فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و نهم شماره 1 (بهار 1395)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و نهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • حسن اسماعیلی، جواد هادیان، محمدحسین میر جلیلی، حسن رضا دوست صفحه 1
    مرزه رشینگری (Satureja rechingeri) گیاهی انحصاری ایران و دارای پراکنش محدود در استانهای ایلام و خوزستان می باشد. در این مطالعه که در سال 1392 انجام شد به بررسی برخی صفات مرفولوژیکی، بازده اسانس، محتوای رزمارینیک اسید و خصوصیات اکولوژیکی در بین جمعیت های مختلف این گیاه پرداخته شد. رویشگاه های شناسایی شده مرزه رشینگری در مناطق نیمه گرمسیری استان های خوزستان و ایلام در طول جغرافیایی 32 تا 33 درجه و عرض جغرافیایی 46 تا 49 درجه واقع شده اند و این گیاه روی سنگلاخ ها و بافت های آهکی شیب های شمالی و جنوبی رشد می کند. در میان صفات مورد بررسی مرزه رشینگری، بیشترین ضریب تنوع (01/43 درصد) برای مساحت برگ و کمترین آن (25/9 درصد) برای قطر کاسه گل بدست آمد. ضریب تنوع برای بازده اسانس در جمعیت های مرزه رشینگری 71/33 درصد بدست آمد. بالاترین میانگین بازده اسانس (51/ 3 درصد) در جمعیت کاور و پایین ترین میانگین بازده اسانس (1/2 درصد) در جمعیت لیوس مشاهده شد. حداقل (93/0 درصد) و حداکثر (2/6 درصد) بازده اسانس بین افراد نیز به ترتیب در افرادی از جمعیت لیوس و زرین آباد مشاهده شد. بیشترین ضریب تنوع مقدار رزمارینیک اسید در جمعیت بنه ادب (%49/54) دیده شد. مقدار رزمارینیک اسید در عصاره متانولی جمعیت های مطالعه شده تنوع بالایی داشت و در مورد افراد از 54/0 تا 29/7 درصد متغیر بود، در حالی که میانگین رزمارینیک اسید در جمعیت ها از 62/1 درصد (جمعیت کاور) تا 14/4 درصد (جمعیت زرین آباد) متغیر بود. بیشتر تنوع مرزه رشینگری درون جمعیت ها توزیع شده است که مشخص کننده تفرق محدود جمعیت ها می باشد.
    کلیدواژگان: مرزه رشینگری، مورفولوژی، رزمارینیک اسید، بازده اسانس
  • نفیسه پناهی قره سو، امیر حسین حمیدیان، علی طویلی صفحه 13
    این پژوهش در اطراف مرکز دفن زباله حلقه دره کرج با هدف بررسی تعیین غلظت فلزات سنگین (سرب و نیکل) در گیاه Halimocnemis pilifera و خاک منطقه صورت گرفت. به منظور انجام مطالعه سه پلات50 * 50 متر در جهت باد غالب منطقه استقرار یافت. پلات اول در نزدیکی حوضچه های شیرابه و پلات های دوم و سوم بافاصله 500 متری و یک کیلومتری از پلات اول استقرارگردید. در هر پلات از گیاه مورد مطالعه با 10 تکرار به تفکیک اندام هوایی و ریشه نمونه برداری انجام گردید. همچنین 10 نمونه از خاک نیز به طور تصادفی تهیه گردید. به منظور بررسی تفاوت معنی دار غلظت فلزات سرب و نیکل در اندام هوایی و ریشه گیاه در پلات های مختلف، داده ها مورد تجزیه واریانس دو طرفه و تعیین تفاوت بین خاک سه پلات از نظر غلظت فلزات سرب و نیکل مورد تجزیه واریانس یک طرفه قرار گرفتند. برای مقایسه میانگین ها نیز از آزمون دانکن استفاده گردید. نتایج نشان داد که خاک سه پلات از نظر غلظت فلزات سرب و نیکل تفاوت معنی داری ندارند. همچنین با انجام آزمون t غیرجفتی این نتیجه حاصل گردید که بین اندام هوایی و ریشه گونه از نظر غلظت سرب هیچ تفاوت معنی داری وجود ندارد اما از نظر غلظت نیکل این اختلاف در سطح 5 درصد معنی دار گردید. تفاوت در پلات ها نشان داد که گیاهان در پلات دوم بیشترین غلظت نیکل ( mgkg-127/3) و در پلات سوم بیشترین غلظت سرب (mgkg-1 41/4) را جذب کرده اند. فاکتورهای تجمع و انتقال برای فلزات سرب و نیکل نشان داد که گیاه Halimocnemis pilifera با 75/0 و21/1= TF و 29/0 و 11/1= BCF به ترتیب برای فلزات سرب و نیکل، برای پالایش فلز سرب از خاک های آلوده مناسب است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، حلقه دره، فلزات سنگین (سرب و نیکل)، گیاه Halimocnemis pilifera، مرکز دفن زباله
  • محمد مهدی حسین زاده، رضا اسماعیلی، محمدحسن جوری، سامانه پورکلهر صفحه 27
    فرسایش گالی یکی از مخرب ترین انواع فرسایش آبی است و به عنوان فرایندی مهم در تخریب خاک است که در برخی موارد موجب گسترش و عمیق شدن کانال ها می شود. محدوده مورد مطالعه در البرزشمالی، استان مازندران و شهرستان نوشهر (زیرحوضه فیروزکلا، حوضه کجور) قرار گرفته است. این مقاله مورفومتری گالی را در ارتباط با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک بررسی می کند. مورفومتری گالی ها مانند عرض، عمق و شیب بر روی زمین تعیین شد. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک مانند تبادل کاتیون، کربن آلی و غیرآلی، اسیدیته و بافت خاک در آزمایشگاه مشخص گردید. آنالیز داده ها بوسیله تحلیل رگرسیون چندگانه آنالیز تطبیق قوس گیری شده (DCA) انجام شد. آنالیز DCA نشان می دهد که عرض و شیب گالی با کربن آلی و مقدار رس رابطه منفی و با مقدار pH رابطه مثبت دارد. از این رو انتظار می رود که با کاهش مقدار کربن آلی و رس و افزایش pH عرض گالی ها افزایش یابد. همچنین با افزایش تبادل کاتیونی و کاهش آهک، عمق و نسبت عرض به عمق گالی ها بیشتر شود.
    کلیدواژگان: آنالیز DCA، فرسایش گالی، مورفومتری، کجور
  • زهره خورسندی کوهانستانی، محمد مهدوی، علی سلاجقه، سعید اسلامیان صفحه 39
    یکی از اساسی ترین مسائل در هیدرولوژی شهری کمی کردن پاسخ هیدرولوژیک حوضه در مقابل بارش باران است. با وجود اهمیت موضوع، اطلاعات بسیار کمی در دسترس است که بتوان با استفاده از آن داده های مورد نیاز را برای کمی کردن پاسخ هیدرولوژیک بدست آورد. در این مطالعه بانک اطلاعات شهری برای بخشی از شهر بهارستان در استان اصفهان تهیه گردید و با این اطلاعات هیدروگراف واحد شهری با استفاده از مدل URBS-UH برای دو زیرحوضه از شهر بهارستان برآورد شد. دبی اوج هیدروگراف واحد زیر حوضه یک 0727/0 مترمکعب بر ثانیه و زیر حوضه دو 096/0 مترمکعب بر ثانیه برآورد گردید. هیدروگراف سیلاب تعدادی از رگبارهای رخداده در شهر بهارستان با استفاده از هیدروگراف واحد بدست آمده، تعیین شد. دبی اوج سیلاب این وقایع اندازه گیری شد، با استفاده از دبی های اوج اندازه گیری شده کارایی مدل مورد استفاده ارزیابی شد. ضریب نش– ساتکلیف برای زیر حوضه یک 89/0، و زیر حوضه دو 79/0 برآورد گردید. ضریب تعیین نیز برای زیر حوضه های یک و دو به ترتیب 82/0 و 69/0 بدست آمد. نتایج بدست آمده حکایت از کارایی خوب تا بسیار خوب این مدل در محدوده مورد مطالعه داشت.
