فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید حسن کابلی*، حسین آذرنیوند، علی اکبر مهرابی، حسین ارزانی، سید مهدی حشمت الواعظین صفحات 675-689
    یکی از شیوه های مرسوم تحقیق درباره شناخت موضوع یا تصمیم گیری در جوامع توجه به آرای افراد جامعه است. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر عملکرد مرتع با توجه به دیدگاه های جامعه مرتع دار مراتع قشلاقی استان سمنان است. در این راستا، عوامل موثر بر عملکرد مرتع به عوامل انسانی (اقتصادی و اجتماعی) و طبیعی (شرایط توپوگرافی، ویژگی های اقلیمی، زمین شناسی و خاک) به منزله معیار اصلی تقسیم شد. زیرمعیارها بر اساس مصاحبه، تجربیات و مرور منابع تعیین شد. پرسش نامه تحلیل سلسله مراتبی (AHP) تدوین شد و ارزش وزنی معیارها و زیرمعیارها بر اساس مصاحبه با سی نفر از مرتع داران تعیین شد. پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزارExpert choiceتحلیل شد. بر اساس نتایج، میزان و فصل بارندگی و شیوه مالکیت از مهم ترین عوامل تعیین کننده بودند. در مجموع، عوامل طبیعی اثر بیشتری در عملکرد مراتع داشت. اولویت عوامل طبیعی نسبت به عوامل انسانی برابر با 8/2 و بردار ویژه عوامل طبیعی 74/0 در برابر 26/0 بود. جامعه تحقیق در تشخیص اثر عوامل طبیعی، نسبت به آثار عوامل انسانی، اختلاف نظر بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: انسان، تحلیل سلسله مراتبی، سمنان، عملکرد مرتع، عوامل انسانی، عوامل طبیعی
  • محسن آرمین*، حسن احمدی، حسن روحی پور، علی سلاجقه، محمدحسین مهدیان، وجیهه قربان نیا خیبری صفحات 691-710
    با توجه به محدودیت های موجود در تعیین میزان حساسیت خاک به فرسایش آبی یا فرسایش پذیری خاک از طریق آزمون های میدانی، کاربرد روش های آزمایشگاهی روی نمونه های کوچک خاک (کمتر از 100 گرم)، افزون بر ساده بودن، نیازمند هزینه و وقت کمتری است. نتایج پژوهش های مختلف در این زمینه بیانگر آن است که از بین روش های مختلف آزمایشگاهی، مبنی بر استفاده از خصوصیات خاک، آزمون های مربوط به ساختمان خاک و پایداری خاکدانه ها موثرتر است و به آن ها بیشتر توجه شده است. در این تحقیق، با تکیه بر مشاهدات و تغییرات ماکروسکوپی در مقیاس واحدهای همگن، در بخشی از خاک های حوضه آبخیز طالقان، به وسعت 3260 هکتار، 84 نقطه به عنوان نقاط نمونه برداری خاک انتخاب شد. به منظور تمایز بین مکانیسم های شکستگی خاکدانه ها و ارزیابی رفتار ساختمانی خاک ها در شرایط مختلف محیطی، پایداری خاکدانه ها با لحاظ کردن سه تیمار خیس شدن سریع خاکدانه ها، خیس شدن آهسته خاکدانه ها و شکستگی ناشی از تکان دادن خاک پس از خیس کردن اولیه و با استفاده از روش لی بیسونایس اندازه گیری شد. اثر اشکال مختلف فرسایش آبی بر پایداری خاکدانه ها نیز با استفاده از شاخص پایداری مرطوب خاکدانه ها بررسی شد. نتایج نشان داد مکانیسم های مختلف شکستگی خاکدانه ها اثر معنی داری در میزان شکستگی خاکدانه ها دارد. مکانیسم ناپایداری خاک های طالقان فرایند واریختگی است که در اثر فشار هوای محبوس شده در هنگام خیس شدن سریع خاکدانه ها ایجاد می شود و این شرایط هنگام وقوع باران های شدید روی خاک خشک رخ می دهد. همچنین، نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین پایداری مرطوب خاکدانه ها در اشکال مختلف فرسایش آبی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه ها، طالقان، مکانیسم شکستگی خاکدانه ها، واریختگی
  • ریحانه مسعودی، غلامرضا زهتابیان*، حسن احمدی، شهرام خلیقی سیگارودی صفحات 711-723
    بیابان زایی مشکل بسیاری از کشورهاست؛ تا کنون به منظور جلوگیری و مقابله با این پدیده اقدامات و کوشش هایی انجام گرفته است. یکی از مهم ترین اقدامات صورت گرفته در این زمینه کنوانسیون مقابله با بیابان زایی سازمان ملل است. در این پژوهش، با استفاده از مدل IMDPA و با نرم افزار GIS، به ارزیابی بیابان زایی در دشت کاشان پرداخته شد. دو معیار آب و اقلیم انتخاب شد و برای هر یک، با توجه به شرایط منطقه، شاخص هایی انتخاب شد. با تعیین میانگین هندسی شاخص ها و سپس معیارها، شدت بیابان زایی کل محاسبه شد و ارزش کمی در پنج کلاس غیرقابل ملاحظه، کم، متوسط، شدید و بسیار شدید تقسیم شد و با استفاده از GIS نقشه شدت بیابان زایی منطقه در دوره های مطالعاتی رسم شد. بر طبق نتایج به دست آمده از ارزش عددی معیارها و شاخص های مورد مطالعه، سه شاخص افت آب زیرزمینی، هدایت الکتریکی آب و شاخص خشکی ترانسو به ترتیب با ارزش عددی 82/3، 04/3 و 01/3 بیشترین تاثیر را دارا بودند. آستانه های هشدار برای افت آب زیرزمینی بیش از 50 سانتی متر در سال، شاخص هدایت الکتریکی 2250 5000 و شاخص خشکی ترانسو 05/0 2/0 تعیین شد. همچنین، کل منطقه با ارزش عددی DS=2/4 در کلاس متوسط شدت بیابان زایی قرار گرفت. با توجه به آستانه های به دست آمده بر اساس روش پایش، مناطق حساس شناسایی شد و تجهیزات لازم برای نصب در این نواحی به منظور رصد آستانه ها پیشنهاد شد تا در صورت عبور از حد آستانه هشدار لازم صادر شود.
