فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1391)

مجله آموزش عالی ایران
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کریمیان، زهرا صباغیان، بهرام صالح صدق پور صفحه 1
    تحقیق حاضر با هدف بررسی موانع زمینه ای موثر بر پژوهش دانشگاه در 4 حیطه موانع فرهنگی اجتماعی، سیاسی، نظام آموزشی و راهبردها و سیاست های کلان انجام پذیرفت. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام گرفته و جامعه آماری آن را اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می دهد. نمونه گیری به روش طبقه ای و به نسبت دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود و روایی صوری و محتوایی آن از دیدگاه متخصصین و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 8/92 درصد بدست آمد. نتایج نشان داد اعضای هیات علمی وجود موانع آموزشی، فرهنگی اجتماعی، سیاسی و راهبردی را در دانشگاه تآیید نموده اند. در بررسی دیدگاه اعضای هیات علمی به تفکیک جنسیت، مرتبه علمی، دانشکده و داشتن مسئولیت اجرایی تفاوت معنا دار دیده شد اما در مورد سابقه خدمت و رشته تحصیلی این تفاوت در حد معنادار نبود. در مجموع به نظر می رسد اصلاح نظام آموزشی کشور، فرهنگ سازی علمی در جامعه، پرهیز از حاکمیت رویکردهای جناحی و گروهی در راهبری فعالیت های علمی و توجه به اهداف و اولویت های اصلی بخش تحقیقات در سیاست گذاری های کلان آموزش عالی از ضرورت های اصلی حوزه تحقیقات دانشگاهی و رفع مشکلات دانشگاه هاست.
    کلیدواژگان: دانشگاه، پژوهش، موانع، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • منصوره حاج حسینی، گلنار مهران، طیبه ماهروزاده، علی دلاور صفحه 31
    پژوهش حاضر، به هدف شناسایی دو اثر(شناختی و عاطفی) روش های بحث گروهی و بحث سقراطی برتفکر انتقادی، در روش ترکیبی(کمی- کیفی) و در یک طرح همزمان لانه گزین، به اجرا درآمد.
    در بخش کمی از طرح نیمه آزمایشی (مقایسه گروه های نابرابر) استفاده شد که در آن به دلیل دشواری انتخاب و انتصاب تصادفی آزمودنی ها در گروه های آزمایشی، مطالعه بر روی نمونه هدفمند(55 نفر) شامل سه گروه طبیعی (تشکل یافته) و همتا از دانشجویان دختر رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی و از دو دانشگاه آزاد(دو کلاس) و علمی کاربردی(یک کلاس)، صورت پذیرفت.
    پس از طراحی الگوهای اجرایی، مطابق با سرفصل آموزشی درس روان شناسی تربیتی، دو الگوی آزمایشی بحث گروهی و بحث سقراطی به طور همزمان با الگوی گواه (روش سخنرانی) در طول یک نیمسال تحصیلی، اجرا گردیدند و داده های حاصل از ارزیابی های دوگانه(پیش آزمون- پس آزمون) به واسطه آزمون مهارتهای تفکر انتقادی کالیفرنیا وپرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا زمینه را برای بررسی درستی فرضیات پژوهش فراهم آوردند:در بخش کمی، داده های حاصل از پردازش کمی، برتری میانگین دو گروه آموزش گفت وگومحور در هر دو بعد عاطفی و شناختی تفکر انتقادی، نسبت به گروه گواه را نشان دادند. اما در سطح استنباطی و بر پایه ابزار آماره ای تحلیل کوواریانس چند متغیری مفروضه تفاوت معنادار میان گروه های آزمایشی و گواه، تائید نگردید.
    در بخش کیفی داده های حاصل از مصاحبه باز و استانداردشده پایانی برای دو گروه مشارکت کننده دربحث سقراطی و بحث گروهی، به روش تحلیل تفسیری و به شیوه رویکرد نظریه زمینه ای گلاسر و استراوس، پردازش شدند و نتیجه حاصل علاوه بر اثربخشی روش های آموزش گفت وگومحور در بهبود هفت عنصر گرایش به تفکر انتقادی (تحلیل گرایی، فراخ اندیشی، اعتماد به توانایی تفکر انتقادی خود، جستجوی حقایق و بلوغ در قضاوت، خود ارزیابی و توسعه عادت)، اثر این روش ها در رشد گرایش به تعامل اجتماعی، گرایش به صحبت درجمع و پویایی در کلاس درس نشان داده شد.
