فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی اذره، غلامرضا زهتابیان، علی اکبر نظری سامانی، حسن خسروی * صفحات 427-439
    پایش در مدیریت جامع به معنای جمع آوری و ذخیره نظام مند آمار و اطلاعات از فعالیت ها و استراتژی هایی است که امکان ارزیابی و گزارش از شرایط کلی محدوده مورد نظر را فراهم می نماید. برای پایش بیابان زایی در دشت گرمسار از مدل IMDPA استفاده شد. با اطلاع از شرایط منطقه، دو معیار آب و کشاورزی معیارهای اصلی در بیابان زایی در نظر گرفته شد. طبق مدل برای معیار آب سه شاخص هدایت الکتریکی، میزان جذب سدیم، و افت سطح آب زیرزمینی و برای معیار کشاورزی چهار شاخص الگوی کشت، عملکرد با توجه به تناسب اراضی، سیستم آبیاری و شدت کاربرد نامناسب ماشین آلات، و کود و سموم شیمیایی در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد معیار کشاورزی در سال 1381 با متوسط وزنی 17/2 و در سال 1390 با متوسط وزنی27/2 معیار غالب بیابان زایی در منطقه مورد مطالعه است. از بین شاخص های مورد مطالعه، شاخص سیستم آبیاری در هر دو دوره بیشترین وزن و تاثیر را در بیابان زایی داشت. همچنین، بر اساس ارزیابی ها و بررسی های انجام شده، متوسط وزنی ارزش کمی شدت وضعیت فعلی بیابان زایی برای کل منطقه برای سال های 1381 و 1390 به ترتیب 931 و 10/2 تعیین شد که نشان دهنده افزایش روند بیابان زایی است. از طرفی، با توجه به اینکه معیار کشاورزی جزو عوامل انسانی است، با مدیریت اصولی می توان از گسترش بیابان زایی در منطقه جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، دشت گرمسار، شاخص، مدل، IMDPA، معیار، میانگین هندسی
  • پریسا سادات آشفته*، امید بزرگ حداد صفحات 441-457
    امنیت غذایی در جهان، به ویژه در مناطق خشک، که با کمبود آب مواجه اند، اهمیت زیادی دارد. آثار تغییر اقلیم بر نیاز آبی کشاورزی این اهمیت را دوچندان ساخته است. در این تحقیق به ارزیابی ریسک نیاز آبی دامنه وسیعی از محصولات در شرایط تغییر اقلیم پرداخته شد. به منظور شبیه سازی متغیرهای اقلیمی از مدل های AOGCM استفاده شد. بدین منظور، سناریوهای تغییر اقلیم متغیرهای اقلیمی با روش میانگین داده های مشاهداتی دما و بارندگی وزن دهی و توابع توزیع احتمالاتی آن ها تولید شد. با استفاده از روش مونت کارلو 200 نمونه (مقادیر گسسته) از تابع توزیع احتمالاتی ماهانه متغیرهای اقلیمی کوچک مقیاس شده منطقه با نرم افزار SIMLAB برای هر ماه استخراج و، در نهایت، سری زمانی متغیرهای اقلیمی در دوره آتی تولید شد. محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل در دوره آتی از طریق رابطه دما و تبخیر و تعرق پتانسیل در دوره پایه انجام شد. با معرفی 200 سری زمانی ماهانه متغیرهای اقلیمی دوره آتی به مدل، نیاز آبی و تغییرات حجم تقاضای آبی محصولات بررسی شد. بررسی ها نشان داد حجم تقاضای آبی بر اساس سطح زیر کشت فعلی برای محصولات بین 05/0 تا 96/0 میلیون متر مکعب در سال با ریسک 25 درصد، بین 04/0 تا 87/6 با ریسک 50 درصد و بین 16/1 تا 68/12 با ریسک 75 درصد افزایش می یابد. نتایج نشان از افزایش ریسک تغییرات نیاز آبی دارد. همچنین، حجم تقاضای آب تا حدود 5/2، 16 و 31 میلیون متر مکعب در سال به ترتیب با ریسک 25، 50 و 75 درصد خواهد رسید.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریسک، عدم قطعیت، مونت کارلو، AOGCM
  • محسن حسین خانی*، اکبر فخیره، علیرضا شهریاری، احمد پهلوانروی، سهیلا نوری صفحات 459-467
    در این تحقیق با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی میزان تاثیر دو معیار خاک و مدیریت اراضی با هشت شاخص برای مطالعه حساسیت اراضی منطقه جزینک سیستان به بیابان زایی ارزیابی شد. بر اساس مدل بیابان زایی ESAs به شاخص ها امتیاز داده شد. با استفاده از روش فوق، هر یک از شاخص های مورد مطالعه در واحد های کاری بررسی و برای هر شاخص لایه اطلاعاتی تهیه شد. سپس، داده های به دست آمده وارد محیط GIS شد و برای هر معیار مورد نظر یک لایه اطلاعاتی ساخته شد. در نهایت، با تلفیق و تعیین میانگین هندسی لایه های اطلاعاتی دو معیار مورد بررسی در منطقه بر اساس مدل مورد مطالعه (ESAs) نقشه شدت بیابان زایی منطقه به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از نقشه به دست آمده، 15/8 درصد آن جزو تیپ شکننده با شدت کم، 08/20 درصد آن جزو تیپ شکننده با شدت متوسط، 80/26 درصد جزو تیپ شکننده با شدت زیاد و 45/39 درصد از مساحت منطقه جزو تیپ بحرانی با شدت زیاد است. معیار خاک با ارزش عددی 22/1 کمترین تاثیر و معیار مدیریت اراضی با ارزش عددی 72/1 بیشترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه داشت. از میان شاخص ها دو شاخص شیب و بافت خاک به ترتیب با ارزش عددی 1 و 03/1 کمترین تاثیر، و دو شاخص درصد سنگریزه و عملیات مدیریتی به ترتیب با ارزش عددی 91/1 و 84/1 بیشترین تاثیر را در بیابان زایی منطقه مورد مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، مدیریت اراضی، خاک، منطقه جزینک سیستان
  • سید حمزه حسینی کهنوج، رضا عرفان زاده*، حسین آذرنیوند صفحات 469-485
