فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای طبیعی - پیاپی 81 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی
پیاپی 81 (پاییز 1391)

  • 170 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم مقیمی، سعید نگهبان صفحه 1
    فرسایش خاک یکی از مهم ترین عواملی است که سالانه بخش وسیعی از اراضی کشور ایران را تهدید می کند و کیفیت زمین های کشاورزی و مراتع را کاهش داده یا از بین می برد، به‎همین دلیل پرداختن به مسئله‎ی فرسایش و ارائه‎ی راهکارهای مدیریتی برای جلوگیری یا کاهش آثار منفی آن، از اهمیت شایانی برخوردار است. این پژوهش به بررسی میزان فرسایش و شناسایی عوامل موثر بر آن، در حوضه‎ی آبخیز رود شور فدامی می پردازد. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی برپایه‎ی آنتروپی است. این‎گونه که نخست مهم‎ترین عوامل موثر بر فرسایش شامل (شیب زمین، جنس زمین، نوع خاک و پوشش گیاهی و...) در آبخیز مورد شناسایی و سپس با استفاده از روش AHP وزن‎دهی و طبقه بندی شده اند تا اهمیت هر یک از طبقات متغیرهای یاد شده مشخص شود، سپس با استفاده از مدل آنتروپی شانون، میزان توزیع نامتعادل طبقات هر یک از عوامل موثر بر فرسایش در آبخیز مورد مطالعه، مشخص شد. نتایج نشان می دهند که در بین طبقات شیب، شیب بیش از 15 درصد و با فرسایش زیاد با ضریب آنتروپی 85/0 دارای توزیع متعادلی در آبخیز بوده و درنتیجه، فرسایش زیادی در قسمت های مختلف آبخیز تحت تاثیر شیب ایجاد می شود، همچنین در بین سازندهای زمین‎شناسی آبخیز، سازندهای سست کواترنر با فرسایش بیشتر، دارای ضریب آنتروپی 7/0 بوده و توزیع آن در آبخیز کمابیش متعادل بود. افزون‎بر این، در بین طبقات خاک، خاک های با بافت سبک (با ضریب 89/0) و در بین کاربری اراضی، مراتع آبخیز (با ضریب97/0) و فرسایش بالا دارای توزیع متعادلی در آبخیز بودند.
    کلیدواژگان: آنتروپی، رودخانه ی شور، شهرستان داراب، فدامی، فرسایش
  • قاسم خسروی، محمدحسین رامشت، محمدرضا ثروتی، اریک فورس صفحه 17
    در بیست‎وپنج سال گذشته فهم ما از مفهوم تکتونیک جنبا بسیار کامل‎تر شده است. همین امر پژوهشگران را با سوال بسیار مهمی روبه‎رو کرده است و آن اینکه درکل، تکتونیک فعال پوسته در مناطق قاره‎ای چه تاثیری بر جوامع انسانی گذاشته و می‎گذارد. مروری بر آثار منتشره مبین دو دیدگاه غالب در تحلیل میان تکتونیک فعال با انسان و مدنیت‎ها است. گروهی همجواری سکونتگاه ها با گسل‎های لرزه‎زا را بهانه قرار داده و با تاکید بر فجایع رخ داده در طول تاریخ، تلاش در نشان دادن ویژگی های مرگبار این پدیده‎ی طبیعی دارند. گروه دوم به حضور توام گسل‎ها و آب اشاره داشته و هم‎زمانی خطر حیات را در حواشی گسل‎های فعال یادآور شده، مجموعه عواملی مستقل از لرزه‎خیزی را مورد توجه قرار داده‎اند و تکتونیک را عاملی بسیار با اهمیت در سیر تکاملی نوع بشر و مدنیت‎ها دانسته و شکل‎گیری و قوام تمدن‎های کلان را ناشی از آن دانسته‎اند. این مقاله تلاش دارد تا با مرور بر مهم‎ترین آثار منتشره در این زمینه، به معرفی و تحلیل دیدگاه ها بپردازد. روش به‎کار رفته در این پژوهش کتابخانه‎ای و تحلیل محتوا بوده و نتایج به‎دست‎آمده حاکی از آن است که با در نظر گرفتن عامل زمان، می‎توان فهم بهتری از رویکرد دوم داشت. در این تحلیل ارتباط میان سطوح مختلف بوم‎شناختی با انواع حرکات تکتونیکی مورد توجه قرار گرفته و همخوانی جالبی میان ساختار سلسله‎مراتبی کمربندهای چین‎خورده با ساختار تمدن‎های کلان در چهار سطح، مدنظر قرار گرفته است. بر این اساس کوچک‎ترین اجتماعات انسانی در مقیاس محلی، در حاشیه‎ی گسل‎های فعال شکل گرفته‎اند، در عین حال در مقیاسی کلان، تمدن‎های جهان باستان در حاشیه‎ی کمربند چین‎خورده و بسیار جنبا (آلپ هیمالیا) در بازه‎ی زمانی ده‎هزار ساله ظهور و افول کرده‎اند.
