فهرست مطالب

پژوهش های صنایع غذایی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش های صنایع غذایی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پریسا جعفریان*، نارملا آصفی، رامین تیموری صفحات 307-314
    برگ زیتون منبع طبیعی از ترکیبات پلی فنلی می باشد که دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بوده و غنی سازی روغن ها با عصاره برگ زیتون که حاوی مقادیر بالایی پلی فنلی است موجب افزایش پایداری اکسیداتیو آن می شود. در این مطالعه، مقدار پلی فنل کل عصاره متانولی استخراج شده از برگ زیتون در چهار واریته ایرانی برگ زیتون تعیین شده و اثر آنتی اکسیدانی عصاره ها روی روغن کلزا بررسی شد. روغن کلزای حاوی عصاره ها بوسیله رنسیمت مقایسه شد. مقدار توکوفرول ها، ترکیب اسیدهای چرب و مقدار پلی فنل ها قبل و بعد از حرارت دهی در °C180 در تمام نمونه ها تعیین شد. بیشترین مقدار پلی فنل80 میلی گرم (اسید گالیک در 100 گرم برگ خشک) در برگ زیتون طارم و پایین ترین مقدار آن درنمونه برگ زیتون مغان به میزان 5/ 52 میلی گرم (اسید گالیک در 100 گرم برگ خشک) تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار توکوفرول ها (ɣ و α) بعد از حرارت دهی در °C180 کاهش می یابد. همچنین نتایج حاصل از رنسیمت نشان داد که نمونه روغن کلزای حاوی عصاره برگ زیتون از طارم با زمان القا 3/ 11 ساعت، پایدارترین نمونه در مقایسه با نمونه کنترل بدون آنتی اکسیدان بود. از این مطالعه می توان نتیجه گرفت افزودن برگ زیتون به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی و با ارزش به روغن برای افزایش پایداری آن می تواند پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: پایداری اکسیداسیونی، ترکیبات فنلی، روغن کلزا، عصاره برگ زیتون
  • لعیا رضازاد باری*، محمود رضازاد باری، محمود قاسم نژاد، محمد علیزاده خالدآباد صفحات 315-324
    از دست دادن آب و پوسیدگی های قارچی از مهمترین عوامل محدود کننده عمر انبارمانی حبه های انگور هستند. در این پژوهش، اثر پوشش پلاستیکی آغشته به نانوذرات دی اکسید تیتانیوم در کنترل پوسیدگی پس از برداشت و افزایش عمر انبارمانی سه رقم انگور تازه خوری (سفید بی دانه، قزل اوزوم و ریش بابا) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بسته-بندی خوشه های انگور با پوشش های پلاستیکی آغشته به نانوذرات دی اکسید تیتانیوم درصد ریزش حبه ها، میزان پوسیدگی وکاهش وزن را بطور قابل ملاحظه ای نسبت به شاهد کاهش داده است. علاوه بر این، این تیمار مانع کاهش رنگ حبه ها در طی انبارداری شده است. اختلاف قابل ملاحظه بین سفتی بافت میوه های تیمار شده و شاهد وجود نداشته است. در بین ارقام از نظر انبارمانی تفاوت معنی داری مشاهده نگردید و رقم قزل اوزم پتانسیل انبار مانی بهتری در مقایسه با دو رقم دیگر نشان داد. در مجموع، خوشه های بسته بندی شده با نانوذرات دی اکسید تیتانیوم به دلیل کاهش پوسیدگی و از دست دادن آب، طعم و مزه، بازارپسندی و کیفیت ظاهری انگورها را بهتر از نمونه های شاهد حفظ کرده است.
    کلیدواژگان: انبار مانی، انگور، پوسیدگی، تیتانیوم دی اکسید، نانوذرات
  • آتناالسادات مظلوم*، مهناز هاشمی روان، نازنین فرهادیار، سید حسام الدین عرفانی صفحات 325-334
    بلوبری سرشار از آنتی اکسیدان و ترکیبات فنولیک اسید می باشد که در جلوگیری از سرطان پروستات، به تاخیر انداختن آلزایمر، جلوگیری از رشد پاتوژن های روده ای مانند سالمونلا و... نقش مهمی دارد. لذا در این پژوهش، از دو ماده بتاسیکلودکسترین و اینولین به عنوان دیواره به صورت تکی و ترکیبی در نسبت های 100،75، 50، 25 و 0 درصد (وزنی/وزنی) و اسانس بلوبری به عنوان هسته با نسبت 1:5برای تولید نانوامولسیون توسط دستگاه اولتراسوند با شدت 24 کیلوهرتز امواج فراصوت و مدت زمان 130 ثانیه استفاده شد. اندازه قطر ذرات نانوامولسیون ها توسط دستگاه پارتیکل سایزر اندازه گیری و سپس در خشک کن پاششی خشک گردید. پودر حاصله جهت تعیین راندمان، روغن سطحی و مرفولوژی توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی در دمایC 4 در یخچال نگهداری شد. نتایج نشان داد سطوح مختلف مواد دیواره ای تفاوت کاملا معنی داری (P<0.01) با اندازه قطر ذرات، روغن سطحی و راندمان کپسولاسیون دارند. در بین تمامی نمونه ها، بیشترین راندمان کپسولاسیون در نمونه حاوی اینولین (75% وزنی) و بتا-سیکلودکسترین (25% وزنی) مشاهده که کوچکترین اندازه قطر قطرات و کمترین روغن سطحی را داشت. براساس ضریب پیرسون اندازه قطر ذرات رابطه مستقیمی با میزان روغن سطحی دارد، بطوریکه با کاهش اندازه قطر ذرات، میزان روغن سطحی نیز کاهش می یابد. از طرف دیگر، اندازه قطر ذرات رابطه معکوسی با راندمان کپسولاسیون و نیز روغن سطحی دارد. طبق بررسی های حاصله استفاده از اینولین به تنهایی به عنوان پوشینه منجر به افزایش راندمان کپسولاسیون می شود که نشان دهنده قدرت پوشانندگی بالاتری نسبت به بتاسیکلودکسترین در نسبت 1:5 می-باشد.
