فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال ششم شماره 17 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام اردلان، مسعود حسین چاری صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مهارت های ارتباطی بر سازگاری تحصیلی به واسطه ی خودکارآمدی انجام پذیرفت. نمونه ای مشتمل بر 385 دانش آموز سال اول دبیرستان که به صورت خوشه ایتصادفی از دو ناحیه آموزشی شهر شیراز انتخاب شده بودند، سه پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، مهارت های ارتباطی، و سازگاری تحصیلی را کامل کردند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون متوالی به شیوه همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به طور کلی نتایج حاکی از آن بود که مهارت های ارتباطی به طور مثبت پیش بینی کننده خودکارآمدی است و خودکارآمدی نیز به طور مثبت سازگاری تحصیلی را پیش بینی می کند. همچنین مهارت های ارتباطی از طریق متغیر واسطه ای خودکارآمدی نیز سازگاری تحصیلی را پیش بینی می کند. از جمله نتایج این پژوهش برتری دانش آموزان دختر، نسبت به پسر از لحاظ مهارت های ازتباطی بود. تفاوت بین دو گروه مذکور از نظر سازگاری تحصیلی و نیز خودکارآمدی معنی دار نبود. یافته های پژوهش حاضر، از منظر روند پژوهشی مربوطه، کاربردهای عملی و نظری مورد بحث قرار گرفته و پیشنهادهایی برای انجام پژوهش‎های بیشتر در این زمینه، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، سازگاری تحصیلی، باورهای خودکارآمدی، دانش آموزان دبیرستانی
  • ایراندخت فیاض، فریبا ایمانی قوشچی صفحه 29
    مقاله حاضر با هدف بررسی نماد های هویت ملی در کتاب های درسی تاریخ و علوم اجتماعی دوره آموزش متوسطه انجام شده است. برای این منظور با بهره گیری از روش کیفی از نوع تحلیل محتوا، تصاویر و پرسش های کتاب های درسی تاریخ و علوم اجتماعی دوره متوسطه ی سال تحصیلی 89-1388مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که با توجه به نقش مهمی که نهاد آموزش وپرورش در فرآیند هویت یابی دانش آموزان، و به تبع آن کتاب های درسی که در نظام آموزشی ایران محور ورکن اساسی کار در مدارس هستند، آن چنان که شایسته است به هویت ملی متربیان نپرداخته و در متن، تصاویر و پرسش های کتاب های مورد بررسی به نمادهای هویت ملی توجه قابل قبولی مبذول نشده است. این درحالی است که حضور طولانی دانش آموزان در مدارس وتکلیفی که در مطالعه کتاب های درسی وجود دارد، فرصت بسیار مناسبی است برای مدیران وبرنامه ریزان آموزشی که از آن به نحو احسن برای هویت بخشیدن به دانش آموزان استفاده نمایند. در جامعه ای که کتاب های غیر درسی معمولا در سبد خانواده ها جایی ندارند، جذاب بودن محتوای کتاب ها، در ارائه مقوله هایی چون هویت ملی نیز می تواند در اثر بخشی بیشتر این فرایند وگرایش نوجوانان به مطالعه این کتاب ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: نماد، هویت ملی، نمادهای ملی، کتاب های درسی، دوره متوسطه
  • مجتبی تمدنی، محمد حاتمی، هادی هاشمی رزینی صفحه 65
    با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی عمومی و اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی، 389 دانشجو (228 دختر و 161 پسر) با روش نمونه برداری مرحله ای به پرسشنامه خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982) و اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984) پاسخ دادند. نتایج نشان دادند میانگین نمره های پسران بیشتر از دختران است. مقایسه هنجاریابی نمره های برای اهمال کاری در کنش وری تحصیلی نیز نشان داد در تمام موارد نمره ها از هنجارهای پیشین بالاتر است. تنایج همبستگی پیرسون در مورد رابطه بین متغیرها نشان داد بین خودکار آمدی عمومی و اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی رابطه منفی معنادار وجود دارد. باوجود این تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد بین گروه ها از نظر آماری تفاوت معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، اهمال کاری تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • علیرضا پیرخائفی، احمدبرجعلی، علی دلاور، حسین اسکندری صفحه 87
    زمینه
    درمرور دیدگاه های موجود سلامت روان نگاهی یکپارچه برای ارتباط دادن مفاهیم خلاقیت، خودکارآمدی و روش کنارآمدن به سلامت روان دیده نمی شود.