    کلیدواژگان: تکتونیک جنبا، مدنیت، ساختار سلسله مراتبی، امکانات زیستی
  • محمود خسروی، حمید نظری پور صفحه 39
    برای شناخت تیپ‎های همدید آب‎وهوایی در سیستان، از داده های روزانه‎ی 14 متغیر اقلیمی ایستگاه زابل در بازه ی زمانی 01/01/1354 تا 30/12/1383 شمسی، در آرای های با آرایش P_(m×n) (متغیرهای جوی روی ستون‎ها و روزها روی سطرها) استفاده شده است. نخست، برای شناخت و کشف منابع اصلی پراش در اقلیم سیستان، تحلیلی از مولفه‎ی اصلی روی نمره های استاندارد آرایه‎ی داده های اولیه با آرایش 14×10825 انجام گرفت. نتایج این تحلیل نشان داد که سه مولفه‎ی اصلی دمایی رطوبتی، بادی و بارشی، قادر به تبیین 87 درصد از پراش داده ها بوده و به‎عنوان مولفه های اصلی تاثیرگذار انتخاب شدند. در گام بعدی، از آرایه‎ی مقادیر مولفه های اصلی، به‎عنوان ورودی برای تحلیل خوشه‎ای و شناخت تیپ‎های همدید استفاده شده است. اجرای تحلیل خوشه‎ای پایگانی (فاصله‎ای) با روش ترکیب ترتیبی روی نمره های مولفه ها، شش تیپ هوای متفاوت سیستان را نشان داد. این تیپ‎های هوا عبارتند از: تیپ هوای گرم، بدون بارش و نسبتا آرام؛ تیپ هوای گرم و خشک، بدون بارش و بادی؛ تیپ هوای سرد، کم‎بارش و بادی؛ تیپ هوای پربارش (بارش‎مند)، معتدل و نسبتا بادی؛ تیپ هوای بسیارگرم و خشک، بدون بارش و پرباد و تیپ هوای خیلی سرد، آرام و کم‎بارش. بررسی ویژگی های تیپ‎های هوا و مقایسه‎ی آنها با یکدیگر نشان داد که بارش و سرما در اقلیم منطقه، به‎شدت متمرکز بوده و دوره ی فعالیت آنها بسیار محدود است. از سوی دیگر، تیپ‎های هوای گرم و خشک، بخش بزرگی از سال را در کنترل خود دارند. چهار الگوی اصلی، فشار تراز دریا، رفتار و وضعیت تیپ‎های هوای منطقه را تبیین و توجیه می‎کنند.
