فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و هفتم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم امیدوار، عطاالله کاویان صفحات 159-175
    زمین لغزش ها یکی از اصلی ترین بلایای طبیعی اند که خسارات درخور توجهی به اموال، موجودات زنده، و پروژه های مهندسی در همه مناطق کوهستانی وارد می آورند. برای برآورد نقش زمین لغزش ها در فرایندهای فرسایشی و همچنین ارزیابی خطرهای ناشی از آن ها، کمی سازی زمین لغزش ها مفید است. یکی از روش های کمی سازی، به کارگیری توزیع های احتمالاتی است. در این پژوهش نحوه رفتار پارامترهای حجم و مساحت زمین لغزش های استان مازندران بر توزیع های فراوانی بررسی شد. همچنین، تعداد و مقدار مساحت و حجم کل زمین لغزش های استان، که در طی زمان رخ داده بود، نیز با استفاده از روش Malamud برآورد شد. نتایج مربوط به شکل توزیع های فراوانی تجمعی مساحت و حجم نشان داد که زمین لغزش های بزرگ سهم بسیار زیادی از مقدار مساحت و حجم کل را به خود اختصاص داده اند. همچنین، بر اساس روش مالامود و همکاران [25]، تعداد 2323 ± 9823 زمین لغزش، در طی سالیان گذشته، در اثر فرسایش، رشد گیاهان، و فعالیت انسان ازبین رفته است، و کل مساحت و حجم خاک تحت تاثیر قرارگرفته در اثر این زمین لغزش ها در استان مازندران به ترتیب km2 1/7 ± 5/31 و km3 052/0 ± 232/0 برآورد شد. سایر نتایج نشان داد که، برای انتقال بین مقاومت ها در مقابل گسیختگی دامنه، می توان یک مساحت آستانه بحرانی برابر با km-2 3-10×2 را معرفی کرد.
    کلیدواژگان: استان مازندران، بزرگی زمین لغزش، توزیع گامای سه پارامتری، حجم، زمین لغزش، مساحت
  • محسن پادیاب، سادات فیض نیا، حسن احمدی، اردشیر شفیعی صفحات 177-187
    از ویژگی های مناطق خشک و نیمه خشک، علاوه بر کمبود و نقصان بارندگی، نزول بارش هایی با شدت نسبتا زیاد و مدت کوتاه است؛ این حالت در اکثر مواقع به وقوع سیلاب های حجیمی منجر می شود. این سیلاب ها رسوبات فراوانی دارند که، در صورت گسترش آن ها در سطح اراضی، خصوصیات خاک را تغییر می دهند. در این تحقیق آثار گسترش سیلاب (پس از 12 سال از تاسیس ایستگاه پخش سیلاب گچساران) بر خصوصیات خاک بررسی شد. بدین ترتیب، نمونه های برداشت شده از اعماق 0 15، 15 30، 30 45، و 45 60 سانتی متری از سطح خاک عرصه های پخش و شاهد برای تجزیه فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه انتقال یافت و خصوصیات فیزیکی، شامل درصد رس، سیلت، ماسه، و گراول، و خصوصیات شیمیایی، شامل pH، هدایت الکتریکی، درصد آهک، آنیون ها، و کاتیون ها، تعیین گردید. نتایج نشان داد رسوبات ریزدانه، شامل رس، سیلت، و ماسه، در عرصه پخش افزایش چشمگیری یافته است. با وجود این، پخش سیلاب تاثیر ناچیزی بر تغییرات شیمیایی خاک داشته است. از میان ویژگی های شیمیایی pH و میزان آهک بیشترین تاثیرپذیری ناشی از سیلاب را داشتند، به طوری که اسیدیته کاهش و آهک در دو عمق افزایش معنی داری داشت. پخش سیلاب ویژگی های فیزیکی عرصه پخش را به خوبی متحول کرد، زیرا محدودیت گراولی بودن خاک منطقه با افزایش میزان رسوبات ریزدانه تعدیل گردید. به طور کلی، پخش سیلاب خصوصیات خاک سطحی، به ویژه خواص فیزیکی، عرصه پخش را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد و از سطح به عمق میزان تغییر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی عرصه پخش ناچیز می شود.
