فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1395)

مجله آموزش عالی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان جمالی *، رقیه باقی یزدل صفحات 1-30
    هدف از مقاله حاضر بررسی چالش های بومی گزینی در آزمون سراسری می باشد. روش تحقیق، کمی و از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. شاخص های مربوط به هر یک از ابعاد بر اساس مصاحبه و بررسی سوابق قبلی تعیین و پرسشنامه نهایی تدوین شد. پرسشنامه نهایی بین افراد جامعه پژوهش شامل چهار گروه معاونین آموزشی، معاونین دانشجویی، حراست دانشگاه های دولتی تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مدیران مرتبط با موضوع بومی گزینی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم و سازمان سنجش توزیع و اطلاعات جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی و تحلیل واریانس) صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد مهم ترین چالش های بومی گزینی به ترتیب در بعد آموزشی، بعد فرهنگی- خانوادگی، بعد اجتماعی و بعد اقتصادی می باشد و مهم ترین شاخص در بعد آموزشی، کاهش دسترسی دانشجویان نخبه به دانشگاه های برتر و اساتید برجسته می باشد. درمجموع 5/53 درصد از پاسخ دهندگان بیشترین میزان مخالفت را در بعد آموزشی طرح مذکور داشته اند، به طوری که معاونین آموزشی با 5/61 درصد بیشترین میزان مخالفت را دارا می باشند. همچنین تفاوت معنی داری بین دیدگاه گروه های مورد بررسی در ابعاد آموزشی و فرهنگی- خانوادگی مشاهده شد و در سایر ابعاد اختلاف معناداری بین دیدگاه گروه ها وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آزمون سراسری، پذیرش دانشجو، بومی گزینی
  • مهدی میرزایی *، محمود ابوالقاسمی، محمد قهرمانی صفحات 31-56
    هدف از این پژوهش، شناسایی و تحلیل موانع موفقیت فعالیت های پژوهشی کاربردی (تقاضامحور) در دانشگاه صنعتی اصفهان در دهه (1390-1381) است. روش انجام این پژوهش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن متشکل از 210 نفر از اعضاء هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان می باشند که سابقه فعالیت در حوزه پژوهش های کاربردی، در محدوده زمانی موردنظر را داشته اند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته ای استفاده شد که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید. داده ها از طریق روش تحلیل عاملی تجزیه وتحلیل گردید. نتایج حاصل نشان می دهد موانع فعالیت های پژوهشی کاربردی (تقاضامحور) از نه عامل موانع مدیریت و سیاست گذاری تحقیقات؛ موانع سازمان و مقررات پژوهش؛ موانع محققان؛ موانع انگیزشی فرهنگی؛ موانع پشتیبانی و امکانات پژوهش؛ موانع آموزش، نظام و ساختار آموزشی؛ موانع سیاسی؛ موانع ساختاری و موانع مالی و اداری تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: فعالیت های پژوهشی کاربردی، تقاضامحور، موانع، عوامل موفقیت، دانشگاه صنعتی اصفهان
  • سید مهدی حسینی *، شبنم بهرامی صفحات 57-80
    نهادینه کردن رفتار خواندن به معنی ایجاد خوانندگانی مستقل است که در سراسر زندگی شخصی، آموزشی و شغلی بتوانند به طور مداوم و بدون نیاز به مربی بخوانند و آنچه را که می‏ خوانند درک نمایند. مشکل بیشتر دانشجویان این است که از این مهارت برخوردار نیستند و در انتظار کلاس درس و استاد برای آموختن هستند. به عبارت دیگر، به طور خودجوش و از طریق انگیزه درونی اقدام به یافتن و خواندن کتاب ها نمی‏ کنند و تنها به جزوه کلاسی یا منابعی اکتفا می‏کنند که برای گذراندن واحدهای درسی به آن ها به عنوان تکلیف آموزشی، محول می‏ شود؛ اما شواهدی وجود دارد که رفتار و روش تدریس برخی استادان در دانشگاه در برخی دانشجویان انگیزه‏ای ایجاد می‏ نماید که موجب تقویت رفتار خواندن مستقل آن ها می‏شود. هدف این پژوهش شناسایی رفتارها و روش تدریس هایی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر انگیزه خواندن دانشجویان اثر می‏‏ گذارد. