فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 18 (تابستان 1395)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 18 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا عشرتی، امیر محمودزاده، مسعود تقوایی صفحات 7-22
    مخاطرات مرکب به عنوان تهدیدات جدی برای زندگی انسان محسوب می شوند و می توانند آسیب های جدی را ایجاد نمایند.در این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک مخاطرات مرکب ،روش تحلیل کمی درخت واقعه در ارزیابی آسیب پذیری کالبدی و انسانی و نقشه ریسک نهایی (حریق در پی زلزله) مناطق 1 و 6 شهرداری شیراز ،ارائه می گردد. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده با توجه به روش تحقیق تلفیقی از روش های توصیفی ،تحلیلی ،علی و پیمایشی می باشد. مشخصات ارزیابی ریسک کمی براساس پایگاه اطلاعاتی و با بهره گیری از روش ارزیابی درخت واقعه ، نرم افزار HAZUS صورت خواهد پذیرفت .تاثیرات دومینویی در بررسی آسیب پذیری مخاطرات مرکب بر اساس روش تجزیه و تحلیل درخت واقعه می باشد. دو نوع مخاطره تحت عنوان مخاطره طبیعی (زلزله)و مخاطره تکنولوژیک (حریق)بررسی خواهد شد .در این راستا توسط نرم افزار HAZUS با ارائه نقشه های آسیب پذیری برای سناریو های مختلف مخاطره منفرد(مخاطره محرک) و مخاطرات مرکب (مخاطرات محرک و ثانویه) و بدنبال آن نقشه ریسک کلی مخاطرات مرکب به عنوان خروجی نهایی ، ارائه خواهد شد. نتایج نشان دهنده این موضوع می باشد که در کل در پهنه مورد مطالعه بیشترین درصد ساختمان ها(74%) دارای سطح ریسک اندک، «سطوح ریسک کمتر از 10000» می باشند، (23.9%) از ساختمان ها در محدوده مورد مطالعه دارای سطح ریسک متوسط ، «سطوح ریسک بین 10000 تا 1000000» و در نهایت (1.9%) ساختمان ها با مساحتی برابر با 639660.47متر مربع دارای سطح ریسک بالا «سطوح ریسک بالاتر از 1000000» می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کمی، ریسک، مخاطرات مرکب، روش تحلیل درخت واقعه، مناطق 1 و6 شهرداری شیراز
  • بهاره معظمی، محمود رحیمی صفحات 23-34
    تاب آوری در برابر بحرانها یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری و کاربردی در مدیریت بحران در سالهای اخیر بوده است. این مفهوم به طرز گسترده ای در مورد جوامع تاب آور بکار گرفته شده است. تاب آوری راهی برای تقویت جوامع با استفاده از ظرفیت های آن ها مطرح می شود و تعریف ها، رویکردها، شاخص ها و مدل های سنجشی متفاوتی در مورد آن شکل گرفته است. محدوده مورد مطالعه در این پژوهش محله فیض آباد کرمانشاه می باشد. روش پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و ماهیت تحقیق، کاربردی است که با هدف تاب آور نمودن بافت فرسوده محله فیض آباد و در نهایت تدوین و اولویت بندی راهبردها در این محله انجام شده است. برای رسیدن به این هدف، از نظر کارشناسان و ساکنان محله استفاده شده است. جهت تدوین راهبرها از مدل SWOT و جهت اولویت بندی راهبردها از مدل QSPM بهره برده ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد که موقعیت محله تدافعی و در وضعیت متوسطی قرار دارد. در مرحله نهایی پس از تدوین راهبردها به اولویت بندی آنها اقدام کرده ایم که نتایج این بخش گویای این است که مهم ترین راهبرد، تدوین سند راهبردی و اعمال نظر نیروهای اجتماعی موثر در قوانین جهت ساماندهی بافت و اجرای برنامه مقاوم سازی و بهبود ایمنی در برابر سوانح محیطی ومصنوعی، می باشد و در پایان پیشنهاداتی برای تاب آور نمودن محله فیض آباد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، بحران، محله فیض آباد، مدل های SWOT، QSPM