    کلیدواژگان: ایستگاه گچساران، پخش سیلاب، تغییرات فیزیکوشیمیایی، خاک سطحی
  • اصغر توکلی فرد، علی اکبر نظری سامانی، ناصر مشهدی، هدی قاسمیه، مجتبی هدایی آرانی صفحات 189-202
    ارگ ریگ بلند کاشان یکی از مهم ترین پهنه های پوشیده از ماسه است که، از دیدگاه ژئومورفولوژی، مجموعه ای متشکل از انواع تپه های ماسه ای مهم در ایران به شمار می آید. این تحقیق به منظور مقایسه دانه بندی رسوبات بادی در اشکال مختلف تپه های ماسه ای و نیز قسمت های مختلف تپه های عرضی واقع در قسمت شمالی ارگ کاشان انجام شد. به منظور تعیین متغیرهای آماری مختلف، از رسوبات موجود در هر یک از انواع تپه های ماسه ای نمونه برداری شد. سپس، آزمایش دانه بندی هر یک از نمونه ها، بر اساس روش الک خشک، انجام گرفت و، در نهایت، پارامترهای آماری، از قبیل قطر میانگین، جورشدگی، کج شدگی، کشیدگی، d10، و d90 تعیین گردید. آنگاه، با انجام دادن آزمون توکی، معنی داربودن اختلاف هر یک از متغیرها در تپه های مختلف بررسی شد. در نهایت، نتایج نشان داد که متغیرهای قطر میانگین، جورشدگی، d10، و d90 بین تپه های تثبیت شده و تپه های ماسه ای فعال در سطح 95 درصد با یکدیگر اختلاف معنی داری دارند. همچنین، مشخص شد که در تپه های عرضی، متغیرهای قطر میانگین و d90 در دامنه پشت به باد با بخش پایینی دامنه رو به باد اختلاف معنی داری در سطح 95 درصد دارند، در حالی که با بخش میانی و بالایی دامنه رو به باد اختلاف معنی داری ندارند. نتایج مبین آن است که نسبت همگنی ابعاد دانه های ماسه در تپه های مختلف متفاوت است و این ناشی از تفاوت تغییرات سرعت باد در قسمت های مختلف ارگ و همچنین تپه های مختلف است.
    کلیدواژگان: ارگ کاشان، تپه های عرضی، تپه های طولی، تپه های فعال، دانه بندی، فرسایش بادی
  • عطاالله کاویان، فریال حیاوی، مهدی بروغنی صفحات 203-216
    فرسایش پاشمانی، نخستین مرحله در فرایند فرسایش، نتیجه بمباران سطح خاک به وسیله قطرات باران است. قطرات باران در هنگام برخورد به سطح خاک ذرات خاک را جابه جا و ساختمان خاک را تخریب می کنند. در این تحقیق به بررسی تاثیر مقادیر مختلف پلی اکریل آمید (0، 2، 4، و 6 کیلوگرم بر هکتار) بر مقدار فرسایش پاشمانی در سه بافت رسی، سیلتی رس، و شنی رسی لوم تحت شدت بارندگی 95 میلی متر در ساعت با استفاده از باران ساز FEL3 و کاسه پاشمان در آزمایشگاه پرداخته شد. برای اندازه گیری نرخ فرسایش پاشمانی از فنجان پاشمان استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که بین بافت های مختلف، از لحاظ کاهش میزان پاشمان، هیچ اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد. اثر تیمارهای مختلف به کاررفته پلی اکریل آمید در میزان فرسایش پاشمانی نشان داد در بافت شنی رسی لومی بین تیمار شاهد و تیمارهای 4 و 6 کیلوگرم بر هکتار اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد (Fvalue=4.5 و Pvalue= 0.039) وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد میزان فرسایش پاشمانی به ترتیب 3/42 و 52 درصد در تیمارهای 4 و 6 کیلوگرم بر هکتار در مقایسه با تیمار شاهد کاهش یافته است. یافته های این تحقیق برای مدیریت بهتر خاک های کشاورزی، ضمن تولید پایدار و حفاظت خاک، مفید است.
    کلیدواژگان: باران ساز FEL3، بافت خاک، پلی اکریل آمید، فرسایش پاشمانی، کاسه پاشمان
  • ساره راسخی، مهدی قربانی، علی اکبر مهرابی، سید اکبر جوادی صفحات 217-232
