فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 28 (زمستان 1397)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 28 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی نعمتی، صفیه دامن باغ*، ناهید سجادیان صفحات 7-18
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل شکاف دیجیتالی در میان گروه های اجتماعی و اقتصادی و همچنین نمایان ساختن نقش(ICT) در کیفیت زندگی شهروندان محلات کیانپارس، گلستان و عامری شهر اهواز انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش به دو روش کتابخانه ای و پیمایشی جمع-آوری گردید. جامعه آماری نیز شامل شهروندان سه محله کیانپارس، گلستان و عامری می باشد. روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای و حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران، 340 نفر بوده است. با استفاده از نرم افزارSPSS ، داده ها و اطلاعات، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین از نرم افزار EXCEL نیز بهره گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که گروه های خاصی از شهروندان یا همان کاربران ICT در محلات مورد مطالعه، متناسب با پایگاه شغلی، درآمدی، سنی و تحصیلی بیشتر از سایر گروه ها در استفاده از ICT مهارت دارند و دارای تفاوت میانگین معناداری از نظر میزان استفاده از ICT هستند، اما از نظر وضعیت جنسی و تاهل، بین گروه مردان و زنان از نظر شاخص «سطح مهارت ICT» و همچنین میانگین استفاده از ICT تفاوت میانگین معناداری وجود ندارد. علاوه بر این شاخص ICTنیز دارای رابطه مثبت و معنی دار با سطح کیفیت زندگی در محلات مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ICT، شکاف دیجیتالی، گروه های اجتماعی و اقتصادی، کیفیت زندگی
  • سعید ملکی، ندا پیوند *، اقبال اسدی کلمتی صفحات 19-32
    فضاهای آموزشی، از مهم ترین کاربری های شهری محسوب می شود و تعیین بهینه مکان استقرار مدارس، از جمله وظایف برنامه ریزان شهری است. عدم مکان گزینی صحیح کاربری های شهری خصوصا کاربری آموزشی، منجر به ناهماهنگی بین نیاز ها و خدمات ارائه شده از سوی کاربری ها می شود. تحقیق حاضر با هدف آسیب شناسی محل استقرار مراکز آموزشی مقطع ابتدایی منطقه 7 شهر اهواز انجام یافته است. این تحقیق به لحاظ هدف؛ کاربردی و روش بررسی آن؛ توصیفی- تحلیلی می باشد. به منظور وزن دهی و تعیین اندازه اثر متغیرهای مورد-مطالعه در هدف نهایی تحقیق، از مدل FAHP استفاده شده است. برای تهیه لایه نهایی با استفاده از گزینه Raster Calculator و استفاده از عمل گر جمع، لایه ها به روش هم پوشانی با یکدیگر تلفیق شده است. نتایج تحلیل FAHP در ارتباط با استخراج ارزش وزنی شاخص های موثر در ارزیابی محل استقرار مدارس ابتدایی منطقه 7 شهر اهواز نشان داده است که؛ کاربری های صنعتی و مسکونی هرکدام با وزن(164/0) و (138/0) به عنوان مهم ترین شاخص ها شناخته و دارای بیشترین وزن بوده اند. نتیجه نهایی تلفیق لایه ها نیز نشان می دهد که: از مجموع 27 مدرسه مقطع ابتدایی منطقه 7 شهر اهواز از نظر الگوی همجواری و سازگاری با سایر کاربری-های همجوار؛ 8 دبستان در طیف نامناسب و کاملا نامناسب، 9 دبستان در طیف متوسط و 10 دبستان هم در طیف کاملا مناسب و مناسب قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مراکز آموزشی، GIS، مقطع-ابتدایی، اهواز
  • فرشاد طهماسبی زاده *، علیرضا عباسی صفحات 33-46
    از اساسی ترین های کاربری های شهری کاربری پارک و فضای سبز است. بنایراین در صورتی که در هر مکان شهری این کاربری با کمبود یا توزیع و پراکندگی نامناسب همراه باشد شهر با مشکلات و معضلاتی در سه بعد کالبد، اکولوژیک و اجتماعی روبه رو خواهد بود هدف از انجام این پژوهش تحلیل فضایی پارک های شهر ایذه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی است. پژوهش، براساس هدف از نوع کاربردی و براساس ماهیت از نوع توصیفی موردی است. در گرد آوری داده، از مشاهده میدانی، گزارش و نقشه های موجود و مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، و در تجزیه و تحلیل اطلاعات از سیستم اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار expert choic و مدل AHPاستفاده شده است.از نتایج آن توزیع فضایی نامناسب پارک ها در شهر ایذه، پایین بودن میزان سرانه پارک، الگوی شبکه ارتباطی نامناسب شهر در دسترسی به پارک ها، کمبود تعداد پارک و مکانیابی نامناسب پارک های موجود، است.
