فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1390)

مجله آموزش عالی ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ادیبی، علی ربانی، حامد شیری صفحه 1
    دانشگاه جهان شهرگرا، دانشگاه مبتنی بر شیوه 2، دانشگاه پیوندی، دانشگاه فرهنگی و دانشگاه باز و گسترده، الگوهای ایده آل دانشگاه در جامعه دانش محور هستند که با تغییر و تحول در الگوی دانشگاه سنتی در نتیجه دگرگونی در واقعیت های اجتماعی جامعه معاصر پدیدار شده اند. مقاله حاضر در این چهارچوب تلاش می کند تا میزان همگرایی دانشگاه در ایران (مطالعه کیفی دیدگاه دانشجویان دکتری دانشگاه تهران) را با این گونه های تیپیک و شاخص های آن مورد بررسی قرار دهد. روش تحقیق کیفی با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه استاندارد به منظور گردآوری اطلاعات مورد استقاده قرار گرفته و داده ها از طریق تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بیانگر این است که دانشگاه تهران به مثابه یکی از برترین دانشگاه های ایران نه تنها از نظر همگرایی و همسویی با شاخص های دانشگاه در جامعه دانش محور ضعف های اساسی دارد بلکه در مواردی الگو های دانشگاه سنتی نیز در آن با چالش های جدی مواجه است.
    کلیدواژگان: جامعه دانش محور، دانشگاه جهان شهرگرا، دانشگاه مبتنی بر شیوه 2، دانشگاه پیوندی، دانشگاه فرهنگی، دانشگاه باز و گسترده، دانشگاه سنتی
  • غلامحسین رضایت، محمد یمنی دوزی سرخابی، علیرضا کیامنش، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحه 47
    هدف این پژوهش طراحی و اعتبار یابی الگوی شایستگی روسای دانشگاه های دولتی ایران تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. نوع پژوهش، کیفی با رویکرد تئوری زمینه ای است. در این پژوهش با 19 مشارکت کننده (خبرگان علمی 6 نفر، مدیران ستادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری 6 نفر و 7 نفر از روسای دانشگاه ها) در مجموع به مدت 35 ساعت، مصاحبه عمیق انفرادی صورت گرفته، و برای تحلیل آنها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است.
    به منظور اعتباریابی یافته های مصاحبه ها، نتایج به دست آمده، با استفاده از روش دلفی در دو مرحله برای مصاحبه شوندگان ارسال و از آنان خواسته شد شایستگی های مذکور را بر اساس اهمیت، اولویت بندی کنند. نتایج اجرای دو مرحله روش دلفی، با استفاده از آزمون دوجمله ای، تحلیل و در نهایت 68 شایستگی به دست آمده در قالب هشت مولفه اصلی شامل: دانش، توانایی ها، مهارت ها، بینش، نگرش، ویژگی های اخلاقی، ویژگی های شخصیتی و اعتبار طبقه بندی شد.
    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، رئیس دانشگاه، دانشگاه های دولتی ایران
  • محمود مهرمحمدی، مقصود فراست خواه، خسرو باقری، نعمت الله فاضلی، نعمت الله موسی پور، محمد عطاران، جواد حاتمی صفحه 85
    استادان رشته های علوم انسانی همچون سایر استادان که در دیسیپلین های دیگر تخصص دارند، از صلاحیت های لازم در حوزه طراحی آموزشی برخوردار نیستند. گزارش های ارزیابی درونی از جمله مستنداتی است که بر درستی این مدعا صحه می گذارد. البته اگر به شرایط جذب استادان در نظام آموزشی ایران بنگریم نیز معلوم می شود که برخورداری از شایستگی های حرفه ای (تدریس) اساسا مورد توجه نبوده و لذا آنچه از شواهد تجربی به دست آمده، چنان است که به طور منطقی انتظار می رود. یکی از اقداماتی که برای رویارویی موثر با این وضعیت لازم است، تبیین الگوها و راهبرد های مطلوب تدریس برای رشته های علوم انسانی است. این هدفی است که در این پژوهش تعقیب شده است. علوم انسانی از آن حیث مورد تاکید است که از یک سو به دلیل تنوع اهداف یادگیری، نیازمند تنوع بیشتری در راهبرد های تدریس است و از سوی دیگر، آموزش در این رشته ها در مقیاس وسیع تری به راهبرد ها و الگو های تدریس سنتی متکی است. در این پژوهش با رویکردی میان رشته ای و از ابعاد گوناگون، هدف شناسایی الگو ها و راهبرد های مطلوب تدریس علوم انسانی مورد کاوش قرار گرفته است. به دیگر سخن در طراحی پژوهش، مطالعات فرعی متعددی تعریف شده اند که از منظر های گوناگون به این پرسش که