  • مرتضی قراچورلو، فریبا اسفندیاری، الهامه عبادی صفحات 35-46
    این پژوهش که شهرستان مشگین شهر را به سبب وجود پتانسیل های طبیعی، مورد هدف ارزیابی اکوتوریسمی قرار داد بر آن بود تا با استفاده از روش تحلیل چندمعیاره فازی به پهنه بندی قابلیت اکوتوریسمی در منطقه مورد مطالعه دست یابد. در این راستا بر پایه اسناد مختلف کتابخانه ای، داده ها و اطلاعات مربوط به 9 معیار محیطی شامل نوع اقلیم، شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، فاصله از آبراهه ها، تراکم پوشش گیاهی، خاک ، سنگ- شناسی و فاصله از گسل گردآوری شد. تمامی عملیات آماده سازی، مدیریت و تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی ( GIS ) انجام پذیرفت که در نهایت به تهیه نقشه پهنه بندی قابلیت اکوتوریسمی منطقه مورد مطالعه انجامید. نتایج حاصل از این پهنه بندی حاکی از وجود پتانسیل های خوب اکوتوریسمی در سطح شهرستان مشگین شهر بوده و تطابق قابل قبولی را با واقعیات محیط طبیعی منطقه نشان داد. بر طبق این پهنه بندی حدود 17 درصد از سطح شهرستان از قابلیت بالای اکوتوریسمی و 72 درصد از سطح آن از قابلیت پایین اکوتوریسمی برخوردار بود. تمرکز فضایی پهنه های مساعد اکوتوریسم در جنوب شهرستان که از مراتع و بیشه زارهای نسبتا خوبی پوشیده شده است، ما را بر آن می دارد که توسعه اکوتوریسمی این قسمت از شهرستان را در اولویت قرار دهیم. در مقابل اقلیم نامساعد نیمه شمالی شهرستان و به تبع آن پوشش گیاهی ضعیف و کم تراکم از توان های اکوتوریسمی این قسمت کاسته است، به طوری که به غیر از نقاط پراکنده چندی در شمال، قسمت اعظم نیمه شمالی شهرستان را پهنه های با قابلیت کم اکوتوریسمی می پوشانند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، تحلیل چندمعیاره، منطق فازی، قابلیت اکوتوریسمی، مشگین شهر
  • وکیل حیدری ساربان صفحات 47-62
    هدف این مقاله بررسی اثرات بررسی تطبیقی میزان سرمایه روان شناختی جوامع روستایی دارای گردشگر و فاقد گردشگر در مناطق روستایی شهرستان اردبیل می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای، و از لحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع علی-مقایسه ای و تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه روستاییان ساکن در روستای نمونه گردشگری «وکیل آباد» می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، تعداد نمونه مناسب برای این تحقیق 269 نفر بدست آمد؛ از سویی، برای برابری در آزمون و نتیجه، 269 از روستاییان ساکن در روستای فاقد گردشگری «تپراقلو» به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. این تحقیق به روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه انجام گردیده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی پرسش نامه تحقیق 83/0 بدست آمد. نتایج آزمون t در ارتباط با ویژگی های شاخص های سرمایه روان شناختی دو گروه نشان می دهد که بین متغیر امیدواری با متغیر وابسته رابطه معنی داری وجود ندارد؛ اما بین متغیرهای خودکارآمدی، تاب آوری، اعتماد به نفس، و خوش بینی با متغیر وابسته رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، سرمایه روان شناختی، توسعه روستایی، روستای وکیل آباد، شهرستان اردبیل