    کلیدواژگان: اینولین، بتا سیکلودکسترین، تمشک آبی، ریزکپسول، نانوامولسیون
  • طاهره نریمانی، علیرضا تاری نژاد* صفحات 335-349
    هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی باکتری های پروبیوتیک از فلور موجود در شیر و ماست سنتی گاومیش شهرستان خوی می باشد. برای رسیدن به این هدف، باکتری های اسید لاکتیک توسط روش های فنوتیپی (مورفولوژی سلولی، رنگ آمیزی گرم، تست کاتالاز، تست های بیوشیمیایی شامل رشد در دماها و غلظت های مختلف نمک و نیز تخمیر انواع قندها) جداسازی شدند و پتانسیل پروبیوتیکی آن ها (مقاومت به اسید معده و نمک های صفراوی) مورد ارزیابی قرارگرفت. سپس برای شناسایی دقیق تر با جفت آغازگرهای اختصاصی، ژن 16S rRNAباکتری ها تکثیر و بعد از خالص سازی محصول PCR، ژن مورد نظر برای توالی یابی ارسال شد. در پایان تحقیق، 13 سویه لاکتوباسیلوس و 6 سویه انتروکوکوس به عنوان فلور میکروبی طبیعی دارای پتانسیل پروبیوتیکی در شهرستان خوی گزارش شدند که کیفیت فراورده های لبنی این مناطق را تامین می نمایند و این سویه ها پتانسیل کاربرد درفراورده های لبنی تولید شده در صنعت را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: انتروکوکوس، باکتریهای پروبیوتیک، ژن 16S rRNA، لاکتوباسیلوس
  • مژگان اکبری، محمد مهدی نعمت شاهی، محمدحسین حداد خداپرست، عیسی جاهد* صفحات 351-361
    در حال حاضر ایران بزرگترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان است و بیش از 65 درصد تولید جهانی این محصول گرانبها به ایران اختصاص دارد. زعفران مانند سایر ادویه ها، به علت تماس با خاک، بخصوص در ابتدای فصل برداشت بار میکروبی نسبتا بالائی دارد و علاوه بر آن وجود لارو در زعفران، صادرات این محصول ارزشمند را با چالش مواجه نموده است. در تحقیق حاضر، ازن به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده برای آلودگی زدائی زعفران استفاده شد. برای این منظور تیمار ازن در 4 سطح شامل 0، 5/ 0، 1 و 2 ppm در مدت زمان تماس صفر، 1، 2 و 3 ساعت بر روی نمونه های زعفران اعمال گردید. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد که با افزایش غلظت ازن و زمان تماس آن، شمارش کلی باکتری ها و کلیفرم ها کاهش یافته است. چنین روندی در مورد کپک ها و مخمرها نیز مشاهده شد با این تفاوت که میزان این کاهش برای باکتری ها و کلیفرم ها بیشتر ولی برای کپک ها و مخمرها با شیب کمتری صورت گرفت. بیشترین تاثیر تیمارها، در غلظت 2 پی پی ام و زمان 3 ساعت به دست آمد که جمعیت باکتری ها، کلیفرم ها، کپک ها و مخمرها را به ترتیب 3/ 93، 8/ 99، 9/ 96 و 5/ 84 درصد کاهش داد. نتایج آزمون های شیمیایی نیز نشان داد که گاز ازن در کنار تاثیر مثبتی که بر آلودگی زدائی و کاهش فلور میکروبی زعفران دارد، باعث کاهش در ویژگی های اصلی زعفران شامل کروسین، سافرانال و پیکروکروسین بترتیب به میزان 9/ 14%، 46/ 10% و 85/ 13% شد. نتایج همچنین نشان داد ازن با غلظتppm 2 به مدت 20 دقیقه حدود 84 درصد از لاروهای زنده را از بین برد و با ادامه گازدهی تا 40 دقیقه تقریبا هیچ لاروی باقی نماند.
