فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1390)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروانه کاظمی، سمیه علیزاده، حمیدرضا اسکندری صفحه 1
    پیشگیری از جرم همواره یکی از موضوعات اساسی و مهم در زندگی بشری بوده که در طول تاریخ به شیوه های مختلف اعمال گردیده است. با توجه به گسترش فناوری های اطلاعات و ارتباط و راه اندازی سیستم های جامع اطلاعاتی در نیروی انتظامی و ثبت اطلاعات مجرمان در بانک های اطلاعاتی، کاربرد تکنیک های داده کاوی و کشف دانش به منظور تحلیل و ریشه یابی جرایم از جمله سرقت یکی از ضرورت های پلیس ایران و دستگاه های قضایی می باشد. هدف اصلی این تحقیق توسعه و ارائه یک مدل داده کاوی است که با به کارگیری بانک های اطلاعاتی جرایم موجود و استفاده از ابزارها و الگوریتم های داده کاوی بتوان الگوهای جرم را شناسایی و کشف نمود تا به این طریق پلیس بتواند وقوع جرم را پیش بینی کرده و با کنترل دقیق تر نیروها و آرایش نظامی آنان در منطقه جرم، از وقوع جرایم پیشگیری نماید. در مدل ارائه شده از دو تکنیک قوانین تلازمی با الگوریتم احتمال پیشین و خوشه بندی با الگوریتم کای میانگین برای استخراج الگوها از یک پایگاه داده با بیش از صدهزار رکورد سرقت استفاده شده است.
    کلیدواژگان: داده کاوی، قوانین تلازمی، الگوهای جرم، فرایند داده کاوی
  • سید حسین ابطحی، امیرحسین یاوری بافقی، احمدرضا اسماعیلی صفحه 23
    بحران از هر نوعی می تواند موجبات بی نظمی و ناامنی را فراهم آورد، بخصوص بحران های اجتماعی که می توانند زمینه ساز سایر بحران ها نیز باشند، لذا همین امر لزوم اتخاذ رویکردی فعالانه، مبتنی بر پیش نگری در این خصوص توسط پلیس که متولی اصلی برخورد با این گونه از بحران ها می باشد را بیش از پیش می کند.
    پژوهش حاضر سعی دارد با تمرکز بر بحران های اجتماعی و به منظور پیش نگری آن ها به ارائه الگوی پیش نگری بحران های اجتماعی بپردازد.
    این پژوهش از حیث زمانی، مقطعی؛ از حیث هدف؛ کاربردی و از حیث روش، توصیفی بوده و از نظر روش های جمع آوری داده ها، ترکیبی می باشد.
    با توجه به نتایج به دست‎آمده، طرز تلقی بر این است که بیشترین امنیت و آرامش اجتماعی زمانی برقرار می شود که حل مسئله مبتنی بر گفتمان باشد، همچنین 31 عامل به عنوان عوامل ارتقاء دهنده امنیت اجتماعی معرفی شده که در بین آنها افزایش سطح رفاه جامعه از اهمیت بیشتری برخوردار است. در انتها نیز مدل پیش نگری بحران های اجتماعی به منظور پیشگیری از آن ها توسط ناجا با تاکید بر مولفه های: موضوعات، افراد، زمان و جغرافیا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بحران اجتماعی، مدیریت بحران، پیش نگری بحران، پیشگیری بحران، ناجا
  • اسماعیل حسنوند، احسان حسنوند صفحه 57
    امنیت مجموعه شرایط و وضعیتی است که موجب ثبات و آرامش خاطر در جامعه می گردد و ترس و خوف از نظر عامه مردم رخت بر می بندد و شرایط رسیدگی به امور زندگی با کیفیت بهتری را ایجاد می کند. احساس امنیت، پدیده ای روان شناختی- اجتماعی است که دارای ابعاد گوناگونی می باشد و جنبه ذهنی امنیت را مد نظر دارد. در این تحقیق به دنبال بررسی عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی جوانان شهرستان سلسله هستیم. تحقیق حاضر از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را کلیه افراد جوان دارای 18 تا30 سال سن تشکیل می دهند. حجم نمونه آماری 380 نفر بوده که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، یافته ها نشان می دهد که میزان احساس امنیت مالی کمی بیش از حد متوسط است و احساس امنیت جانی پایین تر از حد متوسط است. انجام تحلیل رگرسیون چند متغیره معنادار بودن همبستگی اجتماعی، نگرش به پلیس و جنسیت را تایید کرده است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت جانی، احساس امنیت مالی، همبستگی اجتماعی، نگرش به پلیس
  • عادل ساریخانی، سید محمد موسوی صفحه 81
