فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سحر آریایی فر، ابوالفضل طهماسبی *، مجید محمداسمعیلی، علی راحمی کاریزکی صفحات 297-305
    گونه Atriplex leucoclada Boissیکی از گونه های مهم بومی مراتع خشک و نیمه خشک ایران است که دارای محدودیت جوانه زنی و خواب بذر است. به منظور بررسی روش های موثر شکستن خواب این گونه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار شامل: تیمار سنباده با دو شماره 100 و 200، تیمار هیپوکلریت: در زمان های 5، 10، 15، 20، 25 دقیقه، تیمار آب جوش: شامل غوطه ور کردن بذور در آب جوش به مدت 1، 5، 10، 15، 20، 25 دقیقه، تیمار سرمادهی مرطوب: بذرها در یخچال در دمای 4 درجه سانتی گراد و به طور ، مداوم مرطوب به فواصل 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8 هفته، تیمار اسید سولفوریک: بذرها در اسید سولفوریک 98 درصد در مدت زمان های 5 ثانیه ، 30 ثانیه و 5، 10، 15، 20، 30 دقیقه، تیمار سرمادهی خشک: بذرها در یخچال در دمای 4 درجه سانتی گراد به فواصل 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8 هفته و تیمار دفن کردن بذور، در سه تکرار در دو بخش آزمایشگاهی (کشت در پتری دیش) و کشت در گلدان انجام شد. در بخش آزمایشگاهی جوانه زنی مشاهده نشد و نتیجه قابل توجهی حاصل نشد اما در کشت گلدانی تجزیه واریانس اثر تیمار های مختلف شکست خواب بر سرعت سبز شدن A. leucoclada نشان داد که بین تیمار های مختلف شکست خواب در سطح احتمال پنج درصد تاثیر معنی داری وجود دارد، تیمار هیپوکلریت سدیم 25دقیقه دارای بیش ترین و تیمار سرد و خشک (هفته اول) کم ترین درصد و سرعت جوانه زنی را دارا می باشد. تیمار سنباده 100 و تیمار هیپوکلریت 25 دقیقه بهترین اثر را بر روی شکستن خواب بذور داشته است، همچنین سرعت سبز شدن در تیمار هیپوکلریت سدیم سیر صعودی دارد یعنی در واقع با افزایش ماندگاری بذور در تیمار هیپوکلریت سدیم سرعت سبز شدن افزایش یافته است. با توجه به نتایج آزمایش های حاضر خواب بذر در این گونه از آتریپلکس از نوع فیزیکی است و ناشی از مقاومت پوسته بذر است.
    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، تیمار سنباده، تیمار هیپوکلریت سدیم، درصد جوانه زنی، Atriplex leucoclada
  • امید اسدی نلیوان *، سید سعید غیاثی، سادات فیض نیا، نرگس سقازاده صفحات 307-319
    آلودگی منابع آب زیرزمینی به نیترات در حال حاضر یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی محسوب می شود. با توجه به کاربری های متعدد حوزه آبخیز سیلوه، پارامترهای کیفی در آب زیرزمینی این حوضه می تواند دارای تغییرات مکانی و زمانی قابل توجهی باشد. بر این اساس نمونه های آب زیرزمینی 145 نقطه مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی واریوگرام و مشخص شدن مکانی بودن تغییرات نیترات، روش های مختلف شامل روش معین عکس فاصله و روش های زمین آماری تخمین گر توابع شعاعی، تخمین گر موضعی، تخمین گر عام، روش کریجینگ معمولی، کریجینگ ساده و کریجینگ جهانی در نرم افزار GIS مورد ارزیابی قرار گرفت و نقشه های پراکنش مکانی نیترات در دو مقطع زمانی (قبل و بعد از فصل برداشت) تهیه گردید. بر اساس معیار ارزیابی خطای برآورد (RMSE) ، روش کریجینگ معمولی دارای کمترین خطاست و از دقت قابل توجهی برخوردار بوده است. توزیع مکانی نیترات در آب زیرزمینی منطقه نشان می دهد که غلظت نیترات در مناطق با قابلیت نفوذ بالا و کاربری کشاورزی و اراضی بایر (شرق و جنوب حوزه) بالاترین مقادیر را داشته است. البته وجود سنگ شیل در این قسمت که نیترات زا است این موضوع را تشدید می کند. مقایسه غلظت نمونه های نیترات با استانداردهای ملی و بین-المللی (50 میلی گرم بر لیتر) نشان می دهد که 38/1 (2 حلقه) درصد از نمونه های مورد بررسی، قبل از فصل برداشت آلوده به نیترات بوده اند، در صورتی که 03/11درصد از نمونه های مورد بررسی (16 حلقه) ، بعد از فصل برداشت آلوده به نیترات بوده اند.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی و زمانی، فعالیت انسانی، کریجینگ، کیفیت آب زیرزمینی، نیترات
  • حامد اسکندری دامنه، مسلم برجی، مهدی قربانی * صفحات 321-340
    ابتکارات محلی از سویی به عنوان فعالیت های دسته جمعی خاص، بدون کمک یا مشوق خارجی به منظور کنترل آب های زیرزمینی و سطحی تعریف شده است و از سوی دیگر، یکی از مهم ترین رویکردهای مدیریتی در منابع آب، رویکرد مدیریت اجتماع محور است که تاکید بر ظرفیت سازی و نهادسازی در جوامع محلی برای مدیریت مشارکتی منابع آب دارد. ساختارهای اجتماعی منابع آب یکی از ابعاد دانش بومی در جوامع روستایی ایران محسوب می شود که ضرورت دارد در مدیریت منابع آب علاوه بر تحلیل دانش بومی ساختارهای اجتماعی مرتبط با آن نیز مورد تحلیل قرار گیرد. هدف اصلی در این مقاله شناخت ابعاد دانش بومی مرتبط با مدیریت پایدار منابع آب در روستای روزکین بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت است. این مطالعه بر اساس روش های مردم شناسی و رویکردهای کیفی از جمله مشاهده مستقیم و مشارکتی محقق و مصاحبه سازمان یافته با 32 نفر از افراد مطلع و آگاه (کلیه کشاورزان) استفاده شده است. در روستای روزکین ساختار اجتماعی خاصی بر مدیریت منابع آب حاکم است که قدمتی بیش از 100 سال در منطقه دارد. همیاری در مدیریت منابع آب یک اصل اساسی در این روستا محسوب می شود و نقش های اجتماعی ارباب و زعیم از ابتکارات اجتماعی این روستا در مدیریت منابع آب است. در این روستا تعداد 10 تشکل یا گروه محلی برای مدیریت منابع آب شکل گرفته که هر گروه از ارباب و زعیم تشکیل شده است. به طور کلی می توان بیان کرد دانش بومی و سنت های محلی در این روستا عامل پایداری منابع آب محسوب می شود که می توان استدلال کرد در ارتقاء تاب آوری سیستم های اجتماعی- اکولوژیک در مواجهه با بحران های زییست محیطی از جمله کم آبی نیز می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: ابتکارات محلی، دانش بومی، مدیریت منابع آب، روستای روزکین، نهاد اجتماعی
  • محمد جعفری، آرش ملکیان ، فاطمه پناهی *، فاطمه بحرینی صفحات 341-354
    به منظور درک بهتر تاثیر خشکسالی بر روی پوشش گیاهی در منطقه خشک بردخون واقع در جنوب غرب ایران، آنالیز تصاویر ماهواره ای MODIS با فاصله زمانی 16روزه، طی سال های 2000 - 2015 با استفاده از شاخص های پوشش گیاهی NDVI، EVI، SAVI ، روش SPI، نمونه برداری میدانی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در طول فصل رشد انجام گردید. در تحقیق حاضر، نقشه واقعیت زمینی با روش نمونه گیری و پیمایش های میدانی تهیه و سپس اطلاعات مربوط به پوشش متعلق به 290 پلات در قالب 29 واحد نمونه برداری جمع آوری گردید. سپس میزان همبستگی بین شاخص های گیاهی و داده های میدانی محاسبه، و برای هر شاخص، مدل پوشش گیاهی بدست آمد. به منظور بررسی اثر خشکسالی بر پوشش گیاهی، خشکسالی با استفاده از روش SPIاز داده های بارندگی 14 ایستگاه هواشناسی درون و اطراف منطقه مورد مطالعه، در بازه زمانی مشابه با تصاویر ماهواره ای استخراج گردید. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص NDVI بیشترین همبستگی (R2=0. 56) را بین شاخص ها دارد و جهت تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی انتخاب گردید. بررسی بین مقادیر شاخص NDVI با شاخص خشکسالی در بازه های زمانی مختلف نشان داد که بیشترین همبستگی بین شاخص پوشش گیاهی با SPIشش ماهه وجود دارد. بر اساس آنالیز شاخص خشکسالی مشخص شد که منطقه مورد مطالعه در سال 2012 شدیدترین خشکسالی و سال 2004 بهترین وضعیت ترسالی را تجربه کرده است. همین روند تغییرات در پوشش گیاهی بر اساس شاخص NDVI مشاهده شد. مقایسه تصاویر طبقه بندی شده بین سال های 2012 و 2004 (با تغییر 42 درصدی پوشش گیاهی ضعیف) نشان دهنده اثر خشکسالی بر روی پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه است. نتایج نشان داد، همبستگی بین SPI و شاخص پوشش گیاهی می تواند برای شناسایی خشکسالی کشاورزی مفید باشد.