    کلیدواژگان: زعفران، تیمارازن، کلیفرم، سافرانال، پیکروکروسین
  • نسترن اکبری*، جعفر محمدزاده میلانی، بهزاد علاءالدینی صفحات 363-373
    در این پژوهش، اثرات افزودن مقادیر 1، 2، 4، 8 و 10 درصد (وزنی/ وزنی بر پایه آرد) پوره دو رقم سیب زمینی (اگریا و سانته)، بر کیفیت و بیاتی نان بربری بررسی شد. ویژگی های مختلف نان شامل حجم مخصوص، آون اسپرینگ و یکنواختی شکل، تخلخل بافت مغز، محتوی رطوبتی مغز، سفتی بافت، ریز ساختار نان توسط میکروسکوپ الکترونی و خصوصیات حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزایش درصد پوره سیب زمینی، خصوصیات کیفی در نمونه ها بهبود یافت. بعلاوه نمونه های حاوی 10 درصد پوره سیب زمینی بالاترین کیفیت را نشان دادند. بررسی نتایج بافت، ریز ساختار و تخلخل، بهبود بافت نمونه ها و ایجاد ساختاری ظریف و یکنواخت را با افزایش درصد پوره سیب زمینی نشان داد. در ارزیابی خواص حسی تنها نمونه 10 درصد از هر دو رقم تفاوت معنی داری را در امتیاز کلی با سایر نمونه ها نشان داد. در اکثر آزمون ها رقم سانته تاثیر معنی داری بر فاکتور های کیفی نشان داد (05/ 0 > P). در مجموع استفاده از 10 درصد پوره سیب زمینی در فرمولاسیون نان بربری سبب بهبود ویژگی های کیفی گردید.
    کلیدواژگان: ویژگیهای فیزیکی، سیب زمینی، کیفیت، نان بربری
  • سعیده عربشاهی دلویی، ویدا مردانی قهفرخی، مهران اعلمی* صفحات 375-386
    در سال های اخیر، ترکیبات آنتی اکسیدانی به دلیل اثرات سلامت بخش و نقش خود در جلوگیری از اکسیداسیون چربی-ها، روغن ها و فرآورده های غذایی حاوی ترکیبات لیپیدی، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش، عصاره های فنولی استخراج شده از برگ دو گیاه نعنا و شاتوت به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی در سه سطح غلظت 5/0، 1 و 5/1 درصد (وزنی:وزنی) در تولید بیسکویت فراسودمند مورد استفاده قرار گرفتند. مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره های برگ شاتوت و نعنا به ترتیب 5/ 130 و 7/ 158 (معادل میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره) برآورد شد. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی حسی، نمونه های بیسکویت حاوی 1% (وزنی:وزنی) عصاره برگ نعنا و 5/ 1% (وزنی:وزنی) عصاره برگ شاتوت دارای کیفیت مطلوبی از لحاظ رنگ و ویژگی های حسی بودند و از نظر میزان پذیرش کلی تفاوت معنی داری (05/ 0 >P) با نمونه های فاقد عصاره نداشتند. اندازه گیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید بیسکویت-های حاوی 1% (وزنی:وزنی) عصاره برگ نعنا و 5/ 1% (وزنی:وزنی) عصاره برگ شاتوت طی 90 روز نگهداری در دمای محیط نشان داد که عصاره های فنولی توانستند باعث کاهش قابل توجهی در شدت اکسیداسیون ترکیبات لیپیدی در بیسکویت ها شوند و از این نظر با آنتی اکسیدان سنتزی BHA قابل رقابت بودند. نتایج حاکی از آن بود که عصاره-های فنولی برگ نعنا و شاتوت می توانند به عنوان منابع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی جهت افزایش عمر ماندگاری بیسکویت مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: یسکویت فراسودمند، آنتیاکسیدان، عصاره فنولی، نعنا، شاتوت، اکسیداسیون لیپیدها
  • مجید شیرمحمدی*، صدیف آزادمرد دمیرچی، سهیلا زرین قلمی، سید حمیدمرتضوی صفحات 387-398
    بزرک دانه ای با مقدار بالایی از اسیدهای چرب ضروری، توکوفرول ها، فیبر و ترکیبات آنتی اکسیدانی است. به همین خاطر، استفاده از پودر دانه بزرک در محصولات غذایی مختلف می تواند در تغذیه نقش مفیدی داشته باشد. در این پژوهش، پودر دانه بزرک در چهار سطح (4%، 8%، 12% و 16%) به سس مایونز کم چرب اضافه شد و در مدت سه ماه نگهداری با نمونه سس مایونز کم چرب (به عنوان نمونه کنترل)، به لحاظ ویژگی های رطوبت، خاکستر، پروتئین، مقدار روغن، pH، اسیدیته، شمارش میکروبی کلی، پایداری حرارتی، ارزیابی حسی مورد مقایسه قرار گرفتند. اندازه گیری ترکیب مواد تشکیل دهنده سس مایونز نشان داد که با افزایش مقدار پودر، روغن و مقدار پروتئین بطور معنی داری افزایش می یابد. پایداری و پایداری حرارتی نمونه ها در درصدهای بالاتر از 8 درصد پودر بزرک کاهش می یابد. نتایج در مدت سه ماه بیانگر مطابقت تمامی نمونه ها با استاندارد از لحاظ بار میکروبی، pH و اسیدیته بود. ارزیابی حسی برای تمامی نمونه ها توسط پانلیست ها بیانگر این بود که نمونه با 8 درصد پودر بزرک دارای عطر و طعم، بافت و مقبولیت کلی بالایی داشت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که می توان پودر بزرک را در فرمولاسیون سس مایونز استفاده کرد و به بازار مواد غذایی بعنوان محصول فراسودمند جدید معرفی کرد.
