فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین بشری، مصطفی ترکش اصفهانی، طیبه شاه آبادی، محمدرضا مصدقی صفحات 1-13
    پژوهش حاضر به منظور بررسی پیامدهای کاربرد پساب شهری بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در مراتع منطقه سگزی واقع در شرق اصفهان انجام شد. 6 سایت مطالعاتی با توجه به نوع پوشش گیاهی دست کاشت (گونه های تاغ، قره داغ) و روش آبیاری (شیاری، غرقابی، و بدون آبیاری) انتخاب شد و در هر سایت حداقل چهار و حداکثر دوازده تکرار انتخاب شد و از لایه های 0 10 و 10 30 سانتی متری خاک نمونه برداری شد. بافت، مقدار ماده آلی، اسیدیته، رسانایی الکتریکی، میزان سدیم، کلسیم، و منیزیم محلول، و پایداری ساختمان خاک (رس قابل پراکنش) برای 94 نمونه خاک بررسی و با استفاده از تجزیه واریانس و تجزیه مولفه های اصلی تحلیل شد. بر اساس نتایج، استفاده از پساب با شست و شوی نمک های محلول خاک و انتقال آن ها به عمق خاک و افزودن مواد آلی و معدنی تغییراتی در خاک ایجاد کرد. رسانایی الکتریکی خاک در سایت های بدون آبیاری (0 10 سانتی متری) یا آبیاری به شیوه شیاری (10 30 سانتی متری) به طور معنی داری (05/0=α) بیش از سایت هایی با آبیاری غرقابی بود. کاربرد پساب موجب افزایش میزان ماده آلی خاک، نسبت به مناطق بدون آبیاری، شد و میزان پایداری خاک دانه ها نیز به طور معنی داری (05/0=α) افزایش یافت. استفاده از پساب به کاهش سدیم محلول خاک منجر شد و، در نتیجه، میزان رس قابل پراکنش کاهش یافت و بر پایداری ساختمان خاک افزوده شد. در مجموع، استفاده از پساب در پروژه های احیای مراتع، با توجه به اینکه خطرهای زیست محیطی کمتری نسبت به کاربرد آن در عرصه های کشاورزی دارد، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: احیا، پایداری خاک دانه ها، پساب شهری، رس قابل پراکنش، شوری خاک
  • محسن پادیاب، سادات فیض نیا، حسن احمدی، اردشیر شفیعی صفحات 15-24
    ارزیابی تغییرات منابع خاکی و آبی ناشی از اجرای عملیات پخش سیلاب برای تعیین برآیند مثبت یا منفی اثرگذاری آن امری ضروری است. مهم ترین مولفه تاثیرگذار در عملکرد سیستم های پخش سیلاب میزان رسوب ورودی به کانال های آب رسان گسترشی و نهشته شدن آن در سطح و تجمع در عمق عرصه پخش است که می تواند خصوصیات فیزیکی و شیمیایی عرصه را تغییر دهد. در واقع، با مشخص کردن عمق نفوذ رسوبات، به عمق تاثیرگذاری پخش سیلاب بر ویژگی های خاک خواهیم رسید. به منظور تعیین اثر گسترش سیل بر میزان نفوذ رسوب به عمق عرصه پخش سیلاب گچساران از اعماق 0 15، 15 30، 30 45، و 45 60 سانتی متری از سطح خاک عرصه های پخش و شاهد نمونه برداری شد. کلیه نمونه ها با استفاده از روش الک خشک و هیدرومتری دانه بندی شد. درصد دانه های رسوب با اندازه کمتر از دو میلی متر با آزمون دانکن و t مستقل برای 80 نمونه برداشت شده از نظر آماری بررسی شد. نتایج نشان داد ورود رسوبات به صورت عمقی در پروفیل های حفرشده تا عمق سوم به طور موثر و کاملا مشخص نمایان است و می تواند در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تاثیرگذار باشد و از این عمق به بعد تاثیر پخش سیلاب ناچیز می شود. مهم ترین ویژگی ای که از سطح به عمق نوارهای پخش تغییر خواهد کرد نفوذپذیری هر یک از لایه های مورد مطالعه است؛ به طوری که با افزایش ذرات ریز نفوذی در عمق و مسدودشدن خلل و فرج لایه های خاک به اصطلاح کور می شود و نفوذپذیری به شدت کاهش می یابد؛ این حالت در سطح نوارهای پخش چشمگیرتر است و حتی پس از نهشته شدن رسوبات در سطح (عمق 0 15 سانتی متری) لایه ای سله بسته و سفالی ایجاد می شود و از نفوذ ذرات و حتی آب به عمق جلوگیری می کند. با تعیین میزان رسوب نهشته شده در سطح نوارهای پخش و همچنین میزان نفوذ عمقی آن می توان برای بهبود کارایی و نگه داری آسان تر سیستم های پخش سیلاب یا حتی عدم استفاده از این روش به صورت عملی و موثر تصمیم گیری کرد.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، دانه بندی، گچساران، نفوذپذیری، نفوذ رسوب
  • محمدرضا پیرمرادی، محمد مقدم، نوید یزدانی صفحات 25-34
    آنغوزه تلخ گیاهی دارویی- مرتعی و متعلق به تیره چتریان است. ارزش این گیاه به دلیل شیرابه ای است که با تیغ زدن به راس ریشه آن به دست می آید. بارندگی در عملکرد شیرابه و بقای این گیاه تاثیر بسزایی دارد. خشک سالی های مداوم در مناطق رویش این گیاه تاثیر نامطلوبی در جمعیت آن گذاشته است. تحقیق حاضر در این راستا و به منظور بهره برداری بهتر و بررسی تاثیر آبیاری در رشد، نمو، عملکرد شیرابه، و بقای گیاه در شرایط طبیعی در منطقه جنگل قائم کرمان انجام پذیرفت. در این مطالعه تاثیر پنج تیمار آبیاری در طول فصل رشد شامل دو بار در هفته، یک بار در هفته، دو هفته یک بار، سه هفته یک بار، و یک بار در ماه به همراه شاهد (بدون آبیاری) بر روی صفات فوق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و در هر تکرار 20 گیاه مطالعه شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد آبیاری در طول برگ، طول دم برگ، طول دوره رشد رویشی، و عملکرد شیرابه گیاه تاثیر معنی داری در سطح یک درصد داشت. همچنین، آبیاری باعث افزایش بقای گیاهان تیغ خورده در طول دوره بهره برداری و در سال بعد شد. اما آبیاری به طور معنی داری باعث کاهش درصد اسانس شیرابه شد. بهترین تیمار برای افزایش عملکرد شیرابه آبیاری گیاهان به صورت یک بار در هفته بود که عملکردی معادل 4/81 گرم در هر پایه داشت. کمترین میزان عملکرد نیز مربوط می شود به تیمار شاهد و یک بار آبیاری در ماه. به طور کلی، آبیاری گیاه آنغوزه پیش از بهره برداری و در طول فصل رشد آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آبیاری، آنغوزه تلخ، بقای گیاه، تیغ زنی، شیرابه، عملکرد
