فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 17 (بهار 1395)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 17 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین نظم فر *، فاطمه محمدی، ابراهیم زاهدی کلاکی، علی عشقی صفحات 7-20
    اشتغال و بیکاری از مهمترین مسائلی هستند که برای ایجاد یک جامعه مرفه باید مورد توجه قرار گیرند، زیرا مهم ترین شرط برای رشد و توسعه هر جامعه ای ایجاد اشتغال است. به همین منظور در برنامه های توسعه، کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال پایدار به عنوان یکی از محورهای اساسی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی و تعیین جایگاه شهرستان های استان گلستان به لحاظ برخورداری از شاخص های اشتغال انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را شهرستان های استان گلستان تشکیل می دهد. با توجه به مولفه های مورد بررسی رویکرد حاکم بر این پژوهش«توصیفی- تحلیلی» است. این پژوهش سعی دارد با استفاده از21 شاخص بر پایه سالنامه آماری سال1392و با بهره گیری از تکنیک TOPSISS و تحلیل عاملی و نرم افزار Arc GIS سطح بندی و میزان توضیح نابرابری های موجود را در میان شهرستان های استان گلستان تعیین نماید. نتایج نشان می دهد بین شهرستان های استان گلستان به لحاظ برخورداری از شاخص های اشتغال شکاف و نابرابری وجود دارد و این شکاف و نابرابری از مرکز استان که شهرستان گرگان قرار دارد به سمت اطراف بیشتر می شود. شهرستان گرگان با 491/0و شهرستان رامیان با 241/0 امتیاز جزء برخوردارترین و محروم ترین شهرستان این استان شناخته شده اند. نتایج تحلیل خوشه ایپیوند متوسط نیز نشان داد که در مجموع به ترتیب حدود8/42 و 28/14و4/21درصد شهرستان ها در سطح نسبتا برخوردار، کاملا برخوردار، محروم و برخوردار واقع شده اند.
    کلیدواژگان: شاخص های اشتغال، تکنیکTOPSIS، تحلیل خوشه ای، توسعه یافتگی، استان گلستان
  • ایثار نورایی صفت، سجاد نظری*، سعید کریمی صفحات 21-32
    گسترش بدون برنامه ریزی مناطق شهری مشکلات زیست محیطی عدیده ای از قبیل: آلودگی منابع آب،کاهش فضای سبز، افزایش آلودگی هوا و... را بوجود آورده است. از این رو پایش تغییرات در مناطق شهری و بررسی تغییرات کاربری اراضی در مطالعات برنامه ریزی شهری و توسعه پایدار مهم می باشد. این مطالعه با هدف بررسی رشد شهر رشت و شناسایی تغییرات کاربری اراضی برای تصمیمات آتی، با استفاده از تصاویر ماهواره ای بین سال های 1986 تا 2014 صورت گرفته است. بدین منظور با استفاده از تصاویر لندست (1986-2000-2014) و استفاده از تکنیک طبقه بندی حداکثر احتمال و بارزسازی تغییرات به روش مقایسه پس از طبقه بندی، گسترش شهر و تغییرات کاربری اراضی در دوره بررسی شد. سپس با استفاده از آمارکلاسیک میزان گسترش شهر و تغییرات کاربری اراضی و جهات اصلی گسترش شهر محاسبه گردید. بر اساس نتایج این مطالعه از سال 1986 تا 2014 حدود 3188 هکتار به وسعت مناطق شهری اضافه شده که برای این گسترش 3153 هکتار از باغات و اراضی کشاورزی، و 35 هکتار از شالیزارها تخریب شده است. در این بین حدود 170 هکتار از باغات و اراضی کشاورزی به شالیزار و 108 هکتار از شالیزارها به باغات و اراضی کشاورزی تغییر کاربری داده است. بررسی گسترش شهر در جهات مختلف نیز گویای این بود که بیشترین رشد در جهت شمال و شمال شرق و جنوب و جنوب غرب صورت گرفته است. رشد شهر به زبانه های مثلثی شکل در اطراف شهر گویای نقش راه های اصلی در گسترش شهر رشت می باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سنجش از دور، گسترش شهر، بارزسازی تغییرات
