فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال دوازدهم شماره 39 (بهار 1395)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال دوازدهم شماره 39 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم رحیمی مند*، عباس عباس پور صفحات 1-24
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روش های آموزشی مباحثه گروهی،پرسش و پاسخ،نمایش علمی و سخنرانی بر انگیزه پیشرفت دانشجویان بود.جامعه آماری این پژوهش همه دانشجویان مراکز تربیت معلم استان البرز بودند.در یک طرح نیمه آزمایشی 270 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب ودرچهار گروه جایگزین شدند.د انشجویان نمونه تحقیق پس از قرارگرفتن در گروه های چهارگانه روش تدریس (مباحثه گروهی، پرسش و پاسخ،نمایش علمی و سخنرانی )به مدت یک ترم تحصیلی درس مشترکی(روانشناسی تربیتی)را با روش های تدریس اختصاصی گروه خود گذراندند.در خاتمه ترم انگیزه پیشرفت گروه ها بوسیله پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس(1970) و با در نظر گرفتن چهارمولفه اصلی انگیزه پیشرفت هرمنس یعنی اعتماد به نفس،پشتکار،آینده نگری وسخت کوشی، اندازه گیری شد.برای تحلیل داده ها ازروش آماری تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا)،تحلیل واریانس یک راهه (آنوا) وآزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافته هانشان دادکه میزان انگیزه پیشرفت دانشجویان باتوجه به روش های مختلف تدریس (مباحثه گروهی ،پرسش وپاسخ،نمایش علمی وسخنرانی) متفاوت است. همچنین نتایج تحلیل ها نشان داد دانشجویانی که باروش مباحثه گروهی آموزش می بینند انگیزه پیشرفت بیشتری ازخود نشان می دهند.بر همین اساس به ترتیب روش های نمایش علمی،پرسش وپاسخ بر انگیزه پیشرفت دانشجویان تاثیر گذاربودند بنابراین دانشجویانی که با شیوه های نوین آموزش می بینند به انگیزه پیشرفت بیشتری دست میابند.
    کلیدواژگان: روش تدریس، مباحثه گروهی، پرسش وپاسخ، نمایش علمی، انگیزه پیشرفت
  • علی شیخ الاسلامی*، غفار کریمیان پور، روناک ویسی صفحات 25-43
    پژوهش حاضر با هدف پیش‏بینی فرسودگی تحصیلی براساس کیفیت زندگی دانشگاهی و امید به اشتغال در دانشجویان انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‏ی آماری پژوهش را تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی ساکن در خوابگاه های دانشگاه محقق اردبیلی در سال‏تحصیلی 95-1394 تشکیل می‏دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه‏گیری در دسترس، 210 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه‏ی کیفیت زندگی دانشگاهی سیرجی و همکاران، پرسشنامه‏ی امید به اشتغال قریشی‏راد و پرسشنامه‏ی فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران استفاده شد. داده های به دست آمده با آزمون‏های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین کیفیت زندگی دانشگاهی و امید به اشتغال با فرسودگی تحصیلی دانشجویان رابطه‏ی منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که کیفیت زندگی دانشگاهی و امید به اشتغال با ضریب تعیین 19 درصد، توان پیش‏بینی فرسودگی تحصیلی را در جهت منفی دارند. بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت که کیفیت زندگی دانشگاهی و امید به اشتغال از متغیرهای مهم و مرتبط با فرسودگی تحصیلی دانشجویان می‏باشند.