  • رتبه بندی توسعه منطقه ای با استفاده از کپ لند / مطالعه موردی: بخش بهداشت و درمان شهرستان های استان ایلام
    چنور محمدی، مهسا حاجی صفحات 63-74
    امروزه توجه به بهداشت و سلامت در سطح جامعه، توزیع مناسب تسهیلات بهداشتی و استفاده موثر از این امکانات یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی در سطوح مختلف تلقی می گردد. برای سنجش وضعیت بهداشت و درمان یک جامعه از معیارهای مختلفی استفاده می شود. اندازه گیری شاخص بهداشتی از مطلوب ترین و مناسب ترین راه های سنجش سطح بهداشت در جامعه است. به منظور برنامه ریزی توسعه در بخش بهداشت و درمان یک جامعه، ابتدا لازم است وضعیت آن جامعه از لحاظ میزان برخورداری از شاخص بهداشتی و درمانی مورد بررسی قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر رتبه بندی شهرستان های استان ایلام از لحاظ شاخص بهداشتی- درمانی می باشد روش پژوهش توصیفی – تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز از سالنامه ی آماری و سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 استان ایلام جمع آوری شده اند که با آنتروپی شانون وزن دهی و با استفاده از مدل های الکتر، تاپسیس و saw مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند، در نهایت نتایج مدل ها با استفاده مدل کپ لند ادغام شده، نتایج این بررسی نشان می دهد سطح توسعه یافتگی از 7 تا 7- در نوسان است به طوری که شهرستان ایلام با 7 و شهرستان آبدانان با 5 امتیاز توسعه یافته، شهرستان های ، ایوان و مهران نسبتا توسعه یافته، شهرستان های شیروان و چرداول، دهلران و ملکشاهی در حال توسعه و شهرستان دره شهر با 7- امتیاز توسعه نیافته می باشند.
    کلیدواژگان: شاخص بهداشتی، درمانی، استان ایلام، الکتر، کپ لند
  • حسین حاتمی نژاد، ابراهیم فرهادی، رامین قربانی صفحات 75-88
    در تمام شهرهای جهان گسترش و توسعه ی شهر در جهات عمودی و افقی یکی از عوامل مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری می باشد.این مبحث در ادبیات علمی قدمتی کمتر از صد سال دارد .به طور دقیق کاربرد اسپرال از اواسط قرن بیستم متداول شد وآن زمانی بود که استفاده ی بی رویه از اتومبیل متداول گشت و بخش اعظم اعتبارات شهری به سوی گسترش بزرگراه ها و بسط فضاهای شهری سوق یافت در این مقاله برای تحلیل الگوی ناموزن توسعه با روش توصیفی تحلیلی و به کمک آمار و مطالعات کتابخانه ایی به بررسی الگوی توسعه شهری در منطقه 4 پرداختیم و برای تجزیه تحلیل این اطلاعات از روش های کمی و آماری استفاده شده است.مدل آنتروپی شانون برای تجزیه و تحلیل و تعیین پدیده رشد بی قواره منطقه مورد نظر که نزدیک بودن مقدار آنتروپی به مقدار حداکثر نشان دهنده رشد پراکنده شهری در منطقه 4 شهر تهران است.برای سنجش نابرابری ناحیه ای در منطقه از شاخص ضریب تغییر پذیری استفاده گردید که مقدارCV بجز در مورد کاربری فضای سبز ، در سایر کاربری ها مقادیر بالایی را نشان میدهد که نابرابری و ناموزونی در تقسیم و تخصیص کاربری ها را در سطح منطقه به گونه ای آشکار نشان می دهد.روش « هلدرن » نشان داد که 4/55 درصد از رشد منطقه4 شهر تهران، مربوط به اسپرال و بد قوارگی است.الگوی گسترش تمرکز درون بافتی (فشرده) ،کنترل بیشتر بر محدوده های شهری از مهم ترین راهکارها برای جلوگیری از بی قوارگی و رشد پراکنده در این منطقه است.