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر نوع رویشگاه بر خصوصیات بانک بذر خاک (تراکم، تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی، تنوع و غنای گونه ای) انجام شد؛ بدین صورت که رویشگاه علفزار در بخش انتهایی حوضه واز (استان مازندران) و رویشگاه جنگلی نیز در پایین دست رویشگاه علفزار (در نزدیکی رویشگاه علفزار) انتخاب شد. سپس، در هر یک از رویشگاه ها نمونه های خاک در هر پلات از دو عمق 0 5 و 5 10 سانتی متری برداشت شد. نمونه ها پس از اعمال تیمار سرما به گلخانه منتقل و کشت شدند. گونه های ظهوریافته هر دو هفته یک بار شناسایی و حذف شدند. همچنین، درصد پوشش گونه های گیاهی موجود در هر پلات در فصل رویش آن ها ثبت شد و تشابه بانک بذر با پوشش روزمینی با استفاده از شاخص تشابه سورنسون و تنوع بانک بذر با استفاده از شاخص تنوع شانون- وینر محاسبه شد. در نهایت، خصوصیات بانک بذر خاک با استفاده از آزمون t مستقل بین دو رویشگاه و با استفاده از t جفتی بین دو عمق هر رویشگاه مقایسه شد. نتایج نشان داد نوع رویشگاه تاثیر معنی داری در خصوصیات بانک بذر خاک دارد؛ به طوری که همه خصوصیات مذکور (به جز تشابه بانک بذر خاک با پوشش روزمینی عمق 5 10 سانتی متر) در رویشگاه علفزار در هر دو عمق خاک بیشتر از رویشگاه جنگلی بود. به ر غم حضور گونه های چوبی و درختی در پوشش روزمینی، فقط دو گونه از آن ها در بانک بذر خاک یافت شد. تراکم، تنوع و غنای گونه ای کمتر رویشگاه جنگل در مقایسه با علفزار را می توان به ورودی بذر کمتر و همچنین وجود لاشبرگ و رطوبت بیشتر در کف رویشگاه جنگلی مربوط دانست که سبب پوسیدگی بذرها قبل از مدفون شدن در خاک می شوند. همچنین، گونه های معطر حضور درخور توجهی در بانک بذر خاک و پوشش گیاهی روزمینی داشتند.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، جنگل، حوضه واز، علفزار، Fagus orientalis، Festuca ovina
  • شهرام خلیقی سیگارودی*، محمد رستمی خلج، محمد مهدوی، علی سلاجقه صفحات 487-498
    از مشخصه های مناطق شهری سطوح نفوذناپذیر وسیع و وجود آبراهه های ساخته دست بشر است. افزایش شهر نشینی در دهه های اخیر و رشد سریع شهرها به سمت حوضه های آبخیز بالادست، فرایند های بارش- رواناب را در حوضه های شهری به شدت تحت تاثیر قرار داده است. به همین دلیل، برای نشان دادن این فرایندها، در طراحی های مناسب یا ارزیابی سیستم های شبکه زه کشی شهری موجود به مدل های رایانه ای توجه خاصی شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی کارایی مدل SWMM در شبیه سازی حجم رواناب در حوضه های کوچک شهری است. پارامترهای مورد نیاز مدل با استفاده از نقشه کاربری اراضی، DEM منطقه و بازدیدهای میدانی محاسبه شد. برای واسنجی و ارزیابی مدل رواناب متناظر با سه واقعه بارندگی در خروجی حوضه اندازه گیری شد و با رواناب شبیه سازی شده توسط مدل مقایسه شد. نتایج نشان داد که سازگاری خوبی بین دبی و عمق رواناب شبیه سازی شده و مشاهده ای وجود دارد. فقط در سرعت رواناب شبیه سازی شده و مشاهده ای اختلاف کمی وجود دارد، اما این اختلاف بیشتر از حد قابل قبول آن (ضریب ناش>5/0) است؛ به طوری که مقدار ضریب ناش (NS) برای واقعه اول، دوم و سوم به ترتیب 69/0، 85/0 و 52/0 است. این موضوع نشان دهنده کارایی مدل SWMM در منطقه مورد مطالعه است و می توان از این مدل در طراحی های مناسب و ارزیابی سیستم های شبکه زه کشی شهری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، رواناب شهری، شبکه زه کشی شهری، مدل SWMM، واسنجی
  • کاظم ساعدی *_عادل سپهری_محمد پسرکلی_حسین قره داغی_عادل سی و سه مرده صفحات 499-516
    این مطالعه صحرایی به منظور بررسی آثار چرای دام در یک سیستم چرایی کوتاه مدت بر غلظت ذخایر کربوهیدرات های محلول (WSC) و نیتروژن (N) بخش های پایای گونه های چندساله Bromus tomentellus(علف پشمکی)، Cephalaria kotschyi(سردار البرزی) و Ferula haussknekhtii (کمای ساورزی) در مراتع زردوان سارال کردستان انجام شد. یک منطقه کلیدی با یک منطقه قرق دائمی (با عمر پنج سال) و دو منطقه قرق موقت (برای هر فصل رویشی) برای هر کدام از سال های 1389 و 1390 انتخاب شدند. برداشت ریشه گیاهان، در مراحل رشد رویشی، رشد زایشی، تشکیل بذر، ریزش بذر و خواب انجام شد. پنج نمونه از پایه های هر گونه در هر مرحله در هر منطقه در هر سال به طور تصادفی برای مطالعه انتخاب شد. قبل از برداشت پایه گیاهی، ارتفاع، قطر تاج و قطر یقه آن اندازه گیری شد. ذخایر WSC و N گیاه به صورت درصد ماده خشک نمونه ریشه و به ترتیب با روش های فنل-اسید سولفوریک و کجلدال تعیین شدند. چرای دام و شرایط جوی سالانه اثر معنی داری بر غلظت WSC در ریشه گونه B. tomentellus نداشتند. گونه علف پشمکی نسبت به دو گونه دیگر مورد مطالعه، دارای غلظت ذخایر کمتری بود. میزان ذخایر WSC در گونه Cephalaria kotschyi نیز تحت تاثیر شرایط چرایی مطالعه شده یا شرایط جوی سال های مورد مطالعه قرار نگرفت. چرای دام باعث افزایش غلظت WSC در اندام ذخیره کننده در گونه Ferula haussknekhtiiو همچنین باعث افزایش غلظت N در همه گونه ها شد. این مطالعه نشان داد که واکنش گونه های مورد مطالعه در برابر چرای دام باعث افزایش اختصاص منابع (به صورت WSC در گونه کما و N در همه گونه ها) به اندام های ذخیره کننده به منظور جبران ذخایر تحلیل رفته در این سیستم چرایی شده است به طوری که زمان استراحت گیاه به خوبی باعث تقویت بنیه آن شده است. همچنین چرای دام در این سیستم چرایی اثر معنی داری بر اندازه دو گونه علف پشمکی و سردار البرزی نداشت اما اندازه گونه کما را کاهش داد.