    کلیدواژگان: امید به اشتغال، دانشجویان، فرسودگی تحصیلی، کیفیت زندگی دانشگاهی
  • علی دلاور، زهرا شعبانی*، یوسف کریمی، فریبرز درتاج صفحات 45-79
    هدف از این پژوهش، تبیین رابطه عوامل روان شناختی، اجتماعی با نوع دوستی خیرین مدرسه سازاست. روش پژوهش، همبستگی و پیش بین بر اساس تعداد متغیرها و جدول کرجسی و مورگان (1970) با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای حجم نمونه 370 نفر انتخاب شدند و برای گردآوری داده ها از آزمون های شخصیتی (Neo)، خوش بینی، خودکارآمدی عمومی شوآرتز، انگیزش پیشرفت هرمنس، ارزش های مادی، متافیزیک، خودمختاری اخلاقی و احساسات اخلاقی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیری بر اساس مدل همزمان تحلیل شد. یافته های تحقیق روانشناختی نشان داد که ابعاد مختلف شخصیت، ویژگی های خودکارآمدی، خوش بینی و انگیزش پیشرفت با نوع دوستی خیرین رابطه ای معناداری دارد. یافته عوامل اجتماعی نشان داد که خودمختاری اخلاقی، ارزش های مادی، احساسات اخلاقی و ارزش های متافیزیک با نوع دوستی خیرین رابطه ای معناداری دارد. بر اساس محاسبه ضریب شیب، برون گرایی، موافقت، جهت گیری زندگی وخودکارآمدی، ارزش های مادی، متافیزیک و احساسات اخلاقی بر نوع دوستی خیرین موثر بوده است پس برون گرایی، موافقت، جهت گیری زندگی وخودکارآمدی، ارزش های مادی، متافیزیک و احساسات اخلاقی، نوع دوستی خیرین را پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، عوامل اجتماعی، ارزش های متافیزیکی، نوع دوستی، خیرین مدرسه ساز
  • رحیم بدری گرگری، شهرام واحدی، منصور بیرامی، جواد عینی پور* صفحات 81-95
    تعلل ورزی یعنی به تعویق انداختن انجام کار و یا تمایل به انجام آن در دقایق پایانی. تعلل ورزی موجب درجات بالایی از اضطراب و افسردگی در دانش آموز شده و باعث تجربه هیجانات منفی می گردد. یکی از مقوله های موثر بر تعلل ورزی، فقدان تنظیم هیجانی و ناتوانی در خود تنظیمی هیجانی است. سبک های تنظیم هیجانی را شامل سبک پنهان کاری، سازگاری و تحمل می دانند. این پژوهش به منظور تعیین رابطه سبک های عاطفی با تعلل ورزی دانش آموزان پسر انجام گردید. نمونه پژوهش شامل 252 دانش آموز مقطع متوسطه نظری مشغول به تحصیل در مدارس دولتی بودند که بوسیله نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. اطلاعات این پژوهش به وسیله پرسشنامه های سبک های عاطفی و تعلل ورزی تحصیلی به دست آمده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش همبستگی و تجزیه و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که سازگاری (33/0- = Beta) و تحمل (14/0 = Beta) عامل های مهم پیش بینی کننده تعلل ورزی دانش آموزان است (001/0 = P). نتیجه دیگر پژوهش نشان داد که 11% واریانس تعلل ورزی دانش آموزان متوسطه پسر از طریق یک ترکیب خطی مشترک از سازگاری و تحمل تعیین می شود. هم چنین یافته ها نشان داد که مولفه سازگاری قوی ترین پیش کننده تعلل ورزی در میان سبک های عاطفی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تحمل، تعلل ورزی، سبک های عاطفی، سازگاری
  • عباس رحیمی نژاد، نسترن مرتضایی* صفحات 97-117
    با توجه به اهمیت ویژگی های شخصیتی در تحول سبک های هویت، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش گشودگی به تجربه در پیش بینی سبک های هویت و تعهد صورت گرفته است. در این راستا از طریق مطالعه ی همبستگی 115نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و زیر مقیاس گشودگی به تجربه از پرسشنامه ی شخصیت کاستا و مک کری (NEOPI-R) و مقیاس سبک های هویت برزونسکی (4-ISI) بر روی آن ها اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، بین تخیلات و سبک هویت اطلاعاتی رابطه ی منفی معنادار و بین عقاید و سبک هویت اطلاعاتی رابطه ی مثبت معنادار برقرار است. همچنین رابطه ی منفی معناداری بین نمره ی کلی گشودگی به تجربه، عقاید، زیبایی شناختی و ارزش ها با سبک هویت هنجاری مشاهده شد. علاوه بر این عقاید و زیبایی شناختی دارای رابطه ی منفی معنادار با سبک هویت سردرگم اجتنابی بود و رابطه ی مثبت معناداری نیز بین عقاید و تعهد مشاهده شد. به علاوه نتایج نشان داد، عقاید و احساسات به طور مستقیم و تخیلات، به طور معکوس تغییرات سبک هویت اطلاعاتی و نمره ی کلی گشودگی به تجربه بطور معکوس و احساسات بطور مستقیم تغییرات سبک هویت هنجاری؛ و تنها عقاید بطور معکوس سبک هویت سردرگم اجتنابی را پیش بینی می کند. همچنین عقاید بطور مستقیم و ارزش ها به طور معکوس تغییرات تعهد را پیش بینی می کنند. یافته های مطالعه ی حاضر بیانگر این نکته است که ویژگی شخصیتی گشودگی به تجربه نقش مهمی را در تحول سبک های هویت و تعهد ایفاء می کند.