    همیاری در نظام گله داری و دانش بومی مدیریت فرآورده های شیری از دیرباز در کشور ما مورد توجه بوده و با فرهنگ و محیط هر منطقه سازگار شده است. تحقیق حاضر به تحلیل دانش بومی و انسجام اجتماعی در مدیریت شیر دام های چراکننده در روستای قصر یعقوب شهرستان خرم بید در استان فارس می پردازد. روش تحقیق این بررسی به شیوه پیمایشی است. به جهت تولید اطلاعات، از روش مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتی، و مصاحبه سازمان یافته بهره گرفته شد. نتایج تحقیق به بررسی عملکرد سیستم مدیریتی تعاونی همشیری در بین زنان روستایی با عنوان «شیردان»، ابعاد مختلف دانش بومی، مکانیسم مدیریت شیر در بین زنان، و همچنین سنت ها و عرف محلی مرتبط با آن می پردازد. بر اساس نتایج این تحقیق، می توان بیان کرد که زنان روستایی، در روستای مورد مطالعه، بر اساس عرف محلی خود و به منظور مدیریت شیر دام ها، نهاد اجتماعی را بر اساس آداب و رسوم محلی شکل داده اند. این تشکل ها برخاسته از دانش بومی منطقه است و نوعی سرمایه اجتماعی برای بهره برداران به شمار می رود و نقش مهمی در حفظ و تقویت انسجام اجتماعی و پایداری مولفه های اقتصادی ساکنان منطقه ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، بوم شناسی فرهنگی، دانش بومی، روستای قصر یعقوب، شیردان، نهاد اجتماعی
  • بهزاد رایگانی، غلامرضا زهتابیان، حسین آذرنیوند، سید جمال الدین خواجه الدین، سید کاظم علوی پناه صفحات 233-252
    مناطق خشک و نیمه خشک، به دلیل حساس بودن، اکوسیستم های متغیری دارند. بنابراین، برای اجرای اغلب فعالیت های مدیریتی و اصلاح این فعالیت ها به ارزیابی و پایش مداوم این محیط ها نیاز است. پوشش گیاهی یکی از مهم ترین ابزارهای ارزیابی اکوسیستم ها به شمار می رود و اغلب از آن همچون معیاری برای ارزیابی و پایش بسیاری از کارکردهای اکوسیستمی استفاده می شود. در این پژوهش، برای نخستین بار در کشور ایران، وضعیت پوشش گیاهی یک منطقه بیابانی به وسیله روش ارائه شده توسط پروژه ارزیابی تخریب زمین در مناطق خشک (لادا) که یکی از آخرین دستورالعمل های بررسی تخریب پوشش گیاهی نیز به شمار می رود ارزیابی شده است. در این مدل برای ارزیابی وضعیت پوشش گیاهی از 16 معیار مختلف استفاده می شود: کل خاک لخت، لکه های بدون پوشش، ماده آلی، قدرت پوشش گیاهی، نسبت گونه های دائمی، نسبت گونه های مفید، نسبت هر طبقه، گونه های کم شونده، گونه های زیادشونده، گیاهان سمی، گونه مهاجم، خسارت ناشی از آفات، خسارت در اثر بیماری، تجاوز بوته ها، بهره برداری (بوته کنی)، و کاهش بایومس. پس از اجرای این مدل در مراتع بیابانی ناحیه شرق اصفهان و مقایسه نتایج به دست آمده با واقعیت، مشخص شد عملکرد این مدل دست کم برای مناطق بیابانی این ناحیه بسیار مناسب است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تخریب پوشش گیاهی، لادا، وضعیت مرتع
  • ریحانه عظیمی، محمد خواجه حسینی، فرنوش فلاح پور صفحات 253-261
    بروموس کوپه داغ (Bromus kopetdaghensis Drobov) گیاهی است چندساله از تیره Poaceae. این گیاه در تنوع زیستی مراتع مناطق خشک و نیمه خشک ایران حائز اهمیت است. این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات جوانه زنی بذور این گیاه تحت تاثیر تیمارهای مختلف درجه حرارت در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در سال 1391، انجام شد. تیمارها شامل اثر دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، و 40 درجه سانتی گراد بر جوانه زنی بذر بودند. در هر تکرار از 25 بذر استفاده شد. نتایج نشان داد اثر تیمارهای مختلف درجه حرارت روی خصوصیات جوانه زنی بروموس کپه داغ معنی دار است، به طوری که کمترین سرعت جوانه زنی در دمای 5 درجه سانتی گراد با 26/2 بذر در روز و بیشترین سرعت جوانه زنی در دمای 35 درجه سانتی گراد با 39/11 بذر در روز به دست آمد. کمترین و بیشترین طول ساقه چه به ترتیب در تیمارهای دمایی 10 درجه سانتی گراد (با 48/2 سانتی متر) و 35 درجه سانتی گراد (با 41/9 سانتی متر) مشاهده شد. کمترین طول ریشه چه در تیمارهای دمایی 10 و 20 درجه سانتی گراد بدون تفاوت معنی دار (با 63/3 و 48/3 سانتی متر) و بیشترین طول ریشه چه نیز در تیمار دمایی 35 درجه سانتی گراد (با 62/9 سانتی متر) مشاهد شد. با توجه به مدل های رگرسیون برازش داده شده بین سرعت جوانه زنی و درجه حرارت، مقادیر درجه حرارت های حداقل، مطلوب، و حداکثر به ترتیب در دامنه 71/0-25/4، 36/30-24، و 48/45-01/41 درجه سانتی گراد به دست آمد.