    کلیدواژگان: هیدرولوژی شهری، هیدروگراف واحد، مدل URBS، UH، شهر بهارستان
  • بهرام چوبین، شهرام خلیقی سیگارودی، آرش ملکیان صفحه 51
    پیش بینی فرایندهای آب و هوایی به ویژه پیش بینی بارندگی ابزار مناسبی در اختیار مدیران حوزه های گوناگون قرار می دهد تا با در نظر گرفتن این پیش بینی ها، سیاست های آینده را طراحی کنند. در این تحقیق بعد از انتخاب موثرترین شاخص های اقلیمی با روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA)، تاثیر سیگنال های اقلیمی بزرگ مقیاس بر بارش فصلی حوزه آبخیز مهارلو-بختگان به صورت همزمان و با تاخیر توسط روش های آماری (ضریب همبستگی متقاطع و پیرسون) مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از مدل رگرسیون گام به گام اقدام به ارائه معادله رگرسیون برای پیش بینی بارش شد. نتایج نشان داد که در روش همبستگی متقاطع بین سری زمانی SPI (متغیر وابسته) در زمان (t) و سیگنال های اقلیمی (متغیر مستقل) در زمان (t-k) تنها شاخص SOI به صورت همزمان دارای ارتباط معنی داری با بارش است، در حالیکه بیشتر شاخص ها با تاخیر زمانی مختلف با شاخص بارندگی استاندارد معنادار شده اند. در بررسی فصل به فصل سیگنال ها با شاخص بارندگی استاندارد با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مشخص شد که سیگنال های اقلیمی فصل بهار و تابستان ارتباط معنی داری با SPI ندارند. طبق ضرایب تبیین (R2) و تاثیر رگرسیونی استاندارد (Beta) در مدل های رگرسیونی گام به گام مشخص شد که بررسی همزمان و با تاخیر فصل به فصل سیگنال ها (مثلا SPI فصل پاییز با شاخص های چهار فصل قبل) در روش همبستگی پیرسون نسبت به همبستگی متقاطع در زمان (t-k)، (که سیگنال های تمام فصول با هم نسبت به SPI تمام فصول تاخیر داده می شود) ارتباط بیشتری را با شاخص بارندگی استاندارد فصلی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بارش فصلی، تجزیه مولفه های اصلی، حوزه آبخیز مهارلو، بختگان، سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی، همبستگی متقاطع
  • امین ذرتی پور صفحه 65
    برآورد دقیق میزان رسوب معلق رودخانه ها از مسائلی مهم در طراحی مخازن، آلودگی دریاچه ها، طراحی کانال ها و لایروبی آنها بعد از سیلاب ها، تعیین خسارت های ناشی از رسوبگذاری و تعیین تاثیرات مدیریت آبخیز است. روش های متعددی به منظور برآورد بار معلق رودخانه ها وجود دارد. یکی از این روش ها، که در حل مسائل مختلف هیدرولوژی رسوب و پیش بینی آن کاربرد زیادی دارد، روش های نوروفازی و شبکه های عصبی مصنوعی است. در این مطالعه ارتباط رسوب و دبی لحظه ای متناظرش به طور موفقیت آمیزی با استفاده از این روش ها مدل سازی و مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. هدف از این تحقیق، کارایی روش های نوروفازی و شبکه عصبی نسبت به مدل های آماری در برآورد رسوب معلق روزانه رودخانه طالقانرود حوزه آبخیز طالقان می باشد. نتایج نشان داد، برآوردهای ساختارANFIS ، با میانگین قدرمطلق خطای نسبی، 1006 تن در روز، ضریب همبستگی 77درصد، میانگین مربعات خطا2621 تن در روز و ضریب ناش- ساتکلیف 51/0 نسبت به شبکه عصبی و همچنین برآوردهای شبکه عصبی در مقایسه با مدل های آماری از دقت بالاتری برخوردارند. بنابراین روش ادغام شبکه عصبی با قوانین فازی توانسته تغییرات بار رسوبی رودخانه را بر اساس دبی روزانه، بهتر از مدل های دیگر برآورد کند. دیگر مزیت این روش حساس نبودن به وجود تعداد معدودی خطا در داده های آماری است که همین امر باعث برآورد بهتر مدل شبکه عصبی در مقایسه با مدل آماری شده است. همچنین با بالا رفتن درصد داده های آموزش نسبت به داده های امتحان، روش نروفازی جواب مناسبتری می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی فازی، بار معلق رودخانه، شبکه عصبی، روش های آماری، طالقان
  • محمد رستم تبار، سادات فیض نیا، ضیاالدین شعاعی صفحه 79
    با شناسایی دقیق تر سازندها و واحدهای سنگی حساس به فرسایش می توان راهکارهای مناسب و به موقع ارائه داد و از فرسایش بی رویه آنها جلوگیری کرد. در این مطالعه، با نمونه برداری از پیش تعریف شده از رودخانه های اصلی و فرعی و انجام عملیات دانه بندی با انتخاب غربال های شاخص، بررسی کانی شناسی بصورت کمی و کیفی در آزمایشگاه بوسیله بینوکولر انجام شد و در ادامه با استفاده از فرمول، قابلیت رسوب زایی واحدهای سنگی هر نمونه رسوب محاسبه شده است. بر اساس نتایج بدست آمده از نمونه های رسوب، میانگین قابلیت رسوب زایی واحدهای سنگی هر زیرحوضه و همینطور میانگین قابلیت رسوب زایی واحدهای سنگی حوزه آبخیز شفارود مشخص شده است. برای هر زیرحوضه و در نهایت برای کل حوزه آبخیز یک معادله بدست آمده که در یک طرف Y به عنوان مجموعه رسوبات خروجی و در طرف دیگر قابلیت رسوب زایی هر واحد سنگی به عنوان ضریب اهمیت آن واحد سنگی می باشد. این ضرایب بدون بعد بوده و نشان دهنده حساسیت واحدهای سنگی نسبت به فرسایش می باشند. البته هر چه این عدد بزرگتر باشد حساسیت آن واحد سنگی نسبت به فرسایش بیشتر است. بر این اساس، نقشه حساسیت به فرسایش واحدهای سنگی موجود در هر پنج زیرحوضه در محیط ARC GIS تهیه شده است. مطابق میانگین قابلیت رسوب زایی بدست آمده از حوزه آبخیز شفارود، واحدهای مارن، شیل ماسه ای تا سیلتی و آهک ماسه ای به ترتیب بیشترین حساسیت و واحدهای آهکی، آندزیت- بازالت و شیل توف دار کمترین حساسیت را به فرسایش دارند.