    کلیدواژگان: جرای دام، قرق، مراحل رشد، Ferula haussknekhtii، Cephalaria kotschyi، Bromus tomentellus
  • رضا سیاه منصور *، حسین ارزانی، محمد جعفری، سید اکبر جوادی، علی طویلی صفحات 517-531
    آتش سوزی می تواند به عنوان ابزاری مهم و مدیریتی در سطح وسیعی از مرتع به منظور اصلاح ترکیب و تنوع زیستی اکوسیستم های مرتعی به کار گرفته شود. به منظور بررسی اثر آتش سوزی در محدوده ایستگاه تحقیقاتی گیاهان مرتعی زاغه در 35 کیلومتری شمال شرقی خرم آباد شرقی با ارتفاع متوسط 1960 متر از سطح دریا این مطالعه انجام شد. مقایسه میانگین و تجزیه آماری نشان داد که فورب های علفی مورد تعلیف دام از نظر تراکم و میانگین تاج پوشش در سطح یک درصد اختلاف معنی داری بین عرصه شاهد و آتش سوزی دارند. همچنین، فرم رویشی گراس در عرصه های آتش سوزی و شاهد از نظر تولید و تاج پوشش دارای اختلاف میانگین در سطح یک درصد است. این آمار نشان می دهد که گیاهان کلاس I و III از نظر تولید و تاج پوشش با یکدیگر اختلاف میانگین معنی دار در عرصه های آتش سوزی و شاهد دارند (01/0< P). فرم های رویشی بیانگر شماتیک ترکیب نباتی یک تیپ اند و در این تحقیق مشاهده شد که تیپ غالب گراس های چندساله، شاملFestuca ovina، Bromus tomentellus و Agropyron trichophorum، با گراس های یکساله، شامل Taeniatherum crinitum،Heteranthelium piliferum و Br. tectorum، در کوتاه مدت جایگزین شد. با تغییرات انجام شده می توان چنین گفت که آتش سوزی عاملی مهم و تاثیرگذار است و می تواند گراس های پایا را کاهش و گراس های یکساله را در کوتاه مدت افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آتش سوری، علفزار، فرم رویش، کلاس خوش خوراکی، گراس پایا
  • صادق صادقی طبس، محسن پوررضا بیلندی* صفحات 533-552
    مدل های بارش- رواناب برای محاسبه رواناب حاصل از بارش در یک حوضه آبریز به کار می روند. کاربرد موفقیت آمیز مدل های پیش بینی بارش- رواناب به نحوه واسنجی پارامترهای آن ها بستگی دارد. با وجود عمومیت این مدل ها، در صورتی که نتوان مقدار بهینه برای پارامترهای آن ها را با استفاده از واسنجی مدل به دست آورد، کاربرد آن مدل ها بسیار مشکل خواهد بود. تخمین مقادیر بهینه برای پارامترهای مدل بارش- رواناب دارای عدم قطعیت است. در تحقیق حاضر تحلیل عدم قطعیت پارامترهای یک مدل بارش- رواناب با استفاده از الگوریتم های فراکاوشی ارزیابی و مقایسه شد. نتایج به دست آمده برای محدوده اطمینان دبی شبیه سازی شده یک مدل مفهومی بارش– رواناب به کاررفته در حوضه معرف رودخانه لیف آمریکا با استفاده از چهار الگوریتم فراکاوشی 1. الگوریتم بهینه سازی مجموعه ذرات(PSO)، 2. الگوریتم تکامل تصادفی جوامع(SCE)، 3. ترکیب الگوریتم بهینه سازی مجموعه ذرات و ژنتیک(Hybrid-GA&PSO)، 4. الگوریتم جهش ترکیبی قورباغه(SFLA) با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد الگوریتم های PSO و SCE کارایی بهتری در تحلیل عدم قطعیت برآورد پارامترهای مدل بارش- رواناب نسبت به دو الگوریتم دیگر داشتند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی فراکاوشی، رودخانه لیف، عدم قطعیت، مدل بارش، رواناب
  • پریوش طوفانی، احمد فاخری فرد، ابوالفضل مساعدی *، امیر احمد دهقانی صفحات 553-571
    برآورد و پیش بینی بارش اهمیت ویژه ای دارد. به دلیل نبود قطعیت، هیچ یک از مدل های آماری و مفهومی نتوانسته اند به منزله یک مدل برتر در الگوسازی دقیق بارش شناخته شوند. اخیرا، به کاربرد موجک در آنالیز سیگنال ها و سری های زمانی در هیدرولوژی توجه شده است. در این تحقیق، سیگنال بارندگی با استفاده از موجک مادر منتخب تجزیه شد و داده های به دست آمده با دو روش برازش معادلات مستقیم و هیبرید عصبی- موجکی برای پیش بینی استفاده شد. روش مذکور در پیش بینی بارندگی ماهانه 33 سال ایستگاه زرین گل از سال آبی 1354 1355 تا 1386 1387 به کار گرفته شد و نتایج با یکدیگر مقایسه شد. نتایج نشان داد تجزیه سیگنال با موجک به طور قابل ملاحظه ای موجب افزایش همبستگی میان داده های مشاهداتی و محاسباتی می شو دو سیگنال بارندگی با دقت بیشتری پیش بینی می شود؛ به طوری که در روش مستقیم میزان R2برابر با 74/0 و در روش هیبرید عصبی- موجکی در بهترین حالت برای چهار سطح تجزیه برابر 95/0 است. این نتیجه قدرت موجک در ساده سازی سیگنال و افزایش دقت پیش بینی داده های کاملا تصادفی بارندگی را در منطقه مورد نظر تایید می کند. ضمن آنکه، معنی دار نبودن تست Fدر سطح 90 درصد و بالاتر تایید دیگری بر این مطلب است.
