فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 15 (پاییز 1394)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 15 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید ملکی، فرشته شنبه پور صفحات 7-18
    دسترسی عادلانه همه افراد جامعه به خدمات بهداشتی درمانی باعث ارتقای سطح سلامت برای انجام فعالیتهای اجتماعی شده و باعث ایجاد فضای رشد و توسعه در جامعه می گردد. در پژوهش حاضر با هدف تحلیل خدمات بهداشتی درمانی از دیدگاه عدالت اجتماعی ابتدا وضعیت 24 شهرستان استان خوزستان به لحاظ برخورداری از شاخصهای بهداشتی درمانی، با استفاده از مدل TOPSIS مورد ارزیابی قرار گرفته و مشخص شد که شهرستان اهواز نسبت به سایر شهرستانهای استان از وضعیت مطلوبتری برخوردار است. سپس سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان با استفاده از مدل موریس به چهار گروه توسعه یافته، درحال توسعه، کمتر توسعه یافته و محروم تقسیم شده و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی توزیع آنها نمایش داده شده است و نتایج نشان داد که از کل شهرستان های استان، 6 شهرستان توسعه یافته، 8 شهرستان در حال توسعه، 8 شهرستان کمتر توسعه یافته و دو شهرستان محروم می باشند با توجه به نتایج محاسبه ضریب تغییرات (C.V) بالاترین نابرابری در بین شهرستان ها به شهرستان باوی با ضریب 118/3 و از نظر شاخص ها به داروسازان با ضریب 351/3، و کمترین اختلاف در بین شهرستان ها به شهرستان اهواز با ضریب 194/2 و در بین شاخص ها به متوسط تعداد کارکنان خانه بهداشت با ضریب 274/0 اختصاص دارد. در پایان نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از وجود همبستگی مثبت و معنی داری بین میزان شهرنشینی و برخورداری از شاخص های بهداشتی- درمانی در بین شهرستان های استان خوزستان است.
    کلیدواژگان: توزیع خدمات، عدالت اجتماعی، بهداشت و درمان، استان خوزستان
  • وکیل حیدری ساربان، سهیلا باختر صفحات 19-34
    خشکسالی وضعیتی از کمبود بارندگی و افزایش دماست که در هر وضعیت اقلیمی ممکن است رخ دهد. خشکسالی غالبا به عنوان یک پدیده خزنده بیان می شود چرا که برخلاف سایر بلایای طبیعی این پدیده به تدریج و در یک دوره زمانی نسبتا طولانی عمل کرده و اثرات آن ممکن است پس از چند سال و با تاخیری بیشتر نسبت به سایر حوادث طبیعی ظاهر شود. هم چنین اثرات ناشی از آن به صورت غیرساختاری است و در نتیجه خسارت های آن در بخش های مختلف مانند کشاورزی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی و غیره قابل توجه می باشد. هدف این مقاله بررسی راهکارهای مقابله با خشکسالی در مناطق روستایی از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی استان اصفهان می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش تحلیلی-تبیینی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان جهاد کشاورزی استان فارس بالغ بر 356 نفر می باشد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 175 نفر از آنها از طریق نمونه گیری تصادفی ساده برای انجام پژوهش انتخاب شدند ابزار اندازه گیری پرسش نامه محقق ساخته شد. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی پرسش نامه تحقیق 81/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج این مدل نشان داد مهم ترین راهکارهای مقابله با خشکسالی در منطقه مورد مطالعه شامل شش مولفه (تنوع سازی اقتصادی و پرداخت یارانه، توانمندسازی و ظرفیت سازی، مدیریت محلی خشکسالی، تقویت مدیریت ریسک خشکسالی، نهادی سازی و تقویت خودکارآمدی روستاییان و ارتقای دانش پیرامون مدیریت آب) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این شش عامل 27/77 می باشد. و در نهایت، بر اساس نتایج تحقیق پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، مدیریت خشکسالی، توسعه روستایی، مدیریت منابع آب، استان اصفهان