    کلیدواژگان: کانی شناسی رسوب، نمونه برداری از پیش تعریف شده، غربال های شاخص، بینوکولر، واحدهای سنگی، قابلیت رسوب زایی، حساسیت به فرسایش
  • سکینه ساعدی، علی اکبر مهرابی، علی طویلی، سعیده حیدری صفحه 93
    ارزیابی اثرات توسعه برای دستیابی به یک برنامه ریزی جامع در راستای پایداری سرزمین امری ضروری است. در مطالعه سیستم های انسانی و طبیعی می توان به طور همزمان تغییرات را در دو سیستم مختلف مورد بررسی قرار داد. هدف این مقاله، شناخت اثرات احداث سد طالقان بر قیمت زمین و تغییر کاربری اراضی روستاهای اطراف دریاچه سد می باشد. روش تحقیق در این پژوهش آمار توصیفی-کیفی بوده است و به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. جهت به دست آوردن ارزش زمین چهار دهه روستاهای محدوده دریاچه سد به قیمت های سال پایه 1390، از فرمول ارزش زمین استفاده شد. همچنین جهت بررسی تغییر کاربری اراضی، از تصاویر ماهواره ای TM، 1379 و 1386 استفاده گردید. نتایج این مطالعات نشان می دهد که با احداث سد در دهه 90-80 قیمت زمین نسبت به قبل احداث سد افزایش بسیار زیادی داشته است و تغییرات قیمت زمین بر روند تغییرات کاربری اراضی روستاهای محدوده دریاچه سد تاثیرگذار بوده و قیمت زمین در روستای زیدشت که بطور کامل مشرف به دریاچه سد است افزایش چشم گیری داشته است. بر اساس نتایج بدست آمده از این تحقیق می توان بیان نمود که دینامیک کاربری اراضی در منطقه تحت تاثیر قیمت زمین بوده که جهت دستیابی به پایداری در حوزه آبخیز نیاز به اعمال یک قانون کارآمد برای جلوگیری از روند تخریب اراضی و کنترل قیمت زمین می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات توسعه، پایداری سرزمین، تغییرات کاربری اراضی، قیمت زمین و سد طالقان
  • نیما شاکری بروجنی، حسین بشری، مصطفی ترکش اصفهانی صفحه 107
    این تحقیق با هدف ایجاد و کاربرد یک مدل پشتیبان تصمیم گیری برای کمک به مرتع داران برای تعیین وضعیت مرتع و گرفتن تصمیم های آگاهانه در مراتع شهرستان فریدن انجام شد. در این مطالعه فراوانی گونه های گیاهی در 31 مکان مطالعاتی در سه شدت چرایی مختلف با استفاده از روش قدم نقطه و برداشت 400 نقطه در هر مکان در طول 4 ترانسکت متعامد اندازه گیری و با استفاده از آنالیز گرادیان چرایی، گونه های معرف شدت چرایی شناسایی شدند. سپس وضعیت مرتع بر اساس فراوانی گونه های شاخص در طول گرادیان چرایی با استفاده از سیستم تفسیر داده ها و منابع محیطی (REDIS) تعریف شد. بر اساس اطلاعات موجود برای هر طبقه وضعیت مرتع، راهکارهای مناسب مدیریتی و اطلاعات اکولوژیکی ارائه شد. کاربر با وارد کردن فراوانی گونه های شاخص در این سیستم پشتیبان تصمیم گیری می تواند وضعیت مرتع و اطلاعات اکولوژیکی و راهکارهای مدیریتی هر وضعیت را دریافت کند. بر اساس نتایج این تحقیق، فراوانی شش گونه گیاهی در منطقه مورد مطالعه به عنوان گونه های معرف در مدل REDIS، تعیین کننده طبقه وضعیت مراتع منطقه مورد مطالعه می باشد. برای صحت سنجی این سیستم، فراوانی گونه های معرف در 12 مکان مرتعی مجزا به مدل وارد شد و وضعیت تعیین شده با نتایج روش چهار فاکتوری مقایسه شد که نتایج موید صحت 91 درصدی مدل طراحی شده بود. این سیستم با قابلیت حفظ کردن وضعیت مرتع در حافظه خود، امکان پایش و در نتیجه بررسی تغییرات گرایش مرتع توسط مدیران را به شکل ساده ای فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سیستم پشتیبان تصمیم گیری، گونه معرف، گرادیان چرا، سیستم تفسیر داده ها و منابع محیطی
  • علی طالبی، شهربانو عباسی جندانی صفحه 125
    مدل WEPP، به حجم زیادی از داده های ورودی نیاز دارد. شناسایی پارامترهای حساس مدل و اولویت بندی آنها سبب افزایش دقت و کارایی مدل می شود. از طرفی مدل WEPP می تواند فرایندهای موثر در رواناب، فرسایش و رسوب را در طول سال شبیه سازی کند، از این رو، حساسیت مدل با توجه به زمان وقوع رگبار و مقدار پارامترها در مقاطع مختلف از سال باید متفاوت باشد. برای اثبات این فرض، دو رگبار بهاره و پاییزه مربوط به سال 2008 انتخاب شده و مدل WEPP برای سه پلات با شرایط متفاوت از حوزه آبخیز سنگانه مورد آنالیز حساسیت قرار گرفته است. برای آنالیز حساسیت از روش OAT استفاده شده و درجه حساسیت پارامترها محاسبه شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که درصد شن حساس ترین پارامتر مدل WEPP می باشد. پس از این پارامتر، پارامترهای درصد رس، هدایت هیدرولیکی موثر، مقدار و شدت بارش، درجه روز جوانه زدن، درجه روز فصل رشد و نیز درصدی از فصل رشد که LAI کاهش می یابد، به ترتیب جزو پارامترهای حساس مدل می باشند. بیشترین تغییرات در اولویت بندی پارامترهای حساس نیز در فایل گیاه/ مدیریت دیده می شود. درجه حساسیت مدل به این پارامترها در بیشتر موارد در هر سه پلات در رگبار پاییزه نسبت به رگبار بهاره، کاهش قابل ملاحظه ای داشته است. به طور کلی نتایج حاصل نشان می دهد که میزان حساسیت مدل WEPP به پارامترهای مختلف در طی زمان تغییر می کند. از این رو برای استفاده از این مدل پیچیده به ویژه در مناطق با محدودیت داده، کاربر باید نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشد که با توجه به زمان وقوع رگبار، کدام پارامتر در منطقه مطالعاتی بیشتر حساس بوده و باید با دقت بیشتری برداشت شود.
    کلیدواژگان: مدل دامنه WEPP، آنالیز حساسیت، روش OAT، درجه حساسیت، اولویت بندی، حوزه آبخیز سنگانه
  • لیلا فاضل دهکردی، حسین آذرنیوند، محمد علی زارع چاهوکی، فرهاد محمودی کهن، شهرام خلیقی سیگارودی صفحه 141
    به منظور شناسایی شاخص مناسب برای ارزیابی و پایش خشکسالی، اطلاعات بارندگی ایستگاه های هواشناسی استان ایلام از سال 2000 تا 2011 و تصاویر ماهواره MODIS با فاصله زمانی 16 روزه، تهیه و پردازش شد. محاسبه SPI بر اساس میزان بارش انجام گردید، بنابراین اطلاعات بارش برای محاسبه این شاخص و تصاویر ماهواره ای برای محاسبه NDVI بکار گرفته شد. همچنین اطلاعات درصد تاج پوشش در تیپ های مرتعی انتخاب شده از بین سایت های مورد مطالعه در «طرح ملی ارزیابی مراتع در مناطق مختلف آب و هوایی» استخراج گردید. سپس به بررسی همبستگی بین SPI با NDVI و همچنین تاج پوشش گیاهی و شاخص ماهواره ای پرداخته شد. روابط بین دو شاخص پوشش گیاهی و خشکسالی هواشناسی از طریق رابطه رگرسیونی مشخص شد. نتایج حاصل از محاسبه سالانه شاخص بارش استاندارد شده خشکسالی شدید در سال 2000 و ترسالی متوسط در سال 2006 را در مراتع مورد مطالعه استان ایلام نشان داد. نوسان های مقادیر شاخص NDVI نیز این مطلب را تایید کرد. نتایج نشان داد که بیشترین همبستگی بین شاخص پوشش گیاهی و فرم رویشی پهن برگان و گندمیان یکساله است. نتایج حاصل از بررسی همبستگی بین SPI و NDVI در بازه زمانی مختلف، مبین آن است که SPI در دوره زمانی سه و شش ماهه، با شاخص NDVI در سطح یک درصد همبستگی دارد. بررسی میزان کارایی مدل های رگرسیونی، مدل در بازه زمانی سه و شش ماهه را برای پایش خشکسالی مناسب نشان داد. نتایج حاصل از رگرسیون بین شاخص ها بیانگر این مطلب است که NDVI معیار مناسبی برای ارزیابی و پایش خشکسالی است.