    کلیدواژگان: سس مایونز، کمچرب، فراسودمند، دانه بزرک، فرمولاسیون
  • علی خدایی*، اسدالله بابای اهری، جواد حصاری، مهدی ارزنلو، امیرعباس متین صفحات 399-411
    پتانسیل توکسین زایی جدایه های گونه Aspergillus tubingensis جداسازی شده از انگور و کشمش در نواحی جنوبی استان آذربایجان شرقی با استفاده از سه روش بخار آمونیاک، عکس برداری با اشعه ی ماورای بنفش و کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور جدایه های قارچی روی محیط های کشت (Czapek Yeast Autolysate Agar (CYA و (Coconut Cream Agar (CCA کشت داده شدند و تولید اوکراتوکسین آ(OTA) ردیابی گردید. نتایج این بررسی نشان داد که تولید توکسین با استفاده از روش بخار آمونیاک، عکس برداری با اشعه ی ماورای بنفش و HPLC به ترتیب در 69%، 41% و 65% از جدایه ها قابل تشخیص بود. میزان هم خوانی روش بخار آمونیاک با HPLC، HPLC با عکس برداری با اشعه ی ماورای بنفش، بخار آمونیاک با عکس برداری با اشعه ی ماورای بنفش و سه روش مذکور با هم دیگر به ترتیب 50%، 69%، 62% و 42% بود. بر اساس نتایج این تحقیق کارآیی عکس برداری با اشعه ی ماورای بنفش در مقایسه با بخار آمونیاک در ردیابی جدایه های توکسین زای A. tubingensis بیش تر بود. میزان توکسین تولید شده توسط جدایه های قارچی با استفاده از HPLC بین 29 تا 1089 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اکراتوکسین آ، انگور، کشمش، Aspergillus tubingensis
  • یونس صبحی سرابی، جواد حصاری*، سید هادی پیغمبردوست، سید عباس رافت صفحات 413-423
    پنیر لیقوان به خاطر ویژگی های حسی عالی خود، محبوبیت بالایی در بازار دارد. پنیر لیقوان از شیر خام گوسفندی تهیه می شود، به همین دلیل دغدغه هایی در مورد سلامت آن از نظر میکروب های بیماری زا همچون بروسلا، لیستریا مونوسیتوژنز و سایر عوامل بیماری زا وجود دارد. در این پژوهش، پنیر سفید آب نمکی از شیر گوسفندی پاستوریزه و با افزودن سویه های میکروبی شامل لاکتوباسیلوس کازئی و پلانتاروم جدا شده از پنیر لیقوان بعنوان آغازگر، تولید گردید. نتایج آماری نشان داد که تاثیر پاستوریزاسیون، افزودن آغازگر، زمان رسیدن و اثرات متقابل آنها روی مقادیر ویژگی های فیزیکی شیمیایی همچون خاکستر، ماده خشک، pH، اسیدیته، چربی، پروتئین، و میزان لیپولیز افزایش و کاهش معنی داری(P < 0.05) دارد. نمونه های پاستوریزه شده پنیر در روز 60 رسیدن ماده خشک %41 را دارا بودند که کمتر از نمونه های شاهد پاستوریزه نشده بود. میزان لیپولیز تیمارهای پنیر پاستوریزه meq/100g oil15 بود. در نمونه های پاستوریزه میزان خاکستر حدود %5/ 0 بیشتر از نمونه های پاستوریزه نشده بود. تیمار پاستوریزه شده با سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم داری بیشترین نسبت ازت محلول به ازت کل در بین تیمارها بود. ارزیابی کلی حسی تیمارهای پنیر تهیه شده نشان داد که بیشترین امتیاز حسی مربوط به تیمار پنیر تهیه شده با شیر پاستوریزه با سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم در پایان 60 روز رسیدن بود. با نتایج حاصل شده می توان نتیجه گرفت که در عین کاهش برخی مقادیر ویژگی های شیمیایی پنیر پاستوریزه همچون ماده خشک، خطر باکتری های بیماری زا از بین برده شد و با توجه به ارزیابی حسی و نتایج فیزیکی شیمیایی حاصل می توان گفت که سویه لاکتوباسیلوس پلانتاروم جداسازی شده از پنیر لیقوان قابلیت استفاده بعنوان استارتر را در پنیرهای پاستوریزه برای ایجاد عطر و طعم و مطلوبیت برای مصرف کنندگان را نسبت به سویه لاکتوباسیلوس کازئی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: پاستوریزاسیون، پنیر لیقوان، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • سید پژمان حسینی شکرابی، سید ابراهیم حسینی*، مهدی سلطانی، مهدی زجاجی صفحات 425-437
