فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هشتم شماره 26 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا مراد صحرایی، شراره خالقی زاده صفحه 1
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی می باشد و به شناسایی راهبردهای یادگیری زبان فارسی (به عنوان زبان دوم) در میان فارسی آموزان خارجی می پردازد. راهبردهای یادگیری زبان عملکردهایی هستند که استفاده از آنها از سوی دانش آموز فرآیند یادگیری را آسان تر، سریع تر، لذت بخش تر و موثرتر ساخته، انتقال یادگیری به موقعیت های جدید را ممکن می سازد (آکسفورد، 1990). بر اساس پژوهش های مختلف، استفاده از این راهبردها در یادگیری مهارت های زبان تاثیر بسزایی دارد. در حوزه آموزش و یادگیری زبان انگلیسی و همچنین در زبان های مختلف راهبردهای یادگیری زبان مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته اند ولی در زبان فارسی به بررسی راهبردهای شناختی و فراشناختی (و اکثرا در میان فارسی زبانان) اکتفا شده است. لذا ضروری به نظر می رسید که در حوزه آموزش زبان فارسی (به عنوان زبان دوم) به خارجی ها نیز راهبردهای یادگیری شناسایی شوند. در این خصوص، پژوهش حاضر بر مبنای پرسشنامه راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (1990) انجام شد.ابتدا نسخه 50 سوالی پرسشنامه به زبان فارسی ترجمه گردید. سپس طی یک آزمون آزمایشی و با استفاده از 30 فارسی آموز پایایی آن محاسبه شد. آلفاکرونباخ کل آزمون 0.80 بود.به دلیل پایین بودن میزان آلفاکرونباخ در برخی از بخش ها، اصلاحاتی در پرسشنامه صورت گرفت. بدین منظور، واژه های دشوار را در برخی سوالات (با توجه به نظر زبان آموزان) حذف و از واژه های آسان تری استفاده کردیم. لذا در پژوهش اصلی از پرسشنامه اصلاح شده استفاده گردید. در این خصوص، 156 فارسی آموز خارجی از دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) به پرسشنامه اصلی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار اس پی اس اس تحلیل گردید. نتایج نهایی پژوهش نشان داد که فارسی آموزان راهبردهای یادگیری زبان فارسی را گاهی (به طور متوسط) به کار می برند. همچنین طبق نتایج پژوهش می توان دریافت که فارسی آموزان برای یادگیری زبان فارسی (به عنوان زبان دوم) راهبردهای فراشناختی را بیشتر به کار می برندو از راهبردهای حافظه ای کمتر از راهبردهای دیگر استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، آموزش زبان فارسی، آموزش راهبردی، مهارت های زبانی
  • الهه امینی فر، کبری بهاءلو هوره صفحه 35
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور یافتن مفاهیم تشکیل دهنده تبدیلات لاپلاس و رابطه بین آنها جهت ارائه مناسب آموزش این مبحث و یادگیری معنادار دانشجویان انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نوع بنیادی به شمار می آید. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان رشته های علوم پایه و فنی- مهندسی دانشگاه آزاد نجف آباد در سال تحصیلی 90-89 است. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای108 دانشجو انتخاب و در آزمون شرکت کردند. مطابق با سطوح یادگیری بلوم، جدول هدف- محتوا تنظیم و سوالات آزمون براساس این جدول طراحی گردید. روایی سوالات آزمون توسط سه نفر از اساتیدی که تجربه تدریس مبحث مربوطه را داشتند، مورد تایید قرار گرفت. پایایی این سوالات با توجه به آلفای کرونباخ (817/0) برای هماهنگی درونی سوالات مورد بررسی قرار گرفت. سپس مدل ساختاری مفاهیم تشکیل دهنده مبحث تبدیلات لاپلاس و روابط بین آن ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد که اثرات مستقیم بین مولفه های دانش تعاریف و دانش قوانین (05/0>p)، دانش تبدیل معکوس و قضایای تکمیلی (05/0>p)، دانش تبدیل معکوس و کاربردها (05/0>p)؛ و قضایای تکمیلی و کاربردها (05/0>p) معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان می دهند که برای رسیدن به یادگیری معنادار توجه به ارتباط این مفاهیم و به خصوص مفهوم کاربردها حائز اهمیت است، زیرا زمانی یادگیری به شکل معنادار صورت می گیرد که بتوان مفاهیم یادگرفته شده را به صورت کاربردی و عملی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: یادگیری معنادار، مدل یابی، تبدیلات لاپلاس
  • خدیجه علی آبادی صفحه 45
    سرعت افزایش اطلاعات در کلیه رشته ها نیاز به بازنگری مداوم در برنامه های درسی را امری حیاتی نموده است. از آنجا که معمولا توقع می رود دانشگاه ها در به روز بودن اطلاعات جزء نهادهای پیش کسوت باشند بازنگری در برنامه های درسی دانشگاه ها یک باید است. مخصوصا در رشته تکنولوژی آموزشی که مجبور است در نوآوری و استفاده از امکانات جدید پیشرو باشد. بازنگری برنامه درسی گرایش تکنولوژی آموزشی به منظور دستیابی به اهداف زیر صورت گرفته است: 1. بررسی برنامه موجود و تعیین واحدهای دروس پیش دانشگاهی، عمومی، اصلی، تخصصی، اختیاری، و پیش نیازهر کدام. 2. تعیین اطلاعات مربوط به دروس تخصصی، اختیاری و پیش دانشگاهی 3.برای هدف اول برنامه درسی دوره کارشناسی علوم تربیتی، گرایش تکنولوژی آموزشی بررسی شد.برای رسیدن به هدف دوم اقدامات زیر صورت گرفت: 1.جستجوی کتابخانه ای و اینترنتی برای جمع آوری اطلاعات درباره دوره های تحصیلی تکنولوژی آموزشی از دانشگاه های معتبر جهان. 2.نظر سنجی از اساتید دانشگاهی متخصص در رشته 3. نظر سنجی از دانشجویان کارشناسی ارشد 4. نظر سنجی از دانشجویان شاغل به تحصیل در این رشته 5. بررسی نتایج سمینارهای تکنولوژی آموزشی 6. بررسی صورت جلسات شورای عالی برنامه ریزی و نتیجه به صورت فهرست دروس ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی آموزشی، یازنگری، برنامه درسی
  • کریم سواری، عبدالکاظم نیسی صفحه 69
    هدف
    بنا به شواهد پژوهشی، گرایش به تکالیف درسی در موفقیت تحصیلی دانش آموزان تاثیر گذار بوده و به همین مناسبت در تحقیق حاضر ارتباط خود تنظیمی تحصیلی و خود اثربخشی با گرایش به تکالیف درسی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    تحقیق حاضر توصیفی – از نوع همبستگی است و دانش آموزان دختر و پسر آموزش و پرورش ناحیه یک اهواز جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده اند که از بین آنان150 نفر (70 پسر و 80 دختر) به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساخته راهبردهای خود تنظیمی تحصیلی، گرایش به تکالیف درسی و خود اثربخشی اولندیک (1984) استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین خود تنظیمی تحصیلی و خود اثربخشی با گرایش به تکالیف درسی همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین دو متغیر پیش بین فقط خودتنظیمی تحصیلی توانست گرایش به انجام تکالیف درسی را پیش بینی کند.