  • فرهاد لشگرارا، مجید رضا داورپناه، سید اکبر جوادی صفحات 35-46
    در دهه های اخیر، مقابله با عوامل تخریب مراتع و تلاش در جهت احیای مراتع، به منزله گامی اساسی در راستای توسعه پایدار، لازم و ضروری بوده است. اما، با توجه به وسعت زیاد عرصه های منابع طبیعی و نیاز به نیروی انسانی بسیار زیاد برای حفاظت و احیای این منابع، به نظر می رسد مشارکت بهره برداران عرصه های مذکور بهترین وسیله برای توسعه این منابع باشد. از این رو، هدف کلی این تحقیق شناسایی موانع مشارکت مرتع داران در اجرای طرح های مرتع داری در بخش مرکزی شهرستان کهگیلویه است. این تحقیق از نوع کاربردی و روش پژوهش همبستگی است. ابزار تحقیق پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر 197 نفر از مرتع داران است که از این تعداد بر اساس فرمول کوکران، 110 نفر به عنوان نمونه به کمک روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS16 صورت گرفت. داده های تحقیق حاکی از آن است که میزان عدم مشارکت اکثریت بهره برداران (6/77 درصد) در حد متوسط است. از سوی دیگر، بین عوامل فردی و روان شناختی، اجتماعی، آموزشی، اقتصادی، سیاسی، و عدم مشارکت مرتع داران در اجرای طرح های مرتع داری رابطه منفی و معنی داری در سطح 99/0 وجود دارد. همچنین، بر اساس یافته های موجود، عوامل آموزشی و اجتماعی در مجموع 6/53 درصد از تغیرات واریانس عدم مشارکت مرتع داران را تبیین کردند. از این رو، به منظور مشارکت بیشتر مرتع داران در اجرای طرح های مرتع داری شهرستان کهگیلویه، توجه خاص به عوامل مذکور می تواند زمینه ساز مشارکت هر چه بیشتر مرتع داران باشد.
    کلیدواژگان: شهرستان کهگیلویه، طرح های مرتع داری، عدم مشارکت، مرتع داری، موانع مشارکت
  • خدیجه رحیمی بالکانلو، مهدی قربانی*، محمد جعفری، علی طویلی صفحات 47-64

    شناخت و آگاهی از کنشگران کلیدی در سطح جوامع محلی در راستای مدیریت مشارکتی و اجرای پروژه های منابع طبیعی یکی از اقدامات ضروری پیش از اجرای پروژه هاست. این افراد می توانند، به منزله رهبران محلی و قدرت های اجتماعی، در سامان دهی مدیریت مشارکتی منابع طبیعی بازوی اجرایی دست اندرکاران دولتی باشند. در این تحقیق سعی شده است از طریق روش تحلیل شبکه و شاخص مرکزیت در سطح خرد، شبکه بهره برداران مراتع، سامان عرفی گورمومنین در منطقه کلاته رودبار شهرستان دامغان، قدرت های اجتماعی، و رهبران محلی موثر در فرایند مدیریت مشارکتی مرتع مشخص شوند. بدین منظور، با استفاده از روش تحلیل شبکه اجتماعی، میزان مرکزیت های درجه خروجی، ورودی، و بینابینی در سطح کنشگران، بر اساس پیوندهای اعتماد، مشارکت، و ماتریس ترکیبی اعتماد و مشارکت، در شبکه بهره برداران مرتع مشخص شد. بر اساس نتایج به دست آمده، کنشگر Go-Bi (یکی از بهره برداران مرتع) قدرت کلیدی در بین بهره برداران مرتع گورمومنین شناخته شد. همچنین، کنشگران مرکزی و پیرامونی و میزان تراکم پیوندی بین آن ها بر اساس شاخص مرکز- پیرامون مشخص شد. افرادی که در زیرگروه کنشگران مرکزی قرار گرفته اند، به دلیل اقتدار و نفوذ اجتماعی بالا، می توانند نقش موثری در مدیریت مشارکتی مرتع ایفا کنند. شناخت این افراد پیش از اجرای پروژه های منابع طبیعی تا حد زیادی می تواند به دستگاه های دولتی در گسترش اعتماد در میان افراد یاری نماید، در نتیجه، مدیریت مشارکتی موفق تری عملیاتی خواهد شد. از این افراد می توان، به منزله پل های ارتباطی بین نهادهای دولتی و سایر بهره برداران، در توسعه پایدار روستایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهره برداران مرتع، تحلیل شبکه، شاخص مرکزیت، قدرت اجتماعی، کنشگران کلیدی، منطقه کلاته رودبار
  • عبدالمطلب رضایی، سیدمحمود حسینی، علی اسدی صفحات 65-79