  • محمد دارند، مهتاب نریمانی، ژیلا شریعتی، شرمین نامداری صفحات 35-48
    برای انجام این پژوهش از داده های ماهانه ی شمار روزهای همراه با طوفانهای تندری مربوط به 50 ایستگاه همدید ایران زمین طی بازه ی زمانی1/1980 تا 12/2010 استفاده شد. یک پایگاه داد گاه جای در ابعاد50×372 ایجاد شد که بر روی سطرها زمان(ماه ها) و بر روی ستونها مکان یا ایستگاه های همدید مورد واکاوی قرار داشت. برای واکاوی وردایی شمار روزهای همراه با طوفانهای تندری از آزمون ناپارامتریک من کندال بهره گرفته شد. معناداری روند در سطح اطمینان 95درصد آزمون شد. جهت برآورد نرخ وردایی از تحلیلگر شیب سن بهره بردیم. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بسامد روزهای همراه با طوفانهای تندری ایران زمین وردایی معناداری را طی دوره ی مورد واکاوی تجربه کرده اند. در اغلب ماه های سال، بسامد رخداد این مخاطره ی جوی بر روی ایستگاه های همدید افزایش یافته است. روند افزایشی اغلب ایستگاه های واقع در شمال غرب، غرب، شمال و شمال شرق کشور در سطح اطمینان 95 درصد معنادار است. گستره و نرخ افزایش بسامد روزهای همراه با طوفانهای تندری در فصل بهار نسبت به سایر فصول دیگر سال بیشتر است. برخلاف سایر ماه های دیگر سال در ماه مارس اغلب ایستگاه های نیمه ی غربی کشور روند کاهشی معناداری را تجربه کرده اند. به نظر می رسد که دلیل وردایی مشاهده شده در بسامد رخداد این پدیده ی فرین جوی ناشی از وردایی کنش سامانه های همدید مقیاس موثر بر اقلیم ایران زمین است. افزایش کنش واچرخندی سامانه ی سیبری در فصل بهار و تابستان منجر به شرایط دگرفشار بر روی نیمه ی شمالی کشور می شود و افزایش رخنمود طوفانهای تندری را برای این بخش از گستره ی ایران زمین در پی خواهد داشت. همچنین کاهش بسامد رخداد طوفانهای تندری در ماه مارس نیز ناشی از کاهش کنش چرخندی سامانه های سودانی و مدیترانه ای در این ماه از سال است.
    کلیدواژگان: طوفانهای تندری، وردایی، آزمون ناپارامتریک، ایران
  • نوبخت سبحانی، سمیه حمیدی محمدی، مجید اکبری، مریم بیرانوندزاده صفحات 49-62
    با توجه به رشد روز افزون جمعیت و توسعه شهری، فعالیت روزمره انسان مواد زاید جامدی را در بر خواهد داشت که هم از نظر منبع تولید و هم از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی تنوع بسیار زیادی را در بر دارد. دفن بهداشتی این زباله های شهری اخرین مرحله مدیریت پسماند می باشد که دارای مراحل مهم و دقیقی از جمله انتخاب مکان، اماده سازی و بهره برداری از محل که هر کدام از این مراحل نیازمند مطالعات گسترده و برنامه ریزی و مدیریت صحیح می باشد. تا از جهات گوناگون زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی کمترین زیان و ضرر را متحمل گردد. با توجه به ضرورت این امر نیز در کشور ایران این تحقیق با هدف بررسی جوانب گوناگون امر دفن مناسب زباله های شهری در شهر منتخب میاندواب تهیه شده است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن نیز توصیفی – تحلیلی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات نیز از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از مدل تحلیل swot استفاده شده است. نتایج معنکس کننده ی این مطلب است که هفت نقطه قوت در برابر ده نقطه ضعف و همچنین هفت نقطه فرصت در برابر نه نقطه تهدید در منطقه مورد مطالعه شناسایی شد. به عبارتی چهارده نقطه قوت و فرصت و نوزده نقطه ضعف و تهدید شناخته شد. در کل وضعیت منطقه در وضعیت نابسامانی قرار دارد و آسیب پذیری محیط زیست به شدت احساس شده و نیازمند مدیریت و سیاست های مناسب در جهت رفع وضعیت جاری می باشد. از دلایل عدم توجه مسولین مربوطه از جابجایی محل دفن پسماند از این محل می توان به نبود مکان مناسب دیگر جهت دفن پسماند و بالا بودن هزینه های انتقال و فاصله زیاد از شهر را نام برد.
