فهرست مطالب

الهیات تطبیقی - پیاپی 3 (پاییز 1389)

مجله الهیات تطبیقی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • 128 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی الله بداشتی صفحات 1-18
    روح القدس یکی از ارواح مقدس یا از فرشتگان الهی است که حقیقتی مجرد دارد اما می تواند به فرمان خداوند تمثل بشری پیدا کند و بر بندگان خدا فرود آید. روح القدس کارکردهای متعددی دارد که برخی از آنها در حوزه هستی شناختی، روان شناختی و معرفت شناختی در آموزه های مسیحی و اسلامی مشترک، و برخی از آنها مانند: شخص سوم تثلیث، و نقش او در تعمید، تایید و زندگی مسیحی- با تفسیری که الهی دانان مسیحی از آنها دارند- ویژه فرهنگ مسیحی است، که در این مقاله بر اساس مستندات مسیحی و اسلامی بررسی می شوند تا برخی از پرسش ها درباره این روح مقدس پاسخ گفته شوند.
    کلیدواژگان: روح القدس، جبرئیل، تمثال، تایید، تعمید، تثلیث
  • سیدمهدی امامی جمعه آزاده جهان احمدی صفحات 19-32
    یکی از نقاط مشترک در ادیان ابراهیمی وجود یک نجات دهنده در آخر الزمان است که بر اساس آن شاهد بر چیده شدن بساط ظلم در جهان هستیم. با بررسی در منابع دینی ادیان مسیحیت و اسلام به علایم مشترکی برای واقعه عظیم ظهور می رسیم که یکی از آنها ظهور دجال در اسلام و آنتی کریست (ضد مسیح) در مسیحیت است. هرچند که پیشینه و پسینه هر دو دین درباره این مفهوم باهم متفاوت است، اما نقاط مشترک هم در این زمینه یافت می گردد که از مهمترین نقاط مشترک رویارویی با مصلح در برپایی حکومت عدالت محور است. در این مقاله، ضمن بررسی این مفهوم مشترک در این دو دین، به بررسی عملکرد وی در منابع اسلامی اشاره کرده ایم و بر اساس کد رمزهای مطرح شده در منابع مسیحی و اسلامی، به بررسی مصادیق این مفهوم مشترک در الهیات مسیحی و اسلامی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: دجال، آنتی کریست، عدد وحش، تفسیر نمادین مفاهیم دینی، مصادیق دجال
  • زینب سالاری، مجتبی زروانی صفحات 33-48
    یکی از مباحث مهم الهیات جدید مسیحی نسبت ایمان و تاریخ است. سرآغاز این بحث به نقد تاریخی کتاب مقدس باز می گردد. آنچه انگیزه پرداختن به تاریخ و نسبت آن با ایمان را به وجود آورده است، ارتباط میان الوهیت (به مثابه یک واقعیت) و دنیایی است که آن را حوادث تاریخی می سازد. پانن برگ تحت تاثیر سنت ایده آلیسم آلمان و تفکر فلسفی هگل در باب تاریخ و نیز فضای نقد تاریخی، الهیات مسیحی را در متن مباحث تاریخی مدرن قرار داد و با مواجهه ای انتقادی از منظر الهیات به بررسی آن پرداخت. پانن برگ در این راستا می کوشد، با ارائه تفسیری هرمنوتیکی از مساله انکشاف الهی یا وحی متناسب با تفکر تاریخی مدرن، از الهیات مبتنی بر تاریخ رستگاری به الهیات تاریخی روی آورد.