    کلیدواژگان: بارش، پیش بینی، تئوری موجک، زرین گل، سیگنال، هیبرید عصبی، موجکی
  • مسعود عشقی زاده*، محمد تقی دستورانی، علی طالبی صفحات 573-588
    در این تحقیق تاثیر عملیات بیولوژیکی و قرق بر بار رسوبی سطح دامنه ها در دو زیرحوضه نمونه و شاهد حوضه زوجی کاخک بررسی شد. این دو زیرحوضه از نظر شرایط فیزیکی یکسان اند. زیرحوضه نمونه از سال 1376 تحت قرق و اجرای عملیات مختلف بیولوژیکی، بیومکانیکی و مکانیکی است؛ در حالی که زیرحوضه شاهد به صورت دست نخورده و تحت بهره برداری طبیعی است. برای تعیین میزان تاثیر عملیات بیولوژیکی و مدیریتی بر تولید رسوب، بار معلق حاصل از سطح دامنه ها از طریق 18 پلات فرسایشی مستقر در دو زیرحوضه طی رگبارهای وقوع یافته در سال های 1390 و 1391 با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر در نرم افزار Spss تجزیه و تحلیل شد. بر اساس نتایج مقایسه های صورت گرفته، مقادیر بار معلق دو زیرحوضه در سطح 1 درصد و مقادیر ارتفاع رواناب در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری دارند. همچنین، نتایج به دست آمده همبستگی بین ارتفاع رواناب و رسوب را در زیرحوضه شاهد 94 درصد و در زیرحوضه نمونه 62 درصد نشان داد. شیب خط تغییرات بین ارتفاع رواناب و رسوب در زیرحوضه شاهد 3/5 برابر زیرحوضه نمونه است. این نتایج به خوبی نقش مستقیم اجرای طرح های بیولوژیک و قرق را در کاهش بار حوضه ای نشان داد.
    کلیدواژگان: بار معلق، پلات فرسایشی، حوضه زوجی کاخک، عملیات بیولوژیک، قرق
  • نیره غضنفرپور *، سادات فیض نیا، حسن احمدی، محمد جعفری، مسعود نصری صفحات 589-606
    برآورد مقادیر هدررفت خاک از طریق اندازه گیری شاخص های میدانی روشی کم هزینه و برای یادگیری و استفاده کاربران آسان است. به منظور اندازه گیری و ارزیابی مقادیر هدررفت خاک برآوردشده با روش شاخص های میدانی در حوضه آبخیز شهرک، نخست نقشه واحدهای کاری تهیه و شاخص های میدانی در واحدهای کاری اندازه گیری شد. پس از واسنجی و اعتبارسنجی مدل EPM برای منطقه مورد مطالعه، صحت مقادیر هدررفت خاک اندازه گیری شده با شاخص های میدانی با استفاده از مدل تجربی مذکور ارزیابی شد. مقدار میانگین خطای نسبی کم (برابر 6/7) و ضریب همبستگی بالا (برابر 9/0) بین مقادیر هدررفت خاک برآوردشده به روش شاخص های میدانی و مدل EPM نشان دهنده صحت روش شاخص های میدانی در برآورد هدررفت خاک منطقه مورد مطالعه است. مقادیر میانگین فرسایش خاک مربوط به شاخص رخنمون سنگ 61/47 تن در هکتار، تجمع رسوب پشت مانع 78/34 تن در هکتار، پدستال 61/22 تن در هکتار، فرسایش شیاری 67/5 تن در هکتار، زهکش اراضی 21/2 تن در هکتار و فرسایش خندقی 17/2 تن در هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: حوضه آبخیز شهرک، شاخص های میدانی، هدررفت خاک، مدل تجربی EPM
  • گلاله غفاری *، حسن احمدی، امید بهمنی، علی اکبر نظری سامانی صفحات 607-624
    در ایران به دلیل فقدان سابقه طولانی در اجرای طرح های حفاظت خاک و آبخیزداری، این اقدامات به صورت کمی ارزیابی نشده و روش های مشخصی بدین منظور ارائه نشده است. در این تحقیق تلاش شده است اثر عملیات آبخیزداری اجراشده در سال 1379 در حوضه آبخیز کن بر میزان فرسایش و رسوب بررسی و موفقیت یا شکست طرح و علل آن روشن شود. بدین منظور، پس از تهیه آمار و اطلاعات مورد نیاز، متوسط بار معلق در دوره قبل (1347 1379) و بعد از اجرای طرح (1380 1387) با روش منحنی سنجه رسوب به طریق روش حد وسط دسته ها محاسبه شد. همچنین، فرسایش و رسوب دهی حوضه با استفاده از مدل MPSIAC محاسبه شد و نقشه فرسایش و رسوب دهی ویژه برای دوره بعد از اجرای عملیات با استفاده از نرم افزار Arc Map تهیه شد و در نهایت، درباره میزان کارایی و تاثیر این عملیات بر میزان فرسایش و رسوب دهی حوضه داوری شد. نتایج مطالعات نشان داد که بر اثر اجرای این طرح، متوسط بار معلق از 47892 تن در سال در طول دوره آماری قبل از اجرای طرح به 22365 تن در سال در طول دوره آماری هشت ساله بعد از اجرای طرح و فرسایش و رسوب دهی از 66758 تن به 50549 تن رسیده است؛ این امر حاکی از اثر مثبت طرح بر کاهش میزان بار معلق و عدم ایفای نقش موثر در کاهش میزان فرسایش بوده است؛ به گونه ای که میزان فرسایش در سطح حوضه تغییر چشمگیری نداشته است. دلایل عمده کارایی پایین طرح بر کاهش میزان فرسایش عبارت اند از: عدم اجرای عملیات بیولوژیک مناسب در سطح حوضه (اجرای کمتر از 25 درصد از حجم عملیات پیشنهادشده)؛ تمرکز عملیات بر اجرای عملیات مکانیکی؛ ضعف در نظارت و ارزیابی پروژه در طی همه مراحل اجرای آن؛ رعایت نکردن استانداردها و نکات فنی مانند منطبق نبودن مکان سازه های ساخته شده و مکان های پیشنهادشده؛ رعایت نکردن استانداردهای لازم در ساخت سازه ها و نامناسب بودن ابعاد سازه ها؛ و تخریب کف بند در سازه های سنگی ملاتی.