    کلیدواژگان: گشودگی به تجربه، سبک های هویت، تعهد هویت
  • حجت دهقانزاده *، حسین دهقانزاده، داریوش نوروزی، محمدحسن امیرتیموری صفحات 119-134
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی میزان اثربخشی الگوهای طراحی آموزشی رایگلوث و گانیه با همدیگر و با روش مرسوم در یادگیری درس حرفه وفن سوم راهنمائی بود. برای رسیدن به این هدف از روش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه این پژوهش تمامی دانش آموزان سوم راهنمائی پسر شهرستان قدس و نمونه آن 59 نفر از این جامعه بود که از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و در سه گروه گواه، گروه الگوی طراحی آموزشی گانیه و گروه الگوی طراحی آموزشی رایگلوث قرار گرفتند. برای هر سه گروه پیش آزمون، پس آزمون و آزمون یادداری اجرا شد. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی، شاخص هایی نظیر میانگین و انحراف استاندارد نمرات، محاسبه شد و در بخش آمار استتنباطی و برای بررسی فرضیه پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت بین گروه های آموزش مرسوم و الگوهای طراحی آموزشی رایگلوث و گانیه در سطح معناداری 95درصد معنادار می باشد ولی بین الگوهای طراحی آموزشی گانیه و رایگلوث تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آموزش، رایگلوث، طراحی آموزشی، گانیه، یادگیری
  • زهرا قلی پور*، سیدعلی مرعشی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نسرین ارشدی صفحات 135-155
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی پنج عامل بزرگ شخصیت با تاب آوری و هم چنین آزمون نقش واسطه ای تاب آوری در رابطه بین پنج عامل بزرگ شخصیت و شادکامی انجام پذیرفت. در این پژوهش تعداد 300 نفر (169 دختر و131 پسر ) از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان فرم کوتاه پرسش نامه نئو (NEO-FFI)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و پرسش نامه شادکامی آکسفورد (OHI) را تکمیل کردند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و AMOS-21 انجام شد. به علاوه جهت آزمودن مسیرهای واسطه ای از روش بوت استراپ استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که الگوی پیشنهادی دارای برازش نسبتا خوبی با داده ها می باشد که با انجام اصلاحاتی بهبود یافت. به طور کلی نتایج بیانگر آن بود که چهار ویژگی شخصیتی روان رنجوری، وظیفه شناسی، گشودگی به تجربه و برون گرایی رابطه علی مستقیم با تاب آوری دارند. هم چنین این ویژگی های شخصیتی رابطه علی غیرمستقیم معنی داری با شادکامی از طریق تاب آوری نشان دادند.
