فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال چهارم شماره 13 (بهار 1393)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال چهارم شماره 13 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب رضا ارزانی صفحه 7
  • کمال نصرتی هشی*، رضا علی نوروزی، حسین منصوری، ستاره موسوی، رقیه حقیقت صفحه 9
    هدف از نگارش این مقاله، مروری اجمالی بر اخلاق و اصول تربیت اخلاقی از منظر ملا احمد نراقی است. در پژوهش حاضر که با بهره گیری از رویکرد کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، پس از بازبینی منابع قابل دسترسی، اصول تربیت اخلاقی بر اساس اندیشه های اخلاقی ایشان استنباط شده است. نتایج بدست آمده بدین قرار است که برای تفهیم اخلاق، بررسی ها حول این محورها صورت گرفت: اخلاق و فایده و برتری آن بر سایر علوم، وجوب عینی علم اخلاق، اخلاق و شرافت فضایل اخلاقی و کیفیت اکتساب آنها، شباهت علم اخلاق به علم طب، تهذیب اخلاق و ثمره آن، تاثیر شناختن نفس در تهذیب اخلاق، مقدمات تزکیه نفس و دست یافتن به فضایل اخلاقی و حفظ تعادل اخلاق حمیده. و سرانجام اصول بدست آمده در تربیت اخلاقی به قرار ذیل می باشد: اصل خودشناسی، اعتدال، تناسب برنامه های تربیتی با مراحل تکاملی، ایجاد شرایط مناسب، عمل به دانسته ها، توجه به دوگانگی وجود، نظارت و مراقبه، اصل هماهنگی اعمال با عقل و شرع، اصل هدایت و راهنمایی و در نهایت اصل توجه به تفاوت های فردی.
    کلیدواژگان: ملا احمد نراقی، اخلاق، اصول تربیت اخلاقی
  • رضا علی نوروزی*، ستاره موسوی، میر محمد موسوی زاده، کمال نصرتی هشی صفحه 39
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی اخلاق از منظر علامه طباطبایی و دلالت های آن در تربیت اخلاقی است. در پژوهش حاضر که با بهره گیری از رویکرد کیفی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، پس از بازبینی منابع قابل دسترس، دلالت های تربیت اخلاقی بر اساس آرای اخلاقی ایشان استنباط شده است. نتایج بدست آمده از این قرار است که بعد از تعریف اخلاق از منظر علامه، مساله اخلاق از طریق مبانی معرفت شناسی، هستی شناس، روان شناسی و جامعه شناسی بررسی گردید که با توجه به آن، دلالت های تربیتی مشخص شد که به این صورت می باشد که هدف تربیت اخلاقی در دو چشم انداز واقع شده است، اهدف غایی «سعادت» و اهداف واسطه ای «رسیدن به کمال اخلاقی در بعد فردی- اجتماعی». و در فرایند تربیت رعایت اصل نتیجه گرایی، اصل اعتدال، اصل نظارت درونی و اصل مشارکت را می توان با توجه به مبانی مد نظر ایشان پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، اهداف تربیت اخلاقی، اصول تربیت اخلاقی، روش های تربیت اخلاقی
  • مرجان کیان*، فهیمه نظام الاسلامی صفحه 67
    مطالعه حاضر بر آن است تا اندیشه های تربیتی- اخلاقی سه اندیشمند صاحب نظر در حوزه تعلیم و تربیت یعنی فارابی، کومنیوس و روسو را بررسی و به بیان شباهت ها و تفاوت های آرای تربیتی آن ها بپردازد. روش پژوهش، توصیفی با رویکرد تحلیلی- مقایسه ای است. از نظر فارابی، انسان دارای فضائل و رذائلی است که در زندگی انفرادی اش ظهور نمی یابند، بلکه جامعه است که آن ها را از قوه به فعل در می آورد. کومنیوس با بیان تربیت فراگیر، تبعیض های بین افراد را نادیده می گیرد و در صدد اصلاح و بهبود تعلیم و تربیت کودکان و بزرگسالان و سالمندان بر می آید. وی که بنیانگذار نظام آموزش گام به گام متناسب با رشد یادگیرنده است با اصولی بنیادین برگرفته از طبیعت، به بنیان نهادن سازمان آموزش دقیق خود می پردازد. روسو نیز از یکسو از فرد و تربیت فردی و بازگشت به طبیعت سخن می گوید و از دیگر سو به جامعه و پیمان اجتماعی می پردازد. یافته های پژوهش پیش رو حاکی است که بین دیدگاه تربیتی- اخلاقی هر سه اندیشمند تفاوت ها و شباهت هایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، اخلاق، مقایسه تطبیقی، فارابی، کومینوس، روسو