    کلیدواژگان: بردخون، خشکسالی، شاخص پوشش گیاهی، همبستگی، MODIS
  • سعید برخوری، رسول مهدوی *، غلامرضا زهتابیان، حمید غلامی صفحات 355-366
    استفاده بیش از حد از سوخت های فسیلی، افزایش جمعیت و دیگر عوامل موجب تغییرات بارز در اقلیم کره زمین گردیده است. در این تحقیق به منظور ارزیابی روند پارامترهای بارش، دمای کمینه و بیشینه دشت جیرفت در دوره های آتی، از مدل HADCM3 استفاده شد. سپس اقدام به شبیه سازی متغیرهای اقلیمی در دوره 2011-2030 و دوره 2046-2065 براساس سه سناریوی A1B، A2 وB1 با مدل LARS-WG شد. نتایج نشان داد که بر مبنای هر سه سناریوی A1B، A2 وB1 در افق 2055 بیشترین دمای حداقل و حداکثر رخ خواهد داد. دمای حداقل سالیانه تحت سناریوهای A2، B1 و A1B در آینده نزدیک (2011-2030) به ترتیب 8/0، 6/0 و 7/0 درجه سانتی گراد و در آینده دور (2040-2065) به ترتیب 4/2، 8/1 و 3/2 درجه سانتی گراد نسبت به دوره پایه (1989-2010) افزایش می بابد. نتایج دمای حداکثر سالیانه نیز تحت سناریوهای فوق در آینده نزدیک نشان داد که به ترتیب 1/1، 9/0 و 1 سانتی گراد و در آینده دور به ترتیب 6/2، 2 و 4/2 درجه سانتی گراد نسبت به دوره پایه افزایش خواهد یافت. همچنین مقایسه بارش سالانه دراز مدت نشان می‎دهد که کمترین مقدار بارش سالانه طی سناریوی B1 در دوره 2046 تا 2065 اتفاق خواهد افتاد. این در حالی است که بیشترین مقدار بارش سالانه در دوره 2011-2030 طی سناریوی A1B رخ می دهد و در دوره آتی نزدیک (2011-2030) میانگین بارش سالانه برای سناریوهای A2، B1 و A1B نسبت به دوره پایه به ترتیب 10، 14 و 20 میلی متر افزایش خواهد یافت اما در دوره آتی دور (2045-2060) میانگین بارش سالانه برای سناریوهای A2 و B1 به ترتیب 8، 10 و 1 میلی متر نسبت به دوره پایه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: HadCM3، LARS-WG، دمای کمینه، دمای بیشینه، بارش، دشت جیرفت
  • مینا بیات، حسین ارزانی *، عادل جلیلی، حسن قلیچ نیا صفحات 367-378
    در این تحقیق میزان تاثیر سه عامل مهم اقلیمی بارش، درجه حرارت و رطوبت نسبی هوا بر روی میزان پوشش تاجی و تولید علوفه در یک دوره پنج ساله (1381-1385) و سال 1392 در مراتع نیمه استپی پلور و رینه در استان مازندران مورد مطالعه قرار گرفت. از مدل های آماری (رگرسیون ساده و چندگانه) برای یافتن ارتباط بین پوشش و علوفه تولیدی سالانه و شکل های مختلف رویشی گیاهان با متغیرهای اقلیمی در دوره های مختلف زمانی با استفاده از نرم افزار Minitab. 14 و Excel جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج شش سال مطالعه در مراتع نیمه استپی پلور و رینه نشان داد متوسط تاج پوشش 51 درصد و متوسط تولید 372 کیلوگرم در هکتار بوده است. پوشش کل گیاهان مراتع رینه با مجموع بارندگی فصل رشد و ماه اسفند و میانگین دما بیشترین ارتباط را دارند و در تولید علوفه سالیانه، دما نقش موثرتری را نسبت به بارندگی دارد و تولید متاثر از دمای ماه تیر است. در مراتع پلور رابطه پوشش شکل های مختلف رویشی گیاهان (گندمیان، بوته ای ها و پهن برگان علفی) با عوامل اقلیمی در پایه های زمانی مختلف معنی دار بود. تولید کل گیاهان قابل چرای دام در مرتع پلور متاثر از بارندگی فصل رشد می باشد. بنابراین در طرح های مرتعداری به جای یکسال اندازه گیری تولید و پوشش می توان نوسان تولید و پوشش را بر اساس پارامترهای اقلیمی برآورد کرد. با داشتن پوشش و تولید درازمدت مرتع، می توان علوفه قابل دسترس و ظرفیت مرتع را تعیین و از تخریب مراتع جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: عوامل اقلیمی، پوشش، تولید، مراتع نیمه استپی، پلور، رینه
  • محمدعلی زارع چاهوکی* ، محبوبه عباسی صفحات 379-391
    گونه Rheum ribes یکی از گیاهان دارویی مهم در جهان به شمار می رود. در این مطالعه به منظور تهیه نقشه پیش بینی رویشگاه این گونه از روش آنتروپی حداکثر (Maxent) و از نرم افزار MAXENT استفاده شد. متغیرهای محیطی اندازه گیری شده به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر حضور گونه شامل متغیرهای خاکی از جمله درصد سنگریزه، اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد آهک، درصد گچ، مادهآلی، املاح محلول (کلسیم، سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلر، کربنات، بی کربنات و سولفات) ، درصد شن، رس و سیلت و متغیرهای توپوگرافی منطقه (شیب، جهت و ارتفاع) و نیز متغیر بارندگی بودند. دقت طبقه بندی مدل با استفاده از سطح زیر منحنی (AUC) مقدار 95% به دست آمد (سطح خوب) و ضریب کاپای به دست آمده از بررسی میزان تطابق نقشه پیش بینی با واقعیت زمینی نیز مقدار 92/0 به دست آمد که در سطح عالی قرار داشت. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که رویشگاه این گونه در خاک هایی با اسیدیته پایین (کمتر از 8) ، بافت سبک و ماده آلی (بیشتر از 4/0 درصد) قرار دارد و حضور این گونه با متغیرهای اسیدیته هر دو عمق و رس عمق اول رابطه معکوس و با ماده آلی هر دو عمق رابطه مستقیم داشت.
    کلیدواژگان: نقشه پیش بینی رویشگاه، آنتروپی حداکثر (Maxent)، Rheum ribes
  • مهشید سوری *، مینا غایب، جواد معتمدی صفحات 393-404
    عملیات اصلاحی برای جلوگیری از تخریب مرتع زمانی کارآمد است که مناطق مستعد تخریب شناسایی و اقدامات اصلاحی در این مناطق متمرکز گردد. انجام پژوهش حاضر، برای شناسایی و شناخت وضعیت مناطق مستعد تخریب مراتع به کمک روش های فرارتبه ای به منظور مدیریت صحیح مراتع در حوزه آبخیز نوشان استان آذربایجان غربی انجام گرفت. برای اولویت بندی مراتع مستعد تخریب از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره فرارتبه ای PROMETHEE II استفاده شد. در این تحقیق، برای تعیین مراتع مستعد تخریب از معیارهای متعددی شامل بارش، درصد شیب، فرسایش، رسوب، رواناب، دبی، تولید، وضعیت مرتع، تیپ گیاهی، گروه های هیدرولوژیکی خاک، واحدهای اراضی، اسیدیته خاک، هدایت الکتریکی خاک، کربن آلی، بافت خاک، کاربری اراضی، تراکم جمعیت و وجود روستا استفاده گردید. وزن دهی معیارها به کمک روش آنتروپی شانون انجام گرفت. بالاترین وزن معیار مربوط به معیار تراکم جمعیت با وزن 1624/0 و کمترین وزن مربوط به معیار اسیدیته خاک با وزن 0002/0 است. سپس با توجه به وزن و مقدار هر معیار برای هر تیپ گیاهی، داده های مربوط به تیپ های گیاهی با استفاده از تکنیک PROMETHEE II تحلیل شدند. کلاس تخریب پذیری مرتع بر اساس تکنیک PROMETHEEII و بر اساس روش خوشه بندی K-means در سه کلاس تخریب مرتع زیاد، متوسط و کم تعیین شد.
