فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 22 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • گیاه شناسی
  • سید مهدی طالبی، جواد ابراهیمی، مهدیه منصوری صفحه 3
    Ziziphora L. یکی از جنس‎های خانواده‎یLabiatae با 4 گونه و 10 زیر گونه می‎باشد. گونه‎یZiziphora tenuior L. یکی از اعضای این جنس بوده که به طور طبیعی در سراسر کشور ایران می‎روید. برای بررسی نقش عوامل بوم شناختی گوناگون چون ارتفاع‎، جنس خاک‎، آب و هوا و فلزات سنگین بر ساختار ریخت‎شناسی این گونه، 12 جمعیت جغرافیایی گونه‎ی Ziziphora tenuior از رویشگاه طبیعی آنها جمع آوری شد. تعداد 17‎ صفت کمی و کیفی از ساختار ریخت‎شناسی اندام‎های رویشی و زایشی با 4 تکرار از آن بررسی شد و بر اساس صفات مذکور برای جمعیت‎های این گونه دیاگرامی ترسیم شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عوامل اقلیمی و ادافیکی به طور مستقل از یکدیگر و نیز همراه با هم بر خصوصیات ریخت‎شناسی این گیاهان تاثیر گذاشته و سبب تنوع در شکل ظاهری شدند. در بین عوامل مذکور جنس خاک کم‎ترین تاثیر و نوع اقلیم و ارتفاع بیش‎ترین تاثیر را بر اندام‎های رویشی و زایشی این جمعیت‎ها داشتند.
    کلیدواژگان: اکولوژی، ریخت‎شناسی، Labiatae، Ziziphora tenuior
  • فیزیولوژی گیاهی
  • مهدی رحمانی، داوود حبیبی، امیرحسین شیرانی راد، جهانفر دانشیان، سید علیرضا ولد آبادی، مسعود مشهدی، اکبر بوجار، امیرحسین خلعتبری صفحه 19
    سوپر جاذب ها قادرند آب را تا چندین برابر حجم خود جذب و نگهداری کنند. این تحقیق با اهداف بررسی تاثیر سطوح مختلف تنش کم آبی و سوپر جاذب بر عملکرد، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و پایداری غشاء سیتوپلاسمی گیاه دارویی خردل در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال زراعی 87-1386 اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمار ها شامل پنج سطح تنش کم آبی (آبیاری پس از 80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A، قطع آبیاری از مراحل ساقه دهی، گل دهی، خورجین دهی و پرشدن دانه) و سه سطح سوپر جاذب 200A (0، 5 و 7 درصد وزنی) بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن صد دانه، همچنین میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان (کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز) بودند. نتایج حاصل نشان داد که اثر تنش کمآبی بر کلیه صفات در سطح 1 درصد معنیدار گردید و اثر سوپرجاذب بر عملکرد دانه، آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و پایداری غشاء سیتوپلاسمی در سطح 1 درصد و بر عملکرد بیولوژیک، وزن صد دانه و شاخص برداشت در سطح 5 درصد معنی دار گردید. اثر متقابل تنش کمآبی و سوپرجاذب برای هیچ یک از صفات معنیدار نشد. آبیاری شاهد با مصرف 7 درصد سوپرجاذب با میانگین 803/5 و 78/25 تن در هکتار به ترتیب بیش‎ترین عملکرد دانه و بیولوژیک را به خود اختصاص دادند. قطع آبیاری از مرحله ساقهدهی با عدم مصرف سوپرجاذب با میانگین 1/206 و 5231 واحد فعالیت بین المللی بر میلیگرم پروتئین بیش‎ترین میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز و با میانگین 2683 میکروزیمنس بر سانتی متر کم‎ترین پایداری غشاء سیتوپلاسمی را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، سوپر جاذب، خردل، عملکرد، وزن صد دانه، شاخص برداشت، آنزیم های آنتی اکسیدان، پایداری غشاء سیتوپلاسمی
  • شهرام اشرف، حسین افشاری، عبدالغفار عبادی صفحه 39
