فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی امیدیان*، امین رحمتی، حمید فرهادی راد صفحات 1-19

    کنکور به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی برای  شرکت کنندگان موضوعی مهم است. نقش کنکور در تعیین سرنوشت و آینده افراد از یک سو و کمبود امکانات ورود برای رشته های خاص، تجارب دانش آموزان و تلاش آنها از ماه ها و سال های قبل و استفاده از منابع و امکانات تقویتی برای آماده شدن، این رقابت را به موضوعی جدی برای دانش آموزان، خانواده ها و مدارس تبدیل کرده است. هدف از این پژوهش بررسی تجربه زیسته افراد پس از یک یا دوبار شرکت در کنکور بود. روش به کار گرفته شده در این پژوهش، روش کیفی داده بنیاد بود که به منظور استخراج عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها، عوامل فرآیندی و پیامدها در تجربه کنکور مورد استفاده قرارگرفت. شرکت کنندگان 11دانشجوی فعلی مراکز دولتی و غیر دولتی بودند که تجربه یک یا دوسال شرکت در کنکور را داشتند. و به صورت هدفمند و براساس الگوی موارد مطلوب انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه باز و عمیق استفاده شد. پس از انجام مصاحبه 118مضمون فرعی به دست آمد که در 18 مضمون اصلی دسته بندی شدند. این 18 مضمون استخراجی در 5 گروه عوامل زمینه ای، علی، مداخله گر، پدیده اصلی، فرآیندی و پیامدها قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بر اساس تجربه افراد؛ خانواده، ویژگی های فرد، کلاس کنکور، دوستان، جو اجتماعی، مدرسه و رشته از عوامل زمینه ای و مداخله گر بودند. مصمم بودن، ویژگی های روانی، عوامل ناخواسته و روش مطالعه از عوامل علی در پدیده کنکور بودند. برنامه ریزی، تلاش، خودشناسی و کمک گرفتن از عوامل فرآیندی و رضایت یا عدم رضایت و استرس از پیامدهای کنکور بود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کنکور پدیده ای پیچیده از دیدگاه شرکت کنندگان است که عوامل گوناگونی در آن نقش دارد. استرس به عنوان یک پیامد منفی در کنکور موضوعی است که در همه افراد اعم از موفق یا ناموفق تجربه می شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، کنکور، استرس، کیفی
  • حسین ضابط پور کردی، علی اکبر امین بیدختی*، علی محمدرضایی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 21-46

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل زمینه ساز و موثر بر اجرای خط مشی های آموزش عالی ایران صورت گرفته است. پژوهش از نوع آمیخته بوده که در بخش کیفی داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شده و با کد گذاری باز، محوری و انتخابی عوامل زمینه ساز و موثر بر اجرای خط مشی های آموزش عالی شناسایی شد. در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه ماحصل کار کیفی و بهره گیری از تحلیل سلسله مراتبی از نظر 50 نفر عضو هیئت علمی و متخصصان آموزش عالی به اولویت بندی عوامل زمینه ساز و عوامل موثر پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل زمینه ساز اجرای خط مشی های آموزش عالی شامل 6 مفهوم اصلی در قالب 60 مقوله است که مفاهیم اصلی به ترتیب براساس تحلیل سلسله مراتبی عبارتند از: عوامل قانونی، سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیکی ، فرهنگی و اجتماعی. همچنین عوامل موثر بر اجرای خط مشی های آموزش عالی در 8 مفهوم اصلی در قالب 90 مقوله دسته بندی شده اند این مفاهیم اصلی به ترتیب براساس تحلیل سلسله مراتبی عبارتند از: عوامل مربوط به تدوین خط مشی ، عوامل  اداری، ساختاری و بروکراتیک، عوامل حمایتی، عوامل مربوط به نهادهای اجرایی، تجارب و مهارت های مجری، عوامل پشتیبانی ، انتخاب ابزار مناسب اجرای خط مشی، عوامل محیطی و جغرافیایی است.