    کلیدواژگان: بار معلق، طرح آبخیزداری، فرسایش و رسوب دهی، GIS
  • مهدی قربانی*، لیلا عوض پور، محسن یوسفی صفحات 625-645
    سرمایه اجتماعی یکی از مهم ترین معیارهای انسانی مرتبط با میزان تاب آوری در یک سیستم اجتماعی است. در شبکه های اعتماد، به منزله مهم ترین مولفه سرمایه اجتماعی در فرایند تصدی گری انطباقی، حساسیت به اختلالات و بی نظمی بالاست و افزایش تاب آوری و ظرفیت سازگاری در سیستم اجتماعی وابسته به میزان اعتماد در شبکه است. این تحقیق در روستای زنگویی شهرستان سرایان استان خراسان جنوبی انجام شد. در این منطقه پروژه بین المللی RFLDL عملیاتی شد. در این پژوهش میزان سرمایه اجتماعی در شبکه ذی نفعان محلی در راستای تقویت تاب آوری در روستای پایلوت بررسی شد. بدین منظور، بر اساس روش پیمایشی و پرسش نامه های تحلیل شبکه ای و مصاحبه مستقیم با کنشگران شبکه (اعضای گروه های خرد توسعه روستایی)، پیوندهای اعتماد و مشارکت بررسی شد. نتایج نشان دهنده میزان اعتماد، مشارکت، انسجام، و سرمایه اجتماعی متوسط قبل از اجرای پروژه RFLDL بود، ولی پس از اجرای این پروژه میزان این شاخص ها افزایش یافت و به حد مطلوبی رسید.سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت در میان افراد بعد از اجرای طرح نسبت به قبل از اجرای آن افزایش یافت و اجرای طرح اتحاد و یگانگی را در میان افراد افزایش داد. در نهایت، می توان بیان کرد که اجرای این پروژه میزان اعتماد، مشارکت، و سرمایه اجتماعی را افزایش داد؛ بدون تردید، سیستم های اجتماعی تاب آور از میزان اعتماد بسیار زیادی برخوردارند.
    کلیدواژگان: پروژه RFLDL، تاب آوری جوامع محلی، سرایان، سرمایه اجتماعی، شبکه اعتماد
  • حمیدرضا مرادی*، هانیه اسدی، سید حمیدرضا صادقی، عبدالرسول تلوری صفحات 647-656
    آب نمودی که در خروجی حوضه آبخیز شکل می گیرد می تواند مبین واکنش هیدرولوژیکی حوضه در برابر رفتار ژئومورفولوژیکی آن باشد. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و مفهوم آب نمود واحد لحظه ای، پاسخ گویی حوضه آبخیز شبیه سازی شود. در روش فیزیکی حاضر آب نمود واحد لحظه ای کلارک بر اساس سه پارامتر زمان تمرکز، ضریب ذخیره، و منحنی زمان- مساحت استخراج شد. بنابراین، ارزیابی دقت کاربرد روش های مختلف تعیین منحنی زمان- مساحت شامل روش نیمرخ آبراهه، سرعت های مساوی، و لاورنسن در تهیه آب نمود واحد لحظه ای به روش کلارک در این تحقیق مد نظر قرار گرفت. نتایج ارزیابی این روش ها در مقایسه با نتایج مستخرج از آب نمودهای مشاهده ای با استفاده از روش کیفی و شاخص های آماری نشان داد که روش های سرعت های مساوی در تعیین منحنی زمان- مساحت از دقت بیشتری برخوردارند. مقادیر آماره های ارزیابی کمی بین آب نمود واحد متوسط به دست آمده از سیلاب های مشاهداتی حوضه آبخیز با آب نمود واحد کلارک به دست آمده از روش سرعت های مساوی با استفاده از مجذور میانگین مربعات خطا، میزان انحراف از دبی اوج، ضریب کارایی، و خطای نسبی دبی اوج، زمان تا اوج، و زمان پایه به ترتیب 39/1، 93/0، 83/0، 13/7، 33/33، و 38/15 درصد بود. همچنین، تحقیق حاضر نشان داد که مدل کلارک در شبیه سازی آب نمود واحد سیلاب در حوضه آبخیز کسیلیان در استان مازندران از کارایی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: آب نمود واحد لحظه ای، حوضه آبخیز کسیلیان، روش کلارک، منحنی زمان، مساحت
  • خالد اوسطی، علی سلاجقه *، محمد مهدوی، پاول کوئنیگر، کامران چپی، آرش ملکیان صفحات 659-674
    با جدی ترشدن مسئله تغییر اقلیم و آثار احتمالی آن بر سیستم های منابع آب، طراحی و اجرای برنامه های مدیریتی، با فرض شرایط هیدرولوژیکی ثابت، می تواند مدیریت و برنامه ریزی را با چالش جدی در پیش بینی دقیق نیازهای آتی روبه رو کند. بر این اساس، در مطالعه حاضر تلاش شده است روند تغییرات متغیرهای هیدرواقلیمی در ایستگاه هایی با آمار طولانی مدت در سراب کرخه، با استفاده از روش «من- کندال اصلاح شده برای اثر خودهمبستگی»، سری های روزانه دما، بارش و دبی بررسی شود. بیشتر متغیرهای دما روند افزایشی داشت و نتایج بررسی بارش نیز دارای تفاوت های مکانی بود. به طور کلی، روند کاهشی برای جریان در منطقه مشاهده شد و این تغییرات در جریان های پایه شدیدتر بود. روند کاهشی میانه دبی سالانه در ایستگاه هولیلان در سطح ده درصد معنی دار شد. بارش سالانه، تعداد روزهای بارانی و تعداد روزهای با بارش بیش از 10 میلی متر همبستگی معنی دار بیشتری با متغیرهای جریان نشان دادند. بررسی روابط دبی ماهانه با متغیرهای بارش و دما در ایستگاه های مورد بررسی نشان دهنده تاخیر واکنش سیستم به ورودی هاست؛ این موضوع می تواند به تاخیر ذوب برف یا عبور جریان از مسیرهای آبی دیگر، مانند آب زیرزمینی، مربوط باشد. بخشی از تغییرات متغیرهای جریان، به ویژه در دبی های پایه، کاملا با بارش توجیه نمی شود و می تواند از تغییرات دما یا عواملی مانند افزایش بهره برداری از آب زیرزمینی متاثر باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، خودهمبستگی، سری زمانی، کرخه، من، کندال اصلاح شده
|
  • Ali Azareh, Gholamreza Zehtabian, Aliakbar Nazari Samani, Hassan Khosravi* Pages 427-439
    In management, the monitoring means systematic collection and storage of data from activities and strategies that provide assessment and report about the overall condition of the study area. In this research, among different existing methods, IMDPA model was selected for monitoring desertification in Garmsar plain. Based on the study area two criteria including agriculture and water were selected as the main effective criteria on ​​desertification and desertification intensity was evaluated on the basis of seven indices including: groundwater table fluctuation, electrical conductivity, sodium absorption ratio, agricultural mention cropping pattern, agriculture yield according to land suitability, irrigation method and highly inappropriate utilization of machinery, fertilizer and pesticide chemicals. The results showed that the average weights of agriculture criterion were 2.17 and 2.27 in 2002 and 2011 respectively classified in medium class of desertification. Also, the index of irrigation method classified in very high class of desertification was the most effective factor on land degradation among studied indices in during 2002-2011. Studying the average weight of numerical value, it is distinguished that the intensity of desertification for the total area were 1.93 and 2.10 in 2002 and 2011 respectively.
