the library documents. It means that the necessary information on the nature of matter has been described and then the data has been analysed by using viewpoints and analytic tools. The results generally indicate NAJA measures in policing the crisis of Bam earthquake in the domains of disciplinary operation، intelligence and traffic department، in the stage of responding and giving assistance from viewpoint of all respondent (people، responsible for executive systems and NAJA personnel) are higher than average level. At the end، this article is going to provide the conditions on taking descision and making descision for adapting strategy and necessary operational measures at the time of earthquake by distinguishing the strongness، weakness، opportunities and threats.
    Keywords: Disciplinary enormous planning, Earthquake, unbanology, Earthquake security, disciplinary management, disciplinary performance