  • علی شماعی، سجاد قاسمی کفرودی*، ثروت الله مرادی صفحات 33-52
    توسعه کالبدی- فضایی شتابان شهر کرج طی سال های 1335 تا 1390 از جمعیت 14526 نفری در سال 1335 و حدود km2مربع وسعت به جمعیتی حدود 1614626 نفر و وسعتی حدود 187km مربع در سال 1390 رسیده است. این رشد شتابان و متمرکز منابع اکولوژیک از جمله خاک های حاصلخیز، معدنی، منابع آب سطحی و زیرزمینی را تخریب کرده است. توسعه ی نامتعادل کاربری ها و به دنبال آن ناهنجاری های اجتماعی و اقتصادی شهر ناشی از این فرآیند است. یکی از راه هایی که برای مقابله با چنین رشد نابسامانی در دنیا مطرح شده، بهره گیری از الگوی رشد هوشمند شهری در تهیه طرح های توسعه شهر است. رشد هوشمند با تمرکز بر تجدید حیات شهری و گسترش گزینه های حمل و نقل عمومی به دنبال ایجاد جوامعی است که مردم به زندگی در آن رغبت نشان دهند. هدف این پژوهش تبین رشد هوشمند و تحلیل فضایی آن است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مدل های آنتروپی شانون و هلدرن و رشد هوشمند شهری، طی سال های 1335 تا 1390 است. نتایج حاصله نشان می دهد که شهر کرج از سال 1335 تا 1390 رشد پراکنده ای در چند هسته جداگانه و ناموزون داشته است. ضریب آنتروپی محاسبه شده (4262/2) در سال 1390 توسعه ناموزون و غیرهوشمند را در سطح بالایی نشان می دهد. همچنین از میان چهار الگوی کالبدی مورد بررسی، الگوی چهارم (ساخت) متعادل منسجم همراه با محور - مراکز ناحیه ای و محله ای پس از وزن دهی، با امتیاز 116 به عنوان الگوی مناسب جهت توسعه آتی شهر کرج انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، فضایی، تحلیل فضایی، شهر کرج، توسعه متعادل، رشد هوشمند شهری
  • زهره فنی، سعید ضرغامی، حسن محمدیان مصمم، فاطمه ضرغامی* صفحات 53-68
    حمل ونقل پایدار درون شهری در واقع تحرک روان وسایل نقلیه٬ مردم و کالاهاست که ضمن برآوردن آسان نیازهای دسترسی و جابجایی به پایداری محیط و عدالت درون و بین نسلی نیز منجر می گردد. پژوهش حاضر با انتخاب محله تجریش (با دسترسی بیشتر به حمل ونقل عمومی و فعالیت ها و کاربری های متنوع) و محله ولنجک (با تسهیلات اندک شبکه حمل و نقل عمومی و توپوگرافی خاص) بر آن است تا با مطالعه ای تطبیقی، به سنجش میزان پایداری حمل و نقل درون شهری در این دو محله بپردازد. این پژوهش که بر اساس روش توصیفی – تحلیلی است در گام نخست، اقدام به تدوین و توسعه شاخص ها و زیر شاخص های حمل و نقل پایدار درون شهری در رخساره های اقتصادی، اجتماعی و محیطی نموده است. برای سنجش شاخص های پژوهش از نظر کارشناسان و ساکنان محلات استفاده شده است. مدل AHP جهت تحلیل نظرات کارشناسان و برای مطالعه میدانی از پرسشنامه بهره گرفته شده است. در نهایت، جهت تحلیل آن از آزمون های آماری آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و جهت بررسی تطبیقی این شاخص ها در محلات از آزمون T-Test دو نمونه ای مستقل استفاده شده است. نتایج تحلیل شاخص ها در محلات نشان می دهد که در محله ولنجک شاخص محیطی حمل و نقل از وضعیت مطلوب تری و شاخص اجتماعی شرایط نامناسبی دارد. این در حالی است که میزان پایداری اجتماعی- اقتصادی حمل و نقل در محله تجریش بالاتر بوده ولیکن از لحاظ محیط زیستی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار، شاخص های حمل و نقل پایدار، محله تجریش، محله ولنجک
