فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ابراهیم زاده، ابراهیم داودی دهاقانی، هادی رفیعی کیا صفحات 1-24
    در سازمان های پلیسی جهان برای تصمیمگیری و حل مسائل امنیتی شهروندان از یک روش علمی و چهار مرحله ای به نام الگوی «سارا» استفاده می شود. هدف این پژوهش ارزیابی فرآیند تصمیم گیری روسای کلانتری های تهران بزرگ در حوزه پیشگیری انتظامی با استفاده از الگوی یادشده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و ماهیت آن توصیفی و روش اجرای آن نیز پیمایشی است. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه محقق ساخته بین82 نفر از روسای کلانتری های تهران بزرگ به صورت تمام شمار انجام شده است. تعیین روایی پرسشنامه از طریق مصاحبه گروهی و نظرات خبرگان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (867/ 0) تعیین شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که روسای کلانتری های تهران بزرگ در مواجهه با مسائل انتظامی شهروندان، از فرآیند چهار مرحلهای تشخیص، تجزیه و تحلیل، پاسخ و ارزیابی تصمیمات استفاده می کنند، به این صورت که برای تشخیص مسئله «تجربه و معلومات خدمتی، گزارش و اظهار نظر ماموران گشت، اطلاعات نقاط جرم خیز، جغرافیای جرم و وقایع پلیسی گذشته و نظر کارشناسان»؛ به منظور تجزیه و تحلیل مسئله «بررسی آمار فراوانی، زمان، مکان و جغرافیای جرایم، تجربیات خدمتی، مصاحبه با مجرمان و قربانیان جرم»؛ در مرحله پاسخ معیارهای: «افزایش احساس امنیت، عملی، قانونی و اخلاقی بودن تصمیم، زمان حصول نتیجه و هزینه آن، جلب مشارکت نظام قضایی، امکانات موجود حوزه استحفاظی، افزایش هزینه ارتکاب جرم و استفاده از تجارب موفق دیگران» و در نهایت برای ارزیابی تصمیمات: «کاهش آمار جرایم و ارزیابی احساس امنیت ساکنان حوزه استحفاظی» را مورد توجه و استفاده قرار می دهند.
    کلیدواژگان: الگوی سارا، تصمیم گیری، پیشگیری انتظامی، کلانتری های تهران بزرگ
  • غلامحسین بیابانی، محمد سلطانی فر، افسانه مظفری، شهناز هاشمی صفحات 25-54
    جرایم سازمان یافته یکی از جرایمی که به صورت فراگیر در کشورها رشد می کند و ثمره آن برای جامعه، ناامنی است، در سال های اخیر توجه بسیاری از دولت ها را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه جرم سازمان یافته از اساس شدید و مهیب دیده می شود، پوشش این گونه جرایم از دیگر جرایم نامناسب تر است، زیرا رسانه ها به طور معمول جرایمی را پوشش میدهند که خشن، خطرناک و در افکار عمومی حساسیتبرانگیز باشند. از آنجاییکه جرایم سازمان یافته محصول جنگ سرد است و هر یک از دو قطب جهانی به شیوه مطلوب خود به جرایم سازمان یافته می پرداختند؛ این پژوهش بر آن است تا نشان دهد که رسانه ها در پرداختن به جرایم از چه اصولی تبعیت می کنند، چه جرایمی را پوشش می دهند، چه جرایمی برای رسانه ها اهمیت دارد، چه جرایمی برای افکار عمومی حساسیت برانگیز است، چه بخشی از محتوای رسانه ها را موضوعات جنایی تامین می کند و در نهایت رسانه ها در پوشش جرایم با چه مشکلاتی مواجهاند. این مقاله تلاش دارد علاوه بر پاسخ پرسش های مطرح شده، به ابعاد مختلف پوشش خبری جرایم سازمان یافته در رسانه ها بپردازد.