    کلیدواژگان: آموزش گفت وگو محور، بحث گروهی، بحث سقراطی، مهارت های تفکر انتقادی، گرایش به تفکر انتقادی
  • غلامرضا ذاکرصالحی، مائده صالحی نجف آبادی صفحه 65
    در شرایط جهانی شدن اقتصاد، فرهنگ و فناوری، جذب دانشجویان خارجی موجب مشارکت فعال در روند جهانی تولید علم و تسهیل انتقال فناوری و غنی شدن فرآیند آموزش می شود. امروزه عواملی چون ظهور آموزش عالی به مثابه یک کسب و کار و نقش کلیدی دانش آموختگان خارجی در توسعه فرهنگی و اجتماعی کشورهای مبداء و تاثیر تحرک و جابه جایی دانشجویان در ارتقاء سرمایه انسانی باعث توجه به مزیت های پنهان جذب دانشجویان خارجی شده است. همچنین نقش آموزش چند فرهنگی در غنا بخشیدن به آموزش ها و ارتقای برابری، احترام، پذیرش و فهم متقابل فرهنگ ها اهمیت بین المللی سازی آموزش عالی را مضاعف کرده است.
    با وجود این که در دو دهه اخیر تعداد دانشجویان خارجی جهان 2.3 برابر شده و کشورهای منطقه نیز در یک رقابت جدی برنامه های بلند پروازانه ای برای جذب دانشجویان خارجی تدارک دیده اند، در کشور ما نوعی بی تصمیمی و خلاء راهبرد کلان ملی در این زمینه مشهود است. مقاله حاضر می کوشد با مطرح نمودن تجارب مختلف جهان بویژه کشورهای منطقه، الگوهای مختلف و انواع تلاش های جاری در این زمینه را معرفی نماید. سپس از طریق انجام یک مطالعه اکتشافی-پیمایشی نظرات خبرگان، متخصصان و مدیران آشنا با موضوع پیرامون گزینه های مختلف راهبردی از طریق برجسته سازی اولویت های مورد نظر آنان تدوین شده است.
    یافته های این مطالعه بیانگر اولویت تمرکز بر رقابت منطقه ای (در مقابل خط شکنی در عرصه جهانی و یا حفظ وضع موجود) با تمرکز بر محوریت پژوهش و فنآوری در جذب دانشجویان خارجی است.
    خبرگان پیرامون «راهبرد پذیرش دانشجو» جذب دانشجویان شایسته (در مقابل جذب نخبه و یا سیاست درهای باز) را توصیه نموده اند. همچنین ارکان اصلی راهبرد ایرانی از نظر پاسخگویان عبارتند از: تمهید زیست بوم مناسب علمی و رفاهی، ارائه کیفیت بالای آموزش، آموزش انعطاف پذیرو ارائه خدمات آموزشی ارزان.
    کلیدواژگان: جذب دانشجویان خارجی، بین المللی شدن آموزش عالی، تحرک دانشجویان، آموزش چند فرهنگی
  • داود فیض، مهدی ملکدار صفحه 93
    به منظور استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت ها و توانایی های موجود در دانشگاه ها و در راستای تحقق اهداف برنامه-های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، تشکیل شرکت های دانشگاهی با هدف ایجاد زمینه به کارگیری هرچه بیشتر از توانایی های دانشگاهیان، تجاری سازی یافته های پژوهشی و زمینه سازی مشارکت بیشتر و موثرتر اعضای هیات علمی در رفع نیازهای جامعه ضروری می باشد شرکت دانشگاهی به شرکتی گفته می شود که از 1% تا 100% سهام آن متعلق به یک دانشگاه یا واحد پژوهشی باشد. در مقاله حاضر با استفاده از یکی از ابزارهای مهم مدیریت استراتژیک یعنی مدل SWOT سعی می شود، نقاط ضعف و قوت درونی دانشگاه سمنان از یکسو و فرصت ها و تهدیدات محیطی پیش روی ایجاد و توسعه شرکت های دانشگاهی از سوی دیگر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و استراتژی ها در چهار گروه استراتژی های SO، ST، WO، WT ارائه گردد. در مجموع در این تحقیق 11 نقطه قوت، 12 مورد نقطه ضعف، 8 مورد نقطه تهدید، 10 مورد فرصت، 11 مورد استراتژی SO، 7 مورد استراتژی ST، 11 مورد استراتژیWOو 6 مورد استراتژیWT مورد شناسایی قرار گرفت که از جمله مهمترین آنها تاسیس صندوق پژوهش و نوآوری، تشکیل بانک اطلاعاتی مشترک صنعت ودانشگاه و بیمه سرمایه گذاری های انجام شده توسط اعضای هیات علمی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل SWOT، شرکت های دانشگاهی، نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدات، استراتژی ها
  • عاطفه اطهری، محمدرضا آهنچیان، بهروز مهرام صفحه 117
    پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی راه های افزایش میزان امید در دانشجویان انجام پذیرفت. طرح پژوهشی از نوع تجربی با پیش آزمون – پس آزمون در گروه های آزمایشی و کنترل بود. 194 نفر از دانشجویان گروه های مختلف آموزشی دانشگاه بوعلی در سال تحصیلی 87-88 به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و بعد از اجرای آزمون تعیین وضعیت امید به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند، سپس به آموزش آن ها در هر یک از گروه ها با تعداد جلسات از قبل تعیین شده، اقدام گردید و برنامه آموزشی روش اسنایدر و روش خوش بینی سلیگمن هر کدام طی 8 جلسه 60 دقیقه ای براساس محتوای آموزشی اجرا گردید. به منظور اندازه گیری متغیر مورد نظر از مقیاس امید اسنایدر استفاده شد. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی اسنایدر، و خوش بینی سلیگمن منجربه افزایش امید (p<0/01) شده است که نشان دهنده موثر بودن روش های آموزشی فوق می باشد. از طرفی بین اثر دو روش آموزشی با استفاده از آزمون t مستقل تفاوت معناداری (p< 0/08) مشاهده شد. بدین معنا که روش اسنایدر کارآمدتر از روش سلیگمن بوده است.
