فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم صالحی عمران، فاطمه حسین تبار مرز بالی صفحه 1
    نتایج موفقیت آمیز استفاده از خوشه های صنعتی در کشورهای صنعتی توجه بسیاری از مدیران و برنامه ریزان آموزشی و اقتصادی را به خود جلب کرده است. ازآنجایی که این رویکرد تحت تاثیر آموزه های پست مدرن می باشد، آموزه های که حتی سیستم های آموزشی ازجمله نحوه تربیت نیروی انسانی در آموزش عالی را تحت تاثیر قرار داده است٬ به گونه ای که تلاش در جهت اصلاحات برنامه آموزشی و درسی جزو لاینفک سیاست گذاران آموزشی است. ویژگی های این رویکرد را می توان به مانند مدل اوربیتالی در نظر گرفت که در هسته آن نفی فراروایت ها قرار داشته و بقیه ی ویژگی ها در اطراف آن بسته به میزان تاثیری که از ویژگی نفی فراروایت خواهند داشت به هسته نزدیک اند. دلیل این است که قبلا در فیزیک نیوتنی این طور تصور می شد که هر اتم ساختاری شبیه یک منظومه شمسی دارد و الکترون ها در مدارهای ثابت و مشخصی به دور هسته می چرخند؛ اما در نظریه کوانتوم چنین برداشتی را از اتم نداشته و از این دیدگاه الکترون ها در یک مدار ثابت و مشخصی حرکت نمی کنند بلکه لحظه ای در این نقطه و لحظه ی دیگر در نقطه ی دیگر قرار دارند. به عبارتی مکان الکترون را نمی توان پیش بینی کرد. البته این پیش بینی ناپذیری نه تنها در مورد الکترون بلکه در مورد سایر ذرات اتمی صدق می کند. لذا در این مقاله تحلیل شده است که در دیدگاه پست مدرن نیز ویژگی نفی فرا روایت در مرکز و بقیه ویژگی های همانند الکترون ها در اطراف هسته قرار دارند و نمی توان مکان آن را به طور دقیق پیش بینی کرد و بسته به شرایط و موقعیت در جامعه ویژگی مکان متفاوتی خواهد داشت. حال با توجه به اهمیت خوشه های صنعتی در دنیای صنعتی معاصر به بررسی ارتباط این رویکرد و رشد و گسترش خوشه های صنعتی با ویژگی های جدید مصرف کننده مدرن پرداخته شده است. سرانجام نتیجه گرفته شده است که این ویژگی ها بر عرضه و تقاضای کالا و خدمات و به دنبال آن بر عرضه و تقاضای انسانی و حتی نوع مهارت (مهارت های خلاقیت٬ نوآوری، انعطاف پذیری٬ توانای کار تیمی و مهارت حل مسئله) موردنیاز در صنعت برای پاسخ گویی به نیازها نیز اثر گذاشته است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی٬ رویکرد پست مدرن٬ مدل اربیتالی٬ مصرف کننده پست مدرن ٬خوشه های صنعتی
  • نعمت الله عزیزی، پرستو علیخانی، شیرکوه محمدی صفحه 21
    هدف پژوهش حاضر، دریافت و فهم تجارب اساتید از تحصیل در کشورهای خارجی است؛ اینکه چه پتانسیل ها و ظرفیت هایی آن ها را به ماندن، ترغیب می نمود. تا بر این اساس، عوامل دافعه در کشور مبدا نیز که موجب مهاجرت آن ها می شود، شناسایی گردد. به منظور نیل به این هدف، از رویکرد کیفی مبتنی بر مطالعه پدیدارشناسانه با اساتید دانشگاه کردستان استفاده شد که از این جامعه، 7 استاد دانشگاه، بر اساس روش نمونه گیری هدفمند (دارای تحصیلات خارجه) انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه عمیق و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل تم مبتنی بر کدگذاری باز استفاده شد که درمجموع 4 تم یا طبقه کلی که دربردارنده 13 مقوله فرعی تر بود استخراج شد. یافته ها نشان داد آنچه