    کلیدواژگان: پانن برگ، الهیات تاریخی، الهیات مسیحی، نقد تاریخی
  • ندا خوشقانی، امیرعباس علیزمانی صفحات 49-68
    بحث اختیار انسان و سوء استفاده وی از اختیار، یا گناه، یکی از آموزه های اصلی کتاب مقدس و همچنین اندیشمندان مسیحی بوده است. از این میان، ایرنائوس و ترتولیان- از نخستین آبای کلیسا- هر دو اختیار انسان را به منزله ضرورتی در آفرینش آدمی برای به کمال رسیدنش می دانند، اما انسان همواره اختیار خود را به درستی به کار نمی برد و چه بسا موجبات گناه خود را فراهم آورد. ایرنائوس هرچند به مفهوم بازدارنده گناه در راه کمال توجه دارد، گاه برای آن کارکرد مثبت نیز قائل است و آن را وسیله تجربه آدمی و تشخیص سره از ناسره می داند، اما بر خلاف ایرنائوس، ترتولیان به این دگردیسی مفهوم گناه قائل نبوده، گناه را همانا منتهی به مرگ و هبوط می داند، چنان که آدم و حوا هبوط کردند و از بهشت رانده شدند. برخلاف ترتولیان، ایرنائوس در اینجا نیز گناه آدم و حوا را ناشی از ناتوانی ایشان در آغاز آفرینش می داند و هبوط ایشان را محرکی برای ورود ایشان به این جهان برای به شباهت رسیدن با خداوند تفسیر می نماید، نه مانعی بر سر راه کمال. البته، در نجات شناسی ایرنائوس و ترتولیان تنها اختیار آدمی شرط کافی نیست، بلکه حضور پدر، پسر و روح القدس را نیز در فرآیند نجات و کمال انسان می طلبد.
    کلیدواژگان: اختیار، گناه، هبوط، نجات، ایرنائوس، ترتولیان
  • ماشاءالله جشنی، خدیجه خدمتکار صفحات 69-88
    یکی از ویژگی های قرآن کریم و باورهای بنیادی مسلمانان، جامعیت کلام الهی است که همانند جهان شمولی و جاودانگی قرآن مورد توجه مفسران و قرآن پژوهان از گذشته تاکنون بوده است. امام فخر رازی (544-606) صاحب تفسیر مفاتیح الغیب و آلوسی (1217-1270)، مؤلف تفسیر «روح المعانی فی تفسیر العظیم و السبع المثانی» از جمله مفسرانی هستند که به موضوع جامعیت قرآن توجه کرده اند. با توجه به اینکه فخر رازی از مفسران متقدم به شمار می رود، در تفسیر جامعیت قرآن رویکردی حداقلی دارد و قرآن را در حوزه اصول و فروع دین جامع می داند، در حالی که به نظر وی مساله اشتمال قرآن با جامعیت تفاوت دارد و در مواضعی از تفسیر خود، از اشتمال قرآن بر بسیاری از علوم سخن به میان آورده است، اما آلوسی هر چند در تفسیر خود از امام فخر رازی بسیار تاثیر پذیرفته و به نقل و نقد آرای تفسیری او پرداخته است، در تبیین قلمرو جامعیت قرآن از آراء مطرح شده در باب جامعیت بهره گرفته و در کنار پذیرفتن نظریه حداقلی فخر رازی، رویکرد حداکثری در حوزه جامعیت را مطرح کرده است و دامنه آن را به اشتمال آن بر بسیاری از علوم گسترش داده است. با توجه به اینکه امروزه مقایسه تطبیقی بین اندیشه های متفکران مسلمان در حوزه پژوهش های قرآنی مورد نیاز است و از رهگذر این تطبیق ها، منشا اصلی یک اندیشه و یا اثر پذیری یک مفسر از مفسر دیگر و همچنین تحول موضوعهای قرآنی آشکار می شود، لذا نویسنده این نوشتار در پی آن است تا نگاه دو مفسر قدیم و جدید از اهل سنت را نسبت به موضوع جامعیت قرآن بررسی کند و تحول و گستردگی این موضوع را در دو زمان با هم مقایسه کند.
    کلیدواژگان: جامعیت، فخر رازی، آلوسی، قرآن
  • یوسف شاقول، مژگان گلزار اصفهانی صفحات 89-102
    فریدریک دانیل ارنست شلایرماخر(1834-1768)، یکی از فلاسفه و الهی دانان برجسته است که به خاطر تلاش اثر گذارش بر الهیات جدید، بعد از عصر روشنگری، شهرت یافته است. یکی از جنبه های بارز و مهم دیدگاه دین شناختی شلایرماخر، این است که او برای نخستین بار در عصر روشنگری پرسش از ماهیت دین را مطرح کرد. او تلاش کرد سیستمی نظام مند ارائه دهد و دین را بر پایه هایی استوار کند که از انتقادات عقل گرایان در امان باشد. به همین علت، او دین را «احساس وابستگی مطلق» نامید. تعریف شلایرماخر از دین به احساس، تاثیر بسزایی بر اندیشه متفکران پس از او داشته است. از جمله این متفکران می توان به رودلف اتو اشاره کرد، او نیز بر احساسات تاکید کرد؛ اما احساس وابستگی مطلق شلایرماخر را مورد انتقاد قرار داد و در عوض، احساس مخلوق بودن را مهمترین مؤلفه دین دانست. در این مقاله، سعی بر آن است تا ضمن تحلیل و بررسی دیدگاه شلایرماخر در مورد احساس دینی، به انتقاداتی که از جانب اتو بر این دیدگاه وارد شده است، اشاره کنیم.
