فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای طبیعی - پیاپی 69 (پاییز 1388)

فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی
پیاپی 69 (پاییز 1388)

  • 143 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا حجازی زاده، مهدی صداقت * صفحات 1-17

    پژوهش حاضر به بررسی مسیریابی رقومی سیکلون های خاورمیانه پرداخته است. مناطق سیکلون زایی و مسیرهای حرکتی آنها را می توان به وسیله الگوریتم های مرتبط تعیین ساخت. در این تحقیق از داده های دوباره تحلیل شده NCEP، با تفکیک زمانی (24 ساعته)، و تفکیک مکانی 5/2×5/2 درجه، برای دوره سرد (ماه های دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس) سال های 94-1993 تا 03-2002 استفاده شده است. محدوده مورد مطالعه، عرض های 10 تا 45 درجه شمالی و طول صفر تا 65 درجه شرقی را شامل می شود. به منظور مکان یابی نقاط، از الگوریتم نوشته شده در زبان C++، و برای ترسیم مسیرها از نرم افزار ArcGIS استفاده شد. طبق نتایج به دست آمده، پنج مسیر اصلی شناسایی شد. در ماه های مورد بررسی بیشترین فراوانی ورود سیکلون ها از جانب غرب و شمال غرب صورت می گیرد. هر ماه اقلیم شناسی خاص خود را ارائه می دهد. در ماه ژانویه، مسیرها میل به حرکت در طول بخش شمالی مدیترانه دارند. در ماه مارس، کم فشارهای اطلس به شدت افزایش می یابند. بیشتر سیکلون ها تداوم 2-3 روزه دارند. تاثیر عامل ناهمواری در تشکیل نواحی سیکلون زایی به مراتب بیشتر از هدایت مسیرهاست. سیکلون ها از سه مسیر اصلی و سه مسیر فرعی وارد ایران می شدند. مهمترین مسیر، غرب مرکزی، از غرب کشور با منشا قبرس است. فراوانی وقوع سیکلون ها در دهه مورد مطالعه، دارای روندی افزایش است.

    کلیدواژگان: سیکلون، مسیریابی، خاورمیانه
  • علی اکبر نظری سامانی، حسن احمدی، محمد جعفری، جمال قدوسی صفحات 19-34
    فرسایش خندقی به عنوان یکی از اشکال فرسایش خاک به وسیله آب، از فرایندهای مهم تخریب سرزمین در ایران به شمار می آید که تحت شرایط خاص محیطی به وقوع می پیوندد. هدف از پژوهش حاضر عبارت است از بررسی قابلیت روش منشا یابی ترکیبی در شناسایی میزان رسوب حاصل از فرسایش خندقی، با استفاده از ترکیب ردیاب های مختلف (کربن آلی، نیتروژن، فسفر، نسبت C/N و سزیم 137) در سه حوزه آبخیز کوچک با مساحت های 5، 25 و 175 هکتار. یافته های تحقیق حاکی از آن است که سهم فرسایش خندقی در تولید رسوب بین 86 و 99 درصد متغیرست. مساحت حوضه، کاربری اراضی و تراکم خندق از مهم ترین عوامل این تغییر به شمار می آیند. مسلما با افزایش مساحت آبخیز، طول دامنه ها بیشتر می شود و بنابراین فرایندهای تخریب دامنه ای (فرسایش سیاری و سطحی) نسبت به خندق ها رسوب کمتری تحویل سامانه زهکش می دهند. براساس میزان دقت مدل منشا