  • پروانه مشکی زاده*، ندا اورک، جعفر مرشدی صفحات 69-78
    مطالعه گرد و غبار بیابان، معلق شدن، حمل و رسوب گذاری آنها از جمله موضوعاتی است که از اهمیت روزافزونی در پژوهش های مربوط به تغییرات زیست محیطی جهانی می باشد؛ به همین دلیل این موضوع باعث شده است که توزیع گردو غبارها و چگونگی تغییرات آنها، مخصوصا برای گردوغبارهای با تغییر پذیری زمانی و مکانی شدید، به طور منظم مورد پایش قرار گیرد. در این پژوهش به مقایسه و بررسی روش های مختلف بارزسازی و پهنه بندی ذرات طوفان گرد و غبار موثر بر استان خوزستان پرداخته شده است.به دلیل ویژگی های خاص تصاویر سنجنده مودیس در شناسایی و منشایابی طوفان های گرد وغبار از این تصاویر در این مطالعه استفاده گردید. ابتدا داده های ماهواره ای یا همان تصاویر ماهواره ای تهیه شد. تصاویر ماهواره ای مورد استفاده تصاویر سنجنده مودیس می باشد. به منظور شناسایی منشا دقیق گرد و غبار بایستی تصاویر مربوط به چند روز قبل و چند روز پس از مشاهده طوفان گرد و غبار تهیه گردید.. نقشه های گرفته شده از ماهواره آکو و ترا نشان دادند که تغییرات مکانی AOD از روند خاصی پیروی می کند و بر این اساس تغییرات ذرات معلق هوا در شهرستان های غربی استان خوزستان بسیار بیشتر می باشد. بر اساس نتایج این مطالعه بیشترین و کمترین میانگین شاخص AOD تقریبا در همه شهرستان ها به ترتیب در فصول تابستان و پائیز مشاهده شده است. اهواز در طی دوره زمانی مذکور میانگین بالای عمق اپتیکی ذرات معلق هوا (22/0±78/0) را تجربه کرده است. نقشه های توزیع AOD در هر چهار فصل در سال 2013 نشان دادند که با پیشروی از شهرستان های شمال شرقی به سمت جنوب غربی، مقدار AOD افزایش می یابد. همچنین باپیشروی به سمت مرکز استان مقدار شاخص AOD در هر چهار فصل کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، گرد و غبار، سنجنده مودیس، AOD
  • اصغر شکرگذار، مریم سجودی، ربابه محمد زاده، احد شعبانپور*، فرهاد نظری صفحات 79-90
    مسکن مهر به عنوان یکی از بزرگ ترین پروژه های ملی در راستای فراهم کردن مسکن برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه می باشد. از آنجایی که رضایتمندی سکونتی یکی از موضوعات مهم است؛ تجربیات و بررسی های متعدد اثبات کرده اند که بخش مهمی از رضایت زندگی را نیز شامل می شود؛ به همین جهت هدف این مقاله سنجش میزان رضایتمندی ساکنان مسکن مهر شهر رشت می باشد. از نظر زمانی این پژوهش در بهار سال 1394 انجام شده است. هم چنین روش این پژوهش توصیفی _ تحلیلی و ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و پیمایشی از طریق توزیع پرسشنامه و مصاحبه با ساکنان مسکن مهر در شاخص های کالبدی- فضایی، عملکردی- ساختاری، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی و محیط مسکونی می باشد. جامعه آماری این پژوهش ساکنان مسکن مهر شهر رشت و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 381 نفر بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS20 انجام شد. و جهت تحلیل