    ذخایر ماهی شوریده دهان سیاه در دریای عمان درحال بهره برداری تجاری است. بررسی خواص ژل شوندگی سوریمی ارتباط مستقیمی با کیفیت محصولات ساخته شده از آن دارد. باتوجه به وجود اطلاعات محدود در خصوص ویژگی های ژل سوریمی این گونه ماهی و اثرات هیدروکلوئیدهای مختلف بر آن، این مطالعه انجام شد. نمونه های ژل کامابوکو سوریمی با افزودن هیدروکلوئیدهای کتیرای ایرانی (TG)، صمغ زانتان (XG)، کیتوزان (CS) و کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC) در سطح 1 درصد (وزنی/وزنی) تهیه شدند. خصوصیات بافتی نمونه ها توسط دستگاه آنالیز بافت در دمای محیط و ویژگی های ریزساختار توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی و برنامه Image J تعیین شدند. تیمار (TG (555/50 گرم و(WPC (503/00 گرم به ترتیب بالاترین مقدار نیروی شکست ژل سوریمی را نشان دادند (05/ 0≥P). اکثر پارامترهای ساختار بافت در تیمار TG نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد (05/ 0≥P). درحالی که تمام پارامترهای ساختار بافت در تیمار XG کاهش یافت (05/ 0≥P). بیشترین و کم ترین تعداد پلی گونال ها در ریز ساختار ژل سوریمی به ترتیب در تیمار TG (13371 عدد در میلی متر مربع) و (XG (7247 عدد در میلی متر مربع مشاهده شد (05/ 0≥P). بهترین نتیجه در بهبود خواص بافتی و ریز ساختار ژل سوریمی در تیمار TG مشاهده شد. در حالی که ضعیف ترین شبکه پروتئینی و قدرت تشکیل ژل در تیمار XG حاصل شد. پارامترهای نیروی شکست، تغییر شکل، سختی و ویژگی های ریز ساختار ژل سوریمی نشان داد که این گونه ماهی جزء مواد خام مناسب جهت تولید سوریمی با کیفیت بالا است.
    کلیدواژگان: هیدروکلوئید، ژل سوریمی، شوریده دهان سیاه، بافت، ریزساختار
  • سمیه لطفی نیا، مجید جوانمرد داخلی*، عبدالرضا محمدی نافچی صفحات 439-452
    در سال های اخیر توجه ویژه ای در زمینه استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی از جمله اسانس های گیاهی در غذا به وجود آمده است. این بررسی، جهت ارزیابی بکارگیری فوم نشاسته حاوی اسانس روغنی گیاهی برای جلوگیری از رشد کپک و بهبود ماندگاری نان بسته بندی شده طراحی و اجرا شد. بدین منظور، اسانس دارچین با روش تقطیر با آب استخراج و حداقل غلظت ممانعت کننده آن تعیین گردید و سپس گروه های 250 گرمی نان حجیم داخل کیسه های پلاستیکی پلی پروپیلنی تهیه شد. به این بسته ها، مقادیر مختلف اسانس دارچین (500، 750، 1000و ppm1500) همراه با 1 گرم پودر فوم نشاسته درون کاغذ صافی استریل اضافه گردید. نمونه شاهد نیز بسته های حاوی نشاسته و بدون افزودن اسانس باشد. سپس نمونه های شاهد و تیمار را هر سه روز به مدت 15 روز از نظر آلودگی قارچی و ویژگی های حسی با سه بار تکرار مورد ارزیابی گرفت. نتایج آزمون چند طرفه و بین گروهی حاصل از آزمون های مکرر نشان داد که بین گروه های شاهد و گروه های مختلف دارای اسانس دارچین از لحاظ بار میکروبی اختلاف آماری معنی داری (05/ 0 >P) وجود دارد. در گروه های دارای اسانس بار میکروبی افزایش کمتری نشان داد و با افزایش غلظت اسانس دارچین، میزان رشد کپک و مخمر کاهش یافت. و نتایج بدست آمده از ارزیابی حسی مشخص نمود که اثر زمان و غلظت اسانس دارچین بر مقبولیت کلی نان اختلاف آماری معنی داری (05/ 0>P) وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که با بکارگیری فوم نشاسته حاوی اسانس روغنی دارچین در بسته بندی نان حجیم در دمای معمولی (°C 25)، روند فساد نان حجیم را از 3 روز به 6 روز به تعویق انداخت و به عنوان یک نگهدارنده طبیعی و ضد قارچی مناسب دربسته بندی نان حجیم مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: بسته بندی فعال، اسانس دارچین، فوم نشاسته، فعالیت ضد قارچی، نان
|
  • P. Jafarian *, N. Asefi, R. Teimori Pages 307-314
    Olive leaf is a source of natural polyphenolic compounds that have antioxidant activity and enrichment of oils with olive leaf extract which contains high amounts of polyphenols and tocopherol can increase its oxidative stability. In this study, the total amount of methanolic extracts of polyphenols of olive leaf (Oleaeurpopeae) in four Iranian varieties of olive was determined and the leaf antioxidant effect on thermal stability of rapeseed oil was studied by rancimat (P<0.05). The amount of tocopherols, fatty acids and polyphenols were determined before and after heating at 180°C. Maximum amount of polyphenols was 80 mg (acid galic in 100 grams of dry leaf) in Taram variety and minimum amount was 52.5mg in Moghan variety. The results showed tocopherols amount were decreased after heating at 180°C. Rancimat results showed that oil fortified with Taram variety extract with induction time of 11.3 hr was stable in comparison with control samples without antioxidants. According to the obtained results, adding olive leaf as a natural and valuable antioxidant to increase stability of oil can be recommended.