    هدف
    این پژوهش به منظور تعیین روابط ساختاری خلاقیت، خودکارآمدی و روش کنارآمدن با سلامت روان تحت یک مدل یکپارچه انجام شد.
    روش پژوهش: طرح پژوهش از نوع همبستگی بود و تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره و لیزرل انجام گردید. نمونه شامل 120 دانشجوی دانشگاه های شهر تهران بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شدند.
    ابزار پژوهش: شامل آزمون خلاقیت تورنس، پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ، مقیاس کنارآمدن لازاروس و مقیاس خودکارآمدی شرر بود که شاخص های روان سجی آن ها مورد تایید قرارگرفت.
    یافته ها
    بر پایه تحلیل های روش رگرسیون بین متغیرهای خلاقیت، خودکارآمدی و روش کنارآمدن ارتباط درونی مثبت و معنی داری وجود داشت. این روابط بین متغیرهای خلاقیت، خودکارآمدی و روش کنارآمدن با سلامت روان منفی و معنی داری بود. مدل های برازنده شده لیزرل نیز نشان داد که بین خلاقیت و خودکارآمدی با سلامت روان از یک طرف و خودکارآمدی و روش کنارآمدن با سلامت روان از طرف دیگر روابط درونی منفی و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از مجموع تحلیل های روابط ساختاری می توان نتیجه گرفت که متغیرهای خلاقیت، خودکارآمدی و روش کنارآمدن از قدرت پیش بینی کنندگی قابل قبولی برای سلامت روان برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: روابط ساختاری، خلاقیت، خودکارآمدی، روش کنارآمدن، سلامت روان
  • مینا شمس الاحراری، مجید صفاری نیا، دکترحسین زارع صفحه 107
    این پژوهش به بررسی تاثیر آموزش مهارت های غلبه بر سهل انگاری برکاهش سهل انگاری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی پرداخته است. به این منظور 46 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی منطقه 1 شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند و آموزش مهارت های غلبه بر سهل انگاری برای آنان اجرا شد. برای سنجش میزان سهل انگاری دانش آموزان از پرسشنامه محقق ساخته 25 سوالی استفاده شد و برای سنجش عملکرد تحصیلی از معدل نمرات دانش آموزان استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های غلبه بر سهل انگاری باعث کاهش سهل انگاری و نیز افزایش عملکرد تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است.
    کلیدواژگان: سهل انگاری، عملکرد تحصیلی، غلبه، مهارت
  • فرشته ملاسلمانی، علی قائمی، سعید بهشتی صفحه 119
    هدف این پژوهش بررسی مبانی تربیت اجتماعی از دیدگاه امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه می باشد. برای رسیدن به این مقصود ابتدا مفهوم تربیت اجتماعی از دیدگاه امام سجاد(ع) با تاکید بیشتر بر صحیفه سجادیه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت تا بدین ترتیب قالبی معین برای استخراج و تبیین مبانی تربیت اجتماعی از صحیفه فراهم گردد. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و فیش برداری برای گردآوری اطلاعات استفاده شد که مبنای کار استفاده از دعاهای صحیفه سجادیه و تفاسیر و ترجمه های معتبر این صحیفه بود. و با استفاده از روش تحلیل محتوا به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شد.
    براساس یافته های این تحقیق، ایشان در نیایش های خود به شکلی ظریف و دقیق برخی ویژگی های ذاتی انسان را در حیطه تربیت اجتماعی برشمرده که عبارتند از: احسان، شرافت، غفلت پذیری، ضعف، تاثیرپذیری، کمال جویی، اندیشه ورزی و.... یافته های تحقیق نشان می دهد که مفهوم تربیت اجتماعی در صحیفه سجادیه همان یادگیری برقراری رابطه صحیح با مردم، با خدا و خود برای کسب رضایت خدا می باشد.