    کلیدواژگان: مدیریت، دفن زباله، برنامه ریزی راهبردی، میاندواب
  • ناهید سجادیان، الیاس مودت صفحات 63-80
    ایمنی شهری یکی از اساسی ترین پیش فرض های جامعه جهانی برای برنامه ریزی انسان محور است؛ که پدافند غیرعامل در برابر الگوهای غالب خطرپذیری شهری از مهم ترین راهبردهای ایمن سازی فضاهای شهری می باشد. بر اساس اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با رویکرد توسعه ای – کاربردی و ترکیبی از روش های تحقیق توصیفی – تحلیلی به بررسی موضوع در کلانشهر اهواز پرداخته است. در این راستا جهت دست یابی به اهداف تحقیق از 32 متغیر، در شاخص های فیزیکی و اجتماعی استفاده گردیده است. که وضعیت آسیب پذیری مناطق کلانشهر اهواز را از منظر پدافند غیرعامل مشخص می نماید. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با مدل Vikor و تئوری روابط خاکستری (GRA) و نرم افزار GIS، Visio، Grafer، SPSS و EXCEL انجام پذیرفته است. در پژوهش حاضر مناطق شش و دو کلانشهر اهواز بیشترین و کمترین آسیب پذیری را دارا بوده اند. همچنین براساس مدل GRA-VIKOR در شاخص اجتماعی منطقه شش با میزان 0.928 درصد بیشترین میزان آسیب را در رویکرد پدافند غیرعامل دارا بوده است و میزان عدد مدل GRA-VIKOR در شاخص کالبدی فیزیکی کمترین آن برابر 0.166 درصد مربوط به منطقه دو کلانشهر اهواز بوده است. لازم به ذکر است در این پژوهش جهت تعیین این آسیب پذیری ابتدا میزان تاثیرگذاری هر شاخص مشخص گردید. در مرحله بعد با در نظر گرفتن دو عامل وزن و فاصله از ایده آل میزان تاثیر گذاری مشخص گردید. ولی در عین حال شرایط مدل VIKOR نیز دخالت داده شده است. تا بتوان برنامه ریزی و سیاست لازم جهت کاهش آسیب پذیری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: آسیب شهری، پدافند غیرعامل، تکنیک و مدل، کلانشهر اهواز
  • سوران منوچهری، حسین فراهانی صفحات 81-98
    گردشگری به عنوان بزرگترین صنعت خدماتی جهان می تواند نقش غیر قابل انکاری در توسعه مناطق روستایی ایفا کند، این در حالی است که پویایی و توسعه مطلوب گردشگری به عنوان فعالیتی چند بخشی با ارتباطات و پیچیدگی های مختلف نیازمند اتخاذ برنامه ای جامع و مدون است که در عین واقع گرا بودن آینده نگر و با تضمین آینده، تامین کننده نیازهای ذی نفعان باشد. در این راستا پژوهش کاربردی حاضر که از حیث گردآوری اطلاعات نیز توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر جمع آوری اطلاعات در بخش نظری با استفاده از منابع اسنادی و در بخش عملی با استفاده از مصاحبه و توزیع پرسشنامه در میان 100 نفر از گردشگران، 30 نفر از مسئولین و 261 نفر از مردم محلی است، از روش برنامه ریزی استراتژیک و ابزار کارآمد آن یعنی تکنیک سوات برای ارائه برنامه ای مدون و تعیین استراتژی ها جهت پویایی و توسعه مطلوب گردشگری در نواحی روستایی بخش خاوومیرآباد شهرستان مریوان بهره گرفته است تا رهیافت این امر شناخت جامع وضع موجود به دور از ذهنی نگری، جهت تدوین برنامه های کاربردی توسعه گردشگری باشد. انتخاب جامعه نمونه در