فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال نهم شماره 28 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عطیه شهودی مژدهی، فرخنده مفیدی، حمید علیزاده صفحه 1
    پژوهش حاضر به مقایسه مهارت نوشتاری کودکان با و بدون تجربه پیش دبستانی در پایه ی اول دبستان و ارائه راهکارهای مناسب می پردازد. در این پژوهش علی- مقایسه ای، جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه اول دبستان در شهر تهران است که از طریق نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شده است؛ بدین صورت که نمونه ای با حجم 60 دانش آموز کلاس اول دبستان که 30 نفر را دانش آموزان دارای تجربه پیش از دبستان (15 نفر دختر و 15 نفر پسر) و 30 نفر دیگر را دانش آموزان بدون تجربه پیش از دبستان تشکیل می دادند. برای مشخص کردن دانش آموزان با و بدون تجربه پیش از دبستان به پرونده تحصیلی آنان مراجعه شد که به تایید معلمان رسید، همچنین برای آزمون مهارت نوشتاری دانش آموزان از آزمون پیشرفت نوشتن (راغب، 1384) استفاده شد. در تحلیل داده ها، مشاهده گردید که در تمامی فرضیه های پژوهشی بین دانش آموزان با تجربه پیش از دبستان نسبت به دانش آموزان بدون تجربه پیش از دبستان از نظر مهارت املاء و انشاء تفاوت معناداری وجود دارد. مهارت نوشتن در دو زمینه املاء و انشاء بهتر از دانش آموزان بدون تجربه پیش از دبستان است و عامل جنسیت نیز در این تفاوت ها موثر واقع شده است. بر این اساس، بر نقش تجربه های پیش از دبستان بر مهارت های نوشتاری تاکید می شود.
    کلیدواژگان: آموزش پیش از دبستان، مهارت نوشتن، زبان آموزی
  • مقصود امین خندقی، ملیحه رجایی صفحه 15
    نظر به وجود رابطه بین سبک یادگیری افراد با سبک تدریس مرجح آنان، مطالعه پیمایشی حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک تدریس مرجح دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد بر سبک یادگیری آنان انجام شد. 180 دانشجو از میان 500 دانشجو در سال تحصیلی1390-1389 از طریق جدول نمونه گیری مورگان، انتخاب شده و به پرسشنامه های سبک تدریس و سبک یادگیری پاسخ دادند. نتایج نشان داد که دانشجویان به سبک تدریس فعال گرایش دارند و سبک یادگیری غالب آنان نیز سبک همگرا و جذب کننده است. به علاوه، دانشجویانی که سبک تدریس فعال را ترجیح می دهند، سبک یادگیری آنان اغلب واگراست طبق یافته ها پیشنهاد می شود که استادان از روش های فعال تدریس استفاده کنند و در ضمن طراحی های تدریس خود شیوه های متفاوتی به کارگیرند تا دانشجویان در تمام شیوه های یادگیری مهارت پیدا کنند و با لحاظ شدن سبک های مختلف تدریس مرجح آنان، موجبات پیشرفت تحصیلی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، سبک تدریس، آموزش عالی، برنامه درسی
  • حسین دهقانزاده، داریوش نوروزی، هادی جعفری نژاد، حجت دهقانزاده صفحه 41
    هدف این پژوش بررسی میزان اثربخشی بازی رایانه ای جمع اعداد در یادگیری و یادداری درس ریاضی اول ابتدایی بود. برای رسیدن به این هدف از روش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه این پژوهش تمامی دانش آموزان اول ابتدایی پسر شهرستان ورزقان و نمونه آن 30 نفر از این جامعه بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایشی قرار گرفتند. برای هر دو گروه پیش آزمون، پس آزمون و آزمون یادداری اجرا شد. آموزش برای گروه گواه از طریق روش مرسوم و برای گروه آزمایشی از طریق بازی رایانه ای جمع اعداد ارائه شد. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی، شاخص هایی نظیر میانگین و انحراف استاندارد نمرات، مورد استفاده قرار گرفت. و در بخش آمار استتنباطی و برای بررسی فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان دادند که تفاوت میان نمرات یادگیری و یادداری گروه کنترل و آزمایشی در سطح آلفای 0.05 معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: بازی، بازی رایانه ای، بازی رایانه ای آموزشی
  • احمد علی جدیدیان، حسن پاشا شریفی، حمزه گنجی صفحه 57
    بازی های رایانه ای به یکی از پر طرفدارترین روش های سرگرمی و بازی در بین کودکان و نوجوانان تبدیل شده و هرروز بر تنوع آنها افزوده می شود. پژوهش های زیادی در چند سال گذشته در مورد این بازی ها نشان می دهد انجام حتی کوتاه مدت آنها توانایی های شناختی چون تجسم فضایی، حافظه دیداری، زمان واکنش و سرعت پردازش را بهبود می بخشد. در پژوهش حاضر به روش فرا تحلیل 34 تحقیق که درباره تاثیر این گونه بازی ها بر زمان واکنش انتخابی، حافظه کاری و تجسم فضایی به عنوان متغیر های وابسته انجام شده بود انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری عبارت بود ازکلیه پژوهش های مرتبط با موضوع در گستره زمانی (2012- 2003) (1391- 1382) که به زبان های انگلیسی و فارسی منتشر شده بود. روش فراتحلیل مورد استفاده روش ترکیب نتایج بود. نتایج نشان داد: 1. صرف نظراز نوع پژوهش ها (آزمایشی یا غیر آزمایشی) اندازه اثر ترکیب یافته برای زمان واکنش انتخابی 34/0 =+r، حافظه کاری 24/0= +r و تجسم فضایی 27/0= +r است. 2. پژوهش های آزمایشی اندازه اثر کمتری نشان می دهند. 3. هرچه مدت زمان انجام بازی ها طولانی تر است اندازه اثر بیشتری دیده می شود.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، تجسم فضایی، حافظه کاری، زمان واکنش انتخابی
  • عنایت الله زمانپور، محمدحسین خانی، سیده خدیجه مرادیانی دیزه رود صفحه 77
    اگرچه محیط های یادگیری الکترونیکی بسیار گسترده و روند استفاده از آموزش الکترونیکی به سرعت در حال افزایش است پژوهش های کمی در رابطه با نگرش به یادگیری الکترونیکی دانش آموزان صورت پذیرفته است. این در حالی است که نگرش به یادگیری الکترونیکی نقشی کلیدی در موفقیت آمیز بودن این نوع آموزش دارد. در پژوهش حاضر میزان تاثیر اضطراب کامپیوتر بر نگرش به یادگیری الکترونیکی با نقش واسطه ای عواملی همچون نگرش و خودکارآمدی کامپیوتر و اینترنت در قالب آزمون مدلی مطالعه شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دبیرستان های دولتی شهر نور آباد لرستان و تعداد شرکت کنندگان 485 نفر بود. که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ای که بر اساس مدل مفهومی پژوهش طراحی شده، پاسخ دادند. از نتایج قابل توجه می توان به تاثیر منفی تقریبا یکسان اضطراب کامپیوتر بر نگرش به کامپیوتر و اینترنت و نیز تاثیر مثبت قابل توجه خودکارآمدی اینترنت بر نگرش به یادگیری الکترونیکی اشاره کرد. در مجموع، مدل اصلاح شده با داده ها برازش مناسبی داشته است که نشان دهنده اهمیت و نقش عواملی همچون اضطراب کامپیوتر، نگرش و خودکارآمدی کامپیوتر و اینترنت بر روی نگرش به یادگیری الکترونیکی و موفقیت در آن بوده است.
    واژگان کلیدی: اضطراب کامپیوتر، خودکارآمدی کامپیوتر، نگرش به کامپیوتر، خودکارآمدی اینترنت، نگرش به اینترنت و نگرش به یادگیری الکترونیکی.
