فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال سوم شماره 9 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل زارعی زوارکی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دوره دکتری تکنولوژی آموزشی در سطح جهانی و ارائه برنامه ای جامع جهت راه اندازی این دوره در دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد. سوال های اساسی در این پژوهش عبارت بود از: دوره دکتری تکنولوژی آموزشی در سطح جهانی دارای چه ضرورت ها و اهدافی بوده و چگونه اجرا می شود؟ چگونه می توان دوره دکتری تکنولوژی آموزشی درایران را براساس تجارب جهانی طراحی و اجرا کرد؟ به منظور بررسی تجارب جهانی و پاسخ به سوال های فوق، تعدادی از دانشگاه های معتبر جهانی انتخاب و برنامه آموزشی آنها در دوره دکتری تکنولوژی آموزشی موردمطالعه قرار گرفت. با استفاده از نتایج مطالعه انجام شده، پرسشنامه ای به منظور طراحی دوره دکتری رشته مذکور در ایران تهیه و پس از محاسبه روایی و پایایی آن در اختیار اساتید و کارشناسان ارشد این رشته قرار گرفت. با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی یافته های بدست آمده با بهره گیری از روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نهایتا یک برنامه آموزشی مبتنی بر تجارب جهانی و نیازهای ملی ارائه گردید که در متن مقاله حاضر به جزئیات و چگونگی انجام این امر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی آموزشی، برنامه آموزشی دوره دکتری
  • محمدعلی محمدی فر، محمدعلی بشارت، مریم قاسمی، محمود نجفی صفحه 21
    هدف
    تعیین میزان شیوع ناتوانی های ویژه یادگیری و انواع آن به تفکیک جنسیت و پایه تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی شهر شیراز هدف اصلی این تحقیق بود.
    روش
    در این پژوهش، ابتدا از پرسشنامه اختلالات رفتاری راتر(فرم معلم)، جهت غربالگری دانش آموزان مبتلا به اختلالات رفتاری استفاده گردید. به این ترتیب تعداد 401 دانش آموز (200 پسر و 201 دختر) که مبتلا به اختلالات رفتاری نبودند مورد بررسی قرار گرفتند. این تعداد دانش آموز با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه-ای انتخاب شدند. چک لیست مایکل باست و چک لیست-های اختصاصی مرکز ناتوانی های یادگیری شهر شیراز در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته-ها: نتایج به دست آمده، همسانی درونی، پایایی باز آزمایی و روایی چک لیست ها را تایید کردند. همچنین میزان شیوع ناتوانی های یادگیری 7/9 درصد، نارساخوانی 7/8 درصد، ناتوانی های ریاضی 7/6 درصد و ناتوانی های دیکته 2/7 درصد کل گروه نمونه به دست آمد. با استفاده از آزمون نسبتها در هیچ یک از انواع ناتوانی ها تفاوت معنی داری بین نسبت مبتلایان دختر و پسر، همچنین نسبت مبتلایان کلاس سومی و کلاس چهارمی به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که مدارس ابتدایی جهت پیشگیری و درمان ناتوانی های یادگیری نیازمند خدمات مشاوره و راهنمایی هستند. این موضوع در برنامه ریزی، تنظیم بودجه و سیاست های آموزشی و درمانی می توانند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری، نارساخوانی، ناتوانی دیکته، ناتوانی ریاضی، شیوع
  • الهه فصیح فر، علی دلاور صفحه 45
    پژوهش حاضر به دنبال ساخت، اعتباریابی و بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه سنجش بلوغ اجتماعی است. برای رسیدن به این هدف با استفاده از کتابها و مقالات و پژوهشهایی که در این خصوص صورت گرفته بودند، ویژگی های مربوط به رشد و بلوغ اجتماعی استخراج شد و متناسب با آنها عباراتی که هر کدام شامل 5 گزینه بود ساخته شد. اعتبار یابی محتوایی براساس ارزیابی های سه استاد روانشناسی صورت گرفت. به منظور اجرای پژوهش در ابتدا آزمون بصورت آزمایشی روی یک نمونه 50 نفری اجرا شد و اشکالات آن رفع گردید و فرم نهایی آن روی یک نمونه 434 نفری از دانش آموزان دختر و پسر در شهرستان سبزوار اجرا گردید. با تحلیل عاملی اکتشافی 16 عامل برای این آزمون مشخص شد. پایایی آزمون با روش آلفای کرونباخ نیز 89/0 به دست آمد