موجبات مهاجرت را فراهم می آورد: نبود بسترهای تحقیقاتی، تنش های سیاسی، استانداردهای اقتصادی، و جو سازمانی است. با استناد بر تجارب مشارکت کنندگان در پژوهش، تعهدات و تعلقات اجتماعی (تعهدات اخلاقی به خانواده و دوستان، حس میهن پرستی)، مشخصه های فرهنگی و جمعیتی کشور میزبان (تنوع نژادی و بعضا نژادپرستی به دلیل سابقه ی طولانی مهاجرپذیری آن ها)؛ و علایق فردی (رضایت درونی) عواملی بودند که تصمیم به بازگشت را در آن ها ایجاد می نمود. بنابراین، فراهم کردن بستر مناسب برای تحکیم پیوندهای علمی و دانشگاهی و از انزوا خارج کردن موسسات دانشگاهی کشور، تسهیل روند مهاجرت ایرانیان متخصص مقیم خارج از کشور به داخل کشور و تحلیل عمیق و مستمر نیازها و نظرات استادان و متخصصان می تواند در راستای کند کردن مهاجرت و معکوس کردن روند آن بسیار کارگشا باشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی فرامرزی، کیفیت آموزش، جریان های انتقالی، فرار مغزها
  • احمد فتح الهی، محمد یمنی، زهراصباغیان، مقصود فراستخواه، محمود قاضی طباطبایی صفحه 47
    در این تحقیق به تحلیل محتوایی اسناد مرتبط با برنامه های پنج گانه توسعه با توجه به مقوله های الگوهای حکمرانی آموزش عالی پرداخته شده است. هدف این تحقیق مشخص کردن میزان توجه به مقوله های اصلی و زیر مقوله های مرتبط با هر یک از الگوهای سه گانه حکمرانی آموزش عالی است. جامعه آماری این تحقیق برنامه های پنج گانه توسعه کشور و اسناد پشتیبان آن ها است. نمونه تحقیق نیز دربرگیرنده کل جامعه آماری است. معیار توصیف الگوهای سه گانه حکمرانی آموزش عالی بود. واحد تحلیل در این مطالعه، هرکدام از برنامه های توسعه و اسناد پشتیبان آن ها بود و واحد ضبط عبارت ها، گزاره ها، جمله ها و کلمات است که دربرگیرنده مضامین و مفاهیم مرتبط با مقوله ها و زیر مقوله های الگوهای مختلف حکمرانی آموزش عالی است. روش پژوهش، تحلیل محتوای کمی است. در این مقاله از طریق تلفیق دیدگاه های مرتبط با الگوهای حکمرانی آموزش عالی، سه الگوی عمده در نظر گرفته شده است که عبارت از الگوی دولت گرا، الگوی بازار محور و الگوی مبتنی بر خود حکمرانی دانشگاهیان (الگوی هومبولتی) است. در این تحقیق هرکدام از قوانین برنامه های پنج گانه توسعه کشور و اسناد پشتیبان آن ها با توجه به مقوله ها و زیر مقوله های الگوهای سه گانه حکمرانی به تفکیک موردبررسی و تحلیل محتوایی قرارگرفته است. نتایج به دست آمده بدین شرح است که در برنامه اول الگوی دولت گرا، در برنامه دوم الگوی دولت گرا و بازار محور، در برنامه سوم و چهارم الگوی هومبولتی و در برنامه پنجم مقوله ها و زیر مقوله های الگوی بازار گرا از کمیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: الگوهای حکمرانی آموزش عالی، الگوی دولت گرا، الگوی بازار محور، الگوی هومبولتی، تحلیل محتوا، برنامه های توسعه ایران
  • منصور پرندی، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی، مقصود فراستخواه صفحه 83