    برای بررسی‎ مقایسه‎ی اثرات شوری ناشی از نمک کلسیم، سدیم و پتاسیم بر تجمع یون‎ها درآفتابگردان‎، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه انجام شد. برای این کار نمونه‎ی خاکی تهیه و در گلدان‎هایی پلاستیکی به قطر20 سانتی‎متر ریخته شده و پس از کاشت بذرهای آفتابگردان، در گلخانه نگهداری شدند. این آزمایش‎ شامل 9 تیمار شوری و نوع نمک‎ بود، تیمار‎های شوری شامل 3، 5، 8 دسی‎زیمنس بر متر توسط نمک‎هایNaCl، CaCl2 و KClتهیه شدند. پس از اتمام آزمایش، میزان سدیم‎، کلسیم‎، پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم و نسبت کلسیم به سدیم برگ اندازه‎گیری شده و سپس با استفاده از نر‎م‎افزار SAS جدول تجزیه‎ی واریانس داده ها و مقایسه‎ی میانگین با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه‎ی واریانس داده ها نشان داد‎ که اثر فاکتور نوع نمک و اثر متقابل آنها بر درصد پتاسیم برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‎دار شده است‎. اثر فاکتور نوع نمک و شوری و اثر متقابل نوع نمک و شوری بر درصد کلسیم برگ‎، درصد سدیم برگ‎، نسبت پتاسیم به سدیم برگ‎، نسبت کلسیم به سدیم برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‎دار شد. نتایج نشان داد که به ترتیب‎ با افزایش شوری ناشی از نمک کلرید سدیم‎، کلرید پتاسیم و کلرید کلسیم، یون سدیم‎، یون پتاسیم و یون کلسیم بر‎گ افزایش یافت. نمک‎های کلرید پتاسیم و کلرید کلسیم اثر مثبت بر جذب و اثر منفی در جذب سدیم توسط گیاه داشتند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، تجمع یونی‎، شوری، کلریدکلسیم، نوع نمک
  • گیاهان دارویی
  • سید عنایت الله متقی نژاد، ساره محرابی، فرشته نعمت اللهی، کامبیز لاریجانی، آزاده عطوفی صفحه 53
    این تحقیق برای شناسایی ترکیبات موجود در روغن اسانس اندام‎های هوایی گیاهSambucus ebulus L. انجام گرفت. برگ‎ها و گل‎های‎ گیاه Sambucus ebulus L.از شهرستان رامسر واقع در استان مازندران در تابستان سال 1387 در مرحله‎ی گلدهی گیاه جمع آوری شد. روغن اسانس هر بخش بوسیله روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر بدست آمد. روغن‎های بدست آمده بوسیله‎ی دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. اجزای شیمیایی روغن هر بخش بوسیله‎ انجام اسپکتروسکوپی MS و مقایسه‎ی شاخص‎ها با منابع قابل اعتماد مشخص شد.
    بین 15 استخلاف مشخص شده در روغن برگ‎ها که 99/99% روغن اسانس را تشکیل می‎داد، به ترتیب α- Pinene (939kI=) (5/46%) و β-Pinene (979kI=) (2/10%) و Limonene (1029kI=) (84/8%) ترکیبات اصلی بودند. همچنین بین 19 ترکیب مشخص شده در روغن اسانس گل‎ها که 4/95% روغن اسانس را تشکیل می‎داد به ترتیب α- Pinene(939kI=) (7/27%)، Palmitic acid (1840kI=) (3/11%) و Spathulenol (1578kI=) (74/8%) اجزای اصلی بودند.
    کلیدواژگان: روغن اسانس ترکیبات، Sambucus ebulus L، _ Palmitic acid، Limonene، α، Pinene، β، Pinene
  • رضا اختیاری، منوچهر فربودی، فرهنگ مراقبی، ناصر خدا بنده صفحه 65
    برای بررسی اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه زیره سبز(Cuminum cyminum L.)، آزمایشی در سال 1387 در آزمایشگاه گیاه‎شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای شوری مورد بررسی شامل صفر (شاهد)، 30، 60، 90، 120،150 و180 میلی مولار بر لیتر از نمک‎های کلرید‎سدیم و کلرید‎کلسیم آزمایشگاهی به نسبت 1:1 بود که هر کدام از تیمارهای بالا بر بذور زیره اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل تعیین درصد جوانه زنی، قوه نامیه بذور، طول ریشه چه، طول ساقه چه و تعیین بنیه یا انرژی رویشی بذر بود. نتایج آزمایش نشان داد که به طور کلی تاثیر شوری بر صفات مورد مطالعه بسیار معنی دار بود. همچنین در این تحقیق همزمان با یادداشت‎ برداری های مکرر به بررسی اختلاف صفات در تکرارها پرداخته شد. نتایج نشان داد که بین تکرارها اختلاف معنی‎داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، زیره سبز، شوری، Cuminum cyminum L
  • جنگل
  • فرنوش مراقبی، فرناز افدیده، هدی حیدری، فرهنگ مراقبی، علیرضا هوشمندفر صفحه 77
