فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای طبیعی - پیاپی 83 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی
پیاپی 83 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم عزیزی، طیبه اکبری، حسین هاشمی، مجتبی یمانی، مهران مقصودی، علی عباسی جغناب صفحه 1
    به ‎منظور بررسی تغییرات پوشش گیاهی و فاز های رطوبتی در اواخر پلئیستوسن و اوایل هولوسن در شمال ‎غربی ایران، یک مغزه ‎ی رسوبی به طول هشت متر از کف دریاچه ‎ی نئور در استان اردبیل برداشت و روی سه متر پایینی مغزه، بررسی پالینولوژیک (گرده ‎شناسی) انجام شد. بر اساس نمود ار گرده ‎ی نئور، دو دوره ی دیر یخبندان (زون A1 و A2) و هولوسن پیشین (زون های B1، B2 و B3) در بازه ‎ی زمانی 12800 تا 7800 سال گذشته قابل شناسایی است. به ‎نظر می ‎رسد که در اواخر آخرین دوره ‎ی یخ بندان و با شروع دوره ‎ی سرد یانگردریاس (زون A2)، درختان، به ‎دلیل پایین بودن دما و رطوبت، از پوشش گیاهی منطقه ‎ی نئور حذف شدند. شاخص های گرده ای (نسبت فراوانی گرده های خانواده ‎ی گندمیان به درمنه، نسبت فراوانی گرده های درختی به علفی، و نسبت فراوانی گرده های خانواده درمنه به اسفناجیان) نشان می دهد که به‎احتمال دو فاز مرطوب در حدود 9600 و 8200 سال پیش و هم چنین یک فاز خشکی در حدود 9400 سال پیش در هولوسن پیشین رخ داده است.
    کلیدواژگان: آب‎وهوای دیرینه، دریاچه‎ی نئور، شمال غرب ایران، گرده‎شناسی (پالینولوژی)، تاریخچه پوشش گیاهی
  • سعید گودرزی مهر، سیدکاظم علوی پناه، علی درویشی بلورانی صفحه 21
    آشکارسازی عوارض در سطح زیر پیکسل، یکی از مسائلی است که در سال های اخیر و در زمینه های مختلف کاربردی مطرح بوده و با توجه به ضعف توان تفکیک مکانی در بسیاری از سنجنده های ابرطیفی، روشی کارآمد معرفی شده است. ازجمله اطلاعات بسیار با ارزش در زمینه‎ی اکتشاف‎های معدنی، تفکیک واحدهای دگرسانی در هر منطقه است. در این پژوهش برای تهیه‎ی نقشه‎ی نواحی دگرسان، از منطقه‎ی آتشفشان مزاحم شهر بابک در ایران مرکزی و تصاویر سنجنده‎ی ابرطیفی‎ هایپریون استفاده شده است و پس از حذف باندهای بد و پیکسل‎های معیوب، دو مرحله‎ی دیگر شامل حذف راه‎راه شدگی های تصویری و انحنای طیفی روی تصویر اعمال شد و در ادامه تصحیحات اتمسفری و هندسی روی آن انجام گرفت. سپس به‎منظور کاهش ابعاد داده ها از تبدیل حداقل‎سازی نویز روی تصاویر سنجنده‎ی ‎هایپریون استفاده شد و به‎کمک فیلتر سازگاریافته‎ی تنظیم اختلاط و تحلیلی ابرداده های حاصل از ارزش‎های فراوانی اهداف و مقادیر ناممکن، حد آستانه های لازم برای استخراج اهداف به‎کار گرفته و به این ترتیب نقشه‎ی نواحی دگرسان به‎دست آمد. به‎منظور ارزیابی عملکرد روش مطرح شده از روش زیرپیکسل طیفی خطی و گزارش‎های موجود از منطقه‎ی مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان دادند که روش آشکارسازی فیلتر سازگاریافته‎ی تنظیم اختلاط در قالب الگوریتم مطرح شده، به‎میزان 20 درصد دقت بهتری نسبت به روش زیرپیکسل طیفی خطی از خود ارائه کرده است. این بهبود در آشکارسازی به‎وسیله‎ی الگوریتم مطرح شده، در حد آستانه های مختلف نیز نتایج بهتری نسبت به زیرپیکسل طیفی خطی از خود نشان داد و مقادیر کاذب مثبت کمتری تولید کرد. افزون‎بر این، نتایج طبقه بندی نشان دادند که بخش عمده‎ی دگرسانی ها در ناحیه‎ی مرکزی آتشفشان مزاحم قرار گرفته و نواحی اطراف آن را دو ناحیه‎ی دگرسانی با شدت‎های کمتر دربرگرفته است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور ابرطیفی، دگرسانی، زیرپیکسل، هایپریون
