فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صمد ایزدی، ابراهیم صالحی عمران، عادل قربانی صفحه 1
    یکی از اساسی ترین رسالت های دانشگاه جامع علمی کاربردی انتقال، ارتقای دانش، فناوری کار و ایجاد مهارت و توانایی در افراد، به منظور تصدی مشاغل و رفع نیاز بازار کار است. این نوع آموزش ها از سال 1375 در استان مازندران با پذیرش دانشجو آغاز به فعالیت و تا پایان سال 1384 با 1673 نفر دانش آموخته در مقطع کاردانی ادامه یافته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت اشتغال این نوع از دانش آموختگان است. علاوه بر این سعی شده نظرات کارفرمایان و دانش آموختگان نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. نتایج این تحقیق نشان داد 5/78 درصد دانش آموختگان، شاغل و 5/21 درصد آنان، بیکار هستند. اطلاعات حاصله حاکی از آن است که تحصیل در دانشگاه جامع علمی کاربردی موجب ارتقای شغلی دانش آموختگان سهمیه شاغل و ایجاد فرصت های شغلی برای دانش آموختگان سهمیه آزاد شده است. همچنین میان رشته تحصیلی و نوع شغل دانش آموختگان دانشگاه جامع علمی کاربردی ارتباط معنی داری وجود دارد. مطالعه و بررسی نظرات کارفرمایان در این تحقیق بیانگر این نکته بود که میان انتظارات کارفرمایان با سطح مهارت دانش آموختگان دانشگاه جامع علمی کاربردی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه جامع علمی، کاربردی، اشتغال، ارتقای شغلی، دانش آموختگان، ارزشیابی بیرونی
  • احسان جمالی صفحه 25
    تحلیل موقعیت اقتصادی، اجتماعی و پیشینه خانوادگی داوطلبان ورود به آموزش عالی و تاثیر آن بر نمره کل نهایی اکتسابی آنان، هدف اصلی این بررسی را شامل می شود. در این مقاله، میزان تاثیر عوامل تشکیل دهنده این موقعیت ها مشتمل بر تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر، سطح درآمد در جنسیت های مختلف، با در نظر گرفتن استان محل اقامت داوطلب در هریک از گروه های آزمایشی بررسی می شود.
    داده های آزمون بر اساس اطلاعات و مدارک موجود در سازمان سنجش آموزش کشور و فرم های نظرخواهی تعداد 663630 نفر از داوطلبان آزمون سراسری سال 1387 که در گروه های آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی در جلسه آزمون حاضر بوده و دیپلم خود را در سال 1386 دریافت کرده و گروه آزمایشی امتحانی آنان با رشته ای که در آن دیپلم گرفته اند تطابق داشته، جمع آوری شده است. روش آماری این تحقیق، استفاده از مدل های چندسطحی با استفاده از نرم افزارهای آماری است. نتایج نشان می دهد هریک از متغیرهای تشکیل دهنده موقعیت های اقتصادی و اجتماعی، با تاثیر متفاوت، در افزایش نمره کل داوطلبان (عملکرد تحصیلی مدرسه) در گروه های آزمایشی مختلف موثر هستند و تفاوت معنی داری بین نمره کل داوطلبان زن و مرد در گروه های آزمایشی علوم تجربی و علوم انسانی مشاهده می شود؛ اما در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، این تفاوت معنی دار نیست و خانواده های دارای موقعیت های اقتصادی و اجتماعی بهتر، فرزندان خود را به سمت رشته های گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی و سپس علوم تجربی سوق می دهند. افزایش سطح هریک از متغیرهای تشکیل دهنده این موقعیت ها اثر بیشتری بر داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی و سپس علوم تجربی و در نهایت گروه آزمایشی علوم انسانی دارد.