    کلیدواژگان: آستانه، بیابان زایی، شاخص، کاشان، مدل IMDPA، معیار
  • محمد جعفری، علی طویلی، یحیی اسماعیل پور*، حسین آذرنیوند، محمد زارع چاهوکی، حمیدرضا اصغری صفحات 725-738
    در این پژوهش تاثیر و هزینه کاربرد دو نوع هیدروژل به نام های تجاری آکوازورب و هربوزورب بر افزایش استقرار نهال ها در دو نوع خاک با شوری 5/4 و 8 دسی زیمنس/ متر) مطالعه شد. فراجاذب ها در دو سطح 5/0 و 1 درصد وزنی در هنگام کاشت نهال ها به صورت هیدراته با خاک مخلوط شد. کاشت نهال ها در عرصه طبیعی با استانداردهای دستورالعمل فنی کاشت نهال منابع طبیعی انجام گرفت. در پایان نتایج نشان داد میزان استقرار نهال ها در تیمار شاهد حدود 40 درصد است و درصد استقرار نهال ها در بستر غنی شده با هیدروژل به طور معنی دار و تا حد مطلوب (80 درصد) افزایش یافته است. شوری خاک تفاوت معنی داری در استقرار نهال ها ایجاد نکرد. با مقایسه نتایج با طرحی اجراشده در زمان و شرایط مشابه، مقدار افزایش هزینه و صرفه جویی در مصرف آب تعیین شد. مقایسه مذکور نشان داد مصرف آب در هر دور 30 درصد و تعداد دوره آبیاری 33 تا 50 درصد کاهش یافته است. میزان افزایش هزینه نسبت به طرح شاخص از 2- تا 29 درصد به ترتیب برای هربوزورب با سطح 5/0 درصد و آکوازورب با سطح 1 درصد اندازه گیری شد. با توجه به این نتایج کاربرد فراجاذب هربوزورب با سطح 5/0 درصد و آکوازورب 5/0 با حدود 5/2 درصد افزایش استقرار به ازای هر یک درصد افزایش هزینه بهترین تیمار بودند. کاربرد فراجاذب به میزان 1 درصد در مقدار استقرار نسبت به تیمار 5/0 درصد افزایش معنی داری نداشت، بنابراین، موجب اتلاف منابع می شود و در این شرایط پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: استان سمنان، شوری خاک، نهال کاری، هزینه، هیدروژل
  • محمدرضا اختصاصی*، فاطمه سادات حضیرئی صفحات 739-750
    یکی از روش های معمول برای کنترل حرکت ماسه های روان مالچ پاشی بر سطح آن هاست. تا کنون در ایران از مالچ های نفتی برای تثبیت تپه های ماسه ای استفاده می شده است. تخریب محیط زیست به وسیله مالچ های نفتی و همچنین هزینه های زیاد استفاده از آن ها باعث شده است که مراکز پژوهشی کشور در تحقیق بر روی تغییر نوع و شیوه های مالچ پاشی فعال شوند. در این تحقیق، برای نخستین بار در کشور ایران، از نسبت های مختلف سیمان و آهک و ماسه بادی به عنوان مالچ طبیعی استفاده شد. بدین منظور، از تپه های ماسه ای دشت یزد- اردکان به عنوان بستر و ترکیب های مختلف سیمان پرتلند، ماسه بادی و آهک به عنوان تیمار های مالچ سیمانی استفاده شد. به هر تیمار یک لیتر آب اضافه شد. سپس، بر روی پلات هایی به ابعاد 100 × 30 و 30 سانتی متر عمق ماسه بادی پاشیده شد. این تحقیق در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. سایر عوامل فیزیکی، مانند ضخامت، مقاومت فشاری سله های ایجادشده و میزان فرسایش پذیری از سطح تیمارها، اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، با افزایش مقدار سیمان، مقاومت سله های ایجادشده در سطح خاک افزایش می یابد. از آنجا که تیمار ترکیبی 400 گرم سیمان و 10 گرم آهک و 800 گرم ماسه پاسخ گوی حداقل شرایط فیزیکی لازم برای تثبیت ماسه های روان بود، این تیمار مناسب ترین تیمار انتخاب شد. هزینه های اجرایی مالچ جدید نیز حدود 30 درصد هزینه های مالچ نفتی برآورد می شود.
    کلیدواژگان: تثبیت ماسه های روان، حرکت ماسه ها، فرسایش بادی، مالچ سیمان
  • کاظم نصرتی*، فروزان احمدی، علی اکبر نظری سامانی، محمدرضا ثروتی صفحات 751-765
    پدیده فرسایش خاک از مخرب ترین پدیده هایی است که موجب خسارت های فراوان در بسیاری از مناطق می شود. از طرفی، کارایی هرچه بیشتر پروژه های حفاظت خاک مستلزم آگاه بودن از اطلاعات تغییرات زمانی و مکانی رسوبات تولیدی در یک آبخیز است. با توجه به اینکه بخش اعظم رسوب های خروجی از یک حوضه طی وقایع زمانی سیلابی انجام می شود، تمرکز بر منشایابی رسوبات حمل شده به هنگام سیلاب، اعم از بار معلق یا کف، در طراحی نوع عملیات حفاظت خاک بسیار موثر است. در این بررسی با تفکیک منابع رسوب در قالب کاربری های مختلف اراضی و واحد های سنگ شناسی و با بهره گیری از روش منشایابی رسوب سهم هر یک از منابع رسوب در تولید رسوب حوضه آبخیز طالقانی تعیین شد. بدین منظور، در این مطالعه، 39 نمونه خاک از منابع مختلف در سطح حوضه و 19 نمونه از رسوب تولیدی حوضه (شامل 11 نمونه از رسوبات کف بستر و 8 نمونه از رواناب خروجی حوضه) برداشت شد. یازده عنصر (Fe، Mn، Mg، Zn، Cu، K، Na، P، N، C و Ca) ردیاب های اولیه در نظر گرفته شد. پس از اندازه گیری غلظت ردیاب ها، با استفاده از آنالیز آماری و تجزیه تابع تشخیص، ردیاب های Zn، C، Mg وCa به عنوان ترکیب بهینه برای منشایابی و تفکیک کاربری های اراضی انتخاب شدند؛ در حالی که هیچ ردیابی برای تفکیک واحد های سنگ شناسی از یکدیگر شناسایی نشد. ناتوانی در تفکیک واحدهای سنگ شناسی از یک سو به دلیل فقدان تنوع (سه سازند) و از سوی دیگر آهکی بودن سازند تله زنگ و تاثیر بیشتر آن در تولید بار محلول است. نتایج مطالعه نشان داد با استفاده از مدل های چندمتغیره ترکیبی، سهم منابع مختلف در تولید رسوب به دست آمد: کشاورزی، مرتع و جنگل به ترتیب برابر با 4/53، 4/30 و 2/16 درصد. همچنین، ردیاب های واردشده در مدل ترکیبی مبین تاثیر مدیریت کاربری و تفاوت بارز کاربری های مختلف در تغییر ترکیب شیمیایی خاک است.