    کلیدواژگان: تیپ هوا، تحلیل مولفه ی اصلی، تحلیل خوشه ای، سیستان، فشار تراز دریا
  • محسن پورخسروانی، محمدحسین رامشت، سیدعلی المدرسی صفحه 63
    در طبیعت پدیده های مختلف و به‎نسبت جدایی وجود دارند که می‎توانند با یکدیگر در ارتباط باشند. در بسیاری از موارد، ارتباط این پدیده ها با عنوان همبستگی بیان می‎شود و با روش‎های ریاضی نیز میزان این روابط سنجش می‎شود. از میان آنها، زوج پدیده هایی یافت می‎شوند که روابط خاصی با یکدیگر دارند، ولی نمی‎توان این روابط را باعنوان همبستگی مطرح کرد، بلکه ویژگی ارتباط آنها باهم سبب شده با عنوان دوال مطرح شوند. دوالیتی به تشریح چنین ارتباطی می‎پردازد که قرینگی، عکس هم عمل کردن و بیان پاره‎ای از نسبت‎ها را می‎توان ازجمله ویژگی های آن تلقی کرد. به‎طورکلی دوالیتی بیانگر تباین دو پدیده یا به معنی هماهنگی منظمی از دو قسمت متضاد یا مکمل از یک کل است که با یکدیگر در ارتباطی خاص هستند. منظور از دوالیتی (زوجیت) در ژئومورفولوژی پدیده‎ی خاصی است که با پدیده‎ای ثانوی زوج شده و اگرچه می‎توان ماهیتی مستقل و جدا برای آنها منظور داشت، ولی پیوندی خاص بین آنها برقرار است، به‎طوری که رفتار یکی را باید در ارتباط با پدیده‎ی دیگر بیان کرد. این مقاله که برگرفته از یک طرح پژوهشی در دانشگاه اصفهان است، تلاش دارد با استفاده از روش تداخل‎سنجی راداری و با بررسی پدیده‎ی فرونشست زمین در چند دشت ایران، مفهوم دوالیتی را بیان کند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، اول اینکه برداشت مازاد از آبهای زیرزمینی، دلیل تامه‎ی پدیده‎ی فرونشست نیست و دوم، پدیده‎ی فرونشست در دشت‎های ایران، معلول دوالیتی در تحرکات پوسته‎ای بین دشت‎ها و کوهستان‎های مجاور آنهاست.
    کلیدواژگان: حرکات پوست های، دشت، دوالیتی، ژئومورفولوژی، فرونشست
  • عباس رنجبر سعادت آبادی، قاسم عزیزی صفحه 73
    در هفته‎ی اول جولای سال 2009، طوفان بسیار گسترده‎ای روی بخش‎هایی از کشورهای عراق و سوریه شکل گرفت که گردوخاک ناشی از آن، بخش گسترده‎ای از کشور، ازجمله تهران را به‎شدت تحت تاثیر قرار داد. در این مطالعه بر اساس اطلاعات هواشناسی شامل نقشه های هواشناسی سطوح استاندارد ترازهای 1000، 850، 700، و 500 هکتوپاسکالی، گزارش‎های همدیدی دیدبانی شده، تصاویر ماهواره ای ویژه‎ی گرد و غبار و برخی از محصولات مدل های منطقه‎ای پیش‎بینی عددی وضع هوا، شرایط هواشناختی موثر در ایجاد طوفان‎های گردوخاک، منابع انتشار و مسیر حرکت ذرات معلق ناشی از طوفان هفته‎ی اول جولای 2009 بررسی شده است. نتایج حاصله نشان می دهند که چشمه های اصلی تولید گرد و غبار در نواحی شرقی سوریه و شمال‎غربی عراق بوده که با حرکت طوفان به سمت شرق، غلظت ذرات معلق افزایش یافته و ایران را تحت تاثیر قرار داده است. الگوهای جوی موثر بر ایجاد طوفان و انتقال ذرات معلق روی کشور عبارتند از: گسترش زبانه‎ی سامانه‎ی کم‎فشار گرمایی از مرکز ایران تا شمال عراق و همچنین بخش هایی از جنوب ترکیه و توسعه‎ی سامانه‎ی پرفشار از روی دریای سیاه تا روی خزر، شمال غرب ایران و جنوب‎شرق ترکیه. این الگوی میدان فشار سطح زمین، باعث ایجاد شیو فشاری زیاد بین سامانه های کم‎فشار و پرفشار مذکور شده است و درنتیجه، سرعت باد در روی چشمه های تولید گردوخاک افزایش یافته و شرایط مناسبی برای تولید گردوخاک فراهم می‎شود. همراهی این شرایط با عبور امواج ناشی از ناوه‎ی مدیترانه در تراز میانی جو، افزون‎بر اینکه نقش مهمی در شکل‎گیری طوفان دارد، حرکات صعودی لازم برای بلندشدن ذرات معلق و همچنین انتقال این ذرات به نیمه‎ی غربی و بخش‎های مرکزی ایران را فراهم می‎کند.
