فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1390)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد مهدی ساداتی صفحه 1
    پلیس سازمانی اجتماعی است که وظیفه اصلی آن حفظ نظم و امنیت می باشد. در این نگاه پلیس دارای ساختاری اقتدارگراست. در دوران معاصر با پیشرفت علوم جرم-شناسی و مطرح شدن بحث پیشگیری از جرم، به نقش پلیس در این رابطه توجه شده است.
    در حقوق کیفری ایران، مبنای جرم انگاری ضرر و حکم شارع است. بنابراین پلیس در پیشگیری از جرایم باید سیاست های پیشگیرانه ای متناسب با جرایم ناشی از این دو مبنا در پیش گیرد. در این مقاله، به این مسئله پاسخ داده می شود که پلیس در جرایم بدون بزه دیده کدام سیاست پیشگیرانه را باید اتخاذ نماید و آیا پلیس در این زمینه باید از سیاست های افتراقی پیشگیری استفاده نماید یا خیر. به منظور بررسی این سیاست ها، نخست تاثیر مطالعات بزه دیده شناسی را بر سیاست های پیشگیرانه با تاکید بر نقش پلیس در جرایم بدون بزه دیده مورد توجه قرار داده و سپس با توجه به عناصر متشکله جرم راهکارهای پلیس را در این زمینه بررسی می نماییم.
    در این پژوهش، روش تحقیق توصیفی - تحلیلی خواهد بود. ابزار گردآوری اطلاعات، کتب، مقالات، بانک های اطلاعاتی، نمایه، آرای محاکم و مصاحبه است.
    کلیدواژگان: پلیس اسلامی، جرایم بدون بزه دیده، جرایم شرعی، پیشگیری از جرم، مبنای جرم انگاری
  • غلامحسین بیابانی صفحه 25
    بدون شک پدیده قاچاق انسان به عنوان اهانتی به کرامت انسان و جنایتی ناگوار علیه انسان و انسانیت است.اما در عین حال مسئله ای جدی برای همه کشورها به شمار می رود که مستلزم ملاحظات در سطح ملی و منطقه ای است. امروزه در هیچ کجای جهان نمی توان نقطه ای یافت که از این پدیده شوم وآثار مخرب آن در امان باشد. یکی از دلایلی که سازمان های جنایی در سال های اخیر به قاچاق انسان، به ویژه زنان گرایش پیدا کرده اند، سودآوری کلان آن است. آنان از نفوذ همه کسانی که بتوانند در قاچاق و تجارت زنان کمک کنند، بهره می گیرند. نظیر دیپلمات ها، کارمندان ارشد و... از آنجایی که این قبیل تبهکاری ها و بزهکاری ها، ماهیتا در خفا و پنهان صورت می گیرد، کشف و شناسایی دقیق آن کار چندان آسانی نیست. زیرا قاچاق انسان یک مسئله چند بعدی است و جرمی است که مردم را از حقوق بشر و آزادی محروم می سازد، خطرات بهداشت جهانی را افزایش می دهد، و می تواند به ادامه فقر و ایجاد مانع در برابر توسعه در برخی مناطق منجر شود. برای مبارزه با این پدیده در حوزه بین المللی و منطقه ای، نیازمند راهکارهای جامع و همکاری های بین المللی است.لذا این مقاله به دنبال پاسخ این سوال است که چگونه قاچاق چیان قربانیان خود را جذب و انتخاب می کنند؟ چگونه منتقل و کنترل می کنند؟با چه شگردی برای مخفی نگهداشتن قربانیان از چشم پلیس استفاده می کنند؟ علت رواج پدیده قاچاق زنان برای چیست و چه موانع و مشکلاتی در راه مبارزه با قاچاق انسان و زنان وجود دارد. چرا پلیس در برخورد با سازمان های جرم موفقیت آنچنانی ندارد. چه اقدامات و راهکارهای مقابله ای می تواند در زمینه کاهش بردگان جنسی موثر باشد؟ کشورهایی که در این زمینه موفق بوده اند، چه اقداماتی را انجام داده اند؟