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوا و با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختاریافته انجام شد. کلیه دانشجویان دانشگاه کردستان جامعه این پژوهش بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی نمونه‏ ای 42 نفری از دانشجویان کتاب خوان و فعال درزمینه خواندن انتخاب شد. همچنین، برای اعتبار یابی یافته ها، با استادهای شناسایی شده که به باور دانشجویان در ایجاد انگیزه موثر بودند، مصاحبه با محوریت جنبه های شناسایی شده در مرحله اول، اجرا شد. پس از تحلیل و کدگذاری اولیه نظرات دانشجویان، ارتباط استاد با دانشجویان، دانش علمی، ایجاد فضایی دوستانه، قدرت بیان و ارائه مطالب کاربردی توسط استاد از مهم ترین ویژگی های مشوق انگیزه خواندن تشخیص داده شد. از دسته بندی کدهای حاصل شده، چهار مضمون کلی اخلاقی-انسانی، علمی، مهارتی و سازمانی به دست آمد. تحلیل محتوای مصاحبه های انجام شده با اساتیدی که نامشان به عنوان انگیزه دهنده درزمینه خواندن در مصاحبه هایی دانشجویان آمده بود نشان داد که تمامی آنان با این کدگذاری ها و مضامین موافق هستند و از ویژگی انگیزه بخش بودن و اثرگذاری خودآگاه هستند. بر اساس نتایج امکان افزایش انگیزه و رفتار خواندن در دانشجویان وجود دارد. این ویژگی وابسته به رفتار استادان و فضای حاکم بر دانشگاه است. ویژگی های شناسایی شده در این پژوهش می تواند به عنوان معیارهای شناسایی اساتید موثر مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار خواندن، انگیزه خواندن، رفتار و روش تدریس اساتید، خواندن دانشجویان
  • حسن محجوب *، ابوالقاسم نادری، کمال خرازی، یعقوب انتظاری صفحات 81-111
    پژوهش حاضر به منظور ارائه الگوی تصمیم گیری های استراتژیک مالی در دانشگاه تهران انجام گرفت. هدف تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری های استراتژیک مالی با رویکرد شناختی و اولویت بندی این عوامل بود. روش تحقیق به کاررفته آمیخته (کیفی و کمی) بود. در مرحله نخست، برای ارائه الگو از روش کیفی استفاده شد و با 16 نفر از خبرگان علمی و اجرایی این حوزه مصاحبه های اکتشافی انجام شد. تحلیل های کیفی نشان داد، تصمیم گیری های استراتژیک مالی در دانشگاه تهران تحت تاثیر «عوامل محیطی»، «عوامل سازمانی»، «ماهیت و شرایط تصمیم گیری» و «مولفه های فردی» هستند. در مرحله دوم پژوهش، الگوی ارائه شده در مرحله کیفی به صورت کمی آزمون شد. جامعه آماری تحقیق شامل 122 نفر از مدیران دانشگاه تهران بود که با نمونه گیری تصادفی ساده، 93 نفر از ایشان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای بررسی روابط و تاثیرات بیان شده در الگو از معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS استفاده شد. یافته های تحقیق تاثیر عوامل محیطی بر مولفه های فردی و عوامل سازمانی را تائید کرد، اما بر ماهیت و شرایط تصمیم گیری را تائید نکرد. در ضمن رابطه ماهیت و شرایط تصمیم گیری، عوامل سازمانی و عوامل فردی بر تصمیم گیری های استراتژیک مالی تائید شد. علاوه بر آن تاثیر مولفه های فردی و عوامل سازمانی بر ماهیت و شرایط تصمیم گیری تائید شد که در این میان مولفه های فردی نسبت به عوامل سازمانی تاثیر بیشتری بر ماهیت و شرایط تصمیم گیری در دانشگاه داشت؛ لذا ایجاد وضعیت مناسب در این مولفه می تواند زیرساخت تقویت کننده ای برای اخذ تصمیمات اثربخش و کارآمد در سازمان فراهم سازد. در بین «عوامل محیطی» توسعه فن آوری؛ در بین «عوامل سازمانی» آئین نامه ها و ضوابط داخلی؛ در بین عوامل مربوط به «ماهیت و شرایط تصمیم گیری» رویه های تصمیم گیری و در بین «مولفه های فردی» شناخت، بیشترین تاثیر را بر تصمیم گیری های استراتژیک مالی نشان داد. به این ترتیب، نتایج تحقیق نشان داد که علاوه بر «عوامل محیطی»، «ماهیت و شرایط تصمیم گیری» و «عوامل سازمانی»، «مولفه های فردی» به ویژه شناخت و درک به شدت تصمیم گیری های استراتژیک مالی را متاثر می سازند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، تصمیم گیری مالی، تصمیم گیری راهبردی، تصمیم گیری شناختی، دانشگاه تهران
  • مهدی سبک رو *، عالیه حق بین، رضا ابراهیم زاده پزشکی صفحات 112-132
    از منظر سازمانی وجود تعادل اثربخش بین کار و زندگی علاوه بر پیامدهای شخصی که برای فرد به همراه دارد؛ منجر به بهبود وضعیت اشتغال و سیستم نگهداشت و درنهایت ارتقا تعهد و بهره وری در کارکنان می شود. پژوهش حاضر ضمن سنجش سطح تعادل کار-زندگی ادراک شده کارکنان در دانشگاه سراسری یزد به بررسی ارتباط بین ابعاد پنج گانه شخصیت نئو و تعادل کار-زندگی می پردازد. