فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - پیاپی 2 (تابستان 1387)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی دلاور صفحه 1
    هدف از تحقیق حاضر ساخت پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر، و تعیین اعتبار و پایایی آن بود. 6108 نفر (2669 نفر سالم، 851 نفر مصرف کننده کنونی و 2588 نفر مصرف کننده سابق) از دانش آموزان سال سوم راهنمایی و مقطع متوسطه در سراسر کشور پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر را تکمیل نمودند. اعتبار مقیاس با استفاده از روش تمایز گروهی و تحلیل عوامل تاییدی بررسی شد. نتایج روش تمایز گروهی نشان داد که سوالات، توانایی تفکیک مصرف کنندگان سابق مواد مخدر از مصرف کنندگان کنونی و همچنین از افراد سالم را دارا می باشند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی نیز پنج عامل استخراج گردید. این عوامل با توجه به مبانی نظری تحقیق و محتوای سوالات قرار گرفته روی عوامل تحت عناوین علاقه به مصرف، نگرش به خطرات، نگرش به اثرات فیزیولوژیکی، نگرش به اثرات روانی و نگرش به اثرات اجتماعی مواد مخدر نامگذاری گردید. پایایی مقیاس به وسیله روش همسانی درونی و با استفاده از «ضریب آلفای کرانباخ» برآورد گردید. حداقل پایایی در مقیاس اثرات فیزیولوژیکی مواد مخدر (77/0= α) و حداکثر آن در مقیاس علاقه به مصرف مواد مخدر (86/0= α) به دست آمد. در کل، ضرایب اعتبار و پایایی بدست آمده برای پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر بسیار رضایت بخش بوده و در سطح 001/0 p معنی دار است. طبق نتایج این تحقیق، پرسشنامه نگرش سنج مواد مخدر واجد شرایط لازم برای تشخیص نگرش به مواد مخدر در بین دانش آموزان سال سوم راهنمایی و مقطع متوسطه کل کشور می باشد.
    کلیدواژگان: ساخت، اعتباریابی، نگرش، مواد مخدر، دانش آموزان راهنمایی و دبیرستان
  • ابراهیم جان بزرگی صفحه 27
    هدف از مقاله حاضر، سنجش دامنه آمادگی تماشاچیان فوتبال جهت انجام کنش-های تخریبی یا به عبارت دیگر بررسی رابطه چند متغیر اصلی روان شناختی با آن کنش ها و نیز شناسایی روش های انتظامی مقابله با آن کنش های تخریبی می باشد. برای تجزیه وتحلیل آن، پرسشنامه ای تهیه و تنظیم شده و پایایی آن با روش محاسبه آلفای کرونباخ ارزیابی شده است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، یک گروه 407 نفره از تماشاچیان و یک گروه 94 نفری از میان فرماندهان میانی و ارشد ناجا انتخاب شده اند. بعد از تکمیل پرسشنامه ها، داده های حاصل با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون خی دو، آزمون دوجمله ای به کمک نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که بین احساس ناکامی، احساس گمنامی، پرخاشگری نهفته، عدم اعتماد به مسئولان و نگرش ضد اجتماعی تماشاگران و آمادگی آنان برای انجام رفتارهای تخریبی، همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین یافته های حاصل از سنجش نظرات فرماندهان ناجا نشان داد که کنترل نامحسوس و هشدارهای پلیسی اثر بخش ترین روش های مقابله با کنشهای تخریبی تماشاگران است.
    کلیدواژگان: رفتارهای تخریبی، فوتبال، مدیریت انتظامی، پیشگیری، مهار، پرخاشگری
  • فریبرز محمدی، عزیزالله تاجران صفحه 57
    امنیت به عنوان بنیادی ترین نیاز جوامع بشری، قدمتی به درازای زندگی اجتماعی انسان دارد، لیکن امروزه گستره مفهومی یافته و حوزه تحلیل بسترهای آن، فضاهای فراملی و فروملی، عینی و ذهنی، مجازی و واقعی، فردی و جمعی و... را در بر دارد. امنیت از دیدگاه سنتی ناظر بر شیوه زندگی سنتی در قرون گذشته بوده است که رویکردهای نظامی را مورد توجه قرار می دهد، لیکن این رویکرد در تبیین و تفسیر شرایط حاکم بر زندگی اجتماعی جوامع کنونی ناتوان می باشد و نمی تواند معنا و مفهوم گذشته خود را حفظ نماید. در اینجا بیشتر بر روی امنیت زنان (مبارزه با بد حجابی) که در غالب طرح امنیت اجتماعی است، تاکید می شود. طرح امنیت اجتماعی بیان به رسمیت شناختن گروه ها و جمعهای اجتماعی است که افراد به جهت تعلق و وابستگی بدانها، خود را عضوی از آن دانسته و نسبت به یکدیگر به دلیل داشتن منافع مشترک و سرنوشت مشترک احساس مسئولیت می کنند و در مقابل خطرات و آسیب ها از خود عکس العمل نشان می دهند.