    کلیدواژگان: تخریب مراتع، روش فرارتبه ای، PROMETHEE II، اولویت بندی، حوضه آبخیز نوشان
  • سید حمیدرضا صادقی *، زهرا هاشمی آریان، مهدی وفاخواه، زینب کریمی صفحات 405-417
    بررسی تغییرات زمانی و مکانی فرسایش خاک و عوامل موثر بر آن برای ارائه راه کارهای مناسب برای برنامه ریزی درست استفاده از منابع آبخیز اهمیت به سزایی دارد. حال آن که مطالعات کمی به بررسی تغییرات زمانی فرسایش خاک و تغییرات مکانی آن پرداخته اند. در این پژوهش تغییرپذیری زمانی مشارکت مکانی فرسایش خاک در حوزه های آبخیز شاهد و نمونه گنبد، استان همدان با مساحت 300 هکتار، بررسی شده است. برای این منظور نقشه های کاربری اراضی، بافت خاک و تندی شیب، تلفیق و واحد های کاری حوزه آبخیز مورد مطالعه به دست آمد. سپس در هر واحد کاری اقدام به اندازه گیری رسوب با استفاده از شبیه ساز باران با شدت 50 میلی متر بر ساعت با تداوم 30 دقیقه طی فصل بارش منطقه در دو ماه آبان و آذر 1393 شد. سپس سه نقطه با خصوصیات نسبی مشابه و معرف هر واحد کاری واقع در رئوس مثلث متساوی الاضلاع مشخص شد. در طول مدت اعمال بارش، مقادیر رسوب در هر پنج دقیقه یک بار پس از شروع تا خاتمه آن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از تحلیل آنالیز واریانس نشان داد که اختلاف بین واحد های کاری مختلف در آبخیزهای نمونه و شاهد از نظر مقدار فرسایش خاک در سطح اطمینان یک درصد معنی دار و موید تغییرات مکانی فرسایش خاک و متعاقبا تولید رسوب در بخش های مختلف حوزه آبخیز بود. حال آن که، اختلاف فرسایش خاک در واحدهای کاری مورد مطالعه برای ماه های آبان و آذر با استفاده از آزمون t معنی دار ارزیابی نشد.
    کلیدواژگان: تغییرات زمانی رسوب، پویایی فرسایش خاک، شبیه سازی باران، مشارکت مکانی رسوب
  • اعظم طیبی، محمد فرجی *، شهرام یوسفی خانقاه صفحات 419-430
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر احداث سد مارون بر تغییرات کاربری اراضی اطراف رودخانه در مناطق پایین دست با استفاده از سنجش از دور و GIS صورت گرفته است. به منظور ارزیابی اثر سد از دو سری تصاویر ماهواره ای لندست در دوره 16 ساله شامل داده های سنجنده TM سال 1999 و OLI سال 2014 و نقشه های توپوگرا فی رقومی25000:1 با اعمال تصحیحات هندسی و اتمسفری استفاده گردید. سپس در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار ENVI و روش طبقه بندی نظارت شده حداکثر احتمال، نقشه کاربری اراضی در 7 طبقه رودخانه، مرتع، کشاورزی، بیشه زار و باغات، مسکونی (روستا) ، نخلستان و بایر به ترتیب با دقت کلی 75% و 86% تهیه گردید. نتایج نشان داد که طی این دوره به علت احداث سد، مساحت کاربری های اراضی کشاورزی، بیشه زار و باغات، مناطق روستایی، نخلستان و مرتع افزایش یافته و مساحت بایر و سطح رودخانه روند کاهشی داشته است. بیشترین تغییر کاربری مربوط به تبدیل کشاورزی به مرتع می باشد که معادل 270/2875 هکتار و کمترین تغییر تبدیل بایر به روستا معادل 19/0 هکتارمی باشد. تغییرات بستر عرضی رودخانه نیز نشان می دهد که میانگین عرض بستر در سال 1999، 10/106 متر بوده است؛ ولی در سال 2014 به 89/115 متر رسیده است و به طور متوسط حدود 79/7 متر کاهش یافته است. این تغییرات نشان دهنده کاهش عرض بستر و انحنای رودخانه در سال 2014 بوده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سدمارون، بهبهان، تصاویر ماهواره ای RS&GIS
  • سید حسن کابلی* ، فرهاد فخری، علی اشرف جعفری، پرویز بیات صفحات 431-438
    گیاهان مختلف اثرات متفاوتی را بر روی ویژگی های محیط اطراف خود به ویژه خاک دارند. ویژگی های خاک نیز بر اثرات متفاوت این گیاهان بر روی آن ها موثر است. اثر گیاهان بر تغییرات خاک مثبت یا منفی ارزیابی شده است. این تحقیق با هدف ارزیابی میزان و نوع تاثیر گیاه لگجی (Capparis spinosa L.) بر روی خصوصیات خاک سه منطقه با ویژگی های متفاوت خاک صورت گرفت. خاک های زیر اشکوب گیاه لگجی در سه عمق 30-0 و 60-30 و 90-60 سانتیمتری در مقایسه با خاک های بدون پوشش گیاهی در بین محل استقرار این گیاه در سه منطقه مختلف جغرافیایی با شش تکرار و مجموعا 108 نمونه برداشت و در آزمایشگاه برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نمونه ها اندازه گیری شد. برای پردازش آماری نتایج از نرم افزار SPSS. 21 و برای مقایسه خصوصیات اندازه گیری شده از آزمون های F و T غیر جفتی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد اثرات گیاه لگجی برروی خصوصیات خاک های شور به صورت کاهش معنی‏دار و چشمگیر شوری و املاح خاک، کاهش SAR و بهبود برخی خصوصیات حاصلخیزی مانند افزایش پتاسیم قابل استفاده در این مناطق بود. در خاک های دارای بافت سبک و متوسط غیر شور، افزایش معنی‏دار میزان پتاسیم قابل استفاده و کاهش SAR در خاک زیراشکوب لگجی مشهود بود. بنابراین با توجه به اثرات مثبت اکولوژیکی این گیاه می توان آن را به عنوان گزینه‏ای مطلوب به منظور استفاده در اراضی بیابانی و بهبود وضعیت پوشش گیاهی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: خاک، لگجی، هدایت الکتریکی
  • محسن فرزین *، سعیده منبری صفحات 439-455
    منابع آب کارستی از مهمترین منابع تامین کننده آب مورد نیاز مردم جهان است که 25-20 درصد از جمعیت جهان به آنها وابسته اند؛ این منابع تحت فشار فزاینده ای قرار دارند و به دلیل ماهیت تغذیه نقطه ای به مدیریت ویژه ای نیاز دارند. در این پژوهش، با تهیه نقشه آسیب پذیری آبخوان کارستی تنگه کناره یاسوج با استفاده از روش COP، ضمن تبیین زون های حفاظتی، محدودیت های پیشنهادی نیز ارائه گردید. در ابتدا اطلاعات و نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی مربوط به منطقه مورد نظر جمع آوری و برای انتقال به محیط GIS رقومی شدند. برای تهیه داده ها، نقشه ها و اطلاعات مورد نیاز در رابطه با وضعیت کارست شدگی، خاک و پوشش گیاهی چند نوبت بازدید و پیمایش میدانی به عمل آمد. سپس، تمامی عملیات و محاسبات ریاضی برای تهیه نقشه عوامل و زیرعامل های مد نظر در روش COP شامل عامل لایه های پوششی (O) ، عامل تمرکز جریان (C) و عامل بارش (P) در محیط GIS انجام گردید. نتایج نشان داد که مقدار آسیب پذیری آبخوان کارستی منطقه بین 6/0 تا 2/4 می باشد که نشان دهنده دامنه آسیب پذیری خیلی کم تا زیاد است به طوری که سطح طبقه با آسیب پذیری زیاد، 6/1 درصد از سطح محدوده مورد مطالعه است که بر روی سازند دوره کواترنر و مساحت محدوده با طبقه آسیب پذیری متوسط 1/77 درصد است که عمدتا بر روی سازند آسماری، قرار گرفته است؛ همچنین بیشترین مساحت طبقه با آسیب پذیری کم با سطح 2/21 درصدی، بر روی سازندهای پابده، گورپی و رازک واقع شده است. در نهایت، سه محدوده حفاظتی I ،IIوIII به ترتیب برای نواحی با درجه آسیب پذیری زیاد، متوسط وکم و خیلی کم در نظر گرفته شد که در قالب نقشه حفاظتی همراه با محدودیت های ویژه هر زون، ارائه گردید. به طور کلی می توان مهمترین عوامل موثر بر حساسیت را به ترتیب اهمیت، مقدار بارش، تمرکز جریان و لایه های پوششی دانست.