    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص SPI، NDVI، رگرسیون، استان ایلام و مراتع
  • مهدی قربانی، وحید جعفریان، محمدرضا یزدانی، مهسا عبدالشاه نژاد صفحه 155
    دستیابی به مدیریت جامع منابع طبیعی بطور اصولی نیازمند ارتباط موثر و هماهنگ، همکاری و هم افزایی دست اندرکاران متعددی است که وظایف مشترک ولی متمایز دارند. بدین لحاظ شالوده مدیریت جامع، با تمرکزگرایی و اعمال روش مدیریت از بالا به پایین سازگار نیست. هدف این تحقیق تحلیل شبکه و انسجام سازمانی دست اندرکاران بخش منابع طبیعی در استان سمنان می باشد. در این تحقیق، روابط سازمان های موجود در شبکه بر اساس بررسی فرایند انتقال اطلاعات و همکاری بین سازمانی و با استفاده از روش کمی تحلیل شبکه اجتماعی و استفاده از شاخص های سطح کلان و میانی شبکه نهادی شامل اندازه شبکه، تراکم، میزان دوسویگی پیوندها و تمرکز در سطح کلان و شاخص مرکز- پیرامون در سطح میانی مورد بررسی قرار گرفته است. پایش سیاستی که در عنوان این مقاله مورد تاکید قرار گرفته است، اشاره به این سئوال دارد که سیاست های مدیریت جامع منابع طبیعی که دست کم در طول برنامه های چهارم و پنجم توسعه در دستور کار سیاست گذاران و متولیان بخش منابع طبیعی کشور بوده، تا چه میزان محقق شده است. بدین ترتیب در این مقاله سعی شده است تا به سئوال فوق به صورت کمی و با استناد به نتایج شاخص های تحلیل ساختاری شبکه دست اندرکاران بخش منابع طبیعی در منطقه مورد مطالعه پاسخ داده شود. بر اساس نتایج این تحقیق میزان انسجام نهادی 40 درصد (ضعیف) و میزان پایداری شبکه نهادی بر اساس شاخص دوسویگی نیز در حد 67/46 درصد (متوسط) می باشد. بررسی شاخص مرکز- پیرامون نیز نشان داد که میزان تراکم شبکه نهادی استان سمنان در زیرگروه کنشگران مرکزی 77 درصد و در زیرگروه کنشگران پیرامونی 25 درصد است. نتایج به دست آمده ضمن تعیین ظرفیت های موجود برای اعمال مدیریت جامع منابع طبیعی، ضرورت کاهش تمرکز در شبکه و تقویت روابط بین دست اندرکاران متعدد این بخش را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: انسجام نهادی، تحلیل شبکه، تمرکززدایی، مدیریت جامع منابع طبیعی، استان سمنان
  • عطاالله کاویان، عطا سفری، آیدین پارساخو صفحه 167
    این تحقیق، به بررسی و برآورد میزان رسوبدهی جاده های جنگلی حوزه آبخیز دارابکلا با استفاده از مدل های WARSEM و SEDMODL پرداخته و به منظور ارزیابی نتایج حاصل، با استفاده از شبیه ساز باران به صورت مستقیم میزان تولید رسوب در سطح جاده های مذکور اندازه گیری شد. به منظور اجرای مدل های WARSEM و SEDMODL، عملیات صحرایی برای اندازه گیری پارامترهای مختلفی از قبیل طول جاده، عرض جاده، ارتفاع و پوشش شیروانی جاده، شیب طولی جاده، شکل و پیکربندی جاده، سطح جاده و غیره در تعداد 63 قسمت مختلف در مسیری به طول 11979 متر از جاده های جنگلی منطقه مورد مطالعه انجام شد. برای اندازه گیری مستقیم رسوبدهی جاده های مورد مطالعه از دستگاه باران ساز صحرایی با ویژگی هایی از قبیل ارتفاع نازل 3 متر و ابعاد پلات 2 مترمربع استفاده گردید. نتایج حاصل از مدل های WARSEM، SEDMODL و اندازه گیری مستقیم تحت شبیه سازی باران نشان داد که میزان رسوبدهی جاده های مورد مطالعه، به ترتیب 918/9، 109/5 و 141/4 کیلوگرم در مترمربع در سال می باشد. سایر نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 95%، اختلاف معنی داری بین داده های مشاهده ای (شبیه سازی باران) و نتایج مدل SEDMODL وجود نداشته، همچنین مدل مذکور با مقادیر RD، MD، BIAS، RE و RMSE به ترتیب 42/21، 54/4، 04/0، 59/17 و 71/0 مدل مناسب تر برای برآورد رسوبدهی در جاده های جنگلی منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: رسوبدهی، جاده های جنگلی، شبیه ساز باران، WARSEM و SEDMODL
  • ثنا محبی، قاسمعلی دیانتی تیلکی، مهدی عابدی صفحه 187
    ارزیابی خصوصیات اکولوژیکی مراتع به عنوان یک عامل مهم در بررسی و پایش اثرات اقدامات مدیریتی مختلف و تعیین پایداری اکوسیستمی آنها مطرح است که نیاز به ابزارهایی برای کمی سازی و ارائه معیاری منطقی برای مقایسه مدیریت های مختلف دارد. برای این منظور، روش تجزیه و تحلیل چشم انداز (LFA) قادر است بطور مناسبی وضعیت ساختاری و عملکردی مرتع را با احتساب شاخص های اساسی و ساده به صورت کمی نمایش دهد و مبنایی برای انتخاب مدیریت های بهینه و پایدار ارائه کند. در این مطالعه باتوجه به اینکه در منطقه کجور نوشهر اقسام متفاوتی از مدیریت مراتع ازجمله قرق، چرا، شخم و مرتع کاری در شرایط تقریبا یکسانی به لحاظ خصوصیات تیپ های گیاهی، جانوری، خاکشناسی، زمین شناسی و اقلیمی وجود دارد. نتایج مطالعه حکایت از آن دارد که قرق در اغلب ویژگی های ساختاری و عملکردی بطور معناداری (05/0P<) مطلوب تر از سایر مدیریت ها بوده است و پس از آن مرتع کاری عملکرد مناسبی داشته اند. این در حالیست که مراتع شخم خورده هم از لحاظ ویژگی های ساختاری و هم از لحاظ ویژگی های عملکردی بطور معناداری (05/0P<) دارای وضعیتی نامطلوب بوده اند. بنابراین قرق می تواند به عنوان گزینه مناسبی در حفاظت از منابع مرتعی این منطقه باشد.