    کلیدواژگان: بروموس کپه داغی، جوانه زنی، درجه حرارت، دمای کاردینال، مدل رگرسیون
  • مهرنوش قدیمی، حسن احمدی، ابراهیم مقیمی، منصور جعفربیگلو صفحات 263-278
    برای بررسی هیدروژئوشیمی منابع آب کارستی اشترانکوه از اطلاعات شیمی آب چشمه ها، به عنوان مهم ترین تخلیه کننده اصلی منابع کارستی، نام برده شده است. این تحقیق با هدف مطالعه هیدروژئوشیمیایی چشمه های کارستی و منشا آن ها با تاکید بر جنس سازند انجام شد. بدین منظور، 5 نمونه آب از چشمه های دائمی منطقه در دوره کم آبی جمع آوری و تجزیه شیمیایی شد. به منظور بررسی دقیق هیدروژئوشیمیایی منطقه از نمودار پایپر و استیف استفاده شد. نمودار پایپر نشان داد که تیپ غالب آب های منطقه بی کربناته- کلسیت است. این آب ها دارای سختی موقتی اند و در نمودار استیف مشخص شد که آنیون غالب بی کربنات و کاتیون غالب کلسیم است. آب چشمه پنبه کار (1S) و دریاچه گهر (3S) نسبت به کانی کلسیت اشباع است و شاخص اشباع مثبت منعکس کننده جریان انتشاری است و جریان انتشاری نیز نشان دهنده عدم گسترش زیاد شکستگی در حوزه آبخیز چشمه های مورد نظر است. میزان شاخص اشباع دولومیت در چشمه های آب سفید (2) و تمدار بسو (4)، و مهر قلیون جا (5) منفی است که شرایط تحت اشباع را نشان می دهد و منعکس کننده تراکم بیشتر شکستگی سطحی و زیرسطحی و همچنین نشان دهنده نوع جریان مجرایی- انتشاری در مسیر جریان آب این چشمه هاست. نتایج حاصل از هیدروژئوشیمی چشمه های کارستی و XRF موجود در منطقه نشان می دهد که پدیده فوق اشباع در دوره کم آبی در سنگ های کربناته موکدا تابع انحلال کلسیت و دولومیت است. بالاتربودن دمای آب در چشمه پنبه کار در اشباعیت دولومیت در سازند دالان تاثیر گذاشته است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که مهم ترین عامل را می توان به انحلال کربنات و پس از آن به منیزیم و هدایت الکتریکی نسبت داد. آب این چشمه ها در گروه آب های نسبتا سخت و سخت قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اشترانکوه، چشمه های کارستی، سازند، کیفیت آب، هیدروژئوشیمیایی
  • بهرام قلی نزاد، محمد جعفری، محمد علی زارع چاهوکی، حسین آذرنیوند، حسن پوربابایی صفحات 279-288
    این تحقیق با هدف تبیین و تشریح عوامل محیطی، که در پراکنش گیاهان مرتعی دخالت دارند، در مراتع سارال در استان کردستان انجام گرفت. پس از تعیین واحد های کاری، به نمونه برداری از گیاهان و تعیین برخی پارامتر های گیاهی، همچون نوع و تعداد گیاهان و درصد آن ها، اقدام شد. پارامتر های مختلف محیطی (از جمله شیب، جهت، ارتفاع، درجه حرارت (به صورت وجود گرادیان حرارتی با ارتفاع)، و بارندگی) و عوامل مختلف فیزیکی خاک (بافت، عمق خاک، رطوبت اشباع، و سنگریزه) و شیمیایی خاک (آهک، ازت، پتاسیم، فسفر، اسیدیته، هدایت الکتریکی، و ماده آلی) اندازه گیری شد و شدت چرا نیز عامل مدیریتی درنظر گرفته شد. پس از جمع آوری داده ها، به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر پراکنش پوشش گیاهی، از روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) با استفاده از نرم افزار PC-ORD بهره گرفته شد. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که بین عوامل محیطی و مدیریتی موثر در پراکنش گیاهان عوامل عمق خاک، ارتفاع، درصد سنگ و سنگریزه، شن و سیلت، و شدت چرا، با داشتن بیشترین همبستگی با مولفه های اصلی، از موثرترین عوامل بر گسترش گیاهان و شکل گیری تیپ های گیاهی در وضعیت موجود به شمار می آیند. در میان عوامل خاکی تاثیرگذار بر پراکنش جوامع گیاهی در این تحقیق، عوامل فیزیکی خاک تاثیر بیشتری دارند و خصوصیات شیمیایی خاک در استقرار جوامع گیاهی در منطقه مورد مطالعه تاثیری ندارند. عامل فیزیوگرافی ارتفاع و عامل مدیریتی شدت چرا نیز تاثیر بسزایی در پراکنش جوامع گیاهی دارند.
    کلیدواژگان: استان کردستان، پراکنش گیاهان، تجزیه مولفه های اصلی، عوامل محیطی، مراتع سارال
  • الهام کاکایی لفدانی، علیرضا مقدم نیا، آزاده احمدی، حیدر ابراهیمی صفحات 289-303
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پیش پردازش متغیرهای ورودی به روش آزمون گاما بر عملکرد مدل ماشین بردار پشتیبان جهت پیش بینی حجم رسوبات معلق رودخانه دویرج، واقع در استان ایلام، برای دوره 1994 2005 است. دبی جریان و بارندگی ورودی مدل و دبی رسوب معلق خروجی مدل درنظر گرفته شد. همچنین، طول دوره آموزش مدل با استفاده از آزمون گاما (Gamma Test (GT)) مشخص شد. سپس، به منظور بررسی تاثیر پیش پردازش متغیرهای ورودی بر عملکرد مدل، رسوب معلق با استفاده از مدل SVM، که هیچ گونه پیش پردازشی بر روی متغیرهای ورودی آن صورت نگرفته بود، پیش بینی شد و نتایج با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان داد عملکرد مدل GT-SVM در مرحله آزمون با حداقل RMSE برابر با 96/0 تن در روز و حداکثر ضریب R2 برابر با 98/0 بین مقادیر پیش بینی شده و واقعی بهتر از عملکرد مدل SVMاست.