    کلیدواژگان: موقعیت اقتصادی و اجتماعی، عملکرد تحصیلی (نمره کل)، آزمون سراسری، مدل های چندسطحی
  • نعمت الله عزیزی، کیوان بلند همتان، مسعود سلطانی صفحه 55
    جهانی که ما در آن زندگی می کنیم دربرگیرنده مجموعه وسیعی از نژادها، اقوام و فرهنگ های گوناگون است و آموزش دانش آموزان متعلق به این فرهنگ های متنوع، دشواری ها و پیچیدگی های فراوان دارد. کارآمدی نظام آموزشی در جوامع متکثر از نظر فرهنگی به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از این عوامل مهم معلمان هستند که برای توفیق در امر آموزش در یک جامعه چندفرهنگی باید با مبانی آموزش چندفرهنگی آشنایی لازم را کسب کرده باشند؛ ازاین رو مراکز تربیت معلم ضمن پذیرش مقوله تنوع فرهنگی و ضرورت آموزش چندفرهنگی در نظام آموزشی کشور، در فرایند تربیت معلمان آینده باید به دانش، بینش و مهارت های لازم برای نیل به اهداف آموزش چندفرهنگی در مدارس اهتمام نمایند. حال اینکه در واقعیت امر چگونه عمل می شود و تا چه اندازه در سازوکارهای اداری، آموزشی و محتوای دوره ها و برنامه های درسی در مراکز تربیت معلم بر آموزش فرهنگی تاکید می شود، قابل تعمق است. به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی وضعیت آموزش چندفرهنگی در مراکز تربیت معلم شهر سنندج و به عنوان پژوهشی توصیفی پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مراکز تربیت معلم شهر سنندج در سال تحصیلی 88-87 بود که 324 نفر از جامعه مذکور بر پایه روش برآورد نمونه کوکران و با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها هم از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و هم با بهره گیری از تحلیل محتوا میزان انطباق متون درسی مشترک و عمومی دانشجویان با مبانی آموزش چندفرهنگی بررسی شد. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، محاسبه و 902/0 برآورد گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه نیز از روش آماری t مستقل و آزمون t تک نمونه ای بهره گرفته شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که از نظر دانشجویان، آموزش چندفرهنگی در مراکز تربیت معلم از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. مدرسان مراکز تربیت معلم در آموزش های خود به مفاهیم و موضوعات آموزش چندفرهنگی توجه چندانی ندارند. تحلیل محتوای کتب درسی مراکز تربیت معلم نیز مشخص می کند توجه چندانی به مفاهیم آموزش چندفرهنگی در محتوای درسی مراکز تربیت معلم نشده است.
    کلیدواژگان: تربیت معلم، آموزش چندفرهنگی، تکثرگرایی، هویت، تعلیم و تربیت
  • مریم براتعلی، علیرضا سیادت، رضا هویدا، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 79
    پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر در صدد است موضوع اشتغال زنان و تمایل آنان به نقش آفرینی در اجتماع و به دست آوری جایگاه شغلی مناسب تری را در بستر روی آوری آنان به تحصیلات آموزش عالی و کسب مدارج علمی بالاتر، تبیین کند. به این منظور تعداد 300 نفر از زنان دانشجو و فارغ التحصیل در مقاطع کارشناسی تا دکترا به صورت تصادفی از دانشگاه ها و سازمان های شهر اصفهان انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که نگاه زنان به نقش تسهیل کننده آموزش عالی در اشتغال و نقش ارتقا دهنده آن را در بهبود موقعیت شغلی و همچنین وضعیت اشتغال زنان شرکت کننده در تحقیق را بر حسب میزان تحصیلات دانشگاهی و رشته تحصیلی مورد پرسش قرار می داد. پایایی ابزار پژوهش حدود 9/0 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش های توصیفی و همچنین آزمون های مجذور کای، تی و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج نشان داد کسب مدارج بالاتر تحصیلی آموزش عالی با افزایش اشتغال همراه بوده است. آزمودنی ها همچنین نقش بالای آموزش عالی را در توسعه اشتغال و ارتقای موقعیت شغلی گزارش کردند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، اشتغال زنان، تحصیلات دانشگاهی
  • پیمان یارمحمدزاده، سیدعلی سیادت، رضا هویدا، دتکر حسعلی بختیار نصرآبادی صفحه 103
    هدف از این پژوهش بررسی روابط چندگانه میان فرایند مدیریت استراتژیک و مولفه های سرمایه فکری در دانشگاه های دولتی اصفهان بوده است. سوال های پژوهش بر مبنای بررسی روابط مراحل فرایند مدیریت استراتژیک (تشکیل، کاربرد و ارزیابی استراتژی) و مولفه های سرمایه فکری (سرمایه انسانی، ساختاری و مشتری) تدوین و مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان (1472 نفر) در سال تحصیلی 90-1389 بوده که حجم نمونه پس از مطالعه مقدماتی و تعیین واریانس جامعه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 205 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات 2 پرسشنامه محقق ساخته فرایند مدیریت استراتژیک (67 سوال) و مولفه های سرمایه فکری (35 سوال) بوده که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده بودند. برای تعیین روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها از نظرات متخصصان بهره گرفته شده و ضریب پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب فرایند مدیریت استراتژیک 85/0 و سرمایه فکری 