میان گروه مردم محلی با استفاده از فرمول کوکران، در گروه گردشگران به دلیل فقدان آمار دقیق، بر اساس دیدگاه کارشناسان میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان و در گروه مسئولین نیز با توزیع پرسشنامه در میان همه مدیران نهادهای مربوط به توسعه روستایی و گردشگری منطقه بوده است. نتایج نشان دادند که استراتژی های رقابتی و در میان آنها گسترش توریسم تجاری به واسطه قرارگیری در مرز بین المللی و فعال بودن بازارچه و گمرک های منطقه دارای اولویت اجرایی هستند. در این راستا چشم انداز آینده توسعه گردشگری منطقه و برنامه های زمانی جهت تحقق این راهبردها تدوین گردیدند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، توسعه گردشگری، بخش مرزی خاوومیرآباد
  • محمد اجزاء شکوهی، سید مصطفی حسینی صفحات 99-112
    رشد سریع جمعیت و توسعه بی رویه شهرها، همراه با پیامدهای منفی حاصل از رویکردهای توسعه ای متمرکز بر رشد اقتصادی و برجسته شدن جنبه های اجتماعی توسعه، سازه کیفیت زندگی را به عنوان شاخصی برای ارزیابی و جهت دادن به برنامه ها و سیاست های توسعه و تقویت رویکردهای جدید توسعه با محوریت توسعه اجتماعی مورد توجه قرار داده است. مطالعات مربوط به کیفیت زندگی از آن جهت حائز اهمیت است که می تواند منجر به شناسایی نواحی مساله دار، اولویت بندی ارائه خدمات به شهروندان و تدوین استراتژی های مدیریت و برنامه ریزی شود. بر این اساس، در این پژوهش به ارزیابی کیفیت زندگی در محلات شهر یزد در جهت دست یابی به توسعه پایدار پرداخته شده است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی بوده که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. محلات نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از جامعه آماری پژوهش(کلیه محلات شهر یزد) تعیین گردید. در این پژوهش پس از برآورد حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران برابر با 322 نفر، اطلاعات مورد نیاز از سرپرستان خانوار ساکن محلات نمونه، با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید، سپس با ورود داده های جمع آوری شده حاصل از پرسشنامه ها به محیط نرم افزاری Spss، ماتریس اولیه تصمیم گیری تشکیل شد. در مرحله بعد با استفاده از روشVicor که از جمله روش های تصمیم گیری چند معیاره می باشد، محلات مورد مطالعه از نظر شاخص های کیفیت زندگی، مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت کیفیت زندگی در محلات مختلف شهر یزد متفاوت می باشد، به طوری که محلات کوی دانشگاه، سیلو و افشار بهترین محلات و محلات مریم آباد و چرخاب به ترتیب بدترین محلات از شاخص های کیفیت زندگی می باشند. پیشنهادات ارائه شده در این پژوهش می تواند ارتقای کیفیت زندگی در محلات مورد مطالعه و سایر محلات را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روش Vicor، توسعه پایدار، محلات شهر یزد
  • حسین نظم فر، علی عشقی چهاربرج صفحات 113-126