    کلیدواژگان: آبخوان کارستی، آسیب پذیری کارست، پهنه بندی حفاظتی، تنگه کناره یاسوج
  • عباسعلی قزل سوفلو، محبوبه حاجی بیگلو * صفحات 457-471
    برآورد رسوب معلق حوضه های دارای آمار و اطلاعات به آسانی امکان پذیر است ولی حوضه های فاقد آمار، روش های دیگری را می طلبد. بر این اساس، روش های تجربی موسوم به منحنی سنجه رسوب یا روابط "دبی- دبی رسوب" ارائه شده است. تحقیق حاضر درصدد ارائه روش های بهتر تفکیک داده و در نهایت تهیه و تدقیق منحنی سنجه رسوب معلق در ایستگاه های هیدرومتری مراوه تپه، هوتن، قازانقایه واقع بر رودخانه اترک در حوضه آبخیز اترک سقلی واقع در استان گلستان است. به منظور افزایش دقت برآورد رسوب از دسته بندی ماهانه، فصلی، کل نمونه ها، دوره خشک و مرطوب و کلاسه بندی دبی همراه با تناوب برازش منحنی سنجه رسوب به روش های برازش تک خطی، برازش تک خطی با تعدیل FAO، برازش ترکیبی (چند خطی) ، روش ترسیمی (حداکثر غلظت) و برازش حد وسط دسته ها بهره گیری شده است. به این منظور، از شاخص های آماری به منظور انتخاب روش برتر استفاده شد. نتایج نشان داد مدل منحنی سنجه رسوب با برازش یک خط برای کل داده ها با اعمال تصحیح FAO در ایستگاه مراوه تپه، روش برازش یک خط در تقسیم بندی داده ها براساس دوره خشک و مرطوب با اعمال تعدیل FAO در ایستگاه قازانقایه و روش برازش یک خط در تقسیم بندی داده ها براساس کلاسه بندی دبی در ایستگاه هوتن در بین مدل های مورد آزمون دارای کم ترین میزان میانگین مربعات خطا بوده و بهترین قابلیت پیش بینی را در برآورد رسوب ایستگاه های مورد مطالعه داراست. براساس روش های منتخب میزان متوسط رسوب ویژه معلق حوضه آبخیز اترک تا محل ایستگاه مراوه تپه، قازانقایه و هوتن به ترتیب برابر 705، 683 و 781 تن در سال در کیلومتر مربع برآورد گردید.
    کلیدواژگان: برآورد رسوب معلق، منحنی سنجه رسوب، تفکیک داده، شاخص های آماری
  • الهام کیانی سلمی، عطاالله ابراهیمی * صفحات 473-484
    مرغزارها به عنوان اکوسیستم های طبیعی، نقش زیادی در پایداری طبیعت دارند ولی متاسفانه در سال های اخیر دچار تغییرات شدیدی شده اند. مرغزار شهرکرد علاوه بر تامین علوفه، به دلیل مجاورت با شهر، از دیدگاه تفرجگاهی و تعدیل آب و هوا نیز بسیار ارزشمند است، که در سال های اخیر دستخوش تغییرات زیادی شده که هدف این تحقیق ارزیابی روند تغییرات و پیش بینی وضعیت آینده آن با استفاده از سنجش از دور می باشد. بدین منظور، با بررسی تصاویر ماهواره ای لندست TM5، ETM+7 و 8 OIL/TIRS در طی سال های 1366، 1373، 1380، 1387و 1395 و پس از انجام تصحیحات هندسی و رادیومتریکی مورد نیاز، اقدام به تهیه نقشه کاربری اراضی طی سال های مذکور با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده حداکثر احتمال در نرم افزار TerrSet شد. سپس، از طریق انطباق تصاویر، روند تغییرات بررسی و از طریق CA-Markov نسبت به پیش بینی وضعیت آینده اقدام شد. نتایج نشان از تغییرات زیاد در محدوده مورد مطالعه دارد به طوری که در سال 1366 تمام مساحت 1150 هکتاری منطقه مورد مطالعه را مرغ پوشانده ولی تغییرات کاربری اراضی باعث کاهش شدید این اکوسیستم طبیعی گردیده، به گونه ای که در سال 1395 حدود 48 درصد از مرغزار شهرکرد به اراضی دست ساخت (33/3 درصد) ، کشاورزی (02/25 درصد) و فرودگاه (65/19 درصد) تغییر کاربری یافته است. با توجه به پیش بینی نقشه سال 1405 میزان 08/5 درصد دیگر از اراضی مرغ تبدیل خواهد شد. از این رو، توصیه می شود که نسبت به حفظ کاربری مرغزار شهرکرد، به دلیل کارکردها و خدمات قابل توجه این اکوسیستم ارزشمند، اقدام گردد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، حداکثر احتمال، ارزیابی تغییرات، مرغزار، زنجیره مارکوف
  • ایوب مرادی *، علی نجفی نژاد، مجید اونق، چوقی بایرام کمکی، مهرانگیز فولادی منصوری صفحات 489-504

    شیوه های بهره برداری اراضی، تخریب مناطق جنگلی و مرتعی، رهاسازی اراضی و توسعه مناطق مسکونی از جمله عواملی هستند که بر شدت جریان آب، شدت فرسایش و تولید رسوب اثر می گذارند. به همین دلیل آگاهی ازمیزان اثر تغییرات کاربری اراضی بر روی دبی و بار معلق یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. در مطالعه حاضر برای بررسی این اثرات از مدل نیمه توزیعی SWAT در آبخیز گالیکش استان گلستان به مساحت تقریبی 39 هزار هکتار استفاده شد. مدل مذکور برای شبیه سازی، واسنجی و اعتبار سنجی و در نهایت بهینه سازی پارامترهای موثر بر دبی و بار معلق در یک دوره 27 ساله مورد استفاده قرار گرفت. نقشه های کاربری اراضی از سه تصویر ماهواره لندست سال های 1987، 2000 و 2013 تهیه شدند. در این مطالعه از روش SUFI2 برای واسنجی و اعتبار سنجی مدل استفاده شد. معیار ناش- ساتکلیف (NS) به عنوان تابع هدف در مرحله واسنجی (1990- 2007) برای دبی و بار معلق به ترتیب 63/0 و 61/0 به دست آمد که با توجه به دامنه های تفسیری مورد استفاده در تحقیقات گذشته، قابل قبول ارزیابی شد. برای بررسی اثر تغییرات کاربری اراضی بر مقدار رواناب و رسوب تمام ورودی های مدل به غیر از کاربری اراضی ثابت فرض شد و نتایج نشان داد که تغییرات کاربری اراضی از سال 1987 تا 2013 موجب افزایش ارتفاع رواناب سطحی به میزان 40/1 میلیمتر و افزایش غلظت رسوب به میزان 2 تن در هکتار در سال شده است.

    کلیدواژگان: لندست، تغییر کاربری، بار معلق، مدل SWAT، گالیکش
  • طیبه مصباح زاده *، ناهید علی پور صفحات 505-515
    از مشکلاتی که در چند دهه اخیر در اثر دخالت های بشری و استفاده غیر منطقی از منابع طبیعی و تخریب آن در حال گسترش است پدیده گرد و غبار است. در این پژوهش مطالعه فراوانی پدیده گرد و غبار طی سال های 1378 تا 1392 با استفاده از آمار ایستگاه های سینوپتیک منتخب در استان البرز و قزوین انجام شد که با استخراج کدهای گرد و غبار از داده های هواشناسی، فراوانی سالانه آن به صورت آماری پایش شد. برای مطالعه وضعیت سرعت و جهت بادهای منطقه، گلباد و گلطوفان ایستگاه های کرج و قزوین ترسیم و جهت باد غالب در آن ها مشخص گردید که با توجه به آن معلوم گردید که باد غالب در ایستگاه کرج شمال غربی و در ایستگاه قزوین جنوب شرقی می باشد. بررسی تاثیر خشکسالی بر وقوع پدیده گرد و غبار با استفاده از نمایه های SPI، PNI و ZSI برای مقیاس سالانه صورت گرفت و با نرم افزار SPSS ارزیابی شد. نتایج خشکسالی نشان داد در ایستگاه کرج، سال 1391 خشک ترین سال و مقدار SPI، PNI و ZSI به ترتیب 64/1-، 58 و 39/1- به دست آمد. در ایستگاه قزوین نیز سال 1386 خشک ترین سال و مقدار SPI، PNI و ZSI به ترتیب 34/2-، 50 و 99/1- محاسبه گردید. با بررسی فراوانی سالانه گرد و غبار با توجه به کدهای پدیده 06 و 07 مشخص گردید که در ایستگاه کرج در مجموع 169 روز پدیده گرد و غبار ثبت شده که در سال های 1390 و 1392بیشترین فراوانی وقوع را داشته است. در ایستگاه قزوین نیز در مجموع 115 روز پدیده گرد و غبار رخ داده بود که سال 1389 با 23 روز بیشترین فراوانی وقوع را داشت. با بررسی ارتباط میان خشکسالی و فراوانی روزهای همراه با گرد و غبار در ایستگاه های کرج و قزوین نیز مشخص شد همبستگی معنی داری میان این دو پدیده وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شاخص های خشکسالی، گرد و غبار، گل طوفان، ایستگاههای کرج و قزوین
  • طیبه مصباح زاده *، فرشاد سلیمانی ساردو صفحات 528-533
    به دلیل سیاست های نادرست در بخش منابع آب و برداشت بیش از حد از منابع آب زیرزمینی، کیفیت آب در اکثر دشت های کشور کاهش یافته است. از این رو بررسی کیفیت آب به منظور شرب و کشاورزی از نظر کیفی حائز اهمیت است. با این هدف در این پژوهش به بررسی روند تغییرات بیابانزایی در دشت خاش با استفاده از دو معیار آب زیرزمینی و پوشش گیاهی پرداخته شد و نمودارهای شولر و ویلکوکس برای سال های 1380، 1387 و 1394 با استفاده از نرم افزارهای AquaChem ترسیم شد. هم چنین تغییرات مکانی نیز در سطح دشت خاش با نرم افزار Arc GIS تهیه گردید و روند تغییرات پوشش گیاهی نیز با استفاده از تصاویر سنجنده MOD13A2 و تکنیک سنجش از دور صورت پذیرفت. نتایج با مقایسه نمودار شولر نشان داد که تعداد چاه هایی که از نظر پارامتر TDS دارای وضعیت غیرقابل شرب هستند طی سال های 1387 و 1394 نسبت به سال 1380 افزایش پیدا کرده اند. این در حالی است که سطح اراضی که وضعیت شرب خوبی دارند در طی سال های 1387 و 1394 نسبت به 1380 کاهش پیدا کرده و بر سطح اراضی شرب قابل قبول افزوده شده است. مطابق نمودار ویلکوس نیز این نتیجه به دست آمد که بیشتر چاه های منطقه شور تا خیلی شور هستند و استفاده از آن ها برای کشاورزی مضر بوده و یا نیاز به تمهیدات است. نتایج روند تغییرات پوشش گیاهی نیز به صورت کاهشی بوده و میزان متوسط شاخص NDVI با گذشت زمان کاهش یافته است. در انتها می توان چنین نتیجه گیری کرد که روند تغییرات در منطقه مورد مطالعه در جهت تخریب است. روند تخریبی در منابع پایه منطقه مورد مطالعه می تواند زنگ خطری برای مدیران و برنامه ریزان شهری و منابع طبیعی باشد.