    کلیدواژگان: اضطراب کامپیوتر، خودکارآمدی کامپیوتر، نگرش به کامپیوتر، خودکارآمدی اینترنت، نگرش به اینترنت و نگرش به یادگیری الکترونیکی
  • محمد علی توکلی صفحه 99
    هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع رفتار اهمالکاری تحصیلی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان بود. همچنین در این پژوهش ارتباط بین رفتار اهمالکاری تحصیلی و متغیرهای جمعیت شناختی، ترجیح زمان مطالعه، و هدف از ورود به دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی- مقطعی است. نمونه ی این پژوهش شامل 600 نفر (281 زن و 319 مرد) است که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان انتخاب شدند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه ی اهمالکاری تحصیلی آیتکن مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده از طریق آزمون تی، تحلیل واریانس، ضریب همبستگی، و تحلیل رگرسیون چندمتغیره، و به کمک 18 SPSSمورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد که 14 % از کل دانشجویان نمونه مورد بررسی، 8/12 % از دانشجویان زن، و 1/14 % از دانشجویان مرد دارای اهمالکاری شدید، و 8/70 % از کل، 8/68 % از زنان، و 7/68 % از مردان دارای سطوح متوسط اهمالکاری تحصیلی هستند. نتایج دیگر نشان می دهد زنان و دانشجویانی که به رشته تحصیلی خود علاقه دارند اهمالکاری کمتری نشان دادند. رابطه بین اهمالکاری و متغیر سن معنی دار نبود اما بین اهمالکاری و پیشرفت تحصیلی رابطه منفی معنی داری وجود داشت. همچنین کسانی که در صبح و در طول ترم تحصیلی مطالعه می کنند، ودانشجویانی که با هدف کسب علم ومهارت وارد دانشگاه شده اند اهمالکاری کمتری دارند.تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای ترجیح زمان مطالعه، علاقه به رشته تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، و جنسیت، در مجموع 6/22 % از واریانس رفتار اهمالکاری تحصیلی را تبیین می کنند. رفتار اهمالکاری تحصیلی در بین دانشجویان شیوع بالایی دارد. این مساله بر جنبه های مختلف آموزشی، سلامت و آینده شغلی دانشجویان تاثیرگذار است. بنابراین پیشنهاد می شود جهت تشخیص و درمان رفتار اهمالکاری تحصیلی اقداماتی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اهمالکاری تحصیلی، پرسشنامه اهمالکاری آیتکن، شیوع، ترجیح زمان مطالعه، پیشرفت تحصیلی
  • انسیه مرادی، مهناز اخوان تفتی صفحه 121
    هدف این پژوهش تعیین عوامل موثر بر رضایت دانش آموزان شاخه نظری دوره متوسطه از انتخاب رشته شان بوده است. جامعه پژوهشی شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر سال دوم دوره ی متوسطه نظری است که در سال تحصیلی 88-89 مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتعداد 209 نفراز آنان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند که تعداد 14 نفراز آنان به صورت تصادفی در مصاحبه مشارکت کردند. به منظور گردآوری داده ها از یک پرسشنامه چهار ارزشی شامل بیست سوال، به همراه مصاحبه استفاده گردید. روائی پرسشنامه توسط سه تن از اساتید تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 89/0 تعیین گردید.همچنین در راستای پژوهش دو پرسش و شش فرضیه مطرح گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل فراوانی و درصد ویژگی های جمعیت شناختی نمونه پژوهش از قبیل معدل سال گذشته آنان و میزان تحصیلات پدر و مادر دانش آموزان و آمار استنباطی شامل مجذورکا، آزمون ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان صورت گرفت. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری میان رضایت دانش آموزان و متغیر علاقه شخصی و همبستگی منفی و معناداری میان رضایت دانش آموزان و کیفیت خدمات مشاوره ای و نحوه انتخاب رشته در سطح خطای کمتر از 01/0 وجود دارد. اما رابطه این متغیر با متغیرنظر والدین در سطح خطای کمتر از 05/0 معنادار نمی باشد. نتایج آزمون مجذورکا نیزنشان داد که بین تناسب رشته تحصیلی با توانائی های دانش آموزان و رضایت آنان از انتخاب رشته اشان رابطه معناداری وجود دارد.همچنین نتایج بیانگر وجود ارتباط بین اولویت شغلی آینده و رضایت از انتخاب رشته بوده است. در این پژوهش عوامل موثر بر رضایت از انتخاب رشته به ترتیب، علاقه شخصی، اولویت شغلی آینده و توصیه مشاور بوده و نظر والدین کمترین نقش را داشته است.علاوه بر آن نتایج مجذور کا نشان داد که بین دانش آموزان دختر و پسراز لحاظ میزان رضایت از انتخاب رشته خویش تفاوت معناداری وجود ندارد.اما بین دانش آموزان رشته های مختلف نظری از لحاظ میزان رضایت از انتخاب رشته خویش تفاوت معناداراست بدین صورت که بیشترین رضایت را دانش آموزان رشته علوم انسانی و کمترین رضایت را دانش آموزان رشته علوم ریاضی- فیزیک ازانتخاب رشته شان دارند.از یافته های دیگر این پژوهش رضایت دانش آموزان از الزام انتخاب رشته در سال اول دبیرستان بوده است.