    کلیدواژگان: هنجاریابی، بلوغ اجتماعی، دانش آموزان دبیرستانی
  • اصغر مینایی صفحه 63
    پژوهش حاضر با هدف انطباق، استانداردسازی و هنجاریابی آزمون غیرکلامی هوش اسنایدرز-اومان برای کودکان 7-5/2 سال) -7 SON-R 2 (روی یک گروه از کودکان تهران با حجم 2852 نفر (1456 پسر و1396 دختر) که با روش نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای از بین کودکان مهدهای کودک تحت نظارت بهزیستی و آموزش و پرورش انتخاب شدند، اجرا گردید. برای تحلیل سوالات، مدل کلاسیک آزمون و مدل 2 پارامتری مبتنی بر نظریه سوال- پاسخ (IRT) مورداستفاده قرار گرفت. اعتبار خرده آزمونها (موزاییکها، طبقه بندی ها، موقعیتها، پازلها، قیاسها و الگوها) با استفاده از فرمول λ2 و اعتبار مقیاسهای عملی و استدلال و کل آزمون از طریق فرمول آلفای طبقه ای، به تفکیک جنسیت و کل گروه برآورد گردید. دامنه ضرایب اعتبار خرده آزمونها از 81/0 تا 88/0 و مقیاسها و کل آزمون از88/0 تا 95/0 بدست آمد. در خصوص روایی نیز تحلیلهای مختلفی صورت گرفت. از جمله این تحلیل ها می توان به تمایزگذاری سنی، تمایزگذاری گروهی و تحلیل عاملی ساختار آزمون اشاره کرد. همچنین جداول نرم برای نمره های خرده آزمونها، مقیاسها و IQ در 10 گروه سنی به فاصله 6 ماه از یکدیگر از (3،2 تا 7 سال تمام) تهیه گردید. بطور کلی یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که آزمون موردبحث از اعتبار و روایی بالایی برخوردار است و با اطمینان می توان از آن، جهت سنجش هوش کلی کودکان 7-5/2 سال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمون غیرکلامی، هوش، اعتبار، روایی
  • افسانه توحیدی، داریوش نوروزی صفحه 101
    این پژوهش میزان اثربخشی رسانه های شنیداری- دیداری متحرک مختلف بر مفهوم سازی مفاهیم درس فیزیک- مبحث نیرو در یادگیرندگان سال اول راهنمایی را مورد بررسی قرار داده است. هدف کلی مقایسه اثربخشی سه رسانه تلفیقی (ترکیب آموزش برنامه ای اسکینر، مراحل یادگیری گانیه، و طرح درس روزانه)، رسانه آموزشی دانش یار (موجود در مراکز فروش)، و رسانه انسانی (معلم) با یکدیگر بود.
    طرح این پژوهش آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی است. جامعه آماری شامل تمامی یادگیرندگان پسر و دختر سال اول راهنمایی شهر کرمان در سال تحصیلی87- 1386 بود. روش نمونه-گیری شش کلاس در شش مدرسه راهنمایی مختلف به صورت تصادفی خوشه ایو ابزار گردآوری داده ها آزمون پیشرفت تحصیلی فیزیک چهارگزینه ای پژوهشگر ساخته بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون در گروه های آزمایشی (دانش یار و تلفیقی) و گروه های گواه (انسانی) اجرا شد. برای تعیین میزان اثربخشی هر رسانه بر مفهوم سازی این مراحل به ترتیب اجرا شد: اجرای پیش آزمون، اعمال متغیر مستقل (اجرای آموزش توسط رسانه)، و اجرای پس-آزمون. برای تحلیل داده های بدست آمده از آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    نتایج داده های توصیفی نشان داد یادگیرندگان پسر و دختر در درس فیزیک ضعیف هستند و رسانه تلفیقی بر مفهوم سازی مفهوم های فیزیک اثربخش بوده است. نتایج کلی داده های تحلیلی نشان دادند مفهوم سازی گروه های یادگیرنده ای که از طریق رسانه تلفیقی آموزش دیده بودند بر مفهوم سازی یادگیرندگانی که از طریق دو رسانه انسانی و دانش یار آموزش دیده بودند برتری داشت و مفهوم-سازی یادگیرندگانی که از طریق رسانه انسانی آموزش دیده بودند بر مفهوم سازی گروه های یادگیرنده ای که از طریق رسانه دانش یار آموزش دیده اند برتری دارد.