یابی، ردیاب سدیم 137 با خطای 120/0 درصد دقیق ترین نتیجه را برای جدایی منابع رسوب سطحی و زیرسطحی (خندقی) به دست می دهد. با توجه به تاثیر فرایندهایی از قبیل فرسایش خندقی، کناری و رودخانه ای در میزان رسوب تولیدی حوزه های آبخیز، بسیاری از مدل ها از قبیل USLE، MUSLE، WEPP، EUROSEM، GUEST و اندازه گیری های انجام شده به وسیله پلات های فرسایشی با در نظر گرفتن فرایندها و فرسایش پاشمان، سطحی و شیاری نتایج دور از واقعیت ارائه می دهند که همواره باید مدنظر مدیران و پژوهشگران این رشته قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، سهم رسوب، منشایابی، ژئومرفولوژی، سزیم 137
  • حمید زارع ابیانه، وحید یزدانی، خلیل اژدری صفحات 35-49
    برای سنجش کمی خشکسالی هواشناسی از شاخص های استاندارد بارش (Z)، ناهنجاری بارش (RAI)، بارش استاندارد شده (SPI) و درصدی از نرمال (PNPI) براساس بارش های فصلی و سالانه 15 ایستگاه هواشناسی استان همدان استفاده شد. در بررسی تاثیرات خشکسالی هواشناسی بر کشاورزی نیز از شاخص عملکرد نسبی محصول گندم دیم استفاده گردید. بررسی ها نشان داد که شاخص های Z، RAI و SPI در مقیاس فصلی و سالیانه و شاخص PNPI در مقیاس فصلی، برآوردهای خوبی از شدت و تداوم خشکسالی ها ارائه دادند. شدت خشکسالی های رخداده فارغ از نوع شاخص بیشتر در حد متوسط و خفیف بود. شاخص های Z، RAI و SPI روندی همسو با شاخص زراعی عملکرد نسبی گندم داشته است، اما شاخص SPI از نظر شدت خشکسالی های برآوردی با شاخص زراعی عملکرد نسبی همخوانی مطلوب تری داشت. نتایج نشان داد که منطقه همدان در هر 10 سال یک دوره خشکی دوسالانه داشته و در 30 سال گذشته نیز یک خشکسالی سخت و شدید را پشت سر گذاشته است. تعداد بالای خشکسالی می تواند ناشی از افزایش تعداد خشکسالی های کم شدت به واسطه کوتاه شدن دوره بازگشت باشد.
    کلیدواژگان: شاخص خشکسالی، خشکسالی هواشناسی، خشکسالی کشاورزی، گندم دیم، همدان
  • مهران مقصودی، حاجی کریمی، فرشاد صفری، ذبیح الله چهارراهی صفحات 51-65
    توده پرآو بیستون با وسعت 880 کیلومترمربع در زون زاگرس رورانده و در استان کرمانشاه واقع شده است. در این توده کوهستانی تحت تاثیر شرایط پالئوکلیما، اشکال متنوع کارستی همچون جاما، اووآلا و دولین ها شکل گرفته است و با شرایط اقلیمی حاضر، در ارتفاعات بالاتر از 2500 متر شرایط برای فعالیت های کارستی فراهم آمده است. میزان توسعه کارستی، می تواند ضریب هیدرولیکی و سرعت تاثیرپذیری آبدهی چشمه ها از بارش را تحت تاثیر خود قرار دهد، به همین دلیل در پژوهش حاضر، تحولات کارستی در توده پرآو بیستون براساس فاکتورهای هیدروژئولوژیکی منطقه مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است. بنابراین به بررسی ویژگی های ایزوتوپی شیمیایی، برآورد