فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 23 (پاییز 1396)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 23 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدعلی علوی، زینب شاهرخی فر، علیرضا گروسی صفحات 7-24
    در حوزه مسایل برنامه ریزی شهری یکی از موضوعات مهم و راهبردی در شهرهای بزرگ، موضوع مکانیابی، جانمایی و ساماندهی فضایی مراکز اسکان موقت بوده است. بنابراین پژوهش حاضر با قبول واقعیت حادثه خیز بودن شهر تهران و احتمال بی خانمان شدن تعداد بسیاری از شهروندان، به دنبال جستجوهای علمی گزینش مناطقی مستعد جهت استقرار موقت افراد آسیب دیده پیش از وقوع سانحه صورت گرفته است. بنابراین جهت انجام این امر معیارهای تاثیرگذار شناسایی و انتخاب گردیده است. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است. و با استفاده از تکنیک های تلفیقی سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) بررسی و روش ارزیابی چند عامله(MCE) و نیز مدل سلسله مراتبی(AHP) ، تحلیل و آزمون های مکانی عوامل مختلف موثر بر استقرار بهینه مراکز اسکان موقت در محدوده مورد مطالعه صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان داده است که: طبقه بندی محدوده های مکانی موجود در سطح شهر جهت ایجاد مراکز اسکان موقت در طیف های گوناگون از رنگ تیره تا رنگ روشن انجام گرفته است.نقشه خروجی تولید شده رستری بوده و طیفی از مکان های بسیار نامناسب تا بسیار مناسب را نشان می دهد. به طوری که نواحی با رنگ تیره تر از قابلیت بیشتری برای پذیرش و استقرار سایت های اسکان موقت محسوب می-گردند. . و نواحی با رنگ های روشن تر به علت دارا نبودن معیارهای مناسب برای استقرار اینگونه مکان ها مناسب برای استقرار اسکان موقت نمی باشند.
    کلیدواژگان: ساماندهی، توزیع فضایی، اسکان موقت، مدیریت بحران
  • جعفر بهاری، بنفشه فراهانی، شهلا بهاری، مرجان بذله، حامد بهاری صفحات 25-40
    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش واسط کیفیت ادراک شده در تاثیر کیفیت رابطه با مشتری بر وفاداری مشتریان در صنعت هتلداری درهتل های 5 ستاره استان آذربایجان شرقی، شامل:هتل های پارس ائل گلی و شهریار در فروردین1395صورت پذیرفته است.داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس از میهمانان هتل های 5 ستاره شهر تبریز و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است.تحقیق حاضر،ازنظر هدف،کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها،توصیفی و از نوع پیمایشی است.همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه میهمانان هتل های 5 ستاره شهرتبریز در نظر گرفته شده است.با توجه به این که حجم جامعه نا معلوم می باشد از فرمول کوکران به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است.حجم نمونه مورد بررسی 196 نفر از میهمانان هتل های 5 ستاره شهرتبریزمی باشد.نتایج بدست آمده حاکی از آن است که متغیر کیفیت رابطه با مشتری بر کیفیت ادراک شده و وفاداری مشتریان تاثیر مستقیم و معناداری دارد؛ و همچنین تاثیر کیفیت ادراک شده بر وفاداری مشتریان مستقیم و معنادار است.و از سوی دیگر متغیر کیفیت رابطه با مشتری از طریق نقش واسط کیفیت ادراک شده بر وفاداری مشتریان تاثیرغیرمستقیم و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت ادراک شده، کیفیت رابطه با مشتری، وفاداری مشتریان، صنعت هتلداری، تبریز
  • سعید ملکی، صفیه دامن باغ صفحات 41-58
    شهر اسلام آباد غرب نیز با مسائل و مشکلات محیط زیستی فراوانی روبرو است که برخی از آن ها ناشی از عدم برخورداری از فرهنگ و اخلاق محیط زیستی از سوی شهروندان این شهر می باشد. بر این اساس بررسی و واکاوی مفاهیم فرهنگ و اخلاق محیط زیستی از دیدگاه شهروندان این شهر ضرورت می یابد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. برای گردآوری داده های توصیفی از اسناد کتابخانه-ای وبرای داده های تحلیلی پژوهش به روش پیمایشی و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان شهر اسلام آباد غرب بوده و نمونه مورد بررسی322 نفر از شهروندان این شهر بر اساس فرمول کوکران می باشد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان