فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1390)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا عبدالرحمانی، اصحاب حبیب زاده صفحه 32
    جامعه شناسی پلیس، به عنوان شاخه ای نوپا از علم جامعه شناسی، ما را به سوی روابط متقابلی که میان پلیس و جامعه وجود دارد، رهنمون ساخته، پیوندهای آن با جامعه را به عنوان سازمانی از سازمان های اجتماعی بررسی می نماید. «جامعه شناسی پلیس» بر این اصل بنا نهاده شده که «پلیس» به عنوان یک پیکره شناختی (همانند تمامی شاخه های جامعه شناسی) نمی تواند در خلا شکل گرفته، توسعه یابد. از این رو پلیس نه فقط فرآورده و محصول جامعه است و اساسا ماهیتی اجتماعی دارد، بلکه در صور گوناگون خود از طریق عوامل اجتماعی مشروط می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی، تبیین و توصیف وضعیت تحقیقات اجتماعی پلیس در ایران از زمان ورود جامعه شناسی و شروع تحقیقات اجتماعی است. روش تحقیق تولیدات علمی مرتبط با پلیس در این مقاله روش اسنادی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و اطلاعات ثانویه از منابع و تولیدات مختلف؛ و روش تحلیل نیز توصیفی است.
    نگاه جامعه شناختی به پلیس در کشورمان غیر مستمر و وضعیتی، متمرکز در درون سازمان پلیس، آمیخته با حوزه سیاسی و بالاخره فاقد سازماندهی تحقیقاتی بوده است. همچنین به دلیل عدم تمرکز در اولویت سنجی و نیز ارتباطات علمی اندک میان مراکز تحقیقات اجتماعی حول پلیس، تنوع موضوعی کم و تکرار در آن زیاد است.
    کلیدواژگان: پلیس، تحقیقات اجتماعی، جامعه شناسی پلیس
  • محمد قصری صفحه 55
    در هزاره سوم، آهنگ جهانی شدن سریع تر از گذشته در مسیر ادغام دنیا در حرکت است و فرصت ها و امکانات زیادی برای کشورها، دولت ها و ملت ها فراهم ساخته است؛ از سوی دیگر نگرانی های فزاینده ای نیز در حفظ ارزش های حیاتی، هویت و همبستگی ملی برای آنها به وجود آورده است. این موضوع کشورها را بر آن داشته که به تقویت عناصر و عوامل موثر در زمینه حفظ هویت و همبستگی ملی خود بپردازند. در این بین، از جمله عناصر جغرافیایی- سیاسی که در این زمینه جایگاه برجسته ای دارد و توانایی ایجاد وحدت سیاسی را در یک سرزمین فاقد هر گونه وحدت طبیعی و انسانی و همچنین نقش چشمگیری در هویت سازی و همبستگی ملی دارد، مرز می باشد. بر این اساس، کشورها به اشکال مختلف مانند احیاء و بازآفرینی مجدد بعضی از نقش های مرز و بوجود آوردن اشکال جدید مرزی، سعی می کنند تا از این ویژگی مرزها در تقویت هویت و همبستگی ملی خود بهره ببرند تا بتوانند نگرانی ها و چالش های ناشی از جهانی شدن را برای هویت و اتحاد ملی خود کاهش دهند به عبارت دیگر کشورها با بهره گیری از نقش روان شناختی، تامین امنیت، جداکنندگی، متمایز کنندگی و... مرزها سعی در تقویت هویت و اتحاد ملی خود می کنند.