    حریم خصوصی تحت عناوین مختلفی در قوانین کشورها و کنوانسیون های بین المللی به صورت مجمل مطرح شده، ولی با بررسی شریعت اسلامی پی می بریم که ابعاد آن در اسلام و حقوق ایران نیز مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مسائل مهمی که در این زمینه اسلام به آن تاکید کرده، مسئله پوشش انسان ها است. موضوع پوشش آن چنان دارای اهمیت است، که قرآن کریم آیات متعددی را به آن اختصاص داده و درباره لباس و حجاب به طور عموم و آراستن آن به تقوی و عفاف و استفاده از زینت ها و حدود آن مطالب مهمی را بیان داشته است تا با رعایت کردن آن سلامت فرد و جامعه حفظ شود. بنابراین مقاله حاضر تلاشی است در بررسی قلمرو و زمینه های حریم خصوصی و پوشش در فقه اسلامی، حقوق ایران و مسائلی که در این زمینه وجود دارد. لازم بذکر است با توجه به ماهیت علوم انسانی و جنبه نظری آن ابزار تحقیق بیشتر نوشتاری و نظری خواهد بود. و از شیوه کتابخانه ای، به روش توصیفی-تحلیلی، در تبیین جایگاه موضوع در حقوق اسلام و ایران استفاده شده است، و در ادامه مطالب مورد تحلیل و نتیجه گیری قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، سیاست کیفری اسلام، پوشش
  • سمیه کاظمیان، علی دلاور صفحه 105
    پژوهش حاضر به میزان تمایل به اعتیاد مردان متاهل مشکل دار، از دیدگاه نظام های خانواده بوئن و با تاکید بر مفهوم تمایزیافتگی، پرداخته است. در این نوشتار چنین فرض شده است تمایل به اعتیاد مردان متاهل با سطح تمایزیافتگی رابطه دارد. همچنین فرض شد که بین تمایل به اعتیاد مردان تمایزیافته و تمایزنایافته تفاوت وجود دارد. روش پژوهش از نوع توصیفی و پس رویدادی است. جامعه پژوهش دربرگیرنده مردان متاهل مراجعه کننده به کلینیک مشاوره ی تحقیقی است. تعداد 53 نفر از مردان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره در یک دوره زمانی 3 ماهه، به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. از دو ابزار DSI-R و «تمایل به اعتیاد» برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. پس از تعیین گروه نمونه و پر کردن پرسشنامه تمایزیافتگی توسط آنان 26 نفر دارای تمایز یافتگی بالا و 27 نفر نیز دارای تمایزیافتگی پایین شناخته شدند. نتایج نشان داد که تمایزیافتگی و خرده مقیاس های آن (واکنش عاطفی، جدایی عاطفی و موضع من و آمیختگی با دیگران) «تمایل به اعتیاد» مردان را پیش بینی می کنند. همچنین نتایج نشان داد که بین تمایل به اعتیاد مردان تمایزیافته و تمایزنایافته تفاوت وجود دارد. با توجه به نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که افراد با سطح پایین خودمتمایزسازی پایین ممکن است برای کاهش اضطراب دست به مصرف مواد مخدر بزنند. بنابراین الزامات بالینی برای پیگیری و درمان سوء مصرف مواد باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نظام های خانواده بوئن، تمایزیافتگی، تمایل به اعتیاد، مردان متاهل
  • عبدالرضا امیری، یونس نوری مرادآبادی، سید محمد بساطیان صفحه 117
    رسانه ها با اشاعه و پردازش اطلاعات و با حذف فاصله های زمانی و مکانی به عنوان یک منبع اطلاعاتی قوی عمل می کنند که تعیین کننده سمت و سوی بسیاری از کنش های افراد به ویژه جوانان می باشند. این مقاله با تکیه بر مهم ترین نظریه های ارتباطات همچون نظریه کاشت، رویکرد استفاده و خشنودی و نظریه نگرش نو، به بررسی تاثیر ماهواره بر گرایشات آسیب زای جوانان پرداخته است. مقاله حاضر با توجه به اهداف مورد نظر، از حیث هدف کاربردی، از حیث ماهیت، توصیفی و تحلیلی و از حیث اجرا جهت آزمون فرضیات پیمایشی می باشد. جمعیت آماری این پژوهش جوانان شهر کرج و تعداد نمونه ها برابر با 384 نفر می باشد. نتایج نشان داد که بین گرایش به آسیب های اجتماعی با میزان استفاده، نوع استفاده و میزان اعتماد به ماهواره همبستگی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: انحراف های اجتماعی، ماهواره، نظریه کاشت، وابستگی مخاطبان جوانان
  • محمد خانباشی صفحه 143