    کلیدواژگان: رسانه، پوشش خبری، جرم، جرایم سازمان یافته
  • اسکندر مومنی صفحات 55-90
    در مقایسه بین مرزهای مفهومی امنیت عمومی و امنیت اجتماعی، گفتنی است که مفهوم اجتماعی در امنیت اجتماعی حاصل نوعی تکثر و همنشینی هویتها میباشد. واحد تحلیل امنیت اجتماعی هویتها یا هویت اجتماعی میباشد و یا حفظ هویت در سطح ملی، قومی و مذهبی مورد نظر میباشد. گاه اعتقاد بر این است که امنیت اجتماعی بر مجموعه سیاستها و راهکارهایی دلالت دارد که هدف از آنها ایجاد اطمینان خاطر در زندگی جمعی افراد است و معمولا از آن به تامین اجتماعی تعبیر میشود. حال آن که «امنیت عمومی» از حیث موضوعی فراتر از این سازوکارها رفته و افزون بر سیاستهای جبرانی، تاسیسات حقوقی حاکم بر جامعه، اخلاقیات و... را نیز در برمی گیرد. با این تعریف مشخص میشود، امنیت اجتماعی بخشی از امنیت عمومی است که ماهیت «جبرانی» داشته و در پی ایجاد «اطمینان خاطر» در شهروندان باشد. یا در مقایسه با امنیت فردی باید گفت امنیت فردی به بخش یا سطحی از امنیت اشاره میکند که موضوع اصلی آن فرد است، به تعبیر دیگر فرد، مهمترین موضوع یا مرجع امنیت تلقی می گردد. بسیاری از رویکردهای امنیتی خاستگاه فردمحوری دارند. به طور مثال، نظریات انتقادی فرد را موضوع نهایی امنیت میدانند و رهایی و آزادی او از تهدیدات و مشکلات را مترادف با امنیت می انگارند. نکته مهم در این میان آن است که امنیت و حقوق اجتماعی باید توام مورد تاکید قرارگیرد و صرفا زمانی که امنیت عمومی و حقوق اجتماعی تهدید شده و مصالح و منفعت عمومی ایجاب کند (یعنی مضرات اعمال آن حقوق در آن شرایط و مقطع خاص برای عمومی مردم بیش از منفعت آن باشد)، آزادی و حقوق اجتماعی محدود میشود. به عبارت دیگر حقوق اجتماعی صرفا به خاطر خود حقوق اجتماعی و آن هم در شرایط بسیار خاص محدود میشود.
    کلیدواژگان: امنیت عمومی، امنیت اجتماعی شده، هویت اجتماعی، تهدیدات و فرصت ها
  • علیرضا جزینی صفحات 91-120
    پلیس یکی از سازمان های تاثیرگذار بر جامعه است. افزایش احساس امنیت و کاهش جرم در جامعه بستر مناسبی برای پیشرفت فراهم می کند. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر عملکرد فرماندهان موضوع مهمی است و از فرماندهان انتظار میرود تا در مسئولیت های سازمانی و مسائل مربوط به رفتار کارکنان خود، رهبری ارزشگرا باشند. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر ارزش محوری بر عملکرد فرماندهان است که در اهداف فرعی شناخت تاثیر ادب و احترام، تعهد، جدیت، خویشتن داری، صداقت، عدالت، درستکاری، آراستگی بر عملکرد فرماندهان مدنظر می باشد. این تحقیق از این حیث در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی مقطعی قرار می گیرد و از آنجایی که این تحقیق از نوع کاربردی است، علاوه بر توصیف وضع موجود به ترسیم وضع مطلوب نیز توجه دارد. برای نمونه گیری، جامعه به دو بخش فرماندهان انتظامی و خبرگان ستادی تقسیم شده است. از 75 خبره ستادی و 181 فرمانده انتظامی طبق جدول رجسی و مورگان (1970) که معادل با فرمول کوکران با خطای 05 /0 است، اندازه نمونه به ترتیب برابر با 