الگو ها و راهبرد های مطلوب کدامند، پاسخ داده است. منظر های یادشده عبارت بوده اند از: فلسفی و معرفت شناختی، تحلیل سیلست ها، تحلیل ضرورت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، تحلیل پژوهش های انجام شده و شواهد تحربی و بالاخره تجربه های زیسته استادان منتحب. از نظر روش شناختی برای دستیابی به یک ترکیب همگونی از الگوها و راهبرد ها باید تدابیر لازم اندیشیده می شد. در این راستا، دو تدبیر به کار گرفته شد. یکی برشماری الگو ها و راهبرد های اولیه از منابع تخصصی که به عنوان مرجع مورد استفاده کلیه محققان قرار گرفت. تدبیر دوم به شناسایی چالش های تحقق الگو ها و راهبرد ها در آموزش عالی ایران بازمی گشت که خود به مرجع دوم محققان بدل شد تا یافته های مطالعات فرعی در آینه چالش های بومی مورد بازبینی و ارزیابی قرار گیرند. الگو ها و راهبرد های شناسایی شده در این پژوهش می توانند زمینه مناسبی برای تدارک دوره های آموزشی و توانمند سازی حرفه ای استادان باشد. پیشنهاد ها و سیاست های اجرایی متعدد دیگری نیز از یافته های این پژوهش به دست آمده که در مقاله تشریح شده اند.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگو های تدریس، راهبرد های تدریس، علوم انسانی، چالش های بومی، آموزش عالی
  • ارائه مدلی مفهومی برای یاددهی یادگیری از دور در آموزش عالی
    ناهید ظریف صنایعی، مهران فرج اللهی صفحه 129
    فرایند آموزش عالی در هر جامعه ای از اهمیت زیادی برخوردار است. دانشگاه های عصر حاضر با یک دگرگونی عمده مواجه هستند. کمبود بودجه، افزایش شمار دانشجو، تغییر جمعیت دانشجویی، نیاز های آموزشی متنوع و جدید اجتماع، به تغییرات سازمانی نیاز دارد؛ تغییراتی که با نیازهای جدید هماهنگ باشد. با آموزش از دور، امکان «یادگیری بدون محدودیت زمانی و مکانی» متناسب با نیازهای دانشجو فراهم می شود.
    این پژوهش با هدف ارائه مدل مفهومی یاددهی یادگیری از دور در آموزش عالی صورت گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد درک قابلیت های فناوری و نظریه های یادگیری به ویژه نظریه سازه گرایی و همین طور نظریه استقلال و تعامل در آموزش از دور، عوامل اثرگذار در طراحی یادگیری از دور اثربخش در آموزش عالی است. در این مدل راهبردهای یاددهی یادگیری فعال فردی و گروهی و بازخورد به موقع، با کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) و هشت نوع تعامل، با توجه به مبانی نظری و رسالت دانشگاه های حاضر طراحی شده است. از دیگر مواردی که این مدل بر آن تاکید دارد، ارزشیابی آغازین، تکوینی و تکمیلی است. در محیط یادگیری از دور اثربخش، ارزشیابی باید بخشی از فرایند یادگیری تلقی شود و بازخورد حاصل از آن برای بهبود یادگیری به کار رود. برای اعتبار بخشی ویژگی های تعیین شده، از نظرات صاحب نظران آموزش از دور در دانشگاه های پیام نور، شیراز، علم و صنعت و امیرکبیر استفاده شده که درصد بالایی از نمونه آماری ویژگی های مذکور را تایید کرده اند.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، مدل، نظریات یادگیری، انعطاف پذیری، تعامل، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)
  • اباصلت خراسانی، اعظم ملامحمدی صفحه 161
    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ای کیفیت دو دانشگاه دولتی و صنعتی کشور پرداخته است. این تحقیق از نوع توصیفی کاربردیو در زمره پژوهش زمینه یابی است. اعضای هیئت علمی و مدیرانو کارکنان دانشگاه های دولتی اعم از مدیران عالی، میانی و عملیاتی و نیز کارکنانی که حداقل پست سازمانی آنها کارشناسی به بالا باشد، جامعه آماری این پژوهش بوده اند. نمونه ای شامل 663 نفر از دو دانشگاه دولتی صنعتی کشور (امیرکبیر و شاهرود) در این پژوهش مورد توجه قرار گرفتند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی از جامعه دانشگاه های دولتی ایران بر اساس دو عامل تقسیم بندی دانشگاه ها در 3 گروه (برخوردار، نیمه برخوردار، غیر برخوردار) و نیز تقسیم بندی صنعتی و غیرصنعتی دانشگاه ها، انتخاب شدند. داده های مورد نیاز این پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای، و دو پرسشنامه محقق