فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1389)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی قوام، حوری دهقان شاد صفحه 1
    امروزه اهمیت مسئله شهروندی را می توان با توجه به تاثیر ارتباطات و پیامدهای آن دریافت. در این پژوهش سعی شده به این هدف برسیم که چگونه می توانیم با استفاده از الگوهای ارتباطی به بهبود مناسبات شهروندی یاری رسانیم. در واقع با توجه به اینکه گستره همگانی یکی از مهمترین مفاهیم تبیین شده از سوی «یورگن هابرماس» نظریه پرداز مکتب انتقادی فرانکفورت است نگاه ما به حقوق شهروندی از این طریق به چه شکل می تواند باشد.
    با توجه به واکاوی که در این پژوهش انجام شد به این نتیجه رسیدیم که برقراری نظم و امنیت در گستره همگانی نیازمند انجمن های داوطلبانه و مستقل شهروندان است. پس برای آزمون فرضیه های ذکر شده، گروه هدف سازمان های غیردولتی فعال در سطح شهر تهران انتخاب شدند.
    پس از مروری بر منابع به بررسی مفهوم و معنی ارتباط و نقش و تاثیر رسانه ها، نظریه های ارتباطی و جامعه شناسی مرتبط با موضوع شهروندی و وسایل ارتباطی، مکتب انتقادی فرانکفورت و آشنایی با نظرات یورگن هابرماس، پیدایش مفهوم شهروندی در جهان و ایران (قبل از مشروطه)، تعریف و انواع سازمان های غیردولتی می پردازد، در فصل سوم تکنیک و روش تحقیق، در فصل چهارم تجزیه و تحلیل یافته های آماری بررسی شده است و در فصل پنجم به نتیجه گیری از پژوهش پرداخته و در تجزیه و تحلیل داده ها براساس مقیاس های به کاربرده شده از روش های ناپارامتری استفاده شده و در تمام سوال ها تفاوت معنی داری مشاهده می شود. بنابراین هر سه فرضیه این پژوهش تایید می گردید. پژوهشگران در انتها با توجه به الگوی کنش ارتباطی هابرماس، الگویی ارتباطی را پیشنهاد می کنند. در این الگو سطح ارتباط به حوزه خرد، میانه و کلان تقسیم شده و ویژگی های هر کدام به همراه نمونه هایی از این حوزه ها در زمان ذکر شده است. به نظر می رسد باتوجه به مسائل مطروحه در این پژوهش،سطح میانی به دلیل ویژگی کثرت گرایی وسایل ارتباطی، ساده و کوچک بودن، محلی بودن رسانه ها، غیردولتی بودن رسانه ها و تعامل بین فرستنده و گیرنده (دوسویه) بالاترین تاثیرگذاری را در ایجاد کنش ارتباطی موثر بین سازمان های غیردولتی و شهروندان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: شهروندی، کنش ارتباطی، نظم و امنیت، گستره همگانی، جامعه مدنی، سازمان های غیردولتی، سرمایه اجتماعی، رسانه ها
  • داود معنوی پور، علیرضا پیرخائفی صفحه 17
    این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر رفتار شغلی کارکنان ناجا انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان ناجا در سال 87-1386 بود. نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. استان های منتخب پژوهش مازندران، کرمان، تهران، خراسان جنوبی و کرمانشاه بودند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه سنجش رفتار شغلی کارکنان ناجا، پرسشنامه سنجش عوامل موثر بر رفتار شغلی کارکنان ناجا و پرسشنامه روانی کالیفرنیا. نتایج نشان داد که هر کدام از عوامل شخصیتی، خانوادگی، سازمانی و اجتماعی بر رفتار شغلی کارکنان ناجا سهم دارند. عامل خانوادگی و شخصیتی بیشترین اثر را بر رفتار شغلی کارکنان ناجا داشتند. معادله های پیش بینی برای رفتار شغلی کارکنان ناجا به تفکیک عوامل مختلف تهیه شده اند که براساس آنها الگوی ارتقاء رفتار شغلی کارکنان ناجا معین شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شغلی، عوامل موثر بر رفتار شغلی، کارکنان ناجا، الگوی ارتقاء
  • حمید شاهبندرزاده، رضا محمدی یگانه، ندا حسن پور صفحه 31