ضریب خشکیدگی، حجم ذخیره دینامیکی و تفسیر رژیم تخلیه چشمه های اصلی منطقه پرآو بیستون (سراب برناج، سراب بیستون و سراب طاق بستان) در مقایسه با چشمه های دیگر واقع در زون زاگرس چین خورده (سراب شیان و سراب نیلوفر) پرداخته شده و برای مطالعه و ارائه تحلیل های صورت گرفته از داده های مربوط به سال آبی 1384 استفاده شده است. هیدروگراف چشمه ها در توده پرآو بیستون متاثر از توسعه کارستی به وجود آمده، نوسان و پیچیدگی های بیشتری را نشان می دهد که تغذیه به صورت کانالیزه رخ می دهد و سطح تماس با عامل انحلال (آب) اندک است. میزان تریتیوم بالای چشمه های اطراف توده پرآو بیستون به مقادیر حدی باران و آب های جوی نزدیک است و میزان Co2 و C14 آنها نیز از نفوذ سریع و سطح تماس کم آب با بستر به علت وضعیت کانالیزه حاکم بر منطقه حکایت دارد. بررسی مقادیر ایزوتوپی چشمه ها همچون میزان تریتیوم، کربن 14 و فشار گازکربنیک نیز نشان دهنده کارستی بودن منطقه است. از طرف دیگر میزان ضریب خشکیدگی چشمه ها، ضریب آلفا و حجم ذخیره دینامیکی آنها (چشمه های اطراف پرآو بیستون)، در مقایسه با دیگر چشمه ها نیز دلالت بر توسعه کارست در منطقه دارد و تغذیه مجرایی و کانالیزه چشمه ها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: توده پراو، بیستون، کارست، ضریب آلفا، منحنی تاریسمان، حجم ذخیره دینامیکی
  • فریبا کرمی صفحات 67-82
    در مقاله حاضر، تحول کواترنری فعالیت های تکتونیکی حوضه آبریز سعید آباد چای با رویکرد تحلیل شاخص های ژئومورفیک مورد ارزیابی قرار می گیرد. حوضه آبریز سعید آباد چای در دامنه شمالی کوه سهند قرار دارد. عبور گسل شمال تبریز از این حوضه و ایجاد تغییراتی در مورفولوژی جبهه کوهستانی دامنه شمالی سهند و دامنه جنوب غربی کوه تک آلتی، زمینه مناسبی برای ارزیابی فعالیت های تکتونیکی این حوضه فراهم ساخته است. بنابراین، برای دستیابی به این هدف از شاخص های ژئومورفیک شامل نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (Vf)، نسبت شکل حوضه (Bs)، عامل تقارن توپوگرافی (T)، شاخص سینوسی جبهه کوهستان (Smf)، گرادیان طولی رودخانه (SL)، عامل عدم تقارن حوضه (AF)، و شاخص درصد جبهه های کوهستانی ممتد (Eu)، نقشه های توپوگرافی، مدل رقومی ارتفاع (DEM)، تصاویر ماهواره ای و نرم افزارهای Autocad map، Arc/view استفاده شد. نتایج این پژوهش که با شاخص Iat برآورد شده اند نشان می دهند که در این منطقه، زیرحوضه سعید آبادچای دارای فعالیت تکتونیکی متوسط (2=Iat) است و در زیرحوضه کندول چای با 43/1=Iat فعالیت های تکتونیکی زیاد است. ارزیابی نسبی فعالیت های تکتونیکی به وسیله شاخص Iat برای کل حوضه، نشان از آن دارد که در زمان حاضر این منطقه فعالیت های تکتونیکی فراوانی را در خود جای داده است.