  • خدیجه کاردوست فینی* صفحه 95
    مفاهیم نظری، به ویژه مفاهیمی که با انسان ارتباط دارند، عموما معروض آرای مختلف واقع می شوند. از جمله این مفاهیم، «دین» و «اخلاق» است که همواره مورد چون و چرا قرار گرفته و به زعم بحث و بررسی های فراوانی که در این دو حوزه انجام شده است، اختلاف نظرها همچنان به قوت خود باقی اند. دین و اخلاق رابطه ای تنگاتنگ با یکدیگر دارند. کسان بسیاری هستند که معتقدند اخلاق، به نحوی از انحاء، نیازمند پشتیبانی دین است. در واقع، اخلاق متکی به مذهب و اعتقاد به پاداش و کیفرهای روزبازپسین، مجری و پشتوانه اصول اخلاقی می باشد. در وابستگی اخلاق به دین پرسش اساسی این است که ارزش های اخلاقی چه رابطه ای با دین دارند؟ در این مقاله نگارنده می کوشد که نشان دهد بر خلاف بینش مدرنیته و عصر روشنگری، انسان در برابر «ارزش» قرار گرفته است. مجموعه این ارزشهاست که «اخلاق» را می سازد. اخلاق انسانی، ارزشهایی اند که از فطرت نوعی انسان سرچشمه می گیرند و درجه تکامل نوعی انسان، بر حسب درجه رشد این ارزش های متعالی ارزیابی می شود و تکامل وجودی نوع انسان در طول تاریخ، در جهت تقویت این ارزشها حرکت می کند. در این راستا، مهم ترین رسالت ادیان، رسالت ترویج اصول و ارزش های اخلاقی است. از این رو، ادیان بر ارزش های انسانی و اخلاقی تاکید دارند؛ و هدف ادیان این است تا جامعه انسانی را انسانی تر و اخلاقی تر کنند و به تبع در اکثر ادیان، به ویژه دین مبین اسلام، ارزش های اخلاقی با دین سازگاری و وفاق دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اسلام، ارزش های اخلاقی، دین، اخلاق سکولار
  • زهره متقی*، محمد نجفی، کمال نصرتی هشی صفحه 129
    شکوه تمدن اسلامی در گرو احساس کرامت نفس و عزت فرد در جامعه است که در پرتو توانمندی ها، داشته ها و ارزش های اسلامی تجلی می یابد. رشد و تثبیت این باور، حاصل عملکرد تعلیم و تربیت در این عرصه و جایگاه آن در برنامه های تربیتی است. پژوهش پیش رو با رویکرد کیفی و روش پژوهش استنتاجی (الگوی بازسازی فرانکنا) به این راهبرد تربیتی و ساختار آن در آموزه های دینی پرداخته است. بر این پایه، ضمن بررسی مفهوم کرامت و جایگاه و ضرورت آن در انسان شناسی اسلامی، نخست به تبیین پیامدهای کرامت نفس به عنوان یک روش تربیتی پرداخته و سپس شیوه های ظهور و تقویت آن در نظام تربیتی اجتماعی را بیان کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد تربیت کریمانه، شیوه خاص ارتباطی بین مربی و متربی در انسان شناسی اسلامی است و در نظام های حقوقی، اخلاقی و اجتماعی نیز از عوامل مهم و موثر قلمداد می گردد. ضرورت انجام رسالت تعلیم و تربیت در نظام اجتماعی از یک سو و تمایل ذاتی و فطری به کسب کرامت و احساس ارزشمندی افراد از سوی دیگر، تعلیم و تربیت را به این روش تربیتی خاص سوق می دهد؛ روشی که می تواند روح عزت مندی را در متربی بیدار و استمرار آن را تضمین کند.
