فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال سوم شماره 10 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عسگری، علی اکبر سیف صفحه 1
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تکالیف نوشتاری بر تفکر انتقادی دانش آموزان پسر سال اول متوسطه شهرستان ملایر و مقایسه تاثیر تکالیف نوشتاری در دروس زیست شناسی و مطالعات اجتماعی بوده است. برای این منظور از دانش آموزان پسر سال اول متوسطه شهرستان ملایر، نمونه ای به حجم 105 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای در قالب چهار کلاس انتخاب و کلاسهای انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل جایگزین شدند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و در کل از یک طرح عاملی 2×2 استفاده شد. تفکر انتقادی آزمودنی ها در پیش آزمون و پس آزمون با آزمون مهارتهای تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) اندازه گیری شد و پس از آن، تکالیف نوشتاری طراحی شده برای محتوای درس زیست شناسی و مطالعات اجتماعی سال اول متوسطه، در طول5/4 ماه و به مدت 40 ساعت آموزشی، در دو گروه آزمایش اعمال گردید. اما گروه های کنترل، بدون دریافت تکالیف نوشتاری، به فعالیتهای معمول خود ادامه دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)و آزمون t گروه های مستقل تحلیل شدند. نتایج تحلیل نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون تفکر انتقادی آزمودنی ها تفاوت معنی دار وجود ندارد. ولی تحلیل نمرات پس آزمون و افزایشی (تفاوت بین نمرات پس آزمون و پیش آزمون) آزمودنی ها نشان داد که استفاده از تکالیف نوشتاری در تدریس زیست شناسی و مطالعات اجتماعی تفکر انتقادی دانش آموزان را افزایش داده است و این افزایش در هر دو درس زیست شناسی و مطالعات اجتماعی در سطح کمتر از 01/0 معنی دار بود. درحالی که از مقایسه میزان تاثیر تکالیف نوشتاری بر تفکر انتقادی دانش آموزان در دو درس زیست شناسی و مطالعات اجتماعی معلوم شد که میزان این تاثیر از لحاظ آماری متفاوت نیست.
    کلیدواژگان: آزمون مهارتهای تفکر انتقادی کالیفرنیا، تفکر انتقادی، تکالیف نوشتاری
  • محمدرضا نیلی احمدآبادی صفحه 29
    آموزش عالی، رسالت سنگینی در تامین نیازهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جامعه دارد. از رسالتهای مهم آن، ارتباط با جامعه و رفع نیازهای آنست. متاسفانه علیرغم اهمیت تجربه و لزوم کاربردی کردن دروس، شاهد اجرای ضعیف واحدهای عملی در نظام دانشگاهی هستیم. نبود صلاحیت لازم در خروجی های آموزش عالی برای رفع نیازهای جامعه و ناکارآمدی دانشگاه ها از جمله عواملی هستند که باعث شده تا متولیان امر آموزش عالی در بسیاری از کشورها مانند ایران، بازنگری برنامه های درسی را آغاز نمایند و با سیاست تمرکززدائی، اختیارات لازم را برای اصلاح برنامه به دانشگاه ها تفویض نمایند. یکی از رشته هائی که بازنگری آن در اولویت قراردارد، رشته تکنولوژی آموزشی است، زیرا این رشته سرویس دهنده بسیاری از رشته های دیگرست. تحقیق حاضر از نوع توصیفی کاربردی است و از دو بخش مکمل یکدیگر تشکیل شده است. در بخش اول، سرفصل مصوب رشته تکنولوژی آموزشی با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرارگرفته و در بخش دوم از دانشجویان سال آخر در خصوص تئوری، نظری و یا تلفیقی بودن مباحث دروس تخصصی در یک تحقیق پیمایشی نظرخواهی شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد در بسیاری از دروس تخصصی بین اهداف دروس، عناوین و زیرعنوانهای نوشته شده در سرفصل دروس با واحدهای عملی همخوانی لازم وجود ندارد. براساس نظر دانشجویان، کاربردی بودن دروس بین دو حد متوسط و خوب در مقیاس لیکرت است. این درحالی است که حدود یک سوم از ساعات دروس تخصصی باید به آموزش واحدهای عملی اختصاص یابد.