    این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای سعی در پرداختن و بررسی نظری طرح امنیت اجتماعی زنان(مبارزه با بدحجابی) خواهد داشت. بنابراین سوال اصلی تحقیق این است که آیا رویکرد دولت یا قدرت محور به تنهایی قادر به توجیه امنیت اجتماعی درخصوص مبارزه با بدحجابی است یا خیر و اگر نیست باید چه مکانیسم و رویکردی بکار گرفت تا بهترین جواب حاصل شود؟
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، زنان، بدحجابی
  • مجید رضایی راد، عبدالله مجیدی، محمد علی کریمی صفحه 81
    نیروی انتظامی، سازمانی بزرگ با وظایف و ماموریت های متعدد و متنوع است. یکپارچه نبودن واحدهای مختلف سازمان در راستای اهداف سازمان می تواند مشکلات عدیده ای را به وجود آورد که باعث کندی انجام وظایف متعدد و درنتیجه تنزیل ارزش خدمت به جامعه شود. چه عوامل و شاخص هایی باعث می شود که سازمان به طرف یکپارچگی مطلوب برود. با بررسی دقیق شاخص ها و نشانگرهای یکپارچگی می توان عوامل کاهش یکپارچگی را شناسایی و پس از بررسی، نسبت به نواقص و کاستی های آنها اقدام نمود. هدف اصلی این پیمایش، گردآوری، دسته بندی و اولویت بندی نشانگرهای یکپارچگی کارکرد در ناجا بوده است.
    این پژوهش با استفاده از تکنیک دلفی و با مشارکت کارشناسان و خبرگان نیروی انتظامی که مسئولیت های مختلف و سابقه نسبتا خوبی در واحدهای مختلف ناجا در تهران در سطح ستاد داشته اند (14 نفر) به صورت تمام شمار در سال 1385-1386 انجام شد. نشانگرهای یکپارچگی سازمان از میان اسناد، مدارک و نظریه های مختلف مدیریتی و جامعه شناسی جمع آوری و با نظر کارشناسان به صورت پرسشنامه درآمد. سپس پرسشنامه محقق ساخته در سه مرحله اصلاح و نهایی گردید. آزمون پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ در 5 دسته سوالات همگون محاسبه گردید (با ضرایب 779/0، 633/0، 828/0، 741/0، 673/0) که همگی از نظر آماری قابل قبول است. برای توصیف داده ها از آماره های توصیفی(فراوانی و فراوانی نسبی) و برای تحلیل آنها از آزمون دوجمله ای استفاده شد. از میان 63 نشانگر موردبررسی، 51 نشانگر مورد تایید خبرگان به عنوان نشانگر یکپارچگی در ناجا، مد نظر قرارگرفت.
    کلیدواژگان: نیروی انتظامی ج، ا، ایران، یکپارچگی، عملکرد سازمان، نشانگرهای یکپارچگی، یکپارچگی پلیس
  • دکترعلی رضا تاجداری صفحه 115
    موضوع این تحقیق ابعاد و پیامدهای داشتن شغل دوم در کارکنان ناجا است. کارکنان ناجا تا چه حدی به شغل دوم می پردازند و ویژگی های شغل دوم کارکنان چیست و داشتن شغل دوم چه علل یا دلایلی دارد. به نظر می رسد تعدادی از کارکنان نیروی انتظامی به غیر از شغل اصلی خود، شغل یا مشاغل جانبی نیز دارند و در برخی موارد آن شغل جانبی برای شاغلین نیروی انتظامی عملا نقش مهمی را در زندگی آنها ایفا می کند و حتی ممکن است بر انجام درست وظایف و ماموریت های سازمانی لطمات جدی بر جای گذارد.