    کلیدواژگان: قاچاق زنان، سازمان های جنایی، مشاغل مرتبط با قاچاق زنان، شیوه ها و شگردهای قاچاق چیان، راهکارهای مبارزه ای
  • طاهر روشندل اربطانی، داتیس خواجه ئیان، محمد قاسمی صفحه 55
    تاثیرگذاری رسانه بر اندیشه و کنش مخاطب از مباحث قدیمی رسانه بوده است و همواره مورد توجه پژوهشگران قرار داشته است. مطالعه حوادث و پرونده های جنایی نشان می دهد که بخش چشمگیری از جرایم تحت تاثیر تصاویر و پیام های منتقل شده توسط رسانه ها صورت پذیرفته اند که این تاثیرپذیری در مراحل گوناگون اعم از انگیزه، شیوه ارتکاب جرم و رفتارهای پس از ارتکاب و غیره نمود می یابد. بیان مسئله این پژوهش عبارت است از اینکه «چه مدلی می تواند برای برای استفاده از رسانه های جمعی برای پیشگیری از جرم کارآمد باشد؟». برای دستیابی به این پاسخ ها مطالعه با استفاده از تحلیل نظری ادبیات موضوع انجام پذیرفت و برای تایید مدل پیشنهاد شده از نظر کارشناسان استفاده شد. نظریه وابستگی به عنوان نظریه پایه ای برای تحلیل نظری مورد توجه قرار گرفت و بر مبنای آن مدل دوبخشی یکسویه که شامل رسانه جمعی و مخاطب بود تدوین گردید که چتر پوششی پلیس در داخل بخش مخاطب و تاثیرپذیری هدایت گر پلیس در طی مرحله ارسال پیام سبب تاثیرات شناختی، عاطفی و رفتاری روی مخاطب و جامعه گیرنده پیام می گذارد. در نتیجه این پژوهش تایید شد که نیروی انتظامی برای مقابله با بحران ها و آسیب های اجتماعی و فرهنگ سازی نیازمند استفاده از ظرفیت های رسانه ای است. استفاده از نظریه های ارتباطی با رویکرد وابستگی می توانند ساختار و محتوای پیام را به نحوی هدفمند و تاثیرگذار بر روی جامعه هدف اجرا کند و به حداکثر اثرگذاری در پیشگیری از جرایم دست یابد.
    کلیدواژگان: رسانه جمعی، پیشگیری از جرم، نظریه وابستگی، نیروی انتظامی، رویکرد پیشگیرانه، تاثیرگذاری رسانه ها
  • فردوس قماشچی صفحه 83
    در محیط های نظامی، مدیران و فرماندهان، از طریق سرمایه گذاری بر روی دارایی های دانشی زمینه را برای تسهیل چاره جویی مشکلات پیش رو در آینده، فراهم می سازند. از این حیث، مدیریت دانش پلیسی یکی از شیوه های موثر و در عین حال پیچیده برای مدیریت دارایی های دانشی سازمان پلیس است. یکی از ارکان اساسی مدیریت دانش پلیسی، هستی شناسی است که معمولا در مدل سازی های مدیریت دانش پلیسی به اندازه کافی به آن توجه نمی شود، لذا ماموریت اصلی پلیس در جهان، محافظت از جان و دارایی افراد، اعمال و اجرای قانون و پیشگیری از جرم، مدیریت حوادث، تحقیق و حفظ نظم و امنیت جامعه می باشد. موفقیت تحقیقات پلیسی عبارت است از: اندازه ای که هر یک از فعالیت های اصلی در تحقیقات پلیسی به طور موفقیت آمیزی هدایت و انجام می شود.
    در بسیاری از کشورهای دنیا در سطوح ملی و محلی، داده های گزارش پلیسی به سرعت از گزارش های کاغذی به سیستم های خودکار مدیریت گزارش ها ادغام و تبدیل می شوند و به طور فزاینده ای آن داده ها را قابل دسترس می کند.