    کلیدواژگان: تربیت اجتماعی، مبانی، امام سجاد(ع)، صحیفه سجادیه
  • منصوره ابوالحسنی، معصومه اسمعیلی صفحه 147
    یکی از گرایشات مهم انسان ها، رسیدن به کمال و خودشکوفایی و دستیابی به موفقیت و پیروزی است. اکثریت جمعیت کنونی کشور ما را جوانان تشکیل می دهند و یکی از عوامل شادابی و نشاط، این جامعه جوان، کسب موفقیت در برهه های مختلف زندگی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه عوامل فردی و محیطی موثر در موفقیت از طریق تحلیل استعاره های موفقیت رتبه های برتر، متوسط و پذیرفته نشدگان آزمون سراسری انجام پذیرفت. برای این منظور، تعداد 150 نفر از داوطلبان کنکور سراسری سال 1387 شامل،50 نفر رتبه های برتر، 50 نفر رتبه های متوسط و 50 نفر نیز از بین پذیرفته نشدگان هر پنج گروه آزمایشی، داوطلبان آزمون سراسری سال 1387 با رتبه های بین 1 تا 20 در گروه برتر، رتبه های بین 1500-1000 در گروه متوسط و رتبه های بالاتر از 30000 گروه پذیرفته نشدگان، به روش نمونه برداری تصادفی ساده انتخاب شدند. استعاره های آزمودنی ها با روش تحلیل محتوا از نوع توصیفی، بررسی و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که گروه برتر، عوامل موفقیت خود را به عوامل فردی، گروه متوسط، به ترکیبی از عوامل فردی و محیطی و گروه پذیرفته نشدگان به عوامل محیطی نسبت داده بودند. عوامل موثر در موفقیت بین سه گروه مشابه بود و تنها عامل متفاوت، شرایط نامساعد بیرونی در گروه پذیرفته نشدگان است. با توجه به اینکه در پژوهش حاضر افراد موفق و ناموفق بر اساس رتبه های کنکور تعریف شده بود، نتایج مختص این گروه است و تعمیم آنها به سایر گروه ها باید با احتیاط صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: استعاره، موفقیت، عوامل فردی و محیطی
|
  • Elham. Ardalan , Masoud. Hosseinchari Page 1
    he main aim of this study was to investigate the mediation role of self-efficacy in predicting academic adjustment based on communication skills. The sample comprised 385 high school first graders students who were selected via cluster sampling procedure from two Education districts of Shiraz city. The research instruments were General self-efficacy, Communication skills, and Academic adjustment questionnaires. Data were analyzed using regression analysis. The overall findings indicated that communication skills were positive predictors of self-efficacy which in turn is a positive predictor of academic adjustment. In addition, communication skills via self-efficacy as a moderator variable, positively predicted academic adjustment. Also it was revealed that girls scored higher in communication skills test than boys did and there was no significant difference between boys and girls in self-efficacy and academic adjustment. The practical implications of these findings are discussed and the paper is ended with some suggestions for further research in this area.
    Keywords: Communication skills, Academic adjustment, Self efficacy, high school students
  • Fariba Imani Ghoshchi , Irandokht Fayyaz Page 29
    he purpose of this study is to investigate the national identity symbols of high school history and social science textbooks. To do this, the content analysis method was employed and entire pictures and questions of history and social science textbooks used in 1388-1389 were analyzed. The findings of this study indicated that national identity symbols have not been focused properly neither, in educational organization which has essential role in student's identity access process nor in textbooks which are the center of attention in schools. Although the long presence of students in school and present assignments in textbooks are very good opportunities for managers and educational planners to be used in identity giving process, but it is not used properly. In a society where the non school books have no place in family basket, attractive content of textbooks would be very effective to present facts like national identity and to attract teenagers to study these books.
    Keywords: symbol, national identity, national symbols, textbooks, high school
  • Mojtaba Tamadoni , Mohammad Hatami , Hadi Hashemi Razini Student) Page 65
    he aim of this study was to examine the relationship between general self efficacy, academic procrastination and academic achievement in university students. 161 male and 228 female students completed the general self efficacy scale (Sherer and Madox, 1982) and academic procrastination scale (Solomon and Rathblom, 1984). The results showed that the average scores of male students were lower than of female students. The comparison of norms in procrastination scores on the academic functions in this study and previous research also showed that in all cases it was higher than previous norms. Pearson`s correlation showed that there is a meaningful and negative relationship between general self efficacy, academic procrastination and academic achievement of in university students. However, the multi variables analysis of variance revealed no statistically meaningful relationship among these groups.