    به نظر جامعه شناسان شرط تبدیل پدیده یا موضوعی به یک مسئله اجتماعی، علاوه بر جنبه آسیب زایی و پیامدهای منفی آن بر جامعه، این است که مردم را نگران کند و این اجماع ناگفته شکل گیرد که آن پدیده مسئله ای مهم و نگران کننده است. بنابراین یکی از شرایط مسئله بودن شغل دوم این است که کسانی را نگران کرده باشد. فضای عمومی در ایران طی سال های اخیر نسبت به شغل دوم حساس شده است و می توان دغدغه ها و نارضایتی های افراد و خانواده ها را در این مورد شنید. این فضا برخی سازمان ها و ادارات را برآن داشته است تا به نگرانی های کارکنان و خانواده هایشان به نوعی پاسخ دهند. راه فوری و مستقیم آن است که اندکی به وضع معیشتی پرسنل رسیدگی کنند وحداقلی از نیازهای ضروری و اساسی آنان را برطرف کنند. اما راه دیگر این است که درباره این مسئله تحقیق شود و عمل خود را بر شناخت علمی مسئله شغل دوم مبتنی کنند. بدین ترتیب، مسئله اصلی این تحقیق این است که داشتن شغل دوم در کارکنان ناجا، و از نظر آنها، چه دلایل، پیامدها و چه ویژگی ها یا ابعادی دارد؟
    کلیدواژگان: شغل دوم، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
  • آرین قلی پور، طاهر روشندل اربطانی، علی اصغر پور، عزت صفحه 141
    ماهیت وظایف نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا) با پدیده ها و رویدادهای بحرانی درهم تنیده است. کارکرد ناجا در ایجاد امنیت و استقرار نظم به صورت اجتناب ناپذیر ایجاب می کند که همواره برای مقابله با هر نوع بی نظمی و ناامنی و شرایط بحران مهیا باشد. شناخت جنبه های مختلف پدیده پیچیده و چند سطحی بحران و به تعبیری وضعیت شناسی بحران، مدیریت آن را تسهیل می کند. در این مقاله تلاش می شود با استفاده از مدل سه سطحی چرایی- چیستی- چگونگی به بررسی وضعیت های مختلف بحران با رویکرد انتظامی پرداخته و راهکارهایی در جهت مقابله موثر با وضعیت های مزبور برای ناجا ارائه شود.
    کلیدواژگان: بحران، وضعیت شناسی بحران، بحران های انتظامی، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
  • توحید عبدی صفحه 165
    با توجه به اهمیت اداره کل اینترپل در سازمان پلیس و امنیت عمومی داخلی کشور و نیز نقش آن در توسعه تعاملات با پلیس سایر کشورها، این تحقیق می کوشد با استفاده از «نظریه سیستمی» به بررسی عوامل موثر بر کارآمدی این سازمان بپردازد. نتایج بررسی ها نشان می دهند عوامل چندی از جمله تعامل در ارتباط با سایر واحدهای پلیس، تعامل با سایر نهادهای داخل کشور، ارتباط با دبیر خانه کل اینترپل و سایر اعضاء، اقدامات واصلاحات حقوقی، اطلاع رسانی به مردم و توسعه آموزش های کارکنان می تواند در ارتقاء کارآمدی آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: اینترپل تهران، کارآمدی، نظریه سیستمی، سازمان بین المللی پلیس جنایی، جرایم بین المللی
|
  • Ali Delavar Page 1
    The aim of this study is to construct a questionnaire on attitude analysis about drug and rating its validity and reliability. 6108 people (2669 non-addicts, 851 addicts, 2588 ex-addicts) out of high school students and students in the third grade in middle schools completed the questionnaire. The validity of the scale was evaluated by means of the group differentiation method and confirmatory factor analysis. The findings of the group differentiation revealed that the questions were able to discriminate the ex-addicts from addicts and also from the addiction-frees. According to the findings of the confirmatory factor analysis, five factors were recognized. Regarding the theoretical basis of the research and nature of the questions, these factors were named as the Desire to use, Attitudes towards dangers, Attitudes towards physiological effects and changes, Attitudes towards psychological effects, and finally Attitudes towards social effects of the drugs. Reliability of the scale was computed through internal consistency method by means of Cronbach alpha coefficient. The minimum reliability was in physiological effects of the drugs scale (α = 0.77) and the maximum one was in desire to use drugs scale (α = 0.86). In the whole, the obtained reliability and validity of the questionnaire on attitude analysis about drugs were satisfactory and was significant at p< 0.001 level. According to the findings of the study, the questionnaire on attitudes analysis about drug has got the qualifications to recognize the attitudes towards drugs among high school students and students in the third grade in middle schools.
    Keywords: Construction, validation, attitude, drugs, students, middle school, high school
  • Ebrahim Janbozorgi (M.A.) Page 27
    The main aim of this research was to find out the range of football fans disruptive behaviors. We concerned the relation between prime psychological variables with disruptive behaviors, and also recognized the policing strategies to cope with these behaviors.407 people out of spectators and 94 people out of NAJA commanders completed the questionnaire. Results showed that there is a significant correlation between disappointment emotion, anonymity emotion, latent aggression, distrust to authorities, antisocial attitudes of spectators and their disposition to do disruptive behaviors. Also, result of survey from NAJA commanders showed that insensible control and police alarms are most effective strategies to cope with disruptive behaviors of spectators.