  • عباسعلی آروین (اسپنانی) صفحه 39
    نظر به اهمیت لایه‎ی ازون در زندگی بشر، پژوهش‎های زیادی تلاش در کشف قانونمندی حاکم بر تغییرات آن داشته‎اند. هدف این پژوهش مطالعه‎ی اثر شاخص‎های اقلیمی بر نوسان مقادیر ازون کلی در ایستگاه اصفهان است. برای این امر، آمار ماهانه‎ی ازون کلی ایستگاه ازون‎سنجی اصفهان و نیز داده های مربوط به سیگنال‎های اقلیمی از پایگاه داده های اقلیمی NCEP/NCAR مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از تحلیل همبستگی پیرسون و مدل‎های مختلف رگرسیون برای سنجش روابط استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد ارتباط بین شاخص‎های AO و NAO با مقادیر ازون در ماه های سرد؛ دسامبر، ژانویه و فوریه معکوس و ضعیف، ولی از بقیه‎ی ماه های سال قوی‎تر است. روابط بین شاخص SOI با مقادیر ازون کلی از روند ماهانه‎ی مشخصی پیروی می‎کنند و این ضرایب در ماه های سرد سال منفی و قوی و در ماه های گرم سال مثبت و ضعیف هستند. از این رو انتظار می‎رود با افزایش این شاخص، مقدار ازون در بالای اصفهان افزایش یابد و برعکس. به‎طوری که بالاترین مقدار ازون طی 15 سال با 433 دابسون همزمان با پایین‎ترین شاخص SOI و بالاترین دمای سطح آب در اقیانوس آرام روی داده است. شاخص SOI با زمان تاخیر دو و سه‎ماهه و شاخص AO با زمان تاخیر دوماهه و به‎صورت منفی، ارتباط معنادارتری با تغییرات ازون کلی دارند. ارتباط معکوس و قوی شاخص وزش باد مداری در سطح 200 میلی‎باری با تغییرات ازون نشان می‎دهد با افزایش شاخص وزش باد مداری مقدار ازون در ایستگاه اصفهان کاهش می‎یابد. بنابراین حرکت نصف‎النهاری/مداری باد می‎تواند بر افزایش/کاهش مقدار ازون کلی موثر باشد.
    کلیدواژگان: شاخص‎های اقلیمی SOI، ازون کلی (TO)، ایستگاه اصفهان، AO و NAO
  • حسن ذوالفقاری، جعفر معصوم‎پور سماکوش، آذر جلیلیان، امان الله فتح نیا صفحه 53
    در این پژوهش، ویژگی های سینوپتیکی فصل‎های اقلیمی در غرب ایران بر اساس داده های هواشناسی یک دوره‎ی زمانی 28 ساله، از سال 1982 تا 2009 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط میان تغییرات الگوهای سینوپتیکی سطح دریا و تراز 500 هکتوپاسکال با زمان و طول مدت هریک از فصول اقلیمی غرب ایران است. ابتدا با استفاده از تحلیل خوشه‎ای روی داده های میانگین فشار سطح دریا، ارتفاع تراز 500 هکتوپاسکال و همچنین رطوبت نسبی و جهت باد سطوح مذکور، نوع و طول مدت هریک از فصول اقلیمی تعیین شد. سپس برای شناسایی نوع توده های هوا در هر فصل اقلیمی، از داده های ساعت‎های 3، 9، 15 و 21 UTC که عبارتند از: دمای هوا، دمای نقطه‎ی شبنم، میانگین پوشش ابر، بارش روزانه و فشار (QFF)‎ و سمت و سرعت باد استفاده شد. برای کاهش متغیرها، از روش تحلیل عاملی و برای گروه‎بندی متغیرها، از روش تحلیل ممیزی استفاده شده است. سپس فراوانی هر توده هوا بر حسب درصد برای هریک از فصول طی 28 سال محاسبه و ضمن معرفی توده هوای غالب هر فصل، الگوی سینوپتیکی توده های هوا و علت مغایرت زمان آغاز و پایان هریک از فصول اقلیمی با فصول نجومی تشریح شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که طولانی‎ترین فصول در غرب ایران، زمستان و تابستان هستند و اصلی‎ترین توده های هوای آنها نیز، به‎ترتیب توده های هوای معتدل خشک (DM)‎ و حاره‎ای خشک (DT)‎ است. فصول بهار و پاییز نیز دو فصل گذار در میان این فصول به‎شمار می‎روند که در پاییز همانند فصل زمستان، توده هوای DM و در بهار توده هوای MM که توده هوای معتدل و مرطوب نامیده می‎شود، اصلی‎ترین الگوها را تشکیل می‎دهند.