    نتایج
    تحقیق حاضر نشان داد که از طریق خود تنظیمی تحصیلی می توان گرایش به تکالیف درسی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: خود تنظیمی تحصیلی، خود اثربخشی، گرایش به تکالیف درسی
  • زهره زبرجدیان، محمدرضا نیلی احمدآبادی صفحه 83
    این مطالعه ی شبه تجربی با هدف مقایسه تاثیر آموزش برمبنای نقشه مفهومی با روش تلفیقی در یادگیری درس علوم دانش آموزان پایه سوم استان البرز صورت گرفته است. تعداد 4 دانش آموز پایه سوم به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در 2 گروه گواه و آزمایش کاربندی شدند. پس از اجرای پیش آزمون، هر دو گروه به مدت 12جلسه و در طول 3ماه به ترتیب تحت آموزش با روش آموزش تلفیقی و روش نقشه مفهومی قرارگرفته و سپس پس آزمون اجراگردید. برای جمع آوری داده ها از یک آزمون پیشرفت تحصیلی برای ارزشیابی حیطه های دانش و یادگیری معنی دار دانش آموزان در درس علوم استفاده گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار spss و با آزمونt با نمونه های زوج و مستقل مورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفت و نشان داد در داخل گروه ها، بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون هر گروه در 2 آزمون «دانش و یادگیری معنادار» تفاوت معنی دار بوده است. یعنی هر دو روش آموزشی در ارتقای دانش و یادگیری معنی دار دانش آموزان موثر بوده است. همچنین اختلاف میانگین نمرات پس آزمون دانش و یادگیری معنی دار گروه آزمایش بیشتر از گروه گواه بود ولی آزمون آماری t مستقل تفاوت معنی داری را در سطح دانش نشان نداد، این اختلاف میانگین ها تنها در بعد یادگیری معنی دار، از نظر آماری معنی دار بود. پس روش آموزش نقشه های مفهومی در مواردی که نیاز به یادگیری عمیق و سطح بالا از مطالب درسی وجوددارد، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: روش های آموزشی، روش نقشه های مفهومی، روش تلفیقی، یادگیری معنادار، ارزشیابی ساخت گرایانه، فرایندیاددهی و یادگیری
  • حسن ملکی، علی دلاور، غلامعلی احمدی، محسن حاجی‎تبار فیروزجایی صفحه 105
    پژوهش حاضر میزان همخوانی برنامه ‎درسی قصد ‎شده، اجرا‎ شده و کسب ‎شده مطالعات اجتماعی سال اول دبیرستان در شهر تهران را مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش از نوع پژوهش‎های توصیفی- تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل، اعضای شورای برنامه ریزی مطالعات اجتماعی، مدیران، معلمان، سرگروه های آموزشی و دانش‎آموزان سال اول دبیرستان بوده است. حجم نمونه پژوهش شامل 20 مدیر، 200 دانش آموز، 19 سرگروه آموزشی مطالعات اجتماعی شهر تهران، 60 دانش آموز به عنوان نمایندگان گروه های دانش آموزان و 52 معلم بودند. برای معلمان و مدیران، دانش‎آموزان و نمایندگان دانش‎آموزان از روش نمونه‎گیری تصادفی خوشه‎ای چند مرحله‎ای استفاده شد. داده های مورد نیاز بر اساس مطالعه و تحلیل کلیه اسناد مربوطه به برنامه ریزی مطالعات اجتماعی، نظر سنجی از اعضای شورای برنامه ریزی مطالعات اجتماعی، مدیران، معلمان، سرگروه های آموزشی، دانش‎آموزان، اجرای آزمون دانشی، مهارتی و نگرشی، میانگین نمرات مستمر و پایانی و مشاهده 20 کلاس درس مطالعات اجتماعی در شهر تهران گردآوری شده است. نتایج این پژوهش، ضمن ارائه تصویری روشن از برنامه درسی مطالعات اجتماعی در سه مرحله یاد شده حاکی از آن است، با آن‎که برنامه درسی مطالعات اجتماعی طرح نسبتا مناسبی دارد، اما در مرحله اجرا با مشکلات متعددی مانند ناکافی بودن آموزش معلمان، عدم دسترسی به امکانات مورد نیاز برای آموزش، سنگینی محتوا و... روبه رو است. همچنین بر اساس بررسی نمرات دانش‎آموزان در طول سال تحصیلی و نتایج سه آزمون دانشی، مهارتی و نگرشی، عملکرد دانش‎آموزان در آزمون دانشی خوب بوده، اما آزمون مهارتی در حد رضایت بخش بوده عملکرد دانش‎آموزان در آزمون نگرشی ضعیف بوده است. بنابراین با توجه به ضعف‎های مشاهده شده در اجرا و همچنین تحقق نیافتن هدف‎های نگرشی و مهارتی، لازم است شورای برنامه ریزی مطالعات اجتماعی، مدیران و معلمان با تلاش بیشتر، راهکارهای مناسب در زمینه کاهش ناهماهنگی ها موجود در سه برنامه درسی قصد‎شده، اجرا‎شده و کسب‎شده مطالعات اجتماعی سال اول دبیرستان ارائه دهند.
