فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال نهم شماره 29 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیده پاک مهر، مرتضی کرمی، مجتبی تجری* صفحات 1-22
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو شیوه آموزش سازنده گرایی و شیوه فعلی بر کنترل خشم صورت گرفت.
    روش
    آزمایشی، با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه آماری شامل دانشجویانی می باشد که در دوره های مدیریت خشم مرکز مشاوره دانشگاه مازندران شرکت کرده بودند.
    یافته ها
    از جهت تاثیرگذاری دو شیوه آموزش طراحی سازنده گرایی و فعلی بر میزان نگرش دو گروه مورد بررسی نسبت به محیط یادگیری و نحوه آموزش و رضایت از دوره برگزار شده تفاوت معناداری وجود دارد./به طوری که گروه دریافت کننده آموزش مدیریت خشم به شیوه سازنده گرایی نسبت به گروه فعلی هم نگرش مثبت تری در خصوص آموزش کنترل خشم داشتند و هم از دوره برگزار شده رضایت بیشتری را ابراز کرده بودند. همچنین، یافته دیگر نشان داد گروهی که به شیوه سازنده گرایی آموزش دیده اند، یادگیری بیشتری نسبت به مدیریت خشم داشته اند
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، آموزش در محیط های سازنده گرا با توجه به انعطاف پذیری و یادگیری عمیق تری که در فراگیران ایجاد می کند، در کنترل خشم، موثرتر به نظر می رسد. لذا، استفاده از این روش آموزشی به جهت لحاظ کردن در برنامه درسی مهارت های زندگی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مهارت زندگی، مدیریت خشم، طراحی آموزشی، سازنده گرایی، برنامه درسی
  • اسماعیل آزادی*، جلیل فتح آبادی، محمود حیدری صفحات 23-46
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط عزت نفس ناپایدار و ترس از ارزیابی منفی با خود ناتوان سازی در نوجوانان دانش آموز بود. در یک مطالعه مقطعی 386 دانش آموز دختر و پسر دبیرستانی از شهر تهران و در سال تحصیلی 90-89 انتخاب شدند که نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای بود. و مقیاس خود ناتوان سازی جونز و رودوالت (SHE)، مقیاس عزت نفس ناپایدار چابرول، روسیو و کالاهان (ISES) و مقیاس ترس از ارزیابی منفی واتسون و فرند (FNE) را تکمیل نمودند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری Spss-16 و همچنین شاخص های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون همزمان و آزمون t مستقل تحلیل شدند. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین عزت نفس ناپایدار و خود ناتوان سازی کلی رابطه مثبت و معناداری (001/0، p=< 261/0r=) وجود دارد. و رابطه ترس از ارزیابی منفی با خودناتوان سازی کلی نیز مثبت و معنادار می باشد (001/0، P<289/0r=). نتایج رگرسیون همزمان هم نشان داد که عزت نفس ناپایدار و ترس از ارزیابی منفی پیش بینی کننده خود ناتوان سازی در نوجوانان هستند، آزمون t هم بیانگر این بود که خود ناتوان سازی کلی در دختران بالاتر از پسران است. نتایج موید آن است که عزت نفس ناپایدار و ترس از ارزیابی منفی فاکتورهای تعیین کننده و پیش بینی کننده ای برای خود ناتوان سازی در نوجوانان دانش آموز هستند.
    کلیدواژگان: خود ناتوان سازی، عزت نفس ناپایدار، ترس از ارزیابی منفی، نوجوانان دانش آموز
  • حسین بیگدلی*، سمیه علی مددی صفحات 47-68
    هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه خودکارآمدی و سبک های اسنادی در میان دانشجویان بود.