    کلیدواژگان: طوفان گرد و غبار، منشا تولید، مسیر حرکت ذرات، ناوه ی مدیترانه، شیو فشاری
  • مریم ملاشاهی، حبیب علی محمدیان، سیدمحسن حسینی، علیرضا ریاحی، وحید فیضی، علی ستاریان صفحه 93
    آلودگی هوا از پیامدهای فعالیت بشر، به‎ویژه در قرن بیستم است که آثار مستقیم و غیرمستقیمی بر انسان و محیط پیرامون آن دارد. شهر تهران یکی از آلوده‎ترین شهرهای جهان به‎شمار می‎رود؛ به‎طوری که 120 روز از سال با یک یا چند مورد از آلاینده های اصلی آلوده است. در این پژوهش با استفاده از روش نوین پذیرفتاری مغناطیسی و جمع آوری نمونه از سه گونه‎ی درختی موجود در خیابان‎های شهر تهران، به پهنه‎بندی میزان آلودگی هوا در مناطق بیست‎ودوگانه‎ی شهر تهران اقدام شد. نمونه های برگی سه گونه توت (Morus alba)، زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) و کاج تهران (Pinus eldarica)، از 100 نقطه واقع در مناطق بیست‎ودوگانه‎ی شهر تهران جمع آوری شد و پس از خشک‎کردن برگ‎ها، میزان پذیرفتاری مغناطیسی در آنها اندازه‎گیری شد و درنهایت با استفاده از نتایج به‎دست‎آمده، به پهنه بندی آلودگی هوا در کل شهر تهران پرداخته شد. نتایج به‎دست‎آمده از این پژوهش نشان می دهد که مناطق واقع در جنوب‎شرق تهران، از آلوده‎ترین مناطق به‎شمار می آیند. در بین مناطق بیست‎ودوگانه، منطقه های 14 و 15 آلوده ترین مناطق تشخیص داده شدند. همچنین با توجه به نتایج پژوهش، گونه‎ی توت بیشترین جذب آلودگی را در بین گونه های بررسی شده داشته است. گفتنی است که نتایج به‎دست‎آمده از پهنه‎بندی مگنتومتری گستره‎ی شهر تهران با نتایج مطالعات پیشین در مورد پهنه‎بندی گاز مونواکسیدکربن و همچنین جهت بادهای غالب در فصل پاییز همخوانی کامل دارند. به‎طوری که متوسط بالاترین میزان پذیرفتاری در سامانه‎ی بین المللی در گونه‎ی توت بوده و مقدار آن برابر (10-6 m3 kg) 498 است.