63 و 123 نفر در نظر گرفته شد. به منظور اندازهگیری مولفه های ارزش محوری و عملکرد پلیس پرسشنامه ای طراحی شد؛ این پرسشنامه بین بیش از 200 نفر توزیع و در نهایت 186 پرسشنامه جمع آوری و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. در این تحقیق برای روایی الگو و پاسخ به فرضیات، از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و الگو یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SMARTPLS استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان می دهد که ارزشمحوری، در سطح اطمینان 99 درصد بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معنادار داشته و بیشترین تاثیر بر عملکرد را، مولفه آراستگی و انضباط و کمترین تاثیر مولفه خویشتن داری داشته است. نتایج این تحقیق نشان داد ارزشمحوری بر روی عملکرد فرماندهان تاثیر معنادار و قابل توجهی دارد. طبق نتایج بهدست آمده از معادلات ساختاری تعریف شده، از میان مولفه های ارزش محوری مولفه های آراستگی و انضباط، ادب و احترام، درستکاری، جدیت، عدالت ورزی نشان می دهند که مقادیر ضرایب استاندارد برای این پنج مولفه معنادار است و از طرفی بیشترین ضریب تاثیر بر عملکرد را مولفه آراستگی و انضباط و کمترین ضریب تاثیر را مولفه خویشتن داری دارد.
    کلیدواژگان: ارزش محوری، عملکرد فرماندهان، ادب و احترام، تعهد، جدیت، خویشتن داری، صداقت، عدالت، درستکاری، آراستگی
  • محمد ابراهیم سنجقی، علی فرهی، محمد قصری، غلام علی رشید، رضا سیف اللهی صفحات 121-156
    مقاله حاضر با هدف شناسایی روابط بین فرایندهای مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی و کارکردهای تعاملی این دو متغیر بر ارتقای عملکرد سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و هدف آن کاربردی و ابزار تحقیق نیز پرسشنامه می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مدیران و کارشناسان صاحبنظر و اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی در حوزه مدیریت و امنیت انتظامی در ناجا بوده که به تعداد 230 نفر شناسایی شده و پرسشنامه میان آنها به شکل تمام شمار توزیع گردیده است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و در دسترس و به شکل تمام شمار انتخاب شده است. این تحقیق در سال 1394 و در ناجا انجام گرفته است. در این تحقیق از آمار توصیفی برای معرفی اطلاعات جمعیتشناسی و نیز تحلیل شکاف متغیرها و مولفه های تحقیق استفاده شده است. همچنین از طیف متنوعی از آمارهای استنباطی مانند آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون T تک متغیر، آزمون کالموگروف، آزمون فریدمن و آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است. در نتایج تحقیق با استفاده از آزمون معادلات ساختاری و شاخص های برازش مدل نشان میدهد که این مدل معنادار است و نتایج این مدل نشان می دهد که متغیر فرایندهای مدیریت دانش دارای اثر مستقیمی به اندازه 0.930 بر متغیر فرهنگ سازمانی است و اثر غیر مستقیمی بر آن ندارد. لذا اثر کل متغیر فرهنگ سازمانی بر متغیر عوامل ارتقادهنده عملکرد همان 89 درصد خواهد بود.