    Keywords: Olive leaf extract, Oxidative stability, Phenolic compounds, Rapeseed oil
  • L. Rezazad Bari *, M. Rezazad Bari, M. Ghasemnejhad, M. Alizadeh Khaledabad Pages 315-324
    Water losing and fungal decay are the main limiting factors of grape berries during storage. In this study, the effects of plastic film covered with titanium dioxide nanoparticles were investigated on the controlling of postharvest decay and increasing the shelf-life of three table grape cultivars (BidaneSefid, Gezel Ozom, and Rish Baba). The results showed that grape packed in plastic film covered with titanium dioxide nanoparticles considerably decrease berries shedding, decay incidence and weight loss. In addition to, this treatment suppresses decreasing color hue during the storage time. There was no significant difference between treated and untreated samples for berry firmness. Table grape CV. Gezel Ozom showed the best shelf life than two other cultivars. Overall, grapes packed in plastic film coated with titanium dioxide nanoparticles showed better taste, flavor, marketability and general appearance than the control because of lower decay incidence and weight loss.
    Keywords: Grapes, Nanoparticles, Postharvest, Spoilage, Storage life, Titanium dioxide
  • A. S Mazloom *_Mhashemiravan_N. Farhadyar_S. Hesameddin Erfani Pages 325-334
    Blueberries are full of antioxidants and phenolic acid compounds that play an important role to prevent cancer, delay Alzheimer, and prevent the growth of pathogens such as salmonella. In this study, inulin and β-cyclodextrin were used as wall materials at 5 ratios (100, 75, 50, 25, 0 w/w) and blueberry as core at a ratio of 1:5 to produce nanoemulsion by ultrasound with 24 KHz ultrasound intensity for 130 seconds. Nanoemulsion diameter were measured by particle sizer and then dried through spray dryer. Dried powder was stored at 4˚C in refrigerator for determining encapsulation efficiency, surface oil content and morphology properties of encapsulated powders by scanning electron microscope. The results showed that different ratios of wall materials had very significant difference (P<0.01) with emulsion droplet size, surface oil content and encapsulation efficiency. Among all of samples, sample containing 75% of inulin and 25% of β-cyclodextrin had the highest encapsulation efficiency. Because, it had the smallest emulsion droplet size and least surface oil content. Based on Pearson’s value, there is a direct relation between emulsion droplet size and surface blueberry content; on the other hand, there is a reverse relation between the surface blueberry content and encapsulation efficiency with emulsion droplet size. Based on results, Inulin had the best covering power compared with β-cyclodextrin at a ratio of 1:5 and prevented from leaking core material to surface of capsules more and more.
    Keywords: Blueberry, ? cyclodextrin, Inulin, Microcapsule, nanoemulsion
  • T. Narimani, A. Tarinejad* Pages 335-349
    The aim of this study was to isolate and identify the probiotic bacteria from microbial flora of buffalo milk and its traditional yogurt in Khoi city. To achieve this goal, the lactic acid bacteria were isolated by phenotypic methods (cellular morphology, Gram staining, catalase test, biochemical tests including growth in different temperatures, various concentrations of salt and fermentation of different types of sugar) and their probiotic potential (resistant to stomach acid and bile salts) were evaluated. Then, to identify more accurately, the 16S rRNA gene of bacteria were replicated with pairs of specific primers and then the purified PCR product was sent for gene sequencing. At the end, 13 strains of Lactobacilli and 6 strains of Enterococci were reported as the natural microbial flora with probiotic potential in Khoi city. These bacteria provide the good quality of the dairy products in those areas and can be used in industrial manufacture of dairy products.
    Keywords: Enterococci, Lactobacilli, Probiotic Bacteria, 16S rRNA gene
  • M. Akbari_M. M Nemat Shahi_M. H Haddad Khodaparast_E. Jahed* Pages 351-361
    Iran has first place producing and exportation of the saffron in the world and more than 65% of the word production of this expensive product is related to Iran. This expensive product of our country, because of the contact with soil, has a high microbial contamination that especially at the beginning of the season its amount is higher than permitted standard. In addition to that, existence of larvae in saffron causes difficulties in exporting of this worthy product. In this research, ozone was used as a disinfectant for the saffron which was attacked by the pest and microorganisms. For the purpose of inactivating of microbiological contamination of saffron, 4 levels of ozones include (0, 0.5, 1 and 2 ppm) and contact times include (0, 1, 2 and 3 hours) were used. After using these conditions microbiological tests were done including total count of bacteria, coliform, mold and yeast and chemical analyses of main characteristic of saffron. The results of this research showed that at level 2 ppm of ozone and during 3 hours contact time of saffron with ozone, decrease in the total count of bacteria, coliforms, mold and yeast were found to be 93.3%, 99.8%, 96.9% and 84.5%, respectively. At this condition, results of measurement of crocine, saffranal and picrocrocine also showed a decrease of 14.9%, 10.46% and 13.85%, respectively. The results of investigation for the presence of the living larvae, after using 2 ppm dosage of ozone, showed after 20 minutes annihilated almost 84% of larvae and by continuing ozonation for 40 minutes nearly no larvae remained alive.