    کلیدواژگان: کرامت نفس، جامعه عزت مدار، تربیت کریمانه، نظام تربیت اسلامی
  • محبوبه موسایی پور*، حسین هوشنگی صفحه 163
    در دهکده جهانی معاصر،سبک ها و شیوه های متعددی برای زندگی همسران مطابق با ادیان،سلایق، آداب، رسوم و فرهنگ های مختلف در جوامع وجود دارد.مسلما دین مبین اسلام به عنوان یک دین پیشرو و به عنوان کامل ترین آنها، الگو و سبک خاص و ویژه ای برای همسران در همه حوزه ها از جمله حوزه عاطفی دارد که باید مورد توجه و تبیین دقیق قرار گیرد تا جوانان،خانوده ها و در یک کلام اجتماع اسلامی با آن آشنا شده، به ارزشهای اصیل دین خود نزدیک و آن را در زندگی خود عینیت بخشند. براین اساس مقاله حاضر به تبیین اهمیت وجایگاه عشق به عنوان یک فضیلت اخلاقی-اسلامی در حوزه عاطفی سبک زندگی همسران با روش توصیفی تحلیلی پرداخته است. آن چه آموزه های قرآن و دیگر متون اسلامی-اخلاقی برآن تاکید دارند،عشق و محبت بر اساس ویژگی های شخصیتی،معنوی و روحانی همسر است که نه تنها داشته های ظاهری و جسمانی را نفی نمی کند بلکه آن ها را تحت تاثیر قرار داده،دلنشین تر و جذاب تر می کند و می تواند در مسیر کمال، انسان را به سوی عشق الهی رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: عشق، همسران، زندگی، متون اسلامی
  • محمد جواد فلاح*، سمیه حجازی نسب صفحه 205
    ارزیابی اخلاقی تنبیه بدنی کودکان با معیارهای اخلاق اسلامی محمد جواد فلاح سمیه سادات حجازی نسب ازجمله مسائل مهم والبته ضروری که می توان در خانواده آن را پی گیری نمود ارزیابی اخلاقی تنبیه بدنی کودکان است.بر اساس معیار های اخلاق اسلامی ودر مقایسه با نگرش روانشناسان ودیدگاه های رقیب که همواره از تنبیه تحذیر نموده وآن را امری غیر اخلاقی ومخالف اصول وموازین تربیتی می دانند- هرچند دیدگاه هایی هم با آن موافقند- تنبیه در برخی مواقع نادر وجهت تربیت اخلاقی کودک توصیه وتجویز شده است.البته اصل در نظام تربیتی اسلام تکریم وتشویق است ولی در مواردی که تنبیه براساس شرایط وضوابط تعریف شده ای کارگشاست از این شیوه تربیتی استفاده می گردد.این روش در نظام اخلاقی اسلام ودیدگاه های رقیب مواجه با چالشها وتعارضاتی است که مبتنی بر اصول، قواعد ومعیارهای اخلاق اسلامی قابل توجیه وتبیین است.توجه به اقسام روش های تربیتی، بررسی معنای تنبیه بویژه در تعالیم اخلاقی،فقهی وحقوقی اسلام، اقسام تنبیه ومقایسه آن با دیگر روش های تربیتی ونیزتحلیل دیدگاه های رقیب بویژه روانشناسان در این مسئله، ما را به دیدگاه مذکور مدد می رساند.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، اخلاق خانواده، اقسام تنبیه، تنبیه بدنی، تربیت فرزند
|
  • Kamal Nosrati Heshi*, Reza Ali Noruzi, Husein Mansuri, Setareh Musavi, R. Haghighat Page 9
    The purpose of this paper is to elaborate on moral and the principles of moral education in Narraqi's view. The present study that has been conducted by utilizing a qualitative approach and descriptive-analytic methods, after reviewing available resources, the principles of moral education have been inferred from Narraqi's moral thoughts. Results show that his moral thoughts circulate around these subjects: ethics and its superiority over other disciplines, individual obligation to learn ethics, ethics and the advantage of moral virtues and the ways to gain them, similarity of ethics with medicine, purification of morality and its consequences, the effect of self- cognation in refining morality, the primary steps of self- refinement and obtaining moral virtues and moral moderation. Finally the obtained principles in moral education based on Narraqi's views are as the following: self-cognition, moderation, the proportion of educational plans with the person's evolution, creating appropriate situation, practicing knowledge, paying attention to the dichotomy of entity, supervision and meditation, the principle of coordination of practice with wisdom and Sharia, the principle of guidance and finally the principle of attention to individual differences.
    Keywords: Narraqi moral, the principle of moral education
  • Reza Ali Norouzi *, Setareh Musavi, Mirmuhammad Musavizadeh, Kamal Nusratihashi Page 39