    کلیدواژگان: رسانه های آموزشی، تکنولوژی آموزشی، مفهوم سازی، آموزش برنامه ای اسکینر، مراحل یادگیری گانیه، و طرح درس روزانه
  • حمزه آقاملایی، مهران فرج الهی صفحه 137
    این تحقیق به منظور شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بکارگیری شیوه های فعال تدریس توسط معلمان مقطع ابتدایی شهرستان گرگان انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه معلمان استخدام رسمی، حق التدریس و پیمانی یا قراردادی مقطع ابتدایی شهرستان گرگان به تعداد1300 نفرمی باشد. حجم نمونه براساس جدول مورگان و متناسب با جامعه آماری و از طریق نمونه گیری تصادفی به تعداد 297 نفر به تفکیک جنسیت (155 معلم مرد و 142 معلم زن) در نظر گرفته شده است. طرح تحقیق از نوع توصیفی (پیمایشی) و ابزار اندازه‎گیری آن پرسشنامه محقق ساخته است که با استفاده از رایانه- بسته نرم افزاری spss، ضریب همبستگی بین نمرات دو بار اجرای آزمون عدد613/0 برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها ازآمار توصیفی (فراوانی، درصد، جدول و نمودار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن) استفاده شد.
    همچنین نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می-دهدکه:1- بین ویژگی های فردی معلمان و میزان بکارگیری روش های فعال تدریس همبستگی معنی داری وجود دارد.
    2- بین عوامل اداری و ساختاری و میزان بکارگیری روش های فعال تدریس همبستگی معنی داری دارد.
    3- بین عوامل و ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی معلمان و میزان بکارگیری روش های فعال تدریس همبستگی معنی داری وجود دارد.
    4- بین عوامل و شیوه های ارزشیابی و میزان بکارگیری روش های فعال تدریس همبستگی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تدریس، روش تدریس، روش نوین تدریس، معلم، مقطع ابتدایی، شهرستان گرگان
  • علی محمدزاده ابراهیمی، فرهاد جمهری، احمد برجعلی صفحه 167
    در پژوهش حاضر بین 5 عامل بزرگ شخصیتی روان-آزرده خویی، برونگرایی، سازگاری، پذیرا بودن به تجارب و مسئولیت پذیری با رضایتمندی زناشویی موردبررسی قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران، ساکن در خوابگاه های متاهلی، و حجم نمونه 174 دانشجوی متاهل (87 زوج) بود. پس از آنکه از طریق خوشه ایخوابگاه های مورد نظر از بین تمام خوابگاه های متاهلی دانشگاه های دولتی شهر تهران انتخاب گردید، به دفتر سرپرستی هر یک از آنها مراجعه شد و لیست تمامی اعضای ساکن در خوابگاه ها تهیه و از طریق تصادفی اعضای گروه نمونه انتخاب گردیدند. سپس یک پرسشنامه NEO-FF-I و یک پرسشنامه ENRICH به ترتیب برای گردآوری داده های مربوط به 5 عامل شخصیت و رضایتمندی زناشویی بر روی هر یک از زوجین اجرا شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که از بین 5 عامل شخصیت، روان آزرده خویی رابطه منفی و معنادار، برونگرایی، سازگاری و مسئولیت-پذیری رابطه مثبت و معناداری با رضایت زناشویی دارند. بین پذیرا بودن به تجارب با رضایتمندی زناشویی رابطه ای وجود نداشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که که از بین این 5 عامل به ترتیب روان آزرده خویی و بعد از آن سازگاری بیشترین رابطه را با رضایت زناشویی داشته و توان پیش بینی آن در سطح معناداری است.