    کلیدواژگان: الگوی ناموزون، مدل هلدرن، رشد افقی واسپرال، شاخص ضریب تغییر پذیری
  • محمدرضا امیری، سعید ملکی، سمیرا مرادی مفرد، سجاد جوکار صفحات 89-102
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی سعی در بررسی تاثیرات اعتماد اجتماعی در پیشبرد اهداف مدیریت شهری به سمت توسعه پایدار دارد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر مشتمل بر مجموعه افراد(اعم از زن و مرد) 18 ساله و بالاتر ساکن در شهر نورآباد است. با استفاده فرمول کوکران حجم نمونه 360 نفر بدست آمد.و پس از تعیین حجم نمونه با استفاده از روش نمونه-گیری تصادفی ساده، در بازه زمانی مهر و دی ماه سال 1393 پرسشنامه های مورد نظر تکمیل شد. در این پژوهش عوامل موثر بر اعتماد اجتماعی نسبت به مدیریت شهری را به هشت شاخص تقسیم کرده که این هشت شاخص خود به زیر شاخص های متعددی برای بررسی نقش عامل اعتماد اجتماعی در پیشبرد اهداف توسعه پایدار شهری تقسیم شده است. نتایج بدست آمده با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چندمتغیره حاکی از آنست که اندازه گیری اعتماد به عنوان یک متغیر توصیفی مهم در مبحث مدیریت شهری پایدار در میان شهروندان نورآباد نشان می دهد که اعتماد نهادی عامل مهمی در دست یابی مدیریت شهری به اهداف خود در آینده شهری پایدار خواهد بود. همچنین در بین متغیرهای مستقل متغیر پاسخگویی مدیریت شهری، اثر بخش عملکرد مدیریت شهری و همسویی اهداف مدیریت شهری مجموعا تا 795/0 از واریانس متغیر وابسته پیشبرد اهداف مدیریت شهری پایدار را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: عتماد اجتماعی، مدیریت شهری، مدیریت شهری پایدار، رگرسیون چندمتغیره
  • رحیم سرور، مجید اکبری، مرضیه طالشی انبوهی صفحات 103-116
    جنبش شهر یادگیرنده یک پدیده جدید در حال نمایش در شهرها، شهرک ها و مناطق جهان است و به شکلی بالقوه یکی از قوی ترین و مهم ترین جنبش های زمان آشفته ما است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین عوامل موثر بر شکل گیری شهر یادگیرنده در شهر بناب انجام شده است. پژوهش حاضر از دید روش، توصیفی- همبستگی و از نوع پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی است. از منظر زمانی تک مقطعی و به طور مشخص مبتنی بر معادلات ساختاری است. که در سال 1394 در شهر بناب انجام شده است. نمونه گیری به روش حجم جامعه نامحدود کوکران صورت گرفته است. برای سنجش متغیرها در این پژوهش از پرسشنامه و از طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آمار توصیفی- استنباطی از روش های همبستگی بین متغیرهای پژوهش و روش های تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیونی استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده برای تحلیل داده ها، Spss و AMOS بوده است. براساس نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل پرسشنامه ها، مشخص شد که درصد ضریب همبستگی بین ویژگی های شهر یادگیرنده و سازمان های یادگیرنده شهر بناب (مراکز آموزشی، شهرداری، سازمان های بزرگ و کوچک) به ترتیب به میزان 43/0، 64/0 و 26/0 درصد می باشد. نتایج فرضیات دوم، سوم و چهارم نشان داد که بین ویژگی های شهر یادگیرنده با مراکز آموزشی(مدارس، مراکز آموزش علمی و کاربردی بزرگ و دانشگاه ها)، سازمان های بزرگ و کوچک و شهرداری به عنوان سازمان های یادگیرنده در شهر بناب ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری مادام العمر، شهر یادگیرنده، سازمان یادگیرنده، معادلات ساختاری، شهر بناب