    کلیدواژگان: شادکامی، تاب آوری، پنج عامل بزرگ شخصیت
  • علی خالق خواه*، محمد مهدی بابایی منقاری صفحات 157-173
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی و اضطراب رایانه با خودکارآمدی رایانه دانش آموزان متوسطه شهرستان آمل بود. روش تحقیق، از نوع توصیفی-همبستگی و از نظر هدف، به صورت طرح کاربردی بود. جامعه آماری 11532 نفر از دانش آموزان و نمونه ی پژوهش، 390 دانش آموز متوسطه بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش، شامل پرسشنامه اضطراب رایانه ی هاینس، گلاس و نایت، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو و پرسشنامه خودکارآمدی رایانه مورفی، کوور و اوون بود.؛ داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه به روش همزمان و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و LISREL8.80 تحلیل شدند. بین اضطراب رایانه با خودکارآمدی رایانه رابطه منفی و بین ویژگی های شخصیتی با خودکارآمدی رایانه رابطه وجود داشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که برون گرایی، گشودگی، توافق، باوجدان بودن واضطراب رایانه، خودکارآمدی رایانه را پیش بینی می کنند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که برون گرایی، گشودگی، اضطراب رایانه و باوجدان بودن از طریق متغیر توافق بر خودکارآمدی رایانه اثر غیرمستقیم می گذارد؛ ولی توافق بر خودکارآمدی رایانه دانش آموزان اثر مستقیم می گذارد. از سوی دیگر برون گرایی، گشودگی و اضطراب رایانه از طریق باوجدان بودن بر توافق اثر غیرمستقیم می گذارد ولی باوجدان بودن بر توافق اثر مستقیم می گذارد. یافته های حاصل از این پژوهش بر کاربرد ویژگی های شخصیتی و اضطراب رایانه در خودکارآمدی رایانه دانش آموزان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب رایانه، خودکارآمدی رایانه، دانش آموزان متوسطه، ویژگی های شخصیتی
  • مریم پورجمشیدی* صفحات 175-197
    هدف پژوهش حاضر، بررسی امکان پیش بینی ترجیحات تعامل با سبک های یادگیری دانشجویان دوره های آموزش مبتنی بر وب است. بدین منظور، 120 نفر از دانشجویان مجازی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به مقیاس سبک یادگیری گراشا و ریچمن و مقیاس ترجیحات تعامل پاسخ دادند. یافته های بدست آمده با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج پس از تحلیل داده ها نشان داد که سبک مستقل، مشارکتی و وابسته به ترتیب بیشترین پیش بینی کننده تعامل یادگیرنده با رابط کاربر است. سبک مشارکتی و مستقل، بیشترین پیش بینی کننده تعامل یادگیرنده با محتوا به دست آمد. همچنین سبک تشریک مساعی و مشارکتی بیشترین پیش بینی کننده تعامل یادگیرنده با مربی و در نهایت سبک مشارکتی بیشترین پیش بینی کننده تعامل یادگیرنده با یادگیرنده مشخص شد. بر اساس یافته های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که بین برخی سبک های یادگیری و ابعاد تعامل رابطه معنادار و مثبت وجود داد و قدرت پیش بینی کنندگی سبک های یادگیری برای ابعاد تعامل متفاوت است. این یافته ها به طراحان دوره های آموزش مبتنی بر وب جهت تدارک فرصت های مناسب برای برقراری تعامل یادگیرندگان با سبک های متفاوت یادگیری به منظور دستیابی آن ها به یادگیری و موفقیت کمک می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر وب، آموزش مجازی، تعامل، ترجیحات تعامل، سبک یادگیری
  • شهنام آزاد مرد*، هوشنگ طالبی صفحات 199-223
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر هوش موفق بر بازده های شناختی و عاطفی یادگیری صورت گرفته است. 112 نفر از دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان اردبیل به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبرای انجام پژوهش انتخاب شدند. این پژوهش مبتنی بر یک طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه های معادل بود. داده ها از طریق دو آزمون عملکرد تحصیلی محقق ساخته و پرسشنامه سنجش نگرش به دانشگاه مک کوچ و سیگل(2003)، که هر دو دارای روایی و پایایی قابل قبولی بودند، گردآوری و با روش تحلیل کواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد آموزش هوش موفق بر درک، مهارت تحلیل، مهارت خلاق، مهارت عملی، ادراک خود تحصیلی، و نگرش به استاد و کلاس (05/0>P) تاثیر معنی داری دارد. اما بر یادداری، نگرش به دانشگاه، انگیزش/خودنظم دهی و ارزشگذاری هدف ها تاثیر معنی داری ندارد. از یافته های تحقیق می توان در آموزش و تربیت دانشجومعلمان استفاده نمود. پیشنهاد می شود از این روش به عنوان یک روش یاددهی-یادگیری موثر در تعمیق یادگیری دانشجو یان و بهبود مهارت های شناختی و عاطفه تحصیلی آنان استفاده نمود و آن را در استانداردهای آموزشی دانشجو معلمان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بازده های شناختی، بازده های عاطفی، هوش موفق
|
  • Maryam Rahimimand *, Abbas Abbaspour Pages 1-24