93/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و Amos Graphic و روش های آمار استنباطی رگرسیون، مانوا و مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که میان مراحل فرایند مدیریت استراتژیک (تشکیل استراتژی، کاربرد استراتژی، ارزیابی استراتژی) و مولفه های (سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری) از سرمایه فکری رابطه مثبت و معنادار وجود داشته اما این رابطه بین مولفه سرمایه مشتری از سرمایه فکری با هیچ یک از مراحل فرایند مدیریت استراتژیک معنادار نبوده است. یافته های تحلیل مانوا نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین تدوین استراتژی با کل مولفه های سرمایه فکری (001/0p=)، و بین ارزیابی استراتژی با کل مولفه های سرمایه فکری وجود دارد (002/0p=)؛ ولی بین کاربرد استراتژی رابطه معنی داری با کل مولفه های سرمایه فکری وجود ندارد (29/0p=). همچنین بین هر سه مولفه سرمایه فکری (سرمایه انسانی با (001/0p=)، سرمایه ساختاری با (001/0p=)، و سرمایه مشتری با (001/0p=)، با کل مراحل فرایند مدیریت استراتژیک رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بر اساس مدل معادله ساختاری میزان تاثیر مراحل فرایند مدیریت استراتژیک بر مولفه های سرمایه فکری 91/0gamma= بوده و شاخص های برازش نشان داد که مدل از برازش خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فرایند مدیریت استراتژیک، سرمایه فکری، دانشگاه
  • ندا علیزاده، غلامرضا پزشکی راد، حسن صدیقی صفحه 125
    هدف از این تحقیق بررسی نگرش اعضای هیئت علمی پیرامون تسهیم دانش در موسسات آموزش عالی است. در این تحقیق از روش توصیفی-همبستگی و علی-مقایسه ای استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 197 نفر از اعضای هیئت علمی (197=N) دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران هستندکه به صورت تمام وقت شاغل به تدریس در دانشکده می باشند، از این تعداد 130 نفر (130=n) به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق جمع آوری گردید که روایی ظاهر و محتوای آن توسط جمعی از اساتید دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران و تربیت مدرس بررسی شد و روایی آن 89/0 به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل نگرش نسبت به تسهیم دانش، نشان داد که اکثریت اعضای هیئت علمی در دانشکده کشاورزی (71 درصد) و دانشکده منابع طبیعی (80 درصد)، نگرش کاملا مساعدی را نسبت به تسهیم و تبادل دانش خود با سایر همکاران ابراز کردند. بر همین اساس همبستگی معنی داری بین فرهنگ، ساختار دانشکده، فناوری اطلاعات، اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی فردی، و کار گروهی با متغیر وابسته تحقیق (نگرش پیرامون تسهیم دانش) به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون به روش توام نیز مشخص نمود که متغیرهای بیان شده حدود 50 درصد می توانند در نگرش افراد نسبت به تسهیم دانش نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، نگرش، فرهنگ، ساختار دانشکده، اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی
  • مهرداد گودرزوند چگینی، معصومه حقی صفحه 139
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه کیفیت زندگی کاری و ویژگی های فردی در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه گیلان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت بود. روش تحقیق از نوع توصیفی بود و داده های آن به صورت میدانی جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه های گیلان و آزاد اسلامی واحد رشت بود که تعداد 242 نفر به عنوان نمونه آماری (به نسبت اعضای هیئت علمی هرکدام از دانشگاه ها) انتخاب شده اند. به منظور جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه اطلاعات فردی و کیفیت زندگی کاری بر اساس الگوی والتون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد و...) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و آزمون t) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد میانگین کیفیت زندگی کاری در دانشگاه گیلان 02/54 درصد و دانشگاه آزاد اسلامی 42/50 درصد در میان اعضای هیئت علمی است. بین سن و سابقه تدریس اعضای هیئت علمی در هر دو دانشگاه با کیفیت زندگی کاری و برخی از ابعاد آن رابطه معنی داری وجود دارد. در متغیر جنسیت، در بعد وابستگی اجتماعی، بین اعضای هیئت علمی هر دو دانشگاه تفاوت معنی داری وجود دارد. در ارتباط با وضعیت تاهل، تفاوت معنی داری در کیفیت زندگی و ابعاد آن در بین اعضای هیئت علمی هر دو دانشگاه وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، هیئت علمی، دانشگاه، ویژگی های فردی
|
  • Samad Izadi, Ebrahim Salehi Omran, Adel Ghorbani Page 1