    کلیدواژگان: امید، خوش بینی، متغیر انگیزشی، شناختی، اهداف، کارگزار، گذرگاه
  • محمد جواد لیاقت دار، صدیقه کریمی صفحه 145
    دانشگاه های خصوصی یا غیر دولتی در کنار سایر موسسات آموزش عالی در اجرای برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و دستیابی کشورها به اهداف توسعه نقش مهمی بر عهده دارند. به همین دلیل اغلب کشورها از جمله ژاپن به تاسیس و توسعه دانشگاه های غیر دولتی همت گماشته و تلاش نموده اند از توانایی های بالقوه آنها بهره گیرند. در کشور ما نیز، در سال های اخیر موسسات آموزش عالی غیر دولتی یا غیر انتفاعی تشکیل شده و توسعه یافته اند.این موسسات علی رغم ضرورت توسعه کمی، با مشکلات و چالش های زیادی روبرو هستند و تا کنون نتوانسته اند وظیفه خود را به خوبی انجام دهند. پژوهش حاضر با بررسی تجربه های آموزش خصوصی یا غیر دولتی عالی در ژاپن در صدد است تا راهکارهایی را برای رفع چالش های دانشگاه های غیر دولتی کشور ارائه دهد. برای این هدف در مطالعه ای کتابخانه ای دوازده مقاله پژوهشی و گزارش پایان نامه های دکتری درباره آموزش عالی غیر دولتی ژاپن تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد این نوع آموزش در ژاپن با چالش جهانی سازی آموزش عالی، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، تغییر ارزش دانش دانشگاهی، کاهش جمعیت افراد جوان، نظارت شدید دولت، مشکلات مربوط به تخصیص سهمیه و رقابت با دانشگاه های دولتی روبرو هستند. برای رفع آنها تا کنون راهکارهایی پیشنهاد و بکار گرفته شده است. مسئولین آموزش عالی می توانند از این تجربه ها برای رفع چالش های موسسات آموزش عالی غیر دولتی کشورمان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، چالش، دانشگاه خصوصی یا غیر دولتی، راهبرد، ژاپن
  • علی اکبر امین بیدختی، محمد علی نعمتی صفحه 187
    مطالعه حاضردر راستای شناسایی الزامات تحقق دانشگاه پژوهی در دانشگاه های تهران انجام شده است. در این زمینه، ابتدا الزامات فوق از طریق مطالعه گسترده مبانی نظری و پیشینه تحقیق در دو گروه درون و برون-دانشگاهی شناسایی شده و سپس با بهره گیری از روش دلفی دو مرحله ای، به تایید 48 نفر از خبرگان این حوزه رسیده است. پس از آن، به منظور تایید نهایی 9 الزام درون دانشگاهی و 5 الزام برون دانشگاهی شناسایی و تایید شده در مرحله نخست، دیدگاه های 121 نفر از مدیران حوزه های آموزش، پژوهش و اداری- مالی دانشگاه های دولتی شهر تهران با بهره گیری از پرسشنامه محقق ساخته، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که به استثنای الزام سیاسی که در مرحله اول روش دلفی حذف گردیده، سایر الزامات، مورد تایید اعضای نمونه قرار گرفته است. همچنین، مدیران دانشگاه های مورد مطالعه، میزان موفقیت دانشگاه خود در دستیابی به این الزامات را در تمامی موارد- به جز دانشگاه شهیدبهشتی و خواجه نصیر در الزامات درون دانشگاهی و دانشگاه شهیدبهشتی و امیرکبیر در الزامات برون دانشگاهی- پایین تر از حد متوسط ارزیابی نموده اند. در نهایت، مجموعه راهکارهای پیشنهادی به منظور تحقق این الزامات در دانشگاه های کشور شناسایی گردیده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، دانشگاه پژوهی، الزامات درون و برون دانشگاهی
|
  • Zahra Karimian, Zahra Sabbaghian, Bahram Saleh Sedghpour Page 1
    The main purpose of this study was defining the contextual barriers of research activities in universities. A survey-descriptive method was applied in this research. The statistical population included faculties of Shiraz University of Medical Sciences. Sample size determination was done by stratified random. Research tool was designed by researcher which its reliability was confirmed by kronbach alpha (α =92.8%) respectively. The findings showed that based on correspondent's views all educational, cultural, political, and strategic barriers are interfering in research activities at the universities. Also, although a significant difference was observed among facultie's views and their gender, academic position, and administrative responsibility, but no significant difference was observed between the facultie's experiences and discipline. Overall it seems that educational reform, institutionalizing the scientific culture in society, avoiding dominant the political approaches over of scientific approaches and paying attention to the main goals and priorities in the policymaking are the major needs in higher education that should be tackled seriously.