    کلیدواژگان: ایذه، پارک، تحلیل فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • پاکزاد آزادخانی، مصطفی توکلی نغمه، مهدی خداداد * صفحات 47-60
    هدف اصلی این مقاله ارزیابی میزان رضایت مندی ساکنان از مجتمع های مسکن مهر پردیسان شهر قم می باشد. روش این پژوهش توصیفی _ تحلیلی و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و پیمایشی از طریق توزیع پرسشنامه و مصاحبه با ساکنان می باشد. جامعه آماری این پژوهش ساکنان مسکن مهر پردیسان و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 375 نفر برآورده شد. در بخش مقدار روایی پرسشنامه بر اساس آزمون آلفای کرونباخ مقدار 624/0 محاسبه گردیده است تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده در زمینه شاخص های مسکن (گویه های ساخت و ساز ، نور و روشنایی ، مبلمان و طراحی ، نما و منظر و...) امنیت ، دسترسی ، حمل و نقل ، رضایت از سکونت ، اقتصادی ، اجتماعی ، زیست محیطی رضایت-مندی در میان شهروندان مشاهده نشده و نتایج حاصل از تحلیل داده های جمع آوری شده مقادیر منفی بوده است.همچنین نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نیز موید مقدار بالای آن میان متغیر های مسکن و سایر متغیر های امنیت و رضایت اجتماعی است. به گونه ای ارزیابی های به عمل آمده میان شاخص مسکن و نا امنی مقدار 154/0 - (هرچه وضعیت مسکن مطلوب باشد وضعیت ناامنی کاهش و بلعکس)و میان مولفه های مسکن و رضایت محله ای 354/0 (هرچه وضعیت مسکن بهتر باشد ، رضایت محله ای هم بیشتر است و بلعکس) می باشد. در انتهای این پژوهش نیز به منظور تعمیق دستاورد های پژوهش شاخص هال ین و تن مورد محاسبه قرار گرفته است که نتایج در اکثر شاخص ها منفی و حاکی از عدم رضایت شهروندان در شاخص های مختلف بوده است.