    با توجه به عصر اقتصاد دانش بنیان و انقلاب دوم آکادمیک هدف این پژوهش شناسایی و بررسی موانع تجاری سازی نتایج تحقیقات دانشگاهی است. رویکرد این پژوهش ترکیبی و روش آن کمی – کیفی است. در بخش کیفی با تحلیل تماتیک تم های اصلی استخراج شده است. در بخش کمی روش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری مدیریت تکنولوژی تهران که 160 نفر آن ها انتخاب شده اند. گرد آوری اطلاعات به وسیله دو پرسش نامه که ضریب پایایی آن ها با آلفای کرانباخ به ترتیب.891/. و 804/. به دست آمده اند. در این پژوهش موانع تجاری سازی با ابعاد شش گانه اش یعنی ساختار دانشگاه ها، فرهنگ سازمانی دانشگاه ها، سیاست گذاری و راهبرد سازی دانشگاه ها، توسعه اقتصادی و صنعتی، ساختار سیاسی – حقوقی و اداری کشور و ساختار اجتماعی – فرهنگی کشور مورد اندازه گیری قرار گرفت. با تحلیل عامل تاییدی میزان تجاری سازی و تحلیل عامل تاییدی و اکتشافی موانع تجاری سازی تحلیل شده است درنتیجه مسیرها (فرضیه ها) ی تاثیر ساختار دانشگاه ها، توسعه اقتصادی – صنعتی کشور، ساختار اجتماعی – فرهنگی کشور، ساختار سیاسی – حقوقی و اداری کشور بر میزان تجاری سازی تاییدشده اند و دیگر متغیرها رد شده اند.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات، علوم پایه، موانع
  • رحیم دباغ، محمدرضا صالحی صفحه 107
    در دنیای امروزی، یکی از مهم ترین عواملی که باعث پیشرفت یا عدم عقب ماندگی کشورها می شود، انتقال و تولید دانش و تکنولوژی از طریق مراکز دانشگاهی می باشد. افزایش هزینه های آموزش عالی و محدود بودن منابع در دسترس سبب گردیده، تا دانشگاه ها نسبت به ارزیابی عملکرد خود اقدام نمایند. یکی از راه های ارزیابی عملکرد دانشگاه ها، ارزیابی و سنجش کارایی آن ها است.
    در این مقاله بر اساس مطالعات پیشین ابتدا شاخص کارایی از طریق روش نا پارامتریک تحلیل پوششی داده ها محاسبه شده و سپس با روش پارامتریک (مدل رگرسیون سانسور شده)، سهم هر یک از عوامل موثر بر شاخص کارایی واحدهای دانشگاهی به عنوان راهبردهایی جهت بهبود سیاست گذاری های برای تخصیص منابع محدود، محاسبه و بررسی شده است. در طی این فرآیند، از اطلاعات مربوط به 20 دانشگاه جامع بزرگ و برخوردار دولتی کشور طی 5 سال اخیر استفاده شده است. بر اساس مطالعات و تحقیقات پیشین و نظر خبرگان و صاحب نظران مربوطه شاخص های اصلی شامل تعداد دانشجویان، تعداد اعضای هیئت علمی، بودجه جاری آموزش، فضای سرانه کالبدی و فضای سرانه رفاهی به عنوان متغیرهای ورودی و از شاخص های تعداد مقالات، تعداد کتب، درآمد اختصاصی و تعداد فارغ التحصیلان به عنوان متغیرهای خروجی انتخاب شده اند. بررسی دانشگاه ها طی سال های تحصیلی 86-1385 الی 90-1389، نشان می دهد که متوسط کارایی فنی آن ها در پنج سال موردبررسی کاهش داشته است. از این میان، تنها دانشگاه های اصفهان، تهران، شهید بهشتی و مازندران دارای کارایی کامل می باشند. بیشترین سهم و اهمیت در کارایی فنی آن ها از بین متغیرهای ورودی به ترتیب مربوط به تعداد دانشجویان، فضای سرانه کالبدی و بودجه جاری آموزش و همچنین بیشترین سهم از بین متغیرهای خروجی به ترتیب مربوط به تعداد فارغ التحصیلان، درآمد اختصاصی و تعداد مقالات می باشند.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، واحدهای تصمیم گیری، رگرسیون سانسور شده
  • داود فیض، سکینه جعفری صفحه 135
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه جهان بینی رهبری دانش با جو توسعه ای در دانشگاه شیراز بود.