    کلیدواژگان: رضایت از انتخاب رشته، شاخه نظری دوره متوسطه
|
  • Atiyeh Shohoudi, Farkhondeh Mofidi , Hamid Alizadeh Page 1
    The present study aims to compare writing skills among first grade elementary students with and without preschool experience and to present appropriate solutions. The type of research was causal comparative. 60 subjects including 30 students (15 girls and 15 boys) with and 30 other without pre-school experiences were selected from among first-grade students by using multistage cluster sampling. The researcher referred to the students’ educational records, which were confirmed by their teachers, to distinguish those with and without preschool experience. The Writing Test (Ragheb, 2005/1384) was used to test students’ writing skills. The results showed that there was a significant difference between students with and without preschool experience in spelling and composition. The students with preschool experience out performed those with no experience of preschool. The gender factor was also effective in such differences. Therefore, the role of preschool education in improving the students’ writing skills is highlighted.
    Keywords: Preschool Education, Writing Skills, Language Learning
  • Maqsood Amin Khandaqi , Maliheh Rajee Page 15
    Considering the relationship between individual's learning styles and their preferred teaching styles, this paper aims at studying the effect of the student's learning styles on their preferred teaching styles in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. 180 out of 500 students are randomly selected in the academic year of 2010-211 by using Morgan's formula and completed "learning styles" and "teaching styles" questionnaires. The results show that many subjects are inclined towards active teaching style and have assimilation and convergent learning styles. In addition, students preferring active teaching style have often divergent learning style. It is suggested that instructors use active teaching methods and consider various techniques when designing their instructions in order to make students skillful in various learning styles and provide opportunities for their academic achievements.
    Keywords: learning style, teaching style, higher education, curriculum
  • Hossein Dehghanzadeh, Darioush Norouzi , Hadi Jafari Nejhad, Hojjat Dehghanzadeh Page 41
    The aim of the research was to study the effectiveness of the computer game Numbers on learning and retention of first grade mathematics. To achieve this goal, quasi-experimental method and pretest-posttest control-group design were used. The population consisted of all first grade male students in Varzaqan town, out of which a sample of 30 students were selected using cluster sampling and divided into two groups: control and experimental. Pretest, posttest, and retention test were conducted on both groups. Teaching was carried out using conventional methods for the control group and using the computer game Numbers for the experimental group. For descriptive statistics and data analysis, indices, such as mean and standard deviation of scores were used. For inferential statistics and examining the research hypothesis, analysis of covariance was used. The results showed that the difference between learning and retention scores in control and experimental groups is significant at alpha level of 0.05.
    Keywords: Game, Computer Game, Educational Computer Game
  • Ahmad Ali. Jadidian, Hassan Pasha Sharifi , Hamzeh Ganji Page 57
    Computer games, with increasing variety, have become one of the most popular ways of entertainment and play among children and adolescents. They are divided into several types in terms of structure‚ content and complexity and have been categorized into violent and non-violent genres. In recent years, numerous researches conducted on computer games show that they improve cognitive abilities such as spatial visualization‚ visual memory‚ mental rotation ‚ processing speed and problem–solving thinking. In the present paper, meta-analysis is made on 34 studies about the effect of these games on selective reaction time‚ working memory and spatial visualization as independent variables. The statistical population consists of all relevant researches in between 2003 and 2012. The results are combined in the meta-analysis review. The findings show that no matter what the type of research is (experimental or non-experimental), the size of effect of the research combination is r+ =0.34 for selective reaction time, r+ = 0.2 for working memory, and r+ = 0.27 for spatial visualization. Experimental researches show lower effect size. Also the longer the playing is, the greater is the effect size.