    کلیدواژگان: بیابان زایی آب زیرزمینی، شولر، ویلکوکس، شاخص پوشش گیاهی، دشت خاش
  • سیده خدیجه مهدوی* ، غلامرضا حسینی بمرود، محمدحسن جوری، حسین توکلی صفحات 529-536
    Calligonum eriopodum تنها درختچه شن دوست است که در ایران در استان خراسان جنوبی گزارش شده است. هدف این تحقیق بررسی دلایل محدودیت رویشگاهی این گونه بوده که در شنزارهای شرق شهرستان قائن در استان خراسان جنوبی انجام گرفته است. ابتدا مرز رویشگاه از طریق پیمایش و با استفاده از GPS، مشخص و منطقه پراکنش گونه روی نقشه 50000:1، منتقل شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک در داخل و خارج رویشگاه با استفاده از سه ترانسکت هزار متری که در هر ترانسکت ده پلات پنج در پنج متری با فواصل صد متر از یکدیگر قرار داشتند، صورت گرفت. در هر ترانسکت از پلات پنجم، نمونه برداری خاک انجام شد. همچنین نمونه برداری از منابع آبی در منطقه صورت گرفت. داده های حاصله از نتایج آزمایش خاک و آب با استفاده از آزمون T مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد که وضعیت خاک و پوشش گیاهی داخل و خارج رویشگاه با یکدیگر تفاوتی ندارند، ولی میزان EC و TDS آب در منابع آبی داخل و خارج رویشگاه در سطح 5 درصد تفاوت معنی دار داشته است. میزان EC آب در منابع آبی داخل محدوده رویشگاه نسبت به منابع آبی خارج رویشگاه به مراتب کمتر بود، سطح ایستابی آب در منابع آبی داخل محدوده در نزدیکی سطح خاک کمتر از پنج متر ولی در منابع آبی خارج از رویشگاه بین بیست و پنج تا سی و دو متر از سطح خاک می باشد. بنابراین می توان بیان کرد که در بین عوامل محیطی، بالا بودن سطح ایستابی و کیفیت آب علت استقرار این گونه در منطقه است.
    کلیدواژگان: پراکنش، فاکتور محیطی، شن دوست، eriopodum Bunge Calligonum، قائن، خراسان جنوبی
  • مهسا میردشتوان، علی نجفی نژاد *، امیر سعدالدین صفحات 537-550
    تجزیه و تحلیل روند و ایستایی متغیرهای هیدرولوژیک، ابزارهایی مفید برای درک تغییرات اقلیمی هستند و می توانند اطلاعات مفیدی را در مورد تغییرات محتمل در آینده فراهم نمایند. از آنجایی که ناایستایی سری های زمانی می تواند به دلایل مختلفی نظیر وجود روند در داده ها رخ دهد، در تحقیق حاضر ابتدا آزمون ناپارامتری من-کندال همراه با روشی برای اصلاح تاثیر همبستگی سریالی بر روند (TFPW) ، مورد استفاده قرار گرفتند؛ هم چنین به جهت ارزیابی رابطه میان روند و ایستایی سری های زمانی مورد بررسی، ایستایی سری های زمانی توسط آزمون های ایستایی بررسی گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که جریان سطحی در تمامی رودخانه های اصلی مورد مطالعه در دامنه های جنوبی البرز دارای روند کاهشی است. در ایستگاه هایی که روند کاهشی معناداری از خود نشان دادند (لتیان و فیروزکوه) ، استفاده از روش TFPW معناداری روند جریان سطحی را در ایستگاه های مذکور از بین برد. نتایج آزمون های ایستایی حاکی از ایستا بودن تمامی سری ها پس از حذف همبستگی سریالی موجود در آن ها است که این امر می تواند متاثر از عدم وجود روند معنادار در این سری ها باشد؛ با این حال ایستگاه فیروزکوه پس از اعمال روش TFPW ناایستایی معناداری در سطح اطمینان 95 درصد از خود نشان داد که این امر ممکن است ناشی از وجود جهش در سری داده های این ایستگاه باشد. یافته های پژوهش حاضر می تواند به برنامه ریزان و سیاست گذاران در عرصه های گوناگون مرتبط با برنامه ریزی منابع آب کشور در انطباق با تغییرات اقلیمی در آینده یاری رساند.
    کلیدواژگان: ایستایی، تغییر اقلیم، جریان سطحی، دامنه های جنوبی البرز، روند
  • علی یزدان پناهی، خالد احمدالی *، سلمان زارع، تورج شعبانی عمران صفحات 551-561
    هدایت هیدرولیکی اشباع یکی از مهم ترین ویژگی های فیزیکی خاک است که در مدل سازی حرکت آب، انتقال املاح و آلاینده ها در محیط های متخلخل، تعیین ، مقدار و سرعت نفوذ، طراحی زهکش ها و دیگر فرآیندهای هیدرولوژیکی کاربرد زیادی دارد. در این مطالعه با افزایش سطوح مختلف (1، 3 و 5 درصد) بایوچار طبیعی و بایوچار کمپوست زباله شهری به خاک جمعا 16 نوع خاک تهیه شد و اثر افزایش این مواد بر ضریب هدایت هیدرولیکی اشباع بررسی شد. برای این منظور هدایت هیدرولیکی خاک ها در آزمایشگاه و به روش بار ثابت اندازه گیری شد. سپس مدل سازی منحنی مشخصه رطوبتی (SMC) با استفاده از مدل ون گنوختن-معلم (VGM) برای همه خاک ها انجام گردید و پارامترهای این مدل شامل رطوبت باقی مانده ( ) ، رطوبت اشباع ( ) ، پارامترهای α، m، n و نیز هدایت هیدرولیکی اشباع با استفاده از داده های زودیافت خاک نظیر درصد ذرات خاک (شن، سیلت، و رس) ، چگالی ظاهری و مقادیر ظرفیت زراعی و پژمردگی دائم با نرم افزارهای ROSETTA و RETC از طریق مدل سازی معکوس تعیین شد. نتایج نشان داد که افزایش بایوچار کمپوست زباله و بایوچار طبیعی سبب کاهش هدایت هیدرولیکی آب در خاک گردید و تیمار11 که دارای خاک 5+ درصد بایوچار طبیعی 1+ درصد بایوچار زباله شهری بوده با 64 درصد و بعد از آن تیمار 13 با کاهش 61 درصدی بیشترین کاهش Ks شده است. بیشترین و کمترین مقدار Ks مربوط به تیمارهای 1 و 11 به ترتیب برابر 9/707 و 8/254 سانتیمتر بر روز بود. همچنین اثر تیمارهای مختلف بر همه پارامترهای مدل VGM ((θr, θs, m, n, α معنی دار بود و در اکثر تیمارهای به کاررفته با افزایش درصدهای مصرفی بایوچار در خاک پارامترهای θr، n و m افزایش و پارامترهای θs، α و Ks کاهش یافتند.