سوالات و بررسی فرضیات پژوهش که با استفاده از آزمون خی دو و آزمون T انجام شده است؛ مشاهده گردید که در بخش شاخص کالبدی- فضایی، افراد نمونه نسبت به فضاها و بناها، دسترسی و راه، فضای عمومی و فضای سبز رضایت چندانی نداشتند. همچنین در بخش شاخص عملکردی- ساختاری، ساکنان مسکن مهر از دسترسی های موجود در مسکن مهر رضایت ندارند. و بیش تر ساکنان مسکن مهر صرفا به دلایل مالی در آن ساکن شده اند. که به طور کلی می توان بیان نمود که رضایت ساکنین مسکن مهر شهر رشت در مجموعه ی شاخص های مورد بررسی متوسط و ضعیف ارزیابی شده است و در نهایت نیز راهکارهایی برای بهبود طرح مسکن مهر و ارتقای تسهیلات و خدمات در محدوده مورد مطالعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، شاخص های رضایتمندی، مسکن مهر، شهر رشت
  • الیاس مودت، رضا نظرپور*، سعید حیدری نیا صفحات 91-102
    رشد جمعیت و گسترش سکونت گاه ها بر روی نواحی پرمخاطره، اثر حوادث طبیعی را در جوامع مختلف به ویژه در حال توسعه، افزایش داده است. با توجه به قرارگیری استان خوزستان در محل برخورد صفحه عربستان و فلات ایران، زلزله خیز بودن و عدم مکان گزینی درست سکونت گاه های آن و رشد و توسعه آن ها بر روی گسل های فعال، پهنه بندی این استان برای شناسایی مناطق نامساعد از نظر خطر زلزله و جلوگیری از عدم استقرار سکونتگاه های انسانی در این مناطق برای کاهش خطرات احتمالی در آینده را ضروری نموده است. پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای – کاربردی با هدف پهنه بندی خطر زلزله شهرستان های استان خوزستان برای مقابله با خطرات احتمالی ناشی از این بلای طبیعی صورت گرفته است. همچنین ابتدا 7 پارامتر موثر در تشخیص مناطق زلزله خیز انتخاب، سپس با استفاده از مدل FAHP ترکیب و نقشه پهنه بندی خطرپذیری زلزله حاصل شد. یافته ها حاکی از آن است که از نظر خطرپذیری زلزله از کل مساحت استان خوزستان، حدود 7 درصد در محدوده ی (خطرپذیری خیلی کم)، 13 درصد (کم)، 20 درصد (متوسط)، 27 درصد (زیاد) و 33 درصد (خیلی زیاد) است و از میان شهرستان ها، اندیمشک و آبادان به ترتیب بیشترین و کمترین خطر پذیری زلزله را داشته اند.
    کلیدواژگان: گسل، زلزله، بحران، مدل، خوزستان
  • رستم صابری فر *، احمد خادریان صفحات 103-112
    هدف تحقیق حاضر، تعیین سهم عوامل مختلف در پیش بینی میزان تولید ترافیک از کاربری های شهری در بخش مرکزی شهر نیشابور می باشد. به این منظور، از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی در قالب همبستگی از نوع پیش بین استفاده شده است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته بهره برداری گردیده است. برای تاثیر تغییرات مربوط به هر یک از کاربری های شهری، ابتدا نظر متخصصین و مدیران مرتبط با امر ترافیک مورد پرسش قرار گرفت و برای مقایسه این نتایج، نسبت به گردآوری داده های میدانی نیز اقدام شد. نمونه مورد نظر در بخش نظر سنجی از افراد بر اساس جدول مورگان، 60 نفر تعیین شد که این افراد به دو گروه مساوی 30 نفری برای افراد شاغل در بدنه مدیریت شهری و سایر افراد تقسیم شدند. داده های گردآوری شده از این طریق با استفاده از نرم افزارهای مختلف به خصوص SPSS و مدل های آمار توصیفی و استنباطی به خصوص خی دو و تحلیل رگرسیون چند متغیره، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تعداد