    Keywords: computer games‚ meta, analysis‚ spatial visualization‚ working memory‚ selective reaction time
  • Enayatollah Zamanpour, Mohammad Hossein Khani, Seyedeh Khadijeh Moradiani Deizehrud Page 77
    Although e-learning opportunities are very widespread and the use of e-learning is increasingly growing, little research has been done on students’ attitude towards e-learning. However, the attitude towards e-learning plays a key role in the success of this type of learning. The present research aims to study the effects of computer anxiety on the attitude towards e-learning with a focus on the mediating role of factors like computer and the Internet self-efficacy, as well as attitude towards computer and the Internet, using model testing. The research applied the correlational method. Using cluster random sampling, 485 subjects were selected from among the students of public high schools in Noor-Abad, Lorestan. They were asked to complete the questionnaires designed based on the conceptual model. Computer anxiety had negative and almost equal effects on the attitude towards computer and the attitude towards the Internet. Internet self-efficacy had positive and significant effect on the attitude towards e-learning. In general, the modified model had a good fit with the collected data. It showed the important role of factors such as computer anxiety, computer self-efficacy, the attitude towards computer, Internet self-efficacy, and the attitude towards the Internet in the attitude towards e-learning.
    Keywords: Computer Anxiety_Computer Self_Efficacy_Attitude towards Computer_Internet Self_Efficacy_Attitude towards the Internet_Attitude towards E learning
  • Mohammad Ali Tavakoli Page 99
    The purpose of the present study was to investigate the prevalence of academic procrastination among students of Islamic Azad University- Abadan Branch, and its relationship with demographic characteristics, preferences of study time, and purpose of entering university. This study was a cross–sectional descriptive study. The sample consisted of 600 students (281 females and 319 males) selected using cluster random sampling from a population of students of Islamic Azad University-Abadan Branch. The participants were assessed using Aitken Procrastination Inventory. The collected data were analyzed by t-test, ANOVA, correlation coefficient, and multivariate regression analysis, and with the help of SPSS 18. The findings showed that 14% of all students, 12% of female students, and 14.1% of male students had high levels of academic procrastination, while 70.8% of all students, 68.8 % of female student, and 68.7% of male students showed average levels of academic procrastination. Other results indicated that females and students who were interested to their fields of study showed lower levels of procrastination. The relationship between procrastination and age was not significant, but there was a negative relationship between procrastination and academic achievement. Moreover, students who studied in the morning and during the semester, as well as those who entered the University for gaining knowledge and skills showed lower levels of procrastination. The multivariate regression analysis showed that preferences of study time, interest in a field of study, academic achievement, and gender variables accounted for 22.6% of the variance in academic procrastination. Academic procrastination is highly prevalent among university students. This issue may affect different aspects of students’ education, health, and career prospects. Therefore, appropriate measures are recommended to diagnose and treat academic procrastination in university students.
    Keywords: Keywords: Academic Procrastination, Aitken Procrastination Inventory, Prevalence, Preference of Study Time, Academic Achievement
  • Ensieh Moradi, Mahnaz Akhavan Tafti Page 121
    The present descriptive research aims at studying the factors influencing satisfaction of high school students from their choice of discipline (math-physics, humanities and experimental sciences). A sample of 209 second grade high school students are selected using random clustered technique out of whom 14 students are selected randomly for an interview. A researcher-made questionnaire (r=0/89) is used as the research tool and the data are analyzed using descriptive and inferential statistics. Results show there is a positive, significant correlation between students’ satisfaction and personal interest and negative significant correlation between counseling services and selection procedure. However the relation between this variable and the view of parents is not significant. Findings show a significant relationship between students’ satisfaction and consistency of the academic and their abilities. Also, there is a significant relation between future job preference and satisfaction from the selected discipline. In this research the most influential factors on students’ satisfaction are respectively the personal interest, future job preference and counselor's recommendation. The parents’ views have the least influence. The results also indicate no significant difference between the sexes in this respect. However, the difference between the levels of satisfaction from different disciplines is significant, in a way that students of humanities have the highest satisfaction and students of math–physics are the least satisfied with their choice of discipline. Other findings show that students are satisfied with the compulsory selection of discipline in the first grade of high school.
    Keywords: Satisfaction from the selected discipline, high school theoretical branch