    کلیدواژگان: شاخص های ژئومورفیک، فعالیت های تکتونیکی، کوه سهند، حوضه سعیدآبادچای
  • مژگان احمدی ندوشن، علیرضا سفانیان، سیدجمال الدین خواجه الدین صفحات 83-98
    تهیه نقشه پوشش اراضی، برای بسیاری از فعالیت های برنامه ریزی و مدیریت شهری دارای اهمیت است. در پژوهش حاضر، به منظور تهیه نقشه پوشش اراضی شهر اراک از داده های رقومی سنجنده LISS-III (1385) استفاده شد. ابتدا تصویر با میانگین خطای مربعات 58/0 پیکسل تصحیح هندسی شد و با توجه به کوهستانی بودن منطقه، تصحیح توپوگرافی نیز بر روی تصویر اعمال گردید. برای طبقه بندی تصویر، دو روش طبقه بندی نظارت شده با الگوریتم حداکثر احتمال و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون سه لایه با به کارگیری نقشه شیب و بدون استفاده از آن به کار گرفته شد. درنهایت، نقشه پوشش اراضی منطقه به 4 طبقه شهری، پوشش گیاهی، بایر و رخنمون سنگی طبقه بندی گردید. از نقشه شیب طبقه بندی شده منطقه به منظور جداسازی بهتر رخنمون های سنگی به عنوان ورودی در شبکه عصبی استفاده شد. برای ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی، نقشه تولیدی با نقشه واقعیت زمینی ایجاد شده از طریق GPS بررسی گردید و صحت کلی طبقه بندی برای روش حداکثر احتمال، روش شبکه عصبی بدون استفاده از نقشه شیب و شبکه عصبی با استفاده از نقشه شیب به ترتیب 6/92، 7/92 و 6/94 درصد برآورد گردید. مطالعه حاضر نشان داد که روش طبقه بندی شبکه عصبی، قابلیت تهیه نقشه پوشش اراضی را با صحت بالا دارد.
    کلیدواژگان: پوشش اراضی، شبکه عصبی مصنوعی، روش حداکثر احتمال، اراک
  • محسن پورخسروانی، عباسعلی ولی، مسعود معیری صفحات 99-113
    مدل سازی ارتباطات اکوژئومورفولوژیکی به دلیل کاربردهای متعددی از قبیل پیش بینی روند تغییرات توالی، تعدیل و تخریب اراضی، ارزیابی تاثیرات تغییرات اقلیمی، تغییرات در استفاده اراضی و احیای شرایط پایداری سامانه های مناطق خشک دارای اهمیت است. نبکا یکی از اشکال ناهمواری در مناطق خشک است که از فرایندهای بادرفتی و پوشش گیاهی تاثیر می پذیرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباطات موجود بین خصوصیات مورفولوژی گونه گیاهی روماریا تورسستانیکا با عوامل مورفومتری نبکاها و ارتباطات داخلی موجود بین مؤلفه های مورفومتری نبکاست. بدین منظور، پارامترهای ارتفاع و قطر تاج پوشش گیاه و مؤلفه های قطر قاعده، ارتفاع و شیب دامنه 157 نبکا در امتداد 10 ترانسکت در منطقه خیرآباد سیرجان اندازه گیری شد. تکنیک رابطه سنجی بین پارامترهای گیاهی با مؤلفه های مورفومتری نبکا براساس آنالیز رگرسیون ساده و چندگانه تحلیل شده است. نتایج آنالیز رگرسیون ساده، حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین مؤلفه های ارتفاع گیاه و ارتفاع نبکا در سطح احتمال خطای کمتر از یک درصد با ضریب تبیین 58 درصد برای رابطه خطی و 60 درصد برای توابع درجه 2 و 3 است. همچنین بین مؤلفه های قطر تاج پوشش گیاه با ارتفاع نبکا ارتباط معنی داری در سطح احتمال خطای کمتر از یک درصد با ضریب تبیین 54 درصد برای رابطه خطی و 58 درصد برای توابع درجه 2 و درجه 3 وجود دارد. نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه مبین توجیه 74 درصدی تغییرات ارتفاع نبکا با دو مؤلفه عمودی و افقی پوشش گیاهی است. پارامترهای تاج پوشش و ارتفاع گیاه نیز 53 درصد تغییرات قطر قاعده نبکا را توجیه می کنند. نتایج آنالیز رگرسیون بررسی ارتباطات بین خصوصیات مورفومتری نبکاهای گونه روماریا تورسستانیکا، حاکی از ارتباط معنی دار بین مؤلفه های ارتفاع نبکا و قطر قاعده نبکا در سطح احتمال خطای کمتر از 1 درصد با ضریب تبیین 49 درصد برای رابطه خطی و درجه 2 و 50 درصد برای رابطه درجه 3 است.