    بررسی اثر بازدارندگی دو گونه‎ی اکالیپتوس بر جوانه زنی دو گونه‎ی آگروپیرون در آزمایشگاه بررسی شد. بذر دو گونه‎ی مرتعی Agropyron elongatum و Agropyron intermedium تهیه و در ژرمیناتور تحت آزمایش قرار گرفت‎. عصاره های‎ آبی حاصل از برگ تر و خشکEucalyptus st.johanii و E.regnans در غلظت های مختلف تهیه شد‎. آزمایش به روش طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت‎. بررسی ها نشان داد که عصاره های برگ E.regnans دارای بازدارندگی بیش‎تری بوده و گونه‎ی intermedium A. حساس تر می‎باشد. بیش‎ترین میزان بازدارندگی مربوط به عصاره‎ی برگ تر در غلظت 4% در روز 7 در گونه‎ی E.regnans مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، عصاره آبی، Eucalyptus، Agropyron
  • زارعت
  • مهرداد عطایی کچویی، مهدی کریمی، بهرام مجیدنصیری، امید لطفی فر، سمانه متقی صفحه 89
    برای بررسی اثر آبیاری محدود بر خصوصیات زراعی و عملکرد چهار رقم آفتابگردان، آزمایشی به صورت کرت‎های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار و طی دو سال در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: دور آبیاری بعنوان فاکتور اصلی شامل سه سطح، آبیاری مطلوب، محدودیت متوسط آب و محدودیت شدید آب (به ترتیب آبیاری پس از60، 90، 120 میلی‎متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و همچنین رقم بعنوان فاکتور فرعی شامل 4 رقم بود. نتایج تجزیه‎ی مرکب آزمایش نشان داد که اثرات آبیاری محدود بر تمامی صفات مانند ارتفاع گیاه، قطر طبق، عملکرد دانه و عملکرد روغن در سطح یک درصد معنی‎دار بود و تنها صفت تعداد کل دانه در طبق تحت تاثیر این تیمار قرار نگرفت. دلیل کاهش 26 و 40 درصدی عملکرد دانه به ترتیب در تیمارهای 90 و 120 میلی‎متر تبخیر نسبت به تیمار شاهد را می‎توان به کاهش اجزاء عملکرد از جمله وزن هزار دانه و تعداد دانه پر در طبق نسبت داد. همچنین به دلیل وجود همبستگی بین عملکرد روغن با عملکرد دانه و درصد روغن، عملکرد روغن به ترتیب با کاهش 33 و 53 درصدی در تیمارهای 90 و120 میلی‎متر تبخیر مواجه شد. اثر رقم نیز بر تمامی صفات به استثنای درصد روغن در سطح یک درصد معنی‎دار بود. بیش‎ترین عملکرد دانه و روغن در شرایط آبیاری مطلوب و تیمار 90 میلی‎متر تبخیر، در رقم Master مشاهده شد ولی در تیمار آبیاری بعد از 120 میلی‎متر بالاترین عملکرد دانه و روغن در رقم Lakumka دیده شد. همچنین در هر سه سطح آبیاری پایین‎ترین عملکرد دانه و روغن از رقم Berezanski بدست آمد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، روغن، طبق، عملکرد، محدودیت آبیاری
  • اصغر رضاخانلو، مهدی، آقابیگلی، سیدمهدی طالبی صفحه 111
    برای بررسی تاثیر متقابل علف‎کش‎ها و تاریخ کاشت بر کنترل علف‎های هرز ذرت (Zea mays L.)، آزمایشی در بهار سال 81 در مزرعه مرکز آموزش کشاورزی ساوه انجام پذیرفت، این آزمایش در قالب طرح کرت‎های خرد شده بر پایه بلوک‎های کاملا تصادفی اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از دو تاریخ کاشت ذرت (15 اردیبهشت و 30 خرداد) بعنوان کرت اصلی و سه ترکیب علف‎کش (آترازین + ارادیکان، آترازین + توفوردی و آترازین + آلاکلر) به علاوه شاهد با وجین و بدون وجین بعنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. رقم ذرت مورد استفاده نیز سینگل کراس 704 بود. نتایج آزمایش نشان داد که تاریخ‎های کاشت، تفاوت معنی‎داری در سطح 1% با یکدیگر داشته و تاریخ کشت اول از نظر کاهش تراکم و بیوماس علف هرز برتری قابل ملاحظه‎ای نسبت به تاریخ کاشت دوم داشت. همچنین از نظر عملکرد دانه تاریخ کشت اول با داشتن 586/7 تن عملکرد برتری معنی‎داری در مقایسه با تاریخ کشت دوم داشت. از نظر ترکیب علف‎کش‎ها نیز دو تیمار آترازین + توفوردی و آترازین+ آلاکلر، اختلاف معنی‎داری با تیمار شاهد وجین از نظر تراکم و بیوماس علف هرز نداشتند. اگرچه از نظر عملکرد دانه‎ دو تیمار بالا، برتری داشتند. همچنین تاریخ کاشت و تیمارها تاثیر معنی‎داری بر ارتفاع ذرت داشتند و در تاریخ کشت دوم با 184 سانتی‎متر بیش‎ترین ارتفاع را داشت اما در تیمار‎های فرعی به غیر از شاهد بدون وجین که کم‎ترین ارتفاع را داشت بقیه تیمار‎ها در یک گروه آماری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، ذرت، علف‎کش، علف هرز