    The purpose of this essay is to probe the notion of ethics and its consequences in moral training in the views of Allameh Tabatabaie. In the present study, which is based on a descriptive-analytic method with a qualitative approach, after reviewing the accessible resources, the moral outcomes derived from his moral views are inferred.Following the definition offered by Allamah, the notion of ethics is discussed applying epistemological, ntological, psychological and sociological principles and then the training references found in his views are identified. Based on the findings of the research, the aim of the ethical training is laid in two aspects: ultimate aim (which is salvation) and mediatory one (reaching perfection in both individual and social aspects). Also in the process of training, the observing of the principles such as consequentialism, moderation, self-monitoring and partnership is suggested.
    Keywords: Ethics, Moral Training, Aims of Moral Training, The principles of Ethical Training, The Methods of Ethical Training
  • Marjan Kian*, Fahimeh Nezameslami Page 67
    This study aims to explore ethical- educational ideas of three prominent scholars and experts in the field of education, namely: Farabi, Comenius and Rousseau and express the similarities and differences between them. The study follows the descriptive method with analytical-comparative approach. Based on Farabi's opinion, every individual possesses special virtues and vices which are not reflected in his/her personal life, rather the society would make them manifest. Comenius, expressing a pervasive education, ignores the differences among the individuals and seeks to reform and improve the education of children, adults, and the elderly. He, as the founder of the step by step education system which tries to adapt itself to the growth of the learners, applying the principles gained from the nature, establishes his own precise educating system. Rousseau, on the one hand, speaks of the individual training and returns to the nature and on the other hand, points to the society and social contracts as well. Based on the findings of the research, there are a number of similarities and differences between the educational-ethical views of these three scholars.
    Keywords: Education, Ethics, Comparative Study, Farabi, Comenius, Rousseau
  • Khadijeh Kardoustfity Page 95
    Theoretical concepts, especially those that are associated with humans, are actually open to different opinions. "Religion" and "ethics" are among the concepts which have always been disputed. Despite the abundance of studies that have been done in these two areas, disagreements continue to remain. Religion and ethics are closely associated with each other.There are many who believe that ethics, in one way or another, needs the support of religion. In fact, ethics relies on religion because belief in the reward and punishment of the Hereafter is the sanction of applying ethical principles. In discussing the dependence of morality to religion, the essential question is how the moral values are associated with religion?In this article the author tries to show that, contrary to the vision of modernity and the Enlightenment, human being versus "value". It is the collection of values that form the "ethics". Human ethics consists of the set of values which stem from human nature and the degree of man's perfection is evaluated depending on the degree of development of these high values. Essential evolution of human being throughout the history has been directed towards reinforcing these values. In this regard, the most important religious mission is to promote ethical values and principles and that is why religions focus on human values and ethics. The purpose of religion is to make human society more humane and more ethical and therefore, in most religions, especially Islam, ethics and religion are quite compatible.