    کلیدواژگان: آزمون گاما، ارزیابی کارایی، رسوب معلق، رودخانه دویرج، ماشین بردار پشتیبان
  • قادر کریمی، حسن یگانه، حسن براتی، فرهنگ قصریانی صفحات 305-316
    با توجه به روند رو به رشد تخریب مراتع، بررسی آثار شدت های مختلف برداشت بر گونه ها، به منظور بهره برداری اصولی تر از مراتع، می تواند در اصلاح و احیای مراتع موثر واقع شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر شدت های مختلف برداشت بر گونه کلید Ajugachamaecistus در منطقه کردان است. این گونه در منطقه مورد مطالعه ارزش علوفه ای دارد. در این تحقیق، نخست یک منطقه کلید به مساحت یک هکتار انتخاب شد و در سال اول حصارکشی و قرق گردید. 40 پایه از گونه مذکور انتخاب شد و برداشت های 0 (شاهد)، 25، 50، و 75 درصد بر روی پایه ها اعمال شد (هر 10 پایه یک تیمار). در فصل چرای منطقه، برداشت به صورت ماهیانه با قیچی باغبانی انجام گرفت. تاثیر تیمارهای برداشت با تغییرات ایجادشده در خصوصیات گونه تحت تیمار، شامل تولید علوفه و بذر، شادابی، مرگ و میر، و رشد اندام هوایی، بررسی شد. در نهایت، داده های تولید با طرح اسپلیت پلات با تجزیه مرکب در سال و داده های تولید بذر، شادابی، مرگ و میر، و رشد اندام های هوایی در نرم افزار SAS تجزیه شد. نتایج مطالعات آماری آثار سال و درصد برداشت بر تولید علوفه گونه مورد مطالعه نشان داد که اثر سطوح مختلف برداشت، سال های مختلف، و اثر متقابل آن ها بر تولید علوفه در سطح یک درصد معنی دار است. این امر بیانگر آن است که در سال های مختلف با وضعیت آب و هوایی متفاوت میزان تولید متفاوت است. همچنین، نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد تولید بذر، بنیه و شادابی، مرگ و میر، و رشد اندام های هوایی نیز تحت تاثیر سطوح مختلف برداشت و وضعیت آب و هوایی قرار دارند. در مجموع، با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد آثار منفی برداشت بر روی گونه مورد نظر از بین سطوح برداشت اعمال شده در سطح 75 درصد مشهود است. به عبارتی، چرای سنگین تاثیر منفی بر گونه تحت تیمار دارد. بنابراین، برداشت تا سطح 75 درصد می تواند بقای گونه مذکور را به خطر اندازد و، در واقع، با برداشت تا سطح 50 درصد مشکل جدی برای آن به وجود نمی آید.
    کلیدواژگان: شدت های مختلف برداشت، کردان، ویژگی های رویشی و زایشی، ajuga chamaecistus
  • سید علیرضا موسوی، حسین ارزانی، غلامعلی شرزه ای، حسین آذرنیوند، مهدی فرح پور، استفانی انگل، اسماعیل علیزاده، علی اکبر نظری سامانی صفحات 317-331
    حفظ خاک یکی از مهم ترین کارکردهای تنظیمی اکوسیستم های طبیعی به شمار می رود. این نقش در حوزه طالقان میانی، به دلیل بالابودن میزان فرسایش و تجمع رسوبات در دریاچه سد، از اهمیت دوچندانی برخوردار است. در این تحقیق، ارزش اقتصادی کارکردهای کاهش میزان ازدست رفتن اراضی، کاهش رسوب گذاری در مخازن آبی، و حفظ حاصلخیزی خاک بررسی شد. بدین منظور، با روی هم گذاری نقشه فرسایش با نقشه سایر عوامل محیطی، اثر نوع کاربری و پوشش بر فرسایش بررسی گردید. دیمزارهای کم بازده و ر هاشده مبنای مقایسه جهت برآورد نقش پوشش مرتعی در حفظ خاک مدنظر قرار گرفت. برای محاسبه ارزش اقتصادی کارکرد کاهش میزان ازدست رفتن اراضی از شاخص هزینه فرصت و سود کشت دیم استفاده شد. کارکرد کنترل رسوب نیز، با توجه به نسبت تحویل رسوب برآوردشده و هزینه ساخت سد طالقان، به عنوان هزینه فرصت این کارکرد مدنظر قرار گرفت. کارکرد حفظ حاصلخیزی خاک نیز، با توجه به میزان نگهداشت خاک و محتوای عناصر غذایی خاک مراتع منطقه، برآورد شد و ارزش اقتصادی آن با رویکرد هزینه جایگزینی محاسبه گردید. بر اساس نتایج، مراتع منطقه سالانه 60545 متر مکعب فرسایش خاک را کاهش می دهند. ارزش اقتصادی کارکردهای کاهش میزان ازدست رفتن اراضی، کاهش رسوب گذاری در مخازن، و حفظ حاصلخیزی خاک به ترتیب برابر با 64718، 261346، و 89152 هزار ریال در سال محاسبه شد. بدیهی است این کارکرد ها فقط بخشی از کارکردهای اکوسیستم های مرتعی را تشکیل می دهند و ارزش گذاری اقتصادی کلیه کارکرد ها می تواند ابزار موثری جهت حفظ اکوسیستم های مرتعی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، پوشش مرتعی، تولید رسوب، طالقان میانی، فرسایش خاک
|
  • Ebrahim Omidvar, Ataollah Kavian Pages 159-175
    Landslides are the major natural hazard، causing significant damage to properties، lives and engineering projects in all mountainous areas in the world. In order to estimate the role of the landslides in erosion processes and evaluation of their risks، it is necessary to quantify landslides. This quantifying can be performed by applying the probability distributions that show the landslide size against the probability density. This study was investigated the behavior of landslide areas and volumes on Frequency distributions in Mazandaran province. Also total number، area and volume of landslides that have occurred over time were estimated using the approach suggested by Malamud et al. Result of cumulative frequency distribution of landslide area and volume revealed the significant proportion of large landslides in determining the total landslide area and volume. According to Malamud et al. approach total number of landslides were estimated to be 9823±2323. These landslides have been obliterated over the time by soil erosion، vegetation growth or by human activities and total of their affected area and volume by these landslides were 31. 5±7. 1 km2 and 0. 232±0. 052 km3، respectively. The obtained results also presented an area of 2×10-3 km2 as a critical threshold area for transition between resistances against slope failure.