  • خاک شناسی
  • یاسر فرقانی الله آبادی، بابک بهشتی، محمدرضا ابراهیم زاده، حسین باخدا، پویا آقاسیدعلی دربندی صفحه 121
    یکی از مهم‎ترین محصولات کشاورزی در ایران که نقش مهمی را در اقتصاد این کشور ایفا می‎ کند گندم می باشد. تنوع روش‎های کاشت گندم در ایران لزوم انجام تحقیقی کاربردی برای مقایسه و ارزیابی این روش‎ها را ضروری می کند. این تحقیق در سال زراعی 87-1386 برای مقایسه‎ی عملکرد رو‎ش ها و ماشین های متداول‎ کاشت گندم در منطقه‎ی شهر‎ری انجام شد.‎ آزمایش در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی در 4 تیمار و 3 تکرار و تیمارهای مورد مقایسه شامل: 1- کمبینات‎ 2- گاو‎آهن برگردان‎دار + دو بار دیسک + بذر‎پاش سانتریفوژ + یک بار دیسک + فارور 3- گاو‎آهن برگردان‎دار + دو بار دیسک + خطی کارتاکا + فارور 4- گاو‎آهن برگردان‎دار + دو بار دیسک + خطی کار همدانی بودند. پارامترهای یکنواختی توزیع سطحی بذرها در خاک، یکنواختی عمق قرارگیری بذرها در خاک و درصد سبز شدن بوته ها اندازه گیری شد و داده ها توسط نرم‎افزار 14 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارها از لحاظ فاکتورهایی چون یکنواختی توزیع سطحی بذرها در خاک و درصد سبز شدن بوته ها اختلاف معنی داری وجود ندارد اما از لحاظ فاکتور یکنواختی عمق کاشت، تیمار کمبینات اختلاف معنی داری را با بقیه تیمارها نشان داده و در سطح بالا‎تری قرار داشت.
    کلیدواژگان: بذر‎پاش، خطی‎کار، کمبینا‎ت، گندم
  • صفحه 130
  • شرایط پذیرش مقاله/ روش تدوین مقاله
    صفحه 141
|
  • S.M.Talebi, J.Ebrahimi, M.Mansouri Page 3
    The Zizphora L is one of the genus of Labiatae family with four species and ten sub-species. Ziziphora tenuior L is one of ‎‎this genus members, which naturally grows throughout Iran. These plants have medical values in traditional medicine of Iran and used as food spicies aswell. In this study in order to investigate the effect of various ecological factors such as height, kind of soil, water, air and metals on morphological structure, 12geographical population‎ of this species had been collected from their natural habitat and 17 qualitative and quantities morphological attributes with 4 repetition from growth and productive organs had been studied and the dendrogram had been drown on the basis of the above-mentioned attributes. The results of this study showed that the environmental factors and adaphic independent of each other and with each other affect the morphological properties of these plants and give rise to varieties in form. Among the environmental factors under consideration, the genus of soil had the minimum of effect and the type of habitat and height had maximum effect on the growth and production organs. Based on the results of this study, it can be claimed that: species which have a wide range of spreading in the nature and grow in different geographical regions are not consistent in the range of spreading, but rather under the influence of different ecological factors adapt themselves to their habitat and varieties in the morphological form of plants they, will create‎ and cause phenotypic plasticity which we can consider them as types of adaphic and geographical ecotypes.