    کلیدواژگان: الگوی سینوپتیکی، توده‎های هوا، فصول اقلیمی، تحلیل خوشه‎ای، تحلیل عاملی، غرب ایران
  • سید رضاحسین زاده، مهوش نداف سنگانی صفحه 71
    یکی از روش های تهیه ‎ی رسترهای ارتفاعی، استفاده از نقشه های توپوگرافی کاغذی است. در ایران بسیاری از کاربران GIS با رقومی کردن نقشه های توپوگرافی 1:50000 سراسری به تهیه‎ی مدل های رقومی ارتفاع می پردازند، اما کمتر به‎میزان دقت و همچنین درجه اعتبار آنها در تحلیل های ناهمواری توجه می شود. در این مقاله دو هدف عمده دنبال شده است، نخست به ارزیابی میزان دقت این گونه رسترها با مقایسه‎ی شبکه های زه‎کشی مستخرج از رستر مبتنی بر نقشه‎ی توپوگرافی و شبکه‎ی زه‎کشی حاصل از تصاویر ماهواره ای پرداخته شده است و دوم درجه اعتبار آن در مقایسه با رستر نوع ASTER به‎عنوان یکی از پرطرفدارترین نوع داده های مورد استفاده در ژئومورفولوژی سنجیده شده است. در این راستا ابتدا نقشه‎ی زه‎کشی منطقه‎ی مورد مطالعه از تصاویر ماهواره ای IRSpan سال 1384 استخراج و به‎دلیل نزدیک‎بودن به زمین واقعی، معیار این ارزیابی در نظر گرفته شده است. سپس منحنی های تراز 20 متری از نقشه‎ی توپوگرافی1:50000 منطقه‎ی رقومی و رستر ارتفاعی آن با اندازه های سلولی10 و 30 متر ساخته شد. به‎کمک ابزار هیدرولوژی در نرم افزار ArcGIS، شبکه ی زه‎کشی رستری منطقه در دامنه های سلولی 25 تا 500 سلول برای کل حوضه ی آبریز و سپس واحدهای ژئومورفولوژی مختلف استخراج و خصوصیت‎های مورفومتری منطقه بر مبنای نقشه های به‎دست‎آمده مقایسه شدند. در آخرین مرحله‎ی شبکه‎ی زه‎کشی حاصل از DEM توپوگرافی با شبکه‎ی متناظر آن از DEM نوع ASTER مقایسه شدند.نتایج نشان داد که DEM های حاصل از نقشه های توپوگرافی در مقایسه با زمین واقعی، از خطاهای چشمگیری برخوردارند، اما در مقایسه با DEMهای ماهواره ای درجه اعتبار مناسبی را ارائه می‎کنند.