    کلیدواژگان: هدایت هیدرولیکی اشباع، بار ثابت، مواد افزودنی طبیعی، خاک شنی
|
  • sahar Aryaeefar, Abolfazl Tahmasebi *, Majid Mohammad Esmaeili, Ali Rahemi Karizaki Pages 297-305
    Atriplex leucoclada Boiss is one of the most important native species of dry and semi-arid rangelands in Iran which is faced to low germination and seed dormancy. In order to investigate the effective methods of breaking dormancy of this species, an experiment was conducted in a completely randomized design with eight treatments including scarification treatments 100 and 200, hypochlorite: at 5, 10, 15, 20, 25 minutes, boiling water treatment: submerging seeds in boiling water for 1, 5, 10, 15, 20, 25 minutes, wet chilling : putting Seeds in a refrigerator at 4 ° C and continuously wet at intervals of 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 weeks, Sulfuric acid treatment: Seeds in Sulfuric Acid 98% Diets: 5 seconds, 30 seconds, 5, 10, 15, 20, 30 minutes, Seeds Dry chilling: in a refrigerator at 4 ° C at intervals of 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 weeks, and Seed burial treatments were carried out in four replications in two laboratory sections (petri-dish cultivation) and cultivation was done in a pot. In the laboratory section, no significant results were obtained, but in the culture, results of data analysis indicated that 25 min hypochlorite treatment had the highest rate of germination and 100 mg treatment and hypochlorite treatment of 25 minutes had the best effect on seed dormancy.
    Keywords: Germination rate, Sanding treatment, Sodium hypochlorite treatment, Germination percentage, Atriplex leucoclada
  • Omid Asadi Nalivan *, Seid Saeid Ghiasi, Sadat Feiznia, Narges sagghazade Pages 307-319
    At present, Groundwater contamination by nitrate, serves as one of the most important environmental issues. In respect to various land uses of Silveh basin, its ground water quality parameters might vary spatially and temporally. For this, ground water samples taken from 145 points were evaluated. After determining nitrate spatial variations by varyogram, different methods involved distance inverse method and geo-statistics methods of radial estimator approaches, local estimator, ordinary kriging, simple kriging and global kriging were evaluated using GIS software and nitrate spatial distribution map were prepared in two time intervals (pre and post-harvest). Criteria based on the Root Mean Squared Error(RMSE), ordinary kriging method has the lowest error, and the accuracy considerably. Spatial distribution of nitrate in area groundwater indicated that there was high concentration of nitrate in land uses of agriculture and arid area. Of course, presence of shale-stone causes nitrate releases, intensifying issues. Comparison of nitrate samples concentration with national and international standards suggested that 1.38%(2 Point) of all samples have been nitrate-contaminated before harvesting, while 11.03%(16 Point) of them have been contaminated after harvesting.
    Keywords: Spatial, Temporal Variations, Anthropogenic Activity, Kriging, Groundwater quality, Nitrate
  • hamed eskandari, moslem borji, Mehdi Ghorbani * Pages 321-340
    Local initiatives have been defined as specific collective activities without external support or incentives in order to control either ground or surface waters. One of the most important of approaches in water resources management is community-based water management. Social structures of water resources are one of the aspects of indigenous knowledge in the management of water resources and it is necessary to analyze the social structures associated with it. The main objective of this paper is to identify aspects of indigenous knowledge related to the sustainable water resources management in Roozkin Village - Sarduyeh- Jiroft County. In this study, based on anthropological methods and qualitative approaches, including direct and participatory observation and organized interviews with 32 informed respondents (farmers) was used. In Roozkin Village, a certain social structure governs on the management of water resources in the region dating back more than 100 years. Cooperation in water resources management is considered as fundamental principle in this village and the social roles of Arbab and Zaim are among social initiatives of this village in management of water resources. In this village, 10 associations or local groups have been formed for managing water resources and each group is composed of Arbab and Zaim. In general, it could be noted that indigenous knowledge and local traditions in the village are factors influencing on sustainability of water resources and also it could be concluded that they will be effective in the promotion of socio-ecological resilience in the face of environmental crises such as drought.
    Keywords: local initiatives, indigenous knowledge, water resources management, Roozkin village, social institution
  • Fatemeh bahreini , Fatemeh Panahi *, Mohammad Jafari, Arash Malekian Pages 341-354
    The complexity of drought phenomenon hinders our full understanding of its impact. Field sampling, Geographic Information Systems, SPI and NDVI, EVI and SAVI indices derived from 16-day interval MODIS images during 2000-2015 were used to better understand the effects of drought on vegetation In recent study, ground true map was prepared by sampling and field surveys and vegetation cover data was obtained from 32 sampling units in 320 plots over the entire study area. Then, the correlation between field sampling data and vegetation indices was estimated and vegetation cover models were produced for different indices. In this study, precipitation data of 14 stations within and around the study area were used and SPI was calculated at the same time scales with the vegetation indices to study the effect of drought on vegetation. The results showed that NDVI has had the highest correlation coefficient (R2=0.56) amongst the indices so it was selected for vegetation cover percentage mapping. Investigating NDVI rates and drought index in different temporal periods, 9-month SPI was found to have the best correlation with NDVI. On the basis of SPI analysis, it was found that the study area had the most severe drought in 2012 and the best wet condition in 2004. The similar trend was observed in NDVI. The comparison of classified images between 2004 and 2012 (with 42 % changes in poor vegetation) indicates the effect of drought on vegetation in the study area.
    Keywords: Bordekhun, Drought, vegetation indices, correlation, MODIS
  • saeid barkhori, rasol mahdavi *, gholamreza zehtabian, hamid gholami Pages 355-366
    The overuse of fossil fuels, population growth and other factors have caused evident changes in the Earth climate. In this study, HadCM3 model was used to evaluate changes in the variables of precipitation, minimum and maximum temperatures at Jiroft plain in future periods. Afterward, climatic variables was simulated by the LARS-WG model in the periods of 2011-2030 (horizon 2020) and 2046-2065 (horizon 2055) under three scenarios of A1B, A2 and B1. The results showed that the highest amounts of minimum and maximum temperatures will occur based on three scenarios A1B, A2 and B1 in the horizon of 2055. By comparing the average of the monthly minimum and maximum temperatures in the base period (1989-2010) and future periods (under the scenarios of A1B, A2 and B1), the average temperature will increase in the most months of the year. During the scenarios of A1B, A2 and B1, the most annual precipitation will occur in the horizon of 2020. The average amounts of monthly precipitation will increase in the months of January, August, September, October, November and December and will decrease in the other months. Comparing long-term annual precipitation shows that the lowest amount of precipitation will happen under the scenario of B1 and during the period of 2046 to 2065. However, the most precipitation will happen under the scenario of A1B and during the 2011-2030 period.
    Keywords: HadCM3, LARS-WG, temprature min, temprature max, precipitation
  • mina bayat, Hossein Arzani *, adel jalili, hassan ghalij nia Pages 367-378
    In this study the effects of three important factors: the climatic precipitation, temperature and relative humidity on the amount of canopy cover and forage production in a period of five years (1381-1385) and 1392 in semi-steppe rangelands Reineh and Polur in the Mazandaran province studied. The statistical models (simple and multiple regression) to find the relationship between various forms of vegetative cover and annual forage plants using climate variables in different periods of time with Minitab.14 and Excel software was used for data analysis. The results of six years of study in a semi-steppe rangelands Polur and Reineh showed an average canopy cover of 51 percent and the average yield was 372 kg per hectare. The total vegetation cover of Rineh pastures had the most relation with a total rainfall of the growth season and the March and the average temperature. The temperature was more effectively than rainfall in annual yield. And The yield affected by July temperature. The total vegetation cover of polur had not significant relation with climate factors but each of the vegetation form in Different time base had significant relation. The total grazing species yield of plour affected by growth season rainfall. So instead of one year measurement of vegetation cover and production can be estimated the production and vegetation cover fluctuation according to climate parameters. With long-term vegetation cover and production data, can be determined the available forage and pasture capacity to prevent the range degradation.