    کلیدواژگان: مسکن مهر، رضایت مندی، محدوده پردیسان، شهر مقدس قم
  • کلثوم یارمحمدی* ، زهرا خدابخشی، امین نظرپور دزکی صفحات 61-74
    یکی از مراحل اصلی آمایش سرزمین تعیین توان اکولوژیکی سرزمین است. از آنجا که نمی توان توسعه شهر ها را محدود ساخت باید آنها را متناسب با نیازهای امروز و فردای بشر آماده نمود، به گونه ای که از وارد آمدن آسیب بر محیط زیست جلوگیری شود هدف از تحقیق حاضر ارزیابی توان اکولوژیکی استان اردبیل جهت توسعه شهری است. در این پژوهش به پهنه بندی توان اکولوژیکی استان اردبیل با استفاده از تلفیق مدل فازی و آنتروپی شانون پرداخته و سپس با بهره گیری از روش تاکسونومی عددی اقدام به اولویت بندی توان های محیطی استان اردبیل شده است تا در پنج بازه بسیار مطلوب، مطلوب، متوسط ،ضعیف و بسیار ضعیف توان منطقه جهت توسعه پایدار شهری مشخص شود. به کارگیری مدل های چند معیاره از جمله استنتاج گر فازی و تولید نقشه هایی که به واقعیت نزدیک هستند کمک موثری برای تشخیص اراضی جهت استقرار و توسعه شهری استان اردبیل می تواند بکند. نتایج تحقیق نشان دادکه در هر دو روش (فازی و تاکسونومی) قسمت های شمالی استان جز مناطق مناسب تا خیلی مناسب، قسمت های جنوبی متوسط نامناسب، بخش هایی از قسمت های شرقی متوسط تا مناسب و قسمت های غربی نامناسب می باشند. براساس یافته ها مناطق خیلی مناسب 24/12 درصد، مناسب 27/18 درصد، متوسط 40/20 درصد، نامناسب 13/25 درصد، خیلی نامناسب 96/23 درصد استان را شامل می شود.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیک، منطق فازی، تاکسونومی عددی، توسعه شهری
  • ژیلا سجادی، فرید واحدی یگانه *، اکبر محمدی صفحات 75-94
    سکونتگاه های غیررسمی به مثابه ی یکی از پیامدها و ویژگی های بارز شهرنشینی معاصر در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران بوده اند. در میان تمام مشکلاتی که این سکونتگاه ها دارند، امنیت تصرف، یکی از مهمترین مسائلی است که با آن مواجه هستند. حق تامین سکونت، اصلی اساسی و لازم برای بهبود شرایط زندگی ساکنین در این سکونتگاه ها به شمار می رود و فقدان آن منجر به عدم تمایل به مشارکت، عدم سرمایه گذاری در بهبود مسکن و آسیب های روانی در ساکنان می شود. هدف این تحقیق، بررسی ارتباط میان امنیت تصرف و کیفیت کالبدی مسکن در ناحیه ی خودانگیخته ی شهری نایسر شهر سنندج می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. جمع آوری داده های پژوهش به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و از 7730 خانوار موجود در محدوده، 366 سرپرست خانوار با استفاده از فرمول کوکران با سطح اطمینان 93 درصد برای پرسشگری انتخاب شدند. سپس داده های بدست آمده از طریق نرم افزار SPSS از جمله آزمون های تحلیل عاملی، رگرسیون چندمتغیره، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون میانگین و تحلیل مسیر تجزیه تحلیل شدند. نتایج نشان داد که عامل امنیت تصرف مشارکتی با ارزش عددی «846/0» بیش از عوامل امنیت تصرف قراردادی و تجربه محور بر کیفیت کالبدی مسکن در نایسر تاثیرگذار بوده است و همچنین نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که ارتباط مستقیم و مثبتی میان شاخص های امنیت تصرف با کیفیت کالبدی مسکن وجود دارد، بدین صورت که با افزایش شاخص های امنیت تصرف، کیفیت کالبدی مسکن در این محدوده نیز افرایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، امنیت تصرف، سکونتگاه های خودانگیخته، شهر سنندج، نایسر
  • نجمه رضایی زهرانی، امیر گندمکار * صفحات 95-106