    کلیدواژگان: پذیرفتاری مغناطیسی، برگ درختان، آلودگی هوا، تهران
  • قاسم عزیزی، سید امید نبوی، مرتضی میری صفحه 109
    بررسی نقش الگوی بندالی در وقوع بارش‎های شمال‎شرق ایران، هدف اصلی مطالعه‎ی پیش رو است. برای این کار از میان داده های روزانه ی بارش 20 ایستگاه همدیدی، اقلیمی و باران سنجی منطقه‎ی مورد مطالعه، رخدادهای بارشی با شدت متوسط و زیاد بر اساس معیار تعیین شده، بین دوره ی زمانی 11 ساله (1995- 2005) شناسایی و ویژگی های آنها در مقیاس های زمانی متفاوت بررسی شد. در ادامه با استفاده از داده های ارتفاع ژئوپتانسیل سطح 500 هکتوپاسکال، گردش‎های جوی در دو مقیاس همدید و نیمکره ای، به‎ترتیب با دو روش چشمی و کمی شناسایی و ویژگی های آماری آنها با استفاده از روش های آماری استخراج و تجزیه و تحلیل شدند. واکاوی آماری گردش‎های جوی در مقیاس همدید، بازگو کننده‎ی این واقعیت است که (مطابق انتظار)، تنها الگوی همدیدی هم‎زمان با بارش‎های شمال‎شرق کشور خواه شدید و خواه متوسط الگوی ناوه بادهای غربی است. نتایج حاصل از تفکیک الگوی بندالی از گردش‎های جوی دیگر بر اساس روش کمی مربوطه و مطالعه‎ی ویژگی های آماری آنها نیز، بر نقش انکارنکردنی الگوهای بندالی در ایجاد بیش از نیمی از (کمابیش 65 درصد) رخداد های بارشی منطقه (شامل بارش متوسط و شدید) از طریق تاثیر در ایجاد و مکان‎گزینی الگوی همدیدی یادشده تاکید دارد. از نظر توزیع مکانی، الگوی بندالی اطلس و غرب اروپا دارای بیشترین فراوانی در هم‎زمانی با بارش‎های شدید و متوسط است. از نظر توزیع زمانی نیز، عمده فعالیت الگوهای بندالی، به بارش شدید در اواخر دوره‎ی سرد سال و فصل بهار منجر شده، در حالی‎که الگوهای بندالی هم‎زمان با بارش متوسط به‎طور عمده در دوره‎ی سرد سال رخ می دهند.
    کلیدواژگان: داده کاوی، بارش های شدید و متوسط، گردش های جوی، الگوی ناوه، شاخص بندالی
  • علی اکبر شمسی پور، مجتبی مهدیان ماهفروزی، زینب حسین پور صفحه 127
    جزیره‎ی گرمایی شهر که امروزه به مساله ای بسیار با اهمیت در اقلیم شناسی شهری تبدیل شده است، به‎طورکلی به‎افزایش دمای محیط شهر در مقایسه با حومه اشاره دارد. این پدیده که از پیامدهای شهرنشینی و شهرسازی است، در کشورهای رو به پیشرفت که با رشد سریع و بدون برنامه ریزی شهرها روبه‎رو هستند، پیامدهای اساسی به‎همراه دارد. تهران، پایتخت و پرجمعیت‎ترین شهر ایران، به‎دلایل مختلف، مانند ساخت‎وساز ناهمگون و شرایط خاص جغرافیایی، از این پیامدها بی‎بهره نمانده است. در این پژوهش با هدف ردیابی تغییرات مکانی هسته‎ی جزیره‎ی گرمایی شهر تهران، 24 روز از سال 2006 بررسی شده و با تلفیق میدان دمای به‎دست‎آمده از داده های ایستگاه های هواشناسی و میدان باد حاصل از مدل آلودگی هوا (TAPM)، وضعیت جزیره‎ی گرمایی واکاوی شده است. داده های عناصر جوی 22 ایستگاه هواشناسی در محدوده‎ی استان تهران دریافت شد. تغییرات موقعیت مکانی جزیره‎ی گرمایی شهر با استفاده از منحنی های هم دما در هر روز با فواصل زمانی سه ساعته، در نرم‎افزار ArcGIS درون‎یابی و ترسیم شدند. نتایج به‎دست‎آمده از محاسبه‎ی اختلاف میانگین دمای محدوده‎ی شهری با حومه آن، نشان داد که در تمامی روزها، میانگین دمای محدوده‎ی شهر تهران بیشتر از دمای ثبت‎شده در حومه‎ی آن است. در تحلیل عوامل موثر در شکل گیری جزیره‎ی گرمایی، سرعت و جهت باد از بیشترین میزان تاثیرگذاری برخوردار بودند؛ به‎گونه‎ای که گستره‎ی مکانی جزیره‎ی گرمایی توسط این دو عامل کنترل می‎شود. همچنین ارتباط معناداری میان فشار هوا و شدت جزیره‎ی گرمایی دیده نشد. تغییرات مکانی هسته‎ی جزیره‎ی گرمایی نیز در ماه های مختلف در محدوده های حد فاصل ایستگاه های دوشان‎تپه، فاطمی، مهرآباد و بهمن صورت می گیرد که در بیشتر روزها، ایستگاه های آزادی، بهمن و بازار، مراکز گرمایی این محدوده هستند.