    کلیدواژگان: واحد عملی، واحد نظری، تکنولوژی آموزشی، بازنگری برنامه های درسی، ایران
  • مجید حبیبی پور، حمید حبیبی پور، مریم حبیبی پور، علیرضا رجایی صفحه 57
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر موسیقی ملایم غیرکلامی ایرانی بر میزان پرخاشگری دانش آموزان پسر دوره راهنمایی می پردازد. این تحقیق یک پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون می باشد و کلیه دانش آموزان پسر دوره راهنمایی شهرستان مشهد در سال تحصیلی 1386-1385، جامعه آماری آن را تشکیل می دهند. که از بین آن ها به صورت تصادفی خوشه ای، نمونه آماری شامل 30 دانش آموز پسر انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه 29 سوالی پرخاشگری آرنولد اچ باس و مارک پری استفاده شده است که پس از جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار استنباطی آزمون t (مقایسه گروه های وابسته)، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده بیانگر تاثیر مثبت و معنادار موسیقی ملایم غیرکلامی ایرانی بر کاهش پرخاشگری فیزیکی، پرخاشگری کلامی و خشم دانش آموزان دوره راهنمایی، بود. اما تاثیر آن بر کاهش خصومت دانش آموزان این دوره، معنادار نبود.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، خشم، خصومت، موسیقی، موسیقی ملایم غیرکلامی ایرانی
  • علی محمدزاده ابراهیمی، فرهاد جمهری، احمد برجعلی صفحه 69
    در پژوهش حاضر رابطه بین مشابهت و مکمل بودن در ابعاد اصلی شخصیتی زوجین با رضایتمندی زناشویی آنان موردبررسی قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه های دولتی شهر تهران، ساکن در خوابگاه های دانشجویان متاهل، و حجم نمونه 174 دانشجوی متاهل (87 زوج) بود. پس از آنکه از طریق خوشه ایخوابگاه های موردنظر از بین خوابگاه های متاهلی دانشگاه های دولتی انتخاب گردید، به دفتر سرپرستی هریک از آنها مراجعه و فهرست تمامی اعضای ساکن در خوابگاه ها تهیه و از طریق تصادفی اعضای گروه نمونه انتخاب گردید. سپس پرسشنامه NEO-FF-I و پرسشنامه ENRICH به ترتیب برای گردآوری داده های مربوط به ابعاد اصلی شخصیت و رضایت زناشویی بر روی هر یک از زوجین اجرا گردید. در این پژوهش وجود تفاوت معنادار بین ابعاد اصلی شخصیتی زن و مرد به منزله مکمل و عدم تفاوت معنادار به منزله مشابه بودن در آن بعد تلقی گردید که در نهایت روان-آزرده خویی به عنوان عامل مکمل و برونگرایی، سازگاری، پذیرابودن به تجارب و مسئولیت پذیری به عنوان ابعاد مشابه شناسایی شدند. نتایج نشان داد از بین 4 عاملی که بعنوان ابعاد مشابه شناسایی شدند به ترتیب بین مشابه بودن در سازگاری و برونگرایی، با رضایت زناشویی رابطه معناداری به دست آمد. در مورد مکمل بودن نتیجه پژوهش نشان داد که بین مکمل بودن در عامل روان-آزرده خویی با رضایت زناشویی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. و در نهایت نتایج آزمون t تفاوت معناداری را بین میزان رضایت زناشویی بر حسب مشابه و مکمل بودن ابعاد شخصیتی زوجین نشان نداد.