    در این مقاله تلاش می شود فرهنگ سازمانی حاکم بر چهار سازمان دولتی در شهرستان بوشهر (نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی، اداره مالیات و دارایی و کشتی سازی شهید محلاتی) که از نظر کاری ماهیت کاملا متفاوتی را از هم دارند، نوع فرهنگ سازمانی حاکم بر آنان تعیین شود، هدف اصلی این خواهد بود که مشخص شود فرهنگ سازمانی نیروی انتظامی با ماهیت کاری خاص و متفاوتی که در مقایسه با این سازمان ها دارد با کدام یک مشابه و با کدام یک متفاوت است. برای بررسی فرهنگ سازمانی سازمان های مورد مطالعه از مدل ارزش های رقیب استفاده شده است که بر اساس این مدل فرهنگ های سازمانی به چهار دسته، فرهنگ سلسله مراتبی، بازار، قبیله ای و ادهوکراسی بخش بندی می شود. با توجه به مطالعات انجام شده توسط پژوهشگران هر کدام از انواع فرهنگی مدل مورد نظر ویژگی های متفاوتی دارند که باعث تمایز آنها از یکدیگر می شود. با توجه به داده های گردآوری شده از این سازمان ها مشخص شد که فرهنگ غالب بر سازمان دارایی سلسله مراتبی، دانشگاه علوم پزشکی قبیله ای، کشتی سازی شهید محلاتی قبیله ای و نیروی انتظامی سلسله مراتبی بوده است. که با توجه به هدف اولیه پژوهش مشخص شد که نیروی انتظامی از نظر فرهنگ سازمانی مشابه سازمان دارایی و امورمالیاتی و متفاوت از دانشگاه علوم پزشکی و کشتی سازی می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدل ارزش های رقیب، نیروی انتظامی، سازمان دارایی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
  • اکبر زارع شاه آبادی، کژال امینی صفحه 53
    در اکثر جوامع خشونت علیه زنان به دلایل متعدد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و... بروز می کند. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر عامل قومیت در ظهور رفتارهای خشونت آمیز علیه زنان در شهر تکاب صورت گرفته است. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان حداقل یک بار ازدواج کرده ساکن در نقاط شهری تکاب بوده است. جامعه نمونه پژوهش مشتمل بر 121 نفر بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که شامل اطلاعات دموگرافیک نمونه ها و همسران آنها و سوالات سنجش رفتارهای خشونت آمیز بود. نتایج پژوهش به کمک نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیف و تحلیل گردید. براساس آزمون های انجام شده بین میزان خشونت علیه زنان با وضعیت اشتغال، نسبت خویشاوندی با همسر، میزان تحصیلات آنها و همسران، میزان درآمد و نوع ازدواج (ارادی و تحمیلی)، قومیت معنی دار وجود دارد. هم چنین در مواردی که زوجین از دو قومیت متفاوت بوده اند (ناهمسانی قومی)، میانگین خشونت کمتر از زمانی بوده که قومیت آنها همسان بوده است. اما بین میزان خشونت علیه زنان با سن پاسخ گویان، به هنگام ازدواج رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قومیت، خشونت، زنان، آذری، کرد، تکاب
  • احمد شاهیوندی، رضا رئیسی وانانی، مرضیه سلطانی صفحه 79
    زنان نیمی از جمعیت هر جامعه را تشکیل می دهند پرداختن به مسائل و مشکلات آنها بسیار ضروری می باشد. یکی از معضل های عمده کشورهای در حال توسعه از جمله ایران عدم توجه به علل وقوع جرم زنان و عوامل موثر بر ارتکاب نوع جرم آنها است. هدف از این پژوهش، مطالعه جرم و عوامل اثرگذار بر ارتکاب جرم در بین زنان زندانی شهر اصفهان بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان زندانی بوده اند که در سال 1388 به دلیل ارتکاب جرم در زندان مرکزی شهر اصفهان به سر می برده اند. جامعه نمونه تعداد120 نفر بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید.
