فهرست مطالب

الهیات تطبیقی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1390)

مجله الهیات تطبیقی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی امامی جمعه صفحه 1
    استرآبادی موسس مکتب اخباریگری در قرن 11 بوده و چنانکه در همین مقاله خواهد آمد، نظریه ی خاصی در باب ایمان دارد که کاملا مورد توجه علامه مجلسی قرار گرفته است. لازم است بدانیم که علامه مجلسی هم آگاهی خود را و هم تاثیر خود را از نظریات ایمان شناختی استرآبادی نشان داده اما بدون اینکه ابهامات و نارسائی های نظریه استرآبادی را اظهار نماید به رفع نقیصه ها و ایضاح ابهامات ایمان شناسی مجلسی پرداخته است، می توان بین نظریه ی او و نظریه ی استرآبادی در باب ایمان، تفکیک بنیادی قائل شده و از آن به نظریه ی ائی خاص در مکتب اخباریگری اصفهان تعبیر کرد. اما مهمتر از همه اینها، آنچه این مقاله در صدد بیان آن است، اثبات نقش موثر ملاصدرا، بنیان گذار مکتب فلسفی اصفهان در تعدیل اندیشه های علامه مجلسی است. از این رو برای تبیین و اثبات این مسئله، ناگزیریم تا ابتدا به نحو اجمال به طرح نظریه استرآبادی بپردازیم.
    کلیدواژگان: ایمان، عقل، تفکر، القاء قلبی، اقرار زبانی
  • عبدالرسول کشفی، سیاوش اسدی صفحه 17
    بر مبنای «آموزه ی فدیه»، مسیح(ع) با تحمل رنجهای بسیار و مرگی سخت، سبب شد که خداوند گناهان بشر را ببخشاید و از عذاب نوع انسان چشم پوشی کند. در باب این آموزه نظریات گوناگونی ارائه شده است که مهم ترین آنها عبارتند از: «نظریه ی غرامت»، «نظریه ی نمونه اخلاقی» و «نظریه ی جبران». این مقاله می کوشد ضمن معرفی این نظریه ها، به چالش های بر سر راه هریک از آنها و نیز پاسخ های به این چالش ها بپردازد. در این راستا پاسخ های توماس آکویناس، فیلیپ کویین و ریچارد سوین برن را مورد بررسی قرار می دهد. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که اصل آموزه فدیه منطقا قابل دفاع نیست و هر یک از راهکارها برای برون رفت از چالشها، خود موجب بروز چالشها و تعارضات جدیدی می شود. در عین حال می توان گفت دیدگاه سویین برن از بقیه دیدگاه های موجود کم چالش تر است، هرچند این دیدگاه نیز پرسش های مهمی را بی پاسخ می گذارد.
    کلیدواژگان: فدیه، گناه، نظریه غرامت، نظریه نمونه اخلاقی، نظریه جبران
  • مهدی محسنیان راد، ناصر باهنر صفحه 35
    قداست و امر قدسی مقوله ای تفسیری و ارزش گذاردرقلمرو دین است و بی حضور چنین معنایی هیچ دینی شایستگی نام دین را نخواهد داشت. از سوی دیگر در حوزه جامعه شناسی، بر اساس رابطه تنگاتنگ «ارزش ها» و «هنجارها» می توان در کنار مقدس شمرده شدن زمان و مکانی خاص در یک جامعه، هنجارهای مرتبطی را نیز مشاهده کرد. هدف از مقاله حاضر بررسی گزاره های هنجاری مربوط به مکان ها و زمان های مقدس در سه کتاب قرآن، تورات و انجیل و مشابهت ها و تفاوت های آنها میباشد که به کمک نرم افزاری خاص با «روش تحلیل محتوای عمقی»که یکی از روش های مختلط کمی - کیفی است، پردازش تحلیل و تفسیر شده است.