    در اکثر جوامع به علت مجموعه ای از عوامل نظیر از خود بیگانگی، فقدان سرمایه اجتماعی، وجود رسانه های انتقادی و یا میزان پاسخگویی نهادها و سازمان های عمومی، میزان اعتماد به دولت و نهادهای دولتی کاهش یافته است. اما بررسی ها نشان می دهد که برخی عوامل راهبردی محیطی احتمالا این پدیده را تشدید می نمایند و یا به گونه ای بر آن موثرند. در این مقاله ابتدا به بررسی ادبیات اعتماد می پردازیم و سپس تاثیر عوامل سیاسی- قانونی را در افزایش یا کاهش سطح اعتماد سیاسی مورد ارزیابی قرار می دهیم. بنابراین هدف این مقاله مطالعه و بیان نقش عوامل سیاسی- قانونی در اعتماد عمومی به دولت ها است. همچنین روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است و برای گردآوری اطلاعات آن از ابزار پرسشنامه و جهت بررسی و تحلیل فرضیات آن از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL استفاده شده است. چند سازمان دولتی و غیردولتی شهر تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند که نمونه آماری از میان جامعه فوق انتخاب و پرسشنامه نهایی در میان آنها توزیع شد. یافته های پژوهش از نقش مهم مولفه های سیاسی- قانونی در تبیین میزان اعتماد سیاسی در سطح جامعه حکایت دارد. از این رو نتایج این دست بررسی ها و نیز انجام مطالعات تکمیلی در این زمینه ضمن کمک به گسترش مرزهای دانش قبلی ما در این حوزه، بستری برای توجه بیشتر دولت به مقوله اعتماد سیاسی و راهکارهای بهبود آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد سیاسی، عوامل سیاسی، قانونی، عوامل راهبردی محیطی
|
  • P. Kazemi, S. Alizadeh, H. Eskandari Page 1
    Nowadays، because of more crime in our society، there is an increasing need to establish some solutions to prevent or predict crimes. Regarding increasing advance in information technology and information system together with large data warehouse developed in Iranian police department، it is vital to employ data mining techniques to analyze and extract some knowledge about criminal behaviors. The main purpose of this study is to develop a data mining model which is capable of supporting law enforcement agencies so that they can use the enhanced model to improve crime prediction and response، and consequently enhance safety for all residents. The proposed model is based on K-means algorithm and association rules to describe the criminal behavior in our society. A real dataset with more than a hundred thousand records is used to indicate the applicability of our model.
    Keywords: Crime, crime analysis, data mining techniques
  • S. H. Abtahi, A. Yavari, A. Esmaeili Page 23
    At the present time، police is not aware about social changes in some matters and instead of forecasting social changes for preventing from their occurrence، confronting with cultural and political violently behaviors of different stratum of people and responsible. The lack of situation forecasting arise to making a decision in police which moreover than severe increasing of organizational expenses (human resources، budget and facilities) will deteriorated the conditions. This study has tried to focus on social crisis and presented a model for their forecasting. With regards to this model، the most essential administrative organization of crisis control (police) will be capable of preventing from such crisis occurrences. This study is crossfunctional، applied، descriptive، compound، explorative and research. The results showed that among the important and effective factors on forecasting social changes، the majority of addressees had been concentrated on all items (time، matters، people and geography) alternatives. With regards to these results، the attitude is that the highest degree of security and social peace is established in the time that problem-solving had been upon discourse and consisted of total spectrum of social security and peace (software and holistic approach). 31 agents have considered as promotive agents of social security which increasing social welfare، expanding social justice and legal entity are settled in first to third rank for safeguarding interests of groups or special groups. At the end، the social crisis forecasting model has presented for preventing from those via Naja with emphasis to problems، people، time and geography components.