    کلیدواژگان: روان آزرده خویی، برونگرایی، سازگاری، پذیرا بودن به تجارب، مسئولیت پذیری، رضایت زناشویی
|
  • Esmaeil Zaraii Zavaraki Page 1
    The purpose of this research was to study of Ph.D instructional technology program at global level in order to designing a comprehensive plan for Allameh Tabatabaii University. The important questions of the study were: What are objectives and necessaries of Ph.D instructional technology program at global level and how it dons? How we can design a comprehensive plan of Ph.D instructional technology program for Allameh Tabatabaii University? In order to study global experiences in this area, some of the high rank universities selected and studied their educational programs. So, according to review of global situations, a questionnaire designed and applied on Iranian instructional technology teachers and experts. By analytical and descriptive methods, a suitable program designed for instructional technology in Ph.D. level of this subject.
    Keywords: Instructional Technology, Ph.D.Program Instructional Technology
  • Mohammad Ali Mohammadyfar , Mohammad Ali Besharat , Maryam Ghasemi , Mahmoud Najaphy (M.A.) Page 21
    The aim of the present research was to determine the rate of prevalence and diversity of specific learning disabilities in students of third and fourth grade of primary school. In this research we used one questionnaire and four checklists. Rater’s behavior disorders questionnaire administered for screening of students with behavior disorders.Four checklists inclusive of Myklebust’s learning disabilities checklist, Reading learning disability checklist, Mathematics learning disability checklist and Writing learning disability checklist were administered to determine the rate of prevalence of learning disabilities. The sample consisted of 446 students (231boys and 215 girls) from third and fourth grade of primary schools of four regions of Shiraz department of education that were selected by clustering random sampling method. After screening of students with behavior disorders 401 students (200boys and 201girls) remain for statistical calculation. The results showed that out of 401 students 39 students identified as learning disability; this is 9.7 percent of total sample. Also out of 401 students 35 students identified as reading learning disability, this is 8.7 percent of total sample. Another results indicated that out of 401 students 27 students identified as mathematics learning disability, this is 6.7 percent of total sample. Also out of 401 students 29 students identified as writing learning disability, this is 7.2 percent of total sample. The result of Cronbach’s coefficient alpha, test-retest reliability and Pearson’s correlation coefficient proved the reliability and validity of checklists that administered in this research. In this article we discussed about results and limitation and offered suggestions for future studies.
    Keywords: learning disability, reading learning disability, writing learning disability, mathematics learning disability, prevalence
  • Minaeia. Page 63
    This research has been carried out with the aim of adaptation and study of psychometric properties and practicality of Snijders-Oomen nonverbal intelligence test for years children (SON-R) for Farsi-speaking children. In this study, 2852 children (1456 boys and 1396 girls) were selected, from nursery schools of the city of Tehran which are under control of Tehran’s welfare organization, by means of multistage stratified random sampling method.. To data analysis, classical model and two- parameter logistic model were used. Internal consistency of subtests (Mosaics, Categories, Situations, Puzzles, Analogies and Patterns) were obtained by λ2 formula, and reliability of performance and reasoning scales and total scores estimated by stratified alpha. The range of reliability coefficient for subtests were 0.81 to 0.88 and reliability coefficient of performance and reasoning scales and total scores were 0.88 to 0.95. Various analyses were carried out about validity, including exploratory and confirmatory factor analysis, intercorrelation of subtests, item-total correlation, correlation of subtests with scales and total scores, age discrimination and discrimination power. Norms were provided for subtests, scales and total scores for all age groups (2;3 to 7;12) in six month intervals. On the whole, the results obtained from this research showed that reliability and validity of the test are high and it can be used to measure total intelligence of children.