    در دهه های اخیر عدم برنامه ریزی و آمادگی برای مقابله با عواقب زلزله در محیط های شهری که با تراکم بالای جمعیتی و ضعف زیرساخت های کالبدی و اجتماعی روبروست منجر به حجم بالای تلفات انسانی و خسارت های مالی شده است. نیاز اولیه آسیب دیدگان ناشی از زلزله داشتن یک سرپناه می باشد ایجاد مکان های مناسب جهت اسکان موقت سانحه دیدگان بعد از وقوع زلزله امکان پذیری نیست باید قبل از وقوع زلزله، مکان های مناسب را برای آسیب دیدگان زلزله فراهم کرد. تعیین میزان آسیب پذیری بافت ها شهری یکی از الزاماتی است که باید پیش از وقوع زلزله مورد ارزیابی قرار گیرد تا فضاهای بهینه جهت اسکان موقت، بعداز وقوع زلزله های احتمالی پیش بینی شود. هدف پژوهش پیش بینی سایت های اسکان موقت در شدت های مختلف زلزله می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی- تحلیلی است داده های مورداستفاده از نوع اسنادی و میدانی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که؛ سایت های اسکان موقت در زلزله ای با شدت 6 مرکالی هشت سایت(پارک ملت، زمین بایر واقع در قسمت جنوبی محله امانیه، فضای سبز حاشیه تقاطع کردستان و نیایش، پارک شهید چمران، پارک ونک، پارک بهشت مادران، باغ قلهک و پارک ارغوان)، در شدت 7 مرکالی چهار سایت (پارک ملت، فضای سبز حاشیه تقاطع کردستان و نیایش، پارک بهشت مادران و باغ قلهک) و در شدت زلزله ی 8 مرکالی تنها دو سایت یعنی (پارک ملت و پارک بهشت مادران) به عنوان فضاهای بهینه جهت اسکان موقت سانحه دیدگان زلزله پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: اسکان موقت، زلزله، تحلیل شبکه، Fuzzy ANP، GIS
  • منصور صادقی، علی جهانفر، طاهره ولی پور، وحید محمدنژاد، علی اکبر شایان یگانه صفحات 127-136
    استان کرمانشاه به دلیل ویژگی های توپوگرافی و اقلیمی خاص خود دارای مناطق مورفوژنتیک متفاوتی می باشد. هدف از این پژوهش، تعیین و شناسایی قلمروهای مورفودینامیک و مورفوژنتیک دوره یخچالی وورم و حال حاضر استان کرمانشاه با استفاده از مدل پلتیر می باشد. در ادامه ضریب همبستگی و معادله خط رگرسیون عوامل دما و بارش با ارتفاع در منطقه محاسبه گردید و سپس با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها در محیط Spss، Excel وArcGIS دما و بارش آخرین دوره یخچالی وورم و حال حاضر به دست آمد. نتایج نشان می دهد که عامل ارتفاع با تغییر در پارامترهای دما و بارش سالانه عامل اصلی کنترل کننده شدت عمل فرایندهای هوازدگی در منطقه می باشد. بررسی قلمروهای مورفوژنز و مورفوکلیماتیک در دو دوره نشان می دهد که قلمرو اقیانوسی در زمان حاضر در منطقه حذف شده و قلمرو خشک نیز در دوره وورم در استان وجود نداشته و تغییرات مرزهای قلمروهای مختلف یکسان نبوده است. بیشترین و کمترین تغییرات در قلمروهای ساون با 1200 متر و نیمه خشک با 384 متر اتفاق افتاده است. مرز قلمروهای یخچالی 800 متر نسبت به زمان حال پایین تر بوده است. بیشترین کاهش و افزایش وسعت قلمروهای مورفوژنیک دوره وورم نسبت به زمان حاضر به ترتیب در قلمروهای یخچالی با 127 برابر کاهش و قلمرو نیمه خشک با 53 برابر افزایش نسبت به مساحت دوره وورم رخ داده است.