    Keywords: Coliforms, Ozone treatment, Picrocrocine, Saffron, Saffranal
  • N. Akbari *, J. Mohammadzadeh Milani, B. Alaedini Pages 363-373
    In this study, the effects of potato puree obtained from two varieties (Ageria and Sante) each at five levels of 1, 2, 4, 8 and 10 % (w/w flour basis) on quality of Barbari bread were investigated. Different properties of bread characteristic including specific volume, oven spring and shape regularity, crumb porosity, moisture content of crumb, crumb firmness, crumb microstructure using scanning electron microscopy (SEM) and sensory evaluation were evaluated. By increasing the amount of potato paste, quality of bread improved and the most effect was observed by 10% of two varieties of potato. According to the results of bread texture, microstructure and porosity and hardness decreased with the increase of potato paste and bread crumb showed a finer and more uniform overall structure. In sensory properties of samples only 10% of both cultivars had significant differences in the overall score of the other samples. In most cases Sante cultivar variety had significant impact on quality of breads (P<0.05). In conclusion, 10 % of potato paste in the Barbari bread formulation improved quality properties.
    Keywords: Barbari bread, Physical properties, Potato, Quality
  • S. Arabshahi Delouee, V. Mardani Ghahfarokhi, M. Aalami Pages 375-386
    Natural antioxidants have gained considerable interest in recent years not only for their role in preventing the autoxidation of fat, oils and fat-containing food products, but also for their consumer health benefits. In the present study, phenolic extracts obtained from the leaves of two plants, namely, mint (Mentha spicata) and mulberry (Morus indica) at three different concentrations (0.5%, 1% and 1.5%; w/w) were used as sources of natural antioxidants in biscuit. Total phenol content of mint and mulberry extract were 130.5 and 158.7 (mg galic acid in gram of extract, respectively). The extract of mint (1% w/w), and that of mulberry (1.5% w/w) were acceptable in terms of sensory attributes and colour characteristics in biscuits. The biscuits containing selected extracts had lower peroxide and thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) values than control (biscuit without addition of any antioxidant/extract) during storage of 90 days at room temperature. Biscuits treated with the extracts were well acceptable in terms of sensory parameters during storage period. The antioxidant efficiency of the extracts in biscuit was comparable to that of a synthetic antioxidant, butylated hydroxyanisole. Therefore, phenolic extracts of mulberry and mint leaves may be used as natural antioxidants to extend the shelf life of lipid-containing foods such as biscuits.
    Keywords: Functional biscuit, Antioxidant, Phenolic extracts, Mint, Mulberry, Lipid oxidation
  • M. Shirmohammadi *, S. Azadmard Damirchi, S. Zarrin Ghalami, Sh Mortazavi Pages 387-398
    Flaxseed has high content of essential fatty acids, tocopherols, fiber and antioxidant compounds. Therefore using flaxseed powder in different food products can have useful role in diet. In this research, flaxseed powder at 4 levels (4%, 8%, 12%, and 16%) added to fat-reduced mayonnaise and during three months of storage was compared with blank sample in properties such as water content, ash content, protein, oil, pH, acidity, microbial content, heat stability and organoleptic properties. When amount of flaxseed powder increased, oil and protein content of mayonnaise samples were increased. Stability and heat stability of samples were decreased when flaxseed powder were used at higher level (>8%). All samples were at standard range in pH, acidity and microbial content. Sensory evaluation indicated that mayonnaise with 8% of powder in some properties such as odor, flavour, texture, total acceptability has the highest value. Results of this study showed that flaxseed powder can be used in formulation of low fat mayonnaise and it can be as a new functional product in the food market.
    Keywords: Fat reduced, Mayonnaise, Functional foods, Flaxseed, Formulation
  • A. Khodaei *_A. Babai Ahari_J. Hesari_M. Arzanlou_A. A Matin Pages 399-411
    Toxicogenic potential of Aspergillus tubingensis isolates occurring on grape and raisin in southern regions of East Azerbaijan province were evaluated using of ammonia vapor, UV photography and high performance liquid chromatography (HPLC) methods. For this purpose, fungal isolates were grown on Capek Yeast Autolysate Agar (CYA) and Coconut Cream Agar (CCA) media and Ochratoxin A (OTA) production was evaluated. The results of this study showed that toxin production was detectable on 69%, 41% and 65% of the isolates using ammonia vapor, UV photography and HPLC methods, respectively. The compatibility of ammonia vapor vs. HPLC, HPLC vs. UV, ammonia vapor vs. UV and three mentioned methods was 50%, 69%, 62% and 42%, respectively. According to the results of this study, UV photography method appeared to be more efficient for detection of toxigenic isolates of A. tubingensis in comparison to ammonia vapor. The amount of OTA produced by isolates was determined 29-1089 μg/kg using HPLC.