ساخته (پرسشنامه اعضای هیئت علمی و پرسشنامه مدیران گروه های آموزشی، کارکنان، کارشناسان دانشگاه) جمع آوری شد و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک نرم افزار Excel، SPSS و پارامترهای آمار توصیفی و استنباطی نشان داده شدکه دانشگاه های مورد مطالعه به میزان متوسطی از استانداردهای مدل های رایج کیفیت برخوردارند. منظور از مدل های رایج کیفیت در تحقیق حاضر، استاندارد ISO10015، الگوی کیفیت دمینگ، الگوی کیفیت جوران، الگوی کیفیت EFQM، الگوی ANSI و الگوی IWA2است که در تدوین دو پرسشنامه مورد استفاده در پژوهش، از آنها تاثیر گرفته شده و به عنوان یک استاندارد در تحلیل وضعیت کیفیت دو دانشگاه مورد پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند.
    با توجه به یافته های پژوهش این نتیجه حاصل شد که دو دانشگاه مورد بررسی در پژوهش از نظر پارامترهای کیفی در حد متوسطی قرار دارند و در مقایسه با مدل های رایج کیفیت در حد متوسطی، از عوامل کیفیت برخوردارند.
    کلیدواژگان: کیفیت، دانشگاه، استاد، برنامه درسی، آموزش عالی
  • سید حبیب الله میرغفوری، سید حیدر میرفخرالدینی، محمدحسین طحاری مهرجردی، حمید بابایی میبدی صفحه 185
    هدف از این پژوهش، طراحی یک مدل ترکیبی ریاضی به منظور بهبود سنجش ارزیابی گروه های آموزشی مدیریت در مراکز آموزش عالی کشور است. اساس مدل سازی این پژوهش تکنیک تحلیل پوششی داده هاست، ولی به منظور افزایش دقت در ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی و شناسایی دقیق واحدهای کارا و ناکارا، از یک مدل که از ترکیب تکنیک تحلیل پوششی داده ها و برنامه ریزی آرمانی طراحی و ساخته شده، استفاده و عملکرد گروه های آموزشی از این منظر سنجیده شده است. بررسی حاضر از نوع کاربردی، از نظر زمان، تک مقطعی و از نظر شیوه اجرا توصیفی ریاضی است. جامعه آماری که به منظور تست مدل استفاده شده، مربوط به گروه های آموزشی رشته مدیریت در 12 دانشگاه سراسری کشور شامل گروه های مدیریت دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، الزهرا، شاهد، بین المللی امام خمینی(ره)، گیلان، مازندران، شیراز، اصفهان، فردوسی مشهد و شهید چمران اهواز است. نتایج حاصل از این پ‍ژوهش توانایی بالاتر مدل ترکیبی را در تفکیک گروه های آموزشی نسبت به مدل های اولیه تحلیل پوششی داده ها نشان می دهد
    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی آرمانی
  • مسعود رضایی، ابوطالب حسین پور صفحه 207
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تمایل دانشجویان دختر رشته کشاورزی به کارآفرینی انجام شده است. این تحقیق از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه های علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و پیام نور واحد ساری تشکیل می دهند که نمونه ای به حجم 88 نفر، با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم از بین آنان انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. داده های این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین متغیرهای خودکارآمدی، هنجار اجتماعی، مهارت های کارآفرینی، انگیزه، استقلال طلبی، برداشت ذهنی از جذاب بودن، انتظار و خلاقیت دانشجویان و تمایل کارآفرینانه آنان، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. با استفاده از رگرسیون گام به گام متغیرهای برداشت ذهنی از جذاب بودن کارآفرینی، هنجار اجتماعی و تعداد اعضای خانوار به ترتیب طی سه گام وارد معادله رگرسیون شدند که سه متغیر مذکور در مجموع 2/60 درصد از تغییرات تمایل کارآفرینانه دانشجویان را تببین می کردند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشجو، کشاورزی
|
  • Mehdi Adebi, Ali Rabbani, Hamed Shiri Page 1