    کلیدواژگان: فرایندهای مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، عملکرد سازمان، کارایی، کارکرد، راهبرد، اقدامات اجرایی
  • محمدحسن توسلی صفحات 157-192
    پژوهش پیش رو در برگیرنده مسائل مربوط به نظم و امنیت اجتماعی و بازتاب آن در مهمترین متون نثر ادب فارسی از ابتدا تا سده هشتم هجری است. اهمیت و ضرورت پژوهش حاضر در این است که جای آن در مطالعات و پژوهش های ادبی موجود تاکنون خالی بوده است. هدف از این تحقیق آن است که روشن شود، نظم و امنیت اجتماعی در متون ادب فارسی این دوره از چه اهمیتی برخوردار و بازتاب آن چگونه بوده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت روش، توصیفی بوده که با استفاده از روش آمیخته (کیفی کمی) و تحلیل محتوا، دلایل و عوامل ایجابی (مثبت) نظم وامنیت اجتماعی از میان 59 کتاب و منبع اصلی شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش، از میان 44 واژه اساسی با 1925 مورد فراوانی: سلطان پادشاه (حاکمیت) با 429 فراوانی(53/ 30درصد)، شریعت دینداری با 244 فراوانی (36/ 17)، شکر با 149 فراوانی (65/ 10)، عدل و عدالت با 144 فراوانی (24/ 10)، ایمنی امان امنیت با 87 فراوانی(19/ 6)، فرمانده فرمانبرداری با 67 فراوانی (77/ 4)، علم علما دانش با 66 فراوانی(70 /4)، خدمت راحت رسانی با 62 مورد(41/ 4)، سلامت عافیت صحت با 55 مورد (91/ 3) و نعمت و وزیر هرکدام با 51 فراوانی(63/ 3) در رتبه های اول تا یازدهم بیشترین فراوانی و حائز اهمیت قرار دارند.
    کلیدواژگان: عوامل ایجابی، نظم، امنیت اجتماعی، متون نثر، ادب فارسی، سده هشتم
  • سید رحیم موسوی، امیر الیاسی، امین رجبی، محمد شفیع لطان صفحات 193-212
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه مولفه های سرمایه اجتماعی و نگرش عمومی به پلیس در بین شهروندان بالای هفده سال ساکن شهر تهران می پردازد. روش تحقیق کمی و نوع تحقیق پیمایشی می باشد. جمع آوری داده های تحقیق نیز با استفاده از پرسشنامه خودساخته انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق افراد بالای هفده سال ساکن شهر تهران در سال 93 است که بالغ بر 6000000 نفر می باشد که با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران از این تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه محاسبه و با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای توام با تصادفی ساده انتخاب شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی محیط نرم افزار spss بهویژه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره صورت گرفته است. نتایج آزمون پیرسون نشان می دهد که بین متغیر وابسته این پژوهش(نگرش عمومی به پلیس) و متغیرهای مستقل (مولفه های سرمایه اجتماعی) همبستگی معناداری وجود دارد. علاوه بر این شواهد نشان میدهد که ضریب همبستگی نگرش عمومی به پلیس با ترکیب خطی عوامل مذکور به اندازه 85 درصد است و نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره یافته های تحقیق نیز نشان می دهد که متغیرهای امنیت اجتماعی و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته گذاشته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، تعامل اجتماعی، انسجام اجتماعی، نگرش عمومی به پلیس
|
  • Ali Ebrahimzadeh, Ebrahim Davoodi Dehaghani, Hadi Rafiikia Pages 1-24
    The police organizations to make decisions and solve the security problems of the citizens of the scientific method and the four-step model called "Sara" is used. The purpose of this study was to evaluate the heads of police station in Tehran's decision-making process in the area of prevention, law enforcement, using the above model. The aim of the present study, functional and descriptive nature and conduct of the survey. Data collected through questionnaires distributed among 82 large heads of Kalantari in Tehran are all done. Through group interviews and expert opinions to determine the validity and reliability using Cronbach's alpha (867/0) were determined. The results showed that the heads of policce station in Tehran in the face of citizen security issues, the four-step process for identifying, analyzing, and evaluating response to their decisions, in which the diagnosis is "experience and information service, patrol officers report and comment on information hot spot points, the geography of crime and policing events experts "to analyze the issue of" statistics of frequency, time, location and geography of crime, job experiences, interviews with offenders and Victims of Crime. "In response measures" to increase the sense of security, operational, legal and ethical decision, thereby gaining time and cost, participation judicial system, features jurisdiction, increasing the cost of crime and the successful experiences of others. “Finally, to assess the decision: "Reduction of Crime Statistics and Evaluation residents feel safe jurisdiction" to consider and employ.