    Keywords: Nonverbal, Test, Intelligence, Reliability, Validity
  • Afsaneh Towhidi, Dariush Noroozi Page 101
    This research has studied the effectiveness of different instructional media in concept formation of the physics concepts, the subject of Force in the first grade of junior high school.The goal was the comparison of three kinds of media with one another:1- The Integrative instructional medium (a combination of Skinner’s programmed instruction, Gagne’s phases of learning, and a daily lesson plan), 2- The Danesh yar instructional medium (available on the market), and the human instructional medium(teacher).The research design was multiple-group pretest-posttest and the population was all boy and girl learners of the junior high schools of Kerman city in the year of 1386-87. The cluster sampling was six classes in six junior high schools at random and the gathering instrument was a physics achievement test which was prepared by the researcher. The test was conducted as a pretest and a posttest with the experimental groups (Danesh yar and Integrative) and the control groups (human). To determine the effectiveness of each medium in concept formation, these steps were taken: giving the pretest, implementing the independent variable (conducting the instruction), and giving the posttest. To analyze the given data, the descriptive and inferential statistics were used.The results of the descriptive data showed that all the boy and the girl learners are weak in physics and the Integrative medium was effective in physics concept formation. The overall of the inferential data results showed that all groups that were instructed by the Integrative medium were have achieved the “concept formation” better than the groups who were instructed by the human and Danesh yar media. And the groups that were instructed by human medium were the better achieved group than the groups who were instructed by Danesh yar medium.
    Keywords: instructional media, instructional technology, concept formation (conceptualization), Skinner's programmed instruction, Gagne's phases of learning, daily lesson plan
  • Hamzeh Aghamolai , Mehran Farajollahi Page 137
    With the rapid enhancement of science, education has a different meaning in the world today. Here one of the most critical issues in education especially at elementary grade, is paying attention to teaching methods. Teachers, as the focal issues of teaching-learning process, shall not merely give lecture and transfer information in teaching process.They should try to reinforce thinking and argumentation skills in their students and direct them toward thinking stage not just memorization. They should lead students toward the base of learning which is thinking. Of course in the teaching process of teachers there are always some factors prevent the teacher in reach to favorable aims in teaching process. The main aim of the research is introduction to effective factors on applying teaching methods by elementary grade teachers of Gorgan township The statistical society of the research includes all permanently employed teachers, teachers employed on teaching fee basis and contractual teachers of elementary grade in Gorgan township mounting to 1300 persons. The sample volume has been considered based on the Morgan Formula through sampling random for 297 subjects(155 men and 142 women). Research plan was performed by description and measurement tool was chosen as researcher made questionnaire. By using SPSS software package, correlation coefficient for the marks of two exams was obtained as 0.613. Frequency Distribution Tables, Percentage, Diagram and Spearman rank order Correlation were used for data analysis. The results of theories Exam showed that: 1- There is a meaningful correlation between personal particulars of the teachers and applying active teaching methods 2-There is a meaningful correlation between structural and administrative factors and applying active teaching methods.3- there is a meaningful correlation between the economic, social and cultural factors of the teachers and applying active teaching methods.4-There is a meaningful correlation between factors and evaluation methods and applying active teaching methods
    Keywords: teaching, teaching method, modern teaching method, teacher, elementary grade, Gorgan township
  • Ali Mohammadzade Ebrahimi, Farhad Jomehri , Ahmad Borjali Page 167
    This study investigated the relationship between Big Five Personality Factors of Neuroticism, Extraversion, Agreeableness, Openness to Experience and Conscientiousness With the degree of Marital Satisfaction. The sample included all the married students of public universities’, of Tehran living in the dormitory, is composed of 174 married students (87 couples) selected by cluster sampling and randomization. ENRICH and NEO-FF-I questionnaires were used to data gathering. Results showed a significant but negative relationship between neuroticism with marital satisfaction and significant and positive relationship between extraversion, agreeableness and conscientiousness with marital satisfaction. there was no significant relationship between openness with marital satisfaction. Furthermore results of multivariate regression analysis showed that neuroticism and agreeableness have the most relationship with marital satisfaction. Thus they have power of prediction at a level significant statistically.
    Keywords: Neuroticism, Extraversion, Agreeableness, Openness to Experience, Conscientiousness, Marital Satisfaction