    کلیدواژگان: مرتع، ارزیابی سلامت، عملکرد اکولوژیکی، LFA، کجور نوشهر
  • الهام مشکاتی، حسن احمدی، علی اکبر نظری سامانی، محمد هادی داوودی صفحه 201
    زمین لغزش در بسیاری از مناطق شیبدار به علت وجود سازند های حساس، رطوبت و دیگر عوامل به صورت طبیعی و غیر قابل اجتنابی رخ می دهد. حوزه آبخیز طالقان نیز به علت وجود مساحت قابل توجهی از مارنهای میوسن مستعد زمین لغزش می باشد.با احداث سد مخزنی طالقان و ایجاد دریاچه سد، شرایط رطوبتی و اکولوژیکی منطقه متفاوت شده است. در این مقاله عوامل موثر در ناپایداری دامنه ها (عامل شیب، جهت، ارتفاع، سنگ شناسی، کاربری اراضی، فاصله از جاده و فاصله از دریاچه) بررسی و نقش آنها با روش رگرسیون خطی چند متغیره در دو محدوده بزرگ (شعاع 1500متری و بیشتر نسبت به دریاچه) وکوچک (فاصله 450 متری از دریاچه) ارزیابی شد. بدین دلیل ابتدا نقشه پراکنش زمین لغزش ها با استفاده از عکسهای هوایی، ماهواره ای وعملیات میدانی تهیه شد. از تلاقی نقشه پراکنش و عوامل موثر داده های لازم برای ارزیابی عوامل موثر و در نهایت پهنه بندی بدست آمد. داده های اولیه در واحدهای مربعی100*100 متری تهیه شد. نتایج نشان داد که عامل فاصله از دریاچه در محدوده بزرگ تر تاثیری در لغزش نداشته؛ در حالیکه با نزدیک شدن به دریاچه این عامل نقش داشت. در واقع دریاچه تاثیر محلی داشته و بیشتر تا شعاع 200 متری خود را مورد تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، رگرسیون چند متغیره، زمین لغزش، طالقان، فاصله از دریاچه
  • امیر رضا کشتکار، بهناز آصف جاه، یوسف عرفانی فرد، علی افضلی صفحه 211
    امروزه کاربری نامناسب اراضی و تخریب منابع طبیعی پیامدهایی مانند افزایش وقایع سیل و فرسایش خاک را بدنبال داشته است. در چنین شرایطی باید با برنامه ریزی منسجم در منابع طبیعی با هدف کنترل، احیاء و حفاظت از این منابع اقدام کرد، که مدیریت منابع حوزه آبخیز چنین اهدافی را برآورده خواهد کرد. این تحقیق با هدف مدیریت منابع آبخیز با رویکرد سناریوسازی، به ارزیابی پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فیزیکی و اکولوژیک حاصل از مدیریت بیولوژیک در حوزه آبخیز دره ناری سروستان پرداخته است. با انتخاب سه فعالیت مدیریت بیولوژیک، هشت سناریوی مدیریتی در منطقه تدوین شد. سپس با استفاده از مدل سازی بر اساس معیارهای فیزیکی، اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی، پیامدهای ناشی از اجرای هریک از سناریوهای مدیریتی و اولویت هریک از سناریوها بر اساس چهار معیار مذکور تعیین گردید. در نهایت گزینه و سناریو برتر با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره و مدل تاپسیس فازی انجام شد. نتایج نشان داد که سناریو شماره هشت برترین سناریو و دارای اولویت اول بوده است. همچنین نتایج نشان داد، که تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره از توانایی و قابلیت بالایی در بیان ابعاد گوناگون مسئله برخوردار بوده و ابزار مناسبی برای مدیریت جامع منابع حوزه های آبخیز می باشند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره فازی، حوزه آبخیز دره ناری، رویکرد سناریو سازی، مدیریت بیولوژیک
  • علی بمان میرجلیلی، محمدرضا فاضل پور عقدایی، فریبا زکی زاده صفحه 229
    چرای دام به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر ساختار و پویایی پوشش گیاهی مراتع تاثیر دارد. این اثرها را می توان با انجام قرق در سطح مرتع مورد ارزیابی قرار داد. در این تحقیق تغییرات پوشش گیاهی در داخل و خارج قرق در مراتع تنگ لایبید، واقع در جنوب غربی شهر یزد، مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه تغییرات پوشش گیاهی در سه منطقه کلید در داخل و سه منطقه کلید در خارج قرق در طی 5 سال (83-1379) انجام شد. در هر منطقه کلید 3 ترانسکت 100 متری، بصورت عمود بر شیب، به فاصله 40 متر از همدیگر تعبیه شده و در هر ترانسکت 10 پلات 1×2 متر مربعی به صورت ثابت به فاصله معین از همدیگر مستقر شد و هر ساله از پوشش تاجی، تراکم و درصد فراوانی گونه های داخل هر پلات اندازه گیری بعمل آمد. روش نمونه برداری به صورت تصادفی سیستماتیک بوده است. تغییرات در داخل و خارج قرق توسط آزمون دانکن، در سطح خطای 5 درصد، در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتایج حاصل از آزمون دانکن نشان داده است که میزان درصد تاج پوشش گونه های گیاهی در داخل قرق نسبت به خارج قرق در سطح 5 درصد معنی دار بوده است، به طوری که میانگین پوشش های علفی یکساله، چند ساله و بوته ای ها در داخل قرق نسبت به خارج قرق به ترتیب 38،47 و 7 درصد افزایش داشته است. بنابراین، در این تحقیق، قرق اثر مثبتی در تغییرات پوشش تاجی گونه های متعدد نشان داده است. نتایج درصد فراوانی نشان داد که در سال 1379،1380،1381،1382 و1383 عرصه قرق نسبت به غیر قرق تفاوت معنی داری نداشته و در مورد تراکم، تنها در سال 1380 منطقه قرق نسبت به منطقه غیر قرق تفاوت معنی داری داشته است. نتایج حاصله می تواند در مدیریت آینده مراتع منطقه و عرصه های مشابه آن در سطح کشور، مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاج پوشش، تنگ لایبید، چرا، قرق، مرتع، یزد
  • مصطفی نادری، اصغر مصلح آرانی، غلامحسین مرادی، عبدالسلام پیری، مهرداد کهزادیان، حمیدرضا عظیم زاده صفحه 245
    این پژوهش با هدف مطالعه پوشش گیاهی و بررسی تاثیر عوامل فیزیوگرافی، خاک و زمین شناسی بر روی توزیع و پراکنش جوامع گیاهی منطقه مانشت در استان ایلام انجام شده است. جهت بررسی و تعیین گروه های اکولوژیک 125 قطعه نمونه مربعی شکل با مساحت 400 متر مربع به صورت تصادفی- سیستماتیک در منطقه پیاده شد و حضور، عدم حضور و درصد پوشش گونه های گیاهی برداشت گردید. همچنین به منظور تعیین فاکتورهای خاک در هر یک از واحدهای شکل زمین از دو عمق 30-0 و 90-30 سانتیمتری نمونه خاک برداشت شد و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری گردید. با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN) پوشش گیاهی منطقه طبقه بندی شد و سپس جهت بررسی روابط پوشش گیاهی با عوامل محیطی و تعیین موثرترین این عوامل از روش آنالیز مولفه های اصلی (PCA) و آنالیز تطبیقی متعارف (‍CCA) استفاده گردید. با توجه به TWINSPAN، چهار گروه اکولوژیک گیاهی تشخیص داده شد که گروه های اول و دوم، به ترتیب با 31 و 46 قطعه نمونه، با عناصر رویشی اصلی Quercus barantti، Crataegus ponticaوAcer monspessulanum آهک دوست تر از گروه های دیگر می باشند که اغلب گونه های بالشتکی هستند. با توجه به نتایج PCA، محورهای اول، دوم و سوم به ترتیب 83/62، 45/23 و 72/13 درصد از واریانس تغییرات پوشش گیاهی را توجیه می نماید. همچنین با توجه به آزمون مونت کارلو محور اول و دوم با مقدار ویژه 68/0 و 48/0، به ترتیب 28 و 19 درصد واریانس تغییرات را توجیه می کنند و ضریب همبستگی این محورها با متغیر و گونه ها 98/0 است. نتایج حاصل از PCA و CCA نشان دادند که سازند زمین شناسی، مواد آلی و آهک مهم ترین عوامل محیطی موثر در توزیع و استقرار گروه های اکولوژیک در منطقه هستند.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارف، آنالیز دو طرفه گونه های معرف، آنالیز مولفه های اصلی، منطقه حفاظت شده مانشت
|
  • Hasan Esmaeili, Javad Hadian, Mohammad Hosein Mir Jalili, Hasan Reza Doust Page 1
    Satureja rechingeri, an endemic species from Iran, is distributed in narrow habitats in Ilam and Khuzestan provinces. This study was conducted in 2013 and some morphological characteristics, oil content, rosmarinic acid content and ecological features of different populations of S. rechingeri were studied. Identified habitats of S. rechingeri are located in sub-tropical areas of Ilam and khuzistan provinces, within 32-33◦ longitude and 46-49◦ latitude and the plant mainly grows on calcareous rocks in the northern and southern slopes. The highest coefficient of variation among the traits of S. rechingeri was obtained for leaf surface area (43.01%) and the lowest (9.25%) was obtained for the diameter of the calyx. The coefficient of variation for essential oil yield was 33.71%. The lowest (2.1%) and the highest (3.51%) average essential oil yields were observed in Kaver and Lives populations, respectively. Minimum (0.93%) and maximum (6.2%) essential oil yields were observed among the individuals of the Lives and Kaver populations, respectively. Highest (54.49%) coefficient of variation for rosmarinic acid content was observed in Bone Adab population. Amount of rosmarinic acid of methanolic extract of under study populations showed high variability and varied from 0.54 to 7.29% among individuals, while the average rosmarinic acid in populations varied from 1.62 percent (Kaver population) to 4.14 percent (Zarrin Abad population). Diversity of S. richingeri within populations was higher than among them showing limited segregating of populations.