    cosmopolitan University, Hybrid University, Mode 2 University, Cultural University and Open and Distributed University are ideal patterns of universities in knowledgebased society which have emerged as a result of changes in social reality of contemporary society and have transformed traditional academic patterns. In this framework, the paper tries to study congruity of university in Iran with these typical forms of university and their indicators in knowledge-based society. Methodologically, the study was accomplished via Qualitative Method and «semi- Deep Interview» Technique. The data was analyzed by Qualitative Content Analysis. The results demonstrate that university of Tehran – as one of the top and largest universities in Iran – not only has weaknesses in terms of congruity and correspondence with university indicators in knowledge-based society but also in some cases its traditional academic patterns is faced with serious challenges.
    Keywords: knowledge society_Cosmopolitan University_Hybrid University_Mode 2 University_Cultural University_Open_Distributed University_traditional university
  • Gholam Hossein Rezayat, Mohammad Yamani Douzi Sorkhabi, Ali Reza Kiamaneshabdorahim Nave Ebrahim Page 47
    the purpose of this study was to design and validate a competency model for presidents of Iranian public universities under the Ministry of Science, Research and Technology. The study was a qualitative research and had 19 participants - including scientific experts (n=6), staff managers of Ministry of Science, Research and Technology (n=6) and presidents of universities under the Ministry of Science, Research and Technology (n=7). A total of 35-hour individual, in-depth interviews were undertaken. The interviews were analyzed by using the content analysis method. The results of the interviews were validated on two-stage Delphi technique and then analyzed by using the binomial test. Finally, 68 competencies for presidents of Iranian public Universities were identified. The findings were classified under eight factors (principal component), namely: Knowledge, Abilities, Skills, Insight, Attitude, Ethical characters, Personality characteristics and Credibility.
    Keywords: Competency, Competency Model, University president, Iranian Public Universities, Qualitative Research
  • Mahmoud Mehr Mohammadi, Maghsoud Ferasatkhah, Khosro Bagheri, Nematollah Fazeli, Nematollah Mousa Pour, Mohammad Attaran, Javad Hatami Page 85
    university faculty members in Iranian higher education system, especially those from humanities disciplines, lack expertise in the area of instructional design. In fact the regulations governing employment in this system does not place any emphasis on such competencies. Empirical evidence documenting problems with respect to teaching strategies abound which is in harmony with the policies being practiced. One of the necessary steps to alleviate this situation is to articulate innovative models and strategies for teaching especially relevant to the cause of teaching human sciences. This goal has been pursued in this study. The focus on human sciences stems from the exigencies that are twofold. First, the learning goals are more diverse and call for diverse teaching strategies for their attainment. Second, teaching within these disciplines is to a greater extent in line with the traditional mode. In this research an interdisciplinary approach was adopted and the goal of articulating models and strategies was attacked from various disciplinary angles. Therefore, the study was carried out based on the determination of semi independent study modules. The modules representing a different outlook were: philosophical and epistemological, policy analysis, ICT based analysis, existing empirical evidence and life experiences of tenured faculty members.