    Keywords: climatic factors, Vegetation cover, production, semi-steppe rangeland, Polur, Rineh
  • Mohammad Ali Zare Chahouki *, mahbobe abbasi Pages 379-391
    Rheum ribes species is one of the important medicinal plants in the world. In this study were used maximum entropy method (Maxent) and the MAXENT software to this prediction habitat map. Measure environmental variables was soil variables including gravel percentage, pH, electrical conductivity, percent lime, gypsum, organic matter, soluble salts (Ca+, Na+, K+, Mg2+, CL, HCO3, SM and SO2), sand, clay and silt and variable topography (slope, aspect and elevation) and rainfall variable. Those were effective variables on the presence of species. The model classification accuracy using the area under the curve (AUC) was 95% (good Level), and kappa coefficient was obtained 0.92 that measuring from the agreement of prediction maps with ground truth, which is at a high level. The results of this study showed that the habitat of this species is in the soils with low pH (less than 8), clay Low (less than 40%), coarse texture and organic matter more than 4.0 percent. And the presence of this species has inverse relationship with a pH of both the depth and the clay first depth and with has directly relationship to organic matter of both depths.
    Keywords: Habitat Prediction map, Maximum Entropy, Rheum ribes, Poshtkouh
  • mahshid souri *, mina gayeb, Javad Motamedi Pages 393-404
    Rangelands, using a variety of renewable natural resources are as well as economic value, in terms of effects on soil and water conservation that are very important. This study was conducted in Nushan West Azerbaijan province. Determining the susceptible areas of rangeland to degradation done by out ranking technique PROMETHEE II was used. In this study, to determine the rangeland susceptible to degradation used numerous effective criteria such as precipitation, slope, erosion, sediment, runoff, discharge, production, pasture conditions, pH, conductivity, organic carbon, soil, land use, population density and the presence of villages in the catchment area of 7439 hectares was used. Weight criteria were determined using the Shannon entropy. Due to the weight and value of criteria for each vegetation type, analyzed data for each of them using PROMETHEE II. Finally, the rangeland degradation areas were divided in 3 category including; high, moderate and low classes by using K-means method.
    Keywords: Susceptible Rangeland, Degradation, out ranking technique, PROMETHEE II, Nushan
  • Seyed Hamidreza Sadeghi *, Zahra Hashemi Ariyan, Mehdi Vafakhah, Zeinab Karimi Pages 405-417
    Studying temporal and spatial variations of soil erosion and the effective factors is very important for providing appropriate solutions to properly plan the utilization of watershed resources. However, few studies have attempted to examine temporal and spatial variations of soil erosion. In this study, the temporal variability of spatial participation of soil erosion has therefore been investigated in the Gonbad representative and treated watersheds in Hamedan Province with an area of 300 ha. For this purpose, the work units were designated through overlaying land cover type, soil texture, and slope maps. The soil erosion was then measured in each work unit using rainfall simulator with intensity of 50 mmh-1 during 30 minute in two main rainy months of November and October 2014. Then, three points with relatively similar characteristics and representing each work unit were determined in the specific outlines of the equilateral triangle. The soil erosion was consequently measured with five minutes interval after the beginning and ending of rainfall simulation. The results of analysis of variance verified a significant difference (P<0.01) among different work units in soil erosion in both representative and control watersheds verifying spatial variation of different parts of the watersheds in soil erosion and consequent sediment yield. While, no significant difference was found using t-test between soil erosion during November and October 2014.
    Keywords: Rainfall simulation, Soil erosion dynamics, Spatial sediment yield contribution, Temporal variations of sediment yield
  • Azam Tayebi, Mohammad Faraji *, Shahram Yousefi khanghah Pages 419-430
    This study with purpose analysis the effect of Maroun՚ dam construction on land use changes using Landsat satellite images taken. For this study two The Landsat satellite image of in 16-year period (1999-2014) and maps Topography was used by applying geometric and atmospheric correction. Then using the software ENVI maximum likelihood supervised classification land use map to 7 ClassesRiver, Rangeland , Agriculture, Woodlands and gardens, villages, Palms and Bayer, respectively, with an Kappa coffecient of 75% and 86% were classified . Results classified maps years (1999- 2014) showed that during this period due to dam construction, Agricultural lands, Woodlands and gardens, Village, Palms, Rangeland , increased area and River and Bayer levels was reduced. So by comparing the studing periods of use map, the map changes, represents the maximum land use changes, Agricultural conversion to Rangeland is the equivalent 2875/270 hectares, the lowest changed into Bayer to the village with an area of 0/19 hectares. Overall findings showed that the establishment of Maroon Dam improves the user in the region. Therefore, investigation account the cost of building the dam, construction of the dam has been a lot of positive effects, and in the long run lead to positive economic growth in the region . Changes in cross-river bed also shows that in 1999 the average width bed, 106/10 meters but in 2014 115/89meters and an average of about 7/79 Kilometers been reached. These changes represent a reduction of width and curvature of the river was in 2014.
    Keywords: land use_Maroun? dam_Behbahan_satellite images & GIS
  • Seyed Hasan Kaboli *, Farhad Fakhri, Ali ashraf Jafari, Parviz Bayat Pages 431-438
    Different plants have different effects on the characteristics of their surroundings, especially on the soil. Soil properties also have the different effects of these plants on them. In this research, the effect of capparis spinosa on the soil characteristics of three areas with different soil characteristics was evaluated. The under-floor soils of the capper plant in three depths of 0-30, 60-30 and 60-90 cm, compared to the non-vegetation soils, were taken in three different geographic regions with six replicates and a total of 108 depth samples, and in The laboratory measured some of their physical and chemical properties. SPSS software was used to analyze the data and to compare the measured characteristics with non-pairs F and T tests. The results showed that the effect of capper plant on the characteristics of saline soils is a significant reduction of salinity and soil salts, reducing SAR and simultaneously improving some of the characteristics of fertility, such as increasing the potassium available in these areas. Also, in soils with light and medium non-saline texture, significant increase in available potassium levels and SAR reduction were observed in the lagging soil.
    Keywords: Soil, Capper, Fertility, Electrical conductivity, Bushehr
  • Mohsen Farzin *, saeideh menbari Pages 439-455
    Karstic water resources are one of the most important sources of water for the world's population, which accounts for 25-20% of the world's population; these resources are subject to increasing pressure and require special management due to the nature of the point recharges. In this research, after mapping vulnerability and zoning protection on karstic aquifer of Tange-Konara Yasuj using COP method, proposed restrictions was presented. At first, the geological and topographic maps of the area to transfer to GIS software were digitized. In order to provide data, maps, and information about the situation of karstification, soil, and vegetation field surveys was conducted multiple times. Then, the operations and mathematical calculations to mapping of factors and sub-factors considered in COP method, was conducted in GIS media. The results show that karstic aquifer vulnerability rate changes 0.6 to 4.2 which showing high to very low vulnerability for the study area; So that, high, moderate, and low vulnerability classes are on Quaternary, Asmari, and Pabdeh-Gurpi-Razak formations, with 1.6, 77.1, and 21.2 percent of the area, respectively. The importance of each of the factors in determining the sensitivity of the aquifer in the study area can be considered as P> C> O. Finally, three protection zone was considered including I for areas with high vulnerability, II for areas with medium vulnerability, and III for areas with low and very low vulnerability that was presented in the form of a protective map.
    Keywords: Karstic aquifer, karst vulnerability, zoning protecting, Tange-Konara-Yasuj
  • abbas ali ghezelsofloo, Mahboobeh Hajibigloo * Pages 457-471
    Estimation of suspended sediment basins of data and information is readily available but for basins without statistics, other methods require. The experimental method known as sediment rating curves or relationship "discharge sediment load" is provided. This study seeks to provide better separation of data and the preparation and suspended sediment curve refine hydrometric stations Maraveh Tape, Houtan, Qazanqayeh on the Atrak River in the Atrak watershed is located in Golestan province. To increase the accuracy of the classification scale monthly, quarterly, all samples, wet and dry periods and classifieds sediment discharge with frequency curve fitting techniques to fit a linear, linear fit by adjusting FAO, fitting combination (multi-line ), graphical approach (maximum concentration) and is fitted intermediate categories. For this purpose, statistical indicators were used to select the top. The results showed that sediment rating curve model by fitting a line to the correct application of FAO data Maraveh Tape station, method fitting a line dividing adjusted by applying FAO data on dry and wet period in the station Qazanqayeh and method Fitting a line segmentation classification data on discharges in Houtan Station Among the models tested with the least amount of mean square error and the predictability of the study is to estimate precipitation stations. Selected on the basis of the average amount of sediment suspended for watershed Atrak to Maraveh Tape station, Qazanqayeh and Houtan respectively 705, 683 and 781 Ton/Km2.day was estimated.