    روش
    جهت دستیابی به این هدف، 363 نفر (205 نفر دختر و 158 نفر پسر) دانشجوی مقطع کارشناسی به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. دانشجویان در دانشکده های علوم انسانی و فنی- مهندسی دانشگاه آزاد تهران شرق در سال تحصیلی1391-1390 مشغول به تحصیل بودند. پرسشنامه های سبک های اسنادی (ASQ، 1981)، مقیاس خود کارآمدی عمومی (شرر و همکاران، 1982). و پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی برای نمونه انتخاب شده اجرا گردید. همبستگی پیرسون نشان داد که در رویدادهای مثبت؛ سبک های اسناد درونی، پایدار و کلی با خود کارآمدی رابطه دارد. نتایج آزمون t گروه های مستقل نشان داد که خود کارآمدی دانشجویان علوم انسانی و فنی- مهندسی، با هم تفاوت معنادار دارند و دانشجویان علوم انسانی نسبت به دانشجویان فنی- مهندسی خود کارآمدی بالاتری دارند. در پایان آزمون تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت بین سبک های اسناد رویدادهای منفی در دو بعد پایدار و کلی، در میان دو گروه علوم انسانی و فنی- مهندسی معنادار است. به طور کلی دانشجویان مایلند خود را به عنوان عامل موقعیت های مثبت به حساب آورند، در نتیجه هنگام موفقیت، اسناد درونی، پایدار و کلی خواهند داشت. درونی بودن عوامل اسنادی در رویدادهای مثبت می تواند زمینه های شناخت کافی از عوامل مختلف را فراهم ساخته و در کسب پیروزی های بیشتر و کاهش عوامل آسیب زا به دانشجویان کمک کند. هم چنین افراد می دانند که می توانند موفقیت ها را تکرار کنند. به این ترتیب، اعتماد به نفس و خود کارآمدی آنها افزایش می یابد. در پایان به مسئولین آموزشی و مشاوران پیشنهاد می شود به دانشجویان کمک کنند تا در مواجهه با شکست ها و موفقیت ها از اسنادهای مناسب استفاده کنند و با اسنادهای مناسب، خود کارآمدی شان را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: خود کارآمدی، سبک اسنادی، دانشجویان
  • وحید صالحی*، داریوش نوروزی، محمدحسن امیر تیموری، فرید ناصریه صفحات 69-94
    زمینه
    یکی از جنبه های آموزش زبان از طریق برنامه های آموزش زبان رایانه ای که در چند سال اخیر توجه بسیاری را به خود معطوف نموده است، کمک به یادگیری واژگان از طریق استفاده از فن آوری لینک می باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از دو نوع لینک(متنی تکرار شونده و ارجاعی درون متنی) بر یادگیری و یادداری واژگان و درک مطلب زبان انگلیسی انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه مستقل بود که در آن 35 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی در دو گروه آزمایشی قرار گرفته و به خواندن یک متن رایانه ای پرداختند. در این پژوهش برای هر یک از گروه های آزمایشی، نسخه ای متفاوت از متن خواندنی رایانه ای تولید شد. در برنامه تولید شده برای یکی از گروه های آزمایشی از لینک های متنی تکرار شونده و در برنامه تولید شده برای گروه دیگر از لینک های ارجاعی درون متنی استفاده شد. پس از خواندن متن توسط آزمودنی ها، بلافاصله یک آزمون واژگان و یک آزمون درک مطلب از آنان بعمل آمد. همچنین سه هفته پس از اجرای برنامه، پس آزمون دوم واژگان به منظور سنجش میزان یادداری واژگان آزمودنی های دو گروه به اجرا در آمد. داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون ها با استفاده از آزمونt در سطح 05/.