فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1392)

مجله آموزش عالی ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین قانعی راد صفحه 1
    آموزش عالی در جامعه معاصر از سوی دو گرایش متعارض به سوی شغل گرایی و حرفه گرایی کشیده می شود. این مقاله با تفکیک مفاهیم حرفه و شغل به بررسی ریشه های شغل گرایی و حرفه گرایی در دوران مدرن و نسبت آن ها با آموزش عالی می پردازد. پس ازاین مرور مفهومی، تاثیر تحولات دهه های پایانی قرن بیستم بر پیدایش دو مفهوم شغل گرایی و حرفه گرایی بررسی می شود. هدف این مقاله واکاوی در ابعاد مختلف حرفه گرایی جدید و بررسی پیامدهای این مفهوم در سازمان اجتماعی و محتوای معرفتی حرفه ها در آینده نزدیک است. به این دلیل مفاهیم حرفه گرایی جدید و سیاست حرفه گرایی و انواع مدل های مرتبط با آن مطرح می شوند و سرانجام مدل چهاروجهی و تعاملی حرفه گرایی به بحث گذاشته می شود.
    نتیجه گیری نهائی مقاله بر اهمیت حرفه گرایی جدید در برابر شکل گرایی جدید تاکید دارد. شکل گرایی جدید تحت تاثیر ضرورت های تازه، آموزش را با تهدید گسترش رویه های مکانیکی، فایده گرایی و کمیت گرایی صرف و دانش آموختگان را نیز با تهدید گسترش رویکردهای غیر انتقادی، تک ساحتی و تکنسین مآبی مواجه ساخته است که نتیجه آن فراموش کردن علم و حرفه به مثابه مجموعه ای از ارزش های شخصی، میان شخصی، اجتماعی و سیاسی است. این مقاله برای پاسخ گوئی به نیازهای چندگانه و ازجمله ایجاد توازن بین کار و زندگی، فرهنگ و دانش، اصلاح برنامه های آموزشی در سطوح مختلف ازجمله آموزش عالی را برای ترکیب دو جریان آموزش عمومی با تاکید بر ارزش های انسان گرایانه و مدنی و آموزش حرفه ای با تاکید بر ارزش های شغلی را ضروری می داند. موضوع پایانی مقاله ارائه راهبردهای خاص به منظور گسترش حرفه گرایی جدید، به ویژه در رشته های علوم انسانی و با تاکید بر تقویت رابطه حرفه ها با مردم می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، شغل گرایی جدید، حرفه گرایی جدید، سیاست حرفه گرایی، مدل چهاروجهی حرفه گرایی، حرفه گرایی مدنی، حرفه گرایی مردم مدار
  • کیومرث شهبازی، محمد حسنی صفحه 29
    دانش و فناوری می تواند از کانال های مختلفی بین دانشگاه ها و صنعت منتقل شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی نحوه ارتباط بین دانشگاه ها و صنعت در ایران با تاکید بر اهمیت ویژگی های بخشی بود. تحلیل های این پژوهش بر مبنای دو پرسشنامه یکی برای اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و دیگری برای محققین صنعت، داده های جمع آوری شده از تیرماه 1391 الی دی ماه 1391 و مدل رگرسیون لجستیک باینری است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که تفاوت های بخشی تاثیر مهمی در اهمیت کانال های مختلف انتقال دانش ایفا می کند. به طورکلی نتایج حاکی از این است که بنگاه های فعال در بخش شیمیایی و پتروشیمی به نشریات علمی و مالکیت فکری و ثبت اختراعات و ایجاد واحدهای جدید دانشگاهی جهت انتقال دانش اهمیت زیادی قائل هستند. بخش داروسازی و بیوتکنولوژی از کلیه کانال های انتقال دانش به استثنای نشریات علمی استفاده می کنند. بخش ماشین آلات، محصولات فلزی اساسی و فابریکی و بخش های مربوط به مهندسی مکانیک به کانال های مربوط به مالکیت فکری و ثبت اختراعات و ایجاد واحدهای جدید دانشگاهی اهمیت زیادی قائل هستند. بخش تجهیزات برق و ارتباطات راه دور تنها از شرکت در اجلاس ها جهت انتقال دانش از دانشگاه استفاده می کنند و استفاده از کانال های انتقال دانش به وسیله بخش صنایع غذایی قابل توضیح نیست.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، کانال های انتقال دانش