    کلیدواژگان: اکوژئومورفولوژی، سیرجان، مورفولوژی، مورفومتری، نیکا
  • غلامعباس فلاح قالهری، جواد خوشحال صفحات 115-133
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی با بارش استان خراسان رضوی است. در این مطالعه، با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، پیش بینی بارش در بازه زمانی آوریل تا ژوئن 2007-1970 (فروردین تا خرداد) در استان خراسان رضوی ارائه شده است. برای این منظور ارتباط بین تغییرات سیگنال های اقلیمی شامل فشار سطح دریا، اختلاف فشار سطح دریا، دمای سطح دریا، اختلاف دما بین سطح دریا و سطح 1000 میلی باری، دمای سطح 700 میلی بار، ضخامت بین سطوح 500 و 1000 میلی بار، رطوبت نسبی سطح 300 میلی بار و آب قابل بارش با بارش متوسط منطقه ای مورد بررسی قرار گرفت. در انتخاب این مناطق، تاثیرپذیری بارندگی منطقه شمال شرق ایران از سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی مورد توجه قرار گرفته است. سپس، مدل شبکه های عصبی مصنوعی در دوره 1997-1970 آموزش داده شده است و در پایان، پیش بینی بارش در دوره 2007-1998 انجام شده است. نتایج نشان می دهد که شبکه های عصبی مصنوعی در تمامی سال ها می تواند بارش را با دقت قابل قبولی پیش بینی کند. ریشه میانگین مربعات خطا برای مدل، 5/2 میلی متر به دست آمد.
    کلیدواژگان: پیش بینی بارش، سیگنال های اقلیمی، شبکه های عصبی مصنوعی
|
  • Article Authors : Z. Hejazizade, M. Sedaghat Pages 1-17

    This paper deals with the numerical tracking of Middle Eastern cyclones. Cyclogensis regions and their movement tracks can be determined by respective algoritms. In this paper, re-analyzed NCEP data with the temporal resolution of 24 hours and the spatial resolution of 2.5 2.5 degrees, were used for the cold period (December, January, February, and March), of the years 1993-94 to 2002-03. The area study is located at 10oN-45oN and the longitude 0oE-65oE. An algorithm written in C++ language was used for locating the points, and ArcGIS software was utilized for drawing the tracks. As a result, Five main tracks were characterized as most important tracks originated from western and northwestern areas; each month exhibits its own particular climatology. In January, the tracks tend to extend along the northern Mediterranean area. In March, the Atlantic low pressures increase noticeably. Most of the tracks have two-or three-day lifetimes; the effect of topography factor on formation of cyclogenesis regions is more outstanding than on leading the tracks. Cyclones which enter Iran are along three main tracks and three sub-tracks. The most important track is the one that enters from the west, originating from Cyprus region; the frequency of occurrence of cyclones exhibits an ascending trend.

  • A.A. Nazari Samani, H. Ahmadi, M. Jafari, J. Ghoddusi Pages 19-34
    Soil erosion by water is one of the most important processes of land degradation in arid and semi-arid regions of Iran. In this regard, gully erosion is a well-known process degradation which being controlled by verity of environmental conditions. The main aim of this research consist of assessing multi-parameter fingerprinting method to discriminate the sediment contributions of gully erosion through the combination of tracer properties (organic carbon OC, Nitrogen N), Phosphorous P, C/N and 137Cs) in three catchments. Results indicate that gully erosion is responsible between 86 and 99% of the catchments sediment. Due to same conditions of soil, lithology and climate different achieved contribution of gully erosion could be addressed to geomorphic parameters (e.g. area, drainage density, hillslope length and gully distribution). Generally, at a given gully density when the catchment area increase the hillslope length, which reduce the transportation of soil eroded on the hillslopes by sheet and rill, will increase and consequently gullies would deliver more sediment than hillslope processes. Further more, radionuclide 137Cs with the amount of residual root mean square error (RRMSE) (0.12%) was the most informative tracer properties to separate top-soil and gully sediment source. Finally results indicate that a gully erosion rate becomes notable from an area about 5 ha. The large influence of gully erosion, channel and river banks on sediment yields of watersheds implies that estimation of erosion rate by models such as: USLE, MUSLE, WEEP, EUROSEM, GUEST and runoff plot, which mainly focused on sheet and rill erosion, is not reliable and should be taken account by land managers.