>p برای مقایسه میانگین های دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره گروه آزمایشی لینک های ارجاعی درون متنی در پس آزمون یادگیری واژگان 11/16 (انحراف معیار=45/2)، در پس آزمون یادداری واژگان 66/13 (انحراف معیار=86/1) و در آزمون درک مطلب 11/10 (انحراف معیار=41/1) بود. میانگین نمره گروه آزمایشی لینک های متنی تکرار شونده در پس آزمون یادگیری واژگان 06/12(انحراف معیار=14/2)، در پس آزمون یادداری واژگان 29/8 (انحراف معیار=53/1) و در آزمون درک مطلب 29/9 (انحراف معیار=02/2) بود. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها برتری میزان یادگیری و یادداری واژگان در گروه آزمایشی لینک های ارجاعی درون متنی را نسبت به گروه لینک های متنی تکرار شونده نشان داد؛ هر چند تفاوت در میزان درک مطلب دو گروه از لحاظ آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نظریه سطوح پردازش، پردازش واژگان هدف در سطوح مختلف، به تفاوت در یادگیری و یادداری آنها منجر می شود. به عبارت دیگر، هنگامی که واژگان هدف بطور عمیق مورد پردازش قرار می گیرند، یادگیری و یادداری آنها نسبت به زمانی که بطور سطحی پردازش می شوند بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری زبان به کمک رایانه، لینک های متنی تکرار شونده، لینک های ارجاعی درون متنی، یادگیری واژگان، یادداری واژگان، درک مطلب
  • مریم سلطانی، خدیجه آرین، لیلی انگجی صفحات 95-108
    زبان قصه زبانی است بر گرفته از فطرت انسان ها و دوست داشتن قصه ها و شنیدن آن ها از طبیعت انسان برخاسته است از آنجا که کودکان به فطرت نزدیک ترند، قصه و قصه گویی را دوست دارند و از آن تاثیر می پذیرند ومی توان از آن به عنوان یک فن آموزشی و درمانی استفاده کرد و از آن طریق عزت نفس کودکان را افزایش داد عزت نفس یک جنبه ی مهم در کارکرد یا کشش کلی فرد و از مهم ترین مولفه های سلامت روانی انسان می باشد که بر سایر متغیرهای شخصیتی و فعالیت های فرد تاثیر گذاشته و با زمینه های دیگری چون سلامت روانی – اجتماعی،عملکرد شغلی و تحصیلی در ارتباط است هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر استفاده از روش قصه گویی به روش گروهی (به عنوان تکنیکی آموزشی-درمانی) در افزایش عزت نفس کودکان بوده است. روش تحقیق نیمه آزمایشی است و جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی کلیه ی دانش آموزان ابتدایی شهرستان مشهد است که از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین افرادی که نمره ی عزت نفس آنان پایین بوده است به صورت تصادف 30 نفر انتخاب شدند. و در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. پژوهش حاضر این فرض را که قصه گویی در جلسات گروهی به کودکان موجب افزایش عزت نفس آن ها می شود، را مورد آزمایش قرار می دهد برای اجرای پژوهش بعد از مطالعه ی مقدماتی و بررسی ابزار پژوهش یعنی پرسشنامه ی (عزت نفس کوپر اسمیت). گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی 45 دقیقه ای در جلسات قصه گویی به صورت گروهی شرکت کردند (برنامه جلسات و انتخاب قصه ها با توجه به مولفه های عزت نفس صورت گرفت). هر دو گروه بعد از 2 ماه در پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده بین میانگین تفاضل نمرات پیش آزمون و پس آزمون کوپر اسمیت در گروه آزمایش و گروه گواه تفاوت معنادار وجود داشت و با 99/0 درصد اطمینان می توان گفت که قصه گویی به صورت گروهی باعث افزایش عزت نفس کودکان می شود.