    کلیدواژگان: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، خط مشی گذاری عمومی، نظام آموزش عالی
  • عبدالحمید قنبران، بهروز صالحی*، سیما فردوسیان، سجاد فتح الهی صفحات 47-65

    حس تعلق به مکان رابطه ای معنادار بین احساس، شناخت و ادراک افراد با فضاست که می تواند باعث بوجود آمدن احساس ها و پیامدهای مثبت در عوامل اجتماعی، روانشناختی و فیزیولوژیکی شود. به همین منظور این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر ایجاد حس تعلق به فضاهای دانشگاهی پرداخته است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است که برای گردآوری داده های آن از روش پیمایشی مقطعی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در شهر تهران می باشد و در آن از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی استفاده شده است. بدین ترتیب که 168 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم کارشناسی و سال دوم کارشناسی ارشد معماری از پنج دانشگاه (دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه شهید رجایی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات) انتخاب شدند. یک پرسشنامه 61 سوالی محقق ساخته، به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات استفاده شد که روایی آن با نظرسنجی از اساتید حوزه معماری و روانشناسی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (0.941 α=) مورد بررسی و تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. در نتایج تحلیل عاملی، غیر از عامل حس تعلق به دانشگاه 8 عامل دیگر استخراج گردید که در 05/0p<  همبستگی معناداری با عامل حس تعلق به مکان داشتند. در مجموع حدود 54 درصد از واریانس کل حس تعلق به مکان، توسط این 8 عامل پوشش داده شد. نتایج نشان داد عوامل طراحی محیطی (ساماندهی فضایی، سایت و محوطه دانشگاه، کلاس های آموزشی و مبلمان محوطه)، عوامل انسانی (رفتار اساتید و کارکنان با دانشجویان) و عوامل فردی (شرکت در فعالیت های جمعی و اهمیت به تکالیف) به ترتیب بیشترین همبستگی با حس تعلق به دانشگاه را داشتند و لازم است در طراحی محیط و برنامه های آموزشی اساتید، کارکنان و دانشجویان مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، دانشگاه، عوامل کالبدی، فضاهای دانشگاهی
  • آرزو نعیمی مجد، حمیدرضا آراسته*، نادر قلی قورچیان، کامران محمدخانی صفحات 67-87

    پژوهش حاضر، با هدف تحلیل استراتژی های خودرهبری دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت اجرا شد.پژوهش از نظر هدف اکتشافی است. استراتژی مطالعه در بخش  کیفی نظریه داده بنیاد و در بخش کمی تحلیل عاملی اکتشافی است. روش پژوهش به صورت  کیفی و کمی است.  نمونه آماری در بخش کیفی، تعداد  20 نفر از استادان و صاحبنظران خبره بودند که به شیوه هدفمند و نظری انتخاب شدند و در بخش کمی از تعداد 6088 نفر دانشجویان دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات و دانشگاه تربیت مدرس ، با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله تعداد 580 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی،  از بررسی متون و ادبیات، پرسش های باز و گروه های کانونی استفاده شد. در بخش کمی پژوهش جهت اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه محقق ساخته خودرهبری با انجام اصلاحات و متناسب سازی با ویژگی های خودرهبری دانشجویان مورد استفاده قرار گرفت. در بخش کیفی، پس از تحلیل کلیه مصاحبه ها و بررسی ادبیات موضوعی، تعداد 64 کد اولیه شناسایی شد که پس از پالایش به 23 مقوله،7 عامل و 2 مولفه اصلی تبدیل گردید.جهت تحلیل یافته های پژوهش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شد. توجه به انجام تحلیل عاملی روی 57 گویه پرسشنامه، 13 عامل به عنوان عامل های اصلی شناسایی و نام گذاری شدند و نتایج نشان داد این عوامل، استراتژی های خودرهبری هستند که دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس و علوم تحقیقات به کار می گیرند.