    استفاده از تحلیل شبکه اجتماعی برای بررسی نوع روابط بین ذی نفعان و کنشگران در مدیریت منابع طبیعی، به منزله روشی علمی، کاربرد فراوانی یافته است. تحقیق حاضر با هدف تحلیل شبکه تبادل اطلاعات در بین سازمان های فعال در مدیریت پایدار منابع طبیعی در حوضه سد البرز در استان مازندران بر مبنای رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی صورت گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، دسترسی و اشتراک اطلاعات در بین سازمان های مورد مطالعه به آسانی صورت نمی گیرد و سطح ارتباطی متوسطی میان سازمان ها وجود دارد. در شبکه اطلاعاتی این سازمان ها سازمان جهاد کشاورزی از قدرت متوسطی در شبکه برخوردار است. دانشگاه ها، سازمان جهاد کشاورزی، و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نقش مهمی در تسهیل و تسهیم اشتراک اطلاعات با سایر سازمان ها دارند. بر اساس نتایج تحقیق، سازمان های غیردولتی در تبادل اطلاعات در این شبکه نقش منفعلی دارند و در فرایند اطلاعات دهی به سایر سازمان ها پویا نیستند. در تحلیل فرایندهای قانون گذاری و ارتباط آن با شبکه تبادل اطلاعات سازمان ها مشخص شد که اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری نسبت به سایر سازمان ها در این زمینه دارای قدرت بیشتری است.
    کلیدواژگان: استان مازندران، تحلیل شبکه اجتماعی، شبکه تبادل اطلاعات، مدیریت پایدار منابع طبیعی
  • زهرا زنگنه، کمال الدین ناصری*، فریدون ملتی، منصور مصداقی صفحات 81-94

    چون اندازه گیری تراکم گیاهان، اغلب، به کمک پلات و در اکثر موارد به روش شمارش پایه ها صورت می گیرد، اندازه و شکل پلات از نخستین مواردی است که باید درباره آن تصمیم گیری شود. در این تحقیق اثر اشکال و سطوح مختلف پلات بر دقت و صحت نمونه گیری به منظور برآورد تراکم گیاه گون خاردار که یکی از گونه های غالب در منطقه و دارای پایه های مجزا از هم است در منطقه مایان مشهد بررسی شد. اشکال مختلف پلات به ترتیب مربع، مستطیل پهن، مستطیل کشیده و سطوح مختلف پلات 1، 2، 4، و 8 متر مربع درنظر گرفته شد. در مجموع، 3×4 نوع پلات (تیمار) بررسی شد. در این تحقیق مختصات هر یک از پایه های گون خاردار و مرز منطقه مطالعه و با دوربین دیجیتال برداشت شد و به کمک نرم افزارR نقشه دیجیتال پراکنش گون در منطقه مورد نظر رسم شد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، پلات مستطیل کشیده 5/0×8 متر بیشترین دقت و صحت را دارا بود و پلات بهینه انتخاب شد. در نهایت، می توان نتیجه گرفت که به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه جهت نمونه برداری در عرصه، استفاده از روش مکان یابی پایه های گیاهی و کاربرد نرم افزار R می تواند روش مناسبی برای برآورد تراکم گیاهان بوته ای باشد و می توان از پلات های بهینه در این پژوهش برای بوته زارهای مشابه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اندازه پلات، تراکم، دقت، شکل پلات، صحت، نرم افزار R
  • فرشاد سلیمانی ساردو، علی سلاجقه، مهدیه سنجری، علی آذره صفحات 95-108
    امروزه، طراحی سازه هیدرولیکی مناسب برای جلوگیری از خطرهای احتمالی سیلاب از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از پارامتر های ضروری در طراحی سازه های کنترل سیلاب پارامتر حداکثر بارش محتمل در پایه زمانی 24 ساعته است، که این بارش، طبق شرایط نهایی هر حوضه، در دوره بازگشت هزارساله رخ می دهد. این مطالعه در حوضه هلیل رود جیرفت به منظور صحت سنجی دو روش هرشفیلد در برآورد حداکثر بارش محتمل صورت گرفت. در این زمینه، نخست با استفاده از روش گشتاورهای خطی به تحلیل فراوانی سری داده های حداکثر بارش سالانه پرداخته و مقدار بارش در دوره بازگشت هزارساله استخراج شد و از آن برای مقایسه با مقادیر به دست آمده از روش های هرشفیلد استفاده شد. نتایج نشان داد داده های بارش به دست آمده از روش دوم هرشفیلد با مقادیر بارش استخراج شده از روش گشتاور های خطی در دوره بازگشت هزارساله از همبستگی 87/0 برخوردار است. در نتیجه، روش مذکور روشی با درجه صحت بالا در برآورد حداکثر بارش محتمل در حوضه هلیل رود جیرفت شناخته شد. از نتایج این مطالعه می توان در سیستم پایش منطقه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حداکثر بارش محتمل 24 ساعته، حوضه هلیل رود جیرفت، روش هرشفیلد، سازه های هیدرولیکی، گشتاورهای خطی
  • بهزاد رایگانی، غلامرضا زهتابیان، حسین آذرنیوند، سید کاظم علوی پناه، سید جمال الدین خواجه الدین صفحات 109-129
    خاک یکی از منابع طبیعی اصلی تجدیدناپذیر در جهان است. تخریب خاک تهدیدی اصلی در سراسر کره زمین به شمار می رود، زیرا در درازمدت باعث کاهش توان تولیدی خاک و ناپایداری زیست محیطی می شود. تخریب خاک سه وجه مختلف دارد: تخریب فیزیکی؛ تخریب شیمیایی؛ و تخریب بیولوژیکی. در صورتی که بتوان هر یک از تخریب های مختلف خاک را در معادله ای برآورد کرد، به راحتی می توان فاکتور تخریب خاک را تخمین زد و ارزیابی کرد. بدین منظور، تلاش های گسترده ای در مناطق مختلف جهان صورت پذیرفته و روش های گوناگونی برای ارزیابی پدیده تخریب خاک ارائه شده است. در این پژوهش از جدیدترین دستورالعمل بررسی تخریب خاک که پروژه ارزیابی تخریب زمین در مناطق خشک (لادا) ارائه کرده در ناحیه بیابانی شرق اصفهان استفاده شد و با آن جنبه های مختلف تخریب خاک ارزیابی شد. مطابق یافته های این تحقیق، بیشتر کاربران در داخل کشور به راحتی می توانند از روش مذکور، به دلیل سادگی کاربرد و ارائه سریع نتایج، استفاده کنند. مقایسه نتایج حاصل از کاربرد این مدل در منطقه و عکس های گرفته شده از سایت های نمونه برداری نشان می دهد متدولوژی مذکور از دقت بسیار زیادی نیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تخریب خاک، فرسایش آبی، فرسایش بادی، لادا