    در این تحقیق سعی بر این است که مکان مناسب جهت احداث مراکز خدماتی-رفاهی بین راهی محور نایین به کاشان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و سیستم اطلاعات جغرافیایی مشخص گردد. در ابتدا معیارهای موثر در مکانیابی مجتمع ها مشخص و با استفاده از پرسشنامه توسط کارشناسان مورد بررسی و اولویت بندی قرار گرفت. پس از مشخص شدن اولویت هر یک از معیارها، مجددا پرسشنامه ای با استفاده از روش مقایسه زوجی AHP بین هر یک از معیارها و زیر معیارها تهیه و توسط متخصصان و کارشناسان مورد بررسی و رتبه دهی قرار گرفت. در ادامه با همپوشانی لایه های اطلاعاتی و نقشه ها در محیط Gis محدوده بهینه مشخص گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که مناسب ترین مکان برای احداث مرکز خدماتی رفاهی در منطقه مورد مطالعه، بخش های مرکزی و قسمتی از جنوب منطقه می باشد که حدود 36 کیلومتر از طول جاده را پوشش می دهد. مناطق مرکزی منطقه شامل فاصله بین شهر اردستان تا نطنز در وضعیت مناسب تا بسیار مناسب و بخش هایی از غرب منطقه شامل فاصله بین شهر نطنز تا کاشان در وضعیت مناسب مکانیابی قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مجتمع خدماتی-رفاهی، ترانزیت، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد رئوف حیدری فر، مهناز حسینی سیاه گلی* ، اسماعیل سلیمانی راد صفحات 107-125
    امروزه جوامع در تلاش برای دست یابی به شرایطی هستند که در صورت وقوع بحران، بازگشت سریع آن ها را به وضعیت پیش از بحران فراهم سازد. از این رو پژوهش حاضر با هدف سنجش مولفه های تاب آوری شهری در کلانشهرکرمانشاه است که با استفاده از روش «اسنادی – پیمایشی» سعی گردیده است مولفه های مهم و تاثیر گذار در این حوزه مورد ارزیابی و واکاوی قرار گیرد. برای گردآوری داده های پژوهش از نظرات 42 نفر از کارشناسان مرتبط با موضوع پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد عامل کالبدی- مدیریتی، از اولویت بیشتری جهت گرایش به سمت تاب آوری شهری دارد و هر 5 مولفه نهادی- مدیریتی، زیر ساختاری، کالبدی مدیریتی، اجتماعی و اقتصادی تاثیر مستقیم و معناداری بر فرآیند تاب آوری شهری در برنامه ریزی شهری کرمانشاه دارند. برای بررسی بین مناطق از آزمون ویلکاکسون استفاده شده است و نتایج به صورت نقشه در سیستم اطلاعات جغرافیایی تحلیل شده اند. مناطق 4،5 و 1 به ترتیب کمترین تاب آوری را طبق نظر کارشناسان نشان می دهند. در خاتمه پیشنهاداتی که نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری است مطح شده است تا با کاربست این مهم بتوانی چالش های پیش روی تاب آوری شهری در کلانشهر کرمانشاه را ساماندهی کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، بحران، کرمانشاه، ویلکاکسون، GIS
|
  • Morteza Nemati, safieh damanbagh *, Nahid Sajadian Pages 7-18
    The aim of present study is assess the digital divide among socioeconomic groups and also indicate role of ICT in the quality of life of citizens of Kianpars, Golestan and Ameri districts in Ahvaz. This research has been carried out with a descriptive - analytical method. The information needed to conduct this research was collected by the application of survey and Library method. The statistical population of research included citizens of Kianpars, Golestan and Ameri districts. Random stratified sampling method has been used in this study. Therefore, the sample size that calculated by using 'Cochran' formula is 340 persons. The data and information were analyzed by using SPSS and EXCEL. The findings show that particular groups of citizens or users of ICT in the areas studied proportional to the employment, income, age and education base have skilled more than other groups and there are significant mean differences in the use of ICT. But in terms of gender and marital status between men and women in terms of " ICT skills " also use of ICT there are no significant mean differences. In addition ICT has a positive and significant relationship with level of quality of life in these districts.