داد که میان مولفه های نگرش محیط زیستی و ارزش محیط زیستی با مولفه ی رفتار محیط زیستی شهروندان رابطه ی خطی مستقیم و معنادار وجود دارد. همچنین بین دانش محیط زیستی و رفتار محیط زیستی شهروندان رابطه خطی مستقیم و غیرمعنادار وجود دارد. لیکن عدم ارتباط معنادار میان این دو مولفه را می توان در متغیرهای واسط دیگری جست. همچنین جهت تشخیص و آگاهی از میزان تاثیرگذاری مولفه های پژوهش بر حفاظت از محیط زیست، از مدل برازش رگرسیونی استفاده شده است. بر اساس نتایج این آزمون نیز همه مولفه ها معنی دار بوده و ارتقاء و بهبود وضعیت آن ها در حفاظت مطلوب از محیط زیست، تاثیر گذار می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ محیط زیستی، اخلاق محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، دانش محیط زیستی، ارزش محیط زیستی، شهر اسلام آباد غرب
  • ارسطو یاری حصار، کلثوم یارمحمدی، صغری پورنصرت صفحات 59-74
    یکی از قدیمی ترین اشکال گردشگری سلامت، گردشگری اسپا (SPA) است که به معنی «سلامتی از طریق آب» است و ارائه دهنده خدمات و ارزش هایی هم چون بهبود سلامتی، حفاظت و بهبود در برابر بیماری ها می باشد. این نوع گردشگری در دهه های اخیر به دلیل در برگرفتن مولفه های سلامت و رفاه افراد و نیز مزایای اقتصادی و اشتغال زایی، موردتوجه و استقبال بسیاری از کشورها قرارگرفته است. شهرستان سرعین در 25 کیلومتری شهر اردبیل به لحاظ دارا بودن آبهای گرم و معدنی شرایط مساعدی را برای توسعه فعالیت های گردشگری اسپا دارد. هدف این پژوهش بررسی ظرفیت های توسعه این شاخه از گردشگری با تاکید بر مزیت های نسبی در زمینه آب درمانی در منطقه سرعین است. نوع تحقیق به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک و تکنیک QSPM به شناسایی و اولویت بندی راهبردهای موثر در توسعه قابلیت های گردشگری سلامت پرداخته شده است. به منظور تعیین حجم نمونه از روش جدول مورگان استفاده شده است. حجم جامعه نمونه در این پژوهش مشتمل بر 300 نفر است که دو گروه گردشگران (150 نفر) و جامعه محلی (150 نفر) را در بر می گیرد. جامعه گردشگران نمونه به شکل تصادفی ساده و جامعه نمونه محلی نیز به دو شیوه انتخابی (صاحبان مشاغل گردشگری اسپا) و تصادفی ساده (ساکنین) گزینش شده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اسپا، آب درمانی، شهر سرعین
  • علی شماعی، مهناز حسینی سیاه گلی، سعید حیدری نیا صفحات 75-88
    کیفیت زندگی شهری دارای ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ،سیاسی، زیست محیطی است. ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی در پایش سیاست ها و مدیریت شهری بعنوان ابزاری کارآمد از اهمیت و ضرورت قابل توجهی برای تصمیم گیری مدیران شهری می باشد. هدف این پژوهش بررسی و ارزیابی شاخص های کیفیت زندگی در شهر هرسین به منظور ارتقا کیفیت زندگی ساکنین می باشد. در این راستا از 10 شاخص کلی و 46 زیر شاخص استفاده شده، همچنین روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد که با بهره گیری از آزمون های آماری میانگین پاسخ ها، T تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون در قالب نرم افزار SPSS انجام گرفته است. داده ها و اطلاعات مورد نیاز به دو شیوه کتابخانه ای و پیمایشی جمع آوری گردیده و جامعه نمونه نیز 253 نفر از ساکنان شهر هرسین می باشد. نتایج پژوهش مشخص می سازد که شاخص درآمد وضعیت نامناسب تری نسبت به دیگر شاخص ها دارد و از نظر شهروندان شاخص امنیت بهترین وضعیت را دارا می باشد. همچنین تحلیل میزان ارتباط درونی شاخص های کیفیت زندگی با ضریب همبستگی پیرسون در شهر هرسین نشان می دهد غیر از ارتباط درونی بالای 5/0 شاخص بهداشت و مسکن بقیه متغیرها علی رغم معنادار بودن ارتباط درونی آنها ارتباط قوی درونی مابین خود دارا نیستند. بنابراین می توان گفت که بیشترین دغدغه ساکنین شهر هرسین در تامین نیاز های پایه ای و اساسی از جمله امید به آینده شغلی و تامین هزینه های پایه ای می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص ها، برنامه ریزی شهری، هرسین، SPSS
  • امیر محمودزاده، ایران غازی، مریم عسکری صفحات 89-102