    Keywords: area, volume, landslide, landslide magnitude, Mazandaran province, three, parameter gamma distribution
  • Mohsen Padyab, Sadat Feiznia, Hassan Ahmadi, Ardeshir Shafei Pages 177-187
    Small precipitation with temporal and spatial variation of rainfall is the main responsible factors on flood occurrence in arid and semi arid regions. Floods in their regions usually contain high concentration of sediments which when they are deposited on the surface of lands، they change the properties of soils of the area. In this research، the effect of floodwater spreading on physic-chemical characteristics of soil in Gachsaran floodwater spreading station، after 12 years of floodwater spreading، is investigated. For this purpose، soils and sediments were sampled from 0-15، 15-30، 30-45 and 45-60 centimeter depths، from the flood spreading and representative (without floodwater spreading) fields. Samples were analyzed for following proportion: percentages of clay، silt، sand and gravel، pH، EC، percentage of lime، anions and cations. The result have show that the amounts of clay، silt and sand have increased، chemical properties have changed slightly and among the chemical properties، pH and percentage of lime have higher change so that pH decreased and lime increased in floodwater spreading field respect to the representative field. It is concluded that due to floodwater spreading، physical properties of the field underwent considerable amount of changes and gravelly texture has changed to less gravelly texture. The surface soil has undergone more changes and from the surface to the depth، change of physical and chemical properties becomes negligible.
    Keywords: floodwater spreading, Gachsaran station, physicochemical characteristics, top soil
  • Asghar Tavakkoli Fard, Aliakbar Nazari Samani, Naser Mashhadi, Hoda Ghasemieh, Mojtaba Hodayi Arani Pages 189-202
    Kashan Erg is one of the most important sand dunes complexes in Iran. It is included the most important various type of sand dunes in Iran. This study was performed to compare the granulometry of aeolian sediments in different sand dunes and also from plinth to crest of transverse dunes that located in Kashan Erg’s north. In order to determining different statistical variables، aeolian sediment sampling was conducted in different sand dunes. Then، the sample’s granulometry test was done based on dry sieve analysis. Finally، statistical parameters such as mean diameter، Sorting، Skewness، Kurtosis، d10، and d90 were determined. The results showed that the mean diameter، Sorting، d10 and d90 parameters have significant differences at the 95% significance level between the stabilized sand dunes and active ones. Moreover، it was found that in transverse sand dunes، there are a significant difference at the 95% significance level between mean diameter and d90 parameters in bottom of the stoss side and lee side.
    Keywords: active dunes, granulometry, Kashan Erg, stabilized dunes, transverse dunes, wind erosion
  • Ataollah Kavian, Feryal Hayavi, Mehdi Boroghani Pages 203-216
    Splash erosion recognized as first stage of erosion process that results of bombing soil surface with rain drop. Falling rain drops to soil surface resulted moving soil particles and destructing soil structure. At this research effects of various PAM rate (0، 2، 4 and 6 kg. ha) on splash erosion on three soil textuere clay، silty clay and sandy clay loam was tested. Simulations were done with rain intensity of 95 mm/h using a FEL3 rainfall simulator in laboratory. Splash erosion rate were measured using splash cup. Results showed that there is no statistically difference between different soil textures in order to decreasing splash rates. Effect of different applying PAM in splash erosion rate showed that there is significantly differences between control treatment with 4 and 6 Kg/ha treatment in 95% level (Fvalue=4. 5، Pvalue= 0. 039) in sandy clay loam soil texture. Also the results showed splash erosion rates have decreased by 42. 3 and 52 percent comparing to control treatment when applied 4 and 6 Kg/ha treatments. Our findings can be useful for better management of agricultural soils in order to sustainable yield and soil sonservation.
    Keywords: FEL3 rainfall simulation, polyacrylamide, splash cup, splash erosion, soil texture
  • Sare Rasekhi, Mahdi Ghorbani, Aliakbar Mehrabi, Seyed Akbar Javadi Pages 217-232
    Cooperation in pastoralism and indigenous knowledge of dairy management had been considered for many years in Iran and had been adapted with culture and environment of every region. This research had illustrated the analysis of indigenous knowledge and social cohesion in dairy management of grazing livestock in Ghasr e Yaghub village. Research method was a combination of filed studies، direct observation، and cooperative observation and organized interview. The results include functions of cooperative management system of “Ham Shiry” among rural women named “Shir Dan”، different dimensions of indigenous knowledge، mechanism of dairy management among women and related traditions and local cooperation. The results demonstrated that rural women in the study area had been created social institution based on local rules and in order to manage dairy products. This kind of associations had been rooted in indigenous knowledge and has a significant role to save and improve social cohesion and sustainability of economical characteristics of local inhabitants.