    کلیدواژگان: حوضه طالقانی، ردیاب های شیمیایی، فرسایش خاک، منابع رسوب، منشایابی رسوب
  • سعیده حیدری، علی اکبر مهرابی*، محسن محسنی ساروی، سکینه ساعدی اوجقاز صفحات 767-778
    سیستم های انسانی و طبیعی دینامیک پیچیده ای دارند. تغییرات سیستم های انسانی در سیستم طبیعی بازخوردی بر جای می گذارد. در تغییرات کاربری اراضی نه تنها عوامل محیطی، مانند شرایط جغرافیایی، اثرگذار است، بلکه فاکتورهای انسانی، مانند تغییرات جمعیتی، نیز اثرگذار است، زیرا تغییرات کاربری اراضی تلفیقی از مسائل فیزیکی و اجتماعی - اقتصادی است. مهاجرت به شدت بر فعالیت های اقتصادی تاثیر می گذارد و ممکن است آغازگر تغییرات کاربری اراضی باشد. برای تحلیل و بررسی آثار احداث سد طالقان بر تحولات جمعیتی در سیستم انسانی و همچنین تحلیل تغییرات کاربری اراضی در سیستم طبیعی تحقیق حاضر انجام شده است. در این پژوهش، نخست نقشه تغییرات کاربری اراضی تهیه شد. سپس، با محاسبه نرخ تغییرات کاربری اراضی و همچنین نرخ رشد جمعیت به تحلیل نتایج پرداخته شد. به طور کلی، پیش از احداث سد طالقان، منطقه طالقان با کاهش جمعیت همراه بود و، در پی این کاهش جمعیت، میزان اراضی مرتعی نیز در حال کاهش بود، اما، پس از احداث سد طالقان، زمین در این منطقه ارزش یافته و بر جمعیت فصلی افزوده شده است.
    کلیدواژگان: اراضی مرتعی، جمعیت فصلی، سد طالقان، کاربری اراضی، مهاجرت
  • شهربانو عباسی جندانی، علی فتح زاده* صفحات 779-793
    برف یکی از مولفه های اصلی چرخه آب در بسیاری از حوضه های کوهستانی دنیاست. با توجه به اینکه جمع آوری داده های دقیق در این مورد نیازمند صرف وقت و هزینه بسیاری است و گاهی سخت و غیرممکن به نظر می رسد، استفاده از روش های زمین آماری، به منزله تکنیکی برای تبدیل داده های نقطه ای به منطقه ای، می تواند راهگشا باشد. در این تحقیق، با استفاده از داده های چهارده ایستگاه برف سنجی غرب استان اصفهان، پهنه بندی آب معادل برف در دوره آماری 1368 1389 با استفاده از چهار روش زمین آماری و قطعی کریجینگ، کوکریجینگ، تابع شعاع محور و عکس فاصله وزنی در محیط نرم افزاری ArcGIS 9.3 انجام شد. بدین منظور، نخست آزمون نرمال بودن کولموگراف- اسمیرنوف برای داده ها اجرا و سپس واریوگرام داده ها به منظور تعیین همگنی، ایستایی و روند داده ها ترسیم شد. پس از تشخیص تناسب داده ها و آماده سازی آن ها در محیط 9.3 ArcGIS، برای هر سال با مقایسه چهار روش ذکرشده و بر اساس کمترین میزان RMSE، بهترین روش درون یابی برای پهنه بندی انتخاب و نقشه های پهنه بندی ترسیم شد. نتایج نشان می دهد که در بیشتر سال های این دوره آماری در منطقه مورد نظر روش تابع شعاع محور نتایج بهتری ارائه می دهد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که میزان آب معادل برف از سمت جنوب و غرب حوزه به سمت شمال و شرق کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آب معادل برف، تابع شعاع محور، عکس فاصله وزنی، کریجینگ، کوکریجینگ
  • حشمت الله آقارضی، مهدی مردیان*، علی اکبر داوودی راد، داوود نیک کامی صفحات 795-808
    بهینه سازی کاربری اراضی، با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی، یکی از روش های مدیریتی برای رسیدن به پایداری تولید و کاهش فرسایش خاک است. در این میان، تحلیل حساسیت مدل می تواند، با بررسی تاثیرپذیری نتایج از تغییرات پارامترهای ورودی، عدم قطعیت در تصمیم گیری برنامه های مدیریتی را کاهش دهد. بر این اساس، در تحقیق حاضر، با استفاده از مدل برنامه ریزی خطی و به کمک نرم افزار Lingo، بهینه سازی کاربری اراضی در حوضه آبخیز آدینه مسجد در استان مرکزی انجام شد. سپس، در دامنه مجاز تغییرات 50- تا 50+ درصدی سطح کاربری های اراضی، با توجه به ضرایب بیشینه ساز سود و کمینه ساز فرسایش، به تحلیل حساسیت مدل پرداخته شد. طبق نتایج، مقادیر توابع هدف فقط نسبت به حداکثر سطح اراضی دیم، آن هم به مقدار خیلی کم، حساسیت نشان می دهند؛ به طوری که، با کاهش 10 درصدی حداکثر سطح اراضی دیم، میزان درآمد در وضعیت فعلی 5/3 درصد، در وضعیت اعمال مدیریت 2/4 درصد و در وضعیت استاندارد 6/2 درصد کاهش می یابد. از طرفی، مقدار فرسایش در وضعیت فعلی 18/0 درصد و در وضعیت اعمال مدیریت 19/0 درصد کاهش می یابد. اما، در وضعیت استاندارد 34/0 درصد افزایش می یابد. همچنین، نتایج نشان داد تغییرپذیری سود از تغییرات سطح اراضی دیم متاثر است؛ در حالی که تغییرپذیری فرسایش از تغییرات سطح کاربری مرتع تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: افزایش درآمد، جدول سیمپلکس، سد کمال صالح، سناریوهای مدیریتی، کاهش فرسایش خاک
  • آرش ملکیان*، مهسا میردشتوان صفحات 809-820