  • سمانه محمدی مقدم، ابوالفضل مساعدی، محمد جنگجو، منصور مصداقی صفحات 131-148
    با آنکه بارندگی مهم ترین عامل تاثیرگذار در تولید مرتع است، اطلاعات اندکی درباره روابط تولید مرتع تحت تاثیر متقابل عوامل آب وهوایی و، به ویژه، شاخص های خشکسالی وجود دارد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط تولید مرتع با عوامل آب و هوایی بارندگی، دما، تبخیر، تعرق، شاخص های خشکسالی بارش استانداردشده (SPI)، و شناسایی خشکسالی (RDI) در منطقه ندوشن واقع در استان یزد انجام شده است. بدین منظور، در مورد هر عامل 33 دوره زمانی مختلف، شامل دوره های یک تا چهارماهه، شش ماهه، و نه ماهه به عنوان متغیرهایی که ممکن است در تولید گیاهی مرتع موثر باشند درنظر گرفته شد. برای کاهش حجم داده ها از روش تجزیه به مولفه های اصلی استفاده شد. به منظور تعیین بهترین رابطه بین تولید با عوامل آب وهوایی و شاخص های خشکسالی از روابط رگرسیونی استفاده شد. رابطه های رگرسیونی مختلف برای متغیر های انتخاب شده از روش تجزیه به مولفه ها بررسی شد. در نهایت، در هر روش رابطه ای که دارای کمترین خطای نقطه ایده آل (IPE) بود رابطه برتر شناخته شد. با مقایسه رابطه هایی که بر اساس بارندگی، دما، تبخیر و تعرق، شاخص بارش استاندارد شده، و شاخص شناسایی خشکسالی به دست آمد، رابطه به دست آمده از شاخص شناسایی خشکسالی به عنوان رابطه ای که برآورد مناسب تری از تولید مراتع دارد (969/0=R و میانگین قدر مطلق خطای نسبی معادل 111/0) انتخاب شد.
    کلیدواژگان: بارندگی، تولید مرتع، خشکسالی، شاخص بارش استانداردشده، شاخص شناسایی خشکسالی، ندوشن
  • جواد معتمدی، آرزو علیزاده، آزاده عالم زاده گرجی صفحات 149-158
    گیاهان، ضمن رویش و سازگاری با شرایط مختلف، ویژگی های محیط و به ویژه خصوصیات خاک را برای گسترش جوامع گیاهی تغییر می دهند. در این تحقیق میزان تاثیرگذاری گیاهان هالوفیت اطراف دریاچه ارومیه بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک ارزیابی شد. بدین منظور، در تیپ گیاهی Salsola nitraria - Aeluropus littoralis، که معرف سطح وسیعی از چراگاه های شور اطراف دریاچه ارومیه است، لکه های گیاهی (اکولوژیک) در امتداد دو ترانسکت 150 متری، که موازی با جهت شیب استقرار داشتند، انتخاب شد و فواصل بین آن ها خاک لخت بدون پوشش (فضای بین لکه ای) درنظر گرفته شد. نمونه های خاک از داخل لکه ها و فضای بین لکه ای از دو عمق 0 15 و 15 30 سانتی متری با چهار تکرار برداشت و برخی خصوصیات آن ها اندازه گیری شد. با کاربرد آزمون T غیرجفتی، مقادیر پارامترهای اندازه گیری شده بین لکه ها و فضای بین لکه ها مقایسه شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد حضور گیاهان تاثیر معنی داری در کاهش هدایت الکتریکی و نمک های محلول سدیم، پتاسیم و کلسیم و همچنین افزایش مقادیر فسفر در نمونه های خاک پروفیل سطحی (0 15 سانتی متری) در داخل لکه ها دارد، ولی در میزان اسیدیته، نیتروژن، مواد آلی و درصد سیلت، شن و رس داخل لکه ها و نواحی بین لکه ها اختلاف معنی دار مشاهده نشد. خصوصیات مذکور در خاک عمقی (15 30 سانتی متری) و بین لکه های گیاهی و مناطق بین لکه ها نیز اختلاف معنی داری با هم نداشت؛ این امر تداعی کننده نقش گیاهان و تاثیر ریشه دوانی آن ها در تغییر خصوصیات خاک سطحی نسبت به خاک عمقی در رویشگاه های مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: چراگاه های شور، خصوصیات خاک، دریاچه ارومیه، فضای بین لکه ای، لکه های اکولوژیک
  • محمد میرزاوند، هدی قاسمیه، محمود اکبری، سید جواد ساداتی نژاد صفحات 159-171
    مجاورت آبخوان کاشان با جبهه آب شور دریاچه نمک به پیشروی آب شور به داخل آبخوان منجر شده است. در این پژوهش، با توجه به وضعیت موجود، شبیه سازی کیفی آب زیرزمینی دشت کاشان با استفاده از مدل های شبکه عصبی مصنوعی انجام شد. بدین منظور، نخست به تعیین تیپ غالب آب منطقه پرداخته شد. سپس، اقدام به مدل سازی شد. نتایج حاصل از بررسی تیپ آب به وسیله نمودار پایپر نشان داد که کلرور- سدیم تیپ غالب آب منطقه است. بنابراین، در مدل سازی ها متغیرهای ورودی مدل شامل تراز سطح ایستابی، ارتفاع بارندگی سالیانه، و غلظت کلر در سال قبل و متغیر خروجی مدل غلظت کلر در سال جاری بوده است. نتایج نشان داد مدل MLP نسبت به مدل RBF نتیجه بهتری در پیش بینی غلظت کلر داشته است. نتایج حاصل از آنالیز حساسیت نشان داد غلظت کلر و تراز سطح ایستابی در سال قبل به ترتیب مهم ترین تاثیر را در نتایج شبیه سازی غلظت کلر سال جاری داشته اند.
    کلیدواژگان: آبخوان کاشان، شبکه عصبی مصنوعی، کلرور، سدیم، کیفیت آب
  • رویا وزیریان، حمیدرضا عسگری، مجید اونق، چوقی بایرام کمکی صفحات 173-180