  • H. Zare Abianeh, V. Yazdany, Kh Azhdary Pages 35-49
    Quantitative measurement of meteorological drought, Z score(z), rainfall anomaly (RAI), standard precipitation (SPI) indices and Percent of normal precipitation (PNPI) based upon seasonal and annual rainfall data of the 15 meteorological stations of meteorological in Hamedan Province were used. Also, in studying influences of drought on agriculture relative yield index of wheat was used. The results have shown that Z, RAI and SPI indices in seasonal and annual scales and PNPI in seasonal scale are good estimator of drought intensity and drought duration, irrespective of indices kind mostly was medium and lower than medium. Z, RAI and SPI indices were same with agronomic index of relative wheat yield, but SPI index based upon intensity of droughts had more similarity with agronomic index of relative wheat yield. The results show that Hamedan region have suffered from one drought which lasts from a two years lasting drought period in each decade. It has been also experienced a very severe drought during the last 30 years. Occurennce of more droughts in the region might be resulted from shortening the drought return periods, and increase of low intensity drought events in the region.
  • M. Maghsoudi, H. Karimi, F. Safari, Z. Charrahi Pages 51-65
    Massif of Parav-Bistoun covered around 880 square kilometers of the thrust zone of Zagros Mountains and located in Kermanshah province. There are various kinds of karst Landforms such as jamas, uvulas', dolines, caves in this mountainous area. These landforms are under the influence of palaeoclimatic conditions. Nowadays, current climatic conditions in this area allows for development of karst landforms only in high altitudes, over 2500 meters. The rates of karst development are shown by correlation between precipitations and hydraulic coefficient, and also the rate of precipitations that influence the discharge of springs. Therefore, in this research, karst evolution in Parav-Bistoun massif has been evaluated based on hydrogeologic parameters. This work is based upon the Study of isotopic –chemical characters, Estimate of recession coefficient– volume of dynamic storage, Analysis and comparison between characteristics of major springs in Parav-Bistoun area, such as Sarab-Barnaj, Sarab-Bistoun, and Sarab-Tagh-e-Bostan, to other springs in the folded Zagros zone, such as Sarab-Shian and Sarab-Niloufar. In this research, our data for analysis belongs to the hydrological year of 1995. The result shows that the hydrograph of springs, that come out from karsic area, are more complicated. In fact the reason of low rate minerals in Tagh-e-Bostan spring are depended on the canalized recharge system and limited contact surface with the solution agent (water). High rate of tritium in the water of Parav-Bistoun massif springs, indicate their relations to characteristics of precipitation, rate of Carbon-14 and CO2 that indicated the rapid penetration of water through the karstified system and low level contact between water and bedrock and finally exist of canalized system in the study area. Evaluation of the rate of isotopic characters in springs, such as tritium, Carbon-14 and CO2 pressure show the karstified character of the area. Furthermore, death time of the springs, their recession coefficients and dynamic storage volume (in the Parave-Bistoon springs), implies high levels of karst development in the area and denote to conduit and canalized feeding system of the springs.
  • F. Karami Pages 67-82
    In this study, the quaternary deformation and tectonic activity of Saeedabad-chai drainage basin, are assessed using geomorphic approach. This drainage basin is located in northern slope of Sahand Mountain. North Tabriz Fault (NTF), is passing from the Saeedabad-chai basin. Variation in the morphology of mountain front provied the basis for geomorphic assessment of tectonic activity. Therefore, it is used from geomorphic Index as Stream Length Gradiant Index (SL), Asymmetry Factor (AF), Topographic Symmetry Factor (T), Drainage Basin ShapeRatio (Bs), Mountain Front Sinusity (Smf), Ratio of valley – floor with to vally height (Vf), Percentage undissected mountain factors (Eu), Topographical maps, Digital Elevatiom Model (DEM), satellite images and Autocad map, Arc/view software. The results of this study that estimated by Index of relative active tectonic (Iat), indicated that the value of tectonic activity in the Saeedabad-chai drainage basin, is high.