شاغلین در هر کاربری (تعداد مدیران و کارمندان دائمی و موقت در برابر سایر مولفه های هر کاربری و یا عملکرد) می تواند میزان تولید ترافیک هر کاربری (عملکرد شهری) را به طور معناداری پیش بینی کند (P=0.000). اما افزودن هر یک از متغیرهای محل استقرار، میزان تراکم و نوع عملکرد به متغیر تعداد شاغلین، نمی تواند قدرت پیش بینی تولید ترافیک را به طور معناداری افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تولید ترافیک، کاربری های شهری، کاربری های تجاری، اداری، شهر نیشابور
  • فرهاد برندک*، لیلی محمدی اصل اجیرلو صفحات 113-126
    فرهنگ به عنوان یکی از مهمترین ارکان توسعه جامعه، اگر با تضمین های اقتصادی همراه شود، زمینه ساز تحول های مثبت تاثیرگذار در جامعه خواهد شد.. هدف مطالعه حاضر مقایسه کارایی (بهره وری) نسبی شهرستان های استان گیلان و شناسایی واحدهای کارآ به لحاظ بهره وری شاخص های فرهنگی است. روش تحقیق حاضر از نوع تحلیلی-کاربردی بوده و جامعه آماری تحقیق حاضر را 16 شهرستان استان گیلان تشکیل می دهد. روش تحلیل داده ها نیز مبتنی بر تکنیک تحلیل پوششی داده ها بوده و برای تعیین ضریب کارایی واحدهای مورد بررسی و مشخص کردن واحدهای کارآ و ناکارآ از مدل CCR و BCC ورودی محور و برای رتبه بندی شهرستان هایی که با مدل CCR ورودی محور کارا شدند، از روش اندرسون-پیترسون(AP) استفاده شده است. جهت محاسبه مدل ها و تجزیه و تحلیل داده ها نیز از 2 بسته نرم افزاریDEAP و LINGO استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که طبق مدل CCR-I، 8 شهرستان و در مدل BCC-I، 11 شهرستان کارآ هستند. در کارآیی برتر(AP) و رتبه بندی نهایی شهرستان ها، شهرستان های کارآ به صورت زیر رده بندی می شود:v رشت > لاهیجان > آستارا > املش > تالش > رضوانشهر> رودبار > بندرانزلی
    در نهایت، واحدهای مجازی به عنوان الگوهایی برای واحدهای ناکارآ معرفی و پیشنهاد شدند. واحدهای ناکارآ در صورت رسیدن به شرایط واحدهای مجازی متناظر با خود، کارآ می گردند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بهره وری، شاخص های فرهنگی، شهرستان های استان گیلان
  • طاهره سلطانی گردفرامرزی، امیر گندمکار*، هوشمند عطایی، عباس مفیدی صفحات 127-133
    در این پژوهش داده های مربوط به آلودگی به صورت روزانه و از سال 1384 تا سال 1390 از اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تهیه گردید. پس ازجمع آوری داده ها ومشخص شدن دوره آماری، ازبین این داده ها آلاینده هایی که بیشترین تاثیر را بر آلودگی هوای شهرمشهد داشتند (منوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ازن و ذرات معلق (PM10) جهت مشخص ساختن کیفیت هوا انتخاب گردید و سپس تجزیه وتحلیل آماری به منظورمشخص شدن تداوم وتعداد روزهای آلوده انجام شد و در نهایت این نتایج به دست آمد:درطی دوره موردنظرذرات معلق (PM10) دارای بیشترین مقدار بوده است. آلوده ترین فصول سال در شهر مشهد پاییز و زمستان می باشند. از لحاظ توزیع سالانه، سال 1386 با 29روز آلودگی دارای بیشترین مقدار می باشد. ماه اسفند با 18 روز آلوده ترین ماه وتیرماه به عنوان پاکترین ماه سال مشخص شده است. همچنین ازبررسی تعداد روزهای آلوده باتداوم دوروزوبیشتر، سال 1387 و 1386 به لحاظ تداوم نسبت به سالهای دیگرمشخص تربوده است.