  • محمد دارند، هایده رحمانی صفحات 117-134
    برای انجام این پژوهش از داده های میانگین روزانه ی دمای11ایستگاه همدید و15ایستگاه اقلیمی در داخل و خارج از استان کردستان طی بازه ی زمانی 1/1/1340 تا 29/12/1388(21/3/1961 تا 19/1/2011)استفاده شد. به کمک روش زمین آمار کریگینگ برای هر روز جداگانه مقادیر دما بر روی یاخته های 6×6کیلومتر میان یابی شد. یک پایگاه داده گاه جای در ابعاد811×18203 ایجاد شد که بر روی سطرها زمان(روز) و بر روی ستونها مکان، یاخته های داخل مرز استان کردستان قرار داشت. داده های ماهانه ی مربوط به 10 الگوی پیوند از دور از مرکز NCEP/NCAR استخراج شد. برای شناسایی ارتباط دما با الگوهای پیوند از دور از رگرسیون خطی بهره گرفته شد. ارتباط دما بر روی هر کدام از یاخته ها با الگوهای پیوند از دور در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرار گرفت. ارتباط دمای استان کردستان با الگوهای پیوند از دور مورد مطالعه در سطح اطمینان 95 درصد نشان داد که در اغلب ماه های سال ارتباط معناداری بین الگوهای پیوند از دور و دما مشاهده می شود. گستره ی ارتباط معنادار و شدت آن در فصل زمستان و پاییز به اوج خود می رسد. درنیمه ی گرم سال گستره ی ارتباط معنادار کاهش می یابد. در بین الگوهای پیوند از دور مورد مطالعه شاخص های دریای شمال-_خزر(NCP) در تراز 500 هکتوپاسکال و نوسان اطلس شمالی(NAO) در تراز دریا نقش چشمگیری بر دمای استان کردستان طی فصل های پاییز و زمستان دارند. ارتباط بین شاخص های یاد شده با دمای استان معکوس است.در تراز 500 هکتوپاسکال ناهنجاری مثبت بر روی اروپا و ناهنجاری منفی بر روی نیمه ی غربی کشور، دریای خزر، ترکیه منجر به کاهش دما در استان کردستان خواهد شد.
    کلیدواژگان: دما، میان یابی، استان کردستان، الگوهای پیوند از دور
  • حسن لشکری، زهرا یارمرادی، حسن موسوی صفحات 135-151
    توفان تندری فراوانترین و شدیدترین این نوع مخاطرات است که هرساله علاوه برنابودی مقدار زیادی محصولات کشاورزی وتاسیسات عمرانی، تلفات انسانی زیادی درنقاط مختلف دنیا را موجب می شود و همه ساله در کشور عزیزمان ایران این پدیده را با شدت و ضعف هایی تجربه می کنیم. استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل دارا بودن موقعیتی کوهستانی ناحیه مناسب برای تشدید و گسترش توفان های تندری می باشد. در این پژوهش برای بررسی توفان های تندری شدید کهگیلویه و بویر احمد، ابتدا کدهای مربوط به پدیده ی توفان تندریدر دوره آماری1990 تا 2010 از سازمان هواشناسی کشور استخراج گردید. سپس داده های فشار تراز دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، رطوبت و امگا از NCEP/NCARدریافت و در نرم افزار GRADS ترسیم شد. در نهایت، تعداد 70 مورد توفان تندری جهت بررسی منشا رطوبی و عوامل سینوپتیکی ایجاد کننده-ی این توفان ها انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت سپس شدیدترین مورد را با توجه به معیارهای لحاظ شده انتخاب و به صورت کاملا مبسوط تشریح شد. نتایج نشان داد که عامل بوجود آورنده این تندرها، سامانه های سودانی بوده که به دلیل برخورداری از پتانسیل رطوبت پذیری بالا و دریافت رطوبت فراوان از دریاهای گرم عرب و عمان و دریای سرخ از انرژی پتانسیل بالایی برخوردار هستند. در نتیجه با آزادسازی گرمای بادرروی قابل توجه توفان های تندری شدیدی را بروی استان ایجاد میکند. لازم به ذکر است که توپوگرافی منطقه در تقویت و تشدید این توفان ها بی تاثیر نبوده است.