    Keywords: Aspergillus tubingensis, Grape, Ochratoxin A, Raisin
  • Y. Sobhi Sarabi, J. Hesari*, Sh Peighambardoust, Sa Rafat Pages 413-423
    Lighvan cheese has large market acceptability due to its excellent sensory atributes. Since Lighvan cheese is made of raw sheep milk that was always warring for health with respect of pathogenic bacteria such as brucella, Listeria monocytogenes and others pathogens. The present research was done to, produced cheese from pasteurized sheep milk by adding microbial starter culture of lactobacillus casei and lactobacillus plantarum isolated from Lighvan cheese were used as starter in cheese for producing Lighvan special aroma and taste. In this reaserch the physicochemical and sensory properties of the white brine cheese made of pasteurized sheep milk using lactobacillus and plantarum was studied. Results revealed type of that treatment, ripening time and their interactions had significant (P < 0.05) increase and decrease effects on the physicochemical properties such as ash, dry matter, pH, acidity, fat, protein, lipolysis content. Pasteurization for cheese samples on day 60 ripening 41% had less dry matter than control samples had not been pasteurized. The rate of lipolysis pasteurized treatments cheese was 15 meq/100g oil. Ash samples pasteurized at about % 0/5, most of the samples had not been pasteurized. Pasteurization treatment with Lactobacillus plantarum strains have the highest of soluble nitrogen to total nitrogen was among treatments. Sensory assessment of cheese samples showed the highest sensory scores obtained from pasteurized cheese made with starter lactobacillus plantarum at the end of 60 day of ripening. It can be concluded that, while reducing the amount of chemical properties of pasteurized cheeses such as dry matter, but the risk of pathogenic bacteria were eliminated. According to sensory evaluation and physicochemical results obtained can be said of Lactobacillus plantarum strains isolated from Lighvan cheese capable of can be used as a starter in the pasteurized cheeses for flavor and desirability to consumers than Lactobacillus casei strain.
    Keywords: Lactobacillus Casei, Lb Plantarum, Lighvan cheese, Pasteurization
  • Sp Hosseini, Shekarabi, Se Hosseini*, M. Soltani, M. Zojaji Pages 425-437
    Commercial exploitation of black mouth croaker stocks in the Oman Sea is currently in progress. Gelling properties of surimi has a direct correlation with the quality of the products made from it. Due to limited information on surimi gel properties of this fish species and effects of different hydrocolloids, this study was conducted. Kamabako gel samples with the addition of Iranian tragacanth gum (TG), xanthan gum (XG), chitosan (CS) and whey protein concentrate (WPC) in 1% (w/w) were prepared. Textural characteristics of the samples were carried out by texture analyzer device and the microstructure features were determined using electronic scanning electron microscope and ImageJ software. TG treatment (555.50 g) and WPC (503.00 g) showed the highest breaking force among other surimi gels, respectively (P≤0.05). Most parameters of texture profile analysis were higher than control treatment (P≤0.05). However, all parameters of texture profile analysis in XG treatment was reduced (P≤0.05). Maximum and minimum number of polygonal in the microstructure surimi gels were observed in TG (13371 per mm2) and XG treatments (7247 per mm2) (P≤0.05).Best result in enhancing of the textural and microstructural properties of surimi gels were achieved in TG treatment. However, weakest protein network and gel strength were obtained in XG treatment. Breaking force, deformation, hardness parameters and microstructure attributes of the surimi gel showed that this fish species is an appropriate raw material for the production of high quality surimi.
    Keywords: Hydrocolloid, Surimi gel, Black mouth croaker, Texture, Microstructure
  • S. Lotfinia, M. Javanmarddakheli*, A. Mohammadinafchi Pages 439-452
    In the recent years, considerable attention has been allocated in the area of using natural preservatives (essential oils) in foods. This study was designed to evaluate the use of starch foam containing essential oil to prevent mold growth and improve packaged bread Shelf life. For this purpose, first cinnamon essential oil was extracted with water by distillation method and its minimum inhibitory concentration was determined, then 250 grams samples of bread within polypropylene plastic bags was prepared. Various amounts of cinnamon essential oil (500, 750, 1000 and 1500ppm) with 1g of starch foam powder inside sterilized filter paper were placed in these packages. The control samples also were parcels containing starch and without adding essential oil. Then control and treated samples were evaluated three times each three days for 15 days form old contamination, and sensory characteristics. The obtained results of multi way and intergroup repeated tests indicated that significant difference (P <0/05) exists between the control groups and various groups containing cinnamon essential oil in terms of microbial content. In the samples containing essential oils, less increase was observed for microbial load content and with increasing concentrations of cinnamon essential oil. It can be concluded that by using starch foam containing cinnamon essential oil in bulky bread packing at normal temperature (25 °C), the corruption process of bread can be postponed of 3 day to 6 days and it can be used as an appropriate natural and antifungal preservative in packaging of bread.
    Keywords: Active packaging, Antifungal activity, Bread, Cinnamon bark oil, Starch foam