فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هفتم شماره 22 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین جعفری ثانی، حمیده پاک مهر، علیرضا عقیلی صفحه 1
    بسیاری از دانش آموزان معتقدند درس فیزیک، یک موضوع انتزاعی است که یاد گرفتن آن مشکل می باشد. لذا باور فراگیران به توانایی خود در زمینه حل مسائل فیزیک یک ضرورت است. در این میان استفاده از راهبردهای یاددهی- یادگیری فعال، مورد تاکید بسیار می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر روش تدریس کاوشگری بر باورهای خودکارآمدی دانش آموزان در حل مسائل درس فیزیک صورت پذیرفت. این پژوهش، شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه شهر فریمان (واقع در استان خراسان رضوی) در سال تحصیلی 90-89 می باشند. نتایج آزمون t همبسته در زمینه بررسی اثرگذاری الگوی کاوشگری بر میزان خودکارآمدی نشان داد که بین میانگین نمرات در پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (001 /0p<،44/4-= t) به طوری که میانگین نمرات خودکارآمدی دانش آموزان مورد بررسی و سایر مولفه های آن در پس آزمون از میانگین نمرات در پیش آزمون بیشتر بود. با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که ارائه الگوی کاوشگری، عملکرد دانش آموزان را در زمینه خودباوری نسبت به توانایی هایشان در خصوص حل مسائل درس فیزیک، افزایش می دهد. لذا بکارگیری این الگو در تدریس درس فیزیک توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کاوشگری، خودکارآمدی، تدریس، درس فیزیک، برنامه درسی
  • عباس ابوالقاسمی، پروین بیگی، محمد نریمانی صفحه 21
    اضطراب امتحان شامل تجربه ناخوشایند نگرانی و هیجان پذیری در موقعیت های ی است که فرد امتحان و یا ارزیابی را احساس می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی دو روش آموزشی شناختی– رفتاری و مهارت های تنظیم هیجان بر خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان بود. این مطالعه از نوع آزمایش میدانی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه است. نمونه این پژوهش 60 دانش آموز دارای اضطراب امتحان بود که به طور تصادفی از میان دانش آموزانی که به عنوان مبتلا به اضطراب امتحان تشخیص داده شده بودند، انتخاب گردیدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. دو تکنیک برای آموزش دانش آموزان بکار برده شد: آموزش شناختی- رفتاری و آموزش مهارت های تنظیم هیجان. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی، پرسشنامه اضطراب امتحان، مقیاس خودکارآمدی و آزمون شخصیتی کالیفرنیا استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که هر دو روش شناختی- رفتاری و مهارت های تنظیم هیجان، در کاهش اضطراب امتحان و افزایش خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان به طور معنی داری موثر بوده اند. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه آموزش راهبردهای شناختی- رفتاری و مهارت های مقابله با هیجان ها در پیشگیری از اضطراب امتحان و ارتقاء سلامت روان دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، آموزش شناختی، رفتاری، آموزش مهارت های تنظیم هیجان، خودکارآمدی، سازگاری تحصیلی
  • عبدالله معتمدی، مریم شاهنده صفحه 43
    هدف از این تحقیق بررسی اثر توجه، سطوح پردازش و سبک های یادگیری بر حافظه آشکار و ناآشکار بود. به این منظور 200 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشکده فنی و مهندسی و علوم انسانی دانشگاه پیام نور مرکز اهواز با روش نمونه گیری تصادفی بر اساس لیست اسامی دانشجویان هر رشته/ گرایش انتخاب شدند. این پژوهش نوعی مطالعه تجربی به روش طرح مربع بودن بود. که اجرای آن طی چهار مرحله به صورت انفرادی اجرا شد. در مرحله اول آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه سبک های یادگیری به چهار گروه تقسیم شدند. در مرحله دوم، برنامه رایانه ای مشتمل بر 20 واژه پربسامد نشان داده شد و سپس در مرحله سوم گروه آزمودنی ها در شرایط توجه متمرکز یا تقسیم شده و پردازش سطحی یا معنایی، آزمون بازشناسی برای سنجش حافظه آشکار انجام شد و در مرحله چهارم نیز آزمون تکمیل کردن ریشه کلمات برای سنجش حافظه ناآشکار را تکمیل نمودند. نتایج بدست آمده نشان داد که: بالاترین عملکرد حافظه آشکار مربوط به توجه متمرکز درسطح پردازش معنایی سبک یادگیری واگرا است و کمترین عملکرد حافظه آشکار در گروه توجه تقسیم شده درسطح پردازش سطحی سبک یادگیری انطباق یابنده است. برخلاف حافظه آشکار، عملکرد حافظه ناآشکار از توجه و سطوح پردازش تاثیر نپذیرفته است و در سبک های مختلف متفاوت می باشد و این در حالی است که حافظه آشکار در شرایط توجه تقسیم شده و پردازش سطحی به کمترین میزان می رسد.