  • Parisa Sadat Ashofteh*, Omid Bozorg Haddad Pages 441-457
    Food security in the world that water shortages are faced is very important, especially in arid regions. Effects of climate change on agricultural water requirement have doubled this importance. In this study, the risk of water demand has been assessed for a wide range of products under climate change. AOGCM models have been used to simulate climate variables. The climate change scenarios of climatic variables were weighted by mean observed temperatures and precipitation method and their probability distribution functions were produced. Using the Monte Carlo method, 200 samples (discrete values) of the probability distribution function of the monthly climatic variables downscaled for each month were extracted by SIMLAB and finally time series of climatic variables has been produced in future. Potential evapotranspiration in the future through the relationship of temperature and potential evapotranspiration in the base period was calculated. With introducing about 200-monthly time series of climatic variables in future period to model, water requirement and changes in crops water demand volume were investigated. Investigations indicate water demand volume for crops based on current area under cultivation will increase between 0.05 to 0.96 (106 m3/yr) for risk of 25%, between 0.04 to 6.87 (106 m3/yr) for risk of 50%, and between 1.16 to 12.68 (106 m3/yr) for risk of 75%. Therefore, the results indicate that risk of water requirements will increase. The volume of water demand will be about 2.5, 16 and 31 (106 m3/yr) with risk of 25, 50 and 75 percent, respectively.
  • Mohsen Hosseinkhani*, Akbar Fakhire, Alireza Shahriari, Ahmad Pahlavanravi, Soheila Noori Pages 459-467
    In this research using GIS effect of land management and soil criteria with eight indicators to study the sensitivity to the desert lands of the region of Sistan jazinak creation is evaluated. Vote based on the model parameters wilderness - the latest creation ESAs evaluation method wilderness creation and in most European countries and the Middle East is used, took place. Using the above method each of the indicators studied work unit was evaluated for each index layer was prepared by the information obtained data compiled GIS environment and desired criteria for each layer made of information was. Ultimately determine the geometric mean combining and intelligence layer criteria examined in the study area based on the model (ESAs), the intensity map obtained desert region creation. Based on the results obtained from the map 8/15 percent low fragile Brigade were part of the 20/08 percent Brigade fragile among moderate, 26/80 percent high-intensity part of the fragile type and 39/45 percent of the area Critical moderate intensity is too much Measure of the numerical value of the soil with 1/22 and the least impact with the numerical value of land management measures 1/72 greatest impact in the desert region has creation. Among the indicators two indicators, respectively, slope and soil texture with a numerical value, and 1/03 and the two lowest impact indicator pebbles and operations management, respectively, with the numerical value of 1/91 and 1/84 Desert greatest impact on morbidity region are considered.
  • Seyed Hamzeh Hosseini Kahnuj, Reza Erfanzadeh*, Hossein Azarnivand Pages 469-485
    This study aimed to investigate the effect of habitat kind on soil seed bank characteristics viz. density diversity, richness and similarity between seed bank and above ground vegetation. Two different habitats (grassland and forest) were selected in Vaz, Mazandaran province. The grassland habitat located in the upper end of the forest habitat, adjacent to each other. Then in each habitat, 7 transect perpendicular to slope gradient with 25 meter distance between transect were established; 10 1*1 m plots were selected along each transect. In each plot, 10 soil subsamples were collected and divided into two depths: 0-5 and 5-10 cm. soil sampling was done in winter, 2010. Soil samples were then transferred to and spread in the greenhouse. Germinated plant species were identified, counted and then removed. On the other hand, the above-ground cover of plant species in each plot was recorded in the next growing season. Finally, the number of seeds germinated in the greenhouse was recalculated per meter square and then the similarity between seed bank and aboveground vegetation was calculated in each plot using Sorenson similarity index. Non-paired and paired t-test was applied to compare soil seed bank characteristics between the two habitats and between the two depths, respectively. The results showed that all seed characteristics (with the exception of similarity between aboveground vegetation and soil seed bank in depth 5-10 cm) were significantly higher in grassland than forest. The lower seed characteristics in forest habitat could be related to lower seed input to soil, higher litter percentage and moisture in the above ground of forest habitat. These factors particularly soil moisture and litter could encourage the decomposition of seeds before penetrating soil. In total, the seed of only two shrublands species were germinated in the greenhouse.