    Keywords: General self efficacy, academic procrastination, academic achievement, university students
  • Alireza Pirkhaefi Ahmad Borjali , Ali Delavar , Hossain Eskandari Page 87
    he literature area of mental health do not have any comprehensive view showing creativity and self efficacy and coping are important in mental health. This research conducted for determination structural relations of creativity, self efficacy and coping with mental health in order to comply an integrated model. The sample was 120 students of Tehran universities who were selected with random sampling of cluster multi-stage method. The research plan was correlation and use to multiple regression and LISREL method. The instruments were Torrance' test creative thinking, Goldberg' mental health questionnaire, Lazaru's coping scale and Shirer's self efficacy scale that those psychometric index’s were valid. Multiple regression analysis showed that the relationship between creativity, self efficacy and coping was positive and significant. Also, there was a negative and significant relationship between creativity, self efficacy and coping with mental health. Good fitness models showed that the relationship between creativity and self efficacy with mental health, and coping and self efficacy with mental health was also significant.
    Keywords: structural relation, creativity, self efficacy, coping, mental health
  • Mina Shamsoulahrar , Madjid Saffarinia , Hossain Zare Page 107
    rocrastination means to have intentional delay in carrying out responsibilities. The main purpose of this study was to investigate the effect of training overcoming procrastination on decreasing pupil's procrastination and increasing their educational performance in turn. The sample included 46 elementary pupils were selected using random sampling method. The content of overcoming procrastination was trained to sample group. Researcher-made 25 item questionnaire was used to evaluate the amount of procrastination and pupil's grade point averages were used in order to evaluate the their educational performance. After gathering and analyzing the data, it was showed that training overcoming procrastination on procrastination caused decreasing on procrastination by using covariate analysis and also in comparison with control group; increasing educational performance of experimental group.
    Keywords: procrastination, educational performance, pupils, training
  • Fereshteh. Mollasalmani , Ali. Ghaemi , Saeid Beheshti Page 119
    he aim of this research is to investigate the basics of social education from Imam Sajjad `s viewpoint in Sahifeye Sajjadieh. In approaching to this aim, first we analyzed the meaning of social education with more emphasis on Sahifeye Sahifeye Sajjadieh in a way that provide a determined structure for bringing out and stating basics of social education from Sahifeh. In this investigation, library and sample taking method for gathering of information were used which were a foundation for application of prays in Sahifye Sajjadieh and authoritative. Translations and interpretations was also used taking the advantages of analyzing contents method. This investigation is going to answer the following two questions: (1) what does the social education mean according to Imam Sajjad? (2) What are the basics of social education? According to the obtained results of this study, he has considered all different parts of social education in his worships that included: Morals, relationships, family, rights, social supervising, crime and judging and between his worships in an intricate and exact method he has enumerated some internal features of mankind like: generosity, dignity, negligence, weakness, to influence one, perfectionism, to speculate, etc.
    Keywords: social education, basics, Imam sajjad, Sahifeye Sajjadieh
  • Mansoureh Abolhasani , Masoumeh Esmaeli Page 147
    ne of the most important needs of human is achievement to perfection, accomplishment and success. Significant part of our country population is related to young people and one of the factors to maintain young people fresh is achievement to success during various stages of life. The present research is performed with the goal of comparative evaluation of success metaphors among top grades, middle grades and who were not accepted in university entrance exam of 2008. Therefore, 150 candidates of university entrance exam of 2008 have been selected (50 top grades, 50 middle grades and 50 unaccepted from 5 test groups). By this, from top grades of 1-20, and from middle grades of 1000-1500 and from who were not accepted as above 30000, the persons have been selected by sampling method. Then, metaphors were evaluated using content analysis method, descriptive type. Therefore, below results have been archived: Top grades noted to individual factors, middle grades noted to individual and environmental factors and who were not accepted noted to environmental factors. Also, among effective factors to the success of these three groups, the external unfavorable conditions were meaningful to who were not accepted and other factors were common among them. As successful and unsuccessful people are defined based on university entrance exam grades, these results are specified to these groups and not generalized to other groups with different success definition and any conclusions should be provided as conservative.
    Keywords: Metaphor, success, individual, environmental factors