    کلیدواژگان: احساس دینی، وابستگی مطلق، شهود، مخلوقیت
  • عباس یزدانی صفحات 103-120
    مدرنیته فرایند و پروسه تحول فکری، فلسفی، علمی، صنعتی، سیاسی و اجتماعی است که بعد از رنسانس در غرب رخ داد. این پدیده دارای مولفه های خاصی است. پرسش اصلی این است که چه نسبتی بین این پدیده خاص دنیای غرب و دین وجود دارد؟ آیا دین اسلام در تعارض با مدرنیته است، یا با آن سازگار است؟ آیا چالش های بین دین و مدرنیته حل شدنی است؟ هدف این نوشتار بررسی فرایند مدرنیته و مولفه های آن و تعیین نسبت آن با دین است. در این مقاله نظریات مختلف درباره نسبت بین دین و مدرنیته بررسی خواهد شد. گروهی معتقد به سازگاری بوده، بر این باورند که برای پیشرفت و توسعه کشور باید از مدرنیته غربی الگو برداری کامل نمود. در مقابل، گروهی قائل به تعارض جدی بین دین و مدرنیته هستند. اما گروه دیگری نیز هستند که قائل به ناسازگاری دین با مدرنیته بوده، معتقدند چالش هایی بین آنها وجود دارد، اما براین باورند که این چالش ها قابل حل است که در ارائه راه حل برای رفع چالش های موجود به چند دسته تقسیم می شوند. در این مقاله، از این نظریه دفاع خواهد شد که نه تنها بین دین و مدرنیته تعارض ذاتی وجود ندارد، بلکه امروزه حتی در بسیاری از کلان شهرهای مدرن دنیا هنوز دین از پویایی و رونق قابل توجهی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، دین، معرفت شناسی، عقلانیت، سکولاریزم، غرب، نقد، اصلاح
|
  • Allahbedashti, A Pages 1-18
    The Holy Spirit is one of the angels which has an material entity but can be assimilated in the form of human individual and gives the message of God to the prophets. Some of his attributed functions like his ontological status or his epistemological and psychological role in the life of humanity are commonly accepted by the Muslim and Christian theologians. But some of his ascribed properties like being the third member of the Godhead or his role in the Baptism have been rejected by Muslim theologians. This Study tries to illustrate the issue in the light of Islamic and Christian texts and then to answer some controversial disputed questions about the Holy Spirit.
  • Emami Jomehm., Jahan Ahmadi, A Pages 19-32
    One of the common matters in Abrahamic religions، that is a person who is savior at end of the world، upon which are the witness being dismantled injustice in the word. By studies the sources of religious faith of Christianity and Islam share and receive to a common symptom for emersion happen. one of them is emerged in muslim and anti Christ Dajjal in christiantity. Although، both، background and future history about those religions are different، but it can be found some common points in this field. one of Importants of them is conforntantion with the establishment of corrective justice-oreinted government، this study investigates of the concept of religion in both performance in the Islamic sources. Based on the code discussed in the Christiant and Islamic sources this study explores this concept in the Islamic and Christian theogoly.
  • Salariz., Zarvani, M Pages 33-48
    Relation between Faith and History is one of the main issues in modern Christian Theology. The start point of this issue refers to Historical Critique of the Bible. What motivated towards addressing to the History and its relation with faith، is relation between Divine being (as a reality) and the world which has made by Historical events and phenomena. Under impact of German Idealism and Hegel’s Philosophical thought regarding History and Historical critique، Panenberg، puts Christian Theology in the context of the modern historical affairs and studied it with a critical approaches. By providing a hermeneutical interpretation of Divine visions، or، providing a revelation in line of modern historical thoughts، he tries، to turns from Theology of Salvation to Historical Theology.