    Keywords: Contextual barriers, University, Research activities, Medical Sciences Culture, Society, Politics, Educational system
  • Mansoreh Haj Hosseini, Golnar Mehran, Tayyebe Mahruzadeh, Ali Delavar Page 31
    This study aims to identify the cognitive and emotional effects of dialogic teaching methods on student's critical thinking. Using a mixed method (quantitative-qualitative), this research project was carried out by a quasi-experimental design (unequal control group) on three groups of matched education undergraduate students. After designing implementing patterns, relevant to the course of educational psychology, two experimental patterns (group discussion and Socratic dialogue) were performed simultaneously with the control pattern (lecture). Applying the California Critical Thinking Skills Test, California Critical Thinking Disposition Inventory and final semi-structured interviews, data was collected via two evaluations (pre-test – post- test) which provided bases for research questions to be answered.While quantitative data indicated superior to the mean of two experimental groups in comparison with the control group, the statistical analysis (MANCOVA) did not confirm significant differences between groups. But in quality process, data from the final interviews for the two experimental groups, indicated the effectiveness of dialogic teaching methods in improving of tendency to seven elements of critical thinking disposition, social interaction and dynamics in the classroom.
    Keywords: Dialogic teaching, Group discussions, Socratic dialogue, Critical thinking skills, critical thinking disposition
  • Golamreza Zakersalehi, Maedeh Salehi Najafabadi Page 65
    The globalization of economy, culture and technology, attracting foreign students results in active participation in the global process of science production, facilitation of technology transmission, and enrichment of education process. Nowadays, factors such as advent of higher education as a business, and the key role of foreign graduates in the social and cultural development of countries of origin, and the effect of students mobility in the promotion of human capital causes special attention to the hidden advantages of attracting foreign students. Furthermore, the role of multi-cultural education in enrichment of trainings and promotion of equality, respect, mutual understanding and acceptance of cultures has duplicated the significance of internationalization of higher education. Although the number of foreign students has increased 2.3 times more than before in the last two decades, and countries of the region has provided ambitious plans for attracting foreign students in a serious competition, there is a kind of indecisiveness and lack of a major national strategy in Iran in this field. This article therefore, aims to introduce various models and different efforts currently made in this field through presenting world’s different experiences specially those of countries of region. Accordingly, through a survey, the viewpoints of experts, specialists, and administrators acquainted with different strategic choices were compiled by highlighting their priorities. The findings indicates that in the country's policy for attracting foreign students which has focused on the research and technology, the priority has been given to the concentration in regional competition rather to competition in global arena or keeping the existing situation. Additionally, regarding “student admission strategy” experts recommended that the country should follow attracting competent students as an effective strategy in compare with other approaches. Also findings show that main features of Iranian strategy include: preparing suitable welfare and scientific ecosystem, presenting high quality education, flexible education and providing inexpensive educational services.