    کلیدواژگان: برنامه ‎درسی، برنامه‎ درسی قصد شده، برنامه ‎درسی اجرا ‎شده، برنامه‎ درسی کسب ‎شده
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، اسکندر فتحی آذر، پروانه علایی صفحه 151
    قلدری یک نوع خشونت سطح پائین به شمار می آید که اخیرا مورد توجه پژوهشگران و روان شناسان حیطه ی تربیتی قرار گرفته است و به دو صورت نمود می یابد: قلدری سایبری و سنتی. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شیوع قلدری و رابطه ی آن با کیفیت ارتباط معلم- دانش آموز در بین نوجوانان دختر مقطع راهنمایی مدارس دولتی شهر تبریز و نیز، مقایسه ی این متغیرها در پایه های مختلف تحصیلی دانش آموزان انجام شد. برای تحقق اهداف این پژوهش توصیفی- رابطه ای، 397 دانش آموز دختر مدارس راهنمایی شهر تبریز (90-1391) با شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و به مقیاس قلدری (BS، پاتچین و هیندوجا، 2011) و پرسشنامه ی ارتباط معلم– دانش آموز (IT-SR، مورری و زوواک، 2011) پاسخ گفتند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS، میزان بروز رفتار قلدری در یک ماه اخیر را 2/64 % بدست آورد. آزمون ضریب همبستگی پیرسون بین قلدری و اشکال سنتی و سایبری آن با کیفیت ارتباط معلم- دانش آموز رابطه ی منفی نشان داد (01/0>P). بر حسب نتیجه ی آزمون رگرسیون چندگانه، عوامل بیگانگی و ارتباط با معلم 19 % تغییرات قلدری را پیش بینی نمودند و عامل بیگانگی (32/0-=ß) متغیر پیش بین بهتری بود. همچنین، مبتنی بر نتایج تحلیل واریانس یک طرفه، قلدری در میان دانش آموزان پایه دوم و سوم نسبت به پایه اول شایع تر بوده و کیفیت ارتباط آنان با معلمان خویش نیز، منفی تر بود. با در نظر گرفتن نتایج تحقیق، توجه مضاعف بر کیفیت ارتباط معلم- دانش آموز برای کاهش رفتار قلدری و ناسازگاری های دانش آموزان دختر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: قلدری سنتی، قلدری سایبری، قلدری در مدرسه، کیفیت ارتباط معلم، دانش آموز، نوجوان، دختر
  • کاظم برزگر بفرویی، اسماعیل سعدی پور، صغری ابراهیمی قوام، نورعلی فرخی صفحه 177
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر باورهای معرفت شناختی و ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا بر عملکرد شیمی، با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای شناختی سطح بالا بود. بدین منظور، 646 دانش آموز دبیرستانی (328 دختر و 318 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه ای متشکل از مقیاس های باورهای معرفت شناختی، ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا، خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای شناختی سطح بالا پاسخ دادند. نتایج بدست آمده با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای برونزای باورهای معرفت شناختی و ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا اثر مستقیم معناداری بر عملکرد شیمی دارند. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه بین باورهای معرفت شناختی و ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا با عملکرد شیمی از طریق خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای شناختی سطح بالا میانجی گری می شود. در این مدل تمام ضرایب رگرسیون از نظر آماری معنادار بوده و متغیرهای پیش بینی کننده جمعا 75/0 از واریانس عملکرد شیمی را تبیین کردند. در مجموع یافته ها نشان می دهد که باورهای معرفت شناختی و ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا ضمن اثرات مستقیم، با واسطه خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای شناختی سطح بالا بر عملکرد شیمی اثرات غیرمستقیم دارند.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا، خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای شناختی سطح بالا، عملکرد شیمی
  • اکبر رضایی، محسن خورشا، حمیدرضا مقامی صفحه 211