  • محمد قائم تاج گردون، محمد تقی منظوری شلمانی، جعفر حبیبی صفحه 55
    رفع مشکلات در ارتباط کارآمد میان دانشگاه و صنعت سال هاست که محققین را به مطالعه و ارائه راه کارها سوق داده است. راه کارهای ارائه شده در یکی از دسته های راه کارهای مبتنی بر رهیافت عمل گرا، رهیافت نهادگرا و رهیافت ماهیت گرا قرار می گیرند. از آنجائی که تمامی این راه کارها در پی انتقال دانش لازم از دانشگاه به صنعت هستند، لذا یک راه کار موفق می بایست از یک سو از هر سه رهیافت مذکور پشتیبانی کند و از سوی دیگر مبتنی بر روش ها و راه کارهای مدیریت دانش باشد. در این مقاله، ابتدا ده مدل مختلف جریان دانش که طی سال های گذشته ارائه شده اند جهت به کارگیری در ارتباط دانشگاه و صنعت بررسی و مقایسه شده اند. نتیجه مقایسه نشان می دهد که هیچ یک از مدل های جریان دانش موجود نمی توانند تمامی رهیافت ها را در نظر بگیرند. لذا در این مقاله ابتدا یک چارچوب مفهومی مدل سازی جریان دانش ارائه شده است که با استفاده از آن می توان یک نگرش جامع به مدل سازی جریان دانش داشت. این چارچوب یک ماتریس شش در شش است که سطرهای آن منظرهای مختلف فرا سازمان، سازمان، گروه، نقش، افراد و ماشین هستند و ستون های آن جنبه-های چرا، چه چیز، چه کس، چطور، چه وقت و کجا هستند. سپس با استفاده از این چارچوب مدل جریان دانش در ارتباط دانشگاه و صنعت طراحی شده است که مبتنی بر بازارهای دانشی بوده و نهادهای مختلف دانشگاهی و صنعتی را به همراه یک نهاد تحت عنوان نهاد نظارت و پشتیبانی از جریان های دانشی در نظر می گیرد. در این مدل بیست وهفت نوع جریان دانش تبیین شده اند که رخداد آن ها به معنای وقوع یک معامله دانشی است که طرفین آن فروشنده و خریدار بسته دانشی هستند که بسته به نحوه آغاز جریان دانش در یک مناقصه یا مزایده شرکت می کنند.
    کلیدواژگان: جریان دانش، مدل سازی، ارتباط صنعت و دانشگاه، رهیافت عمل گرا، رهیافت ماهیت گرا، رهیافت نهادگرا
  • محمود هوشمند، حسین حسن نژاد، اعظم قزلباش صفحه 85
    سرمایه گذاری در آموزش وپرورش یک عامل کلیدی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی است. تامین سرمایه انسانی مستلزم انجام فعالیت های آموزشی است. سرمایه گذاری آموزشی از یک سو قابلیت های نیروی انسانی را ارتقاء می بخشد و از سوی دیگر، نیروی کار را برای استفاده بهتر از فناوری جدید تولید مهیا می سازد و به این ترتیب راه رشد و توسعه ی اقتصادی را برای کشورها هموار می کند.
    در این مطالعه به بررسی اثر سرمایه گذاری در آموزش وپرورش بر رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه منتخب (ایران، بلغارستان، پرو، رومانی، تایلند، ترکیه، تونس، مالزی، آرژانتین، برزیل، شیلی، مکزیک) با استفاده از داده های تلفیقی (پانل دیتا) طی دوره 2010-1998 پرداخته شده است.