    در این مقاله، ابتدا به مفهوم هستی شناسی، انواع هستی شناسی، فواید، کاربردها و ویژگی های هستی شناسی در سازمان های پلیسی، توسعه هستی شناسی مسئله محور در امور پلیسی، رویکرد هستی شناسانه و جایگاه آن در مدیریت دانش پلیسی پرداخته و در نهایت با توجه به خصوصیت فعالیت های پلیسی، رویکردهای هستی شناسانه، ارزیابی موقعیت و تهدیدهای محیطی در قالب مدل سازی مدیریت دانش پلیسی، مفهوم پردازی شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش پلیسی، هستی شناسی
  • ابراهیم مسعودنیا، محمدحسین الیاسی، علی علی اکبریان، حسن زاده دهقان صفحه 117
    طی دهه گذشته، مدل های نظری متعددی در زمینه تبیین رفتارهای انحرافی و جرم در ادبیات مرتبط با انحرافات و نیز جرم شناسی محیطی شکل گرفته است. یکی از مدل هایی که در سال های اخیر، توجه محققان انحرافات اجتماعی را به خود جلب کرده، نظریه سرمایه اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه میان مولفه های سرمایه اجتماعی، مانند اعتماد اجتماعی، هنجار تقابل و مشارکت اجتماعی با توزیع فضایی جرایم در شهر یزد انجام شده است. داده های تحقیق، از 500 نفر افراد 18 ساله و بالاتر که در زمان انجام تحقیق در مناطق شش گانه تحت پوشش کلانتری های شهر یزد بودند جمع آوری شد. این افراد، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. نتایج حاکی است تفاوت معناداری بین شهروندان ساکن در مناطق کلانتری های با سطح جرم بالا و پایین، از نظر میزان اعتماد اجتماعی (01/0 >P) و هنجار تقابل (05/0 >P) وجود داشت. مولفه های سرمایه اجتماعی، به ویژه اعتماد اجتماعی و هنجار تقابل اجتماعی تاثیر معناداری بر توزیع فضایی جرم در شهر یزد داشتند. با توجه به این نتیجه، لازم است تا به این متغیرها در طرح های مداخله ای به منظور پیشگیری، کاهش نرخ جرم، آسیب های اجتماعی و در نتیجه کاهش و پیشگیری از بحران های اجتماعی و سیاسی توجه شود.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی جرم، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، هنجار تقابل اجتماعی، مشارکت اجتماعی، یزد
  • احمد شاهیوندی، رضا رئیسی وانانی، مرضیه سلطانی صفحه 137
    در سال های اخیر، صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت جذاب، پویا، درآمدزا و اثربخش خود را در جهان مطرح ساخته است. یکی از عواملی که سبب توسعه پایدار این صنعت شده، امنیت و احساس آن در نزد گردشگران می باشد. هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش امنیت روانی و اجتماعی در جذب گردشگران خارجی وارد شده به شهر اصفهان می باشد.
    روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی بوده. جامعه آماری گردشگران خارجی وارد شده به شهر اصفهان در سال 1389 می باشد که از بین آنها تعداد 320 نفر به صورت تصادفی انتخاب و از طریق پرسشنامه محقق ساخته به جمع آوری نظرات آنها در ارتباط با امنیت و گردشگری پرداخته شده. برای بررسی فرضیات تحقیق از آزمون های آماری تحلیل عاملی و رگرسیون گام به گام استفاده شده است.
    یافته ها و نتایج نشان می دهد که درصد بالایی از گردشگران خارجی از وضعیت امنیت اجتماعی و روانی در شهر اصفهان رضایت داشته و تمایل دارند به این شهر مسافرت کنند. بررسی فرضیات نیز نشان می دهد که بین امنیت اجتماعی و روانی و انگیزه مسافرت به شهر اصفهان رابطه معناداری وجود دارد. حدود 21 درصد از انگیزه گردشگران در مسافرت به شهر اصفهان مربوط به وجود امنیت اجتماعی و روانی و 79 درصد دیگر مربوط به وجود جاذبه های تاریخی و توریستی در این شهر می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت روانی، امنیت اجتماعی، صنعت گردشگری، گردشگر، شهر اصفهان
  • عسگر نجفی خواجه بلاغ، آیت گودرزی صفحه 167
    برای ایجاد موزه دفاع مقدس با هدف تبیین تاریخ هشت ساله جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، طرح ثبت عملکرد نیروهای انتظامی قبل از ادغام (ژاندارمری، شهربانی، کمیته انقلاب اسلامی و لشگر 28 روح الله ) به عنوان یکی از طرح های شصت گانه دفاع مقدس به ناجا واگذار شده است.
    فرایند مطالعه، پژوهش، طراحی و تولید این طرح فازبندی گردیده؛ در این تحقیق فاز صفر طرح یعنی مرحله مطالعاتی اولیه از قبیل مخاطب پژوهی موزه دفاع مقدس ناظر به ثبت عملکرد نیروی انتظامی در دفاع مقدس با بهره گیری از نظرات 43 نفر از مدیران و کارشناسان مطلع به موضوع دفاع مقدس بررسی شده است.