    کلیدواژگان: توجه، سطوح پردازش، سبک های یادگیری، حافظه آشکار، حافظه ناآشکار
  • سید حسین موسوی، محسن طالب زاده نوبریان، غلامرضا شمس مورکانی صفحه 65
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه رابطه بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی است. جامعه آماری آن معلمان دوره متوسطه شهرستان زنجان در سال تحصیلی 89-88 به حجم 234 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. آزمودنی ها به دو پرسشنامه خود گزارش دهی هوش معنوی گینک (SISRI-24) و رفتار شهروندی سازمانی پادساکوف و همکاران (1990) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش معنوی کل با رفتار شهروندی سازمانی کلی معلمان همبستگی مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین مولفه های هوش معنوی (تفکر انتقادی وجودی، آگاهی متعالی، معناسازی شخصی و گسترش خودآگاهی) می توانند مولفه نوع دوستی و وظیفه شناسی معلمان را تبیین و مولفه های تفکر انتقادی وجودی، آگاهی متعالی و معنا سازی شخصی می توانند مولفه احترام و رفتار شهروندی سازمانی کلی معلمان را پیش بینی کنند. مولفه های پیش بین معنا سازی شخصی و آگاهی متعالی، مولفه بردباری و مولفه های پیش بین گسترش خودآگاهی و تفکر انتقادی وجودی می توانند آداب اجتماعی معلمان را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رفتار شهروندی سازمانی، معلمان دوره متوسطه
  • کامران گنجی، مهرداد نوابخش، رزیتا ذبیحی صفحه 95
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ارتباط بین سبک های هویت و سلامت اجتماعی با رفتار کمک طلبی دانش آموزان دختر مقطع پیش دانشگاهی انجام شد. گروه نمونه عبارت بودند از: 131 نفر دانش آموز دختر مقطع پیش دانشگاهی شهر تهران که در سال تحصیلی89-1388 مشغول به تحصیل بوده و با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه هویت برزونسکی (1989)، پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (1998) و پرسشنامه رفتار کمک طلبی رایان و پینتریچ (1997) استفاده شد. داده های پژوهش با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان دادکه، از بین مولفه های پنجگانه سلامت اجتماعی(انسجام، پذیرش، مشارکت، شکوفایی و انطباق) پذیرش اجتماعی همراه با هر سه سبک هویت (اطلاعاتی، هنجاری و اجتنابی) می توانند اجتناب از کمک طلبی دانش آموزان را پیش بینی کنند. به طوری که متغیرهای پذیرش اجتماعی، سبک هویت هنجاری و اطلاعاتی نقش کاهشی و متغیر سبک هویت اجتنابی در تغییرات اجتناب از کمک طلبی دانش آموزان در درس ریاضی نقش افزایشی داشته اند. از بین هشت متغیر پیش بین، پنج متغیر مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، سبک هویت اجتنابی، سبک هویت هنجاری، و سبک هویت اطلاعاتی می توانستند، پذیرش کمک طلبی دانش آموزان در درس ریاضی را پیش بینی نمایند. متغیرهای انسجام اجتماعی، انطباق اجتماعی و پذیرش اجتماعی، نقشی در تبیین پذیرش کمک طلبی نداشتند. مشارکت اجتماعی با بیشترین سهم، تقریبا 7/11 درصد از تغییرات مربوط به پذیرش کمک طلبی دانش آموزان در درس ریاضی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، سلامت اجتماعی، رفتار کمک طلبی، دانش آموزان پیش دانشگاهی
  • خسرو رشید، ابوالقاسم یعقوبی، رسول کرد نوقابی صفحه 125