    Keywords: Attracting foreign students, Internationalization of higher education, Student mobility, Multi, cultural education
  • Davood Feiz, Mehdi Malekdar Page 93
    In order to utilize available potentials and abilities at universities more fittingly and also to achieve the goals of the economic, social and cultural development plan in Iran, creating the university spins-off companies is importantly crucial. These companies aim to provide bases for more and effective facultie's participation towards meeting societal needs which their shares belong to a university or a research institute. Using SWOT as one of the most important strategic management methods, this paper tries to highlight and analyze strengths, weaknesses, opportunities, and threats of Semnan University for establishing university spins-off company. Additionally it tries to offer strategies from four dimensions which can be called SO, ST, WO, WT strategies. Data was collected through studying other universities’ experiences, interviews, questionnaire and Delphi technique. In summary, 11 strengths, 12 weakness, 8 treats, 10 opportunities, 11 SO strategies, 7 ST strategies, 11 WO strategies and 7 WT strategies was represented. However, establishment of innovation and research fund, establishment of joint information bank between university and industry and insuring facultie's investment are among the most important strategies respectively.
    Keywords: SWOT model, university spin, off companies, strength, weakness, opportunity, threat, strategies
  • Atefeh Athari, Mohammad Reza Ahanchian, Behroz Mahram Page 117
    The study is conducted to investigate the relationship between the transformational leadership style of leaders and personnel development in Ferdowsi University of Mashhad (FUM). The research method was selected as a correlation one. The sample included 192 employees who were hired permanently and conventionally. The data was collected by two separate instruments: One for recognizing transformational leadership and other for measuring personnel development. Data were analyzed by referring statistics to respond research questions. The most important findings show that: 1) The quality of FUM managers were higher than transformational leadership indicators; 2) Based on Mc Lagan's model, the quality of personnel development was higher than average; 3) There was a meaningful and direct relationship between transformational leadership and personnel development; 4) Based on the overall mean of Mc Lagan's model, the quality of personnel development cannot be predicted by the transformational leadership indicators.
    Keywords: Transformational leadership, Personnel development, FUM
  • Mohammad Javad Liaghatdar, Sedigheh Karimi Page 145
    Private universities and other higher education institutions have an important role in the implementation of economic, social and political development programs and achievement of countries to the development goals. So, many countries including Japan, have tried to establish and develop the private universities to take the advantages of their potential capabilities. Recently, private higher education institutions have been established and developed in our country too. Despite the necessity of quantitative development, these institutions face with many difficulties and challenges and so far they have failed to perform their task effectively. Through analysis of the private higher education experience in Japan, this study therefore, has sought effective approaches to tackle the private universities challenges. For this purpose, twelve papers and doctoral theses regarding Japanese private higher education were analyzed. The findings showed that this type of education faces with several challenges such as globalization of higher education, the development of information and communication technology, changes in the value of academic knowledge, shrinking the population of young people, strong government control, problems related to the allocation of allowances and competence with public universities. Some approaches have been proposed and developed to solve these challenges which can be utilized for relevant problems in the Iranian higher education context.
    Keywords: Higher education, Challenges, Private University, Approaches, Japan
  • Ali Akbar Amin Bidokhti, Mohammad Ali Neamati, Maryam Zarea Page 187
    This research aimed to identify the requirements of the university's policy research in Tehran state universities. In this regard, some requirements were identified through extensive study of literature and research findings and were confirmed by 48 experts involved in a two staged Delphi technique. Then in order to confirming and finalizing 9 internal and 5 external requirements, via a questionnaire, the views of 121 University's managers from the departments of instruction, research and administrative-financial affairs were taken and analyzed. The findings indicated that with the exception of political requirement that was eliminated in the first stage of the interviews, all the major and the minor requirements have been approved by the respondents. Additionally the findings revealed that with exception of Shahid Beheshti University and Khoje Nasir University and Amir Kabir University's success in providing some internal and external requirements, the universitie's degree of success in achieving these requirements in all cases were below average. Finally, in order to fulfill these requirements in the country's universities some approaches and solutions have been identified.
    Keywords: Higher Education, University, University's policy research, Internal, external requirements