    در فاز صفر طرح مذکور با چارچوب نظری ارتباطات، مفاهیم و موضوع هایی مثل: موزه و تاریخ آن، انواع موزه ها، اهداف شناختی، عاطفی، روانی- حرکتی و مخاطب پژوهشی نقد و پژوهش شده است. نوع تحقیق در این پژوهش کاربردی و توصیفی و به صورت جمع آوری اطلاعات به طریق اسنادی و مصاحبه با بهره گیری از روش دلفی می باشد؛ نتایج حاکی است بیش از هشتاد درصد نظر دهنده ها درباره دسته بندی کلی مخاطبان به عامه مردم و متخصصان، موافق می باشند؛ همچنین نسبت به دسته بندی مخاطبان غرفه ها با 1- مخاطبان عمومی، 2- متخصصان و3- اولویت بندی نیازهای عامه مخاطبان ابراز موافقت نموده اند.
    کلیدواژگان: موزه دفاع مقدس، عملکرد، ژاندارمری، شهربانی، کمیته انقلاب اسلامی
|
  • S.M. M. Sadati Page 1
    Police is a social organization that its main task is to maintain order and security. In this view, police has the authoritarian structure. In contemporary period by advances in criminology and bringing up the issue of crime prevention, the role of police in crime prevention has been considered. In Iran, the bases of criminalization are harm and religious percepts. Religious percepts also divided in two categories of victimless crimes and crimes with victim. So police in crime prevention should choose prevention policies that consider these two bases of criminalization in Iran. To study these policies, first we consider effect of victim logy studies on prevention policies with emphasis on the role of police in victimless crimes, and then regarding the constituent elements of the crime we ponder police measures in this issue. The current structure of Iranian police has not the enough ability and skills to prevent victimless crimes. The prevention of this kind of crimes requires accurate explaining of Islamic police structure and planning for the training of appropriate forces.
    Keywords: Islamic police, victimless crimes, religious crimes, crime prevention, basis of criminalization
  • Gh. Biabani Page 25
    Human trafficking is undoubtedly an insult to human dignity and an ominous crime against humans and humanity. It is a serious problem for all countries which should be considered at national and regional levels. Nowhere in the world is immune to this phenomenon and its destructive effects. High profit is the main issue which has encouraged criminal organizations to engage in women trafficking during the past few years. Whereas narcotics are only used once, humans can be taken advantage of frequently. In fact, criminal organizations are well aware that potential benefits of this form of smuggling are very high with a lower chance of being prosecuted. They reckon on the influence of those who can help them with women trafficking such as diplomats, senior agents…. Since such activities are usually clandestine, it is very difficult to bring them to the light. Human trafficking is a multifaceted issue and a crime which deprives people of their human rights and freedom. It also entails world health hazards and can perpetuate poverty and underdevelopment in some regions. To fight this phenomenon at international and regional levels, we need comprehensive solutions and international collaboration. This paper seeks to answer the question as how smugglers choose their victim? How they control and move them? Through what means, they keep victims away from the police? Why women trafficking has become prevalent and what barriers exist to fighting human and women trafficking. Why police are not very successful in dealing with such criminal organizations? What solutions can be found to reduce the number of sex slaves? What measures have been taken by countries which have been successful in this regard?
    Keywords: women smuggling, criminal organizations, occupations related to women trafficking, trafficking methods, tricks, mechanism to fight women trafficking
  • T. Roshandel Arbatani, D. Khajeheian, M. Ghasemi Page 55
    Media Influence on Audience's Thought and Action dated to emergence of modern media. Criminal files show that a considerable portion of crimes occurs under impact of Media images and messages. This impact explored in different steps of a crime, from motive to operate a crime, through post-criminal behaviors. Problem of current research is to explain a proactive model for Police communication with mass media. Theoretical analysis used for theory-making and expert group used for theory test. The proposed model based on Media dependency theory and results to a bi-partial model on media messages to mass audience, intermediated by Police proactive influence. This Police Coverage inside of audience and through message transfer process expected to cause cognitive, emotional, behavioral impact on audience and society. Research results confirm that Police needs to use media capacities and abilities to face with social challenges. Using media effects theories, and especially dependency theory, can modify structure and content of message for best influence on target audience.