    شناخت رابطه گیاه با خاک در راستای توسعه و برآورد اهداف احیای اراضی تخریب یافته ضروری است. به منظور بررسی رابطه تراکم گیاه آتریپلکس با میزان ترسیب کربن، مراتع اینچه برون در استان گلستان بررسی شد. نمونه برداری به روش کاملا تصادفی در سه تراکم (200>)، (200-400)، و (400<) پایه در هکتار با 30 تکرار در سطح از عمق (0-30) سانتی متر صورت گرفت. پس از اندازه گیری پارامترهای مورد نظر در آزمایشگاه، نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شد. برای مقایسه میانگین بین سطوح تراکم و شاهد از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد کربن آلی موجود در منطقه آتریپلکس کاری دارای دامنه ای بین 48/0 تا 64/0 درصد و با میانگین 56/0 درصد است. در حالی که کربن آلی موجود در منطقه شاهد دارای دامنه تغییراتی بین 03/0 تا 12/0 درصد و با میانگینی برابر 078/0 درصد است، که بیانگر افزایش معنی دار میزان کربن آلی در منطقه آتریپلکس کاری شده نسبت به منطقه شاهد است. کربن ترسیب شده در واحد سطح در منطقه کم تراکم برابر27/26تن در هکتار، در منطقه با تراکم متوسط برابر 85/27 تن در هکتار، و در منطقه پرتراکم برابر 66/30 تن در هکتار است. این نتیجه بیانگر آن است که با افزایش تراکم میزان کربن آلی و در نتیجه، ترسیب کربن در خاک روند افزایشی داشته است. تفاوت معنی داری در میزان ترسیب کربن و مقدار کربن آلی خاک در سه منطقه متمایز از نظر تراکم کاشت مشاهده نشد، در حالی که تفاوت آن ها با منطقه شاهد معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آتریپلکس، اینچه برون، تراکم کشت، ترسیب کربن، کربن آلی
  • مهدی وفاخواه، محسن محسنی ساروی، حسن احمدی صفحات 181-195
    بهینه سازی کاربری اراضی یکی از راهکارهای مناسب برای حفاظت خاک است. از این رو، تحقیق حاضر با هدف بهینه سازی کاربری اراضی به منظور کمینه کردن فرسایش و بیشینه سازی سود در حوضه آبخیز طالقان با مساحت 23/80427 هکتار انجام شد. بدین منظور، با محاسبه مساحت، میزان فرسایش، و درآمد خالص هر یک از کاربری های اراضی حوضه آبخیز مورد تحقیق، با توجه به استانداردهای مورد نیاز هر یک از کاربری های اراضی، سطح هر یک از کاربری ها استخراج و با تعیین محدودیت ها و دو تابع هدف با استفاده از نرم افزار ADBASE بهینه سازی شد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد میزان فرسایش از 28/6 تن در هکتار در سال به 84/5 تن در هکتار در سال (99/6 درصد) و میزان سود از 38/118174 به 02/112681 میلیون ریال (65/4 درصد) پس از بهینه سازی کاربری اراضی کاهش یافته است. همچنین، بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود اراضی با کاربری دیم به اراضی با کاربری زراعت آبی و باغ و مرتع تبدیل شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی، بهینه سازی، کاربری اراضی، طالقان، فرسایش خاک، مدلADBASE
|
  • Hossein Bashari, Mostafa Tarkesh, Tayebeh Shahabadi, Mohammad Reza Mosadeghi Pages 1-13
    This study aimed to investigate the effects of urban wastewater on some soil physical and chemical properties in Segzi، East Isfahan. Six sites were selected considering the planted species (Haloxylon persicum and Nitraria schoberi) and irrigation types (control or no irrigation، water logged and furrow irrigation methods). The 4 to 12 replications were chosen in each site depending on its'' size. Soil samples were collected in all replications from the 0‒10 and 10‒30 cm layers. Soil properties such as texture، organic matter، acidity، electrical conductivity، total soluble sodium، calcium and magnesium concentrations، and structural stability (dispersible clay) were measured for 94 collected soil samples. One-way ANOVA، Duncan''s mean test and Principal Component Analysis were used to analyze and interpret the data. The results showed that wastewater affected some soil properties by leaching soluble salts into deeper soil horizons and also adding organic matter and some minerals into the soil. Electrical conductivities of the 0‒10 cm layer in control sites (no irrigation) and the 10‒30 cm layer in sites with furrow irrigation method were significantly greater than water-logged irrigated sites (α= 0. 05). Applying wastewater increased soil organic matter content and aggregate stability significantly (α= 0. 05). Irrigating the sites with wastewater decreased soluble sodium contents and dispersible clay of the soil surfaces; hence the soil structural stability was increased. Overall، applying wastewater to irrigate the planted seedlings in rangeland restoration projects has benefits as its use in these areas has lower environmental risk when compared with agricultural fields.