    نتایج مطالعه بیانگر اثر مثبت و معنی دار سرمایه گذاری در آموزش وپرورش بر رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه منتخب است. همچنین پایین بودن هزینه های آموزشی و درنتیجه نادیده گرفتن تاثیر آموزش و تربیت نیروی انسانی ماهر، از مهم ترین عوامل پایین بودن سطح رشد اقتصادی در کشورهای درحال توسعه است. بنابراین شایسته است که با توجه به جمعیت روزافزون جوان در کشورهای درحال توسعه از یک سو و نیاز مبرم این کشورها به رشد و افزایش تولید از سوی دیگر، توجه جدی به ارتقاء سطح و کیفیت آموزش از طریق افزایش هزینه های آموزشی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، آموزش وپرورش، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، کشورهای درحال توسعه
  • رحیم یوسفی اقدم صفحه 107
    تحقیق حاضر به بررسی تاثیرات فرهنگ سازمانی گروه های آموزشی بر پیروی دانشجویان تحصیلات تکمیلی از اخلاق علم می پردازد. ابتدا با استفاده از نظریه شناختی- اجتماعی مدلی برای تشخیص مکانیزم های اساسی تاثیرگذار بر فرایند رعایت اخلاق علم در گروهای آموزشی ارائه شد. سپس با روش پیمایش و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایو نمونه گیری متناسب با حجم (PPS)، داده ها جمع آوری شدند. تحلیل یافته ها نشان می دهد که اولا وضعیت فرهنگ سازمانی در ابعاد مختلف در دانشگاه های مورد مطالعه چندان مطلوب نیست، دوما فرهنگ سازمانی تاثیراتی مستقیم بر روی رعایت اخلاق علم دانشجویان تحصیلات تکمیلی دارد، یعنی با افزایش سطح مطلوبیت فرهنگ سازمانی گروهای آموزشی میزان رعایت اخلاق علم بیشتر می شود. معادله ی رگرسیونی نیز با متغیرهای در نظر گرفته شده توانستند 28 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: نظریه اجتماعی شناختی، اخلاق علم، خود، تنظیمی اخلاقی
  • عبدالمجید مصلح، رحیم قاسمیه، فهیمه شفیعی صفحه 135
    با توجه به اهمیت تعامل اجتماعی، مدیریت دانش و عملکرد، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تعامل اجتماعی درونی و بیرونی بر عملکرد اعضای هیئت علمی دانشگاه، با تاکید بر نقش واسطه ای مدیریت دانش می باشد. همه اعضای هیئت علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر که 130 نفر بودند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند. تعداد 92 پرسشنامه در جامعه موردنظر توزیع گردید که 64 پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آزمون معادلات ساختاری، به تجزیه وتحلیل پرسشنامه پرداخته شد و فرضیه های ارائه شده مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که اعتماد درونی و ارتباط درونی و بیرونی تاثیری مثبت و معنادار بر مدیریت دانش در دانشگاه دارند. همچنین مدیریت دانش تاثیری مثبت و معنادار بر عملکرد اعضای هیئت علمی دارد.
    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، مدیریت دانش، عملکرد
  • آزاده کرد زنگنه، ام البنین صابر، مریم صابر صفحه 157
    هدف از مقاله حاضر، بررسی وضعیت کیفی دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه شیراز بود. تحقیق انجام گرفته از نوع توصیفی هست. بدین منظور 240 نفر از دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی از دانشگاه شیراز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند که180 نفر از آن ها را دانشجویان کارشناسی ارشد و 60 نفر را دانشجویان دکترا شامل شدند. پرسش نامه ی مورداستفاده در این پژوهش، پرسش نامه ی مورداستفاده ی بلوچزهی (1389) بر اساس ابعاد مقیاس سرکوال بود که پایایی آن با استفاده از روش آماری آلفای کرونباخ 90/. گزارش شده است. روایی پرسش نامه با استفاده از روش روایی صوری و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ 89/. محاسبه گردید. کیفیت تحصیلات تکمیلی در دانشگاه شیراز بر اساس پنج بعد ملموسات، قابلیت اطمینان، پاسخگویی، امنیت و همدلی موردبررسی قرار گرفت. عمده ترین یافته های این پژوهش عبارت اند از: وضعیت کیفیت دوره های تحصیلات تکمیلی از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در سطح مطلوب و مورد انتظاری نبوده است و میانگین بعد ملموسات و همدلی از سایر مولفه ها بالاتر بوده است. یافته های دیگر نشان داد که بین دو گروه علوم انسانی و غیر علوم انسانی تفاوت معناداری وجود داشته و دانشجویان علوم انسانی کیفیت خدمات ارائه شده را در حد مطلوب تری دانسته اند که این تفاوت در بعد همدلی از سایر ابعاد بارزتر بوده است. همچنین تفاوت در بین دانشکده ها نیز وجود داشته به طوری که دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی و دانشجویان دانشکده کشاورزی به ترتیب بیشترین و کمترین رضایت را از وضعیت موجود داشته اند. اما یافته های دیگر پژوهش نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر و همچنین بین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در بیان وضعیت کیفی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت، تحصیلات تکمیلی، دانشگاه شیراز
|
  • Mohammad Amin Ghaneirad Page 1
    Higher education in contemporary society is drawn towards occupationalism/vocationalism and professionalism by two opposite tendencies. This article, with distinguishing two concepts of occupation and profession, studies the roots of occupationalism and professionalism in modern era and their relations to higher education. After this conceptual review, the effects of changes in the final decades of the twentieth century on shaping the two phenomena of new occupationalism/ new vocationalism and new professionalism are examined. In knowledge society and with forming of knowledge-based employment, professionalism or normative and communicative natures of professionals with their jobs have been transformed and these transformations resulted to the emergence of new professionalism. This article wishes to inquiry different dimensions of new professionalism and to study consequences of this concept for social organization and cognitive content of professions in close