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است و جامعه موردمطالعه تحقیق حاضر را کارمندان دانشگاه یزد تشکیل داده اند؛ که از میان آن ها، 204 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس فرمول کوکران در جوامع محدود با ضریب خطای 5 درصد انتخاب شده اند و از این تعداد 183 پرسش نامه بازگشت داده شد. ابزار مورداستفاده در تحقیق حاضر پرسش نامه محقق ساخته تعادل کار-زندگی و پرسش نامه استاندارد شخصیت نئو می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان ابعاد شخصیت سازگاری، استقبال از تجربه و روان رنجوری با مقادیر 347/5، 549/3، 427/6 در ارتباط معنادار با سازه تعادل کار-زندگی می باشند و حدود 42 درصد از سازه تعادل کار-زندگی توسط ابعاد شخصیت تبیین می شود. درنهایت بر اساس ماحصل این پژوهش کارمندان دانشگاه یزد از سطح مطلوب تعادل کار-زندگی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تعادل کار و زندگی، ویژگی های شخصیتی پنج عاملی نئو، تعارض کار و زندگی، دانشگاه یزد
  • شیوا جوانمردی * صفحات 133-160
    تبیین کیفیت پردیس دانشگاهی به فهم شرایط محیطی نیاز دارد و یکی از اشکال شرایط محیطی جو خلاق کلاس درس در درون پردیس دانشگاهی می باشد که خود از چندین بعد تشکیل یافته است. ازاین رو، پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش جو خلاق کلاس درس (به تفکیک ابعاد ده گانه) در پیش بینی مولفه ی کیفیت پردیس های دانشگاهی انجام گرفت. روش شناسی پژوهش از نوع پیمایش و توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس های دانشگاه خوارزمی، شهید بهشتی و علامه طباطبایی در سال تحصیلی 1394-1395 تشکیل می داد. روش نمونه گیری از نوع اتفاقی (در دسترس) بود و حجم نمونه بر اساس جدول گرجسی _ مورگان 116 نفر در نظر گرفته شد. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه ی جو خلاق کلاس (با پایایی 94/0= α) و پرسشنامه ی کیفیت پردیس دانشگاهی (با پایایی 99/0= α) به کار گرفته شد. روایی محتوایی ابزارها نیز با نظر اساتید تایید گردید. درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار 22. spss و روش رگرسیون و آزمون یومان ویتنی تجزیه وتحلیل گردید. نتایج نشان داد مولفه های جو خلاق کلاس درس به گونه معنی داری توان تبیین 31/0 = 2R از واریانس مولفه کیفیت پردیس دانشگاهی را دارا هستند (56/0 = R، 7/13 = (105 و 10)F و 001/0 > P) و سهم مولفه حمایت از ایده ها (408/0 - = ) و اعتماد و اطمینان (347/0 = ) در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار است وسهم بقیه مولفه های ارائه شده معنی دار نیست. همچنین بین وضعیت موجود و مطلوب پردیس دانشگاهی شکاف وجود دارد و بین دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا ازنظر جو خلاق کلاس و کیفیت پردیس دانشگاهی تفاوت معنی دار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، جو خلاق کلاس درس، کیفیت آموزش عالی، پردیس دانشگاهی
|
  • Ehsan Jamali * Pages 1-30
    This descriptive survey aimed to investigate challenges of indigenous selection in University Entrance Exams. The study population included vice-chancellors of academic affairs, vice-chancellors of student's affairs, heads of security department of state universities affiliated to the Ministry of Science, Research, and Technology, and those managers involved in indigenous selection from Supreme Council of Cultural Revolution, Ministry of Science, Research, and Technology, and National Organization for Educational Testing. Each completed a measure developed based on interview and previous records to assess indicators related to each dimension. Factor Analysis and Analysis of Variance indicated that educational, cultural-familial, social, and economic dimensions are the most important challenges of indigenous selection, respectively. Current results also indicated that the most significant challenge in the educational dimension was the reduction of elite student's access to top universities and professors. Overall, 53.5% of the respondents expressed their strongest opposition to the educational dimension of indigenous selection, with vice-Chancellors of academic affairs accounting for 61.5% of the total figure. Finally, a significant difference was found between respondent's opinions in terms of educational and cultural-familial dimensions, but not social and economic aspects.