    Keywords: Sara Model, Decision, Making, Prevention, Law Enforcement, Police Station in Tehran
  • Gholam Hossein Biabani, Mohammad Soltanifar, Afsaneh Mozaffari, Shahnaz Hashemi Pages 25-54
    Over the past years organized crimes are one of those epidemic crimes which are growing rapidly in countries and leads to insecurity so it has attracted many governments. Due to the fact that organized crimes are always seen hideous and extreme, the coverage for this kind of crimes is unreasonable in compare to other crimes. Because the medias usually cover the crimes that are dangerous and harsh and sensitivity maker in public opinion. Since the organized crimes are the fruits of cold war, every one of our two world poles are handling this organized crimes in their own good manners. This research studies the way that how medias proceed with the crimes and it bases, what crimes to cover, which crimes are important for medias and which subjects are noticeable for public opinion. Which part of media’s context is consist of criminal subjects and what challenges medias have to face for the sake of crimes. This article investigates the different dimensions of news coverage on organized crimes in medias and answers the related questions.
    Keywords: Media, News Coverage, Crime, Organized Crimes
  • Eskandar Momeni Pages 55-90
    In the comparison between conceptual boundaries of public security and social security, the social concept of social security is the result of a multiplicity of identities and companionship. The unit of analysis of social security or social identity is identity and national identity, ethnic and religious is desired. Sometimes it is believed that social security refers to the set of policies and strategies aimed at creating confidence in the collective life of its people and is usually referred to social security. However, the "public security" in terms of this mechanism beyond also gone and compensation policies, legal establishment of society, morals, and is also on. By this definition it is clear that social security, public safety is part of the nature of 'compensation' and after the creation of "confidence" in the citizens. Or in comparison with personal security or the level of security, personal security should be noted that the main issue is that person, in other words the most important issue of the reference security is considered. Many are person-centered approach to security sources. For example, the final issue of security is considered critical views of the person and freedom from threats and problems they encounter synonymous with security. In the meantime it is important that both security and social rights should be emphasized, however, only when threatened public security and social rights and interests and the public interest require (ie. harms those rights apply in the circumstances and particular sections it is of benefit to the general public), freedom and social rights is limited. In other words, social rights and social rights merely because it is limited in very specific circumstances.
    Keywords: Public Safety, Social Security, Social Identity, Threats, Opportunities
  • Ali Reza Jazini Pages 91-120
    Police is one of organizations affecting the society. Appropriate circumstance for development could be provided by increasing security perception and reducing crime in society. Therefore, identifying effective factors on commanders’ performance is an important issue and the commanders expected to be a value based leader in their organizational responsibilities and in communicating and leading their subordinates. The main purpose of this research is to investigate the effect of value orientation on commanders’ performance that includes the effects of politeness and respect, commitment, gravity, continence, honesty, justice, integrity and adornment on their performance. this research is a descriptive-cross sectional survey, and regard to drawing desired state in addition to present state as an applied research. For sampling, population has been divided to two sectors including chief of police and experts in staff. Based on Krejcie and Morgan (1970) table that is equivalent to Cochran's sample size formula with error of 5%, the sample size has been determined to be 63 and 123 from 75 experts in staff and 181 chief of police, respectively. A questionnaire has been developed to measure value orientation and police performance components. 186 from 200 distributed questionnaire have been received and reliability and validity of measurement has been proved based on statistical analysis. In this research, confirmatory factor analysis and structural equation modeling has been used for model validation and hypothesis testing in SmartPLS. Results of analysis show that value orientation has significant positive effect on commanders performance and adornment and discipline has most influence and continence has least influence among it’s components. Based on the results, value orientation has significant positive impact on commanders’ performance. In accordance to results of structural equation modeling, among value orientation’s components, five components has significant standard coefficient including adornment and discipline, politeness and respect, integrity, gravity and justice. Also the most effective component is adornment and discipline and the least effective component is continence.