    امروزه، با توجه به افزایش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی، لزوم توجه به استفاده بهینه از این منابع بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. از روش های زمین آمار می توان برای ارزیابی و پایش کیفیت منابع آب زیرزمینی بهره برد. منطقه مورد مطالعه در تحقیق حاضر آبخوان دشت هشتگرد است. در این تحقیق نخست، با استفاده از داده های کیفی برداشت شده از 41 حلقه چاه پیزومتری منطقه، مقادیر پارامترهای کیفی گوناگون در هر چاه بررسی شد. سپس، به کمک روش های زمین آماری کریجینگ، کوکریجینگ و IDW بهترین مدل برای پهنه بندی کیفی آبخوان انتخاب شد. نتایج نشان داد برای بیشتر شاخص های کیفی آب زیرزمینی بر اساس ارزیابی متقابل و RMSE، کوکریجینگ بهتر از سایر روش ها شاخص های کیفی را شبیه سازی می کند. سپس، از میان پارامترهای کیفی دو پارامتر SAR و EC برای تعیین کیفیت آب آبیاری به روش ویلکوکس انتخاب شد و نقشه های پهنه بندی بر اساس این دو پارامتر با استفاده از امکانات زمین آماری نرم افزار ArcGIS نسخه 10 تهیه شد. نتایج تعیین کیفیت آب آبیاری در آبخوان نشان داد که 99 درصد سطح آبخوان بر اساس روش طبقه بندی ویلکوکس برای تعیین کیفیت آب آبیاری در رده خوب (C2S1) و 1 درصد از سطح آبخوان در رده متوسط (C3S1) قرار می گیرد. از نتایج پژوهش حاضر می توان در مدیریت آبخوان منطقه و همچنین مدیریت آبیاری در کشاورزی منطقه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دشت هشتگرد، زمین آمار، کیفیت آب زیرزمینی، ویلکوکس
  • جمال مصفایی*، داود اخضری، سعید رشوند، جواد عطایی صفحات 821-833
    تعیین دبی اوج سیل برای دوره های برگشت مختلف یکی از پارامترهای مهم طراحی سازه های کنترل سیل است. مشکل عمده برنامه ریزان در مقابله با سیل فقدان داده یا بی کفایتی داده های موجود است. تعمیم نتایج از مناطق دارای آمار به مناطق فاقد آمار یکی از مطمئن ترین راهکارهاست. هدف اصلی این تحقیق نیز تحلیل منطقه ای فراوانی سیلاب در استان قزوین با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره است. از 23 ایستگاه هیدرومتری هشت ایستگاه، به دلیل آمار کوتاه مدت و وجود سد مخزنی در بالادست، حذف شد. تحلیل عاملی مشخص کرد که پنج عامل محیط حوضه، قطر دایره معادل، زمان تمرکز، طول آبراهه اصلی و مساحت حوضه مهم ترین عوامل موثر در پیک سیلاب اند. پانزده ایستگاه باقی مانده، با به کارگیری تحلیل خوشه ای، به دو منطقه همگن تقسیم و همگنی این نواحی با استفاده از آزمون های همگنی گشتاورهای خطی تایید شد. بر اساس معیار نکویی برازش (Zdist) گشتاورهای خطی، توزیع نرمال تعمیم یافته با آماره ای معادل 29/0 بهترین توزیع برای کل منطقه بود. اما، برای نواحی همگن 1 و 2 به ترتیب توزیع های لجستیک تعمیم یافته و پاره توی تعمیم یافته، با آماره هایی برابر با 09/0 و 56/1، دارای بهترین برازش بودند. پس از محاسبه مقادیر پارامترهای توزیع های منتخب، مقادیر دبی با دوره بازگشت های مختلف برای همه ایستگاه ها برآورد شد. سپس، در هر منطقه همگن و برای هر دوره بازگشت، روابط رگرسیونی بین دبی حداکثر سیل و عوامل موثر بر دبی اوج سیلاب تهیه شد؛ با این روابط، می توان دبی اوج سیل با دوره بازگشت های مختلف را در حوضه های فاقد آمار برآورد کرد.
    کلیدواژگان: استان قزوین، تحلیل خوشه ای، تحلیل منطقه ای سیلاب، رگرسیون چندمتغیره، گشتاور خطی
  • محمد جنگجو *، فریبا نوع دوست، فهیمه رفیعی صفحات 835-851
    این تحقیق به منظور مقایسه صفات و گروه های عملکردی گیاهی در مرتع شخم و رهاشده (پس از 28 سال) و مرتع قرق در منطقه بهارکیش قوچان در استان خراسان رضوی انجام شد. در دو سایت شخم خورده و شاهد چهل واحد نمونه برداری یک متر مربعی به روش سیستماتیک تصادفی مستقر شد. در هر پلات فهرست گونه های گیاهی، فراوانی، پوشش تاجی و بیست صفت رویشی، فنولوژیکی و تولیدمثلی اندازه گیری و ثبت شد. بر اساس آنالیز همبستگی پیرسون، با استفاده از نرم افزار R، نه صفت شکل زیستی، تاج گیاه، روش تولیدمثل، ساختار ذخیره ای، نوع ریشه، دوره رویشی برگ، شکل رویشی، دوره زندگی و روش تکثیر صفات عملکردی انتخاب شدند. طبقه بندی و رسته بندی داده ها در ماتریس نه صفت در 112 گونه، با استفاده از نرم افزارهایCANOCO و TWINSPANS، به تفکیک پنج گروه عملکردی منجر شد. درصد پوشش کل دو گروه عملکردی در اراضی شخم خورده به طور معنی داری (70 درصد) کاهش یافت، ولی درصد پوشش سه گروه عملکردی به طور نسبی (10 20 درصد) افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق، گیاهان یک ساله با صفات و شکل زیستی تروفیت، ژئوفیت، ریزوم دار در مقابل تخریب شخم مقاوم اند، ولی گیاهان چندساله (فانروفیت، کامفیت، همی کریپتوفیت) و گیاهانی که سیستم ریشه ای راست و تاج پوشش گسترده دارند در مقابل تخریب ناشی از شخم حساس اند.