    Keywords: Higher Education, University Entrance Exam, Students Acceptance, Indigenous Selection
  • Mahdi Mirzaei * Pages 31-56
    This research tries to identify and analyze the applied research’s (demand-driven) success and failure factors. To that end, Isfahan University of Technology data in the decade (2002-2012) was collected as a case. The study is considered among the quantitative method. The study population consisted of 210 faculty members of Isfahan University of Technology who had had experience in “applied research” within the desired range. Cochran formula was used to determine the sample size. For data collecting, at first we arranged interviews with leading experts, and then a questionnaire was used to reaping data. The validity of research tool’s context confirmed by expert's opinion and its reliability tested by Cronbach’s alpha method. Factor analysis used to evaluate inferential statistics. The findings of the research illustrate that the lack of a “systematic and dynamic relationship between universities and industry” has the highest average, whereas the lack of “researchers’ commitment, research ethics and scientific integrity” has the lowest average. “Management regime and research policy” component are recognized as the most fundamental obstacle. Qualitative analyses reaffirmed this component as the underlying factor for getting success in universities and industry's relationship.
    Keywords: Applied Research, Barriers, Success Factors, Isfahan University of Technology
  • Seyed Mahdi Hosseni * Pages 57-80
    Background
    Internalizing reading behavior means to create independent readers who can read life long and understand what they read in their personal, educational and career life, without the need of a teacher. The problem of most students is that they do not have independent reading skills and expect to learn in classroom via listening. In other words, they dont find and read books voluntarily and through intrinsic motivation. They only read limited resources and leaflet to do classroom tasks. But there are evidences that teacher behavior and teaching methods provides some incentive for students to strengthen their independent reading behavior.
    Purpose
    The aim of this study was to identify behaviors and teaching methods that directly or indirectly influenced student's reading motivation.
    Method
    We used content analysis to extract main topics of semi-structured interviews done with 42 students. All students of Kurdistan University were the research population. The researchers used purposive and snowball sampling method (sample selecting criteria was active and motivated readers who read non task materials and topic saturation for sample size). Also, triangulation method for data finding validation was used. Findings from interview with students discussed with 18 professors whom students believed their behavior and teaching methods motivate them.
    Findings: Teacher's communication with students, scientific knowledge, creating a friendly atmosphere, and the power of speech and presentation by the Lecturer were most important codes. By category codes, we find four general themes: Moral-Humanity, scientific skills, technical skills and organizational commitment. The Four General Themes and Their detailed condes confirmed by lecturers mostly.
    Results
    Lecturer Behavior and his teaching method can influence student's reading motivation. In other words, lecturer's behavior and university climate can affect lifelong learning via motivate students. This study shed light on some criteria for lecturer assessment.
    Keywords: reading behavior, reading motivation, lecturer's behavior, lecturer's teaching methods
  • Hassan Mahjub * Pages 81-111
    Current research is aimed at providing a model of financial strategic decision making processes. Its primary objectives are to determine the factors influencing financial strategic decision making adopting a cognitive approach and prioritizing them. In a cognitive pattern, in addition to environmental and organizational factors, facilities, the government and institutions, serious attention is also paid to individual components and,in actual fact, to cognitive process of decision making (the how-to of absorbing and processing knowledge and information along with the role of the values, cognition and motives).