    Keywords: Urban wastewater, Aggregate stability, Dispersible clay, Restoration, Soil salinity
  • Mohsen Padyab, Sadat Feiznia, Hasan Ahmadi, Ardeshir Shafei Pages 15-24
    Evaluation of changes present in soil and water resources due to operation implement of floodwater spreading is necessary to assess their positive or negative resultant effect. Rate of the internal sediment to diversion spreader channels، surface sedimentation and aggregation of the spreading field depth are most important effective attributes on the yield of floodwater spreading systems. These factors can change physical and chemical properties of studied field، as، by measuring of the infiltrate depth sedimentation of can achieve influencing depth of floodwater. To determine the effect of flooding spread on the sediment infiltrate rate in the field depth of Gachsaran floodwater spreading، from 0-15، 30-15، 30-45 and 45-60cm of the soil surface of spreading field and control were sampled. Granulometry of all samples was done using dry sieve and hydrometric analysis and then percent of the sediment grains with size of less than two millimeters were subjected to analysis of variance (ANOVA) by Duncan t-student test for 80 sampled samples. Results showed that deep entering of the sediments into drilled profiles to 30-45cm was completely distinct which can affect on the soil physical and mechanical properties. However، after the 30-45cm depth، the impact of floodwater spreading was minimal. The infiltration of each studied layer is the most important feature which will change from surface to the depth of spreading belts، so that by increasing infiltrated fine particles in the depth and blocking pores، the soil layers are clogged and in result reduce the infiltration rate، sharply. This state was more remarkable in the spreader belts surface. Furthermore، by depositing the sediments in the surface (0-15cm depth)، an impermeable and earthen layer is created which prevent from infiltrate the particles and even water into soil depth. Generally، with determine of the deposited sediment level in the spreading belts and also its deep infiltrate rate can provide effective and practical decision to improve efficiency and easy maintenance of the floodwater spreading systems or even not use this method.
    Keywords: Floodwater spreading, Sediment infiltrate, Infiltration, Granulometry, Gachsaran
  • Mohammad Reza Pirmoradi, Mohammad Moghaddam, Navid Yazdani Pages 25-34
    Bitter asafetida (Ferula assafoetida L.) is one of the medicinal-rangeland plants belonging to Apiaceae family. The resin which is through incision secreted of the root has medicinal properties. The effect of rain on resin yield of this plant is one of problem of natural resources offices. The main aim of this study was to find out the effects of the irrigation on the resin yield، plants survival and some morphological traits of asafetida plants. Five irrigation treatments consisting of two times at week، one time at week، one time at two week، one time at three week، one time at month and without irrigation (control) were employed. The statistical design was a randomized complete block design، with four replications. The results show that irrigation increased resin yield، leaf length، vegetative growth period، survival plants at during of exploitation and next year significantly. But irrigation decrease essential oil percentage of resin significantly. One time irrigation in each week was the best treatment for increasing resin as it had produced 81. 4 g resin yield per plant. The lowest resin yield was obtained in control and one time irrigation per month. These treatments had no effect on number of plant leafs. So plants irrigation before exploitation from this plant is recommended.
    Keywords: Irrigation, Bitter asafetida, Plant survival, Incision, Resin, Yield
  • Farhad Lashgarara, Majidreza Davarpanah, S.Akbar Javadi Pages 35-46
    This study Proceeded the Identity of the shackles of Participation pasture manageres about Performance Projects range- Management to Central Part kohkiloie Township. The purpose in this study was to Identity of the shackles of Participation pasture manageres about Performance Projects range- Management to Central Part kohkiloie Township. The present research is applied research by using descriptive and correlational methods and its instrument was questionnaire. The present statistical community consisted of 197 numbers of the pasture manageres which based on the ''Cochran'' formula، by using of Random Sampling، the number of 110 were selected as the statistical sample. Data was analyzed by using SPSS win software. Findings Through Spearman Rnank Correlation Coefficient، Pearson''s Correlation Coefficient and Eta Correlation Coefficient has shown that based on the pasture manageres'' views، the Personal Factors، the Social Factors، Economical Factors، Political Factors and Didactic Factors wouldeffect on the shackles of Participation pasture manageres about Performance Projects range- Management، while the variable of Age، Precedence، Size Land، Literacy and Sexuality don''t effect on the shackles of Participation pasture manageres about Performance Projects range- Management. The result from stepwise regression analysis showed that، the Social Factors and Didactic Factors had positive effects on shackles of Participation pasture manageres about Performance Projects range- Management.