  • A conceptual model for distance teaching - learning in higher education
    Nahid Zarif Sanayei, Mehran Farajollahi Page 129
    the process of higher education is highly significant in any society. Nowadays, universities have undergone a major transformation. Lack of budget, an increase in the number of university students, a change in the student population, up-to-date and various educational needs of each society require fundamental changes that are coordinated with the new needs. The present research aims at presenting a conceptual model for effective learning in higher education. Findings of this research show that an understanding of the technological capabilities and learning theories (especially constructive theory, independent learning theory and communicative and interaction theory) in distance learning is an efficient factor in the planning of effective distance learning in higher education. Considering the theoretical foundations of the present research, in the effective distance learning model, the learner is situated at the center of the learning environment. For this purpose, the learner needs to be ready for successful learning and the teacher has to be ready to design the teaching- learning activities when they initially enter the environment. In the present model, group and individual active teaching- learning approach, timely feedback using IT and eight types of interactions were designed with respect to theoretical foundations and current university missions. From among the issues emphasized in this model, one can refer to the Initial, Formative and Summative evaluations. In an effective distance learning environment, evaluation should be part of the learning process and the feedback resulting from it should be used to improve learning. For validating the specified features, the opinions of distance learning experts in Payamenoor, Shiraz, Science and Technology and Amirkabir Universities have been used which verified a high percentage of the statistical sample of the above mentioned features.
    Keywords: Distance learning, model, Learning theories, Flexibility, Interaction, Information, Communication Technology, Validating
  • Abasalt Khorasani, Azam Molla Mohammadi Page 161
    The present study compares two industrial state universities in terms of their quality. This was a field study using descriptive and functional research methods. The statistical population consists of all the faculty members, managers and staff whose organizational positions were equal, or higher, to experts at state universities. The research sample consisted of 663 people from two industrial-state universities (Amirkabir and Shahroud) selected through stratified sampling in which the statistical population of Iranian state universities were divided into 3 groups (developed, underdeveloped and undeveloped) in terms of two factors of industrial and non-industrial division. The data was collected using library sources, and two questionnaires were developed by the researcher (the faculty member questionnaire and the questionnaire for department managers, staff and university experts). The data was analyzed using computer programs, SPSS and Excel, as well as the parameters of the descriptive and inferential statistics, so it showed that these universities have on average the standards of the common quality models (will be described completely in the introduction). In this study, the common quality models are ISO10015, Deming quality model, Juran quality model, EFQM, ANSI and IWA2 which were used to develop two questionnaires; they are also studied as a standard in analyzing the quality of the two universities. Based on the findings, it was concluded that the two universities are at an average level in terms of quality parameters; compared with the common quality models, they were also at an average level of quality factors.
    Keywords: quality, university, professor, curriculum, higher education
  • Seyed Habib Allah Mirghafoori, Seyed Heydar Mirfakhraddiny, Mohammad Hosein Tahari Mehrjardi, Hamid Babayi Mybodi Page 185
    the purpose of this study was to design the mathematical combination model for improving evaluation measurements in the Departments of Management in higher education centers in the country. This study was formed on the basis of the Data Envelopment Analysis technique, but in order to increase accuracy in assessing the performance of Departments and to identify the efficiency and inefficiency units, a model that combines Data Envelopment Analysis technique with designed Goal programming was used to measure performance of Management Departments. The study was descriptive and cross-sectional in nature. Departments that were used to test the model, related to faculties of management at 12 universities across the country including Faculties of Management of Tehran University, Allameh Tabatabaei, Shahid Beheshti University, Al-Shahed, International Imam Khomeini, Gilan, Mazandaran, Shiraz, Isfahan, Mashhad Ferdowsi, and the Shahid Chamran. The results of this study showed the higher ability of the combined model of separation of departments in comparison with the basic Data Envelopment Analysis model.
    Keywords: higher education, performance evaluation, Data Envelopment Analysis, Goal programming
  • Masoud Rezayi, Abotaleb Hossein Pour Page 207
    The present study was carried out with the aim of investigating factors affecting entrepreneurial intentions of female agricultural students. The study was based on survey research method. The study population was female undergraduate students of Sari Agricultural and Natural Resource Science and Sari Payam-e-Noor Universities who were selected by applying proportional stratified sampling technique. Sample size for the students was 88 persons. A questionnaire was developed to interview the subjects of the study. Then, the data was analyzed using SPSS/WIN software. Results revealed that there was a positive significant relationship between entrepreneurial intentions of students and their self-efficacy, social norm, entrepreneurial skills, motivation, independency, the perception of desirability, expectancy and creativeness. Stepwise regression analysis indicated that 60.2% of variation in the entrepreneurial intentions of students is explained by 3 variables, namely: the perception of the desirability, social norm and family size.
    Keywords: Entrepreneurship, Intention, Student, Agriculture