    کلیدواژگان: اراضی دیم رهاشده، بهارکیش، تخریب فیزیکی، صفات عملکردی گیاهی، گراسلند
  • خالد حاجی ملکی، سیدروح الله موسوی *، منوچهر گرجی، فریدون سرمدیان صفحات 853-867
    امروزه، توجه به اهمیت حفاظت از منابع خاک در کشاورزی و منابع طبیعی با هدف جلوگیری از تخریب و انحطاط آن ضروری به نظر می رسد. تخریب خاک و اراضی، به منزله عاملی مستقیم، در تهدید محیط زیست جهانی، رفاه انسان و جامعه مشهود است. این تحقیق به منظور تهیه نقشه تخریب خاک در شرق استان قزوین انجام شد. نقشه خاک منطقه، با استفاده از روش ژئوپدولوژی، از تلفیق لایه های اطلاعاتی لیتولوژیک، ژئومورفیک و پدوژنیک در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. اطلاعات به دست آمده از نقشه خاک همراه مطالعات میدانی به عنوان ورودی در مدل گلاسود به کار برده شد و سرانجام نقشه تخریب خاک منطقه تهیه شد. در این تحقیق واحد های نقشه خاک مبنای بررسی وضعیت تخریب در منطقه قرار گرفت. نتایج نشان داد کمتر از 25 درصد از اراضی مطالعه شده دارای درجه کم تخریب اند و در شرایط فعلی به مدیریت خاصی نیاز ندارند، ولی در سایر بخش های منطقه تخریب خاک با درجات مختلف مشاهده شد. تخریب خواص شیمیایی خاک شامل کاهش مواد آلی، هدررفت مواد غذایی و شوری خاک ها از مهم ترین جنبه های تاثیر گذار در روند تخریب خاک های منطقه است. از مجموع 16630 هکتار اراضی مطالعه شده حدود 4028 هکتار از اراضی در کلاس تخریب کم، 5987 هکتار در کلاس تخریب متوسط، 5128 هکتار در کلاس تخریب زیاد و 866 هکتار در کلاس تخریب بسیار زیاد خاک قرار دارند. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، اقدامات مدیریتی برای جلوگیری از گسترش این فرایند در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تخریب خاک، روش ژئوپدولوژی، کلاس های تخریب خاک، مدل گلاسود، مدیریت منابع خاک
  • غلام عباس قنبریان*، زهرا یزدان پناه صفحات 869-884
    در این پژوهش، بوم شناسی فردی گیاه بوته ای و انحصاری ایران با نام ریش پهن Platychaete aucheri Boiss. در بخش های جنوبی استان فارس، که متعلق به ناحیه رویشی خلیج- عمانی است، مطالعه شد. اطلاعات اقلیمی، پستی و بلندی، خاک شناسی و ویژگی های تیپ گیاهی (تراکم به روش نزدیک ترین همسایه، تاج پوشش به روش ترانسکت نقطه ای) و فنولوژی گونه بررسی شد. همچنین، کیفیت علوفه در سه مرحله مهم رشد گیاه شامل رویشی، گل دهی و بذردهی در آزمایشگاه تعیین شد. نتایج نشان داد گیاه P.auchri قادر به رویش در شرایط بارندگی اندک (بیشینه 285 میلی متر) و دمای زیاد (بیشینه 6/49 درجه سانتی گراد) است؛ البته، اندکی در مقابل سرما و یخبندان تحمل دارد. این گیاه محدوده ارتفاعی از 543 تا 1120 متر از سطح دریا، جهات دامنه رو به جنوب و جنوب شرقی و شیب های 7 تا 80 درصد را ترجیح می دهد. متوسط تاج پوشش این گونه از 8/15 تا 29 درصد متغیر است. خاک رویشگاه های مورد بررسی دارای بافت شنی- لومی و غیر شور و از نظر مواد آلی و عناصر غذایی فقیر است. با افزایش سن گیاه، میزان پروتئین موجود در اندام هوایی روند کاهشی را نشان می دهد و در بهترین حالت (53/4 درصد پروتئین در مرحله گل دهی) نیز پروتئین مورد نیاز دام را برآورده نمی سازد. این گیاه، به دلیل دارابودن اسانس، سیستم ریشه ای عمیق، اندام های هوایی چوبی و کرک در سطح برگ و ساقه، به خوبی فشار چرای دام را تحمل می کند. به طور کلی، گیاه ریش پهن، به دلیل سازگاری با محیط گرم و خشک جنوب فارس (در محدوده مراتع شهرستان های لار، لامرد، جهرم و داراب)، شکل رویشی بوته ای مقاوم به چرای دام، جذابیت در پرورش زنبور عسل، کاربردهای دارویی در طب سنتی و دارابودن نقشی باارزش در کنترل فرسایش آبی و بادی، گونه ای چندمنظوره است و در طرح های مقابله با بیابان زایی و احیای مراتع قشلاقی نواحی جنوب کشور می توان از آن استفاده کرد. آگاهی از روش های بهینه تکثیر و استقرار این گونه انحصاری ایران نیازمند پژوهش های تکمیلی است.
    کلیدواژگان: استان فارس، بوم شناسی فردیBoiss، Platychaete aucheri، گونه انحصاری، ناحیه خلیج، عمانی
  • مریم آذرخشی *، محمد مهدوی، حسن احمدی، حسین ارزانی، جلیل فرزادمهر صفحات 885-899
    مراتع از لحاظ ترکیب پوشش گیاهی، وضعیت، گرایش، تولید و ظرفیت چرایی هرساله دستخوش تغییراتی می شوند. این تغییرات اغلب تحت تاثیر دو عامل است: نوسانات اقلیمی و تصمیمات مدیریتی. در این تحقیق نقش پراکنش زمانی بارش بر تولید مراتع سه استان ایلام، قم و مرکزی ارزیابی شد. با بررسی نقشه های پوشش گیاهی، 10 تیپ در ایلام، 8 تیپ در قم و 10 تیپ در مرکزی انتخاب شد. در مناطق کلید رویشگاه ها هرساله فاکتورهای مربوط به پوشش و خاک از قبیل پوشش تاجی، تراکم، تولید، زادآوری و پوشش سطح خاک در زمان آمادگی مرتع در طول چهار ترانسکت 400 متری در 60 پلات اندازه گیری شد. تولید گونه های قابل چرای دام از روش قطع و توزین اندازه گیری شد. برای تعیین رابطه بارش و تولید از روابط رگرسیون و ضریب همبستگی استفاده شد. برای تعیین نقش زمان وقوع بارش در میزان تولید، رابطه بارش با تولید سالانه هر سایت در هفت پایه زمانی شامل سال، بارش اسفند تا تیرماه، بارش بهمن تا تیرماه، بارش اسفند تا خرداد، بارش اسفند تا اردیبهشت، بارش اسفند و فروردین و بارش اسفند محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان داد که در سایت های مورد مطالعه فقط در 4 درصد موارد تولید کل با بارش سالانه رابطه داشته است و در 96 درصد سایت ها تولید کل با بارش اسفندماه (شروع فصل رشد) و بارش فصل رشد ارتباط دارد. این نتیجه اهمیت بارش فصل رشد را در میزان تولید گیاهان عرصه مراتع نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ایلام، پراکنش زمانی بارش، تولید علوفه، فصل رشد، قم، مرکزی
|
  • Seyed Hasan Kaboli Pages 675-689
    One of the conventional methods in identifying issues or making decisions in communities is considering the views of individuals of the community. The aim of this research is to determine the effective determinants of rangeland performance according to the views of range manager community in winter pastures of the Semnan province. Analytical Hierarchy Process (AHP) as a multi-criteria/quantitative approach was employed for this research. Firstly, determinants of rangeland performance were grouped into human (economic and social) and natural (topographic conditions, climatology, geology and soils) criteria. Then, the major sub-criteria were identified based on interviews, existing experiences and literature review. Pairwise Comparison of all identified criteria and sub-criteria were conducted based on semi-structured questionnaire and interviews with 30 range managers. Finally, analysis of questionnaires was carried out using AHP method within Expert choice software. According to results, season, precipitation and private ownership seem to be the most important factors, respectively. However, research community had more disagreements regarding the natural criteria compared to human ones.