  • M. Ahmadi Naddoshan, A. Soffianian, S.J. Khajedin Pages 83-98
    Land cover map is important for many urban planning and management activities. In this study, in order to produce land cover map of Arak city, digital image of LISS-III scanner acquired on 16 June 2006 were employed. First of all, geometric correction with RMSe 0.58 pixel was applied. Considering the mountainous condition of the study area, topographic correction was applied to the image. In support of image classification, two different methods namely, supervised classification with Maximum Likelihood classifier algorithm and a three-layer perceptron neural network with and without using slope map were used. Finally, land cover map of the study region was classified into four classes: urban areas, vegetated areas, barren lands, and rocks. In order to sort out the rocks precisely from other classes, classified slope map of the study area was introduce to neural network model as an input layer. To assess the classified land cover map precision, it was controlled for ground truths with a GPS and the overall accuracies were 92.6, 92.7 and 94.6% for maximum likelihood classification, neural network classifier with and without the usage of classified slope map, respectively. The results confirm that the neural network classifier is capable to generate land cover maps with high accuracy.
  • M. Pourkhosravani, A.A. Vali, M. Moayeri Pages 99-113
    Modeling is important in understanding complex ecogeomorphological relationships for useful applications, include: predicting the likely success of remobilizing dormant dune systems, managing and mitigating desertification and degradation of semi-arid land, assessing the impact of climate change, investigating the effects of changes in land use and reconstructing conditions responsible for the formation and stabilization of relict systems. Nebkha dunes have been proposed as a reliable rapid indicator of Aeolian erosion and vegetation. The aim of this paper is understanding the relationships between nebkha morphometry parameters together and with morphological characteristic of Reaumeria turcestanica. For obtaining objective of study we measure canopy cover and height of plant and elevation, diameter and slop for nebkha from 10 transects and 157 samples in khairabad area in Sirjan. The technical method used for investigation of relations was simple and multivariate regression analysis. Regression analysis showed a significant relationship (<0.01) between plant height and nebkha elevation with coefficient of determination (R2) of 0.58 for linear relationship and 0.60 for both quadratic estimation. Also a significant relationship (<0.01) exists between canopy cover and nebkha elevation with coefficient of determination of 0.54 for linear function and 0.58 for both quadratic estimations. Analysis Regression significant relationship (<0.01) between nebkha height and nebkha diameter with R2 of 0.49 for linear and quadratic estimation and 0.50 for cubic function.
  • Gh.A. Fallah Ghalhari, J. Khoshhal Pages 115-133
    The aim of this research is investigating the relations between climatic large scale signals and spring rainfall of Khorasan-e Razavi province. In this research, we have analyzed 38 years of rainfall data in khorasan-e Razavi province, located in northeastern Iran. We attempted to train Artificial Neural Network based upon climatic large scale signals with 38 years of rainfall data. For performance evaluation, network predicted outputs were compared with the actual rainfall data. At the outset of this study, the relationships between synoptically pattern variations, including Sea Level Pressure (SLP), Sea Surface Temperature (SST), Sea Level Pressure Gradient (?SLP), Sea Surface Temperature Difference (?SST), Air Temperature at 700 hPa, Thickness between 500 and 1000 hPa level, Relative Humidity at 300 hPa and Precipitable water are investigated. In the second step, model was calibrated from 1970 to 1997. Finally, rainfall prediction is performed from 1998 to 2007. Simulation results reveal that Artificial Neural Network is promising and efficient. Root mean square was obtained 2.5 millimeters.