    کلیدواژگان: استراتژی های خودرهبری، دانشجویان، کارشناسی ارشد، مدیریت
  • نیکا سلامی، هادی رزقی شیرسوار*، محمود حقانی صفحات 89-110

    باوجود اهمیت نظام آموزش عالی، ابعاد و مولفه های مختلف آن در دانشگاه های آزاد و دولتی به خوبی روشن نیست. هدف این مقاله شناسایی ابعاد و مولفه های پویایی و ایستایی نظام آموزش عالی در دانشگاه های آزاد و دولتی و مشخص کردن مولفه های تاثیرگذار و تاثیرپذیر در آن است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 برای شناسایی عوامل و مولفه ها استفاده شده است. مصاحبه های نیمه ساختار یافته به عمل آمده از خبرگان دانشگاه در سال 1397 به صورت کد های باز و محوری و گزینشی انجام شده و برای تعیین مولفه ها اثرگذار و اثرپذیر از معادلات ساختاری تفسیری(ISM) استفاده شده است. با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته 401 کد باز و 102 کد محوری برای پویایی و ایستایی در نظر گرفته شد و در آخر 13 مولفه اصلی برای آموزش عالی مشخص گردید. پس از آن با توجه به پرسشنامه ماتریسی معادلات ساختاری تفسیری، مولفه های استاد، رویکرد آموزشی، عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، محتوای برنامه ریزی درسی و آموزشی و عوامل سیاسی از عوامل اثرگذار و دانشجو، اهداف سازمانی، استانداردها، ساختار،رهبری و مدیریت، کارکنان و نوع سازمان از عوامل اثرپذیر می باشد. مولفه ها و زیر مولفه های بیان شده در این پژوهش نشان دهنده عوامل کاربردی در نظام آموزش عالی پویا و همچنین مولفه های ایستایی نشان دهنده وضع موجود در جامعه دانشگاهی است. مولفه رویکرهای آموزشی از تاثیرگذارترین عوامل در پویایی نظام دانشگاهی از دیدگاه خبرگان بیان شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، پویایی آموزش عالی، ایستایی آموزش عالی، تکنیک معادلات ساختاری تفسیری(ISM)، تکنیک تحلیل مضمون MAXQDA12
  • علیرضا نصیری فیروز*، غلامرضا ذاکرصالحی، مریم مشکوه صفحات 111-136

    دو مورد از چالش های دانشگاه ها در قرن بیست و یکم، بین المللی شدن و سیاست انتخاب زبان در راه توسعه ارتباطات علمی بین المللی است. آموزش چند زبانه با استفاده از زبان بومی، ملی و بین المللی پاسخی برای این مشکل است. این پژوهش با هدف بررسی آموزش چند زبانه در کشورهای افریقای جنوبی، ایالات متحده، بلژیک، مالزی و استرالیا انجام شد. برای دستیابی به این هدف، مفهوم و برداشت از آموزش چند زبانه، سیاست های کلان، وضعیت زبان شناختی، برنامه های آموزش چند زبانه، مشکلات کاربردی، فناوری های آموزشی، راه حل ها و پیامدهای عملی آموزش چند زبانه در این کشورها مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش، مطالعه تطبیقی است. انتخاب کشورها بر اساس نمونه گیری هدفمند و با هدف دستیابی به بیشترین اطلاعات صورت گرفت. نتایج نشان داد، با استفاده از آموزش چند زبانه صلاحیت های کلیدی یادگیری مادام العمر و اهداف بین المللی شدن قابل دسترسی است. در این کشورها برنامه های آموزش چند زبانه در جهت حفظ زبان بومی، ملی و بین المللی پیش می رود. مشکلات دسترسی به مدرس با کیفیت، منابع مالی و مواد درسی مناسب از طریق مشارکت گروه ها حل می شود و از فناوری های چند منظوره، شبکه های اجتماعی، کامپیوتر و اینترنت در آموزش چند زبانه استفاده می شود. راه حل ها برای حذف موانع نگرشی، قانونی و ساختاری ارائه می شود. نتایج این تحقیق برای ایجاد دانش لازم در مدیران، اجرای آموزش چند زبانه در دانشگاه ها و استفاده از تجارب ارائه شده در زمینه آموزش چند زبانه توصیه می شود. پژوهشگران می توانند به بررسی دقیق و جزئی تر آموزش چند زبانه از طریق پژوهش های کاربردی و  فرصت های مطالعاتی مبادرت ورزند.