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، باورهای انگیزشی و استراتژی های یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان بود. بدین منظور تعداد240 نفر از دانشجویان گروه های علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه تبریز به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پنج عاملی شخصیت نئو و استراتژی های انگیزشی برای یادگیری استفاده شد و معدل کل دانشجویان به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه اجرا شد. نتایج حاصل نشان داد که بین ویژگی شخصیتی مسئولیت پذیری یا وظیفه شناسی و عملکرد تحصیلی دانشجویان گروه های علوم پایه رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. عملکرد تحصیلی با باورهای انگیزشی خودکارآمدی و همچنین استراتژی های یادگیری (استفاده از استراتژی های شناختی و خود نظم دهی) در هر دو گروه علوم انسانی و علوم پایه رابطه مثبت و معنی دار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که باور انگیزشی خودکارآمدی در عملکرد تحصیلی دانشجویان رشته های علوم انسانی و ویژگی شخصیتی مسئولیت پذیری یا وظیفه شناسی در عملکرد تحصیلی دانشجویان رشته های علوم پایه بیشترین سهم را دارند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، باورهای انگیزشی، استراتژی های یادگیری، عملکرد تحصیلی
|
  • Reza Morad Sahrai, Sharareh Khaleqizadeh Page 1
    Conducting an applied research, the authors of this article sought to investigate the strategies applied by foreign students for learning Persian as their second language. Learning strategies are defined by Oxford (1990) as “specific actions taken by the learner to make learning easier, faster, more enjoyable, more self-directed, more effective, and more transferrable to new situations.” Different studies have supported the claim. While they have been repeatedly addressed in different languages, including English, only cognitive and meta-cognitive learning strategies have been studied by Iranian researchers. This research was conducted using the Oxford Learning Strategies Questionnaire (1990). First, the 50-question questionnaire was translated into Persian. Then, its reliability was calculated through a pilot test taken by 30 Persian learners. Cronbach’s alpha was 0.80. Therefore, the questionnaire was revised to some extent to compensate for the low coefficient. Words deemed difficult by the participants were replaced by less difficult ones. 156 students who studied Persian as their second language in Imam Khomeini International University filled in the revised questionnaire. The data were then analyzed by SPSS. The findings demonstrated that Persian language learners sometimes used Persian learning strategies. Moreover, they were shown to use meta-cognitive strategies more and retrieval strategies less than other strategies.
    Keywords: learning strategies, Persian language teaching, strategic teaching, language skills
  • Elaheh Aminifar, Kobra Bahalu Hore Page 35
    The present research was conducted to find out the Laplace transforms perception and their relationships in order to teach and assist students to learn in meaningful ways. Students majoring in Science and Engineering at Najafabad Islamic Azad University in academic year 2010–2011 constituted the statistical population. A random sampling technique was then used to select 108 students to do the test. Based on Bloom’s taxonomy of learning, the goal-content table was prepared, and the questions were designed. Their validity was confirmed by three members of academic staff who had taught this course for several years. Reliability of test for internal consistency was also checked by Cronbach’s alpha (0.817). Then, the structural model of concepts was compiled. Data analysis showed that there was a meaningful and direct relationship between ‘knowledge of definitions and rules’ (p<0.05), ‘knowledge of reverse transform and concept of complementary theorem’ (p<0.05), and ‘knowledge of reverse transform and its applications’ (p<0.05). The results suggested that meaningful learning could be achieved by paying attention to the relation of these concepts and especially its applications because meaningful learning only takes place when learner can use learned concepts practically.