    در این راستا، تحقیق حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای در صدد بر آمده است تا با توجه به ماهیت و فلسفه وجودی مرزها به بررسی و تحلیل نقش و ظرفیت های آنها در تقویت هویت و همبستگی ملی ایران در عصر جهانی شدن، بپردازد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مرز، هویت ملی، همبستگی ملی
  • رضا دوستدار صفحه 81
    امروزه سازمان پلیس در تمامی کشورهای جهان نقش مهمی را در فرایند تامین امنیت و مبارزه با تهدیدهای آن ایفا می کند. پلیس مظهر و نماد عدالت و مبارزه با ظلم، قانون گریزی و تجاوز به حقوق دیگران است. نیروی انتظامی ج.ا. ایران نیز به مثابه یکی از نهادهای مهم و بنیادین اجتماعی و امنیتی دارای وظایف و ماموریت های خطیری در فرایند تامین امنیت پایدار و مراقبت از آن است. به دنبال تحولات مثبت سال های اخیر در نظام برنامه ریزی کلان کشور، افقی بیست ساله تحت عنوان سند چشم انداز 1404 برای توسعه کشور ترسیم شد تا برنامه های توسعه با جهت گیری دستیابی به ویژگی های افق مقصد تنظیم و تدوین شود. از منظر نگارنده هدف نهایی سند چشم انداز بیست ساله، یک برنامه و سند راهبردی و درازمدت برای توسعه و امنیت پایدار در همه زمینه ها محسوب می گردد. برهمین اساس سندچشم انداز بیست ساله ج.ا.ایران از دیدگاه الگوی توسعه پایدار، پیوستگی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و محیط زیستی و در سطوح منطقه ای و بین المللی است. به سخن دیگر، چشم انداز ماهیتی چند بعدی داشته و شرایط تحقق یافتن آن نیز چند بعدی خواهد بود و طبیعتا دستیابی به اهداف سند چشم انداز 1404 در گرو تحقق مولفه های آن است. در این میان امنیت، یکی از این مولفه ها محسوب می گردد که خود بستری برای شکل گیری مولفه های دیگر انگاشته می شود. از سوی دیگر توسعه پایدار و امنیت مکمل یکدیگر بوده و هر یک زمینه ساز دیگری تلقی می گردد ضمن آنکه امنیت را می توان شرط لازم برای توسعه پایدار دانسته و توسعه پایدار را نیز زمینه ساز گسترش و تقویت و ارتقای امنیت دانست. بنابراین می توان به رویکرد امنیتی سند چشم انداز، عنوان «امنیت ملی پایدار» نام نهاد. این مقاله با استفاده از مطالعه اسنادی و کتابخانه ای و با روش توصیفی- تحلیلی درصدد بررسی نقش و کارکرد نیروی انتظامی در تحقق امنیت ملی پایدار در چارچوب چشم انداز 1404 ج.ا.ایران می باشد.
    کلیدواژگان: چشم انداز، امنیت، توسعه پایدار، پلیس، امنیت پایدار
  • عباس خورشیدنام صفحه 107
    تحقیق حاضر نظم و امنیت عمومی را از زاویه تئوری های جامعه شناختی بررسی می کند. آنچه که در میان متفکران جامعه شناسی به نحوی اهمیت دارد و هرکدام به نحوی به تبیین آن پرداخته اند این است که نظم اجتماعی به چه صورت بازتولید می شود.
    از آنجایی که این مسئله واجد ابعاد خرد و کلان است و متفکران جامعه شناسی نیز بسته به اینکه بر کدام یک از این دو بعد متمرکز شده باشند مکاتب فکری متفاوتی را نمایندگی می کنند. از این رو این مقاله می کوشد تا این نظریه ها و مکاتب را در کلیت شان پوشش دهد. البته مقاله ای که بخواهد تمامی نظریه ها را بی کم و کاست مطرح کند لاجرم مقاله ای سطحی و بی مایه خواهد بود. از این رو محقق چاره ای جز انتخاب و دست به گزینش زدن ندارد.