    Keywords: cultural ecology, Ghasre Yaghub village, indigenous knowledge, Shir Dan, social cohesion, social institution
  • Behzad Rayegani, Gholamreza Zehtabian, Hossein Azarnivand, Seyed Jamalodin Khajedin, Seyed Kazem Alavipanah Pages 233-252
    Arid and semi-arid areas، due to the sensitive، have variable ecosystems، so continuous assessment and monitoring of the environment is required for most of managerial and adjustment practices. Vegetation is one of the most important assessment tools and used as a criterion for evaluation and monitoring of ecosystem functions. In this study، for the first time in the country، we have evaluated status of vegetation in a desert area by the method provided by the Land Degradation Assessment in Aridlands as one of the last instruction of the vegetation status assessment. The model uses 16 different indicators to assess vegetation status: Total Bare Soil; Bare Spots; Litter cover or Surface organic matter; Vegetation Vigour; Proportion of perennial species; Proportion of Useful Species; Proportion of each vegetation strata; Species that decrease with grazing pressure; Species that increase with grazing pressure; Poisonous plants; Alien Invasive or proliferous weed species; Pest damage; Damage due to diseases; Bush /shrub encroachment; Utilization (Deforestation); Biomass decline. After running the model in the desert rangelands of East and compared the results with the reality، we found this model at least for the desert area، have very good performance.
    Keywords: assessment, LADA, rangeland status, vegetation degradation
  • Reyhane Azimi, Mohammad Khajeh Hosseini, Farnosh Falahpor Pages 253-261
    Bromus kopetdaghensis is one of perennial plants of Poaceae family and it is important in biodiversity of arid and semi arid grasslands of Iran. This experiment was conducted as a completely randomized design with 4 replications in laboratory of faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، Iran. Treatments were different constant temperature of 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، and 40°C with 4 replications and in each replication 25 seeds were used. The results showed significant effects on different germination features of Bromus kopetdaghensis. The lowest germination rate (with 2. 26 seed per day) was obtained at 5°C and the highest (with 11. 39 seed per day) at 30°C. The maximum and minimum length of caulicle was obtained at 35°C (with 9. 41cm) and 10°C (with 2. 48cm)، respectively. Maximum length of radical was also observed at 35°C (with 9. 62cm) and minimum length of radical was observed at 10 and 20°C، without significant different with 3. 63 and 3. 48 cm. Based on the regression analysis between rate of germination and temperature the cardinal temperature of maximum، optimum، and minimum were obtained in the range of 0. 71-4. 25، 24-30. 36 and 41. 01-45. 48، respectively.
    Keywords: Bromus kopetdaghensis, cardinal temperature, germination, temperature, regression model
  • Mehrnoush Ghadimi, Hasan Ahmadi, Ebrahim Moghimi, Mansour Jafarbeyglou Pages 263-278
    To evaluate the hydrogeochemical characteristics of karst water resources of Oshtorankooh، chemistry details of springs has been considered as the most important evacuator of karst resources. This research has been performed to study hydrogeochemical nature of karst springs and their origin with an emphasis on the type of formation. Accordingly، five samples of the water of permanent springs of this region in the water scarcity time period have been collected and analyzed. To precisely characterize the hydrochemistry of the region، Piper as well as Stiff graphs were employed. The former graph confirmed that the dominant type of the water the region is Calcite-Bi carbonate based. This water possesses a temporal hardness wherein according to the Stiff graph the dominant cautions and anions are bicarbonate and calcium، respectively. The water of the springsPanbekar S1 and Gahar lake S3 are saturated of calcite mineral، and the positive saturation index implies a diffusive flow. The respective flow reflects less development of fractures in the catchment of the springs. The saturation index of dolomite in the springs of Absefid S2، Tamdarbasoo S4 and Mehrghayoonja S5 is negative implying the saturation conditions and reflecting the higher density of surface and sub-surface fractures as well as the type of conduit-diffusion flow along the flow path of these springs. The results of hydrogeochemical analysis also XRF of Karst springs of the field demonstrated that super saturation phenomenon mainly occurs in water scarcity period. Moreover، the chemical nature of the underground waters present in the carbonated stones (rocks) is strongly dependent on the dissolution of calcite also dolomite. The higher water temperature of the Panbekar spring is affected by saturation index of dolomite in Dalan formation. The results of factor analysis also verified that the most important factor could be dissolution of carbonate then magnesium and electrical conductivity. The water of this spring is classified in the group of relatively hard and hard waters.