    کلیدواژگان: آموزش چند زبانه، بین المللی شدن، جهانی شدن، مطالعه تطبیقی، زبان واسط
|
  • Pages 1-19

    The entrance exam is an essential topic as one of the most important educational, cultural, and social events for participants. The role of the examiner in determining the future and destiny of people on the one hand, and the lack of entry facilities for some fields, student experiences and their efforts from the months and years ahead, and the use of resources and facilities to prepare for entrance exam, make this competition a severe matter for students, families and schools. The purpose of this research was to investigate the experience of living in individuals after one or two companies in the entrance exam. The method used in this research was a qualitative data approach of the Grounded Theory (GT) that was used to extract the underlying factors, causality and interventional process in the entrance exam experience and its outcomes. The participants were 11 current state and non-governmental students who had one or two year’s experiences in the entrance exam. After the interview, there were 118 sub-themes that were categorized into 18 main themes. These 18 main themes were categorized into six groups: underlying factors, causality, meddler, main phenomena, process, and outcomes. The results of this study showed that based on the experience of individuals, family, personality characteristics, and a prepared class of entrance exams, friends, social atmosphere, school, and field were the underlying and meddler factors. Academic planning, psychological characteristics, unwanted factors, and reading method were the causative factors in the entrance exam. Planning, effort, self-knowledge, and to get help in process factors and satisfaction or dissatisfaction and stress are the outcomes of the entrance exam. The results of this study indicate that the entrance exam is a complex phenomenon from the viewpoint of the participants, in which various factors are effective. Stress as a negative consequence in the exam is a subject experienced in all individuals, whether successful or unsuccessful.

  • Pages 21-46

    The purpose of this study was to identify and prioritize the factors that influence the implementation of Iran's higher education policies. The mixed-method was applied using semi-structured interviews in the qualitative phase. Interviews were codified by open, axial, and selective factors of the contextual and effective factors. In the quantitative section, a researcher-made questionnaire was used utilizing a hierarchical analysis of 50 faculty members and experts in higher education to prioritize the effective and contextual factors. The findings of the interviews with the experts and literature review showed that the research on the factors behind the implementation of higher education policies resulted in the extraction of six main concepts in the form of 60 variables, the main concepts are classified based on ranking:legal,political, economic factors, technological, cultural and social. Also, the factors affecting the implementation of higher education policies are classified into eight main concepts in the form of 90 variables. The following main concepts are ranked as following: factors related to policy formulation, administrative, structural and bureaucratic factors, supportive factors, Factors associated with the executive bodies, the experiences, and skills of the facilitator, the supporting factors, the choice of appropriate policy tools, environmental factors and geography. These factors directly influenced the implementation of higher education policies.

    Keywords: Ministry of Science, Research, Technology, Public Policy, Higher Education
  • Pages 47-65

    The sense of belonging to a place is a meaningful relationship between feeling, recognition, and perception of people and space that can create positive feelings and consequences on social, psychological, and physiological factors. Therefore, this research was conducted to investigate the factors affecting the sense of belonging to academic spaces. It is applied research which is done by a descriptive method. A cross-sectional survey method has been used to collect the data. The statistical population includes all students studying in Tehran city, and a cluster sampling method was used for the selection of 170 students from five universities (Shahid Beheshti University, Tehran University, Science and Industry University, Shahid Rajaee Teacher Training University and Islamic Azad University- Research sciences Branch). A researcher-made questionnaire with 61 questions was used as a data gathering. The validity of the questionnaire was considered and verified by a survey of professors in the fields of architecture and psychology and its reliability using Cronbach's alpha (α = 0.941). Data analysis was performed using exploratory factor analysis and correlation coefficient. In the results of the factor analysis, in addition to the factor of belonging to the university, eight other factors were extracted which had a high correlation with the sense of belonging to a place, and totally, about 54% of the total variance of this scale was covered by these eight factors. Results showed that environmental design factors (spatial organization, site and campus, the quantity and quality of classes and the quantity and quality of furniture), human factors (the behavior of teachers and staff with students) and individual factors (participation in scientific, cultural, social activities And importance to academic assignments) had the most correlation with the sense of belonging to the university, and it is necessary to consider the design of the environment and educational programs of teachers, staff, and students.