    پرسش شفاهی کلاسی بخش جدا نشدنی فرایند آموزش کلاسی است و در شکل مناسب آن می تواند اثرات خوبی بر یادگیری دانش آموزان داشته باشد. این پژوهش برای بررسی تاثیر شیوه ی طرح پرسش شفاهی کلاسی بر یادگیری درس ریاضی و علاقه دانش آموزان به این درس انجام شد. 25 کلاس درس ریاضی پسرانه سال اول مقطع متوسطه مدارس روزانه دولتی پسرانه پنج منطقه شهر تهران که توسط 5 آموزگار (هر آموزگار5 کلاس) اداره می شدند، مورد بررسی قرار گرفت. به آموزگاران آموزش داده شد که 4 روش مختلف پرسش شفاهی کلاسی را در4 کلاس مختلف به کار برند و دریکی از کلاس ها نیز به عنوان گروه گواه از پرسش شفاهی کلاسی استفاده نکنند. 4 روش به کار برده شده عبارت بودند از:1- طرح پرسش های با سطح شناختی بالاتر از دانش. 2 -اصلاح پاسخ دانش آموزان و دادن بازخورد به آنان. 3- انتخاب پاسخگو پس از طرح سوال و دادن زمان فکر کردن برای پاسخگویی. 4- پرسش شفاهی کلاسی بدون کاربرد سه روش پیشین. پس از10جلسه اجرای این روش های آموزشی، آزمون ریاضی و پرسشنامه علاقه سنج اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تجزیه و تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که هرگاه پرسشی مطرح شود و پس از آن 5 ثانیه فرصت فکر کردن به همه دانش آموزان داده شود و سپس یکی از آنان به صورت تصادفی برای پاسخ دادن انتخاب شود و به او نیز5 ثانیه فرصت پاسخگویی داده شود، میزان یادگیری دانش آموزان به طور معناداری بیشتر از دانش آموزانی است که در آن پاسخگو پیش از طرح پرسش انتخاب می شود یا از پرسش شفاهی کلاسی استفاده ای نمی شود. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمره ریاضی تمامی گروه های آزمایشی بیشتر از گروه گواه بود، اگر چه این تفاوت ها در سطح 95% معنی دار نبودند. همچنین بین میزان علاقه دانش آموزان گروه های بدون پرسش کلاسی و نحوه انتخاب پاسخگو نسبت به درس ریاضی تفاوت معناداری دیده شد. روش پرسش شفاهی کلاسی در صورتی که به درستی اجرا شود می تواند اثرات مطلوبی بر یادگیری و علاقه دانش آموزان نسبت به درس ریاضی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پرسش کلاسی، پرسش شفاهی، آموزش ریاضی، یادگیری، علاقه
  • محمود نجفی، غلامرضا دهشیری، منصوره شیخی، سولماز دبیری صفحه 155
    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش حرمت خود و مولفه های تنهایی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. نمونه پژوهش شامل 281 نفر(141 پسر و 140 دختر)بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به مقیاس تنهایی و حرمت خود کوپر اسمیت پاسخ دادند. نتایج نشان داد که حرمت خود و احساس تنهایی نقش معنی داری در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دارند. همچنین بین حرمت خود و احساس تنهایی ارتباط منفی و معنی داری مشاهده شد. یافته دیگر پژوهش این بود که میانگین نمرات احساس تنهایی و نشانه های عاطفی احساس تنهایی دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود. این یافته ها بیانگر نقش و اهمیت نیاز حرمت خود به عنوان مسیری بالقوه در کمک به دانش آموزان برای مقابله با تجارب تنهایی اجتماعی– عاطفی و پیشرفت تحصیلی است.
    کلیدواژگان: حرمت خود، احساس تنهایی، پیشرفت تحصیلی
|
  • H. Jafari Sani, H. Pakmehr. A. R. Aghili Page 1
    Background
    Many students believe that Physic's teaching is an abstraction that is difficult to learn. Therefore, this is necessary for learner's utmost good faith to their ability to solve problems in Physics.