    Keywords: Value, Orientation, Commander's Performance, Politeness, Respect, Commitment, Gravity, Continence, Honesty, Justice, Integrity, Adornment
  • Mohammad Ebrahim Sanjaghi, Ali Farahi, Mohammad Ghasri, Gholam Ali Rashid, Reza Seyfollahi Pages 121-156
    In this work, the identification of relationships between the knowledge management processes and organizational culture is performed and interactive functions of these variable on the promotion of organizations operation is investigated. The research method base on describe and the object of applied roles by questionnaire research was performed. Statistics community of the research contains all of managers, owner opinion experts and faculty of police science university in management and security part that total number were 230. Then, the questionnaire was samely distributed between them. This research was performed in police performance at 1394 year. In this research using describe statistics information of biology population, gap variables analysis and component of the research was obtained. Also, variety methods of deduction statistics including of Pearson correlation test, T single variable test, Kolmogorov test, criminal daman test and path analysis test is used. The obtained results using from test equations structure and index of fitness model show that this model is meaningful and the knowledge management processes variable has a directly effect assigned to size 0.930 one organizational culture variable while indirectly effect non- Assigned for it. So, total effect of knowledge management processes variable on organizational culture will same 0.930. So, the total effect on organizational culture on donor promotion operation factors is 0.896.
    Keywords: Knowledge Management Processes, Organizational Culture, Performance, Strategy, Action Executive
  • Mohammad Hasan Tavassoli Pages 157-192
    This investigation includes some issue regarding the causes and negative factors of the social discipline and security and it’s reflection in the most important farsi prose from the first until the eighth century and the necessity of this investigation is that there was no investigation like that before. This investigation aims to show the importance and reflection of caused and positive factors of the social discipline and security in Farsi prose.This investigation is applicative regarding the aim and is descriptive regarding the method innate which used the combination method (qualitative – quantitative) and the technique of content analysis to analyze and recognize cause and positive factors of social discipline and security between 59 books and main sources. In the theoretical and conceptual framework of the investigation, the positive procedure is the existence of threats and insecurities due to the negative function of different political, social, cultural, security based factors. According to the results, these words are ranked as first to tenth between 44 essential keywords and 1925 abundance number: king (sovereignty) repeated for 429 times (30/53 percents), religion, religiosity repeated for 244 times (17/36 percents), sugar repeated for 149 times (10/65), just repeated for 142 times (10/24), security repeated for 87 times (6/19),leader, governance repeated for 67 times (4/77), science, scientific repeated for 66 times (4/70), service repeated for 62 times (4/41), health, end, accuracy repeated for 55 times (3/91) and gift and minister each one repeated for 51 times (3/63).
    Keywords: Positive Factors, Discipline, Social Security, Farsi Prose, Eighth Century
  • Seyyed Rahim Mousavi, Amir Elyasi, Amin Rajabi, Mohammad Shafi Latan Pages 193-212
    This study considers analysis of the social capital factors and public sight in regard to the police among over seventeen- years- old citizens of Tehran. The research S approach is quantitative and kind of the study is survey. Summing – up data has been performed through self-made questionnaire. The statistical society of research are people who are over seventeen-years-old citizens of Tehran in 2014. The Population are 6000000 people that 384 persons have been reckoned as a case valume and have been chosen through cluster multistage sampling and simple random. Also the analysis data have fulfill via description and inferential SPSS software specially correlation coefficient Pearson and multiple linear regression. These results present correlation of public sight in regard to the police with linear regression show the variable of social security and social trust have the most important effect on dependent variable.
    Keywords: Social Capital, Social Trust, Social Participation, Sense of Social Security, Social Interaction, Social Consistency, Public View to Police