future. Therefore, concepts of new professionalism and politics of professionalism and its relevant models, namely the ecological model of professionalism, transformative professionalism, democratic professionalism and civic professionalism, are set forth. Finally, a four-aspect model of professionalism with dimensions of academic professionalism, critical professionalism, market and policy professionalism, and public professionalism is discussed.The conclusion of the paper has focused on the importance of new professionalism as opposed to new vocationalism. Under the influences of new necessities of economic globalization, challenges and needs of labor market, formation of knowledge-based economy, increasing the rate of unemployment and development of Post-Fordism economy, new vocationalism threatens education with growth of mechanical procedures, utilitarianism, mere quantificationism, and makes educated persons face the development of uncritical, one-dimensional approach and technicianism and the result is forgetting science and profession as a set of personal, inter-personal, social and political values. This article assumed it necessary for the educational plans and curriculums to reform at different level of education including higher education in the line of combination of general education with emphasis on humanistic and civic values and vocational education with emphasis on job values responding to multiply needs including balance-making between work and life, culture and knowledge. The final section of this article includes specific strategies for developing new professionalism especially in human sciences disciplines with a special focus on the promotion of relations between professionals and the publics.
    Keywords: Higher education, new vocationalism, new professionalism, politics of professionalism four aspects model of professionalism, civic professionalism, public professionalism
  • Kiumars Shahbazi, Mohammad Hassani Page 29
    Knowledge and technology can be transferred between universities and industry through different channels. The main objective of this paper was to investigate the relationship between universities and industry with an emphasis on the importance of sectoral characteristics. The analyses in this paper are based on original data collected by two related questionnaires, one aimed at university researchers and one at industry researchers, from July 2012 to January 2013, implementing logistic binary regression model. The results show a significant difference in the importance of different channels of knowledge transfer. In general, the results indicate that the scientific publications, patents, intellectual property and spin-offs are more important forms of knowledge transfer between university and industry in the chemical and petrochemical sector. Pharmaceutical and Biotechnology sectors use all channels with the exception of scientific publications to transfer knowledge. Machinery and basic metal products sector and the sectors related to mechanical engineering place great importance on intellectual property, patents and spin-offs. Electrical and telecommunications equipment sectors use only participation in conferences to transfer knowledge from university and the use of knowledge transfer channels by the food industry is inexplicable.
    Keywords: University, industry, Channels of knowledge transfer
  • Mohammad Ghaem Tajgardoon, Mohammad Taghi Manzouri Shalmani, Jaafar Habibi Page 55
    Solving problematic issues in an effective communication among universities and industries has encouraged researchers to study the problem and develop solutions for it. Presented solutions fall into one of the three approach categories which are pragmatic, organ-based, and nature-based. Since all these approaches are necessary for the flow of knowledge from university to industry, a successful solution must support all three approaches on one hand, and be based on knowledge management solutions on the other hand. In this paper first ten different models of knowledge flow which have been previously developed for communication between university and industry are compared. The comparison of the results show that none of the current knowledge flow models can consider all the approaches. Hence, in this paper, first, a conceptual framework for knowledge flow modeling is presented through which a comprehensive view of knowledge flow modeling can be developed. This model is a six by six matrix. The rows of the matrix are the views of inter-organization, organization, group, role, individual, and machine. The columns are the aspects of why, what, who, how, when and where. Next, using this framework a knowledge flow model for communication between university and industry is designed. This model is based on market knowledge and includes various university and industry organs along with another organ to monitor and support the knowledge flow. In this model twenty seven types of knowledge flow have been clarified, the occurrence of each implies a knowledge transaction. The two sides of the transaction are a seller and a buyer of knowledge package who, depending on the manner by which knowledge flow begins, participate in a tender or an auction.