    کلیدواژگان: قصه، قصه گویی، قصه درمانی، عزت نفس
  • مرتضی کرمی*، سید صدرالدین شریعتی، معصومه اسمعیلی صفحات 109-148
    پژوهش حاضر به منظور استنباط اصول روابط بین فردی بر اساس آموزه های اخلاقی- اجتماعی سوره حجرات صورت گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و روش تحقیق بکار گرفته شده در این پژوهش، توصیفی است. شیوه گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای بوده است. یافته های تحقیق شامل اصول ارتباط بین فردی: مانند توجه به جایگاه مخاطب (سلسله مراتب اجتماعی)، رعایت احترام و ادب، برادری دینی (مفهومی فراتر از همدلی)، یکپارچه نگری و تحلیل خبر؛ آداب روابط بین فردی: نظیر توجه به تاثیر لحن و تن صدا، نوع نگاه و تماس چشمی، شیوه گوش دادن و توجه به موقعیت گفتگوها؛ موانع ارتباطی: مانند ذهن خوانی، مسخره کردن، عیبجویی، غیبت کردن، بدگمانی، تجسس و در نهایت برچسب زدن، می شود. همچنین بر اساس یافته های فوق، مدلی محتوایی، در زمینه روابط بین فردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: روابط بین فردی، آموزه های اخلاقی، اجتماعی سوره حجرات
  • سعید مذبوحی*، حسن ملکی، سعید بهشتی، عباس عباس پور، فرخنده مفیدی صفحات 149-192
    امروزه جامعه شناسان،روانشناسان و متخصصان علوم تربیتی توجه ویژه ای به آموزش و تربیت افراد جامعه و به طور خاص کودکان دبستانی نشان می دهند و چون نهاد تعلیم و تربیت رسالت تربیت کودکان را در جوامع بر عهده دارد و پرورش نیروی انسانی متعهد،کارامد و اثربخش محور توسعه پایداردر تمامی ابعاد در هر جامعه ای محسوب می گردد ضروری است که سیاستگذاران در سطح کلان،برنامه ریزان در وزارت آموزش و پرورش و مدارس به تربیت دانش آموزانی که مهارتهای اجتماعی و ارتباطی را بطور مناسب داشته باشند وازبعد انسانی،اخلاقی و اجتماعی رشد یافته باشند در اولویت قرار دهندو با نگاهی عالمانه بدان بنگرند. ترببت اجتماعی هم به عنوان یکی از ساحت های تربیت کانون توجه اندیشمندان اجتماعی و تربیتی می باشد واین در حالی است که متاسفانه در سال های اخیر جامعه ی ایرانی-اسلامی ما به دلیل هجوم گسترده ی آموزه های متعارض اجتماعی و اخلاقی به ویژه از سوی فرهنگ های مادی ومنفعت گرای غربی در مرز بحران اجتماعی و فرهنگی قرار گرفته است وبا چالش تعارضهای ارزشی،اجتماعی و فرهنگی مواجه می باشدو به یقین می توان گفت بهترین شیوه رویارویی با چالش های پیش رووپاسخگویی به مسائل و مشکلات معاصر، رنسانس معنوی و رجوع به آموزه ها و تعالیم غنی اسلامی می باشدو بی تردید قرآن کتاب الهی در متن این فراخوانی به اندیشیدن و پژوهش می باشد. پارادایم زیربنایی پژوهش صورت گرفته،کیفی وروش پژوهش ازنوع توصیفی-تحلیلی می باشدبدین صورت که به منظور شناسایی وضیعت فعلی تربیت اجتماعی در برنامه درسی رسمی آموزش و پرورش دوره ابتدایی از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده وهمچنین به منظور طراحی الگوی مطلوب برنامه درسی تربیت اجتماعی مبتنی بر قرآن از روش تحلیل محتوا و هرمنوتیک ودر مرحله پایانی یااعتبارسنجی الگوی پیشنهادی از نظرات 10 تن از متخصصان موضوع پژوهش استفاده شده است.الگوی پیشنهادی در مورد چهار عنصر اساسی برنامه درسی یعنی: اهداف،محتواوروش های سازماندهی، راهبردهای یاددهی-یادگیری و روش های ارزشیابی در تربیت اجتماعی می باشدکه ضمن توجه به ویژگی های مخاطبان این دوره از مهمترین مولفه یعنی گنجینه ارزشمندمکتب تربیت،قرآن بهره مند گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تربیت اجتماعی، برنامه درسی، دوره ابتدایی، الگوی مطلوب
  • رمضان جهانیان* صفحات 193-211
    هدف این پژوهش مطالعه نقش آموزش مهارتهای ده گانه زندگی برسلامت روانی دانشجویان دردانشگاها ومراکزآموزش عالی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان آموزشکده های فنی وحرفه ای دانشگاه آزاداسلامی واحدکرج در سال تحصیلی 92-91به تعداد4000نفر بود. که تعداد 70 دانشجو به شیوه تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 35 نفر) قرار گرفتند.روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، آزمون سلامت عمومی بود. نتایج بدست آمده نشان دادکه، آموزش مهارتهای زندگی ازجمله: مهارت خودگاهی، مهارت همدلی، مهارت برقراری ارتباط موثر، مهارت مدیریت خشم، مهارت روابط بین فردی موثر، مهارت رفتار جراتمندانه، مهارت حل مسئله، مهارت مقابله بااسترس، مهارت تصمیم گیری ومهارت تفکر خلاق بر سلامت روان دانشجویان دردانشگاها ومراکزآموزش عالی، به صورت معناداری موثراست. نتایج این پژوهش، اهمیت وضرورت آموزش مهارتهای زندگی ونقش آن درتقویت وافزایش سلامت روانی دانشجویان رانمایان می سازد.