    Keywords: Projects Range, Obstacle of Participation, Range, Management, Lack of participation, Kohgiloyeh Township
  • Khadijeh Rahimi Balkanlou, Mehdi Ghorbani, Mohammad Jafari, Ali Tavili Pages 47-64

    One of the most important preparation steps of co-management projects implementation is recognizing key actors at local community level. These actors can assist managers and planners as local leaders and social powers. By applying social network analysis and centrality index at actors’ level of “Goormomenin” common rangeland، Kalateh region، Daamghan city in this research، social powers and local leaders in co-management procedures were identified. By social network analysis system، in-degree، out-degree centrality and betweenness centrality at actors level were studied based on trust and cooperation matrices and a combination matrix. According to the results، one of the stakeholders “Go-Bi” is a key actor in this rangeland. Based on core-periphery index، central and peripheral actors and density were identified. Having much authority and social influence، actors at central group play key role in rangeland co-management. Before implementing natural resource management projects، recognizing these actors can help governmental organizations to develop trust among villagers so that propel successful co-management procedures. These people create bridging ties between public institutions and stakeholders in rural sustainable development plans.

    Keywords: Centrality indicator, Kalateh Roudbar region, Key actors, Network Analysis, Rangeland users, Social power
  • Abdolmotalleb Rezaei, Seyyed Mahmoud Hosseini, Ali Asadi Pages 65-79
    Social network analysis used to study the relationship between stakeholders and actors in natural resource management has become a scientific approach. The purpose of this study was analysis of Information Exchange Network among organizations engage in the sustainable management of natural resources. Results of Social Network Analysis revealed that there is weak Relationship among organizations about information exchange in sustainable natural resource management and access to information in this network is very hard and there is medium communication potential among organizations. Also in information network of the organizations، Agricultural organization had high power in the whole network. University، Agricultural organization and Research Center for Agriculture and Natural Resources have important role in facilitating of information exchange. Analysis of regularity process and its relationship with information exchange network revealed that forests، range and watershed management organization has more power than other organizations.
    Keywords: Sustainable Natural Resource Management, Social Network Analysis, Information Exchange Network, Mazandaran province
  • Zahra Zangane, Kamalaldin Naseri, Fereydoon Mellati, Mansoor Mesdaghi Pages 81-94

    Because plant density is often measured by using plots and also in most cases are done by the method of estimation and counting the individuals، so one of the important cases that we have to decide on is the size and shape of plot. In this research، the density of Astragalus verus that it''s one of the dominate species in the area and has separate and recognizable individuals plant from each other،for investigate the effects of different size and shape of plots on sampling precision and accuracy are estimated in Mayan Mashhad area. The shapes of plot are square، wide rectangular، long rectangular، and sizes of plot are 1، 2، 4، and 8 m2 respectively، that we have been investigated in total 3x4 plots (treatments). In this research، the coordinates of individual plants and the boundary of study area are located by using digital camera. Then، with help of R software، the digital map of study area was sketched. The results show that long rectangular 0. 5x4 m plot has the highest accuracy and precision، so it is selected as optimum plot. Finally، it can be concluded that for saving time and expenses in sampling، using of locating coordinates method of individual plants and application of R software can be appropriate approach for estimating the density of shrublands، so for similar shrublands، the optimum plot of this research (4x0. 5 m) can be used.

    Keywords: plot shape, plot size, precision, accuracy, density, R software
  • Farshad Soleimani Sardou, Ali Salagegh, Mahdie Sanjari, Ali Azare Pages 95-108
    Nowadays، designing hydraulic structures for flood damage mitigation has a significant importance in water engineering. One of the necessary parameters for the design of flood control measures is the probable maximum 24-hour precipitation in a 1000-year return period. This research was done using Jiroft Halilrud watershed data to evaluate Hershfild methods. Firstly، the maximum annual precipitation data series were used to do a frequency analysis using linear moments method to determine the maximum precipitation in 1000-year return period. Then this parameter was determined using the Hershfild method. The results showed a good agreement between the two methods according to correlation coefficient (0. 87). The results of this research can be used for the monitoring system of the region
    Keywords: Hydraulic structures, maximum probable 24, hour precipitation, linear moments, Hershfild method, Halilrud river basin
  • Behzad Rayegani, Gholamreza Zehtabian, Hossein Azarnivand, Seyed Kazem Alavipanah, Sayed Jamaleddin Khajeddin Pages 109-129
    Soil is one of the main non-renewable natural resources in the world and its degradation is considered as a major threat around the globe because it reduces the productivity capacity of soil variability and makes the environment instable in the long turn. Soil degradation has three different aspects: Physical، Chemical and Biological degradation. If any of these aspects of the destruction of the soil can be estimated in an equation، assessment and estimation of the soil degradation can be done easily. To achieve this goal extensive efforts have been made in various parts of the world and different methods for assessing soil degradation have been suggested. In this research latest guideline of soil degradation assessment presented by Land Degradation Assessment in Aridlands is used to desert region of the east of Esfahan and different aspects of soil degradation is assessed by that. According to the findings of this research، LADA methodology of soil degradation easily can be used by most users within the country because the method is simple and provides results as fast as possible. Comparing the results of this method and photos of relative the sampling sites has shown the model is reasonably accurate.