    Keywords: Human, Hierarchical analysis, Natural factors, Semnan, performance
  • Mohsen Armin *, Hassan Ahmadi, Hasan Rouhipour, Ali Salajegheh, Mohammad Hossein Mahdian, Vajihe Ghorban Nia Kheybari Pages 691-710
    Due to the constraints in determining of soil susceptibility to water erosion or soil erodibility through field tests, use of laboratory methods on small soil samples, are easy to implement and far less expensive and time-consuming. among different laboratory methods based on the soil properties, those relating to aggregate stability have received much attention. In this study, by relying on observations and changes in the macroscopic scale of homogeneous work units in marly soils of taleghan watershed, with 3260 hectares in area, 84 points as the soil sampling points were selected.
    In order to distinction between aggregate breakdown mechanisms and assessing of soil structural behavior in different environmental conditions, aggregate stability is measured with respect to three treatments fast wetting, slow wetting and stirring after pre-wetting using Le Bissonnais method. Results showed that aggregate breakdown mechanisms have a significant influence on aggregate stability. The instability main mechanism of marly soils in Taleghan watershed is slaking that caused by the compression of entrapped air during fast wetting and this situation can occur during rain storms on dry soils and irrigation flooding. So it seems that the method of agricultural land irrigation can be one of the most important soil erosion factors in the study area.
    Keywords: aggregate breakdown mechanisms, Taleghan watershed, Aggregate stability, marl
  • Reyhaneh Masoudi, Gholamreza Zehtabian *, Hassan Ahmadi, Shahram Khalighi Sigarudi Pages 711-723
    Desertification is a major problem in many countries. International efforts have been considered to combat and prevent this phenomenon. The most important cases of these measures are the United Nations Convention to Combat Desertification. In this study, IMDPA model and GIS were used to assess desertification phenomena in Kashan Plain. Some indices of Climate and water criteria were selected to consider for each condition of the region. Final desertification intensity was calculated based on geometric average of the selected criteria and their indices. The numerical value was classified in 5 classes including non-significant, low, medium, severe and very severe and desertification intensity map was drawn using GIS in the studied period. According to the results, among the studied indices, the groundwater level depletion, EC and Transu aridity index with 3/82, 3/04 and 3/01 numerical values are the most effective factors. The threshold of ground water level, EC and Transu aridity index were determined respectively: more than50 cm/year, 2250-5000((μmohs)⁄(cm)) and 0/05-0/2. Also, the case study has classified in medium class of desertification with DS=2/4. Regarding the determined thresholds were specified the sensitive areas, and the required equipment are proposed to install on these areas for observing the thresholds.
    Keywords: Desertification, IMDPA model, Kashan, criterion, indices, threshold
  • Mohammad Jafari, Ali Tavili, Yahya Esmaeilpour *, Hossein Azarnivand, Mohammad Zare Chahouki, Hamid Reza Asghari Pages 725-738
    In this study the effects and costs of application of two kinds of super absorbent polymer on the establishment and surviving of seedlings was investigated. Experiments were done in the field and on two kind of soil with different salinity (EC: 4.5 and 8 dsm-1). The results showed: the establishment rate of seedling in control was about 40 percent. The percentage of seedling establishment in the hydrogel treatments significantly increased and statistically is equal to the optimal surviving of the seedling (80%). Soil salinity on seedling establishment in the same treatments did not produce significant differences. The results were compared with a similar project to determine the costs and benefits. Based on the results a 30 percent reduction in water usage per round and 33 to 50 percent reduction in the number of irrigation replicate were recorded. The costs in compare to the normal project varied from -2 to 29 percent respectively for treatment Herbosorb® 0.5% and Aquasorb 1%. The treatments Herbosorb® and Aquasorb with usage level of 0.5% caused about 2.5 percent for each one percent increasing in the cost. There is no significant increase in the percentage of seedling survival by using 1% super-absorbent compared to 0.5 percent.
    Keywords: Hydrogel, Surviving, Planting, Soil salinity, Semnan Province
  • Mohammad Reza Ekhtesasi *, Fateme Hazirei Pages 739-750
    Mulching is one of the methods of sand movement control to prepare condition for permanent fixation. Oil mulches have been used in Iran. Because of high cost and negative environmental impacts of oil mulches, changes in mulches type and mulching methods is vital. Therefore, for the first time in Iran, different combinations of cement and lime were examined as stabilizer. Sandy soil from the Yazd-Ardakan plain is used as bed treatment and Portland cement were used as the mulch in this research. The treatments were prepared using different ratios of the above mentioned materials. One liter of water was added to each mulch combinations and were sprinkled on the plot of 100 cm (length) × 30 cm (width) ×4 cm (height) sands. A completely randomized design is used as research plan with three repeating. Physical parameters, such as thickness, compressive strength, which are created by mulches, and wind erodibility of the treatments were measured. The measured data were analyzed using SPSS statistical software. Results show that by increasing the amount of cement, soil crust resistance increases. The combination mulch of cement 400 gr, sand 800 gr, and lime 10 gr is selected as the best treatment, because it can be prepare optimum physical conditions for sand dune fixation. In addition, the cost of field cement mulching estimated 30% lower than oil mulching.