    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، سلامت روان، دانشجویان، آموزش
|
  • Hamideh Pakmehr, Morteza Karami, Mojtaba Tajari * Pages 1-22
    Considering the importance of teaching life skills and the fact that anger management is one of these skills, the present study aims to compare constructive teaching method and current method (developed by the State Welfare Organization) for anger management. The research used experimental method and pretest-posttest control-group design. The statistical population consisted of students who attended the anger management courses held by the Counseling Center of the University of Mazandaran. There was significant differences between the two methods, namely constructive teaching and current, regarding their impacts on the attitude of the two groups towards learning environment and mode of education (F(46,7)=5.07, P=0.000, Wilk's Lambda=0.564), as well as the satisfaction of the two groups of the course (F(50,3)=16.40, P=0.000 Wilk's Lambda=0.504). The group receiving anger management training with constructive method had more positive attitude towards anger management and expressed higher satisfaction of the course. Moreover, other findings showed that the group trained using constructive method learned anger management better than the other group (F(51,1)=15.65, P=0.000). The results of the study showed that teaching in constructive environments was more effective in anger management due to its higher flexibility and ability to foster deeper learning. Therefore, it is recommended to apply this approach in developing life skills curricula.
    Keywords: Life Skills, Anger Management, Educational Design, Constructivism, Curriculum
  • Esmaeil Azadi*, Jalil Fathabadi, Mahmood Heidari Pages 23-46
    The aim of the present research is to determine the relation of self-esteem instability and fear of negative evaluation with self-handicapping in adolescent students. In a cross sectional research, 386 high school male and female students are selected based on multi-stage sampling in city of Tehran in the academic year of 2010-2011. They filled Jones and Rhodwalt Self-handicapping Scale (SHS), Chabrol, Rousseau, & Callahan Inatability Self-esteem Scale (ISES) and Watson and Friend Fear of Negative Evaluation Scale (FNE). Pearson correlation test, inter-regression and independent T test are used for statistical analysis. The results of Pearson correlation show that self-esteem instability has a positive relation (r=.261, p<0.001) with self-handicapping, and fear of negative evaluation is positively and significantly (r=.289, p<0.001) correlated with self-handicapping. Also relation of self-esteem instability and fear of negative evaluation with behavioral self-handicapping and claimed self-handicapping is positive and siginificant. Regression analysis indicates that self-esteem instability and fear of negative evaluation predict self-handicapping in adolescent students. Independent T test shows that self-handicapping in girls is higher than boys. The results indicate that self-esteem instability and fear of negative evaluation are determining & predictive factors in self-handicapping in adolescent students.