    Keywords: Degradation, Water Erosion, Wind Erosion, Assessment, LADA
  • Samaneh Mohammadi Moghaddam, Abolfazl Mosaedi, Mohammad Jankju, Mansour Mesdaghi Pages 131-148
    Although precipitation is the most important factor which effects rangeland production، but there is little information on the relationship between production and the interactions of climatic factors and specially drought indices.. In this research، the relation between production and climatic factors of rainfall، temperature، evapo- transpiration، and as well as drought indices of Standardized Precipitation Index)SPI) and Reconnaissance Drought Index (RDI) were investigated in Noudoshan Rangelands. Then the data with 33 variables were generated for different time periods of one to four months based the years of available production data. PCA was employed to decrease the number of variable and based on further component analysis، some variable were selected. To find the relation between production and climatic factors، regression analysis was used. Finally، the model with least IPE was selected as preferred model. By comparison equations based on rainfall، temperature، evapo- transpiration، and drought indices، the model resulted from RDI، selected as preferred range production estimator (R=0. 969، MARE=0. 111).
    Keywords: range production, rainfall, drought, reconnaissance drought index, standardized precipitation index, Noudoshan
  • Javad Motamedi, Arezu Alizadeh, Azadeh Alemzadeh Gorji Pages 149-158
    Plants change their environment characteristics and especially soil properties while their growth and adaptation، to develop plant communities. In this study effect of halophyte patches from Urmia lack in a vegetation type of Salsola nitraria and Aeluropus littoralis on chemical and physical properties of soil was investigated. So 4 vegitation patches along 2 transect with the length of 150 meter that was established in parallel position with the slop was selected and the distances between these patches considered as bare soil. Then soil samples were collected with four replication from the patches and inter patches areas from two different depths of 0-15 cm and 15-30cm، then soil samples were air dried and some of their properties were measured. Independent T-test was performed to compare soil properties of patches and inter-patches. Results showed that vegetation patches had significant effect on decrease of electrical conductivity and soluble salts of sodium، potassium and total phosphorus in soil samples of surface profile (0-15cm) but soil acidity، nitrogen content، organic matter، sand، silt and clay percent showed no significant differences in soil samples of patches and inter patches areas. Then comparing these properties in soil samples of second depth (15-30cm) showed that there wasn’t any significant differences between patches and inter-patches، and these results shows effect of vegetation patches and specially their roots on changing properties of surface soil in this study’s experimental field.
    Keywords: ecological patches, inter patch areas, soil properties, slain rangelands, Urmia lack ecological patches, inter patch areas, soil properties, slain rangelands, Urmia lack ecological patches, inter patch areas, soil properties, slain rangelands, Urmia lack
  • Mohammad Mirzavand, Hoda Ghasemieh, Mahmud Akbari, Seyed Javad Sadatinejad Pages 159-171
    Kashan aquifer is adjacent to Salt Lake. Because of this adjacency، the saline water of the lake has moved to the aquifer. In this study groundwater quality of the aquifer was simulated using Artificial Neural Network (ANN) model. For this purpose، the dominant ion of water was first determined by Piper diagram. Results showed that the sodium chloride is the dominant ion of water and so it was selected as the target variable to be simulated So the output variable of the ANN model was the concentration of sodium chloride in current year while the input variables were the water table of groundwater، yearly rainfall and the concentration of sodium chloride in previous year. Result showed that Multilayer Perceptron ANN model has better result in predict of chlorine concentration compared to Radial Basis ANN model. The sensitivity analysis showed that concentration of chloride in previous year and water table of groundwater are the most important variables in the ANN model respectively.
    Keywords: water quality, Artificial Neural Network, Kashan aquifer, Sodium, Chloride
  • Roya Vazirian, Hamid Reza Asgari, Majid Ownegh, Chooghi Bairam Komaki Pages 173-180
    Understanding the relationship between soil and plant is essential for reclamation of degraded lands. In order to investigate the relationship between Atriplex halimus density with carbon sequestration the rangeland of Incheborun was studied. Soil samples were collected randomly by Auger in the depth of 0-30 cm of the soil profile in three different plant densities (<200، 200-400 and >400 stand per hectare) with 30 replications. The data were subjected to ANOVA using statistical software SPSS 21. 0. Means were separated by T-test at P≤0. 5. The results of this research showed that the soil organic carbon have ranging from 0. 48 to 0. 64 (with an average of 0. 56%) in Atriplex plantation areas، while the organic carbon have ranging from 0. 03 to 0. 12 (with an average of 0. 078%) in the control region. Therefore، plantation measures caused significant difference in soil organic carbon contents per unit area in Atriplex plantation areas as compared to that observed in the control area. Sequestered carbon in per unit is 26. 27، 27. 85 and 30. 66 ton/ha respectively for low، medium and high Atriplex density areas. The results indicated that the rate of organic carbon as well as soil carbon sequestration increased with plant density. There were no significant difference among sequestered carbon and soil organic carbon values under those three different levels of densities، while significant difference were observed between three plantation areas and control area.
    Keywords: Atriplex, carbon sequestration, plantation density, organic carbon, Incheborun
  • Mehdi Vatakhah, Mohsen Mohsenisaravi, Hasan Ahmadi Pages 181-195
    Land use optimization is one of the suitable methods for soil conservation. The present research with objective of land use optimization for soil erosion minimization and pure income maximization was conducted in the part of Taleghan Watershed which comprises 80427. 23 ha in area. To achieve this propose، area، erosion rate and net income value of each land uses according to requiring standards of each land uses area was extracted. Then، limitations and two objective functions were determined and optimization problem was solved by using ADBASE software. The results revealed that the optimization decrease 6. 99 percent of erosion rate (6. 28 ton/ha/year to 5. 84 ton/ha/year) and 4. 65 percent of pure income (118174. 38 to 112681. 02 million Rials). Also، the results proposed that drylands farming are changed to garden and orchard and rangelands.
    Keywords: optimization, Land use, Linear programming, ADBASE software, Erosion, Taleghan. Optimization, Taleghan