    کلیدواژگان: کهگیلویه و بویر احمد، توفان تندری، تحلیل سینوپتیک، آماری، کم فشار سودانی
|
  • Pages 7-22
    Multi hazards pose a serious threat to human life. It can cause considerable damages. The evaluation of the expected losses due to multi hazards requires a risk assessment. Multi hazards risk assessment allow the identification of the most endangered areas and suggest where further detailed studies have to be carried out.
    In this study, we aimed to assess the risks of multi hazard, Use of Quantitative event tree analysis in physical and human vulnerability assessment and risk mapping final (fire following earthquake). Analysis of data collected according to a combination of descriptive research and quantitative analysis. Quantitative risk assessment based on the Quantitative event tree analysis and HAZUS software. Domino effect in multi hazard vulnerability assessment based on event tree analysis. Two types of hazards will be assessed, namely earthquake, and fire following earthquake. The study estimated the direct physical vulnerability of buildings, Essential facilities And vulnerability to human (The casualties). The results show that the Study Area Most of the buildings in the study area (74%) has a low level of risk, "risk levels less than 10,000", 23.9% of the buildings in the study area has a moderate level of risk, "risk levels between 10,000 and 1,000,000" and finally (1.9%) buildings with an area of 639,660.47 square meters has a high-risk "risk levels than 1,000,000".
    Keywords: quantitative assessment, risk, multi hazard, event tree analysis, regions 1, 6 Shiraz Municipality
  • Bahareh Moazami, Mahmoud Rahimi Pages 23-34
    Resilience in the face of crisis, one of the most important theoretical and applied concepts in crisis management in recent years. This concept is widely used in the community is resilient. Resiliency is a way to strengthen the capacity of communities using it arises and definitions, approaches, indicators and evaluation models different about it is formed. The range studied in this research is Kermanshah Faizabad Neighborhood. Research method for descriptive- analytical and research the nature of, is applied with the aim of resilient to old texture Neighborhood Faizabad and finally formulate and prioritization strategies in this Neighborhood has been done. To achieve this goal, the experts and residents of the neighborhood were used. SWOT model to formulate policies and strategies for Prioritization QSPM model we used. The results suggest that neighborhoods defensive position and in an intermediate situation. In the final stage of the development of strategies to prioritize them, and that the results of this section indicates that the most important strategy, develop a strategic plan or direct the social forces affecting the rules for organizing textures and retrofit programs and improve safety in the face of environmental disaster is artificial and at the end of the resilient Faizabad neighborhood proposals presented.
  • Mortaza Gharachorlu, Fariba Esfandyary Pages 35-46
    The study addressed Mshginshahr County for ecotourism assessment, because of having ýnatural potentials, aimed to ecotourism zoning using fuzzy multi-criteria analysis in the ýarea. In this regard, data and information of 9 environmental criteria including climate, ýslope, aspect, elevation, distance from streams, density of vegetation, soil, lithology and ýdistance to faults was collected according to different library documents. Preparation, ýmanagement and analysis of data were performed by geographic information system ýý(GIS), finalized by zonal mapping of ecotourism potential in the area. Results of the ýzoning map showed that there is good potential for ecotourism in the area. Also, the ýmap has a suitable agreement with environmental properties of the area. According to ýecotourism potential zoning map, about 17 percent of the county had high ecotourism ýcapability and 72 percent of it had low ecotourism capability. Spatial concentrationþ þof ýecotourism suitable extents in the south, occupied by good ranges and forests, persuades ýus to prioritize the development of ecotourism in the zone. In contrast, domination the ýunfavorable climate and consequently poor vegetation cover in northern half of the ýcounty have decreased the ecotourism potential in this zone, so that apart from a few ýscattered locations in the north, most of the northern half of the county has low ýecotourism potential.ý
    Keywords: Ecotourism, Multi, Criteria Analysis, Fuzzy Logic, Ecotourism Capability, Meshginshahrý
  • Pages 47-62
    Tourism is the temporary short-term movement of people to destinations outside the places where they normally live and work, and activities during their stay at these destinations; it includes movement for all purposes, as well as day visits or excursions. The purpose of this essay is survey of comparative of psychological capital of rural areas in term of tourism in Ardabil County. This survey is functional type and its analytical-explanatory. The population of this study is over 269 persons were selected by multistage random sampling, and the tool is researcher's questionnaire. Formal validity of questionnaire was proven by expert panels. A survey with the same population with 30 questionnaires was held, and a finding by the use of Cronbach alpha formula in the SPSS software obtained stability was 0.79. Study results from t test regarding the Psychological Capital and tourism development of the two group show that there is no significant relation between the variable of hope independent variable (tourism development). But there is significant relation between the variable of self-efficacy, optimism, resiliency and self-confidence and the independent variable (tourism development).