    Keywords: meaningful learning, modeling, Laplace transforms
  • Khadijeh Aliabadi Page 45
    Recent information surge has turned curriculum revision into a vital necessity in all university majors. As academic circles are expected to be among the first entities updating their information, they have no choice but to reconsider and revise their curricula. Educational technology is no exception, which has to be pioneer in innovation and using new methods and facilities. This research was conducted to (1) study the current curriculum, and determine the credits for pre-university, general, basic, core, specialized, elective, and pre-requisite courses, and (2) determine the course syllabuses for pre-university, elective, and specialized courses. To accomplish the first objective, educational technology curriculum was studied. The following measures were taken to meet the second
    Objective
    (a) library and internet research to collect information on educational technology curricula of world’s prestigious universities, (b) surveys to ask academic experts’ opinions, (c) surveys to ask MA students’ opinions, (d) surveys to ask educational technology students’ opinions, (e) assessment of different educational research conference findings, (f) assessment of minutes of Supreme Council for Educational Planning. The results were finally used to design a curriculum.
    Keywords: educational technology, revision, curriculum
  • Karim Sevari, Abdolkazem Neisi Page 69
    Research indicates that homework generally has positive effects on students’ academic outcomes. Homework is a teacher-initiated method for directing students to study more effectively on their own in their out-of-school time. Not only does homework serve to convey academic knowledge to students, but it may also prompt them to engage in self-initiated and self-directed studying. The purpose of this descriptive-correlational study was to investigate the relationship between academic self-regulation, self-efficacy, and homework among students of high schools of Ahvaz. The sample consisted of 150 students who were selected by multi-stage sampling method from both sexes. All the students responded to academic self-regulation, self-efficacy, and academic homework questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation and multi regression method. The results indicated that there was a significant and positive relationship between academic self-regulation, self-efficacy, and homework. Stepwise regression analysis showed that academic self-regulation could best be predicted through academic homework and vise versa.
    Keywords: academic self, regulation, self, efficacy, academic homework
  • Zohreh Zebarjadian, Mohammad Reza Nili Ahmadabadi Page 83
    In a quasi-experimental study with two groups of pre-test and post-test design, 45 elementary third-graders of Karaj were selected through convenient sampling method and randomly divided into two experiment and control groups. After pre-test, control and experiment groups received education using integration method and concept mapping, respectively for 12 sessions during 3 months. Then, they took the post-test. Data were gathered using an achievement test which consisted of two parts and which evaluated students’ knowledge and meaningful learning in science. The results were analyzed using independent and paired t-tests by SPSS software. Both educational strategies were useful in enhancing students’ knowledge while meaningful learning had a significant difference between the two groups. Considering the impact of concept mapping method on students’ meaningful learning, it is recommended to employ this method in teaching courses which require deep learning and high level of understanding of the content.
    Keywords: educational methods, concept map, integration method, meaningful learning, teaching, learning process, structuralism evaluation
  • Hassan Malaki, Ali Delavar, Gholam Ali Ahmadi, Mohsen Hajitabar Firouzjai Page 105
    The present research aimed to probe into the degree of correspondence among intended, implemented, and attained curricula of social studies in the first year of Tehran high Schools. It was an analytical–descriptive research, and the studied population of the research comprised the members of social studies curriculum planning council, school administrators, teachers, heads of educational groups, and students in the first year at high schools in the city of Tehran. The sample size was consisted of 20 school administrators, 200 school students, 19 heads of educational groups of social studies, 60 students as the representatives of student groups and 52 teachers in Tehran high schools. The sampling method used for teachers, administrators, students, and representatives of students was a randomly clustering multi-stage sampling. To collect the required data, in addition to the analysis of all related documents, views of the members of the social studies curriculum planning council, school administrators, teachers, the heads of educational groups, and students were sought. Moreover, 20 social studies classrooms across the city of Tehran were observed and the students therein were tested based on administering knowledge, attitude and skill tests, and finally the mean of end-course (summative assessment) and through the course (formative assessment) scores was computed.Despite the fact that social studies curriculum planning was appraised as well-planned, and that the results from the present research shed a clear light on social studies curriculum planning at three mentioned stages, they would probably be an indicative of many factors developers might have to deal with such as inadequate teacher training, insufficient facilities to facilitate learning, the difficulty level of contents, and so on at implementation stage. Besides, results of students’ scores during a schooling year and results from three tests including knowledge, skill, and attitude tests revealed that students’ performance in knowledge test was good and in skill test satisfactory, but their performance in attitude test was found to be weak.Given that lots of weaknesses were observed in implemented curriculum planning accompanied by not achieving skill and attitudinal goals, it is essential that the social studies curriculum planning council, school administrators, and teachers make further attempts to lessen discrepancies in three curricula, namely the intended, the implemented, and the attained related to social studies in first high school year through applying appropriate methods