    نتایج نشان می دهد که بیشترین نوع جرم به ترتیب مربوط به، قاچاق مواد مخدر، سرقت و قتل می باشد، بیشتر مجرمین در دامنه سنی 36-15 ساله واقع شده اند (5/47 درصد) متاهل می باشند.از نظر سطح تحصیلات، درصد زیادی از آنها دارای تحصیلات راهنمایی بوده اند. رابطه بین متغیرهای مستقل(فقر، بیکاری، خصومت شخصی و گرفتن انتقام، کمبود محبت و عدم توجه خانواده ها) با متغیر وابسته (نوع جرم) به صورت معنی دار می باشد و همچنین بین متغیرهای مستقل(دوستان ناباب، و نبود پلیس در محل وقوع جرم) با متغیر وابسته رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جرم، مجرم، زنان مجرم، شهر اصفهان، زندان
  • عبدالله مجیدی صفحه 109
    رویکرد جامعه محوری پلیس به دنبال آن است که مشارکت و همکاری مردم را در شناسایی مشکلات جامعه و اداره امور پلیسی جلب کند. یکی از راه های موثر در جلب مشارکت و همکاری مردم، ارائه خدمات با کیفیت به آنها است. رفتارهای شهروندی سازمانی، رفتارهای مطلوب جمعی و اختیاری هستند که می توانند کیفیت خدمات را بهبود بخشیده و اهداف فوق را محقق سازند. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی با کیفیت خدمات می باشد. سوال کلیدی این بود که آیا بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پلیس با ادراک کیفیت در انواع خدمات توسط ارباب رجوع رابطه وجود دارد؟ تحقیق حاضر، از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی-همبستگی، جامعه آماری مدیران و مراجعه کنندگان واحد های خدماتی پلیس مستقر در تهران بوده. حجم نمونه مراجعه کنندگان 930 نفر تعیین و به شیوه تصادفی اتفاقی ساده انجام شد. تمام مدیران واحدها در تحقیق شرکت داده شدند. با استفاده از شاخص پودساکوف و مکینزی و شاخص سروکوئال، دونوع پرسشنامه به ترتیب برای اندازه گیری رفتار شهروندی سازمانی کارکنان و کیفیت خدمات از دیدگاه مراجعه کنندگان تدوین و توسط کارشناسان بومی سازی گردید. نتایج حاکی است بین رفتار شهروندی سازمانی کارکنان پلیس ارائه دهنده خدمات با کیفیت خدمات درک شده توسط ارباب رجوع در سطح واحد رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: پلیس جامعه محور، کیفیت خدمات، شهروندی سازمانی، خدمات پلیسی
  • ابراهیم حسن بیگی، اصغر جهانگیر صفحه 137
    بدون شک یکی از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان ها در عصر کنونی استفاده موثر از منابع، به ویژه انسانی و ترکیب کارامد آن در اجرای راهبردهای سازمانی است. در حقیقت افراد سازمان، محور هر راهبرد و سیاست سازمانی و هرگونه بهره گیری از منابع هستند.
    قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از قوای سه گانه مستقل در کشور تابع قوانین و سیاست های کلان کشور شامل قانون اساسی، چشم انداز نظام در افق ایران 1404 و سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری است که از جایگاه منحصر به فردی در نظام جمهوری اسلامی ایران برخوردار بوده به نحوی که اهمیت و منزلت و استقلال این جایگاه در بین سایر حکومت ها بی بدیل جلوه می نماید و منزلت آن به قضات بر می گردد. لذا برای استفاده بهینه از منابع انسانی متعهد، داشتن یک الگوی راهبردی منابع انسانی ضروری است.
    برای این منظور و دستیابی به الگوی مدیریت راهبردی منابع انسانی در این سازمان با استفاده از مطالعه ادبیات نظری، بهینه کاوی از منابع انسانی در بخش قضایی سایر کشورها، بهره مندی از آیات قرآن، احادیث، سنت و نیز فرمایشات رهبر کبیر انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری چارچوبی مفهومی با استفاده از نظر خبرگان شکل گرفته و داده های حاصل از آن در قالب پرسشنامه و توسط قضات و اساتید دانشگاهی در حوزه حقوق و مدیریت منابع انسانی پاسخ داده شده و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت این تحقیق بر آن است با نگاهی جامع، یک پارچه و نگرش سیستمی، با ارائه الگویی از منظر مدیریت راهبردی منابع انسانی با رویکرد تعهد بالا به امر توسعه و بهبود مدیریت منابع انسانی در قوه قضائیه بپردازد.