    کلیدواژگان: جزیره ی گرمایی شهری، تغییرات مکانی، میدان باد، TAPM، تهران
|
  • Moghimi E., Negahban S Page 1
    Erosion is the process by which soil and rocks are removed from the Earth's surface by natural processes such as wind or water flow, and then transported and deposited in other locations.Human activities have dramatically increased (by 10-40 times) and accelerated the rate of erosion globally. Excessive erosion causes problems such as desertification, decreases in agricultural productivity due to land degradation, sedimentation of waterways, and ecological collapse due to loss of the nutrient rich upper soil layers. Water and wind erosion are now two primary causes of land degradation; combined, they are responsible for 84% of degraded acreage, making excessive erosion as one of the most significant global environmental problems. Water is the most important erosion agent and erodes most commonly as running water in streams. Raindrops (especially in dry environments) create splash erosion that moves away tiny particles of soil. Water affecting the surface of the soil as it moves towards tiny rivulets and streams and creates sheet erosion.In streams, water is a very powerful erosion agent. The faster water moves in streams, the larger objects it can pick up and transport. This is known as critical erosion velocity. Fine sand can be moved by streams flowing as slowly as three-quarters of a mile per hour.
  • Khosravi Gh., Ramesht M.H., Servati M.R., Force E. R Page 17
    Growth in our understanding of active tectonics and tectonic geomorphology during the past 25 years has made it clear that tectonic processes happen at a variety of scales relevant to human history. This fact has presented researchers with an important question that what is the impact of active dynamics of earth's crust in continental region on human societies in both our past and future. A review of published studies shows that there are two viewpoints about the relation between active tectonics and humans. Some of the researchers emphasize the dangers of active tectonics for human beings. The other group of researchers believe that tectonic is an important factor in the evolution of humans, civilization, and the formation of ancient complex cultures.
  • Khosravi M., Nazaripour H Page 39
    Within a synoptic weather, the classification of ambient weather conditions into categories is a useful tool for numerous climate impact applications.Air mass is a large and homogeneous volume of air which is adequately located over a certain area and captured properties of its below area. In order to form air masses, it is necessary that air remains stable in an area for a long period of time. Ultimately, general flows of air make them move. While moving and passing different regions, characteristics of air masses are changed, modified and also transformed into another air. A location’s climate follows air masses entering to that region and, reflects geographical conditions of that location. One of the objectives of synoptic climatology is to carry out synoptic categorization or to determine dominant air types (climate) in a location in a year. Air masses are generally categorized based on potential temperature and humidity. However, other criteria are considered as bases for their categorization.The Sistan basin is located in a arid zone with less than 60mm precipitation. This region in the east of Iran and northern regions of Sistan and Baluchistan Province has special climate that is affected by severe winds and dusty air.This climate distinguishes this region from others in Iran. The region depends onHirmand river and its embranchments inflows that import more than billions cubic meter waters and can support the survival of Hamoon international wetland and the populations of region.The occurrence of periodic fluctuations in water inflows and potential climatic, geomorphologic and hydrologic conditions cause the surface to be exposed in winds flows. In Sistan region winds are blown throughout the year, but during the June to September the direction, frequency and intensity of wind blows are more pronounced. This wind is distinguished as 120 days winds and is one of the most famous moderate scale wind systems in the northern hemisphere.Identifying effective air masses on this region is of considerable importance in order to better plan and make use of available resources in this region. It is because of the fact that by the analysis of its effects on the surface phenomena (e.g. dust), environmental planners would be able to find