    کلیدواژگان: مورفوکلیماتیک، مورفودینامیک، مدل پلتیر، استان کرمانشاه
|
  • Saeed Maleki, Fereshteh Shanbehpoor Pages 7-18
    Equal access of human beings to health services has promoted health level for social activities and has created growth and development space in society. From the perspective of social justice the present study aimed to analyze health services of 24 cities of Khuzestan province regarding health indicators and using TOPSIS model. It was determined that Ahvaz enjoyed more favorable status than other cities of province. Then using Morris model the development level of cities was divided to four groups, developed, developing, least developed and poor and their distribution was revealed using geographic information systems. And considering all cities of province, results showed 6 developed, 8 developing, 8 least developed and 2 deprived cities. Regarding the results of coefficient variation, the highest inequality belonged to Bawi with 3.118 and the lowest inequality to Ahvaz with 2.194 and considering indicators, the pharmacists with 3.351 and care home staff with 0.274 had the highest and lowest coefficients respectively. Finally the results of Pearson correlation test showed there was a positive and significant correlation between the degree of urbanization and enjoyment of health indicators among the cities of Khuzestan province.
    Keywords: Distribution of services, Social justice, Health, Khuzestan province
  • Vakil Heydari Sareban, Soheyla Bakhtar Pages 19-34
    Drought is defined as lack of rainfall and increase of temperature occurring in any climate. Drought is often described as a creeping phenomenon because it operates gradually and in a partly long time its effects may appear after several years and with more delay rather than other natural disasters. Also its effects are non-structural. Therefore its damages are noticeable in different sections such as agricultural, social, economic and environmental parts, etc. This article aimed to study contrast strategies with drought in rural areas from the view of agriculture experts of Isfahan province.The research is applied and its method is analytic-descriptive. The statistical population of this research included 356 agriculture experts of Fars province where 175 experts were selected to perform the research using Morgan and Krejcie's tableand simple random sampling. The data collecting tool used is the researcher's questionnaire and its validity was confirmed by the panel of experts. Studying guide in a region similar to statistical population was conducted with 30 questionnaires and reliability of the questionnaire was determined 0.81 using completed data and special Cronbach’s alpha formula in SPSS software. Factor analysis model was used to analyze data. The results of this model indicated that the most important guidelines to contrast the drought of studied region included six components (economic diversification and payment of subsidy, empowerment and capacity building, local management for drought, reinforcement of risk management for drought, institutional building and reinforcement of independence of villagers and promotion of knowledge related to management of water). The value of variance and cumulative variance explained by these six factors involved 77.27 and eventually practical suggestions were presented based on the results of the research.
    Keywords: drought, Drought management, Rural development, Water resources management, Esfahan province
  • Mohammad Darand, Mahtab Narimani, Zhila Shariati, Sharmin Namdari Pages 35-48
    Monthly data of numbering trend of thunderstorm days connected to 50 synoptic stations of Iran during 1/1980 to 12/2010 were used to do this research. One matrix with dimensions 372×50 was created where there was time (months) on the rows and columns were located with place or analyzing synoptic stations. Nonparametric Mann Kendal test was used to analyze variance of numbering trend of thunderstorm days. The significance of trend at confidence level was 95% of test. The Sen Estimator was applied to estimate variance rate. The results of this study showed that the frequency of thunderstorms days of Iran experienced a significant variance during analyzing period. The frequency of thunderstorms increased on synoptic stations during most of the months of the year. The increasing trend of most stations located in northwest, west, north and northeast was significant at 95% confidence level. The extent and increasing rate of frequency of thunderstorm days in spring was more than other seasons. In contrast to other months most of western stations experienced significant decreasing trend in March. It seems that the reason of these variances in frequency of occurrence of this atmospheric phenomenon resulted from variance of reaction of synoptic systems of effective scale on climate of Iran. The increasing reaction of Siberian anticyclone results in other conditions over northern parts of country during spring and summer and it results in increase of thunderstorms occurrence over northern parts of country. Also decreasing trend in March is resulted by decreasing trend in Sudan and Mediterranean cyclonic systems activity.