  • Shahram Khalighi Sigarodi, Mohammad Rostami Khalaj *, Mohammad Mahdavi, Ali Salajegheh Pages 487-498
    Large impervious surfaces and man-made waterways are the characteristic of urban area. Increasing urbanization and rapid growth of cities in recent decades towards the upstream watershed, has been severely affected on rainfall-runoff processes in urban area. Therefore, to computer models in order to illustrate these processes the proper design or assessment of urban drainage systems has special attention. The purpose of this study is simulation and validation the volume of runoff and calibrated SWMM model in small urban area. Required parameters of the model using land use maps, DEM of study area, and field inspection were calculated. For calibration and validation process model, corresponding to three event rainfall runoff measured at the output of the basin and was compared with runoff simulated by the model. The results showed there is good agreement between simulated and observed runoff discharge and depth. There is a little difference between simulated and observed for runoff rate but this difference is more than acceptable value (NS>0.5). NS value for the first, second and third event is the, 0.69, 0.85 and 0.52 respectively. This performance represents that the SWMM model is effective in the study area and this model can be used for in appropriate designs, and evaluate network systems in urban drainage.
  • Reza Siahmansour*, Hossein Arzani, Mohammad Jafari, Seyed Akbar Javadi, Ali Tavili Pages 517-531
    Fire consider as a factor and basic management in rangeland in order to reform of composition and biological diversity that use in rangeland ecosystems. This project was established to deal with the effect of fire in the research center for rangeland. Zagheh locale where is in 35 km of north eastern of Khoramabad with 1960 meters above sea level. The average comparison and analysis show that herbal forbs which use for grazing form density and average o canopy cover have significant difference at the level of %1 between fire and control area. (p < %1).This study shows that in short time, it is possible to replace perennial. The Prevailing type of grass such as Agropyron trichophorum - Bromus tomentellus and festuca ovina with annual grass like Bromus tectorum –Heteranthelium piliferum- Taeniatherum crinitum.These changes indicate perennial grasses and increased annual grasses in short time.
  • Sadegh Sadeghi Tabas, Mohsen Pourreza Bilondi* Pages 533-552
    Rainfall-runoff modeling is most important component in the water resource management of river basins. The successful application of a conceptual rainfall-runoff model depends on how well it is calibrated. The degree of difficulty in solving the global optimization method is generally dependent on the dimensionality of the model and certain of the characteristics of object function. The purpose of optimization is to finalize the best set of parameters associated with a given calibration data set that optimize the evaluation criteria. In the present study an uncertainty analysis of conceptual rainfall - runoff model (Hymod) were evaluated and compared using the four different evolutionary optimization methods for a Leaf River representative watershed in US. Results appealed that particle swarm optimization (PSO) and shuffled complex evolution (SCE) algorithms had better performances compared to Hybrid Genetic Algorithm & PSO (Hybrid-GA&PSO) and Shuffled Frog Leaping Algorithm (SFLA).
  • Parivash Toufani, Ahmad Fakheri Fard, Abolfazl Mosaedi *, Amirahmad Dehghani Pages 553-571
    Prediction of Precipitation is very important. Regarding to the non- linear relationships and uncertainty of models, there is no superior and persuasive model among various proposed models to simulate precise precipitation and its amount. Wavelet is one of the novel and very effective methods in time series and signals analyzing, that has been considered in the field of hydrology in recent years. In this research, precipitation signal has been decomposed via selected mother wavelet, and then the resulted data are used by fitting direct equations and nero-wavelet hybrid in order to anticipate the precipitation. The mentioned method was applied in Zarringol station (Iran) to predict monthly precipitation since 1975-76 until 2007-2008 for the period of 33 years. The results showed that, by decomposing signal via wavelet, the correlation among observed and calculated data were significantly increased, and the precision of prediction was improved. So that in direct method the value of R2 is equal to 0.74 and in nero-wavelet hybrid in the best case and for 4 level decomposition the value is equal to 0.95. This shows the capability of wavelet in simplifying of signal and intensification of accuracy random data in prediction of precipitation. Moreover, the meaningless F test, verifies the mentioned object.
    Keywords: Precipitation, prediction, Signal, Wavelet theory, Nero, wavelet hybrid, Zarringol
  • Masoud Eshghizadeh *, Mohammad, Taghi Dastorani, Ali Talebi Pages 573-588
    The management of sedimentation problems in rivers and reservoirs depend greatly on the sediment yield from the catchment land surface. In this research the effects of biological measures and ranges enclose on suspended load in two sub-catchments of Kakhk experimentalWatershed in Gonabad has been studied. This catchment contains both control and experimental sub-catchments. These sub-catchments are similar in all aspects and differ only based on watershed management operations. Experimental sub-catchment has been under rangeland enclosures and operation of biological, biomechanical and mechanical measurements since 1998 whereas control sub-catchment is under normal operation. To determine the biological impact of management and biological measurements on sediment production, the yield suspended load on hillslopes in 18 experimental erosion plots during 4 rainfall events occurred in 2011-2012 has been analyzed in both control and experimental sub-catchments. Analysis was performed in SPSS software using independent-sample T test and ANOVAwith repeated measure test. Based on these comparisons, difference between the amount of suspended load in two sub-catchments was significant at 1 percent level, while runoff depth was significant at 5 percent level. Also results showed that correlation between the runoff depth and suspended load has been 94 percent in Control sub-catchment and 62 percent in Sample sub-catchment. Slope of the line changes between the runoff depth and suspended load in Control sub-catchment has been 5.3 times of the Sample sub-catchment. The research clearly showed the effect of the biological measures and ranges enclose on reduction of suspended load and runoff depth in experimental sub-catchment.
    Keywords: Biological measures, experimental erosion plot, Kakhk ExperimentalWatershed, Rangeland enclosures, Suspended load
  • Nayereh Ghazanfarpour *, Sadat Feiznia, Hassan Ahmadi, Mohammad Jafari, Masoud Nasri Pages 589-606
    Estimation of the amount of soil loss measurement of field indicators is a low-cost method, is easy to learn and can be simply applied. In order to measure and make assessment of soil loss amount by field indicators method in Shahrak Watershed, first map of the work units was prepared and then, measurements of the relevant field indicators were carried out within these units. Then, EPM model was calibrated and verified. Then the measured data for the amount of the soil loss obtained by using field indicators were analysed and assessed using EPM experimental model. Mean of relative error and correlation coefficient between values from filed indicators method and EPM model were around 7.6 and 0.9, respectively which these results verify field indicators method for estimation of soil loss intensity. Estimation of the average of soil loss amounts relevant to each of the field indicators shows the following soil losses: Rock exposure indicator: 47.61 (ton/ha), Pedestal indicator: 22.61 (ton/ha), Rill indicator: 5.67 (ton/ha), Sediment in drains indicator: 2.21 (ton/ha), Gully indicator: 2.17 (ton/ha) and Build up against barriers indicator: 34.78 (ton/ha).