better ways for decreasing environmental problems. Finally recognizing these relationships allows us to predict many environmental accidents in order to, at least, decrease their harmful effects by these predictions.MethodologyIn this paper, to identify the prevailing air masses in the North of Sistan and Baluchestan province (East of Iran),daily data of 14 climatic variables of Zabol weather station were used.The data were considered against atmospheric variables and utilized as a P matrix from 21/03/1975 till 20/03/2005. At first, to explore the major source of variance in climatic variables in the region, a Principle Component Analysis (PCA) was applied to the Z scores of primary data in a 10825*14 cells matrix. Findings showed that three principle components (Thermal-humidity, Wind and precipitation) could account for 87 percent of data variances and were selected as the most effective factors. Then, the principle components matrix was used as input variables in a cluster analysis for identifying prevailing climatic conditions of the region. Principal Component Analysis (PCA) involves a mathematical procedure that transforms a number of (possibly) correlated variables into a (smaller) number of uncorrelated variables called principal components. The first principal component accounts for as much of the variability in the data as possible, and each succeeding component accounts for as much of the remaining variability as possible. To obtain classes from a PCA, the component scores can be grouped via cluster analysis. A common procedure involves hierarchical clustering. HCA is a technique of choice for exploring and visualizing large data sets. HCA consists in calculating the dissimilarity, usually called the distance, between the individuals with one individual corresponding generally to one column of the data matrix.
  • Pourkhosravani M., Ramesht M.H., Almodaresi S.A Page 63
    Some of phenomena have certain relationships which cannot be raised as correlation, but they considered as duality. Concept of duality is regarded when a phenomenon with another phenomenon is dual. Although each of these phenomena are independent in nature, there is a relationship between them. So, we will analyze the behavior of phenomena in relation to other phenomena.Earth subsidence has been one of the important issues jeopardizing environment and there are many studies, which blame shortage of underground water resources for having uplift and subsidence. However, many argue such conclusion and believe that earth subsidence has been studied in the past without considering the changes in the hill over a long period. In this study, we use SAR interferometry study to investigate earth subsidence in many plains of Iran and explain duality theory in the geomorphology. Concept of duality in geomorphology is mostlyrely on the land subsidence and the uplift in the adjacent hills.Mahyar plain is located 25 kilometers south of city of Isfahan, Iran. The region is covered with calcareous rocks of cretaceous and there are many rocky mountains. Many sediment erosions cover the areas of desert and there are various faults.Yazd- Ardakanregion is located in central part of Yazd and it contains many well-known faults. Ardabil plain is located in west northern part of Iran.
  • Ranjbar Saadatabadi A., Azizi Gh Page 73
    In arid and semi­arid areas, dust storms occur frequently. When surface winds are strong, large amounts of sand and dust can be lifted from bare, dry soils into the atmosphere and transported downwind affecting regions hundreds to thousands of kilometers away. Dust storms are most commonly caused by strong pressure gradients which cause an increase in wind velocity over a wide area. For countries in and downwind of arid regions, airborne sand and dust presents serious risks to the environment, property and human health. In recent years, systematic research on dust storms has been carried out. Dust storm in the east of Asia, is quite well documented through the analyses of synoptic records over the past 50 years (Sun et al., 2001; Zhou, 2001; Chun et al., 2001; Qian et al., 2002; Natsagdorj et al., 2003; Kurosaki and Mikami, 2003; Shao and Wang, 2003). Sun et al. (2001, 10331) analyzed the synoptic reports over the 40­years period between 1960 and 1999 and found that Gobi in Mongolia and north of China are major dust sources. In this paper, we identify the main sources of dust production, test forward trajectory technique and investigate characteristics of pressure patterns of dust events in July 2009 in Western Iran.