    Keywords: Sand movement, Cement mulch, Wind erosion, Sand dune fixation
  • Kazem Nosrati *, Frouzan Ahmadi, Ali Akbar Nazari Samani, Mohammad Reza Servati Pages 751-765
    Soil erosion is one of the most destructive phenomena which cause significant ecological changes in many areas. Soil conservation and erosion control is essential because of the irreparable damage caused by soil erosion. Soil conservation programs will not achieve until to find adequate methods of combating land degradation and ways to reduce the sediment. Therefore, we need to have enough knowledge of the sediment sources and identify places to be at high risk to soil erosion. In this study we used fingerprinting technique in the Taleghani catchment, Khorram Abad city, Lorestan Province to determine the contributions of sediment sources including agricultural, rangeland, and forest in sediment yield. In view of this, 39 soil were collected from different sources: agriculture, rangeland, forest and channel bank and 19 sediment samples including 11 samples from bed sediment and 8 samples from suspended runoff, respectively. 11 tracers including C, N, P, Na, K, Cu, Zn, Mg, Mn, Fe and Ca were selected as the primary tracers. The results showed that discriminant function analysis were selected Mg, C, Zn and Ca as the optimum set of tracers that can discriminate 3 sediment sources. Mixing model results showed that the contribution of each sediment source is 53.37, 30.37, and 16.26 percent for agriculture, rangeland, and forest, respectively. These results were consistent with the evaluation results of nitrogen and organic carbon stocks. The results of this study can be used in selecting most appropriate erosion control method the study area and generalized to similar areas.
    Keywords: Talaqani catchment, Sediment sources, soil erosion, Sediment fingerprinting, Geochemical tracers
  • Saeide Heydari, Ali Akbar Mehrabi *, Mohsen Mohseni Saravi, Sakine Saedi Pages 767-778
    The concept of land use transition highlights that land use change is non-linear and is associated with other societal and biophysical system changes. Changes in human systems has resulted in changes in the natural system such as changes in land use. Land use change causes not only environmental factors like geography and topography are important, but social factors examined such as population growth or decline as well as changes in land use is a mix of economic, social and physical problems. Human societies and their environment, such as feedback, change, uncertainty and adaptation of interaction is social and biophysical changes associated with land use change is non-linear. Changes in human systems with natural systems, such as changes in land use will change. Landuse change causes not only environmental factors like geography and topography should not be involved in social factors such as population growth or decline as well as changes in land use is a mix of economic, social and physical problems. Migration impacts on economic activity seriously and may be initiate land use changes. this study was conducted To analyze the effects of Taleghan dam construction on developments in a human population and land use change analysis in a natural system,In general it can be suggested that in the years before the Taleghan dam, the area's population has been decreasing And pasture lands in the lower level of the population is in decline, but after the dam construction the lands become values in the area and seasonal population increases.
    Keywords: Taleghan Dam, seasonal population, immigration, land use
  • Sharbanoo Abbasi Jondani, Ali Fathzadeh* Pages 779-793
    Snow is one of the main components of hydrological cycle in most of mountainous basins. Since collecting the snow data (e.g. snow water equivalent data) is very difficult and time consuming, some effort is necessary to develop methods to estimate spatially variation of snow depth distribution. In the present study, the at-site SWE data of 14 stations located in the west of Isfahan providence for the period 1989-2010 were spatialized applying four methods composing the Kriging, the Co-Kriging, the Radial Basis Functions (RBF) and the Inverse Distance Weighting (IDW). In order to reach this purpose, first, the normality of data was checked using the Kolmogorov – Smirnov test. The homogeneity, the stability and the trend of data were tested employing the semivariogram approach. Then the appropriate data of each year was entered into the ArcGIS 9.3 to conduct the methods. Finally, the best method for spatializing the SWE data was selected based on the RMSE values. The results showed that the RBF method provided the best results for most of the years. Furthermore, it was found that the amount of SWE reduced from the south and west to the north and east of the basin.
    Keywords: Co, Kriging, Kriging, Snow Water Equivalent (SWE), Radial Basis Functions (RBF), Inverse Distance Weighting (IDW)
  • Heshmatollah Agha Razi, Mehdi Mardian *, Ali Akbar Davoudi Rad, Davud Nik Kami Pages 795-808
    Land use Optimization using linear programing is a method in watershed management for access to production sustainability and decreasing of soil erosion. The sensitivity analysis of the model can with investigation of results influence form changes in input parameters, lead to decrease the uncertainty in decision-making of management programs. So in this research, linear programming model using Lingo software was applied to land use optimization in the Adineh Masjed watershed, Markazi province. Then was investigated a sensitivity analysis in changes of -50 to percent form area of land use type on based benefit maximization and soil erosion minimization variables. According to results, objective functions are sensitive very low in conditions of changes dry farm area maximum. So that with decreasing 10% from its, benefit rate reduced equal to 3.5%, 4.2% and 2.6% for current land use, management land use and standard land sue, respectively. Also soil erosion rate reduced equal to 0.18% and 0.19% for current land use and management land use, respectively; but it increased in standard land sue equal to 0.34%. Also the results showed benefit variability is related to dry farm area and erosion variability is related to rangeland area.
    Keywords: benefit increasing, Kamal Saleh dam, management scenario, simplex table, soil erosion decreasing
  • Arash Malekian *, Mahsa Mirdashtvan Pages 809-820
    Nowadays, with the increasing exploitation of groundwater resources, optimal use of these resources is more and more necessary. geostatistical methods can be used to assess and monitor the quality of groundwater resources. Hashtgerd Plain is the case study of this investigation. In this study firstly, by using data from qualitative data which were harvested from 41 Piezometric wells, different qualitative parameters were evaluated, then by using the geostatistical methods such as: Kriging, Co-kriging and IDW the best model for mapping for aquifer quality classification was selected. Results showed that most of the indicators are better simulated by Co-kriging method, based on mutual evaluation and RMSE. The parameters of SAR and EC were selected in order to determine the irrigation water quality parameters according to Wilcox diagram. Based on these two parameters by using ArcGIS v.10 software zoning maps were prepared. Results showed that 99% of the aquifer is classified in the category of good quality irrigation water (C2S1) and 1% level in the aquifer is classified as middle class (C3S1) based on Wilcox diagrams. The results of the study can be used in aquifer management and irrigation management in the agricultural purposes.