    Objective
    This study aims to probe the effectiveness of searching model on student's self-esteem beliefs in solving Physics problems.
    Method
    This study is quasi-experimental design of pretest-posttest with two control groups. The statistic society includes all the basic high school male students of Fariman town in Khorasan Razavi province, in the academic of year 2011-2012.
    Results
    Paired t-test results on the effectiveness of the pattern on the search showed that the rate of self-efficacy scores between the pretest and posttest in experimental group is significantly different from (t= -4.44, p<0/001), so knowledge of self-efficacy scores of experimental group and the other components of the test scores were higher in pre-test.
    Conclusion
    Given the above findings, we conclude that the search pattern, self-esteem of students in their ability to solve problems in Physics teaching, was increased. Therefore, employing this model in teaching high school students is recommended.
    Keywords: Search, self, esteem, teaching methods, Physics, curriculum
  • A. Abolghasemi, P. Beygi, M. Narimani Page 21
    Background
    Test anxiety involves the unpleasant experience of worry and emotionality in situations where the person feels he or she is being evaluated.
    Objective
    The aim of the present research was to compare the efficacy of trainings of cognitive-behavior and emotion regulation skills on self-efficacy and academic adjustment of students with test anxiety.
    Method
    This study was an experimental research with pre-test and post-test and control group. The sample of consisted of 60 girls with test anxiety randomly selected from the subjects who were diagnosed as with test anxiety. Subjects were assigned randomly to two experimental groups and one control group. Two techniques were used for training: cognitive-behavior training and emotion regulation skills training. The instruments employed in this research were Clinical interview, Test Anxiety Inventory, Self-efficacy Scale and California test personality.
    Results
    The results showed that two methods training cognitive-behavior and emotion regulation training were significantly effective in reducing test anxiety and increasing self-efficacy and academic adjustment.
    Conclusion
    The important implication is about training of cognitive-behavior strategies and skills coping with emotions in prevention of test anxiety and improvement psychology health of student.
    Keywords: Test anxiety, cognitive, behavioral training, emotion regulation skills training, self, efficacy, academic adjustment
  • A. Motamedi, M. Shahandeh Page 43
    Background
    explicit and implicit memories are two types of long-term memory which have an important role in our daily life and cognitive activities. Here, the effect of attention, processing level and learning style on these two memories are in consideration.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of attention, processing level and learning style on explicit and implicit memories.
    Method
    The research population comprised 200 university students at Science, Engineering and Human sciences faculties of Ahwaz University. This study was an experimental research which conducted in four stages. At first stage, participants were divided into four groups by taking Learning Style Inventory. At Second stage, The participants were shown a task contain of 20 frequent words, At third stage, participant on Focused or Divided Attention and Shallow or Deep levels of processing situations completed the Recognition Test of Explicit memory. At fourth stage, they completed Word-fragment Completion Test of Implicit Memory.
    Results
    Results showed that the highest score of explicit memory belong to Focused attention on deep level of processing situation of Divergent learning styles. The lowest score of explicit memory belong to Divided attention on shallow level of processing situation of accommodate learning styles. The attention and level of processing had no effect on functions of implicit memory and were different on learning styles, but the explicit memory had lowest scores on divided attention and shallow level of processing.
    Conclusion
    These results suggest some considerations regarding the impacts of attention, processing level and learning style in explicit and implicit memories which will be discussed in this article.
    Keywords: attention, processing level, learning style, explicit memory, implicit memory
  • S. H. Mousavi, M. Talebzadeh Nobarian, G. Shams Mourkani Page 65
    Background
    Spiritual intelligence has become one of important issues in psychological investigations. The present study considers its relationship with teacher's organizational citizenship behavior.
    Objective
    The purpose of the present study was to examine the relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior.
    Method
    234 teachers of high school in Zanjan city were selected by cluster randomly sampling method. They responded two questionnaires: King Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (SISRI-24) and Podsakoff and et al Organizational Citizenship Behavior (1990). Data were analyzed through Pearson correlation and stepwise regression methods.