    Keywords: Ethics, Islam, Ethical Values, Religion, Secular ethics
  • Zohreh Mutaqi*, Muhammad Najafi, Kamal Nisrati Hashi Page 129
    The glory of Islamic civilization depends on one's sense of dignity and self-esteem in the society which is gained through Islamic competence, properties and values. The growth and establishment of such belief is the result of the function of education in this field and its position among the educational programs.The present study, applying the qualitative approach and the deductive method (Frankena's Model of Reconstruction) has concentrated on this educating strategy and its structure in religious teachings. Accordingly, examining the meaning and position of dignity in Islamic anthropology, the study initially has explained the outcomes of self-esteem as an educational method and then elaborated on the ways it can be created and strengthened within the social educating system.Based on the findings of the study, generous-based education entails a particular relationship between the trainer and the trainee in Islamic anthropology and is considered one of the important factors in legal, ethical and social systems. The necessity of education in a social system on the one hand and the inherent willingness of human beings to gain dignity and reverence on the other hand, drive the tendency of education towards this specific method of education which can revive the spirit of self-esteem in the trainee and guarantee its continuity.
    Keywords: Self, dignity, Self, esteemed Society, Generous, based Education, Islamic EducationalSystem
  • Mahbubeh Musaiepour*, Hossein Hooshangi Page 163
    In the contemporary world, there exist various styles and ways of married life in every kind of society and based on religious teachings, different tastes, customs, traditions and cultures. Islam as a leading and most complete religion of all has suggested a special way of life for couples in all aspects of life, especially in the emotional realm. It is essential for the style to be well defined and as a result pave the way for the youths, families and Islamic community to become familiar with it so that they learn about the original values of their religion and to embody them in their lives.The present paper is based on a descriptive study which aims at demonstrating the importance of love as an Islamic- ethical virtue in the emotional realm of the lifestyle for the couples.What Quranic teachings and other Islamic- ethical texts emphasize is to express love and affection due to the characteristics, and spiritual features of the spouse, which not only disregard the physical and superficial qualities, but also influence them and make them even more attractive and important and may finally cause human beings to be led toward divine love.
    Keywords: Love, Spouses, Life, Islamic Texts
  • Muhammad Javad Falah*, Somayeh Hejazi Nasb Page 205
    There are various ways to train children among which the corporal punishment has been suggested as the last resort. In this paper, based on the proposition and content analysis of religious texts, especially narratives from the Infallibles (peace be upon them) the subject of corporal punishment and its different forms are discussed and then we express the Islamic ethical view regarding the permissibility of corporal punishment. In addition, the approaches taken by western scientists and psychologists will also be discussed.Based on the findings of this research, some ethical principles such as the principle of human dignity and reverence and the principle of love and affection along with explicit prohibitions against child abuse can be some of the evidences against corporal punishment. Yet, corporal punishment for the purpose of training, under specific circumstances, has been verified by Islam. The challenges and conflicts which will arise as a result of this verdict, such as the violation of human dignity and self-respect and the inconsistency between this verdict and the jurisprudential principle of "La Zarar" (the principle which says no religious verdict should be harmful for a third party) are all justified and Islamic ethics is to respond to them.
    Keywords: Islamic Ethics, Applied Ethics, Training Method, Children Corporal Punishment, Ethicality of Punishment