    Keywords: Thunderstorms, Variance, Nonparametric test, Iran
  • Nobakht Sobhani, Somaye Hamidi Mohammadi*, Majid Akbari, Maryam Biranvandzade Pages 49-62
    Due to increasing population growth and urban development, solid wastes will be produced by daily activities of humans. They will be variable about both production sources and physical and chemical properties. Health burial of these urban wastes is the last stage of waste management which includes important and exact steps such as site selection, preparation and operation of site that each of them requires extensive study and proper planning and management in order to suffer the minimum losses in different environmental, social and economic aspects. Regarding this necessity in Iran, this research aimed to consider various aspects of proper burial of urban wastes in Miandoab. The research is applied and its method is analytic-descriptive. Library and field studies were used to collect data. SWOT model was used to analyze data, too. The results showed that there were seven strengths against ten weaknesses and also seven opportunities against nine threats in the studied region. In other words, fourteen strengths and opportunities and nineteen weakness and threats were recognized. Generally the region had unorganized situation and environment was highly vulnerable and it needed proper management and policies to solve current situation. Lack of proper places to bury wastes, high cost transportation and long distances from city are among the reasons that the related authorities do not attend to move this place's waste burial.
    Keywords: Management, Burial waste, Strategic planning, Miandoab
  • Nahid Sajadian, Elyas Mavadat Pages 63-80
    Urban Safety is one of the most basic assumptions of international community for anthropocentric planning. Passive defense against the dominant patterns of urban risk is the most important strategy to secure urban areas. Considering the importance of research and having development-applied approach and combination of applied and descriptive research methods, the present research was conducted in metropolis Ahvaz. Therefore, 32 variables of physical and social body were used to achieve the research objectives. They determined vulnerable situation of Ahvaz metropolitan areas from the perspective of passive defense. Finally, Using Vikor model and Gray relationship theory (GRA) and GIS, Visio, Grafer, SPSS and EXCEL software the data were analyzed. In the present study, the regions 6 and 2 of metropolis Ahvaz had the highest and the lowest vulnerability. Also region 6 with the amount of 0.928 had the most damage in passive defense approach based on GRA-VIKOR model of social body. And the minimum GRA-VIKOR model number of the physical body equaled 0.166 related to region 2 of metropolis Ahvaz. It should be noted firstly, in this study to determine the vulnerability the amount of influence of each index was determined. Then, taking into account both the weight and the distance from the ideal the amount of influence was determined. Meanwhile to have necessary planning and policy to reduce vulnerability, the conditions of VIKOR model were used.
    Keywords: Urban vulnerability, Passive defense, Techniques, models, Metropolis Ahvaz
  • Sooran Manoochehri, Hossein Farahani Pages 81-98
    Tourism as the greatest service industry in the world can play an undeniable role in development of rural areas. Therefore adopting a comprehensive and prepared program is required for dynamism and optimal development of tourism as an activity with several sections and different relations and complexities which is not only realistic but also prospective, guarantor the future and provider the needs of beneficiaries. In this regard the applied present research with its descriptive-analytic method collecting data using documentary resources theoretically and interview and distributing questionnaires between 100 tourists, 30 authorities and 261 local people practically used strategic planning method and its efficient tool, Swat technique, to present a prepared program and determine strategies for dynamism and favorable development of tourism in rural areas of Khaw and Mirabad having this hope applied programs to develop tourism are prepared knowing existing status without mental reviews. Selection sample population has been using Cochran formula between local people, and because of shortage of exact statistics based on the views of cultural heritage and tourism experts of the town between tourists and distributing questionnaires between all managers of related organizations of rural development and region tourism between authorities. The results indicated based on placing on international border and high activity of the market and region's customs competitive strategies and between them business tourism had executive priority. In this regard the future prospects of tourism development of the region and time schedules for implementation of these strategies were formulated.