    Keywords: Satureja rechingeri, Natural habitat, Morphology, Rosmarinic acid, Oil content
  • Nafise Panahi Ghare Sou, Amir Hossein Hamidian, Ali Tavili Page 13
    This study was conducted in Halgheh Darreh waste disposal site in Karaj in order to determine the concentration of Ni and Pb in Halimocnemis pilifera and in region’s soil. Three 50*50 m plots in the direction of the prevailing wind were selected. The First plot was close to the leachate ponds and the next two plots were located at 500 and 1000 m from the first plot, respectively. Ten random samples from root and shoot of the plant and also from the soil were collected. The concentrations of the metals were determined using a flame atomic absorption spectormetery (AA 240 (FS) Varian Company, USA) after dry acid digestion. Two-way and one-way ANOVA were used to assess the differences of metal concentrations in roots and shoots of the plants, and in the soil of the plots, respectively. Duncan Test was applied to compare the average concentrations of metals in different plots. The results revealed that the soil of the different plots do not have a significant difference in Ni and Pb concentrations. No significant difference was observed between the metal concentrations in roots and shoots of the plants. The plants in the second and third plots showed to have the highest concentration of Pb (3.27 mg kg-1) and Ni (4.41 mg kg-1), respectively. Bioconcentration and transmission factors for Ni and Pb (TF=1.21; 0.75 and BCF=1.11; 0.29, respectively) suggested that H.pilifera is an appropriate plant to remove Pb and Ni from soil.
    Keywords: Soil Pollution, Plant H.pilifera, Heavy Metals (Ni, Pb), Waste Disposal Site, Halghe Darre
  • Mohammad Mehdi Hosein Zadeh, Reza Esmaeili, Mohammad Hasan Jori, Samaneh Pour Kolhar Page 27
    Gully erosion is one of the most destructive types of hydraulic erosion and an important process in soil destruction that in some cases creates long, vast, deep canals. Study area was located in the northeastern Alborz, Mazandaran province and Nowshar County (Firozkola subbasin a portion of Kojur watershed). This paper examines gully morphometery in relation with physical and chemical characteristics of soil. The morphometery of gullies such as width, depth and slope were determined in field. Physical and chemical properties of soil such as exchange cation (EC), organic and inorganic carbon, soil acidity and soil texture were determined in the laboratory. Data analyses were performed by Detrended correspondence analysis (DCA). The DCA analysisindicated that the width and slope are correlated with OC and clay negatively but they have positive correlation with pH.Hence, it's expected that following reduction of OC and clay and an increase in PH, gully width boosts. Besides, if EC increases and CaCO3 decreases, depth and w/d ratio of gully will increase.
    Keywords: DCA analysis, Gully erosion, Morphometery, Kojur
  • Zohre Khorsandi Kuhansetani, Mohammad Mahdavi, Ali Salajaghe, Saeid Eslamian Page 39
    Quantification of urban hydrologic response of catchments to rain fall is one of the most important issues in urban hydrology. Despite its importance, there is scant information by means of which required data can be obtained for quantifying hydrologic response. In this study, urban database was developed for a part of Baharestan City in Isfahan Province and using the information, the urban unit hydrograph was determined through URBS-UH model for two catchments of Baharestan. Peak of hydrograph of the first and second catchment was estimated 0.0727m3/s and 0.096, respectively. Flood hydrograph of some rain occurred previously in Baharestan was determined through the unit hydrograph. Peak discharge of flood was also measured and the efficiency of the developed model was examined based on the peak information. Nash–Sutcliffe coefficient of the first and the second catchment were estimated 0.89 and 0.79, respectively. The developed model showed good to very good performance in the pilot area.
    Keywords: Urban hydrology, Unit hydrograph, URBS, UH model, Baharestan
  • Bahram Chubin, Shahram Khalighi Sigarudi, Arash Malekian Page 51
    Predicting climate trends, especially forecasting rainfall, provides managers of different fields with suitable tools so that considering these predictions; they can devise future-state policies. At this study, after selecting the most effective climate indices applying PCA method, the effects of large-scale climate signals in seasonal rainfall of basin Maharlu - Bakhtegan were investigated both simultaneously and by delay through statistical methods (Pearson correlation and cross-correlation coefficient) and by applying stepwise regression model, regression equation for forecasting rainfall was offered. The results showed that in cross-correlation between the time series of SPI (dependent variable) at time (t) and climate signals (independent variable) at time (t-k), only SOI index concurrently has a significant relationship with rainfall, whereas, most of indices turned significant with standardized precipitation index with different lag times. In season to season study of the signals with the standard precipitation index using Pearson's correlation coefficient it was found that climate signals of spring and summer are not significantly correlated with SPI. Representation coefficients (R2) and standardized regression effect (Beta) in stepwise regression model showed that simultaneous and with season to season delays signals (for example: SPI index of autumn with four previous seasons indexes) at method Pearson correlation have higher relationship with seasonal standardized precipitation index than the cross-correlation in time (t-k), (which signals of all seasons given is delay together with than SPI of all seasons) show.
  • Amin Zorratipour Page 65
    Estimation of fine suspended load rivers is important in designing reserves, transition volume of sediment, and estimating lake pollution. Thus, some methods are needed for determining damages caused by sedimentations in environment and determining its effects on the watersheds. There are many methods for estimating suspended load, one of these methods that solves the problems of sediment discharge and can predict it is using Neuro fuzzy or ANFIS (Adaptive Network Fuzzy Inference System), and ANN (Artificial Neural Network) methods. These make a function between sediment and simultaneous discharge by use of different algorithms. The goal of this research is comparing the effectiveness of Neuro fuzzy, neural network artificial and statistical methods for estimating suspended load river in Glinak station of Taleghan Basin. It was found out that suspended load estimations of Nero fuzzy method with MAE 1006 ton/day, and correlation efficiency (R) 77%, RMSE 2621 ton/day and Nash-Sutcliff error (NS) 0.51 is better than Neural Network Artificial and Statistical methods and Artificial Neural Network method rather than Statistical Method are more proper. Also, contracting both neural networks artificial to fuzzy laws can be illustrated better than other methods, variation of sediment Load River. One more merit of this method is that it is not sensitive to few errors in early statistical data and this fact enables better estimation of neural network model in comparison with statistical model. Finally, Neuro fuzzy method works better as the percent of train data to test data increases.