    Keywords: self, Handicapping, self, esteem instability, fear of negative evaluation, adolescent students
  • Hossein Bigdeli*, Somayeh Alimadadi Pages 47-68
    The main aim of the study was to analyze the relationship between self-efficacy and attributional styles among students. To achieve this goal، 363 students (205 female and 158 male) were selected using cluster random sampling. The students were studying at the humanities and technical-engineering faculties of the Islamic Azad University-East Tehran Branch in the academic year 2011-2012. The questionnaires used in the study were Attributional Style Questionnaire (ASQ، 1981)، General Self-Efficacy Scale (Sherer et al، 1982)، and Demographic Information Questionnaire. Pearson correlation showed that internal، persistent and general attributional styles were related to self-efficacy in positive events. The results of t test in independent groups indicated that self-efficacy was significantly different between the humanities students and engineering students. Indeed، the students of humanities had higher self-efficacy compared to the engineering students. Finally، the analysis of variance suggested that persistent and general attributional styles in negative events were significantly different between the humanities students and the engineering students. Generally، students try to identify themselves as agents of positive positions. Therefore، they will have internal، persistent and general attribution styles in the time of success. The internality of attributional styles in positive events can supply sufficient knowledge of different factors and help students in being more successful and reducing harmful factors. Moreover، it will help them understand that they can repeat success. Thus، their self-confidence and efficacy will increase. Finally، educational authorities and counselors are recommended to help students use appropriate attributions in the time of failure and success، and improve their self-efficacy.
    Keywords: Self, Efficacy, Attributional Style, Students
  • Vahid Salehi*, Darioush Norouzi, Mohammad Hassan Amirteimoori, Farid Naserieh Pages 69-94
    One aspect of second language teaching via computerized language learning programs that has received great attention over the past few years is helping vocabulary learning through link technology. The present study was conducted to examine the effect of two types of link (repetitive textual and in-text reference) on vocabulary learning and retention and reading comprehension. The design of this quasi-experimental study was pretest-posttest with two independent groups in which 35 undergraduate students in two experimental groups participated in the study and were asked to read a computerized text. Two different versions of the reading text were developed for the experimental groups involved in the study. In one version of the computerized texts, the repetitive textual links, and in the other, in-text reference links were used. Having read the text, the participants took an immediate vocabulary posttest as well as a reading comprehension test. Three weeks following the exposure, the participants in the two groups were asked to complete a delayed vocabulary posttest in order to measure their retention level of the target words. Data obtained from pre-test and post-tests were analyzed using t test at p<0.05 significance level for two independent groups. The mean score of in-text reference links group in learning vocabulary posttest was 16.11 (SD=2.45), in vocabulary retention posttest 13.66 (SD=1.86) and in reading comprehension was 10.11 (SD=1.41).The mean score of repetitive textual links group in learning vocabulary posttest was 12.06 (SD=2.14), in vocabulary retention posttest 8.29 (SD=1.53) and in reading comprehension was 9.29 (SD=2.02).The result of the study indicated that the participants in the group with in-text reference links outperformed those in the group with repetitive textual links in terms of vocabulary learning and retention; however, no statistical significance in the participants’ reading comprehension level was detected. Based on levels-of-processing theory, processing target words at different levels would lead to a differential rate of learning and retention of those words. Put another way, those target words that are deeply processed would be learned better and retained longer in contrast to those which are only treated at shallow levels of processing.
    Keywords: Computer Assisted Language Learning, Repetitive Textual Links, In, Text Reference Links, Vocabulary Learning, Vocabulary Retention, Reading Comprehension
  • Maryam Soltani, Khadijeh Ariyan, Leyli Angaji Pages 95-108
    The language of story results from human nature, and the origin of loving and hearing stories can be found in human temperament. Since children are closer to human nature, they love story and storytelling and are affected by it. Thus, storytelling can be used as an educational and remedial art and can increase children’s self- esteem. Self-esteem has an important aspect in the individual’s total function and inducement and is the most important component in human’s psychological health, influencing different personality variables and individual’s activities and is related to other fields like psychological-social health and occupational and educational function. The aim of this research is to assess the effect of using storytelling method in group form (as an education-remedial art) on increasing children’s self-esteem. The methodology used is quasi-experimental and statistical society of this research includes all female students of Mashhad elementary schools, out of which 30 students are selected by cluster random sampling. Then, they are placed in two groups of test and control. The present research tests the hypothesis based on which storytelling in group sessions increases children’s self-esteem. To carry out this research, once primary investigation is done and the research tool, i.e. Cooper Smith Questionnaire is studied, the test group participates in ten 45-minute sessions of storytelling (the program and stories are selected considering self-esteem components).Both groups are assessed in post-test after two months. There is a significant difference between the variation average of scores of Cooper Smith pre-test and post-test in the test and control group. It can be said with 99% confidence that group storytelling increases the children’s self-esteem.