    The main aim of the present research was to investigate the effects of instructional methods (group discussion, question-answer, scientific display, and lecturing) on student's achievement motive. The research statistical population included all students of Teacher Training Centers (Farhanguian University) in Alborz province. In a semi-experimental design, 270 students were selected using proportional stratified random sampling method and then assigned into four groups. Afterwards, each group was taught a common course (educational psychology) with a specified teaching method for one semester. The subject's achievement motive was measured by Hermance' achievement motive questionnaire. The collected data were analyzed using One-way Analysis of Variance (ANOVA), Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and Tukey's test. The results revealed that student's achievement motive was significantly different in terms of different teaching methods taught to them. That is, students who were taught by group discussion method, showed a high level of achievement motive. In this manner, scientific display, and question-answer affected student's achievement motive. It can be concluded that instruction with modern teaching methods help enhance student's achievement motive.
    Keywords: Teaching Method, group discussion, question, answer, scientific display, achievement motive
  • Ali Sheykholeslami *, Ghaffar Karimianpoor, Roonak Veysi Pages 25-43
    This study was carried out to predict academic burnout based on quality of college life and hope for employment among university students. The research method of study was correlational descriptive. The statistical community included all undergraduate university students living in Mohaghegh Ardibili University dormitories in academic year 2015-16, among whom there were selected 210 sample individuals using available sampling method. For data collection, there were employed Sirgy et al's questionnaire on quality of college life, Ghoreishirad's questionnaire on hope for employment and Bersos et al's questionnaire on academic burnout. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis. The findings indicated that there exists a significant negative relationship between the quality of college life and hope for employment in one hand and academic burnout on the other hand. Also regression analysis revealed that academic burnout can be predicted negatively with determination coefficient of %19 by quality of college life and hope for employment. Therefore, it can be concluded that the quality of college life and hope for employment may be taken into account as the important variables in relevance to the academic burnout of the university students.
    Keywords: Academic burnout, Hope for Employment, Quality of College Life, university student
  • Ali Delavar, Zahra Shabani *, Yousef Karimi, Fariborz Dortaj Pages 45-79
    This research aimed at explaining the effects of psycho-social factors on the altruism of charity school- builders. Research method was correlational, and the sampling method was multi-stage cluster sampling. According to the numbers of variables and Kerjesi-Morgan Table, the sample size was determined as 370 people. The following instruments were used to collect data: Personality tests ( Neo) , Optimism, Schwartz' General Self- efficacy, Hermance 's Achievement Motivation, material values, metaphysics, moral autonomy and moral sentiments. Data were analyzed by Pearson correlational matrix and the multivariate regression was analyzed based on a simultaneous model. The research findings showed that there is a significant relationship between various dimensions of personality and the donor's altruism. The characteristics of self-efficacy, optimism and achievement motivation have also a significant relationship with the donor's altruism. Meanwhile, social factors or moral autonomy, material values, moral sentiments as well as metaphysic values have a significant relationship with the donor's altruism. According to the calculation of slope coefficient, psychological factors consisted of extroversion, agreement; life orientation and self-efficacy have clarified the donor's altruism. Social factors such as material values, metaphysics and moral sentiments have influenced the donor's altruism.