    Keywords: Estimation of suspended sediment, Sediment Rating Curve, Data separation, Statistics indicator
  • Elham Kianisalmi, Ataollah Ebrahimi * Pages 473-484
    Wetland meadows as a natural ecosystems plays an important role on sustainability of nature, although are enormously under drainage and changing in the recent years. Shahrekord meadow, which is located adjacent to the city, considered as a natural heritage due to its contribution to tourist visiting, balancing weather in addition to supplying forage for animals. However, this meadow is declining due to anthropogenic effects that this article aims at studying and evaluation of its change and prediction of future condition using Landsat TM5, ETM+7 and OLI/TIRS. To do so, first of all the images of 1987, 1994, 2001, 2010 and 2016 were gathered, then radiometric and geometrically were evaluated. After that, landuse/landcover of the study area was depicted using a maximum likelihood method in TerrSet (Ver. 18.31). Afterward, change detection of the study area was done using a cross-tabulation method and the future condition was predicted using a CA-Markov model. Results indicated that a significant change was occurred in this study area whereas in 1987 whole of the study area was covered by meadowland but land cover changes altered this valuable ecosystem to constructed area (3.33%), arable land (25.02%) and airport (19.65%) in 2016. Results of change prediction also depicted that 5.08% of the study area will be converted to other land cover in 2026. Therefore, we recommend that land use and land cover of this valuable ecosystem should be conserved due to the function and services that this meadowland offered.
    Keywords: Remote Sensing, Maximum likelihood, change detection, Meadow, CA-Markov
  • ayoub moradi*, Ali Nakafinejad, Majid Ownagh, Choghi Bairam Komaki, mehrangiz foladi mansouri Pages 489-504

    Indiscriminate land utilization methods, forest and rangeland degradation, land abandonment and development of residential areas contribute to the changes in flow intensity, erosion rate and sedimentation. Therefore, having knowledge on the effect of land use changes on discharge flow and sediment yield has been found necessary. The present research aims at investigating the effects of these factors by means of the semi-distributed Soil and Water Assessment Tool (SWAT) in Galikesh watershed, Golestan province (as a tributary of the River Gorganroud), in an area covering approximately 39000 hectares. This model was used in a 27-year period for simulation, calibration, validation and optimization of the parameters affecting flow and sediment yield. Land-use maps were prepared form the Landsat imageries dated 1987, 2000 and 2013. The SUFI2 model was used for model calibration and validation. Nash-Sutcliffe (NS) index was used as the objective function during model calibration (1990-2007) for the simulation of discharge and suspended load, which resulted in 0.63 and 0.61 that could be interpreted as satisfactory compared to the standards set in previous research. To evaluate the effect of land use changes on runoff and sediment yield, all model inputs, other than land use, were assumed constant. The results demonstrated that land use changes since 1987 to 2013 have led to an increase in annual runoff height by 1.40 mm and annual sediment concentration by 2 t.ha-1.

    Keywords: Landsat, land use change, Sediment yield, SWAT model, Galikesh
  • TAYYEBEH MESBAHZADEH *, nahid alipour Pages 505-515
    Dust phenomenon is one the problem that is developed due to human interference and unreasonable utilities from natural resources and their destruction. In this review, the dust phenomenon frequency was done using selected synoptic stations statistical in Alborz and Qazvin provinces during 2000 to 2014 that annual frequency was evaluated by extraction of dust codes from meteorological data statistically. In order to study of velocity and direction of region winds, wind rose and storm rose of Karaj and Qazvin stations were drew and prevalent wind direction was determined that it showed prevalent wind is northwest and southeast at Karaj and Qazvin stations respectively. Study of the effect of drought on dust phenomenon event was done using SPI, PNI, ZSI indicator for annual scale and was evaluated via SPSS software. The drought result show that 2013 was the driest year at Karaj station and the SPI, PNI and ZSI values were obtained -1.64, 58 and -1.39 respectively. Also 2008 was the driest year at Qazvin station and SPI, PNI and ZSI values were calculated -2.34, 50 and -1.99 respectively. With studying of annual dust frequency with regard to 06 and 07 codes detected that totally 169 days was reported as day with dust at Karaj station that 2012 and 2014 had the most event frequency. Furthermore, totally 115 days with dust accrued at Qazvin station that 2011 with 23 days had the most event frequency.
    Keywords: Drought indexes, Dust, storm rose, Karaj, Ghazvin stations
  • TAYYEBEH MESBAHZADEH *, farshad soleimani sardou Pages 528-533
    Due to incorrect policies in the water resources sector and excessive withdrawal of groundwater resources, water quality in most plains of the country has decreased. Therefore, the quality of water for drinking and agriculture is important in qualitative terms.With this aim in this study, the desertification changes in Khash plain were studied using two criteria of groundwater and vegetation. Shooler and Wilcox diagrams were drawn up for AquaChem software for the years of 2001, 2008 and 2015. Also, spatial variations were made on Arctic plain surface using Arc GIS software and vegetation changes trend were also done using MOD13A2 sensor images and remote sensing techniques. The results showed that the number of wells that have an unpredictable TDS in the years 2008 and 2015 compared to 2001 have been increased by comparing the Schuler diagram. However, the level of lands with good drinking status decreased during the years 1387 and 1394 compared to 1380 and was increased by the level of acceptable drinking water. According to Wilcox's diagram, the result is that most wells are salty to very salty and their use is harmful to agriculture or requires measures. The results of the vegetation change trend also indicated that the trend is to reduce vegetation and the average level of the NDVI index decreases with the passage of time.
    Keywords: Desertification, groundwater, Shooler, Wilcox Diagram, Vegetation Index, Khash Plain
  • seyedeh khadijeh mahdavi*, gholamreza houseynibamrooud, mouhamadhasan jouri, houseyn tavakouli Pages 529-536
    Calligonum eriopodum is the only psammophyte shrub in Iran, which was reported from South Korassan. Searching of environmental limitation of the species was the goal of current research that has been done on dune lands around the east direction of the Qaen city in south Khorassan. First of all, the habitat boundary was cleared by field monitoring and GPS recording of points and the species distribution, and then was pointed at map scale 1:50,000. Sampling in inside and outside by using three 1000-meter transects were laid down on the land, and the soil and plant samples were selected using five by five meter plots. The soil samples were taken from the fifth plot in each transects. The water samples were obtained. The t test was done to compare the soil and water samples from two habitats. Results showed that the soil and vegetation conditions were statistically the same inside and outside the habitat. However, EC and TDS of water samples were significantly different two habitat (P-value<0.05). The EC rate of the water resources was less in the inside habitat position than the outside of the species habitat. The water table level (WTL) in the inside limatation in close to the surface was (less than five meters) while it was between twenty five to thirty two meters in the outside land. It can be stated in among environmental factors the WTL and the quality of water resources were the cause of establishing of the species in the dune lands.
    Keywords: : Distribution, Environmental factors Calligonum eriopodum, Psammophyte, Qaen, South Khorassan
  • Mahsa Mirdashtvan, Ali Najafinejad*, Amir Sadoddin Pages 537-550
    Trend and stationarity analyses of hydrological variables are useful tools for understanding climate change and may provide useful information about likely changes in the future. As non-stationary of time series can occur due to various reasons such as trend existence in data; therefor, in current study the non-parametric Mann-Kendall trend test was used to detect the trend of the data. A corrector approach, namely “TFPW” was utilized to modify the effects of serial dependence of the time series on the trend detection results. The stationarity of time series was tested by unit root and stationarity tests to evaluate the relationship between trend and stationarity of the time series. The results showed that the surface flows of all of the studied rivers have a decreasing trend; although the significant trends changed to insignificant ones after applying TFPW approach. The results of the stationarity tests showed non-stationary time series for all of the sites after removing the serial dependence of the series, which is a sign of the lack of trend existence in the time series; however, Latian station (Lar river) reveals non-stationarity after applying TFPW which may be originated from the existence of abrupt changes in the series. The findings of current study can help the planners and policy-makers and water resources managers to cope with climate change in the future.
    Keywords: Climate change, Southern slopes of Alborz, Stationarity, Surface flow, Trend
  • Ali Yazdanpanahi, Khaled Ahmadaali*, Salman Zare, Toraj Shabani Omran Pages 551-561
    This study looked into the effect of different natural and urban waste compost biochar levels (0, 1, 3, and 5%), incorporated in sandy soil (total of 16 soil types), on the saturated hydraulic conductivity coefficient. For this purpose, the hydraulic conductivity of all 16 soil samples was determined using the constant head method. Then, for all soils, parameters of Van-Genuchten-Mualem (VGM) model for soil moisture characteristic curve (SMC) were determined by RETC and ROSETTA software and inverse modeling based on easily accessible parameters such as soil particle size percentage (sand, silt, and clay), bulk density, field capacity, and permanent wilting point. These parameters were soil residual water content (θr), soil saturated water content (θs), α, m, n and Ks. Results indicated that increasing biochars results in an increase in the Ks for all soils. Soil No. 11 (soil + 5% natural biochar + 1% urban waste compost biochar) and then soil No. 13 with 64 and 61% reduction, respectively, had the highest reduction percentage in Ks. The maximum and minimum value of Ks were 707.9 and 254.8 cmd-1 which were related to soil No. 1 and 11, respectively. All doses of biochars had a significant effect on all VGM parameters (P<0.01) and increasing biochars resulted in an increase in θr, n, and m and decrease in θs and α.
    Keywords: saturated hydraulic conductivity coefficient, constant head, natural additives, sandy soil