    Keywords: Tourism, Psychological Capital, Rural Development, Vakil Abad Village, Ardabil County
  • Pages 63-74
    Attention currently to health at the community level, the appropriate distribution of health facilities and effective use of these facilities is one of the main objectives of the plan will be considered at different levels. various criteria is used for measuring healthcares. Measuring of health indexes is the best way to understand health levels of a society. To plan for healthcare development in a society, first stage is to study the healthcare indexe. the purpose of this study is to rate EilamProvince by healthcare indexes, using an Analytical method. Required data is collected from Statistical Yearbook of Population of Eilam province, from year 1390. are weighted by Shannon entropy model and analyzed by Electro Topsis and Electre, Saw models. Finally, results combined together using Cope-Land model. Our results show a development level between -7 to 7, city of Eilamis 7 and city of Abdanan 5 developed , Eivan and Mehran Cities are partly-developed, and Shirvan, Cherdaval, Dehloran, Malekshaahi are developing and Darehshaher city -7 is not developed.
    Keywords: Healthcare Index, Eilam Province, Electre, Cope Land
  • Pages 75-88
    In all cities and developing city in the vertical and horizontal directions of factors are considered by managers and urban planners. This topic in the scientific literature dating back more than a hundred years.the cities took place. In this paper, to analyze the pattern of uneven development of analytical and descriptive statistics and studies the pattern of urban development in the area four discussed for the library and for an analysis of the methods quantitative and statistical data have been used. Shannon entropy models to analyze and determine the ugly phenomenon of the growth area that is close to the maximum value of entropy represents urban sprawl in district 4 of Tehran. To measure regional inequality in the region of variability index was used as the CV exception of green space, in other land uses high values ​​indicate that inequality and unevenness in the distribution and allocation of land in the region has clearly it shows. Method "Holdren" showed that 4/55 percent growth district 4 of Tehran, the spiral of bad dysplasia
    Are.sprawl in the area.
    Keywords: Uneven Pattern, Holdren Model, Horizontal, Sprawl Growth, Variability Coefficient Index
  • Pages 89-102
    This study with analytical descriptive method tries to evaluate the effects of social trust on advancing goals urban management towards sustainable development. To this end, based on Cochran formula, 360 questionnaire of and The Statistical population this study consists of a set of individuals (both male and female) is 18 years old and older living in Nurabad. After determine the sample size by using random sampling Simple, and that were completed in the period October-December 1393 questionnaires. In this study, the factors affecting of social trust in relation to urban management is divided into eight indicators That this eight indicators are divided to the numerous indicators to check the role of of social trust in advancing the goals of sustainable urban development. results obtained using correlation and multivariate regression indicate that the measurement of trust as an important explanatory variable in the context of sustainable urban management indicates among citizens Nour Abad. Institutional trust is an important factor in achieving its objectives urban management in will be stable urban future. Also among the independent variables changing urban management accountability, effectiveness of urban management and convergence urban management goals a total of up to 795/0 of variances in advancing the goals of sustainable urban management to explain. According to data that obtained from the questionnaire and analysis by multivariable regression was performed using SPSS software. The results show a strong and significant association between indicators related to social trust and advancing sustainable urban management objectives.