    One of the most basic goals of applied Sience-tecnology universities in order for students to find jobs and meet market requirements is the transference and improvement of work knowledge and technology,and creating work skills and capabilities in people. Such trainings started in Mazandaran province since 1996 and by the end of 2005 had as many as 1673 graduates who received Associate's degrees. The main purpose of this research is investigation into employment conditions of these graduated students. In this research, employers and students points of view have been studied. Analysis of results shows that 78.5 % of these students got employed and 21.5 % are still unemployed. It has also been shown that studying in applied sience-tecnology universities led to job improvements for the graduates who were already employed, and created job opportunity for the unemployed group. Also, there is a significant relationship between student's field of study and the kind of their job. However, no significant relationship has been found between employers expectations, and the applied sience-tecnology university skill level of graduated student.
  • Ehsan Jamali Page 25
    In this paper the effects of socio-economic status and family background on total mark of candidates is analyzed. This analysis contains the degree of effectiveness of socio-economic status which includes parents’ education level, father's job, and the incomes of family with respect to gender, province and the applicants’ examination group.The data was gathered from NOET documents and a questionnaire with a sample size of 663,630 applicants in three examination groups (empirical science, human sciences, mathematics and physics) who had sat in exams. In addition, the sample was restricted to applicants who had obtained their diploma in 2008 and the examination group of their diploma being mathematics. Multi-leveled models were used for data analysis. The analyses show that socio-economic status increases the total mark of applicants and there are significant differences between the total mark of men and women in human and empirical sciences group, but there are not any differences in mathematics and physics group. The families with higher socio-economic status encourage their children to study in empirical science and mathematics and physics. Finally socio-economic status, in order, has more effects on total marks in mathematics and physics, empirical science and human sciences.
  • Nematollah Azizi, Kaiwan Bolandhematan, Masoud Soltani Page 55
    The world we live in includes a wide range of races, ethnic groups and cultures, and teaching students belonging to these various backgrounds has difficulties and complexities in abundance. Efficiency of education systems in culturally diverse communities depends on multiple factors. One of these important factors is teachers who for being successful in teaching in a multicultural society must acquire familiarity with the fundamentals of multicultural education. Hence, Teacher Training Centers with their acceptance of cultural diversity issues and the need for multicultural education in the country’s education system need to make effort to train future teachers with knowledge, vision, and the necessary skills to achieve their goal of multicultural education in schools. How and to what extent this multicultural education is in reality put into practice and emphasized in administrative and teaching mechanisms, course content and curriculum in Teacher Training Centers causes significant reflection. Thus, with the aim of assessing multicultural education in Teacher Training Centers in Sanandaj, a descriptive survey research was carried out. The study sample size includes all students at Teacher Training Centers in Sanandaj and was conducted in the academic year 1387-1388. 324 people of the study sample were selected according to Cochrane Sampling Method and stratified random sampling. Data was gathered using a research questionnaire and context analysis of textbooks in general and shared courses and their compliance with the principles of multicultural education. The reliability coefficient was calculated using Cronbach’s alpha coefficient and estimated at 0.902. In order to analyze the data obtained from the questionnaire, t statistical method and single sample t test were used. The analyzed results illustrate that from the viewpoint of students multicultural education does not have a proper place in Teacher Training Centers. Instructors in Teacher Training Centers do not pay much attention to multicultural education concepts and issues in their learning. Content analysis of textbooks also found that Teacher Training Centers paid little attention to multicultural education concepts in their curriculum content.