    روش
    شرکت کنندگان 312 نفر از کارکنان (102 اعضای هیئت علمی شیراز، 210 نفر از کارمندان دانشگاه شیراز) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه های جهان بینی رهبری دانش و جو توسعه ای را تکمیل کردند. داده ها با مدل تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار LISREL تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که از دیدگاه کارکنان، استفاده مطلوب از فن آوری بالاترین میانگین را در بین ابعاد جهان بینی رهبری دانش دارد. بین ابعاد جهان بینی رهبری دانش (نوع رهبری، خلاقیت، عقلانیت، واکنش در برابر بحران، تغییر، اصول اخلاقی، الگویی های زمان، فناوری) با ابعاد جو توسعه ای (اشتیاق، برانگیختگی، خرسندی، رضایت) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. جهان بینی رهبری دانش پیش بینی کننده معنادار جو توسعه ای می باشد.
    بحث: جهان بینی رهبری دانش می تواند به طور مستقیم جو توسعه ای را تحت تاثیر قرار دهد. نتایج کاربردی یافته ها موردبحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رهبری، جهان بینی رهبری دانش، جو توسعه ای، کارکنان
|
  • Page 1
    the results of successful industrial clusters in industrialized countries have attracted much attention from administrators and educational and economic planners. Since this approach is influenced by postmodern doctrines, teachings that even educational systems, including the training of human resources in higher education is affected. These efforts to reform training and education policy are an integral part of the curriculum. The exact same features of this approach can be considered in orbital model. At its core was the rejection of metanarratives and other features around it, and close to the core, depending on the impact a metanarrative gets. This is because in Newtonian physics it was thought that each atom has a structure similar to a solar system and electrons revolve around the nucleus in fixed orbits. But in the quantum theory, the atom does not have such a view of the electrons and they do not move in a fixed orbit, but are a moment at this point and at another point another moment. In other words, the place of the electron cannot be predicted. This unpredictability not only applies to electrons but also applies to other atomic particles. The aim of this paper is to use postmodern views to analyze if rejection of meta-narratives is located in the center. Other features, like electrons around the nucleus, and its location cannot be accurately predicted and depending on the conditions in the community will feature a different location given the importance of industrial clusters in the modern industrial world, the relationship between this approach and the development of industrial clusters has been discussed with the new features of the modern consumer. The result is that these features have affected the supply and demand of goods and services, followed by the supply and demand of human and even the type of skills (Innovation skills, Flexibility, teamwork and problem solving ability,) required to meet industry needs.
    Keywords: Higher education, Postmodern, orbital model, postmodern Consumer industrial clusters
  • Page 21
    the study aims to give a better understanding of the experiences of professors that have done their postgraduate studies (PhD) at the British, Australian, Russian, German, Indian, Japanese and Malaysian universities. They were asked to address capacities and potentials that have encouraged them to stay at host countries or return to their home countries, as well as proposals for solutions for the brain drain phonomenon.The total of 10 professors at university of Kurdistan were selected through purposeful sampling and typical strategy and based on theoretical saturation. To collect data, an unstructured interview was applied, and to analyze data, thematic analysis through open coding was used. Based on the collected data 4 main themes and 14 subthemes were extracted. The finding showed that research community, political tensions, economic standards and organizational environment are affecting factors that can justify the rapid migration and brain drain. The experiences of participants at this research showed that social commitments (moral responsibilities to family and friends, feelings of patriotism); population and cultural features in host countries (multiracial and racialism) and individual interests were reasons that led them to return back to their home countries. Therefore it is suggested that by taking some practical and wise actions such as reducing political tensions, initiating mutual relations between Iran and other countries, supporting international business hosting and so on this dilemma can be tackled effectively. Indeed carrying out a continuous relevant needs assessment on needs and viewpoints of professionals and university professors can be used as a proper tool.