    کلیدواژگان: مشابه بودن، مکمل بودن، رضایت زناشویی
  • (دکتراسماعیل سعدی پور(بیابانگرد)، دکترحسین زارع، ناهید قنبریها صفحه 85
    هدف
    حالات خلقی متغیرهای شناختی بسیاری از جمله توجه و حافظه را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر مقایسه نحوه بازشناسی حافظه در افراد افسرده با افراد عادی در میان دانش آموزان تهرانی است.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از میان 200 نفر دانش آموز دختر مقطع متوسطه شهر تهران 60 دانش-آموز انتخاب شدند. کلیه آزمودنی ها به گویه های پرسشنامه افسردگی بک (1978)و مجموعه واژگان دارای بارعاطفی افسردگی و خنثی پاسخ دادند.حافظه بازشناسی از طریق بازشناسی واژگان موردارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از جمع-آوری داده ها با استفاده از آزمون tدر سطح 95/0 اطمینان بررسی شد. نتایج نشان داد در افراد افسرده در مقایسه با افراد عادی سوگیری حافظه نسبت به واژگان دارای بار عاطفی معنادار بود.
    نتیجه گیری
    افسردگی در افراد مبتلا منجر به سوگیری حافظه ای واژگان و اطلاعات دارای بار عاطفی می شود.
    کلیدواژگان: حافظه بازشناسی، واژگان دارای بار عاطفی، افسردگی
  • فاطمه پورفریدونی، دکترابولفضل کرمی، دکترنورعلی فرخی صفحه 97
    این پژوهش به منظورتهیه مقیاسی برای ارزیابی هوش دانش آموزان دبیرستانی شهر تهران انجام گرفته است.این مقیاس براساس نظریه ترستون تدوین شده است. سوال ها به منظور سنجش هفت عامل هوشی؛ توانایی کلامی، سیالی کلامی، توانش عددی، سرعت ادراک، حافظه، استدلال قیاسی و درک فضایی طراحی شده است، این سوال ها براساس تعاریف هریک از ابعاد، از میان مجموعه آزمون های بدست آمده ازمنابع و کتب موجود در زمینه آزمون های هوش گردآوری و با توجه به مسائل فرهنگی و عامل هوشی موردسنجش تغییراتی در آنها اعمال شد. مقیاس نهایی در ابتدا روی 50 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر تهران در سه پایه تحصیلی اجرا شد. پس از اینکه روایی و پایایی اولیه آزمون مورد تایید قرار گرفت، به منظور انتخاب گروه نمونه برای اجرای اصلی از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای استفاده شد. فرم نهایی آزمون بر روی 513 نفر از دانش آموزان (277دخترو236پسر) شهر تهران اجرا شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS.11 تجزیه و تحلیل شد. پایایی آزمون با استفاده از روش بازآزمایی، دو نیمه کردن و کودرریچاردسون موردبررسی قرار گرفت، و برای تعیین روایی آزمون از روش روایی محتوایی، روایی ملاکی (روایی هم زمان)و روایی سازه (روایی افتراقی، همسانی درونی و تحلیل عاملی) استفاده شد. ضریب پایایی آزمون با استفاده از روش های فوق به ترتیب 85/0، 75/ 0و87/0بدست آمد. ضریب روایی پیش بین 89/0وضریب روایی همزمان با ریون 52/0بدست آمد. با توجه به معناداری T به دست آمده از مقایسه دو گروه تیزهوشان و دانش آموزان عقب مانده روایی افتراقی مقیاس نیز مورد تایید قرار گرفت. تحلیل عاملی به منظور تحلیل عوامل آزمون انجام گرفت. آزمون هوش کلاسیک هفت عامل نظریه ترستون را تایید می کند.کلیه ضرایب بدست آمده از لحاظ آماری معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: هوش، هنجاریابی، ویژگی های روان، سنجی، پایایی، روایی
|
  • M.Asgari, A.A.Seif Page 1
    This study aim at comparing the effect of writing assignments on the critical thinking of the first year high school male students of Malayer in biology and sociology. For this purpose a sample size of 105 subjects was assigned into two experiment and two control groups through random selection. A quasi-experimental pre-test post - test design in the control groups and a factorial design (2×2) in the whole experiment were applied. To assess the subject critical thinking in pre-test and post-test the California Critical Thinking Skill test (form B) was applied. Then writing assignments designed specifically for the afore-mentioned biology and sociology courses were manipulated for 4.5 month in both experimental groups; control groups followed their usual activities without receiving any writing assignment. Data analysis through ANOVA and t-test of the independent groups showed no meaningful difference in the subjects’ critical thinking pre-test mean scores. subjects post-test and changed scores analysis showed that the application of the writing assignments for teaching biology and sociology has increased the critical thinking of the students as α<0/01.However, the effect amount of writing assignments on the critical thinking of the students in biology and sociology was not statistically meaningful.