    Keywords: Neuro fuzzy, Artificial Neural Network, Suspended Load, Statistical Method, Taleghan
  • Mohammad Rostam Tabar, Sadat Feiz Nia, Ziaoddin Shoaei Page 79
    More accurate understanding of rock formations and sedimentary units sensitive to erosion will enable us to present appropriate and timely methods in order to prevent accelerated erosion. In this study, through predefined sampling from main and minor channels and granulometric analysis using index sieves, mineralogical investigation has been performed qualitatively and quantitatively by binoculars in laboratory. After that, sedimentation potential has been calculated by using practical formulas. Then, sedimentation potential of each sedimentary unit has been estimated from average results of sedimentary sample and with this method, sedimentation potential of Shafarood Watershed has been obtained from average results of five sub basins. An equation has been calculated for each sub basin and by this, an equation for whole watershed was presented. In this equation, the Y which refers to the amount of delivered sediments has been placed in one side and rock unit coefficients on the other side. The coefficient of each rock unit has a rule in sediment production. These coefficients are dimensionless and demonstrate rock unit sensitivity to erosion. The bigger this value, the more sensitive that rock unit is to erosion. In this way, the map of sensitivity to erosion for each sub basin has been prepared by using (ARC GIS) software. According to average sedimentation potential of Shafarood Watershed, marl units (Pgf), silty sandy shale (Jsh) and sandy limestone (Kusl), have respectively the highest sensitivity and limestone units (P), andesite - basalt (Pev) and tuffy shale (V) have the least sensitivity to the erosion.
    Keywords: Sediment mineralogy, Predefined sampling, Index sieves, Binoculars, Rock units, Sedimentation potential, Sensitivity to erosion
  • Sekine Saedi, Ali Akbar Mehrabi, Ali Tavili, Saeideh Heidari Page 93
    Development impact assessment is key to achieving a comprehensive planning aligned with land sustainability. In human and natural systems studies, changes can be simultaneously examined in two different systems. The purpose of this paper is to understand the effects of dam construction on land prices and land use change in nearby villages of Taleghan Dam. Descriptive - qualitative statistics were used in this research and library and field methods were used for collecting the required information. In order to specify the land value of the four villages of the area of the dam for four decaes, based on the prices of the year 1390, the land vlue formula was applied. Also, TM satellite images of 1379 and 1386 were used for pinpointing land use changes. The results of these studies indicate that dam construction in 1380s and 1390s increased land price significantly and changes in land price affected upon land use changes in nearby villages of dam and the price of land in the Zydasht village overlooking the dam increased dramatically.Based on the results of this research, it can be stated that the dynamics of the land use of the area was affected by land price that for achieving sustainability in the watershed, an effective law must be enforced to prevent land degradation and control land prices.
    Keywords: development impact assessment, sustainability of land, land use changes, land prices, Taleghan Dam
  • Nima Shakeri Borujeni, Hosein Bashari, Mostafa Tarkesh Esfahani Page 107
    This study sought to develop a Decision Support System (DSS) for assisting range managers to detect range condition and make informed decisions about Feridan County rangelands. All plant species frequencies were measured in 31 range sites with various grazing histories using step point method. Four hundred points along four perpendiculars 30 meters transects were measured in each site and grazing indicator species were identified using grazing gradient analysis. The range conditions of the sites were determined by evaluating the frequencies of indicator species along grazing gradient using Resource Environment Data Information System (REDIS). The best management practices and ecological interpretation for each range condition classes were then inserted into the REDIS model. The end users can import the indicator species frequencies of a selected site into the REDIS model and obtain the required information about range condition class, ecological information and management options. According to the results, the frequencies of six range species in the study area can appropriately determine range condition classes quantitatively. The model performance was then evaluated by comparing the range condition classes of 12 independent sites by REDIS model and ‘Four Factors’ method. The REDIS model had an accuracy of 91 percent. The mangers can save the condition position of a selected site along a condition gradient in REDIS model; hence they could simply monitor the range condition changes of the studied site.
    Keywords: Decision support system, Indicator species, Grazing gradient, Resource Environment Data Information System
  • Ali Talebi, Shahrbanu Abbasi Jandani Page 125
    WEPP model needs a great deal of input data. Identifying the model’s sensitive parameters and their prioritization increases the accuracy and efficiency of the model. On the other hand, WEPP model can simulate processes affecting on runoff, erosion and sediment throughout the year. Thus, model sensitivity must vary based on the storm occurrence time and parameters value in different sections of the year. To prove this assumption, two spring and autumn storm events related to 2008 were selected and sensitivity analysis of the WEPP model was done in three plots with different conditions in Sanganeh watershed. For sensitivity analysis, the OAT method was used and sensitivity degree of parameters was calculated. Obtained results show that the rate of sand is the most sensitive parameter of WEPP model. This parameter was followed by other parameters like clay percent, effective hydraulic conductivity, height and intensity of rainfall, day degree of growing, growing season and percent of growing season when leaf area index decreases. Most variations are observed in prioritization of sensitive parameter in the plant/ management file. In most cases, sensitivity degree of these parameters in autumn event comparing to the spring event has significantly reduced in all plots. In general, obtained results show that the rate of sensitivity of the WEPP model to different parameters varies during the time. Hence, for using this complex model in regions with data limitation, the user must be aware to this issue that regarding storm time, which parameter is more sensitive in the pilot area and need to be carefully measured in the field.
    Keywords: WEPP Hillslope Model, Sensitivity Analysis, OAT method, Sensitivity Degree, Prioritization, Sanganeh Watershed
  • Leila Fazel Dehkordi, Hosein Azarnivand, Mohammad Ali Zare Chahuki, Farhad Mahmudi Kohan, Shahram Khalighi Sigarudi Page 141
    To identify an appropriate index for monitoring and evaluation of drought, rainfall data obtained from meteorological stations of Ilam Province from 2000 to 2011 and MODIS satellite images with 16-day intervals were collected and processed. The Standardized Precipitation Index (SPI) was calculated based on rainfall data; therefore, the rainfall data were used for measuring SPI and satellite images were used for calculating NDVI. Also, the percentages of canopy cover in range types were selected from the information of the National Evaluation of rangelands in different climatic zones. The correlation between SPI and NDVI and also canopy cover and NDVI was examined. The relationship between vegetation index (NDVI) and SPI was determined by regression. The results of SPI showed that in 2000 a severe drought and in 2006 a medium wet occurred in rangelands of Ilam Province. NDVI value variations have as well confirmed it. The results showed that NDVI and life form (annual forb and annual grass) has the highest percentage of correlation. Also examining of result showed that most correlation of SPI and NDVI was in 3 and 6-months intervals. Evaluation of regression models performance in range types described that models in 3 and 6- months intervals was suitable for monitoring drought. The result of regression confirmed that NDVI was an appropriate index for monitoring and assessment of drought.
    Keywords: drought, Standardized Precipitation Index, Normalized Difference Vegetation Index, regression, Ilam, Rangeland
  • Mehdi Ghorbani, Vahid Jafarian, Mohammad Reza Yazdani, Mahsa Abdolshah Nezhad Page 155
    Achieving integrated natural resource management fundamentally needs effective and coordinated relationship, collaboration, and synergy among various actors who have common but different responsibilities. In this sense, the foundation of comprehensive and integrated management is not compatible with centralization and top-down strategies. The aim of this paper is analysis of network and organizational cohesion of natural resources stakeholders in Semnan province. In this study, relations of existing organizations within the network have been investigated based on inter-organizational information transfer and collaboration through social network analysis method and applying macro-level and middle indexes of institutional network including; the network size, density, ties reciprocity, and centralization at macro-level and core-periphery index at middle level. Policy monitoring emphasized in present paper’s title refers to this question that how successfully natural resource integrated management policies have been realized at least within the fourth and fifth development programs. Therefore, present study is an attempt to address this question quantitatively and relying on the results of indexes of structural analysis of natural resource stakeholders’ network in the pilot area. The results of this study indicate that institutional cohesion is 40 percent (poor) and sustainability of institutional network based on reciprocity is about 47 percent (medium). Additionally the core-periphery index showed that the density of institutional network of Semnan province in core actors’ subgroup is 77 percent and in periphery actors’ subgroup is 25 percent. Research findings identify existing capacities for applyin integrated natural resources management and reveal the necessity of reducing network centralization and strengthening the relationship among various stakeholders of this section.