  • M.Rahmani, D.Habibi, A.H.Shirani Rad, J.Daneshian, S.A.R.Valadabadi, M.Mashadi Akbar Bojar, A.H.Khalatbari Page 19
    Super absorbents could be able to absorb and keep it the water several times of their volume. The following research has been carried out with purpose of investigating the effects of different levels of water deficiency stress and super absorbent on yield, antioxidant enzymes activity and cell membrane stability in mustard in field experiments in research station of Islamic Azad University, Karaj branch. The plan which was taken advantage of in this research was factorial randomize complete block design with totally random blocks repeated three times. The treatments included five levels of water deficiency stress (Irrigation after 80 mm evaporation from class A evaporation container, cut irrigation from booting stage, flowering stage, silicling stage and grain filling stage) and three levels of applying super absorbent (amount of 0, 5 and 7 Weight percentage). The traits underwent the experiment were: the performance of the seed, biological performance, harvest indicator, the weight of one hundred seed, the activity of the antioxidant enzymes (catalase and super oxide dismutase) and cell membrane stability. The conclusions showed that effects of water deficiency stress and super absorbent was significant. The mutual impact of water deficiency stress and super absorbent weren’t significant for any treats. Normal irrigation and usage of concentration of 7 %, level 3, of super absorbent with mean of 5.803 and 25.78 ton/hect showed the most seed and biological performance. Cut irrigation from booting stage without applying super absorbent with mean of 206.1 and 5231 u/mg.protein showed the most activity of catalase and super oxide dismutase and with mean of 2683 µs/cm showed the least cell membrane stability.
  • Sh.Ashraf, H.Afshari, A.G.Ebadi Page 39
    In order to ‎‎compare the effects of salinity arise of Ca2+, Na+, and K+ salts on ion accumulation in sunflower ‎an experiment of factorial design‎ with randomaized complete base designe with 3 replications in greenhouse was conducted.For this study was prepared soil sample was prepared and put in plastic vases at 20 cm diameter and then ‎sunflower seeds planted ‎in vases and put in greenhouse.This experiment included 9 salinity treatment and salt kind. The salinity treatments were prepared by KCl, NaCl, CaCl2 salts in three levels, 3,5,8 ds/m.After the experiment‎ the amount of Na+,Ca2+,K+ and K/Na+, Ca2+/Na+ ratio was calculated, then data variance analyse table was prepared by SAS software and compared by Duncan test. The results indicated that the effects of salt kind factor and interaction effects of salinity factor and salt kind was significant on K+ percent of leaf at one percent level.The Effects of salt kind factor and salinity factor and the effects of their interaction was significant on leaf Ca2+, K+, K+/Na+, Ca2+/Na+ at one percent level. The results showed that by increasing the salinity of NaCl, KCl, CaCl2 salts increaced Na+ ion,K+ ion,Ca2+ ion respectively in salts mentioned. The KCl and CaCl2 salts had positive effects on absorption of each other and negative effects on absorption of Na+ ion by plant root.
  • E.Mottaghi Nejad, S.Mehrabi, F.Nematollahi, K.Larijani, A.Atoofi Page 53
    The leaves and flowers of Sambucus ebulus were collected from Ramsar Province of Mazandaran in September 2008 at flowering stage. The essential oil of each part was obtained by hydrodistillation using a Clevenger apparatus. The obtained oil was analyzed by GC and GC/MS. The chemical constituents of each oil was characterized by comparison of achieves mass spectra and relative retention indices with authentic references. Among the fifteen characterized constituents in the oil of leaves that representing 99.99% of total oil,α-pinene (kI=939) (46.5%),β -pinene (kI=979) (10.2%) and Limonene(kI=1029) (8.84 %) were the main components. Nineteen compounds representing 95.4% of the oil were identified in the oil of flower with α-pinene (kI= 939) (27.7%), palmetic acid (11.3%) and Spathulenol (kI= 1578) (8.74%) as the major constituents.
  • R.Ekhtiari, M.Farbodi, F.Moraghebi, N.Khodabande Page 65
    This study was done in order to determine the effect of salinity on the germination and early growth of Cuminum cyminum L. in Botany laboratory of the Islamic Azad University – Shahr-e- Rey Branch in 1387. The Experiment was carried in factorial with randomized complete block with four repetitions. Seeds of Cuminum cyminum L were treated with six levels of salinity including 30,60,90, 120,150 and 180 mole/L containing of NaCl and CaCl2 (Ca:Na=1). The effect of salinity was studied on germination percentage, seed vigor, length of rootlet, length of stem.The Results indicated that the effect of salinity was significant. The monitoring of different characters in different repetitions showed no significant difference.