    زلزله به عنوان مخرب ترین حادثه طبیعی، عامل تلفات بشری و خسارات اقتصادی قابل توجه در کشور تلقی می شودکه این مساله در بافت های فرسوده شهری به مراتب شدیدتر است. چرا که بافت های فرسوده، ساختاری متمایز و منحصر به فرد داشته و در عین حال جزئی از پیکره، شهریند که نمادی از تمدن پیشین بشریت محسوب می شوند از آنجایی که این بافت ها در برابر سوانح طبیعی بویژه زلزله بسیار آسیب پذیر بوده، توجه به ترمیم، ساماندهی و نگهداری از آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.مساحت محدوده بافت فرسوده شهر ایلام، 374 هکتار است که نسبت مساحت آن، 19% سطح کل محدوده هست که محلات قدیمی و بافت مرکزی شهر را در بر گرفته است. روش تحقیق انتخاب شده برای این پژوهش روش توصیفی تحلیلی و میدانی است. هدف از انجام این پژوهش˓ارزیابی میزان آسیب پذیری در بافت فرسوده شهر ایلام است که شاخص هایی همچون نوع مصالح، قدمت ساختمان ها، تعداد طبقات، نوع کاربری، سطح اشغال، کیفیت ابنیه، تراکم جمعیت، عرض معابر و مساحت بررسی شده اند.نتایج حاصله نشان می دهد که مصالح ساختمانی بیش ترین وزن را به خود اختصاص داده و بقیه عوامل تابعی از وضعیت مصالح بکار رفته در سازه بوده است. نقشه خروجی آسیب پذیری نشان داد که از کل مساحت محدوده به استثنای معابر، 8/9درصد دارای آسیب پذیری خیلی زیاد،59درصد دارای آسیب پذیری زیاد،23درصد دارای آسیب پذیری متوسط، 3/6 درصد دارای آسیب پذیری کم ˓و 5/5 درصد آسیب پذیری بسیار کم بوده است و در مجموع 67/9درصد محدوده بافت فرسوده بر اساس شاخص های موجود آسیب پذیرمی باشند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت فرسوده، زلزله AHP، GIS
  • سیروس شفقی، فاطمه وثوقی، سونا بیکدلی صفحات 103-118
    امروزه الگوهای فعلی توسعه شهری که به شدت تحت تاثیر میزان جمعیت شهرنشین و سیر صعودی آن هستند، تهدید جدی برای ادامه بقای بشر و زندگی پایدار شناخته شده اند. حوزه شمال شرقی با تراکم 375 نفر در هکتار متراکم ترین حوزه و اصلی ترین محدوده تمرکز سکونتگاه های غیررسمی در کلانشهر مشهد است . ضعف و عدم تعادل در توزیع کمی و کیفی کاربری ها و خدمات ، توسعه سکونتگاه ها به صورت منفصل ، وجود اراضی بایر و اراضی کشاورزی در حوزه سبب کاهش کیفیت فضایی و فعالیتی حوزه و نقش پذیری آن در سطح کلانشهر شده است. هدف این مقاله شناسایی نقاط ضعف ، قوت ، فرصت و تهدید با استفاده از تکنیک SWOT و انتخاب مناسسب ترین استراتژی برای دستیابی به توسعه پایدار شهری در حوزه شمال شرقی با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک کمی QSPM است . نتایج یافته ها نشان می دهد که کل امتیاز وزن دار جدول ماتریس عوامل داخلی 943/2 و جدول ماتریس عوامل خارجی 956/2 است. اعداد حاصله پایین تر ازحد میانگین(3) است که نشان دهنده این است که ضعف ها برقوت ها و تهدیدها بر فرصتها غالب هستند.بنابراین مناسب ترین استراتژی برای دستیابی به توسعه پایدار شهری در حوزه شمال شرقی ، استراتژی تدافعی است . بر اساس مدل QSPM ، استراتژی WT1- برنامه ریزی وکنترل نحوه استقرار و میزان سطح اختصاص یافته به عملکردهای مختلف خدماتی، تقویت پیوند عملکردی فعالیت ها و رفع نارسایی های موجود از طریق ترکیب کاربری ها ، بیشترین امتیاز را به خود اختصاص میدهد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، تکنیک SWOT، مدل QSPM، حوزه شمال شرقی
  • فرشته احمدی، اکرم شیرازی، محسن رفیعیان صفحات 119-134
    برای رسیدن به اهدافی همچون زیبایی بصری،هارمونی فضایی،کارکرد مناسب،تاثیر محیطی و روانی مثبت در برنامه ریزی،مستلزم استفاده هماهنگ،منسجم،معنی داروزیبا از عنصررنگ است. نوشتار حاضر سعی درارائه راهکارهایی جهت چگونگی تهیه وتدوین ضوابط هم نشینی رنگ ها باتوجه به اقلیم،فرهنگ وهویت محله ای دارد.در این پژوهش برای دست یافتن به هدف موردنظر با استفاده از روش لنکلوز تجزیه وتحلیل رنگهای موجود انجام و با استفاده از ماتریس کیل هونگ، ضوابط و راهکارهایی به منظور برنامه ریزی در راستای بهره گیری صحیح از رنگ در منظر شهری ارائه شده است.همچنین به منظور روشن تر شدن موضوع و ارائه یک نمونه عملی، محله خلجا به عنوان محدوده مطالعه موردی انتخاب و نقش رنگ در منظر شهری آن تحلیل شده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی و مطالعات انجام شده به صورت کتابخانه ای- میدانی است.