    کلیدواژگان: نقشه های توپوگرافی، مدل های رقومی ارتفاع(DEMs)، شبکه‎ی زه‎کشی، مورفومتری رودخانه ای
  • محمد عاشوری، محمدحسین رضایی مقدم، زهرا پیری صفحه 87
    رودخانه ها از منابع عمده‎ی تامین آب شیرین در جهان به‎شمار می‎روند. کاهش منابع آب و کمبود آب شیرین در جهان، لزوم مطالعه و بررسی تغییرات ایجادشده در ویژگی های آن را آشکار می‎کند. هدف از این بررسی، مطالعه‎ی تغییرات ایجاد شده در مورفولوژی بستر رودخانه و جابه‎جایی شکل گرفته در مسیر رودخانه و نیز، بررسی مقاطع عرضی رودخانه و عوامل موثر در ایجاد تغییرات رخ داده‎ای همچون دبی و رسوب و... به‎دلیل احداث سد است. در بررسی تغییرات بستر رودخانه، به‎دلیل احداث سد، از دو سری داده های زمانی برای پیش و پس از احداث سد استفاده شده است که شامل دبی و رسوب می‎شوند. داده های دبی و رسوب روزانه از ایستگاه های هیدرومتری اشدلق و تازه‎کند به‎دست آمد و مقادیر رسوب سالانه، بر اساس مدل رگرسیون خطی به‎روش کمترین مربعات محاسبه شد. همچنین مقاطع عرضی رودخانه با استفاده از نقاط کنترلی موجود در آمارهای ایستگاه های هیدرومتری مورد نظر، به‎کمک نرم‎افزار HEC RAS ترسیم و با بررسی داده های محاسبه شده، میزان این تغییرات مشخص شد. جابه‎جایی مسیر رودخانه در محیط نرم‎افزار ARC MAP و از طریق تصاویر ماهواره (2006) SPOT، عکس‎های هوایی 1:40000 سال 1374 و نقشه های توپوگرافی 1:25000 سازمان نقشه‎برداری بررسی و نتایج به‎صورت نقشه ارائه شد. نتایج حاکی از کاهش میزان رسوب حمل شده پس از احداث سد، کاهش میزان دبی و ثبات تقریبی آن که به‎دلیل هدایت جریان آب به داخل شبکه های آبرسانی برای کشاورزی و مصارف آشامیدنی بوده پایداری تقریبی بستر رودخانه، به‎دلیل جلوگیری از جریان یافتن سیلاب‎های بزرگ توسط سد و نیز، جریان یافتن دبی تقریبی ثابت طی سال‎ها است.
    کلیدواژگان: حوضه‎ی آبریز، پروفیل عرضی، سد ستارخان، مدل HEC RAS، مورفولوژی رودخانه
  • فیروز مجرد، حدیث صادقی صفحه 101
    مطالعه‎ی دمای اعماق خاک از نظر هواشناسی، اقلیم شناسی، کشاورزی، صنعت و دیگر فعالیت‎های زیستی اهمیت فراوانی دارد. در این پژوهش، روابط دمای سطح زمین با دماهای اعماق 10، 50 و 100 سانتی متری خاک بررسی شد. این بررسی در پنج ایستگاه سینوپتیک استان کرمانشاه با بهره‎گیری از آمار ساعات30‎/6 صبح و 30‎/6 بعدازظهر در یک دوره‎ی 14 ساله (2006- 1993) و با استفاده از روش‎های آماری انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش ژرفای خاک، دامنه‎ی نوسان سالانه‎ی دما و به‎ویژه دامنه‎ی شبانه روزی دما کاهش می یابد تا اینکه در عمق 5‎/0 متری، کمابیش اختلاف شبانه‎روزی دما از بین می رود. همچنین نوسان‎های شبانه روزی دمای هر عمق، در تابستان بیشتر از فصول دیگر است. اختلاف سالانه‎ی دما بین سطح زمین و اعماق، تا عمق 50 سانتی متری افزایش پیدا می کند؛ ولی از آن به بعد کمابیش به حالت ثبات می‎رسد. آزمون t با نمونه های وابسته نشان داد که میانگین ارقام سالانه‎ی دما در دو عمق 50 و 100 سانتی متری و نیز، اختلاف شبانه روزی دما بین این دو عمق، اختلاف معنا داری را نشان نمی‎دهد. تشابه رفتار منحنی های دمایی در اعماق خاک حاکی از آن است که جنس خاک، صرف‎نظر از اختلاف‎هایی که در اثر تفاوت های آب‎وهوایی پدید می‎آید، تاثیر چندانی در ترتیب توزیع ارتفاعی (عمقی) دما ندارد. در فصل زمستان، پایین‎ترین دماهای حداقل در اعماق 10، 50 و 100 سانتی متری خاک، نسبت به پایین‎ترین دماهای سطح زمین، به‎طور میانگین به‎ترتیب 3، 13 و 33 روز تاخیر نشان می‎دهد. این تاخیر برای بالاترین دماهای حداقل در فصل تابستان چند روز بیشتر است. بنابراین می‎توان نتیجه گرفت که درکل پایین‎ترین دماها، زودتر از بالاترین دماها به عمق معینی می‎رسند. دماهای اعماق خاک در ایستگاه ها با استفاده از یک مدل وایازی چندگانه و برمبنای سه متغیر دمای سطح خاک، شماره‎ی روز سال و عمق موردنظر با دقت خوب برآورد شد.