    Results
    The results revealed that, there was significant and positive relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior. The components of spiritual intelligence (critical existential thinking, personal meaning production, transcendental awareness, conscious state expansion) explain teacher’s duty and altruist. The components critical existential thinking, personal meaning production and transcendental awareness explain teacher’s respect and overall OCB. The components personal meaning production and transcendental awareness explain teacher’s patience. Also, the components conscious state expansion and critical existential thinking predict teacher’s social customs.
    Keywords: spiritual intelligence, organizational citizenship behavior, high school teachers
  • K. Ganji, M. Navabakhsh, R. Zabihi Page 95
    Background
    The nature of help-seeking behavior is complex and multidimensional and has been investigated by researchers from various disciplines such as sociology, psychology.
    Objective
    The aim of this research was to study the relationship between identity styles and social well-being with help-seeking behavior of high school students in mathematic subject.
    Method
    The sample includes 131 high school students in Tehran city in the academic year of 1388-89. They were selected by multiple step cluster sampling method. The research instruments were Identity Styles Inventory of Berzonsky (1989), Social Well-Being Inventory of Keyes (1998), and Help-Seeking Inventory of Rayan & Pintrich (1997). Data were analyzed by Pearson correlation and linear multiple regression.
    Results
    Results showed that social acceptance among five components of social well-being (solidarity, acceptance, participation, actualization, and adaptation) with all three identity styles (informational, normative, and diffuse / avoidant) could predict avoiding help-seeking in students. Thus, social acceptance, normative and informative identity styles had decreasing role, and avoidant identity style had increasing role in changes of students in mathematic. Among eight predict variables, five variables includes social participation, social actualization, avoidant, formative and informational identity styles could prediction help-seeking behavior of students in mathematic. Social solidarity, social adaptation, and social acceptance hadn’t any role in explaining of help-seeking.
    Conclusion
    Based on these findings, we can suggest some practical implications regarding student's help-seeking behavior in mathematic
    Keywords: identity styles, social well, being, help, seeking behavior, high school students
  • K. Rashid, A. Yaghobi, R. K. Noghabi Page 125
    Background
    Oral classroom questioning is a part of educational process and have a positive effect on learning if can be applied correctly.
    Objectives
    The purpose of this study was to investigate and compare the effects of several oral questioning techniques on learning mathematics and on student’s interest toward mathematics.
    Methods
    For this,25 mathematics class of high school male students from 5 educational field of Tehran city were selected(5 class from each field that had the same teacher).Teachers were thought that perform one of this procedures in each classes:1-class without classroom questioning,2-class with high cognitive level questions(upper than knowledge level),3-class with feed back for questions,4-class with selecting students for answering several seconds after explaining the question,5- class with questions in knowledge level, without feedback and selecting students for answering before explaining the question. After teaching mathematics in these ways for 10 sessions, a math exam and an interest questionnaire about math carried out. Data were analyzed with analyze variance and follow-up tests.
    Results
    Results indicated that when students select for answering the question several seconds after explaining the question, the rate of learning is meaningfully more than the time that there isn,t any classroom questioning or when classroom questioning perform with questions in knowledge level, without feedback and selecting students for answering before explaining the question. Also, there was a meaningful different between interest of students without classroom questioning and students with selecting students for answering several seconds after explaining the question.
    Conclusion
    If oral classroom questioning can be applied professionally correct, it has a positive effect on Math learning and liking.
    Keywords: Classroom Questioning, Oral Question, Mathematics, learning, Interest
  • M. Najafi, Gh. Dehshiri, M. Sheykhi, S. Dabiri Page 155
    Objective
    the main aim of this research was to study the role of self- esteem, components of loneliness in prediction of students’ academic achievement.
    Method
    The sample was 281 students (141 boys, and 140 girls) which were selected by clustering random sampling. The subjects were asked to answered the Loneliness Fillings Scale and Kooper Smith’s self-esteem Questionnaire.
    Results
    The results showed that self-esteem and loneliness were significant predictors on academic achievement. Also, there was negative significant correlation between self esteem and loneliness. Other results showed that the mean scores of self esteem and affective symptoms of loneliness of girls were significantly higher than the boys’ mean scores.
    Conclusion
    in sum, the results represented the importance and the role of need to self-esteem as a potential variable for helping to students in order to cope with their affective-social loneliness experiences and academic achievement.
    Keywords: self esteem, loneliness, academic achievement, students