    Keywords: Strategic planning, Tourism development, Khaw, Myrabad
  • Mohammad Ajza Shokoohi, Seyed Mostafa Hosseini Pages 99-112
    Increasing population growth and wasteful development of cities, along with negative ‎consequences resulting from development approaches focusing on the economic growth and ‎emphasis on social aspects of development, have highlighted the element of life quality ‎as a criterion for assessing and directing development programs and policies and ‎strengthening new approaches with the focus on social development. Life quality studies are important because they can result in identifying problematic areas, prioritizing services to ‎citizens and devising management and planning strategies. Accordingly, the aim of this ‎study was to assess life quality in Yazd districts to achieve ‎sustainable development. The research is applied and its method is descriptive- analytic. Sample districts were determined using cluster sampling with several stages of research's statistical population(all Yazd districts). In this research required data were collected from households living in sample districts using questionnaires after estimating the sample size using Cochran formula equals 322 people. Then entering collected data resulting from questionnaires in SPSS software, the initial decision-making matrix was ‎established. In next stage the studied districts were evaluated in terms of life quality indices using Vicor ‎method which is one of decision making methods with several criteria. The results showed that life quality in different districts of Yazd was various. Therefore, campus community, Silo and Afshar were best districts and Maryam Abad and Charkhab were worst districts. Recommendations presented in this study can enhance the quality of life in ‎studied districts and other neighborhoods.‎
    Keywords: Life quality, Vicorþ þmethod, Sustainable development, Yazd districts
  • Hossein Nazmfar, Ali Eshghi Chahar Borj Pages 113-126
    In recent decades, the lack of planning and preparation to deal with the consequences of the earthquakes in urban areas with high population density and lack of physical and social infrastructures have resulted in high volume of Casualties and financial losses. The basic need of earthquake's victims is shelter. Creating suitable places for temporary accommodation of victims is not possible after the earthquake. It is necessary to provide appropriate places for victims before the earthquakes. Determining the vulnerability of the urban fabrics before the earthquakes is one of the requirements that must be evaluated to predict optimal spaces for temporary accommodation after the earthquake. The purpose of this study was to predict temporary accommodation sites at different intensities. This research is applicatory and its method is descriptive- analytic. The used data were documentary and field. The results showed temporary accommodation sites have been predicted as optimal spaces for temporary accommodation of victims which include eight sites in earthquake with an intensity of 6 Mrkaly (Mellat Park, Wasteland located in the southern part of the neighborhood Amanollah, Green space of border of Kurdistan crossing and prayer, Shahid Chamran Park, Vanak Park, Behesht Madaran Park, Gholhak garden and Arghavan park), four sites in earthquake with an intensity of 7 Mrkaly (Mellat park, Green space of border of Kurdistan crossing and prayer, Behesht Madaran Park and Gholhak garden) and only two sites in earthquake with an intensity of 8 Mrkaly (Park Mellat and Behesht Madaran Park).
    Keywords: Temporary accommodation, Earthquake, Network analysis, Fuzzy ANP, GIS
  • Mansoor Sadeghi, Ali Jahanfar, Tahereh Valipoor, Vahid Mohammadnejad, Ali Akbar Shayan Yeganeh Pages 127-136
    Kermanshah province has various morphogenic regions due to its special topographic and climatic features. The aim of this article was determining and identifying the morphodynamic and morphogenetic regions of Wurm glacial stage and the present status of Kermanshah province using Peltier model. The correlation coefficient and regression line equation of temperature and precipitation with elevation were calculated in the region and then the temperature and precipitation of Wurm last and present glacial stage were obtained using data analysis in SPSS, Excel and ArcGIS. The results showed that the elevation factor is the main controlling parameter of the intensity of the weathering process in the region by changing temperature and annual precipitation parameters. Studying morphogenesis and morphoclimatic areas in two periods indicates that the ocean area has been eliminated at the present time and there was no dried area in Wurm period and also the changes in the boundaries of different areas have not been the same. The highest and the lowest changes have happened in Sawn with 1200 meters and in semi-arid with 384 meters. Glacial regions boundaries were 800 meters lower than present. In a comparison between Wurm stage and present, the most decrease and increase extent of morphogenic regions have happened respectively in glacial areas with 127 times decrease and semi-arid area with 53 times increase.
    Keywords: Morphoclimatic, Morphodynamic, Peltier Model, Kermanshah Province