    از آنجا که جامعه شناسی برخلاف برخی علوم دیگر علمی نیست که دارای یک نظریه مسلط باشد اصطلاحا آن را علمی پارادایماتیک می دانند. به این معنا که جامعه شناسی علمی با روش و چارچوبی واحد و تمامیت یافته نیست و مکاتب و نظریه های رقیب متعددی در آن مطرح است. این مکاتب و نظریه های رقیب اگرچه هر کدام به یکدیگر انتقادهای جدی و مهمی وارد می کنند اما این انتقادها به حدی نیست که بتواند یک پارادایم یا نظریه را به طور کامل مسلط و سایر پارادایم ها را حاشیه ای کند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، نظریه، نظم و امنیت عمومی، پارادایم
  • محسن جان پرور، طهمورث حیدری موصلو صفحه 141
    امنیت اجتماعی یکی از ابعاد اصلی امنیت برای برقراری نظم و امنیت در کشور می باشد که در دهه های اخیر از جایگاه برجسته ای برخوردار شده است. این اهمیت یابی تا حد زیادی ناشی از توسعه رسانه ها، فناوری های اطلاعاتی، ارتباطی و... می باشد که زمینه حضور و نقش آفرینی برای بازیگران زیادی را در سطح جامعه برای تحت تاثیر قرار دادن امنیت اجتماعی فراهم آورده اند. در این بین شکل گیری فضای سایبر و توسعه آن با توجه به ظرفیت های بالا نقش منحصر به فردی دارا می باشد. زیرا ظرفیت های این فضا سبب دگرگونی در بعد زمانی، مکانی و بازیگران در تحت تاثیر قرار دادن امنیت اجتماعی شده است که در اینجا جنبه های منفی آن مدنظر می باشد. در این راستا، هدف اصلی این مقاله آسیب شناسی فضای سایبر بر امنیت اجتماعی در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آن می باشد. مقاله حاضر با روشی توصیفی- تحلیلی آسیب های فضای سایبر بر امنیت اجتماعی را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. یافته های به دست آمده نشان می دهد فضای سایبر دارای ظرفیت های منفی بالایی برای تحت تاثیر قرار دادن و به چالش کشیدن امنیت اجتماعی می باشد. به طوری که حضور و استفاده رو به گسترش افراد از این فضا زمینه سست شدن بنیان خانواده به عنوان تکیه گاه و پایه اصلی هر جامعه، فاصله گرفتن افراد از یکدیگر، تجمل گرایی، فردگرایی، مدگرایی، بی اعتمادی نسبت به مسئولان، نشر اکاذیب و... را فراهم آورده است و سبب شده امنیت اجتماعی دچار چالش و مشکل شود. بر این اساس از آنجا که رشد و تعالی هر جامعه ای نیازمند برقراری نظم و امنیت اجتماعی می باشد توجه به این عرصه جدید و شناخت آسیب های ناشی از آن بر جامعه می تواند جایگاه برجسته ای در برقراری امنیت اجتماعی در جامعه داشته باشد.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، آسیب شناسی، امنیت اجتماعی
  • حسین رضایی، اسماعیل سبزیکاران صفحه 173
    در عصر رقابت و تغییر، بهره گیری از نیروی انسانی متعهد و کارآمد به عنوان یک مزیت رقابتی منحصر به فرد برای هر سازمان مطرح است. از سوی دیگر چالش-های ناشی از روابط افراد در سازمان، همواره عملکرد و فعالیت های کاری را مورد تهدید قرار می دهد. در این شرایط مفاهیمی چون رفتار شهروندی سازمانی می تواند در ارتقاء سطح کمی و کیفی عملکرد سازمانی کارکنان اثرگذار بوده و روابط سازمانی کارکنان را به سمت ثبات و آرامش حرکت دهد. از سوی دیگر فرهنگ به عنوان یکی از مولفه های اصلی و کلان سازمان، اثر مستقیمی بر ارتقاء فعالیت های سازمان دارد. در کنار آن فرهنگ غنی اسلام با مفاهیم ناب خود، سهم فراوانی بر شکل گیری و پالایش رفتارهای افراد دارد.