    Keywords: Life orientation, Self, Efficacy, Metaphysics value, Moral sentiments, Moral autonomy
  • Rahim Badri, Shahram Vahedi, Mansour Bairami, Javad Einipour* Pages 81-95
    Procrastination means postponing the works or tendency to do it in the last moments. Procrastination causes high degree of anxiety and depression in student and also negative emotions. One of the efficacious components on procrastination is the lack of emotional regulation and disability of emotional self- regulation. Emotional regulation styles insist on concealing, adjusting and tolerating. This research was conducted to study the relationship between the procrastination behaviors of high school male students and emotional styles. The sample consisted of 252 students, which were selected through cluster random sampling method from schools of Rasht. The instrumentals used in the study were Procrastination questionnaire, and emotional styles. Data were analyzed by multiple regression (stepwise) method. The results showed that adjusting (Beta= 0.33) and tolerating are (Beta= 0.14) important predictor of procrastinations (p= 0.001). In addition, it was found that 11% of the variance of procrastination was accounted by linear combination of adjusting and tolerating decision making style.
    Keywords: procrastination, Emotional styles, Adjusting, Tolerating
  • Abbas Rahiminezhad, Nastaran Mortezaee* Pages 97-117
    Because of the importance of personality traits in the development of identity styles, the present study investigated the role of openness to experience in anticipation of the identity styles and commitment. To do this, by using research method of correlation, 115 female students at University of Tehran were randomly selected and administered the Openness to Experience subscale of Costa& McCrae Personality Inventory (NEOPI-R) and Berzonsky Identity Style Inventory (ISI-4). Results showed that fantasy negatively and significantly correlated with informative identity style, and ideas positively and significantly correlated with informative identity style. Also, Results showed significant negative relationship between the total score of openness to experience, ideas, aesthetics, values and normative identity style. Furthermore, ideas and aesthetics were negatively and significantly correlated with diffuse-avoidant identity style. Besides, significant positive relationship between ideas and commitment was observed. Moreover, ideas and feelings positively anticipated and fantasy negatively anticipated the informative identity style variances. And the total score of openness to experience negatively anticipated and feelings positively anticipated the normative identity style and only ideas of the openness to experience dimensions negatively anticipated diffuse-avoidant identity style. Also, ideas positively anticipated and values negatively anticipated commitment variances. The results indicated that personality trait of the openness to experience plays an important role in the development of identity styles and commitment.
    Keywords: identity styles, Identity Commitment, Openness to Experience
  • Hojjat Dehghanzadeh *, Hossein Dehghanzadeh, Dariush Norouzi, Mohammad Hassan Amir Teimouri Pages 119-134
    The aim of this study was to compare the effectiveness of Reigeluth and Gagné instructional design models together and with traditional method in learning Vocational and Technical Teaching (Industrial Arts) of the third grade junior students. To achieve this objective, a quasi-experimental pretest-posttest control group was used. Population consisted of all male students of third grade junior school of Qods city and a sample of 59 people from the community who were selected through cluster sampling in the control group and the experimental testing of two, respectively, with conventional approaches, the models of Gagné and Reigeluth instructional designs, training was provided for them. For each group pre-test, post-test and retention tests was conducted. For data analysis, descriptive statistics, indicators such as the mean and standard deviation scores, used and inferential statistics to evaluate the hypothesis of analysis of covariance was used. The results showed that the difference between traditional learning and instructional design models of Reigeluth and Gagné at a significance level of 95% is significant, but there was no significant difference between educational design models of Gagné and Reigeluth.