    کلیدواژگان: قضات، مدیریت راهبردی منابع انسانی، الگو، مدل تعهد بالا، قوه قضائیه
|
  • A. Ghavam, H. Dehghan Shad Page 1
    This paper aimed to study the role of communicative action methodology in defining the concept of citizenship. Accordingly, the following hypotheses were proposed: (a) non-governmental organization's managers believe that they have not achieved their targets because of the governmental organization's impacts. (b) non-governmental organization's managers believe that due to the media's supervision, their organizations show to be more responsible towards public opinion. (c) non-governmental organization's managers believe that there is an affiliation between the civilization rights and social capital. According to this research, we learned that the public sphere was in need of voluntary and independent societies of citizens. Hence, active non-governmental organization's target groups were formed across Tehran city in order to test the abovementioned hypotheses. After the reviewing of the sources, now, we study the concept of communication and the media and its impacts, social and communicative theories in connection to the citizenship and mass media, critical theory of Frankfurt and learn about Jurgen Haberma's opinions, the emergence of citizenship concept in the World and Iran (before Mashrouteh) and finally the definition and types of non- governmental organizations. Finally the researchers, due to the Hagerman' communicative action, offer a communicative paradigm. In this paradigm, the level of communication has been divided into small, medium and large ones and their specifications together with their samples have been presented. On the basis of this research, the medium level enjoys some features as like: communicative mean's pluralism, to be small and simple, local media, non-governmental media, interaction between the sender and receiver (bilateral). Therefore, the medium level will have the most impact on setting up the communicative action among non-governmental organizations as well as the citizens.
    Keywords: non, governmental citizenship organization, communicative action, public sphere, civil society, social capital, media
  • D. Manavipour, A. Pirkhaefi Page 17
    This study aimed to determine factors affecting the behavior of Naja's employees. The study population consisted of all employees in Naja in 1386-87. Using cluster sampling method, the statistical sample was selected in Mazandaran, Kerman, Tehran, Khorasan Jjonobi and Kermanshah cities. The research tools were a questionnaire measuring employee's occupational behavior and California personality inventory. The results showed that each of the personality factors, namely family, social and organizational behavior contributed of Naja's employees. Also, family factors and personality had the greatest effect on the behavior of Naja's employees.
    Keywords: occupational behaviors, employees, Naja, upgrades behavior
  • H. Shahbanzadeh, R. Mohammadi Yaghaneh, N. Hassan Poor Page 31
    This study attempts to assess the corporate culture of the public organizations in the city of Boushehr (Police, University of Medical Sciences, treasury and tax affairs and Shahid Mahallati Shipbuilding). These organizations are different in nature of work. In this article, the main goal is to determine the dominant corporate culture and then determine which one of these organizations in comparison with police organization is different or similar. To assess corporate culture, competing value framework model was used. According to this model, corporate culture is divided into four categories: hierarchical culture, market culture, clan culture and adhocracy culture. According to studies conducted by researchers every type of these cultures has different characteristics that make them different in nature. Based on data collected from these organizations, it was founded that the dominant culture of these organizations is hierarchical culture for police and treasury and tax affairs and clan for shipbuilding and Medical Science University, respectively. According to primary purpose of this study, corporate culture of police organization is similar to treasury organization and different from shipbuilding and medical science university.
    Keywords: Police organizational culture, corporate culture, competing value framework
  • A. Zareh Shahabadi, K. Amini Page 53
    In most societies, family violence exist because of economic, cultural and social factors. This research aims to examine the effect of ethnicity in violence against women in Takab City. The statistical society included all marital women of Takab city who were randomly selected using cluster sampling method. Among these, 121 women were selected as sample group and in order to collect data, a questionnaire was used. After analyzing the gathered data, it was found that, there is a significant relationship between measure of family violence and ethnical employment education, income and marriage type (voluntary-involuntary and consanguineous marriage). However, the relationship between measure of family violence and wife's age, husband's age and marriage of wife and man was not significant.