    کلیدواژگان: ایران بررسی آماری، کیفیت هوا، مشهد
|
  • Hosein Nazmfar *, Fatemeh Mohammadi, Ebrahim Zahedy, Ali Eshghi Pages 7-20
    Employment and unemployment are the most important issues to create a prosperous society should be considered, because the most important condition for the growth and development of any society is creating jobs. Therefore, the development, reduce unemployment and create sustainable employment as one of the major topics considered. This study is descriptiveanalytic, in order to determine Spatial analysis have been done the status of Golestan province in terms of employment indicators. In order to achieve the objectives of the 21 indicators used in the field of of employment the data usedwas prepared from the Statistical Center of Iran (Golestan Province Statistical Yearbook). For data analysis Statistical software SpssThe level of multi-criteria decision-making models for cities based on TOPSIS. Cluster analyzes is used link to display their distribution medium and Arc GIS software. The results show that the gap between the provinces of Golestan and much inequality there is a flammable indicatorsAnd this gap and inequality of the center to the periphery more. So that the city of Gorgan and 491/0 and 241/0 points with Rummy city most developedand the most deprived the city of the province have been identified. The results of cluster analysis also shows that the average link a total of about 8/42 of the city in a relatively high level, the level is quite high 28/14 percent, 21.4 percent and 21.4 percent in the deal are located in deprived. City and province the level of classified TOPSIS model suggests that Counties Gorgan, Bandar Gaz very high level, Azadshahr, the port received in the Turkmen and Kordkoy, Aq Qala, stigma, Ali Abad, Gonbad Kavos, Minoodasht and Mravhtph The relatively high level and Gomishan, Rami Vgalyksh are in the most deprived area. Finally, proposals presented to address existing inequalities in of employment in line with social justice.
    Keywords: of employment indicators, spatial distribution, Golestan, cluster analysis, TOPSIS
  • Issar Noraisefat, Sajad Nazari *, Saeed Karimi Pages 21-32
    Spread unplanned urban areas of serious environmental problems such as water pollution, loss of green space, increased air pollution and created. The monitoring of changes in urban areas and assess changes in land use in the study of urban planning and sustainable development is important. This study aimed to evaluate the growth of Rasht and identification of land use changes for future decisions, using satellite images taken between 1986 and 2014. For this purpose, using Landsat images (1986-2000-2014) and classified using maximum likelihood techniques and detection of changes in method of comparison after classification, urban sprawl and land use changes in the review period. Using Marklasyk the urban sprawl and land use changes and the main directions of development of the city was calculated. The results of this study from 1986 to 2014 about 3188 hectares in size urban areas added to the expansion of 3153 hectares of orchards and agricultural land, and 35 hectares of rice fields were destroyed. Meanwhile, about 170 hectares of rice and 108 hectares of rice paddies, orchards and agricultural lands to orchards and agricultural land use change data. Check expansion of the city in different directions also indicate the highest growth in the North and North East and South and South West have taken place. Growth in the triangular tabs around town show the main roads in the city of Rasht.
    Keywords: Land use, Remote Sensing, Development of City, Enhancement of changes
  • Ali Shamaei, Sajad Ghasemi *, Servatollah Moradi Pages 33-52
    Spatial development - physical, uncontrolled urban growth and urbanization resulting in Karaj during 1335 to 1390 the population of 14,526 people in 1335 and about 2km square area of about 180km ² and a population of about 1,614,626 people become.The spatial development accelerated due Branch ecological resources, including agricultural land and industrial mineral soils, surface and underground water resources is heavily exploited. Rapid displacement of population, expansion of urban Aspral change uncontrolled agricultural lands and natural resources, uneven development, application, and subsequent social and economic anomalies, including issues arising from the development of urban space - the physical city is Karaj. The purpose of this study is to explain the process of spatial analysis of these issues. This research method is descriptive - analytical models using Shannon's entropy and Holdern and smart growth urban metropolis, Karaj during 1335 to 1390 has been analyzed. The results indicate that Shhrkrj from 1335 to 1390 the growth has been unevenly distributed in a separate core. Karaj growth pattern from 1375 onwards, growth has been rapid and Aspral. In 1385 the highest growth rate Aspral 24 percent. The density of people per hectare since 1375 to 1385, that figure dropped to 09/94 persons per hectare in 1375 to 52/76 persons per hectare represents an extension of the city limits. These statistics reflect the destruction of much of the best agricultural land in the surrounding.metropolitan.Tehran.