    Keywords: the California Critical Thinking Skills Test, critical thinking, writing assignment
  • Mohammad Reza Nili Page 29
    Higher education has a great responsibility in considering society various needs, such as economical, cultural, and political ones and tries to meet them. In universities, this mission has not fully been completed, especially in terms of curriculum development. The main aim of this study was to investigate the possible applied aspects of Educational Technology field (a) from student's points of view and (b) by analyzing MSRT approved curriculum. The collected data were analyzed and the results showed that: (a) there was not any necessary consistency between the objectives and the contents of many special courses of the field with its practical credits. (b) The applied aspects of the field were also assessed to be relatively good or good
    Keywords: Educational Technology, revising curriculum, Iran
  • Ali Mohammadzade Ebrahimi (M.A.), Farhad Jomehri , Ahmad Borjali Page 69
    The aim of the present study is to investigate The Relationship Between personality Factors (similaritiy and complementarities) With Marital Satisfaction. The sample included all the married students of public universities’, of Tehran living in the dormitory, is composed of 174 married students (87 couples) selected by cluster sampling and randomization. ENRICH and NEO-FF-I questionnaires were used to data gathering. The data were analyses by correlation coefficient and student’s T. four personality factors were revealed to be the similar dimensions. While neuroticism was considered to be the complimentarily factor, extraversion, agreeableness, openness and conscientiousness were revealed to be the similarity factors respectively. The Results showed a negative relationship between neuroticism, as a complimentary factor, with marital satisfaction and a positive relationship between extraversion and agreeableness with marital satisfaction. Finally results of T test did not show significant difference between degree of marital satisfaction with similarities and complementarities in personality Factors.
    Keywords: similarities, complementarities, Marital Satisfaction
  • Esmaeil Sadipoor , Hossein Zare, Nahid Ghanbariha Page 85
    Objective
    Attention and memory are effected by mood state so present study, the objective was to compare the style of recognition memory in depressed individuals to healthy participants.
    Method
    200 female students were selected by cluster sampling method among the high school students in Tehran. All of participants filled out the Beck depression inventory (BDI)(1978).Ultimately 60 participants were selected for experiment in 2 group inclouding 30 participants with BDI total score more than 18, 30 participants with BDI< 10. Data analysis by descriptive and information statistic by t-test method.
    Results
    revealed that there is significant difference among depressed in comparsion with healthy students.
    Conclusion
    General conclusion is that depressed people have recognition bias about affective words.
    Keywords: recognition memory, affective lexicon, depression
  • F.Poorfereydoni, A.Karami, N.A.Farrokhi Page 97
    Method
    the scale structured the base on Thurston, s theory. The scale is consisted of seven domains: verbal ability، verbal fluency،numder ability، deductive reasoning، perceptual speed،memory and spatial comprehension. The scale performanced on 513 tehranian high school students population To determain reliability، we use testretest، split، half method، kuder-Richardson، and to determain validity، we use of content validity،criterion validity (concurent validity،predictive validity)، construct validity (factorial validity)، discriminant validity) Coefficent is 0. 85،split، method
    Result
    Test retest reliability Is 0. 75، koderrechardson coefficient is 0. 87. all of the reliability coefficent are dependability. The scale is valid to assess intelligence، Concurent validity is 0. 52، predictive validity is 3. 91and has ability to differentiate between borderline، bright and normal individual.
    Keywords: Intligence, standardizing, phychometrics specification, validity, reliability