    نتایج جستجو در سه کتاب مقدس، دستیابی به 10 هزار و 396 گزاره هنجاری بود که در 123 دسته جای گرفت. دسته ای از آن ها به تعداد 295 گزاره، مضمون مکان های مقدس و دسته دیگر با 301 گزاره، مضمون زمان های مقدس را داشت. به این ترتیب 5.7 درصد بایدها و نبایدهای سه کتاب مذکور، متمرکز بر هنجارهای مکان ها و زمان های مقدس بود که جداول آن در مقاله آمده است. به موجب جداول مذکور، تورات به مراتب بیش از دو کتاب دیگر به بایدها و نبایدها در رابطه ما و مکان های مقدس و همچنین ما و زمان های مقدس پرداخته است. در داخل دسته مکان های مقدس، سهم گزاره های هنجاری مربوط به ما و اشیاء مقدس در تورات به مراتب بیش از قرآن و انجیل است. از آن سو، انجیل به مراتب بیش از دو کتاب دیگر حاوی هنجارهای مرتبط با عبادتگاه ها (کلیسا، کنیسه و..) است. ضمن آنکه کمترین تعداد گزاره های هنجاری مرتبط با ما و زمان های مقدس را می توان در انجیل یافت. گزاره های هنجاری مرتبط با ماه های حرام فقط در قرآن دیده شد و انجیل و تورات فاقد چنین مضمونی هستند.
    در ادامه مقاله، فهرستی از 596 گزاره هنجاری استخراجی، همراه با شماره شناسایی آن ها که نماینده آدرس دقیق آیه منبع گزاره هاست فهرست شده است.
    در پایان مقاله، مدل تقارن مضامین پنجگانه هنجارهای مکان ها و زمان های سه کتاب مقدس محاسبه و ترسیم شده است. از نکات قابل توجه این مدل، دستیابی به ضریب همبستگی فی معادل 0.7 میان مضمون اعیاد و ایام مقدس + اشیاء و اماکن مقدس است.
  • غلامحسین توکلی صفحه 73
    قصد این مقاله بررسی و ارزیابی برهان کلامی کرایگ است، برهان کلامی از جمله براهین کی هانشناختی برای اثبات خداوند است که در جهان اسلام در میان متکلمان رایج است و به برهان حدوث شهره است. در عصر ما در اثر تلاش های ویلیام کرایگ این استدلال از نو احیاء شده است. کرایگ می کوشد با عرضه چهار دلیل نشان دهد که جهان دارای آغازی است و درست به همین دلیل نیازمند علتی است و چون علت ازلی است تنها شیوه معقول برای پیوند آن با جهان حادث اراده داشتن اوست. برهان کرایک از سوی طرفداران ازلیت ماده مورد نقدهای جدی قرار گرفته است ما دلایل کرایگ را مرور خواهیم کرد و سپس به ارزیابی آن و ارزیابی انتقادات وارد بر آن خواهیم پرداخت.
  • فرح رامین صفحه 93
    برهان نظم، در پیشینه غربی آن، با تقریرهای بسیار متفاوتی روبه رو است؛ به گونه ای که این تقریرها گاه با یک دیگر تفاوت ماهوی یافته اند. برهان نظم، برهانی انی و پسین در اثبات وجود خداوند است که از طریق تمثیل یا استقراء و با تکیه بر مصادیق جزئی یا کلی نظم در طبیعت در پی اثبات ناظمی هوش مند است. اما در تقریرهای غربی این برهان از آن جا که مفاهیم نظم و غایت ارتباطی استوار دارند مفاهیم غایت مندی افعال الهی، غایت مندی طبیعت، نظم در طبیعت و نظام احسن آن، با یک دیگر یکسان پنداشته شده و خلط آشکاری بین برهان نظم با براهین غایی و نظام احسن وجود رخ داده است.
    رسالت این مقاله آن است که با بررسی نظم در جهان آفرینش بر مدار هم آهنگی اجزای یک مجموعه (برهان نظم)، بر مدار علت غایی (برهان غایی) و بر مدار نظام احسن (برهان نظام احسن وجود) ارتباط و تمایز این سه نوع استدلال را آشکار نماید
    کلیدواژگان: غایت مندی طبیعت، غایت مندی افعال الهی، نظم در طبیعت، نظام احسن وجود
  • محمد کاظم علمی سولا، مهین فرخ زادگان صفی آباد صفحه 109
    این مقاله به بررسی مفهوم فضیلت از دیدگاه کانت و فارابی می‎پردازد. و هدف آن تبیین شباهت‎ها و تفاوت‎های موجود در دیدگا‎ه های آن دو در این باره می‎باشد. در این راستا به بررسی مسائل زیر می‎پردازد: فضیلت چیست و منشا آن کدام است؟ آیا فضیلت اکتسابی است یا فطری؟ اگر اکتسابی است، شرایط اکتساب آن چیست؟ و این‎که آیا فضیلت نسبی است یا مطلق؟ و نیز ارتباط آن را با خیر، حد وسط، عادت، عقل و اراده بررسی می‎کند.