    Keywords: curriculum, intended curriculum, implemented curriculum, attained curriculum
  • Mansour Bayrami, Touraj Hashemi, Eskandar Fathi Azar, Parvaneh Alai Page 151
    Bullying is a low-level violence that has been attended lately by educational psychologists and researchers, and has two forms: traditional and cyber bullying. This research was conducted to study the prevalence of bullying and its relation to teacher–student relationship among female adolescents of public middle schools in Tabriz. It also sought to compare these variables between various grades. Therefore, 397 female students of Tabriz middle schools in the school year 2011-2012 were chosen by the multi-stage cluster random sampling method and Bullying Scale (Patchin & Hinduja, 2011) and Inventory of Teacher–Student Relationship (Murray & Zvoch, 2011) were used as the research tools. Data analysis by SPSS showed that prevalence of bullying behavior during the last month of study was 64.2%. Pearson correlation coefficient test displayed that there was negative correlation between bullying, its traditional and cyber forms, and teacher–student relationship quality (p<0.01). According to the results of regression, alienation from and trust in teacher predicted 19% variance of bullying variable; and alienation factor was a better predictor variable (ß=-0.32). Moreover, results of one-way analysis of variance demonstrated that prevalence of bullying among students of second and third grades was more than first graders, and their relationships to teachers were also more negative. Considering the experimental results, increased attention to the quality of teacher–student relationship is recommended for decreasing maladaptive and bullying behaviors of students, especially girls.
    Keywords: traditional bullying, cyber bullying, bullying in school, teacher–student relationship quality, adolescent, girl
  • Kazem Barzegar Bafroui, Esmail Sadipour, Soghra Ebrahimi Qavam, Nour Ali Farrokhi Page 177
    The purpose of this study was to investigate the impact of epistemological beliefs and perception of constructivist learning environment on chemistry performance through the mediation of academic self-efficacy and high-level cognitive strategies. For this purpose, 646 high school students (318 male, 328 female) were chosen through cluster random sampling method and completed a questionnaire of epistemological beliefs, perception of constructivist learning environment, academic self-efficacy, and high-level cognitive strategies scales. The structural modeling analysis indicated that epistemological beliefs and perception of constructivist learning environment had a direct and significant impact on chemistry performance, and the result indicated that relationships between epistemological beliefs and perception of constructivist learning environment with chemistry performance was mediated by academic self-efficacy and high-level cognitive strategies. In this model, all regression weights were statistically significant and predictors explained 0.75% variance of chemistry performance. In general, the results proved the direct and indirect impact of epistemological beliefs and perception of constructivist learning environment (through mediation of academic self-efficacy and high-level cognitive strategies) on chemistry performance.
    Keywords: epistemological beliefs, perception of constructivist learning environment, academic self, efficacy, high, level cognitive strategies, chemistry performance
  • Akbar Rezai, Mohsen Khorsha, Hamid Reza Maghami Page 211
    The purpose of this research was to investigate the relationship of personality characteristics, motivational beliefs, and learning strategies to students’ academic performance. For this purpose, 240 students (male and female) were selected through multi-stage cluster sampling method from among the students of humanities and basic sciences at Tabriz University. NEO Five Factor Personality Inventory and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) were used for data collection. Multiple regression analysis and Pearson correlation were carried out to analyze the data. The results showed that there was a positive and meaningful relationship between responsiveness and student's academic performance of basic sciences. Academic performance had a positive and significant correlation with the variables of motivational beliefs, self-efficiency as well as learning strategies (cognitive strategies and self-regulation) in academic performance of students of basic sciences and humanities. The results of regression analysis showed that self-efficiency and motivational beliefs played a significant role in academic performance of humanities students. Responsiveness or conscientiousness also had a great impact on the academic performance of basic science students.
    Keywords: personality, motivational beliefs, learning strategies, academic performance