    Keywords: story, storytelling, story therapy, self, esteem
  • Morteza Karami*, Seyyed Sadreddin Shariati, Masoomeh Esmaeli Pages 109-148
    The present study aims at extracting the principle of interpersonal relations based on moral-social teachings of the Holy Qur'ān, Chapter Hujarāt. In this applied and descriptive research, the data are collected based on library sources. The results of the research include: (a) principles of interpersonal communication such as paying attention to the status of the audience (social hierarchy), observance of respect and politeness, religious brotherhood (a concept beyond empathy), integrated view and message analysis, (b) rituals of interpersonal relations such as attention to the effect of tone of voice, eye contact, ways of listening and the setting of dialogues; (c) barriers to communication such as mind reading, mocking, fault-finding, backbiting, paranoia, surveillance and labeling. According to these findings, a model content model about interpersonal communication is presented.
    Keywords: interpersonal relations, moral, social teaching of the Holy Qur'ān, Chapter Hujarāt
  • Saeid Mazbouhi*, Hasan Maleki, Saeid Beheshti, Abas Abaspour, Farkhondeh Mofidi Pages 149-192
    Now a days, sociologists, psychologists and experts in education, pay close attention to the education of the public and particularly children. Taking into consideration that the ultimate responsibility of the education rests with these experts and as the development of voracious human resources for promoting sustainable development centered in all societies, this is crucial that the authorities and the designers of the curriculum in education system, assign a high priority to the training of the students who have improved the social and communicational, humanity and morality skills and look at it wisely. Social training has been considered as the center of attention to educational and social theorists. In recent years of the Iranian-Islamic community due to the social and moral antithetic lessons particularly from material-benefit-oriented Western culture, has been at risk of social and cultural crisis and has been exposed to the challenge of moral, social and cultural antithesis and we can say the best answer to the on-going challenge is to respond to the recent problems and questions, spiritual renaissance and referring to Islamic rich sources and lessons and undoubtedly, Quran as a divine reference, calling us to think and research. Fundamental paradigm of done research is qualitative and type of research method is descriptive – analytical. So that for identifying the public training in the curriculum of education, the educational objectives in the primary school has been changed into qualitative-analytical approach and also, In order to design an optimal social education curriculum based on the Quran, the content-analysis and hermeneutic (validation on the final stage proposed model) approaches and the theories of 10 experts have been used in this model. The proposed model is about four basic elements of curriculum which includes: Objectives, content and methods of organizing the curriculum, teaching- learning strategies and assessment approaches in social education. According to the characteristics of the audience, the most valuable cultural treasures of the Quran have been entitled by this period of the time.
    Keywords: Quran, social education, curriculum, primary education, optimal model
  • Ramazan Jahanian* Pages 193-211
    The purpose of this research was studied the roles of ten life skills training on mental health of students in higher education institutions. The statistical population of this study includes all students of Vocational and technical school of Azad University of Karaj Branch In the 91-92 school year the number was 4,000 people.70 students were chosen randomly divided into experimental and control (35 people in Each) groups. Research methods were quasi-experimental with pretest - posttest with control group. The data collection instrument was General Health test. The results showed that, life skills training, such as self-awareness skills, Empathy skills, Effectively communicate skills, Anger Management Skills, Effective interpersonal skills, Assertiveness skills, Problem solving skills, Deal with stress skills, Decision-making skills and Creative thinking skills on mental health of students in higher education institutions, affect significantly. The results were shown Necessity of life skills training and its role in improving and increasing mental health of students.
    Keywords: Mental health, life skills, Students, Training, higher education