جامعه آماری در این تحقیق شامل 200 نفر از ساکنین و رهگذران محله می باشد. پرسشنامه ای درباره وضعیت کیفیت رنگی محله و استخراج تصاویر ذهنی مردم بین شهروندان توزیع شد. تحلیل حاصل از آن نشان از شناخت ناصحیح عنصر رنگ و ترکیب و نحوه بکارگیری نادرست عناصر رنگی در کنار یکدیگر دارد. محله خلجا به دلیل عدم هارمونی مناسب رنگی،دچار نوعی آلودگی بصری در منظر شهری شده که با انسجام، هماهنگی عملکردی و زیباشناختی میتوان منظر آن را ساماندهی نمود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رنگ های مناسب،باتوجه به شرایط اقلیمی مکان، استانداردهای بین المللی و ویژگی های فرهنگی،تاریخی،بومی و کاربری های غالب هر محله باید تعریف شود تا تصویر ذهنی ماندگاری بجا گذارد.
    کلیدواژگان: رنگ، هارمونی رنگ، ضوابط رنگ، ماتریس کیل هونگ، محله خلجا اصفهان
|
  • Ali Alavi, Zeinab Shahrokhifar, Alireza Garoosi Pages 7-24
    One of the most important issues in the field of urban planning and strategic issues in large cities, the issue of location, layout and spatial organization has temporary accommodation centers. The study accident-prone accept the reality of homelessness in Tehran and the possibility of a large number of citizens, scientific search for the selection of suitable areas for temporary deployment of damage taken before the accident took place. Therefore, effective measures for the identification and selection is sent. This research is descriptive and analytical. And using a combination of techniques, geographical information systems (GIS) survey and multi criteria evaluation (MCE) and the hierarchical model (AHP), analysis and spatial analysis of various factors affecting the optimal deployment of temporary accommodation centers in the study area for is.very good show. So that areas with a darker color and more capable to accept the establishment of temporary settlement sites are significant. And areas with lighter colors because of the lack of appropriate criteria for the establishment of these places are not suitable for the establishment of temporary accommodation.
    Keywords: Accounting, Spatial distribution, temporary housing, crisis management
  • Jafar Bahari, Banafsheh Farahani, Shahla Bahari, Marjan Bazleh, Hamed Bahari Pages 25-40
    The provided present research aimed to Examine the mediating role of Perceived quality in the impact of Quality relationship with the customer on customer loyalty in the hotel industry in 5 star hotels of East Azerbaijan Including: Hotels El-Goli Pars and shahriar has been done in the March 2016.The data required for this research has gathered by questionnaire with available non-random sampling method through 5 stars hotels guests of Tabriz City. This research, in terms of purpose is functional and based on data collection, is descriptive survey. Also, It has been used structural equation modeling through the SMART PLS software to analyze data. Statistical population of this research has considered all guests of the 5 stars Hotels Tabriz City. Given that the population size is unknown from Cochran formula is used in order to determine the sample size. The sample size of 196 is people guests of the 5 stars Hotels Tabriz City. The provided results indicate that Quality relationship with the customer variable on Perceived quality and customer loyalty has a Direct and significant impact; and also impact of Perceived quality on customer loyalty Direct and significant. And on the other Quality relationship with the customer variable through the intermediate role of Perceived quality on customer loyalty Indirect impact and significant.