    Keywords: ICT, digital divide, socioeconomic groups, Quality of Life
  • saeed maleki, neda peyvand *, eghbal asadikolmoti Pages 19-32
    The educational space is one of urban land important and determines the optimal location of the school, among the tasks of urban planners. Non-locating of the urban lands, especially; education land, leading to imbalances between the needs and services provided by the land. The aim this study is Pathology of Educational Centers (primary schools 7 Ahvaz region) with of Gis. This study In terms of purpose; Practical and analysis method is Descriptive – Analytical. In order to assess the effect of weighting the variables in the ultimate goal of the (FAHP) model is used. For the final layer using the (Raster Calculator) and the use of the plural layers are overlapped with each other combined methods. The end result shows layers of 27 primary schools in terms of proximity and compatibility with adjacent land uses; 8 schools in the whole poor and quite poor, 9 schools in the whole average and 10 schools in the whole good and quite good.
    Keywords: Pathology, educational centers, GIS, Primary School, Ahwaz
  • farshad tahmasebizade *, alireza abbasi Pages 33-46
    The purpose of this research is to analyze the spatial analysis of Izeh parks using GIS. The research is based on the purpose of the applied type and based on the nature of the descriptive type. In the gathering, field observations, reports and existing maps, library studies, and documents are used to analyze information from the geographic information system, expert choic software and the AHP model.
    As a result, the inappropriate spatial distribution of parks in the city of Izeh, per capita green space of about 1 square meter, the inappropriate network pattern of the city in access to parks, the lack of park numbers and inappropriate location of existing parks, naming any piece of green space as a park by the municipality, Naming the green fields of Ghadamgah and Imamzadeh as a park, an inappropriate and poorly-built pedestrian network, access to parks, very low peripheral parks and a lack of equipment, the most time in the city is walking for access to the park for about an hour, and so on.
    Keywords: park, green space, GIS, spatial analysis
  • Pakzad Azadkhani, Mostafa Tavakoli Naghmeh, Mehdi Khodadad * Pages 47-60
    main objective of this paper is to assess the satisfaction of residents from the Mehr Pardisan housing complex in Qom. The method of this analytical-descriptive study and the data gathering tool include documentary and survey studies through distribution of questionnaires and interviews with residents. The population of this study was the residents of Mehr Pardisan and the sample size was 375 according to Cochran formula. In the section, the validity of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha test of 0/624. Data analysis was performed using SPSS20 software. Based on the results obtained in the field of housing indices (construction materials, lighting and lighting, furniture and design, facade and landscape, etc.), security, access, transportation, satisfaction Residential, economic, social, environment-friendly satisfaction among citizens was not observed and the results of the analysis of collected data were negative values. Also, the results of the correlation analysis also confirmed the high value of the variable Housing and other variables of security and social satisfaction. The evaluations carried out between the housing index and insecurity (154/0) (the better the housing situation is, the state of insecurity is reduced and vice versa), and between the housing components and the neighborhood satisfaction is 354/0 (the situation Housing is better, more neighborhood satisfaction, and vice versa). At the end of this research, in order to deepen the results of the research, the Hallin and Ton Index have been calculated. The results in the majority of indicators were negative and showed dissatisfaction of citizens with different indicators.