    Keywords: Forecasting, social crisis, crisis prevention, IRI police
  • E. Hassanvand, E. Hassanvand Page 57
    Security is a condition that causes stability and tranquility in the society and the fear and dread of public comment closes on the left and the administration to create a better quality of life. Feeling of security is a socio-psychological phenomenon that has diversity aspects and looks at mental aspect of security. This study aims to examine the factors affecting youth's feeling of social security. This research was a survey one and its statistical population included all young people aged 18-30 of Selsele town. A representative sample was 380. Descriptive findings showed that the level of feeling of property security is some more than average level and the level of feeling of safety is less than average. The results of multiple regressions showed meaningful correlation between police، gender and social solidarity and sense of security.
    Keywords: Social security, Feeling of safety, feeling of financial security, social solidarity, attitude to the police, youths
  • A. Sarikhani S. M. Mousavi Page 81
    Privacy under different titles in the laws of nations and international conventions has been raised as a Protestant but we realized with the Islamic Sharia that the dimensions of Islam and Iran's rights are also considered. Among the important issues in this context that Islam has emphasized، is coverage issue in humans. It is very important and several verses of the holy Quran devoted to it. Many verses are about the dress and veil and decorated it to virtue and chastity; and also how to use decorative materials is an important expression. Compliance with it is to maintain individual health and community. The present study is an attempt at examining the coverage and privacy in Islamic and Iranian law and issues related to it.
    Keywords: Privacy Policy, Islamic penal policy, coverage
  • S. Kazemyan, A. Delavar Page 105
    This article has studied the relationship between differentiation and married men's addiction attitude from Bowen's theory of family systems. In this study، it was hypothesized that the men's attitude toward addiction depends to the extent of differentiation. Also، the addiction attitude in differentiated and undifferentiated men was compared. To test these hypothesizes، 53 men were selected as sample among clients who came to the clinic of counseling and psychotherapy. The Differentiation of Self Inventory (DSI-R) and the Addicted Attitude Questionnaire were utilized to collect the date. The results showed that there is a relationship between addicted attitude and extent of differentiation. Among differentiation subscales، emotional reactivity، emotional cutoff and I-position are predictors of addiction. Also، there was a meaningful different between differentiation and undifferentiated men's addiction attitude.
    Keywords: Differentiation, addiction attitude, married mens
  • A. Amiri, Y. Noori Moradabadi, S. M. Basatian Page 117
    With the proliferation of media and information processing and eliminating the time and place toasts a powerful information source that determine the position and actions by many people، especially young people. This article is based on the most important communication theories such as cultivation theory، attitude theory approach to the use and satisfaction of new satellites to investigate the effect on the attitudes of young plants has been damaged. This study was conducted to find out the relationship between use of satellitenetworks، trends and damage social exploitation among young people. The research population comprised 384 young people who were randomly selected in Karaj. The results showed that there is a tendency to damage social usage، and the correlation between type and level of confidence and the satellite usage was significant.
    Keywords: Satellite networks, cultivation theory, social deviation, young people
  • M. Khanbashi Page 143
    Many factors such as lack of social capital influence of critical media and decrease or lack of accountability in public institutions has diminished public trust to government and its organizations. But، there are many evidences showing that strategic environmental variables such as political factors may be effective on current situation. In this article، the researcher has studied the trust literature firstly and then evaluated the effect of strategic environmental factors in increasing or decreasing of political trust. Thus، the purpose of this research was to study and explain the role of political factors in political trust. The data were gathered with questionnaires and analyzed by LISREL and SPSS software. The statistical sample was selected from the research community that formed from public and private organizations in Tehran city. The results revealed that political-legal factors have very effective and important role in political trust changes in our society. These findings can help to improve and complete the boundary of knowledge in relevant areas. The results of such studies can also be considered as the basis for more attention to political trust and solutions for their improvements too.
    Keywords: Trust, political trust, political, legal factors, strategic environmental variables