    Keywords: knowledge flow, modelling, industry university relation, pragmatic approach, nature, based approach, organ, based approach
  • Mahmoud Houshmand, Hossein Hassannezhad, Azam Ghezelbash Page 85
    Investment in education is a key factor in the economic development process.. Human capital is required to be provided with educational activities. On the one hand, educational investment enhances human capabilities, and on the other hand, the labor force is enabled to use the new technology for production and thus the way is paved for the country's economic growth and development.In this study, we surveyed the effect of investment in education on economic growth in developing countries (Iran, Bulgaria, Peru, Romania, Thailand, turkey, Tunisia, Malaysia, Argentina, Brazil, Chile, Mexico) with using panel data selection during the period1998-2010.The results indicate that the effect of investment on economic growth is positive and significant in selected developing countries. Also, low training costs and thus ignoring the impact of education and training of skilled manpower are the most important factors of low levels of economic growth in developing countries. Meanwhile, it is worth considering that the growing population of young people in developing countries plus the need for these countries to generate growth and increase production requires a great attention to the level and quality of education which can be enhanced through increased training costs.
    Keywords: capital investment in education, human capital, economic growth in developing countries
  • Rahim Yousefiaghdam Page 107
    This research deals with the impacts of the organizational culture of educational departments on postgraduate students’ conformity with scientific ethics. At first having applied socio-cognitive theory, a model was constructed to explain the basic mechanisms influential on the process of conformity with scientific ethics in educational departments and then using survey method and probability of proportional sampling (PPS) data was collected. The findings indicate that firstly, all studied universities are to some extent suffering from low organizational culture. Secondly, organizational culture has direct impact on postgraduate students’ conformity with scientific ethics, i.e. the rate of conformity with scientific ethics heightens with an increase in desirability level of the departments’ organizational culture. Also the Regression equation with regard to considered variables succeeded in explaining 28 percent of dependent variable variance.
    Keywords: socio, cognitive theory, scientific ethic, self, regulation
  • Abdolmajid Mosleh, Rahim Ghasemieh, Fahimeh Shafiee Page 135
    Given the importance of social interaction, knowledge management and performance, this study is to survey the effects of internal and external social interaction on the performance of university faculty members, with an emphasis on the mediating role of knowledge management. All 130 faculty members of Persian Gulf University of Bushehr took part in this research. 92 questionnaires were distributed, 64 of which were returned and analyzed by structural equation modeling to help presented hypotheses being tested. The results showed that internal trust and internal and external communication have positive and significant effect on knowledge management at the university. Moreover, knowledge management has a positive and significant effect on the performance of faculty members.
    Keywords: Social Interaction, Knowledge Management, Performance
  • Azadeh Kord Zanganeh, Omolbanin Saber, Maryam Saber Page 157
    This study was to investigate the quality of higher education in the University of Shiraz. The study was a descriptive one which random sampled 240 of graduate students 180 of whom were doing their Master’s and 30 were PhD candidates. The implemented questionnaires was the one used by Baloochzahi (1389) and also based on Servqual theory with a reliability 0.90 computed by Cronbach Alpha. Its validity was also tested by content analysis method. The quality of complementary education at the University of Shiraz was assessed in five dimension, namely, tangibility; reliability; responsibility; assurance and empathy. The significant findings are as follows: (1) the quality of complementary education is lower than expected in graduate and postgraduate levels as the tangibility and empathy means were higher compared to the other dimensions. (2) A meaningful difference was noticed between the students of humanities and the rest of participants. Humanity students acknowledged the quality of services as higher and more appealing and this was very distinct regarding empathy. The distinction was also noticed between the faculties, as students of law and students of agriculture reported the most and the least satisfaction respectively. It is worth mentioning that no meaningful difference was noticed between males and females or between students doing their Master’s and PhD candidates regarding how they viewed the quality of service.
    Keywords: Meta, analysis, Metacognitive Strategies, Learning strategies, Academic achievement