    Keywords: Physical, spatial development, spatial analysis, Karaj city, balanced development, urban smart growth
  • Zohreh Fanni, Saeid Zarghami, Hassan Mohamadyan Mosamam, Fatemeh Zarghami* Pages 53-68
    Indeed, Sustainable urban transport is smooth movement of vehicles, people and goods that meet the access and mobility needs and led to environmental sustainability and inter and intra-generational justice. The paper aimed at measuring sustainability of urban transport through comparative study of Velenjak and Tajrish. The research method is descriptive-analytic and at the first phase comprehensive indicators developed in three dimension namely economic, environmental and social. In order to measuring indicators we used key experts and local people’s point of views. We used AHP to analyzing expert’s views and questionnaires for investigation people’s perspectives. Finally, ANOVA test has been used for the analyzing collected data from expert’s view and two sample T-test used for comparative study of these indices in the neighborhoods. The findings indicates that environmental indicators in the Velinjak neighborhood are more favorable and social indicators have unfavorable conditions. While, the socio-economic sustainability in the Tajrish neighborhood is high but the environmental condition is unfavorable.
    Keywords: Sustainable transport, Sustainable transport indicators, Tajrish, Velenjak neighborhoods
  • Parvaneh Meshkizadeh *, Neda Neda Orak, Jafar Morshedi Pages 69-78
    The study of desert dust and its suspension, transportation and deposition in environment are important issues with regard to global environmental changes. So, the distribution of dust and the way they can change, especially for dusts with extreme temporal and spatial variability, are being regularly monitored. In this study various methods of detection and zoning of dust-storm particles in Khuzestan province were compared. In this study, MODIS satellite images were utilized, because, these images have specific characteristics in identifying the source of dust storms. Initially the satellite data or satellite images were obtained. These images were captured a few days before and after the dust storm phenomenon in this area in order to identifying the exact origin of dust in this area. Maps derived from satellite Aqua and Terra showed that spatial variations AOD do not follow a certain trend, moreover, suspended particle variation in the air of western cities of Khuzestan were much more than other areas. The results showed that the highest and the lowest AOD index, almost in all cities, were observed in summer and autumn, respectively. Furthermore, the aerosol optical depth (0. 780±0. 22) in Ahvaz during the abovementioned period was above the average. According to AOD distribution maps in all four seasons in 2013, there was an increase in the amount of AOD from northeast to the southwest cities in Khuzestan province. There also was a decrease in the amount of AOD towards central cities of Khuzestan province in all seasons.
    Keywords: Remote Sensing, Dust, MODIS images, AOD
  • Asghar Shokrgozar, Maryam Sojoodi, Robabeh Mohammadzadeh, Ahad Shabanpoor*, Farhad Nazari Pages 79-90
    Introduction
    the Mehr Housing one of the largest national projects to provide housing for the middle class and poor society. Overall satisfaction is one of the issues that most residential building in the field of environment and proven study that is part of the life satisfaction And also stated that residential satisfaction is closely related to life satisfaction. In this study, the goal is the satisfaction of the Mehr Housing residents of Rasht be considered to fulfill the wishes and needs of the residents of the the Mehr Housing to be identified.
    Method
    The purpose of applied research and research methods, descriptive-analytic approach of the survey research using questionnaires and interviews with people living in the the Mehr Housing project. The time this study was conducted in spring 1394. The population in this study, 18,000 the Mehr Housing complex residents of Rasht, which now number six thousand eight hundred families have been living in it. Using the formula to determine the sample, the sample size, 381 individuals were estimated. The questionnaire satisfaction of Mehr housing scheme the 5 index physical-spatial, structural performance, socio - cultural, economic and residential environment was divided into data analysis was performed using the software SPSS20. To investigate the hypothesis of the study and analysis of survey questions and no significant differences between respondents in each of the questions from the chi-square test (χ 2) and t (T) and hierarchical cluster analysis to group questions used is.