    در این مقاله که با روش توصیفی انجام شده است، با استفاده از مفاهیم فرهنگ و تلفیق آن با مفاهیم اسلامی، دیدگاهی نو و بومی از فرهنگ اسلامی ارائه شده تا ضمن بررسی و مشاهده کارکرد فرهنگ اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی، ابعاد آن نیز به کمک رگرسیون خطی و تکنیک مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گیرد. نتایج این تحقیق، علاوه بر شناسایی جایگاه فرهنگ اسلامی در سازمان به عنوان یکی از ابعاد فرهنگی حاکم بر جامعه، سعی دارد تا زمینه به کارگیری آن را در ایجاد و ارتقاء رفتار شهروندی سازمانی مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ اسلامی، رفتارشهروندی سازمانی
|
  • Y. Torabi, A. Araghi Nazari Page 1
    Background
    Since social security is one of the fundamental and vital elements in human life on one hand, order establishment is the foundation of NAJA in other hand, outputs of all the selections cultural, political and disciplinary even on living affair influence social security. With regard to the great mission of NAJA, we are to consider how the plan is enforced in Tehran by NAJA and what their related results were. The main aim of this research was to inspect the achievements and outcomes of NAJA's social security plan performed in Tehran from newspaper's point of view in 2007-2008. The statistical community in this research was all the official newspapers in Iran during 2007-2008 and the sample community was two journals from Principalist, Kayhan and Resalat and two from reformists, Etemade-e-melli and Etemad. The research method is descriptiveanalytical by use of content analyzing technique. The results revealed that the Iranian journals have a positive viewpoint about performance of social security plan in Iran. With regard to all the research process, the basic hypothesis was confirmed and indicating that the Iranian newspapers have generally a positive viewpoint about performance of social security plan in Iran.
    Keywords: Security, social security, newspapers, police, press
  • R. Abdalrhmany, A. Habibzadeh Page 32
    Sociology of the police، as a relatively new branch of science، sociology، our mutual relations between the police and the community is made of lead، its links with the community as the organization of social organizations are examined. "Sociology of the police" founded on the principle that "the police" as a cognitive configuration (as in all branches of sociology) can not be formed in a vacuum، develop. The police not only product and the product is essentially a social nature، but in its various forms is conditioned by social factors. The main objective of this study، explain and describe the situation in Iran since the arrival of the police، social studies، sociology and social research. Method of production associated with the police in this article documents the methods and data collection، library resources and production of various secondary information and analysis is also described. Also due to lack of focus on priority assessment and scientific communication among the few social research centers around the police، the subject of repeated low and it is high.
    Keywords: police, social studies, sociology, police
  • M. Ghasri Page 55
    In the third millennium، globalization faster than past time is moving through mergering world and more opportunities and possibilities has provide for countries، states and nations. In the other way، more concerns has created for maintain the value، identity and national unity. This subject causes countries to strengthen their elements and factors of national unity and identity. Therefore، boundary is a geographical-political element that has an important position and ability to create political unity in a land without any natural and human unity، and also has a significant role in national identity and solidarity. Accordingly، countries try in different forms such as restoration and recreation of some boundary role and new form of boundary. So، by using this character of boundary in strengthening of identity and solidarity concerns and challenges due to globalization for identity and national unity reduced. Countries by using psychological role، security، separating، distinct and etc. boundaries try to strengthen their identity and their national unity. Therefore، this study based on descriptive-analytical way and library study، due to the nature and philosophy of boundary try to investigate and analyze the role and capacity of them for strengthen identity and national unity of Iran in globalization era.