    Keywords: Social trust, urban management, sustainable urban management, multivariate regre
  • Pages 103-116
    Learning a new phenomenon in the city, playing in cities, towns and regions of the world and potentially one of the strongest and most important movements of our turbulent times. This study examined the relationship between the factors affecting the formation of the learning is done in BONAB. From the perspective of this study, descriptive and survey and our objective is applied. One cross-sectional view of time and, in particular, is based on structural equation modeling. Which was conducted in 1394 in Bonab. Cochran unlimited sampling population size is taken. To measure the variables in this study and of the whole five-point Likert scale was used. In order to analyze the data, descriptive and inferential methods and variables correlation factor analysis and regression analysis were used. Software used to analyze the data, Spss and has been AMOS. Based on results of questionnaire analysis, it was found that the percentage correlation between the characteristics of learners and learning organizations Bonab (schools, municipalities, organizations large and small), respectively, to the 0.43, 0.64 and 0.26, respectively. Hypothetical Results II, III and IV showed that the characteristics of learners with educational centers (schools, training centers and universities of science and large applications), and municipal organizations large and small as learning organizations in direct contact and therefore no significant there.
    Keywords: lifelong learning, Learning City, learning organization, SEM, Bonab
  • Pages 117-134
    Daily mean data connected to temperature of 11 synoptic stations and 15 climate stations in and out of Kurdistan province from 21/3/1961 to 19/1/2011 were used for doing this research. The temperature was interpolated on 6×6 km pixels by using Kriging spatial statistic for each day. One matrix with dimension of 18203×811 was created that time (days) was located on the rows and place or pixels in Kurdistan province boundary on the columns. The mean of monthly temperature was calculated separately for each pixel during different years. The monthly data of ten teleconnection patterns was extracted from NCEP/NCAR centre. The linear regression was used to detect the correlation between temperature and teleconnection patterns. The temperature correlation of each pixel with teleconnection patterns was tested in 95% confidence level. The results showed that the correlation between temperature of Kurdistan province and teleconnection patterns in 95% confidence level was significant during most months of the year. The extent of significant correlation was extreme in winter and autumn. In semi warm season the extent of significant correlation decreased. Among teleconnection patterns, the index of Caspian Sea (NCP) in 500 hectopascal levels and fluctuation of north Atlantic (NAO) in sea level pressure had noticeable influence on temperature of Kurdistan province in autumn and winter seasons. The correlation between mentioned indexes and temperature of province is negative. The positive anomaly of 500 Geopotential height level over Europe and negative anomaly on the western part of country, Caspian Sea and Turkey resulted in temperature reduction in Kurdistan Province.
    Keywords: Temperature, Interpolation, Kurdistan province, Teleconnection patterns
  • Pages 135-151
    negative and harmful actions damaged by natural disasters caused by climate change has been struggling.
    The most frequent and severe thunderstorms this type of risk is that a lot of products each year Agricultural production facility construction, many areas of the world, causing human casualties And every year in our country's strength and weakness that we experience with this phenomenon. Kohgiloyeh due to the mountainous area of opportunity for the intensification and expansion of thunder storms is. n this study, severe thunder storms to explore Kohgiluyeh Boyer Ahmad, the code related to the storm Tndrydr period 1990 to 2010 the country was extracted Meteorological Organization. The sea level pressure data, geopotential height, humidity and omega of databases NCEP / NCAR downloaded software were traced GRADS. Finally, 70 of thunderstorms to investigate the source of moisture and synoptic factors causing these storms were selected and evaluated. The most severe cases were selected according to the criteria described in full detail. The results showed that the cause of the Thunder, the Sudanese system. Due to potential high humidity (due to the formation of the next hot water on the equator) and receive ample moisture from the warm seas of Oman and the Arabian and Red Sea are high potential energy. As a result of the release of considerable heat Badrrvy severe thunder storms on the province. It should be noted that the topography of the region in strengthening and intensification of these storms has been ineffective.
    Keywords: Kohgiluyeh Boyer Ahmad, thunderstorms, synoptic analysis, statistical, low pressure Sudan