    Keywords: Disruptive behaviors, football fans, police management, aggression, prevention, control, NAJA
  • Fariborz Mohammadi (M.A.), Azizollah Tajeran (M.A.) Page 57
    Security as the most fundamental need of human being is as old as human social life. It has, however, a conceptual perspective today and furthermore consists of different analytical range such as transnational and sub national, objective and subjective, virtual and actual, individual and collective atmosphere etc. Security has been the supervisor of traditional life style from traditional aspect in past centuries and paid attention to the military approaches. This approach is unable to explain and interpret the established circumstances exist in the social life of contemporary communities; thus it cannot keep its past concept. This article focuses on women security which used as the project of social life. The project tries to recognize the social groups to which people attribute themselves, since they belong themselves to them and feel responsible to each other, since they have common interests and destination and show reaction against the risks and damages.This article by focusing on library resources has a descriptive-analytic method and tries to investigate theoretically the project of women social security. Now the main question in this article is that: is the state or power-centered approach able to justify by itself, the social security about combating with unveiling, otherwise what mechanisms and approaches can we utilize to get the best outcomes.
    Keywords: Social life, social security, women. Unveiling
  • Majid Rezai, Rad , Abdullah Majidi (M.A.), Mohammad, Ali Karimi (M.A.) Page 81
    Islamic Republic of Iran Police (I.R.I.P.) is a large organization with diverse roles and missions. Disintegration of different departments of the organization in accordance with organization's goals could bring about multiple problems, which in turn affect the way mission is implied and thus will lower the value of the services given to community. What factors and indexes result in the ideal integration of the organization? By scrutiny in the indexes and indicators of integration, we can determine the factors effecting in poor integration and thus work on the weaknesses and impediments. The main aim of this survey was collecting, classifying, and prioritizing the integration indicators of the performance of IRIP.By using Delphi technique and the cooperation of experts responsible for different departments of IRIP in headquarter of IRIP and Great Tehran Police Department (GTPD) with sufficient experience (N=14), the research was carried out in 1386-1387. Integration indicators were gathered from different documents - theories of management and sociology- and with the help of experts ideas devised a questionnaire. The researcher-made questionnaire was revised in three phases and its reliability coefficient was computed for 5 sets of questions (a=0.673, 0.741, 0.828, 0.633, 0.779). For descriptive analysis, percentage and for inferential analysis, Binomial test were used.The results showed that among 63 indicators by experts, 51 indicators were accepted as indicators of integration in IRIP.
    Keywords: IRI Police, integration, organizational performance, integration indicators, Police integration
  • Alireza Tajdari Page 115
    This article concerns with the determinants of moonlighting or second job holding in NAJA. The aim is to explore theoretical reasons of the behavior of moonlighting among NAJA personnel. So, a theoretical framework has been articulated with use of moonlighting literature. Approximately 4700 person, from all provinces of I.R. Iran, was selected. Findings showed that they, who hold second job in NAJA, believe their work hours are not so enough as to meet necessary needs of life. Also, the income and content of their job dont satisfy them and they evaluate their job situation injustice.
    Keywords: Moonlighting, second job holding, NAJA
  • Aryan Gholipour , Taher Roshandel Arbatani , Ali Asghar Pourezzat Page 141
    The nature of the Islamic Republic of Iran Disciplinary Force (NAJA) is intermingled with critical events and phenomena. NAJA’s function in establishing security, order and discipline, unavoidably necessitates it’s preparation for confronting any sort of disorder, insecurity and crisis. Recognition of different aspects of the complicated and polyhedral phenomenon of crisis or in other words its situationlogy facilitates its management. The present article tries to consider various critical situations with a disciplinary approach through the three dimensional model of why-what-how, and to provide NAJA with strategies for effective confrontation with these critical situations.
    Keywords: Crisis, situational study, disciplinary crises, NAJA
  • Tohid Abdi Page 165
    This article is based on a study under the title of the analysis of the effective factors in the efficiency of Tehran international police. Regarding the importance of the role of the international police headquarters in the police organization and the public security of the country as well as the development of our police interaction with the police of other countries, this article investigates the effective elements in the efficiency of this organization using the system theory. The results of this research indicate that the efficiency of this organization is not acceptable at present. However the same factors including more interaction with the other units of the police, other institution of the country and secretariat of the international police and the other members, legal improvement, people awareness and the development of personnel training can improve the performance of this organization.
    Keywords: Tehran International Police, efficiency, system theory, International criminal police, international crimes