    Keywords: Perceived quality, Quality relationship with the customer, customer loyalty, Hotel industry, Tabriz
  • Saeed Maleki, Safieh Damanbagh Pages 41-58
    Culture and environmental ethics are human ideal behavior towards their living environment Including the natural, social and culture environment. Islamabad Gharb City also faces numerous environmental problems. Some of them is due to the lack of environmental culture and ethics of the citizens of the city. According to this is necessary analysis of the concepts of culture and environmental ethics from the perspective of citizens. The purpose of this study is Practical. Analytical research method is the descriptive-analysis. Information and data needed were collected in two ways documenting and survey. The Statistical Society are residents of Islamabad Gharb and the sample size are 322 residents of this city based on Cochran's formula. SPSS software is used to analyze the information obtained. Research findings show that there is direct and significant linear relationship between components environmental attitude and environmental value with the component of environmental behavior of citizens. As well as between environmental knowledge and environmental behavior of citizens direct and insignificant linear relationship but no significant relationship between the two components can be search the mediator variables. As well as to identify and awareness of the impact research components on environmental protection used the regression model. Based on the results of this test all components are also significant and improving their status affects in optimal protection of the environment. In the following some suggestions are presented.
    Keywords: Environmental culture, Environmental ethics, Environmental attitude, Environmental awareness, Environmental value, Islamabad Gharb City
  • Arastoo Yarihesar, Kolsoom Yarmohammadi, Soghra Poornosrat Pages 59-74
    One of the oldest forms of health tourism is spa tourism (the branch of health tourism) which means health by water. in ancient time people used to travel to hot or cold springs in hope of effecting cure for some illness. Even in modern times the therapeutic property of water is being used to treat various health disorders. This type of tourism activity due to such factors include the health and welfare and especially the economic benefits and job creation has been noticed by countries. Sarein in northwest of Iran also is such area having lots of potentials (especially in context of hydrothermal water) to developing Spa tourism. The aim of this study is to evaluate the capacity of Spa tourism and the developing strategies for this branch of tourism in Sarein. This city due to different climate and lots of mineral water and springs having favorable conditions to develop of health tourism.The data and information has in this article gathered by documentary and equationary methods. In this research analytical models and QSPM strategic planning techniques have been used to answer the questions and prioritize strategies. Samples determined by using Morgan table. The volume of samples is 80 including 40 tourists and arrivals and easer 40 person in local communities.The results of this research shows that advertising, developing of residential and accommodation infrastructures and services especially by corporate of private sectors, improving communication and transportation system and attracting foreign investment are such emergency strategies to developing health tourism in sarein.
    Keywords: Spa, tourism, Mineral Water, Sarein
  • Ali Shamaei, Mahnaz Hoseini, Saeed Heidarinia Pages 75-88
    Quality of urban life with various aspects of economic, social, cultural, political, environmental, and numerous other indicators. The evaluation of quality of life in urban management as a means of efficient policies and monitoring of significant importance for urban management decision making. The aim of this study was to assess quality of life in the city of Harsin is to enhance the quality of life of residents. In this regard the 10 indicators and 46 sub-indicators used overall, it also analytic study and survey method that utilizes statistical tests of mean responses, T one sample Pearson correlation coefficient was conducted in SPSS software. Data and information needed in two ways and library survey and sample collection is the 253 residents of the city of Harsin. The findings showed that the income index than the other indices is a difficult situation and the best situation is capable citizens Security Index. It also analyzes the relationship between the index of quality of life in the city of Harsin Pearson correlation coefficient showsæ Except for the top 5/0 interrelated health and housing indicators, other variables Despite the significance of their interconnections strong connection between the inner self is not. So we can say that the greatest concern of residents on basic needs such as employment hope for the future, funding for basic services. In this regard the creation of the enabling environment for active, balanced and adequate distribution of services and facilities in the inner city officials and urban planners can be effective.