    Keywords: Globalization, boundary, national identity, national solidarity
  • R. Doustdar Page 81
    Today، the police forces of every country play a key role in establishing domestic security and fighting against the existing threats. As a major social and security institution، the police forces of the I. R. Iran bear a crucial responsibility in establishment and sustention of security. Following the constructive changes taking place throughout the recent years in Iran's macro-scale policy-making mechanism، the 20-year development plan، titled "the Vision 1404 Document" was drafted in order to function as a guideline for achievement of the intended fundamental، political، social، cultural، security and economic goal. The author believes that the 20-year Vision Document can serve as a strategic، long-term document to attain sustained development and security in all arenas. Thus، the document interconnects of economic، social، political and environmental dimensions، at both regional and international levels. In other words، the vision is a multilateral document in nature، calling for multilateral approaches. Realization of the targets accounted in the 20-year vision document relies on materialization of its diverse constituents. As one of the building blocks of the vision، security lays the groundwork for realization of the other targets. Sustained security and development enjoy a mutual relationship، that is، security is a prerequisite to development، while sustained development reinforces security. In that sense، the security approach of the 1404 Vision Document is oriented towards "sustained national security". The present research aims to study the role of police forces in realization of sustained national security، through a library-based descriptive-analytical method.
    Keywords: Vision, security, sustained development, police, sustained security
  • A. Khorshidnam Page 107
    This article interprets public order and security from a sociological perspective. The most important question for sociological thinkers is that how social order reproduces itself. However، each sociologist deals with this question from his or her point of view. The question of reproducing social order has macro and micro dimensions and sociologists، based on their point of view، represent different sociological schools. This article intends to cover these theories and schools in their totality. It should be noticed that this article doesnt cover all of the sociological theories completely، because such an article necessarily would be a superficial one. That’s why the author has to select among the present theories and schools. Sociology is a paradigmatic science، i. e. there is no predominant theory in sociology. Sociology is not a science with a single methodology and frame work and there are many competing theories in this field. Although these schools criticize each other very seriously، this permanent critic cannot turn one of these schools into a predominant one.
    Keywords: Sociology, theory, public order, security, paradigm
  • M. Janparvar, T. Heidari Moselo Page 141
    Social security is one of the main aspects of security for making order and security in country that has gained a prominent place in recent decades. This issue is largely due to the importance of media development، information technology، communication and،… that have provided presence and role in society for many players to impress social security. In this way formation and development of cyberspace، according high capacity has individual role. Because capacity of this space has caused transformation in time، place and impress the social security that negative effect of it، is important. In this regards، the main purpose of this article is pathology of cyberspace on social security in social، cultural، economic and political part of it. The present article with descriptive-analytical way analyzed the pathology of cyberspace on social security. The result showed that cyberspace has high negative capacity for effect and challenge of social security. So، the growing presence and use of this space have provided weakness of family foundation and foundation of any society، separation of individual from each other، luxury، idealism، individualism، fashion، no trust to authorities، spreading lie and…has caused challenge and suffering of social security. Base on this growth and excellent of each society needs order and security so، attention to this new field and recognition of damage that cause by it، can have remarkable position in making social security.
    Keywords: cyberspace, pathology, social security
  • E. Sabzikaran, H. Rezai Page 173
    In the era of competitions and changes، is considered to using of committed and efficient human resource as a unique competitive advantage for every organization. In other hand، the challenges that due of people’s relationships always were threaten the performances and activities. In these conditions the concepts such as organizational citizenship behavior can effect on quantitative and quality organizational performance of employees and encourage organizational relationships of them to stability. Further، the culture as one of important and macro indicators of organization، has direct effect on promotion of organizational activities. Additionally، Islamic rich culture with its pure concepts has high share in formation and refinement of people’s behaviors. In this study، with using of the concepts of culture and merge them to Islamic concepts; by observing and scrutiny of Islamic culture performance that analyzed by linear regression and structural equations model، is introduced new and native theory of Islamic culture. The results، in addition to specifying role of Islamic culture in organization as one of important cultural aspects of society that try to using creation and promotion of organizational citizenship behavior; is considered.
    Keywords: Organizational culture, Islamic culture, organizational citizenship behavior, indicators of study culture