    کلیدواژگان: فضیلت، خیر، حد وسط، عادت، عقل، اراده
  • پروین نبیان صفحه 131
    امکان یا عدم امکان دیدار حق از مسائل پرشور و پیچیده ای است که در طول تاریخ تفکر اسلامی آراء و نظریات گوناگونی را به خود اختصاص داده است؛ آن چه که از گفته های عرفای اسلامی روشن می شود و فرمایشات و استدلال های ائمه معصومین علیهم السلام آن را تائید می نماید این است که ایشان رویت با چشم ظاهر و حتی عقلی(علم حصولی) را محال دانسته، تنها رویت قلبی را که نتیجه سلامت قوای درونی و باطنی انسانها است جایز دانسته اند و بنابراین آیات قرآنی را که دلالت بر رویت حق یا درخواست رویت حق از طرف انبیا دارد، به همین رویت و شهود قلبی تفسیر نموده اند. در این مقاله ضمن بررسی مختصر برخی نظریات متکلمین با تکیه بر دلایل قرآنی ایشان و نظریات مفسرین در این خصوص و مقایسه برداشتهای هر یک از آنان از آیات قرآنی به ویژه آیه 143سوره اعراف، در مورد معنا و حقیقت رویت قلبی و مراتب آن و چگونگی تحصیل آن با تکیه بر مبانی عرفانی به ویژه سه رکن «وحدت وجود، ولایت، عشق» و با محوریت قرآن و احادیث و فرمایشات حضرات معصومین علیهم السلام سخن خواهد رفت. بدین ترتیب در این مقاله ضمن مقایسه برخی آراء مشهور در زمینه رویت حق این سوال نیز پاسخ داده می شود که مقصود عرفای اسلامی از رویت قلبی حق تعالی چیست و این امر چگونه حاصل شدنی است؟ در این نوشتار اثبات می شود رویت قلبی در نتیجه مظهریت صفات حق حاصل می شود به گونه ای که انسان می تواند به مقامی نایل گردد که به دلیل تجلی صفات حق در او با شهود و رویت خود، حق را رویت نماید.
|
  • Emamijomeh, M Page 1
    Ekhbarigari doctrine, was founded by Astarabadi in 11th century of Hejirah As we will explain that he had a special theory in faith that Alame found it a very interesting subject to work on. We should know, Allame showed that he had the knowledge in faith studies from Astarabad’s theories but without all the ambiguities in them, he tried to work on making his theories clearer and more correct.So we can differenciate between Astarabadi and Allame’s theories in faith study and name the allame’s theory as a very special theory in Isfahan Ekhbarigari doctrine, but the most important thing that we try to discuss in this article is proving that Mullasadra has a very important part in balancing and moderating the Allame’s theories. So for saying and proving all these things we should start from a summary of the Astarabadi’s theories.
  • Kashfi, A.R., Asadi, S Page 17
    On the basis of "Atonement doctrine", Christ’s severe suffering and sacrificial death led to God’s forgiveness of mankind’s sins. There are several theories on this doctrine, the most important of which are three: “Ransom Theory”, “Moral Exemplar Theory”, and “Satisfaction Theory”. This paper presents a brief introduction to these theories and a critical consideration of challenges and answers to them. To this aim, this paper considers the answers of Thomas Aquinas, Philip Quinn and Richard Swinburne. The paper shows that the Atonement doctrine cannot be logically defended and each of the answers to its difficulties causes new challenges and antinomies. Nevertheless, the Swinburne’s theory has less difficulties than the others, although it also cannot answer to some important questions.