    Keywords: ethnicity, violence, women, marriage, Takab
  • A. Shahivandi, R. Raeisi Vanani, M. Soultan Page 79
    As women consist of half of the population in all societies, it is essential to engage in their problems. One of the most important intricate questions in developing countries such as Iran is ignorance the causes of women commission of crime and key factors on the type of it. The goal of this research is to study the crime and effective elements on committing a crime among Isfahan women in prison. The statistical population in this research was the entire women prisoners who have been in central prison of Isfahan in1388. Considering the number of population needed, 120 of criminals were selected and the related information was gathered through questionnaires we used descript ional statistical methods to analyze the received data. The findings indicate that the most types of crimes pertain to substance contraband theft and homicide. The most criminals have 15-36 years old and almost 47.5 of them were married. Also, their education was at the level of guidance school. The results showed that there was a significant relationship between independent variables such as poverty joblessness, personal enmity and taking revenge lack of kindness and family ignorance and dependant variables such as (the type of crime) it was also found that the fact that there is non-significant relationship between independent variables (such as bad friends and absence of police at the scene of crime) and dependant variable such as the type of crime.
    Keywords: crime, criminals, women criminals, Isfahan city
  • A. Madjidi Page 109
    Community oriented policing is looking forward for citizen participation, and their cooperation in order to detect problems of the target community and to perform effective policing. Providing quality-based services to citizens is one of the effective strategies of gaining people’s cooperation and participation. Organizational citizenship behaviors (OCB) are desired collective behaviors which can improve the quality of services and crystallize the related goals. The present paper aims at investigating the relationship between OCB and quality of services. The research main question was “is there any relation between OCB of police personnel and quality of different services?” The research is an applied one and its methodology is descriptive-correlational. The statistical population of the research consisted of managers and clients of police service offices in Tehran. Police hospitals, offices for changing license plates, recreational police complexes in Tehran completely participated in the study, but service providing department in police e.g. Police departments, Qavamin credential banks and electronic service posts. From the population 930 clients and total number of managers were randomly selected as samples group through simple random accidental sampling and systematic sampling. Utilizing the Podsakoff and MacKenzie index and the Servqual index, we tried to define the OCB, quality of services, and designed two questionnaires. The collected data were analyzed by correlation test. The results showed that there is a significant relationship between OCB of police personnel and quality of different services.
    Keywords: Community oriented police, service quality, organizational citizenship behavior (OCB), Police
  • E.Hassan Beigi, A. Jahangir Page 137
    Undoubtedly, one of the most significant factors of organizations success at current age is effective usage of resources particulary human resources and its efficient combination in implementation of organizational strategies. Indeed, organization personnel are the pivot of any organizational strategy and policy and any type of usage of the resources. As one of the three indepent branches of country, the judiciary branch of the I.R. of Iran is subordinated to macro laws and policies of country including constitution, outlook of the system in 1404 Iran horizon and announced policies of supreme leader that enjoys unique position in the I.R. of Iran system to such an extent that the significance, independence and status of this position are manifested uniquely in comparison with other governments, and this status is owed to its judges. Therefore, for optimal usage of committed human resources, having a strategic model of human resources is a necessity. For this purpose and for achieving strategic management model of human resources in this organization, through using theoretical literature study, optimal survey of human resources in judicial sector of other countries, using holy Quran, narrations and Sunnah teachings and statements of late great leader of the Islamic revolution (M.H.S.R.I.P) and supreme leader, a conceptual framework with using experts views has been shaped and conclusion data within questionnaire framework have been responded by academic professors and judges in law and human resources fields and then the analysis process was conducted. Through a comprehensive and integrated view and a systematic approach, it is attempted at present research that a model of human resources strategic management perspective with high commitment approach be introduced with the aim at developing and improving human resources management in judiciary branch.
    Keywords: Judges, Strategic Management of Human Resources, Model, high Commitment Model