    Keywords: Groundwater quality, Hashtgerd plain, Geostatistics, Wilcox
  • Jamal Mosaffaie *, Davoud Akhzari, Saeed Rashvand, Javad Atae Pages 821-833
    One of the important parameters in the design of flood control structures is to determine flood peak discharge for various return periods. A primary issue of planners in the face with flood is lack of data or insufficient data. One of the most reliable strategies is generalizing the results from sites with observed data to ungauged locations. The main goal of this study is regional flood frequency analysis using multiple regression method for Qazvin province of Iran. 8 out of 23 existing hydrometric station were removed because of the short-term statistics and construction of storage dam at upstream. The results of factor analysis showed that perimeter, equivalent diameter, time of concentration, length of main waterway and area were the main variables affecting flood magnitude. The remaining 15 stations were divided into two homogenous regions using cluster analysis. Homogeneity of these two regions was confirmed using homogeneity and heterogeneity tests of L-moments. Based on the best-fit criteria of Zdist, GNO distribution with the statistic of 0.29 has the best fit for the entire region but for one and two homogeneous regions, GLO and GPA distributions with the statistics equal to 0.09 & 1.56 have the best fit respectively. After calculating parameter values for selected distributions, discharges with different return periods were estimated for all stations. Then, regression relations were obtained between peak discharge and factors affecting flood peak for each return periods at two homogeneous regions. Peak discharges at ungauged locations can be estimated for different recurrence interval using these relationships.
    Keywords: Regional flood analysis, Multiple regression, L, moments, Cluster analysis, Qazvin province
  • Mohammad Jankju *, Fariba Noedoost, Fahimeh Rafiei Pages 835-851
    This research was conducted to compare plant functional types (PFT) and traits in an old-field (abandoned for 28 years) and a control site, in the Baharkish rangelands, Quchan, Iran. In the both sites, 40 randomized quadrates were established. Floristic list, frequency, canopy cover and 20 vegetative, phenological and morphological plant traits were measured for all plant species, within each quadrate. According to the Pearson correlation analysis, and by using R software, 9 plant traits including life form, plant canopy, reproduction mode, reserve organ, root type, leaf phenology, growth form, life cycle, and regeneration mode, were known as the major plant functional traits. Data classification and ordination were applied on a matrix of 9 traits ×112 species, by using CANOCO and TWINSPAN softwares. It led to identification of 5 plant functional types. Total canopy cover of two PFT was significantly (70%) reduced and that of three PFT’s were relatively (10-20%) increased in the abandoned field. In conclusions, plants being annual, therophyte, geophytes, and rhizomatus are tolerant, whereas those being perennial (phaneropyte, chemaphyte, hemicryptophyte), having tap root system, and wide canopy cover are known as sensitive to ploughing disturbance.
    Keywords: Baharkish, Grassland, oldfield, plant functional trait, physical disturbance
  • Khaled Hajimaleki, Rouhollah Mousavi *, Manochehr Gorji, Fereidon Sarmadian Pages 853-867
    Nowadays, the importance of soil conservation in agriculture and natural resources, with the goal of preventing its deterioration and degradation are necessary. Soil and land degradation as a direct cause of the threat to the global environment and human welfare is evident. In this study soil degradation mapping was carried out in East Qazvin. Soil map using geopedological method by integration of information layer of lithology, geomorphic and pedogenic was prepared in ArcGIS9.3 software. Data from soil maps with field studies was used as input in GLASOD model and the soil degradation map was prepared. In this study soil map units was used as basis of soil degradation status investigating in the region. Results showed that less than 25% of the study area has a low degree of degradation and in the present circumstances do not require specific management actions, but in other parts of the region, with various degrees of soil degradation was observed. Soil chemical properties degradation include decrease of soil organic matter, loss of soil nutrients and soil salinity are the most important aspects affecting on soil degradation of region. At total of 16,630 hectares of land, about 4028 ,5987, 5128 and 866 respectively low, middle, high and very high soil degradation class are located. Thus according to the results to prevent the spread of this process in this area, management actions is recommended.
    Keywords: Soil degradation, Geopedological method, GLASOD model, Management of soil resources, Soil degradation class
  • Gholam Abbas Ghanbarian *, Zahra Yazdanpanah Pages 869-884
    Autecology of Platychaete aucheri Boiss. was studies in south parts of Fars. Climatic data, topography and soil characteristics , vegetation attributes and phenology of desire species were studies. The nutritive value in three major stages was determined. The results showed the plant is able to grow under conditions of low rainfall and high temperature , but has little tolerance to cold and frost . The habitat altitude ranges from 543 to 1120 meters above sea level, slope aspect of south and southeast and 7 to 80 percent slope. Average canopy cover of species is between 8.15 to 29 percent. The soils of habitats were neutral to alkaline, non-saline, poor in organic matter and nutrients and the texture is sandy loam. The protein content (%) decreases during phonological stages (at high level 4.53% in flowering stage), also this protein content alone do not satisfy the livestock requirements. Due to the essential oils, the deep root system, woody aerial parts and as well as hairy leaf and stem, grazing pressure can be tolerated. Generally, P.aucheri has several benefits such as adaptation to hot and dry habitats of southern Fars, grazing resistant of life form, attractiveness of beekeeping, uses in traditional medicine and valuable role in controlling water and wind erosion may be introducing and considering as a multiple use species in combat desertification projects and reclamation of winter south rangelands of the country. Knowing of best methods to propagation and successful establishment of this endemic species requires further research.
    Keywords: Autecology, Platychaete aucheri Boiss, endemic species, Khalij, Omani region, Fars province
  • Maryam Azarakhshi *, Mohammad Mahdavi, Hasan Ahmadi, Hosein Arzani, Jalil Farzadmehr Pages 885-899
    Plants cover composition, condition, trend, production, and grazing capacity of the rangeland change annually. In this research, the role of temporal rainfall distribution on rangeland production was assessed. This research had down in the rangelands of Ilam (with semiarid to semi humid climate) and Qom and Markazi (with arid to semiarid climate) provinces. By attention on plant cover maps in each province 10 main types of plant cover in Ilam, 8 types in Qom and 10 types in Markazi were selected. In these sites, relative factor to plant cover and soil contains: canopy cover, density, production, germination and, soil cover were measured along four 400m transects into 60 plots .the production of the graze able species was measured by clipping and weighting method. The regression techniques and correlation coefficient were used to the relation between production and precipitation. to determination the role of the temporal distribution of rainfall of the rangeland production, the relationship between rainfall and production was calculated in seven time steps contains. The results show that only 4% of the total forage production is explained by annual precipitation but in 96% cases there were related with start of growth season (March) and growth season(early March to late July).this result shows the importance of growth season precipitation on the forage yield in rangelands.
    Keywords: growth season, Ilam, Markazi, Qom, temporal distribution of precipitation