    Keywords: Field indicators, soil loss, EPM experimental model, Shahrak Watershed
  • Golaleh Ghaffari *, Hassan Ahmadi, Omid Bahmani, Ali Akbar Nazari Samani Pages 607-624
    In Iran due to the lack of long experience in the implementation of Soil Conservation and Watershed Management Plans, these measures have not been evaluated quantitatively and specific methods for this purpose have not been provided. In this research effort is to investigate the effect of watershed management operations performed in Can Basin in 1379, on the amount of erosion and sedimentation and rate of project success or failure and its causes. So after providing the required information and statistics and being sure about the authenticity and accuracy of statistics and statistical reconstruction of defects with conventional methods, to investigate the effect of implemented projects on erosion and sedimentation rates, average of suspended sediments in the period before project implementation (1986-2000) and in the period after project implementation (2001-2008) was calculated using sediment rating curves through intermediate technique class, and using daily water discharge, watershed erosion and deposition were also calculated using MPSIAC model. Specific erosion and deposition map was provided in the period after project implementation using Arc GIS software and finally the amount of efficiency and effect of this operation on the amount of erosion and deposition rates was judged. The results of studies showed that due to operating this plan, the average amount of suspended sediment has changed from 47892 tons per year during the statistical period before the plan to 22365 tons per year during the eight-year statistical period after it. The amount of erosion and sedimentation has shifted from 66758 tons to 50549 tons, which shows the positive effect of plan on reducing the amount of suspended sediment and the lack of effective role in reducing the rate of erosion. The main reasons for the low efficiency of Watershed Management Plan implemented in relation to decreasing the amount of erosion are: lack of suitable biological operations in the basin (less than 25 percent of the volume of the proposed action), focusing on mechanical operations, weaknesses in project monitoring and evaluation During all stages of its implementation, failure to observe the standards and technical points such as non-conforming structures built between locations and proposed locations, lack of standards in building the necessary structures and inappropriate dimensions of structures, destruction of floor section in mortar stone structures and etc.
    Keywords: watershed management plans, erosion, deposition, suspended sediment, GIS
  • Mehdi Ghorbani *, Leila Avazpour, Mohsen Yoosefi Pages 625-645
    Social capital is one of the most important criteria related to social network resilience. In trust networks as the most important factor of social capital in adaptive governance, sensitivity to disorders and irregularities is considerable and resiliency improvement and compatibility capacity depends on trust level in network. This research is applied in Zangooi village, South Khorasan province where international project ROLL is operated. In this research social capital in local beneficiaries is studied to enhance resilience in pilot village. Trust and cooperation ties are studied based on survey method and network analysis questionnaires and direct interviews with actors (members of rural development small groups). Results show that trust, cooperation, cohesion and social capital is at average level before RFLDL project and after operating this project these indices increase and reach optimum level. The speed of trust and cooperation exchange through people increases after operating the project and this develops unification and alliance between members. At last it can be concluded that conveying this project increases trust and cooperation and social capital, so resilient social systems have undoubtedly much more trust level.
    Keywords: RFLDL project, Local Communities Resilience, Sarayan, social capital, Trust network
  • Hamid Reza Moradi *, Hanieh Asadi, Seyed Hamidreza Sadeghi, Abdolrasool Telvari Pages 647-656
    The hydrograph at watershed outlet can be expressed as hydrological response of watershed to geomorphological behavior. In present study with the aid of the GIS and the concept of instantaneous unit hydrograph, the watershed response was simulated. In present physical method, the IUH is derived from three parameters of time of concentration, storage coefficient and time-area curve of the basin. In the present study, the accuracy of various methods of determining time-area curve in providing Clark instantaneous unit hydrograph viz. channel profile, average velocity and Laurenson methods were therefore evaluated. The comparison of estimated and observed hydrographs by using qualitative and quantitative criteria showed that the average velocity method has had the highest accuracy in estimation of time-area method. The results of the quantitative statistics of root mean square of error, bias in peak discharge, coefficient of efficiency, and relative errors in peak discharge, time to peak and base time were respectively found to be 1.39, 0.93, 0.83, and 7.13, 33.33 and 15.38%. The results of this research also showed that the Clark model had a good efficiency in simulation of unit hydrograph in Kasilian watershed, Mazandaran Province, Iran.
    Keywords: Kasilian Watershed, Clark Method, Instantaneous Unit Hydrograph, Time, Area Curve
  • Khaled Osati, Ali Salajegheh *, Mohammad Mahdavi, Paul Koeniger, Kamran Chapi, Arash Malekian Pages 659-674
    Within the climate change debate and its probable impacts on water resources systems, design and operation of management plans based on the assumption of stationary hydrology may cause serious challenge to accurately predict future supplies. Therefore this case study is trying to assess trend in hydroclimatic variables of Karkheh Rivers upstream by applying modified Mann-Kendall trend test on long term daily time series of temperature, precipitation and discharge. Temperature variables are mostly showing meaningful increasing trends but observed changes in assessed stations were not spatially uniform for precipitation. Streamflow variables depict a decreasing trend, though more noticeable in base flows. Decreasing trend is meaningful for annual discharge median in Holailan at 90% confidence level. Total yearly precipitation, number of precipitation days and number of days with precipitation equal to, or greater than, 10 mm/d show the most correlation with stream flow variables. Comparing monthly discharge with temperature and precipitation variables in the studied gages indicates a time-delay in system response to inputs. This may related to snowmelt contributions or contributions of water into streams after passing through different hydrological pathways such as groundwater. Some parts of streamflow changes, especially about base flows, is not completely verified by precipitation changes and can be attributed to changes in temperature or another factors such as groundwater overexploitation.
    Keywords: Modified Mann, Kendall, Karkheh, autocorrelation, time series, Climate change