    کلیدواژگان: اختلاف شبانه‎روزی، دما، استان کرمانشاه، عمق خاک، برآورد
  • علی اکبر شمسی پور، فهیمه نجیب زاده، زهرا زارعی چقابلکی صفحه 119
    در طول سال‎های گذشته تحت تاثیر عوامل مختلف، سطح آب دریاچه‎ی ارومیه کاهش یافته و احتمال خشکی کامل آن را در سال های آینده تقویت کرده است. خشکی دریاچه‎ی ارومیه با بستری از رسوب‎های نمک در معرض هوا و وزش باد، تغییرات چشمگیری در وضعیت گرمایی، بیلان انرژی و نیز، پراکنش ذرات معلق اطراف دریاچه ایجاد می کند. با به کارگیری مدل سازی اقلیمی در مقیاس منطقه ای، این امکان وجود دارد تا با استفاده از سناریوهای مختلفی مانند خشک یا پر بودن دریاچه، تاثیر آن بر شرایط اقلیمی منطقه شبیه‎سازی شود. در این مطالعه با بهره گیری از داده های سه ساعتی جهت و سرعت باد در ایستگاه های همدید گرداگرد دریاچه‎ی ارومیه و با استفاده از مدل میان مقیاس آلودگی هوا TAPM، میزان حجم ذرات معلق و الگوی پراکنش آن در منطقه محاسبه شد. بادهای غربی در ایستگاه ارومیه، بادهای شمالی در ایستگاه خوی، بادهای جنوبی در ایستگاه مهاباد، و بادهای شرقی در دو ایستگاه مراغه و تبریز، بادهای غالب در مقیاس ماهانه و سالانه معرفی شدند. خروجی گرافیکی باد روی دریاچه، گویای جهت-گیری بادهای همگرا از پیرامون دریاچه و باد غالب شمالی است که پراکنش ذرات معلق را به‎طور غالب در جهت جنوب و جنوب غرب دریاچه نشان می دهد. پراکنش و گسترش ذرات معلق در ساعات غروب و شبانه مشهودتر است. مطابق با جهت وزش بادهای به‎دست‎آمده از ایستگاه های هواشناسی، جهت باد غالب روی دریاچه از پیرامون همگرا شده و در جهت جنوبی کانالیزه می شود، بنابر نتایج به‎دست‎آمده از مدل سازی اقلیمی انجام شده، مناطق جنوب و جنوب غربی دریاچه که از دسته‎ی حاصلخیزترین زمین های زراعی و باغی منطقه هستند، در معرض بیشترین تهدید پراکنش نمک دریاچه‎ی ارومیه خواهند بود.
    کلیدواژگان: مدل سازی اقلیمی، TAPM، شبیه سازی عددی، دریاچه‎ی ارومیه، ذرات معلق
|
  • Gh Azizi, T. Akbari, H. Hashemi, M. Yamani, M. Maghsoudi, A. Abasi Page 1
    Numerous palaeoclimatologists have studied the climate of different regions of Iran during Quaternary based on palynology of lake sediments. In this study the paleoclimatic phases of northwest of Iran have been discussed. We used pollen analysis for reconstructing the past vegetation and palaeoclimate of Lake Neor area located in the northwest of Iran. In this research a high resolution pollen study has been done for reconstruction the climate of study region during the late - glacial to early Holocene. Methodology In this study we used samples with interval distance equal 5 cm from the 3 meters of lower part of the core in which the samples cover 500 cm to 800 cm hight of the core. The pollen extraction followed the chemical treatment methods based on Moor et al. (1991). The chemical treatment carried out in Institut Méditerranéen d’Ecologie et de Paléoécologie (IMEP, UMR 6116 CNRS). Pollen determinations were performed by using the IMEP pollen reference slides collection and pollen atlases of Reille (1992, 1995, 1998), Beug (2004) and pollen morphological descriptions by van Zeist and Bottema (1977). Then during microscopic analysis we identified and counted the pollen grains by magnification equal 500X by using microscope Laica model. The pollen diagram drawn by the aide of TILIA and TGVIEW (Grimm, 2004, 2005). At the first we analyzed the samples by interval distance equal 10 cm. After finding some important events we also analyzed the samples by interval distance equal 5 cm. Therefore in this study the vegetation dynamic studied by relatively high resolution for understanding more about some events which extracted from the pollen diagram.