    Keywords: Mehr housing, Satisfaction, Range of Pardisan, Holy City of Qom
  • kolsum yarmohammadi *, zahra khodabakhshi, amin nazarpoor Pages 61-74
    One of the main stages of land use is the ecological capability of the land. Since it is impossible to limit the development of cities, they should be tailored to meet the needs of today and tomorrow, so that environmental damage can not be avoided. The purpose of this study is to assess the ecological capability of Ardabil province for urban development. . In this research, the zoning of the ecological capability of Ardabil province has been done by combining the fuzzy model and Shannon entropy, and then, using numerical taxonomy, priority has been given to environmental power in Ardabil province, in five optimal, favorable, moderate , Weak and very weak power of the region for sustainable urban development. The use of multi-criteria models, including fuzzy inference and the production of maps that are close to reality, can effectively assist in the identification of lands for the establishment and development of the city of Ardabil province. The results of this study showed that in both methods (fuzzy and taxonomic), northern parts of the province are suitable regions to the most suitable, the southern parts are inadequate, parts of the eastern parts are moderate to suitable and inappropriate western parts. According to the findings, the areas are very convenient 12.22%, suitable for 18.27%, 20.20%, inappropriate 25.13%, and very inappropriate 23.26% of the province. The results of the research can be of great help in locating the cities appropriately to prevent environmental crises and make sustainable and sustainable use of the
    Keywords: Ecological Power, Fuzzy logic, Numerical Taxonomy, Urban Development
  • jila sajadi, farid vahedi yeganeh *, akbar mohammadi Pages 75-94
    Informal settlements have been one of the major outcomes and features of contemporary urbanization in developing countries, including Iran. Among all the problems that these settlements have, security capture is one of the most important issues that it faces. The right to housing is essential to improve the living conditions of residents in these settlements, and the lack of it leads to a lack of willingness to participate, lack of investment in improving housing and psychological harm in the residents. The purpose of this study was to investigate the relationship between occupational safety and physical quality of housing in the urban spontaneous area of Naysar, Sanandaj. The present study is a descriptive-analytic research method. Data were collected using a survey method and a questionnaire. Sampling was purposeful and from the 7730 households in the range, 366 households were selected using a Cochran formula with a confidence level of %93 for questioning. Data were analyzed by SPSS software including factor analysis, multivariate regression, Pearson correlation test, mean test and path analysis. The results showed that the factor of security of occupational security with a numerical value of "0.846" was more effective than contracting and experiencing security factors on the physical quality of housing in Naysar. Also, the results of the path analysis showed that there was a direct and positive relationship between security capture indicators with the quality of housing, the quality of housing in this area will increase as property security indexes increase
    Keywords: housing quality, Security of tenure, spontaneous settlements, Sanandaj city, Naysar
  • najmeh rezaei, Amir Gandomkar * Pages 95-106
    This reflects the importance and need of this axis to have service centers-aids. Therefore, in this research, an attempt is made to determine the appropriate location for the establishment of Naiin-based service-welfare centers in Kashan using Analytical Hierarchy Process and Geographic Information System. At first, the effective measures in locating the complexes were determined and the questionnaires were evaluated by the experts and prioritized. After determining the priority of each criterion, a questionnaire was again prepared using the AHP pair comparison method between each of the criteria and sub criteria and was evaluated by experts and experts. In the next step, overlapping of layers of information and maps in the Gis environment was determined optimally. The results of the research show that the most suitable place for the construction of a welfare center in the study area is the central and part of the south of the region, which covers about 36 km of the length of the road. The central regions of the region, including the distance between Ardestan and Natanz, are in good condition and parts of the west of the region, including the distance between the city of Natanz and Kashan in the proper location.
    Keywords: location, Integrated Services-Welfare, Transit, Analytic Hierarchy Analysis
  • Mohammad Rauf Heidarifar, Mahnaz Siahgoli *, ismail soleimanirad Pages 107-125
    Today achievement to the conditions, being adaptable to getting pre-crisis situation quickly after the crisis, is very important for the societies. Hence, resilience is preferred rather than vulnerability recently. Since, strategically border region, Kermanshah requires more consideration in the urban resilience. Hence, Present study considers the components of the urban resilience in Kermanshah. Using the “Documentary-Survey” method, significant and effective components have evaluated and investigated. Viewpoints of 42 experts of this field have been used for collecting the research data. The statistical one sample-T test and the Friedman test have been used for the data analytics. Results show that Physical-managerial factor based on the experts' opinion has a maximum effect on the urban resilience, as it has the lowest amount of the difference from the mean value. The Wilcoxon test has been used to examine the areas and the results have been analyzed as maps in the GIS. In the end, we have made some suggestions that require the attention of managers and urban planners to make it possible to organize the challenges of the urban resilience of the metropolis of Kermanshah.
    Keywords: urban resilience, Crisis, Kermanshah, GIS