    Keywords: Cross Boarder Higher Education, Instruction quality, Dynamic Movements, Pressure factors, Brain drain
  • Page 47
    in this study, a content analysis of documents related to the five development plans with regard to issues of higher education governance pattern has been investigated. The purpose of this study was to determine the amount of attention to the categories and sub-categories associated with each of the three patterns of higher education governance.The research population includes the country’s five developmental programs and their supporting documents. The sample of the study includes a total population. Describing standard are the three patterns of higher education governance. The unit of analysis in this study is each of the country’s developmental programs and their supporting documentation and the unit of recording are statements, propositions, sentences and words that contain themes and concepts related to the categories and sub-categories of higher education governance patterns. The research method is quantitative content analysis. In this paper, by combining insights related to higher education governance patterns, three patterns were considered which are state-centered pattern, market-oriented pattern and academic self governance pattern (Humboldt pattern). In this study, each of the five development plans and their supporting documents have been separately investigated and content analyzed according to the higher education three patterns of governance. The results indicate that in the first program, state-centered pattern, in the second program, the state-centered pattern and market oriented pattern, in the third and fourth program the Humboldt pattern and in the fifth program, categories and subcategories of market-oriented pattern are more quantitatively dominant.
    Keywords: Higher education governance pattern, state, centered pattern, market oriented pattern, Humboldt pattern, Content analysis, Iran developmental programs
  • Page 83
    onsidering the Knowledge - based economy, the aim of this study is to identify and investigate obstacles to commercialization of academic research results. The approachability to this research is a mixture - making, combines quantitative - qualitative method. In the qualitative phase main themes, extracted by thematic method. Quantitative method is descriptive and it is a kind of correlation. The population of a quantitative phase is all 275 MS and Ph.D. students of technology 160 of whom were selected by Cluster Sampling. Data are collected by two questionnaires which their coefficient Cronbach's alphabet reliability both are 0.891 and 0.908 respectively. Barriers of university research results with its six aspects, have been determined: the university's structure, organizational culture of universities, policy and strategy of universities, economic and industrial development, political and administrative structure of the country and socio - cultural structure of the country. Commercialization barriers have been determined by confirmatory and exploratory factor analysis and analysis rate of commercialization by confirmatory factor. The results obtained from the analysis of the hypothesis are: The hypothesis related to: university's structure, economic and industrial development, political and administrative structure of the country and socio – cultural hypo these shave been approved and other hypotheses have been rejected.
    Keywords: commercialization, research, basic science, barriers
  • Page 107
    one of the most important factors that cause progress or lag in countries is production of science and technology by universities. Increased costs of higher education and limitation of available sources causes universities to proceed toward evaluating their function so one of the evaluating way is efficiency evaluating.In this paper based on former studies, at first efficient index was computed with nonparametric DEA method for 20 estate university in Iran for last 5 years and then portion of each effective factor in efficient index of university units was calculated as a guidelines for improvement of policies in attribution of limited resources and checked with parametric method (censored regression model).
    Keywords: efficient, DEA, decision making units, censored regression model
  • Page 135
    Purpose
    The purpose of the paper is to examine the relationship between knowledge leadership worldview and development climate.
    Method
    Participants were 312 personnel (101 faculty and 210 employees from Shiraz University) chosen using Simple Random Sampling Method. All of the participants completed scales of knowledge leadership worldview and development climate. Data were analyzed with path analysis model by using LISREL software.
    Results
    Results showed that the dominant component of knowledge leadership worldview was technology. There is a positive and significant relationship between components of knowledge leadership worldview and development climate. Knowledge leadership worldview had a structural effect on development climate directly.
    Discussion
    Knowledge leadership worldview can directly affect development climate. Practical implications of the findings were discussed.
    Keywords: faculty member, development climate, knowledge leadership worldview, leaders