  • Mollashahi M., Alimohammadian H., Hosseini S.M., Riahi A., Feizi V., Satareiyan A Page 93
    Air pollution is one of the major anthropogenic related productions which has had direct or indirect impact on environment during past recent century. Tehran metropolitan is one of the polluted cities in the world, in such way that in 2010, 120 days out of 365 days, were much polluted with one or several polluted elements. The major aim of this work is to map air pollution of Tehran metropolitan using new technique and method of magnetometry of tree leaves. Application of magnetic measurement is known as a new advanced method in investigation of the magnetic mineral emitted in to the air in industrial area.In recent years magnetic measurements have been increasingly used as a proxy for the heavy metal content in soils and sediments influenced by industrial emissions. Also, Magnetic particles are found almost invariably amongst atmospheric particulate pollutants. But sometimes it is difficult to judge if the measured distribution really reflects the present situation or if it is a product of past industrial activities. Therefore, we tested,to what extent, magnetic measurements of tree leaf samples can give information on the current spread of magnetic dusts. In fact, this project examines the capability of Tehran air pollution to produce some pollutant elements applying magnetic parameters leaves in urban green space. These elements deposited by vehicles and plants. Tree leaves with large surface areas can accumulate efficiently urban dust on their surfaces. This dust is partially washed out during rain precipitation, and therefore, monitoring pollution through the magnetic properties of tree leaves provides time-averaged results, which are more useful when studying regular patterns of urban pollution, than the direct measurement of air pollutants in a short period. Due to their widespread distribution, tree leaves allow for the construction of sampling grids of different scales (e.g., from streets to entire urban areas), with a high density of sampling points and with a spatial resolution which is hard to achieve with monitoring stations.
  • Azizi Gh., Nabavy S.O., Miri M Page 109
    The importance of atmospheric precipitation in human life turns it into one of the most common subject of various studies. Minimal changes in the amount and intensity of precipitation would face the communities’ social and economic infrastructures to serious problems. Even though these studies have yielded very precious results but in most cases atmospheric precipitation patterns were analyzed not only at a limited regional scales but also only for heavy precipitation (high intensity precipitation). However, synoptic weather patterns, creating precipitation or other atmospheric phenomena, are formed within hemisphere-scale pattern. Among them, blocking pattern is one of the most important large scale circulations. As sometimes blockings embrace a wide range of western Atlantic coast to the Far East. Undoubtedly the identification of these patterns naturally requires a study area much wider than synoptic scope. In addition, understanding of the extreme natural phenomenon like heavy precipitation requires the knowledge of their normal modes. Therefore, this study aims at examination of hemispheric and synoptic circulations along with both heavy (high) and normal (moderate) precipitation (intensities) in Khorasan Razavi and Khorasan Shomali provinces. Investigation of relationship between precipitation amount in Khorasan Razavi and Khorasan Shomali provinces and blocking pattern is the main purpose of this study.
  • Shamsipour A.A., Mahdian Mahforouzi M., Hosseinpour Z Page 127
    The Urban Heat Island (UHI) effect refers to the temperature rise of any man-made area. It is a phenomenon in which cities become warmer than the surrounding suburbs. In other words, there is a temperature difference between the cities and the area surrounding them. Generally, the UHI effect could be a result of excessive and unplanned growth of urbanization. The behavior of artificial urban texture in terms of absorption of short-wave and long-wave radiation, transpiration, releasing of anthropogenic heat, and blocking prevalent wind is significantly different from that of the rudimentary nature. Surface geometry on the other hand, decreases wind speed in urban regions which plays a great role in formation of UHI. As the energy balance inside a city alters, UHI intensity varies. This means that UHI intensity is not spatially and temporally similar in different cities. Also it must be noticed that UHI formation in a city usually has diurnal or seasonal patterns which are mostly affected by synoptic weather conditions. There are three main synoptic and local climatology parameters affecting UHI formation: air pressure systems, cloudiness, and wind speed. Under stationary high-pressure system conditions temperature differences between urban and rural areas become large. UHI intensity is largest in calm air and cloudless sky conditions and tends to disappear in cloudy and windy weather.