    Keywords: education, Instructional design, Reigeluth, Gagné, learning
  • Zahra Gholipour *, Seyed Ali Marashi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Nasrin Arshadi Pages 135-155
    The aim of this study was to explore the influences of Big Five-Factor personality traits on happiness and to examine the mediating effect of resilience in this relationship. In this research extraversion, neuroticism, open-ness, conscientiousness and agreeableness were considered as precedents of happiness, and resilience was considered as mediator between Big Five Factor traits on happiness. The sample consisted of 300 college students in Shahid Chamran University of Ahwaz that selected via multistage random sampling. Data were collected by NEO-Five-Factor Inventory (NEO-FFI), Connor–Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and Oxford Happiness Inventory (OHI). Structural equation model (SEM) through SPSS-21 and AMOS-21 were used for data analysis. Results suggested that model with some modification had good fit with the data. Results from path analyses revealed that resilience partially mediated the association between extraversion, neuroticism, open-ness and conscientiousness with happiness. One of indirect hypotheses of model (the agreeableness toward happiness by mediating resilience) was not confirmed.
    Keywords: Big Five, Factor personality trait, Happiness, Resilience
  • Ali Khaleghkhah *, Mohammad Mahdi Babaei Menghari Pages 157-173
    The aim of this study was to investigate the relationship between the identity properties and computer anxietywith computer self-efficacy of high schools students of Amol. The research method was a correlation. The purpose of this study is an applied research. The population was 11,532 students. The sample was 390 which had been selected by cluster sampling. The research instrument was Computer AnxietyHiens Questionnaire, identity properties of NEO and Computer Self-efficacy Questionnaire of Morfy et al. Data were analyzed using Pearson correlation, multiple regression and path analysis via a simultaneous use of SPSS21 and LISREL8.80. There is a negative relationship between computer anxiety and computer self-efficacy. There is a relationship between identity properties with computer self-efficacy. Regression analysis showed that extroversion, openness, agreement, conscience and computer anxiety predict student's computer self-efficacy. The results of path analysis showed that extroversion, openness, computer anxiety, conscience through agreement effect on computer self-efficacy students. But Agreement directly affects the impact on student's computer self-efficacy. On the other hand, extroversion, openness, computer anxiety through conscience has an indirect effect on agreement indirect effect. But conscience can have a direct effect on agreement. The findings of this study are based on the use of identity properties and computer anxiety focuses on student's computer self-efficacy.
    Keywords: Identity properties, Computer anxiety, Computer self, efficacy, High schools students
  • Maryam Pourjamshidi * Pages 175-197
    The aim of this study was to investigate the interaction preferences power of the Students of web-based instruction courses learning styles. For this purpose, 120 students from Tehran Virtual University were selected by using random sampling, and then, all of them responded to Grasha and Richman learning styles and interaction preferences scales. The results analyzed by using Pearson correlation and stepwise regression analysis. The results of the analysis showed that the independent, collaborative and dependent styles are regularly the most anticipant of learner interaction with interface. Collaborative and independent styles are anticipant of learner interaction with content. The collaborative style is anticipant of learner interaction with the instructor and learner with learner. Based on the findings, it can be concluded that there is a positive and meaningful relationship between some learning styles and dimensions of interactions and the power of anticipant of learning styles for interaction dimensions are different. These findings help the designers of web-based training courses to provide suitable opportunities for making interactions between learners with different styles of learning for achieving the learning and success.
    Keywords: interaction, Interaction preferences, Learning styles, Web, based education, Virtual instruction
  • Shahnam Azadmard *, Hooshang Talebi Pages 199-223
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching for successful intelligence on learning cognitive and affective outcomes of university students in Educational Psychology course. 112 university students of Farhangian University (Ardebil Allameh Tabataba’i and Bentolhoda Sadr campuses) were chosen by purposeful sampling. This study was a quasi-experimental design. For obtaining data, Researcher-based Academic Performance Test and University Attitude Assessment Survey-Revised (MC) Coach & Sigle, (2003) were used. Research data were analyzed by multivariate covariance. Results indicated teaching for successful intelligence effects on comprehension, analytical skill, creative skills, practical skills (ƞ=0/45, P
    Keywords: Affective outcomes, Cognitive outcomes, Successful intelligence, Future teachers