  • F.Moraghebi, F.Afdide, H.Haidari, F.Moraghebi, A.R.Houshmand Far Page 77
    The‎ allelopaty effect of 2 species of Eucalyptus on germinate 2 species agropyron was studied in laboratory the seed of 2 species Agropyron elongatum and Agropyron intermedium was prepared and studied in the germinator. Water extract obtained from wet and dry leaf Eucalyptus regnans and e.st.johanii in some different concentration.for analys In this study the complete block coincidence in 3 replications with softwar minitab and SAS was used. ‎The results showed that the leaf extracts Eucalyptus regnans had greatest rate of inhibitor and speice Agropyron intermedium was most sensitive.The greatest rate of inhibitor was observed on extract dry leaf on 4% concentration in the seventh day on E.regnans.
  • M.Ataei Kachoei, M.Karimi, B.Majd Nasiri, O.Lotfifar, S.Mottaqi Page 89
    In order to study the limited irrigation effect on agronomic characteristics and yield of four sunflower cultivars, a split plot experiment on the base of randomized complete block design in three replications was done during two years in agriculture research field of Kaboutar Abad, Isfahan. Experimental treatments were: irrigation as main factor including three levels of optimum irrigation, mean limitation of water and sever limitation of water (Irrigation after 60, 90 and 120 mm evaporation from evaporation pan, class A, respectively) and sunflower cultivars secondary factor including four cultivars (Master, Lakumka, Favorit and Berezanski). Compound analysis results showed that the limited irrigation effects were significant on all criteria such as plant height, head diameter, seed yield and oil yield (p<0.01). Total seed number in head had not been affected by this treatment. Yield components such as 1000-seed weight and the number of filed seed in head caused 26 and 40 percentage reduction of seed yield in 90 and 120mm evaporation respectively, as compared with control. According to the correlation between oil yield with seed yield and oil percentage 33 and 53 percentage reduction of oil yield were observed in 90 and 120 mm evaporation treatments, respectively. Cultivar effect was also significant in all criteria (p<0.01) except oil percentage. The most seed and oil yield in optimum irrigation and 90mm evaporation treatment was observed in Master cultivar but in irrigation after 120mm evaporation, was observed in Lakumka. also, Berezanski had the least seed and oil yield in three irrigation levels.
  • A.Rezakhanlou, M.Agha Beigi, S.M.Talebi Page 111
    To study the effects of herbicides and planting date on weed control in corn, an experiment was conducted during 2002 growing season in agricultural education center of Saveh. Experiment was split plot design with‎ a completely randomized block design. The experimental treatments were two planting dates of corn as the main plots and five control treatments as sub plots. The control treatments were hand weeded and no weeding controls, eradican+ atrazine, 2,4-D + atrazine and alachlor+ atrazine. The corn cultivar was “single cross 704”. According to the results, weed number and dry weight were significantly less in the first planting date. Considering weed control, the hand weeded control had a better performance than other treatments but not significant in compared with alachlor + atrazine and 2,4-D + atrazine. Also seed yield in first planting date with 7586 (kg) is better in comparison with 2n planting date too. Weed density and biomass in two herbicide treatments: atrazine + 2,4-D and atrazine + alachlor showed no significant difference with hand weeded control. Treatments and planting date had also significant effects on height of corn. First planting date with 184 (cm) had maximum height, but weeding control treatment with least height had significant difference with other treatments.
  • Y.Forghani Allah Abadi, B.Beheshti, M.R.Ebrahimzadeh, H.Bakhoda, P.Agha Seyd Ali Darbandi Page 121
    Wheat is one the most important agricultural products that play an important role in the country's economy. The variety of wheat cultivation methods in Iran directed to an applied research for the comparison and evaluation of these methods. This research was done in the agricultural year 2007-08 in order to compare the yield of methods and machines in Shahr-e-Rey area. The experiment was in the‎ randomized complete block design and compared treatments included:1- Combinate2- Moldboard plow + two times disk + centrifugal + one time disk + furrow opener 3- Moldboard plow + two times disk + grain drill + furrow opener4- Moldboard plow +two times disk + grain drillThe parameters of soil surface even distribution of seeds, the even soil depth position of seeds,and the emersence was evaluated and the data was analyzed by SPSS 14 software. The results showed that there wasnot any meaningful difference between the services concerning factors like the evenness of horizontal distribution of feeds in the soil and greening percentage of the shrubs, but regarding the evenness of the depth of the cultivation, the combinate treatment indicated a significant difference with other treatments.