    Keywords: Northwest of Iran, Palynology, Palaeoclimate, Younger Dryas, Late, Glacial, Lake Neor
  • S., Goodarzimehr, S. K. Alavipanaha., Darvishi Bloorani Page 21
    Hyperspectral satellite imagery like Hyperion impliescollecting data from large number of spectral bands. Therefore, they can be used for some applications that cannotbe executed by multispectral satellite images. The advantage of higher spectral resolution is accompanied by the weakness of lower spatial resolution for some applications. Consequently, we are always facing with mixed pixels, i. e. mixed, or a mixture of spectral responses of background and several objects (Fauvel et al. , 2006). Sub - pixel target detection methods are able to identify the percentage and location of objects in a mixed pixel. Accordingly, more attention has been paid to them compared tothe classification procedures. In recent years, due to some shortages in pixel-based classification methods, the number of methods and publications in sub-pixel target detection have been increased, especially for mineral mapping and alteration in geological units (Kruse et al., 2003; Ellis and Scott, 2004; Qiu et al., 2006; Zhang et al, 2007; Mezned et al., 2009; Gabr et al., 2010; Hosseinjani and Tangestani, 2011; Kruse, 2012). Some studies show the superiority of sub-pixel over pixel-base methods for these fields of applications. Kruse, et al., (2013) compared mineral maps obtained from airborne hyperspectral with space borne EO-1/Hyperion using Mixture Tuned Matched Filtering (MTMF), Minimum Noise Fraction (MNF) and N - dimensional visualization, in Nevada and Wissy valley. Hosseinjani and Tangestani (2011) used ASTER data by LSU and MTMF methods. Theyclassified three different groups of alterations, including Perilofiet- Aloniet, Serisit- Caleouniet, Clorit-Calsit- Ipidot. In this work, after prerequisite stages of image pre-processing for Hyperion images, MTMF method was utilized for determining mineral alteration in Mozahem-Babak city (volcanic area).
    Keywords: MTMF, Hyperion, Hyperspectral Remote Sensing, Alteration Mapping
  • A. A., Arvin (Spanani) Page 39
    The ozone layer, as a life protective shield on the Earth, has attracted the man’s attention from various aspects. For the same reason, different dimensions of the ozone layer have been studied by researchers. The changeable amount of total ozone is affected by the sun, atmospheric elements, and climatological photochemical activities. Hence, the major amount of ozone is affected by atmospheric instability in the upper troposphere, and the atmospheric instability is united through the teleconnection patterns with climatic indices. Therefore, the total amount of ozone is connected to the climatic indices. The aim of this research is to study of climatic indices on the total ozone (TO) oscillations in Isfahan station.
    Keywords: NAO, Total Ozone (TO), Indices, AO, SOI, Isfahan Station
  • H. Zolfagharij., Masoumpour Samakosh, A. Jaliliana., Fathnia Page 53
    Classifying the seasons is mainly carried out based on the daily movement of the sun. Around the world and especially within the middle latitudes as in Iran, there is not a full coordination between the seasons of a year and planetary seasons. Accordingly, in addition to planetary definitions,numerous definitions have been offered for seasons based on meteorology and climatology criteria. Therefore,season is part of a year which is distinct from other parts, because of a regular frequency of the planetary or climatologic phenomena. In other word, natural season is a time period of calendar year distinguished by homogenous and congruent weather. The natural seasons i.e. spring, summer, fall and winter are calendar time intervals which are naturally determined through different types of the congruent climatic regimes like temperature and wind speed changes. In fact, in such a classifying the seasons are defined based upon climatic elements e.g. temperature and wind representing the climatic facts of that place, with or without connection to the calendar seasons. Based on the above statement, this paper aims to find out a real definition for each season in the west of Iran, in which the seasons will be defined based on the climatic facts of the region, not on the basis of a planetary definition.