    Keywords: Quality of life, indicators, urban planning, Harsin city, SPSS
  • Amir Mahmoodzade, Iran Ghazi, Maryam Askari Pages 89-102
    Earthquake is considered to be the most destructive natural disaster causing/which causes human casualties and considerable economic losses in our country,Iran.The injuries and damages are far more severe in older city tissues because of their older tissues anddistinctive and unique structures. However, these tissues as a part of the city are a symbol of early human civilization.Since these tissues are vulnerable to natural incidents, especially earthquakes, their repairment and sustenance seem to be of special importance. The old texture area of Ilam is 374 hectares, 19% ofwhich covers old sectors and central tissues. Descriptive-analytic and field method was used to analyze the data.
    The aim of this study was to review and evaluate the vulnerability rate of the old texture of Ilam city in terms of suchindexes as types of materials, buildings age, number of floors, type of use, occupancy level, quality of buildings, buildings area, population density, and streets width.
    The results showed that construction materials accounted for the largest weight while other factors were just a function of the materials used for construction. As we use more durable construction materials, while observing engineering principals,for urban construction, the buildings will be less vulnerable to earthquakes. Vulnerability output map indicated that in the total area, with the exception of passages, the vulnerability levels were as follows: 8.9 percent too much vulnerability, 59% high vulnerability, 23% moderate vulnerability, 3.6% low vulnerability and 5.5% very low vulnerability. Totally, based on the above indexes, 67.9 percent of the old texture area are vulnerable.
    Keywords: vulnerability, eroded tissue, earthquakes, AHP, GIS
  • Sirous Shafagi, Fatemeh Vosougi, Sona Bikdeli Pages 103-118
    Today, the current patterns of urban development that is strongly influenced by the rising urban population are a serious threat to human existence and sustainable Life. Northeast Hinterland area with 375 people in hectare is the main area of focus for informal settlements in Mashhad metropolitan. lack and weakness in quality and quantity distribution of Applications and Services , Development of settlements as the separate residential and non-agricultural land and without activities in this field caused Decrease the quality of space and areas activity and imprinting it in the city. Also, the separate axes of road networks caused the link between these areas with other areas of the metropolis. The aim of this article is identifying Strength and opportunities Weakness and Threats point by using SWOT Technique and offering the best strategy Access to Urban Sustainable Development using quantitative strategic planning matrix(QSPM) in Northeast Hinterland Area. Results show that whole Score of Matrix Table, the internal factors are 2.943 and external factors are 2.956 that the resulting number was lower than mean (3), in fact shows Weakness Prevails on Strength and Threats on opportunities. So the most appropriate strategy to achieve sustainable development in the northeastern city of metropolitan is defensive strategy, according to the model QSPM . WT1-Planning and scheduling deployment and service levels assigned to different functions, Strengthens the bond performance of activities and complete the functional hierarchy of activities and eliminate gaps through mixing and combining land, allocated the most points.
    Keywords: Urban sustainable Development, SWOT Technique, QSPM Model, Northeast Hinterland area
  • Fereshte Ahmadi, Akram Shirazi, Mohsen Rafian Pages 119-134
    For achieving goals such as visual beauty, spatial harmony, proper functioning, the positive environmental and psychological effects in planning, requires the use of a consistent, coherent, meaningful and beautiful element of color. The present paper attempts to provide solutions for the preparation and development of color matching conventions according to the climate, culture and neighborhood identity. In this research, for the purpose of achieving the desired objective using the Lenclos method for analyzing the existing colors and using the Kil hong Matrix, we introduce rules and guidelines for planning the correct use of color in the urban landscape. Also in ordertoclarify the subject and present a practical example, the neighborhood of Khalaja has been selected as acase study area and the role of color in its urban landscape has been analyzed.The research method inthis paper is descriptive-analytic and field studies. The statistical population in this researchincludes200 residents of the neighborhood and the passersby. A questionnaire was distributed about thecolor status of the neighborhood and the extraction of mental images between people. The analysis results from the incorrect recognition of the color element and the combination and incorrect use of colored elements alongside each other. Due to lack of appropriate harmonic coloration, Khalaja has a kind of visual contamination, which can be arranged in terms of coherence, functional and aesthetic coordination. The results of this study indicate that appropriate colors should be defined according to the climatic conditions of the place, international standards and cultural features, historical.
    Keywords: Color, color harmony, Color Criteria, kil Hong matrix, Isfahan Khalaja neighborhood