    A key factor to the success of higher education universities and institutions is the quality of financial decisions. Analyzing these decisions can contribute both to knowing a most complex cognitive mechanism and improving strategic financial decision making processes. Therefore, in this study, a particular model of the effect of the factors influencing strategic financial decisions and the way this is carried out is provided. The method of the research is of mixed (qualitative and quantitative) type. In the first stage, the qualitative method has been adopted to provide the model and thirteen scientific and executive experts on the field have been thoroughly interviewed. The findings have been analyzed using three coding stages (open, selective and axial). This model shows that strategic financial decisions of the universities are affected by the environmental and organizational factors as well as the nature of decision making the circumstances under which the decisions are made and individual components. In the second stage of the research, the model provided in the first phase of the research is tested quantitatively. The population of the research includes 122 managers of University of Tehran of whom 93 have been chosen via a simple random sampling.
    To analyze the mentioned effects of the model, the PLS statistical software has been made use of. The findings verify the impact of environmental factors on individual components and organizational factors yet fail to confirm the effect of environmental factors on the nature of the decisions and the circumstances under which they are made. Moreover, the impact of the nature and circumstances of decision making and organizational factors on strategic financial decisions is supported. However, the direct effect of individual factors on strategic financial decisions is less than the process involves the nature and circumstances of decision making. Furthermore, the nature and circumstances of decision making is proved to be affected by the individual components and organizational factors. In addition, the findings suggest that individual components have considerable effects on the nature and circumstances of decision making in universities so that creating a desirable situation can provide supportive infrastructures to make effective, useful decisions in the organization. Considering these facts, a number of suggestions are offered to the managers and researchers.
    Keywords: Decision making, Financial decision, Cognitive, Individual factors, Organizational factor, Environmental factor, Context factor
  • Mehdi Sabokro * Pages 112-132
    From the organizational perspective, the existence of an effective balance between work and life, in addition to the personal consequences that accompanies the individual, leads to improvements in the employment condition and retention system, and ultimately, the promotion of commitment and productivity in the staff. Present study, while measuring the level of work-life balance that perceived by employees at Yazd University, explores the relationship between the five dimensions of Neo's personality and the work-life balance. This is a descriptive-correlational study. Population of this study was comprised of employees of Yazd University. Among them, 204 individuals were selected by simple random sampling method based on Cochran formula in limited communities with error rate 5% and 183 questionnaires were returned. The tool used in this research is a researcher-made questionnaire on work-life balance and neo-personality standard questionnaire. In order to analyze the data, descriptive, inferential statistics and structural equation modeling using Smart PLS software have been used. Results of showed that among the dimensions of personality, compatibility, openness to experience and psychometric rhetoric with respect values ​​of 5/347, 3/549 and 6/427 are significantly related to the work-life balance construct and about 42% of Work-life balance variance is explained by personality dimensions. Finally, based on the results of this research, the employees of Yazd University have a good level of work-life balance and the personality is one of the factors influencing the individual's ability to create work-life balance.
    Keywords: Work-Life Balance, Neo Five-factor Personality Characteristics, Work-Life Conflict, Yazd University
  • Shiva Javanmard * Pages 133-160
    Explaining the quality of the campus requires an understanding of the environmental conditions and is one of the forms of environmental conditions in the classroom atmosphere of the campus, which consists of several dimensions. Therefore this study aimed to investigate the role of creative atmosphere of the classroom (the separation of ten dimension) were performed to predict the quality of university campuses. Methodology of research was survey and cross-correlation research. The population was the graduate students in University campuses of Kharazmi, Shahid Beheshti and Allameh Tabatabaei in 2015-2016 academic year. This study was random sampling. Number of samples based on Kregci-Morgan table, 116 person were selected. For data collection questionnaire class creative atmosphere (94/0= α) and university campuses quality questionnaire (99/0= α) were used. Content validity of the tools was determined by the opinion of the professors. Finally, the data were analyzed by using software spss.vs22 and regression method and Whitney U test. The results showed that component of the classroom creative atmosphere provided a significant explaining R2=0/31 of variance of campus quality (p
    Keywords: Creativity, Creative atmosphere classroom, Higher education quality, University campuses