    Keywords: Climatic Seasons, West of Iran, Air, Masses, Synoptic Pattern, Cluster Analysis
  • S. R., Hosseinzadehm., Naddaf Sangani Page 71
    DEM accuracy properties including grid size could however vary from source to source for an area of interest.The sensitivity of principal topographic derivatives used in hydrologic modeling to DEM resolution, however has been systematically explored in few studies.A medium and large scale topographic map is one source of digital elevation models in many countries. In Iran GIS users digitize the1:50000scale maps to constructing of DEMs with10×10meters resolution.However these data are used for scientific analysis but the accuracy and quality of them is not completely known.Therefore in this paper we first examined the accuracy of a DEM derived from topographic maps and then investigated its quality by comparison the results with results derived from an ASTER DEM.
    Keywords: River Network Extraction, Geomorphology, DEM Analysis, Raster, Vector Data
  • M. Ashouri, M. H., Rezaei Moghaddamz., Piry Page 87
    Rivers are important sources of water supply in the world. So reduction of their water canimpact on human life. This water supply is facilitated by dams as hugestructures that save water and make big reservoirsbehind. Dams are well known for influencing channel and vegetation dynamics downstream, but little work has focused on distinguishing effects of land use and channel responses to the impoundment. The impact of construction of dams and reservoirs on alluvial rivers extends both upstream and downstream of the dam. Downstream of dams, both the waterand sediment supplies can be altered leading to adjustmentsin the river channel geometry and ensuing changes in riparian and aquatic habitats.Construction oflarge water structuressuch as dams across rivers may lead to considerable decrease in the flood discharge proportionate to structure size which will in turn result in lower flood probability. Assessmentofthe vulnerability of river boundary is of great importance due to their rich soil and easy access to irrigationwater which makes such riverbank farms economically valuable especially in dry areas. The results of suchassessment can be used in land use planning.In this paper, we examinedthe interacting effects of Satarkhan dam on downstream changes in channel morphology of Aharchai River. Satarkhan dam was constructed on the main stem of the Aharchai in 1998 for water supply, flood control and sediment retention. This dam is located between Ahar and Varzaghan city, eastern Azarbaijan, northwest of Iran.
    Keywords: Cross Section, Satarkhan Dam, HEC RAS, Catchment Area, River Morphology
  • F., Mojarradh., Sadeghi Page 101
    The study of soil temperatures at different depths is significant from various perspectives, including meteorology, climatology, agriculture, industry, and other related bio - activities. Vertical distribution of temperature in soil depends upon three factors, namely: 1) the structure and physical characteristics of soil and its thermal properties; 2) land cover (bare, grass, snow, etc.); 3) the effect of climatologic factors including temperature, precipitation, wind, solar radiation, and humidity. This paper reports the results of a statistical study on the relationship between ground and soil temperature at different depths (10, 50, and 100 cm) in five synoptic stations in Kermanshah province. Methodology Exact measurement of ground heat flux is a formidable task. Most techniques measure the ground heat flux by measuring the soil temperature at different depths. Given the difficulty of such measurements, it seems that developing the statistical modeling's could be useful. Data were collected for daily minimum air temperatures (meteorological screen) and daily minimum ground temperatures, in addition to soil temperatures at 10, 50, and 100 cm depths at 6:30 am and 6:30 pm local time within a 14-years period (1993 to 2006), adopted from the Kermanshah Regional Meteorological Office. The data were then used to study the relationship between the ground and soil temperature at different depths. The paired-samples t-test was employed to analyze the data. In addition, a multivariate regression model was employed to estimate temperatures at various soil depths (10, 50, 100 cm) based upon variables including ground temperature, Julian day, and depth
    Keywords: Soil Depth, Temperature, Kermanshah Province, Diurnal Range
  • A. A., Shamsipourf., Najibzadehz., Zarei Chaghabalki Page 119
    During the past years, as a result of various factors, the water level of Urmia (Oroumieh) Lake has dropped andcomplete dryness of the lake may be possible in the coming years. Dryness of the lake with a bed of salt deposits exposures in wind and air can create significant changes in thermal conditions, energy balance and dispersion suspended particles around the lake. Increased frequency of dust events around the lake is complications of climate, which transfers suspended particles and salts to the surrounding area. Using regional-scale climatic modeling, it has been possible to use different scenarios such as dried or filled lake, to be simulated its impact on climate of region. Althoughseveral studies have been done related to Urmia Lake, there are few studies on dried lake and its environmental impact on the surrounding area with climate model. The main aim of this study is to model the local wind behavior over the lake basin and simulates the dominant particulate pollutants dispersion directions.
    Keywords: TAPM, Modeling, Numerical Simulation, Salt Particles, Urmia Lake