    Keywords: Mass Media, Crime prevention, Media Dependency theory, Police, Proactive Approach, Media Effect
  • F. Gomashchi Page 83
    In the military environment, managers and leaders, through investment in knowledge assets to facilitate the solution of problems faced in the future, provide. In this respect, knowledge of police practices and the effective asset management for sophisticated knowledge of the police. One of the basic elements of police knowledge management, ontology modeling, knowledge management is usually the police are not sufficiently considered. The main mission of the police force to protect lives and property of people in the world, and the votes of law enforcement and crime prevention, disaster management, security research and society. A police investigation is successful enough that each of the main activities of the police investigation to be conducted successfully and guidance. In many countries, national and local levels, according to police reportsata from paper to automated systems management and integration of reports into and increasingly, it makes the data available. In this paper, the concept of ontology, ontology types, benefits, applications and in law enforcement Vyzgyhay ontology, the ontology development based on police affairs, and the ontological approach to knowledge management in the police and finally given the characteristics of detective work to assess the situation and assess the ontological approaches to environmental threats in police knowledge management model, was making sense.
    Keywords: social Knowledge management, Police science, Ontology
  • E. Masoudnia, M. H. Elyasi, A. Ali Akbarian, H. Zadehdehghan Page 117
    Background
    In the last few decades, has been shaped several theoretical models to explain the deviant behaviors and crime in literatures of deviances and in environmental criminology.
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between components of social capital, such as social trust, norm of reciprocity; and social participation and spatial distribution of crimes in Yazd.
    Method
    This study was conducted with survey and cross-sectional method. Data were collected from 500 citizens with 18 years old and upper that lived in one of the catchments area of sextet police centers and using. This research conducted between 22 May and 24 July 2009. These citizens were selected via proportional sampling. Instruments of gathering data are Social Trust scale (STS); Norm of Reciprocity Inventory (NRI); and Social Participation scale (SPS).
    Results
    There was significant difference among citizens that lived in areas with high and low level of crime regarding to social trust level (p<.01); and norm of reciprocity (p<.05). Hierarchical multiple regression analysis showed that the social trust variable explained for %11.6; and norm of reciprocity explained for %40.1 of the variance in commitment of crime.
    Conclusion
    Components of social capital, especially social trust and norm of reciprocity had significant effects on spatial distribution of crime. Therefore, in order to decline and prevention of crime rate and social problems and also decline of social and political crisis this is necessary that to be attend these variables in interventional designs.
    Keywords: Spatial distribution of crime, Social capital, Social trust, Norm of reciprocity, Social participation
  • A. Shahivandi, R. Raiesi Vanani, M. Soltani Page 137
    In recent years, tourism industry has introduced itself in the world as an attracted, dynamic and effective industry. One of the factors that caused to stable development is security and Its sense among tourists. The aim of this study is to defining role of social and psychological security on foreign tourist's attraction that is entered to Esfahan city. Method of study is descriptive & analytical, statistical community has been the foreign tourists that entered to Esfahan city in 1389 that among them 320 has been selected randomly and through questionnaire have collected their opinions related to security and tourism. To research hypothesizes survey, have been used of step by step regression and factorial analysis statistical tests. Findings indicate that high percent of foreign tourists satisfy from condition of social and psychological security in Esfahan city and have intended to travel Esfahan. Examination of hypothesizes indicate that among social and psychological security and travel motion to Esfahan have meaningful relationship. About 21 percent of tourists motivation that traveled to Esfahan city related to be social and psychological security and 79 percent relate to tourism and historical attraction in this city.
    Keywords: psychological security, social security, tourism industry, tourist. Esfahan city
  • A. Najafi Khaje Bolagh, A. Goodarzi Page 167
    The Plan of function recording redated to disciplinar forabe for unity of three force (Gendarmary, Police, committee and the Army of 28 Rohuolah), to built museum of sacred defense with purpose of explanation of the imposed war during 8 years which was started by Iraq against Iran is one of the sixty plans which has been given to Naja the process of study, research, designing and producing of this plan has been phased. In this research, zero phase his the first step of study such as audience research of sacred defense museum who supervisor an function recording of disciplinary force in sacred defense. And this research has been surveyed by using by manager and experts views who were 43 and familiar with sacred defense affairs. In zero phase in mentioned frame work of communications, concepts and other subjects such as museum and it's history, psychometric and audience research, the kind of research in this study is applied and descriptive. Through information gathering by documentary and interview and by using of Delphi method. Repaired results show that more than 80 percent of viewers about social Categories bedieve: 1- public 2- experts.Also 43 of viewer who have chosen from experts have agreed for audience categories of stalls to public and expert audiences.
    Keywords: museum of sacred defense, function, Gendarmary Police, Islamic Republic Committee