    Keywords: Sense of belonging to a place, university, physical factors, academic spaces
  • Pages 67-87

    The present research was conducted with the aim of analyzing self-leadership strategies of master's degree students.  Research is exploratory. The study strategy in the qualitative section is the data theory and in the quantitative part is the Exploratory Factor Analysis. The research method is qualitative and quantitative.  The statistical sample in the qualitative section was composed of 20 faculty members and experts who were selected in a purposeful and theoretical way. In the quantitative part, from the 6088 graduate students of Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tarbiat Modares University, with the Multi-Stage Stacking Sampling Method, five hundred and eighty samples were selected. In the qualitative section, to use new ideas and creative concepts as well as general background information about the subject of self-management of students, and literature review, open questions, and focal groups were used. In the quantitative part of the research, for measuring variables, a researcher-made self-administered questionnaire was used to examine the literature by making corrections and fitting with the self-driving characteristics of the Students. In the qualitative section, after analyzing all interviews and studying thematic literature, 64 first codes were identified that after the refinement was converted into 23 Categories, 7 factors, and 2 main components. To analyze the findings, quantitative research was used from exploratory factor analysis. Considering factor analysis on the 57 items of the questionnaire, 13 Factors were identified as the main factors, and the results showed that these factors are self-governing strategies used by Tarbiat Modarres students and Azad University.

    Keywords: Self-leadership strategies, Students, Master, Management
  • Pages 89-110

    Despite the importance of the higher education system, dimensions and components of dynamic and static system of higher education remain unknown. Therefore the main purpose of this paper is to identify the dimensions and components of the dynamics and static system of the higher education and to identify the influential components of it in higher education and public universities. To do this research, in addition to the documentary study, thematic analysis technique with MAXQDA12 software has been used to identify factors and components. Semi-structured interviews with university experts in 1397 were conducted as open, axial, and selective codes and used to determine the effective and effective components of Interpretative Structural Equation (ISM). According to semi-structured interviews, 401 open source and 102 pivot codes were extracted for dynamism and static. Finally, 13 main components for higher education were identified. Then, according to the matrix questionnaire of interpretive structural equations, teacher's components, educational approach, economic factors, socio-cultural factors, curriculum planning content, and political factors are influential factors. Students, organizational goals, standards, structure, leadership - Management, staff, and type of organization are influential factors. The components and sub-components expressed in this research show the applied factors in the dynamic system of higher education as well as the static components of the status quo in the academic community. The component of educational approaches has been expressed from the perspective of the most influential factors in the dynamics of the academic system.

    Keywords: Higher Education, Higher Education Dynamics, Static system of Higher Education, Interpretative Structural Equation Modeling (ISM), MAXQDA12
  • Pages 111-136

    Two cases of the challenges in universities in the 21st century are internationalization and language selection for developing international relations. Multilingual education with using indigenous, national, and international language is a response to this problem. This research was done to investigate MLE in South Africa, the United States, Belgium, Malaysia, and Australia. To attain the purpose, concept, perception of MLE, macro policies, linguistic situation, MLE programs, functional problems, educational technologies, solutions, and practical outcomes of MLE were investigated. The research method is a comparative study. Choosing countries was based on purposive sampling and achieving maximum information. With the purpose of deep understanding of MLE, documents and existed articles were investigated using George Beredy method in four stages of description, interpretation, juxtaposition, and comparison. Results showed that using MLE, critical competencies of language learning and internationalization purposes are attainable. MLE educational programs align in conserving, indigenous, national, and international languages. Problems with accessing qualified instructors, financial resources, appropriate curriculum are solved through group cooperation. Multimodal technologies, social networks, computers, the internet should be used in MLE. Solutions for removing attitude, legitimate, and structural obstacles are offered. Results of this research are suggested for producing necessary knowledge for administrators, for administering MLE in universities and using offered experiences about MLE. Researchers can embark on doing an exact and detailed investigation of MLE through functional researches and international study opportunities.

    Keywords: multilingual education(MLE), internatinalization, globalization, comparative study, medium language