    Keywords: Organizational cohesion, network analysis, decentralization, integrated natural resources management, Semnan province
  • Ataallah Kavian, Ata Safari, Aidin Parsakhu Page 167
    In this study, the sediment yield of forest roads of Darabkola watershed was investigated and estimated using WARSEM and SEDMODEL. Rainfall simulator was applied to measure the sediment of abovementioned roads directly. In order to apply WARSEM and SEDMODEL models, field operations for measurement of different parameters including road length and width, height and coverage of road cut-slope, road longitudinal slope, shape and configuration of the road, road surface, and etc. were carried out in 63 different segments of the path of forest roads in the study area as 11979 meters long. Then sediment yield of roads was measured by rainfall simulator with nozzle of 3 meters high and plot of 2 square meters. Results of the WARSEM and SEDMODL models and rainfall simulation showed that sediment yield of forest roads are equal to 9.918, 5.109, and 4.141 kg/m2/year, respectively. Results also showed that there was no significant difference between sediment yield of rainfall simulation and SEDMODEL at significance level of %95. It was also revealed that SEDMODL is more suitable for estimating sediment yield of forest road with values of RD, MD, BIAS, RE and RMSE equal to 21.42, 4.54, 0.04, 17.59 and 0.71, respectively.
    Keywords: Sediment yield, Forest roads, Rainfall simulator, WARSEM, SEDMODL
  • Sana Mohebi, Ghasem Ali Dianati Tilaki, Mehdi Abedi Page 187
    Assessment of rangeland ecological characteristics have been proposed as an important factor in reviewing and monitoring the effects of various management measures and it demands different tools for quantifying and offering a reasonable criterion for comparison of different managements. For this purpose, the Landscape Function Analysis (LFA) method is capable of displaying the structural and functional status of pastureland with considering the basic and simple indicators and it can be resorted to as a basis for selecting optimal and sustainable management. In this study, it was found out that among different types of pasture management in Kojour Noshahr including; exclosure, grazing, plowing and planting management - in almost identical conditions regarding plant types, animal types, soil, geology, and climate the exclosure management was significantly (P
    Keywords: Rangeland, Health assessment, Ecological function, LFA, Kojour Noshahr
  • Elham Meshkati*, Hasan Ahmadi, Ali Akbar Nazari Samani, Mohammad Hadi Davoodi Page 201
    Landslide occurs inevitably and naturally in many slopes due to sensitive formations, moisture, and other factors. Taleghan watershed is prone to landslide due to the presence of huge Miocene marl masses. After construction of Taleghan reservoir dam, moisture and ecological condition of the region changed. In this paper, factors impacting upon landslide hazard (slope, aspect, hypsometry, geology, land use, distance to road, distance to lake) were studied and their role and importance on this phenomenon were verified in a large (maximum distance of 1500 meter from lake) and a small (maximum distance of 450 meter from lake) spatial scale. Thus, GIS maps of the above mentioned parameters were provided using satellite and aerial images and field activities. All maps were crossed with a resolution of 100m*100m. It was found out that the distance to the lake didn’t influence upon landslide in a large spatial scale but it falls effective as the distance to the lake reduces. In fact lake has a local effect and mostly influences at maximum 200 meter distance.
    Keywords: landslide, multi, variate regression, hazard zonation, Taleghan
  • Amir Reza Kesht Kar, Behnaz Asef Jah, Yusef Erfani Fard, Ali Afzali Page 211
    The development and implementation of practical natural resources and catchment management policies require a comprehensive knowledge of the system processes (biological, physical, and socio-economic), their complicated interactions, and how they react to different changes. The current research assessed the ecological, physical, and socio-economic consequences of biologically-based management scenarios targeting runoff and soil erosion problems in the Darenari catchment. The Darenari catchment with an approximate area of 554 ha is located in Fars province, Iran. Three biological activities and 8 management scenarios were considered. Ecological consequences were studied using the weighted land cover area index (WLCAI). Physical effects were investigated applying the runoff curve number (SCS-CN) hydrologic model. Economic and social effects were assessed applying the cost/benefit analysis as well as examining the outcomes of a social survey. Then, a fuzzy AHP approach was applied to weigh the criteria and ultimately, the best management option was chosen using FTOPSIS model. The results showed that social criteria with the highest weight and scenario No 8 was the best scenario and had first priority. The results idicated that the multi-criteria decision making techniques included capability of expressing different aspects of the problem and are the perfect tool for watershed resources management.
    Keywords: Biologic management scenarios, Dare Nari watershed, Fuzzy Multiple, criteria decision making, Watershed management
  • Alibeman Mirjalili, Mohammad Reza Fazelpour Oghdaei, Fariba Zakizadeh Page 229
    Grazing animals affect rangeland vegetation structure and function both directly and indirectly. These effects can be assessed in exclosures. In this study, vegetation changesinside and outside of exclosures of Tanglaybid rangelands,located in south-western part of Yazd province, have been investigated. Vegetation changesstudy was carried out in 3 key areas inside and also 3 key areas outside of exclosure and lasted for 5 years (2000-2005). Every key area included 3 transects of 100 meters long and 40 meters intervals. The transects were selected vertical to slope, including 10 fixed plots (2×1 m2). Vegetation cover, density and frequency percentage of each plot species were measured annually. The random- systematic method was applied as a sampling method. Vegetation changes inside and outside of exclosure were assessed, in a completely random plan, applying Duncan's test (P
    Keywords: Canopy Cover, Tanglaybid, Grazing, Exclosure, Rangeland, Yazd
  • Mostafa Naderi, Asghar Mosleh Arani, Gholamhosein Moradi, Abdalsalam Piri, Mehrdad Kohzadian, Hamid Reza Azim Zadeh Page 245
    This research aimed at studying the vegetation and investigating the effects of physiographic, edaphic and geological factors upon distribution of plant communities in Manesht district in Ilam province. Sampling was done based on plant types and land unit map. The number of samples was determined by Krebs method. In total, 125 square sampling plots of 400area were selected by random systematic method. To determine soil factors, two soil samples (0–30, 30-90 cm deep) were collected from each land unit and physico-chemical parameters were measured. Using TWINSPAN, vegetation of study area was classified and then PCA and CCA were used to investigate the relationship between vegetation and environmental factors. Based on TWINSPAN, four vegetation groups were recognized. According to TWINSPAN results, four ecological groups were identified that first and second groups with 31 and 46 sample plots, respectively and by Quercus barantti, Crataegus pontica and Acer monspessulanum, as indicator species, are more calciphiles than another groups. The first three axes of the PCA accounted for 62.83%, 23.45% and 13.72% of the total plant cover variability, respectively. Also based on Mont Carlo analysis, first and second axes with 0.68 and 0.48 eigenvalue, accounted for 28% and 19% of the variability, respectively and the correlation coefficient of axes and species is 0.98. According to PCA and CCA, Formation, organic matter and lime were the most important factors on establishing of ecological groups.
    Keywords: Canonical Correspondence Analysis, Manesht protected area, Principal Components Analysis, Two, Way Indicator Species Analysis