    Keywords: Satisfaction, satisfaction index, the Mehr Housing, Rasht
  • Elyas Mavadat, Reza Nazarpoor *, Saeed Heydarinia Pages 91-102
    Population growth and the expansion of settlements in risky areas, the impact of natural disasters in various countries, especially in developing countries, has increased. Due to the location of the collision of the Arabian plate and the Iranian province of Khuzestan, earthquakes and lack of proper localization of its settlements And development on active fault, the province's zoning to identify areas unsuitable for earthquake risk Avoid the lack of human settlements in this area is necessary to mitigate risks in the future. Research and development nature - earthquake hazard zoning applications aimed at Khuzestan province to deal with the risks posed by this natural disaster has occurred. The first seven variables in the diagnosis of active earthquake zones, they are combined using FAHP model and seismic risk map was obtained. Results indicate that the seismic risk of the area of of Khuzestan Province, about 7 percent of the range (very low risk), 13% (low), 20% (average), 27% ​​(high) and 33 percent (very high high) and among cities, Andimeshk and Abadan have the highest and lowest earthquake risk.
    Keywords: Fault, Earthquake, Disaster, model, Khuzestan
  • Rostam Saberifar *, Ahmad Khaderian Pages 103-112
    The purpose of this paper was to determination of the effective factors in prediction of traffic created from urban applications in Neyshabour. This study has been performed by descriptive in the form of correlation of prediction. Field data has been gathered, in case of a questionnaire. The case study in poll section determine 60 person in basis of Morgan chart that were separated into two groups in each 30 persons between employees in urban administration and other people. Data that gathered in this way analyzed by use of SPSS. The results showed that number of employees in each land use or its functions, has undeniable role in increasing the scale of traffic production (P= 0/000), but other noted factors can’t predict it however urban lists are related to the scale of traffic production. The number of employees in each land use is also clarified in this research. We can say that urban administration have to estimate any amount of traffic before getting any license for land use change or localization and specific performance and also estimate its effect over the entire transportation net.
    Keywords: traffic prediction, trip generation, urban land use, commercial, official land uses, Neyshabur city
  • Farhad Barandak*, Laili Mohammadi Pages 113-126
    Culture is an important pillar of the society that through ensuring effectiveness in economic sense brings about effective developments in the society The purpose of present study is to compare the relative efficiency of Counties of Gilan and identify the efficient Counties, in terms Cultural development and productivity. Applied-analytical method was used and statistical population includes Counties of Gilan. Data Envelopment Analysis model is used to determine the efficiency ratio of DMUs and to distinguish efficient and inefficient DMUs. For the units that are identified as efficient by CCR-I model, Anderson–Pearson (AP) was used. For analyzing data, LINGO and DEAP software was used. Findings showed that 8 Counties (in CCR-I) and 11 Counties (in BCC-I) have been efficient. Final ranking is as follows (in efficient Counties in the CCR-I): Rasht> Lahijan> Astara> Amlash> Talesh> Rezvanshahr> Roodbar> Bandar-e Anzali
    Finally, virtual DMUs were introduced as a pattern for inefficient DMUs. Inefficient DMUs will achieve efficiency if they can be promoted to achieve the conditions of their similar virtual DMUs.
    Keywords: Data envelopment analysis, Efficiency, Cultural factors, Counties of Gilan
  • Tahereh Soltani, Amir Gandomkar *, Hooshmand Ataei, Abbas Mofidi Pages 127-133
    For a precise study of polluted days in terms of persistence and stability , this paper statistically studies the air pollution of Mashhad.The data related to the pollution was provided daily by environment department of Razavi Khorasan province from 2003 to 2009. After collecting the data and specifying statistical period , the pollutants with the most impact on the air pollution of Mashhad ( carbon monoxide , nitrogen dioxide , sulfur dioxide , ozone and particulate matters ( PM10 ) were selected among these data for specifying air quality. Then , statistical analysis was made in order to specify persistence and number of the polluted days and finally , these results were obtained that the air pollution has been ranging from 2003 to 2009 with a reduction trend. In addition , during the desired period , particulate matters (PM10 ) had the maximum amount.The most polluted seasons of Mashhad are autumn and winter. In the terms of annual distribution , the year 2007 with 29 days had the maximum amount of pollution. December with 18 days has been specified as the most polluted and June the cleanest months of the year. In addition , after studying the number of polluted days with the persistence of two days and more , it was revealed that the years 2007 and 2008 were more significant in terms of persistence than the other years.
    Keywords: statistical study, polluted days, Mashhad city