  • Page 79
    The main objective of the present descriptive-analytical study was to illustrate whether women’s employment and their tendency to have an active social working life is related to their level of higher education. To achieve this end a sample of 300 was randomly selected from among the target population of women who had graduated from post-graduate study programs in the city of Isfahan. The instrument for collecting data was a researcher developed questionnaire, the items of which tapped the role of higher education in women’s employment and promotion of their career. The reliability of the questionnaire was 90%. Both descriptive and inferential statistical techniques such as chi square t-test and one way ANOVA were used for analyzing the data. The findings revealed that women with degrees at higher educational levels enjoyed better job positions. It was also found that higher education plays a key role in employment and promotion of women in their working life.
  • Peyman Yarmohammadzadeh, Seyed Ali Siadat, Reza Hoveida, Hasan Ali Bakhtiar Nasrabadi Page 103
    The purpose of this research was to examine the multivariate determination of the relationship between strategic management process and intellectual capital components at Isfahan state universities. The research questions were examined while considering strategic management process and intellectual capital components. The research method was descriptive, correlation type. The statistical population consisted of 1,472 faculty members of Isfahan state universities in the academic year 89-90. 64, 90 and 51 faculty members were chosen through stratified random sampling from Isfahan University, Medical Science University and Industrial University, respectively. The information gathering tools were strategic management process and intellectual capital component questionnaires with 67 and 35 items respectively. Through the use of Cronbach alpha coefficient, reliability coefficient of 0/85 was obtained for the strategic management questionnaire and 0/93 for the intellectual capital component questionnaire. The analysis of data was performed at two levels: descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential one statistics (Regression and Manova and Structural Model). The findings revealed that there is a positive relationship between the strategy formulation, strategy implementation, and strategy evaluation with human capital and structural capital but there isn’t a positive relationship between the strategy formulation, strategy implementation, and strategy evaluation with customer capital. The findings further revealed that there are significant and positive relationships between strategy formulation and strategy evaluation with all intellectual capital components, but the strategy implementation and intellectual capital component relation was not significant. On the whole the effect of strategic management process on intellectual capital component was significant (Gamma: 0/91).
  • Neda Alizadeh, Gholamreza Pezeshki Rad, Hasan Sedighi Page 125
    The purpose of this study was to investigate faculty attitudes about Knowledge sharing in higher educational institutions. A descriptive-correlation and causal- comparative method was used for this study. Target population of this study was 197 full-time university faculty members (N=197) in the college of agriculture and natural resources at Tehran University. 130 faculties (n=130) were selected by using statistical sampling in a stratified randomization method. Data was collected through a questionnaire which was used as a research tool. The content of the questionnaire was validated by a panel of faculty members from College of Agriculture, Tehran University and Tarbiat Modares University. The reliability of the questionnaire was 0.89. Results of analysis regarding attitudes about knowledge sharing showed that the majority of faculty members in the college of agriculture (%71), and college of natural resources (%80) were favorable toward knowledge sharing. According to the study, there were significant relationships between culture, structure of college, ICT, social trust, relational social capital, and team work with the dependent variable (attitude toward knowledge sharing). Results of the regression analysis has also identified that the stated factors could play a role in 50 % of the attitudes toward knowledge sharing.
  • Mehrdad Goudarzvand Chegini, Moussomeh Haghi Page 139
    The aim of this study is the comparison of the quality of work life (QWL) and individual characteristics among faculty members of Guilan University and Islamic Azad University.This study is a descriptive research and field work was used for collecting the data. Statistical population includes all faculty members of Guilan University and Islamic Azad university Rasht branch with a sample size of 241 people. Two questionnaires were used for gathering individuals’ information and the QWL (Walton pattern) for collecting the data. Furthermore, in this study descriptive statistics (mean, standard deviation) and inference statistics (Pierson’s correlation coefficient, variance analysis and T test) were used to analyze the data.The results illustrate that the mean of the QWL of faculty members at Guilan University is 54.02% and at Islamic Azad University 50.42%. There is a meaningful relation between the age and the teaching experience of the faculty members and QWL at both universities.In the gender variable, there is a meaningful difference in social dependence among the faculty members at both universities. In regards to the married variable, there is a meaningful difference between the QWL and its dimensions among the faculty members of both universities.