  • Mohsenianm., Bahonar, N. Page 35
    Basically speaking, saintliness is considered as a commented and valued issue allotting to religion realm which without the presence of such a meaning, no religion is worthy of its name.This article aims to consider the normative prepositions related to holy places and times in three sacred books: Quran, Pentateuch, and Gospel with their similarities and differences. A specific software program is used with quantitative and qualitative research method to process and analyze the data by means of a profound content analysis method.As a result of searching in these three sacred books, 10396 normative propositions were found which are categorized in 123 sections. One of these sections includes 295 prepositions with the content of holy places and the other one has 301 prepositions with the content of holy times.Therefore, 5.7 percent of the dos and donts of these three books presented in tables of this article is based on the norms of holy places and times. According to these tables, Pentateuch considers do's and donts in our relation and holy places as well as us and holy times more than the two other books. In a section of holy places, the share of normative prepositions related to us and sacred objects is more in Pentateuch rather than Quran and Gospel. However Gospel compared to the other books has more relevant norms related to places of worship like churches and synagogues. Additionally, the least normative propositions related to us and holy times could be found in Gospel. The normative prepositions related to religiously prohibited months are just seen in Quran.This article lists 596 normative propositions with their identity numbers by representing the exact address of the source of verses.Eventually, a symmetry model of fivefold contents of places and times norms in three sacred books is computed and designed. Factors to be taken in to accounts in this model are reaching to coefficient correlation of 0.7 between the contents of Eids and holy times with holy objects and places.
  • Tavacoli, Gh Page 73
    Among different arguments for the existence of God the Kalam cosmological argument is a very famous one which is elaborated by Professor William lane Craig. Craig claims that the universe began to exist, then he continues to say: everything that begins to exist has a cause and therefore the universe has a cause. But how do we know that the universe began to exist? This premise forms the most important part of Craig’s contention, and he bolsters it by four arguments, the first two are driven from philosophy and the other two, which he prefers to name them “confirmations from sciences” are driven from sciences; the first one evokes to big bang theory and the seconds to the second principle of thermodynamic which are respectively adopted from cosmology and physics.In this essay we are going to survey Craig’s arguments and estimate their value and weight.
  • Ramin, F Page 93
    The design argument faced with big different writings in its Western background so that these writings have essential difference with each others. The design argument is posteriori demonstration for the existence of God which by analogy or induction and partial or general instances of the order in nature tries to affirm the intelligent designer. Since the concepts of design and end have firm connection with each other in the Western writings of this design but the concepts of purposiveness of divine acts, purposiveness of nature and its best system is assumed the same with each other and obvious confusion has been made between the design argument with the teleological argument and the best creational system.The aim of the article is to consider order in the world based upon the united components of a system (design argument), final cause (teleological argument) and best system (best creational system argument) and also to manifest the connection and distinction of these three reasoning.
  • Elmim., Farokhzadegan, M. Page 109
    The present article studies the notion of the virtues from Kant and Farabi's point of view, comparing the similarities and differences on this issue in their philosophy, concentrating on the following questions:What is the virtue? What is its origin? Is it acquired or innate? In case it is acquired, what are the conditions of its possibility? Whether virtue is relative or absolute? And what is its relation to the Good, Golden means, Wisdom, and will?
  • Nabian, P. Page 131
    The possibility or impossibility of vision of God is exciting and complicated question which has allocated itself various views along Islamic thought. What become obvious from Islamic Gnostics sayings and shia imam’s demonstration and statements is that they know the sensible vision and intellectual vision of God impossible.They just know allowable the heartfelt vision which is the result of purity and safeness of inner faculties and therefore the verses of Quran about the vision of God or prophet’s requesting about sighting of God have interpreted to heartfelt intuition.This paper briefly reviews some Islamic theologies ideas with respect to their Quranic demonstrations and commentators views on this issue and comparing their understandings from Quranic verses whit each other specially verse 143 of sura Araf, in addition to speak about the meaning of intuition vision and its truth, its order, how human can be achieved that position with respect to three principles: "unity of being, velayat, love" and whit the centrality of holy Quran, hadiths and imam’s statements. Therefore in this paper it will become obvious what is the meaning of intuition vision from Gnostics point of view and it’s the result of manifestation of God’s attributes which man can achieve to intuition position.