    Keywords: hydrogeochemical, Karst springs, formation, Oshtorankooh
  • Bahram Gholinejad, Mohammad Jaffari, Mohammad Ali Zarechahuki, Hossein Azarniuand, Hassan Pourbabaei Pages 279-288
    This research has been done with the aim of explaining environmental and managerial factors that affects on rangeland vegetation distribution in Saral rangelands of Kurdistan province. After selecting plant types as working area were done sampling from plant types and determined some of plants parameters such as kind and number of plants and cover percentage. Various environmental factors such as topographic factors (slope، slope direction and elevation)، soil physical factors (depths، soil texture، gravel and saturation moisture) and various chemical factors such as acidity، electrical conductivity، lime، gypsum percentage، organic material، nitrogen، phosphor and potassium) were measured and grazing intensity were considered as managerial factors. After collecting data، the Principal Component Analysis (PCA) was used to determine relationship between vegetation cover and environmental factors by PC-ORD software. The results showed that among various environmental and managerial factors affecting in plant distribution، soil depth، grazing intensity، elevation، sand، gravel and silt percentage have the highest correlation with Principal Component Analyses. These factors are the most effective factors on plants type distribution in rangeland ecosystems. Among effective soil factors on distribution of plant communities in this study، soil physical factors have greater impact than soil chemical properties. Physiographic factors including elevation and managerial factors including grazing intensity have considering effect on distribution of plant communities.
    Keywords: environmental factors, Kurdistan Province, multivariate analysis, plants distribution, saral rangelands
  • Elham Kakaei Lafdani, Ali Reza Moghaddam Nia, Azadeh Ahmadi, Heydar Ebrahimi Pages 289-303
    This study aimed to examine the influence of pre-processing input variables by Gamma Test on performance of Support Vector Machine in order to predict the suspended sediment amount of Doiraj River، located in Ilam Province from 1994-2004. The flow discharge and rainfall were considered as the input variables and sediment discharge as the output model. Also، the duration of the model training period was determined through GT. Thereafter، in order to carry out the influence of pre-processing input variables on performance of model، the suspended sediment was predicted using SVM model while no pre-processing has been done on its input variables and the results were compared to each other. Results show the performance of the GT-SVM model in the test phase with minimum RMSE was equal to 0. 96 (ton/day) and the maximum coefficient of R2 was equal to 0. 98 between the predicted and actual values، was better than SVM model.
    Keywords: Doiraj River, gamma test, performance evaluation, suspended sediment, support vector machine
  • Ghader Karimi, Hasan Yeganeh, Hasan Barati, Farhang Ghasriani Pages 305-316
    Due to the growing trend of rangelands degradation، study effects of different harvesting intensities on species in order to gain a more fundamental utilization of ranglands can be effective for reclamation and improvement. The purpose of this research was to study effects of different harvesting intensities on key species Ajuga chamaecistus. This species has a forage value in the study area. In this first region and a key area of one hectare in area Kordan and in the first year and was grazed، and fencing. Selected and removed from any of 0، 25، 50، 75% and control is exercised (a basic 10 treatments). Monthly by the clipper and the area is grazing season. Effect of harvest was study with the changes in the characteristics the species treated، including; forage and seed production، vitality، mortality and growth of shoots. Finally، production data the combined analysis of data with a split plot design and seed production، vitality، mortality and growth of shoots data in SAS software was analysed. Results of studies of the effects on forage production and harvest of Ajuga chamaecistus species showed the effect of different levels، different years، and their interactions on the production level is a significant percentage. This shows that in different years with different weather conditions of production are different. Also results of the analysis data showed seed production، vitality، mortality and growth of shoots are affected different levels of harvest and weather conditions. In general according to results indicated the negative effects harvesting at the level 75% was observed. In other words، heavy grazing has a negative impact on the species treated. So harvesting up 75% endangering the survival of these species and in fact، harvesting 50 percent it is not a serious problem.
    Keywords: ajuga chamaecistus, different intensities of harvest, vegetative, reproductive characteristics, Kordan
  • Seyed Alireza Mousavi, Hossein Arzani, Gholamali Sharzei, Hossein Azarnivand, Mahdi Farahpour, Stephani Engel, Esmail Alizadeh, Aliakbar Nazari-Samani Pages 317-331
    Soil conservation is one of the most important regulative functions of natural ecosystems. This function is of high importance in Taleghan Watershed due to high erosion quantity and sediment accumulation in Taleghan Dam reservoir. Soil loss reduction، sedimentation control and fertility conservation were considered as different aspects of soil conservation. Effect of land use and vegetation cover on soil conservation was studied by overlaying soil erosion map with other environmental data layers. Abandoned rainfed lands with low cover were considered as benchmark to evaluate the role of rangeland vegetation cover in soil conservation. Economic value of soil loss reduction function was estimated using opportunity cost approach and the benefits of rainfed agriculture. Economic value of sedimentation control also was calculated considering SDR ratio and avoided cost approach. Soil fertility conservation was quantified regarding the volume of soil conserved and nutrient content of soils of the study area. Economic value of this function was estimated using replacement cost approach. Results show that Mid-Taleghan rangelands conserve 60545 cubic meters of soil per annum. Annual economic value of soil loss reduction، sedimentation control and fertility conservation functions were estimated about 6262، 25287 and 8626 US dollars، respectively. These functions are just some limited aspects of rangeland functions and economic valuation of these functions could effectively be utilized for conservation of rangeland ecosystems.
    Keywords: economic valuation, rangeland Cover, sedimentation, soil erosion, Mid, Taleghan