  • Khoshaghanin., Lizamani, A Pages 49-68
    The discussion of the human authority and his abuse of the authority are one of the main teachings of Testamaents and so Christian thinker. Of these، Irenaeus and Tertullian –of first church fathers-both regard the human authority as a necessity in the human creation for his achievement of the perfection. But the human doesn’t use his authority correctly and cause his sin. Although Irenaeus attends to the inhibitor concept of sin، sometimes believes in its positive function and regards it as a means of the human experience and the distinction of good and evil. But unlike Irenaeus، Tertullian haven’t believed in this metamorphic concept of sin، and believes that the sin leads to death and the fall of human، like Adam and Even Fall rejected from heaven. unlike Tertullian، Irenaeus regards Adam and Even sin due to their disability in beginning of the creation and interprets their Fall as driving of their arrival to world for being likeness of God، and no obstacle of the perfection path. However، in Irenaeus and Tertullian soteriology، the human authority isn’t enough، but the presence of Father، Son and Spirit is necessary in the salvation and perfection process.
  • Jashnim., Khedmatkar, Kh Pages 69-88
    One of the features of the Holy Quran and muslims basic and fundamental believes، is the integrity of God’s speech which like Quran most important features as it’s eternality، always have been in the intention of interpreters and Quran surveyors from the past to now. Imam Fakhr Razi (544-605) the owner of the interpretation of the “Mafatih Algeyb” and Alusi (1217-1270) the author of interpretation book of the “Rohol Maani Fi Tafsir Alazim Va alsab Almasani” are the disclosed interpreters which the topic of Quran comprehensivity have been in their attention. In the interpretation of Quran integrity، there is less approach and this scope did know in the field of basis and minutiae of religion، while in his assumption the problem of entirety of Holy Quran has difference with integrity and in some positions of his own interpretation as discussed in many fields of science، he wrote about the entirety of Quran. Whereas Alunsi in his interpretation was affected by the Imam Fakhr Razi and He criticized and he said his own ideas and view points but in the determination of territory of entirety of Quran has been benefited from view point of totality and besides accepting minority of Fakhr Razi theory، He proposed a majority-based scope at the field of population and he extended it’s detail to the other field of science. Regard into، today adaptive comparation among the thoughts of muslim thinkers in the field of Quranic surveys، is needed and the way of this adaptations، the origin of a thought either affectability of one interpreter from another one. Also the changes of Quranic subjects، was manifested. So the author of this passage Studies the Viewpoints of old and new interpreter of sonni’s thinkers to the subject of Quran entirety، and the changes and extensivity of this subject was compared in two period (past and present).
  • Shaghooly., Golzar Isfahani, M Pages 89-102
    Friedrich Daniel Ernest Schleiermacher (1768-1834) was one of the most notable theologian and philosophers، who is known for his impressive attempts in modern theology after the age of enlightenment. One of the most important aspects of theological standpoints of Schleiermacher is that he raised the question of the religious nature in the enlightenment for the first time. He tried to develop a systematic theory and He based the religion on the firm foundations which were free from the criticism of rationalism. Therefore، he defines religion as an “absolute dependence feeling”. Schleiermacher’s definition of religion as feeling posses a considerable impact on the thinker’s ideas that live after him such as Otto’s theory. He emphasized a feelings too، but also criticized the absolute dependence of feelings of Schleiermacher. He instead considered the feeling of being creature as the most important criteria of the religion. In this paper، the author’s analyses Schleiermacher’s view about religious feelings and Otto’s criticism on them.
  • Yazdani, A Pages 103-120
    Modernity is the process of the thought، philosophical، scientific، industrialized، political، and social development، which occurred in the West after renascence. This phenomenon possesses special characteristics. The chief question is ''what the relationship between this western phenomenon and religion is''. Is Islam necessarily contradictory with modernity or consistent with it? Whether the challenges between religion and modernity are resolvable? In this paper، the various doctrines will be examined. Some religious studies scholars hold that they are consistent. They believe that in order to develop our country، we need to follow the enlightenment. In contrast، some maintain that religion and modernity are necessarily contradictory. Some other thinkers believe that they are inconsistent، but their inconsistency is resolvable. To resolve the inconsistency، these thinkers are divided into some groups. In this paper، the doctrine will be defended that not only modernity and religion are not necessarily antagonistic، but also today religion is alive، dynamic، and thriving in many modern metropolises.