فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه شیلات
سال شصت و هشتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا داد*، رسول قربانی، علی دریجانی، سعید یلقی، محسن یحیایی صفحات 495-504
    با توجه به نقش مطالعات درباره کارایی و فراهم سازی زمینه تجدید نظر در اهمیت نسبی اجزای تولید، اصلاح سیاست ها و مدیریت منابع، پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری کارایی تکنیکی شرکت های تعاونی صید پره استان گلستان و عوامل تاثیرگذار در آن، با بهره گیری از رهیافت تحلیل فراگیر داده ها، انجام شد. بدین منظور، اطلاعات مورد نیاز بیست واحد شرکت تعاونی صید پره در استان گلستان، در سال بهره برداری 1388-1389، با استفاده از تمام شماری و به روش پرسش نامه ای با مصاحبه حضوری جمع آوری شد. بر اساس یافته ها، میانگین کارایی تکنیکی نمونه 2/79 درصد ارزیابی شد که بیانگر قابلیت بهبود عملکرد فنی واحدها به میزان 8/20 درصد با همین نوع فناوری و عوامل تولید است. ضمن آن که نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای انرژی مصرفی، سرمایه، سن، تحصیلات، تجربه و تخصص مدیر با کارایی تکنیکی ارتباط مثبت دارند، اما به لحاظ آماری معنا دار و قابل تفسیر نیستند. در پایان ماهی سفید و ماهی کفال از مهم ترین فاکتور های موثر در کارایی تکنیکی واحد های شرکت های تعاونی صید پره شناخته شدند. بر این مبنا و با توجه به شدت و جهت تاثیرگذاری عوامل مربوطه، می توان راهکارهای سیاستی مناسبی را به منظور ارتقای عملکرد فعلی به برنامه ریزان و سیاست گذاران این عرصه پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: استان گلستان، تحلیل فراگیر داده ها، شرکت تعاونی صید پره، کارایی تکنیکی
  • غلامرضا داشاب*، حسین اکبری، سید ایمان فاضل صفحات 505-520
    از بهترین روش های به نژادی ماهیان جداسازی دودمان های خالص با توان تولید دورگه های پرمحصول است. در مطالعه حاضر تاثیرات هتروزیس، افت به واسطه همخونی، تاثیرات مادری، ترکیب پذیری عمومی و ترکیب پذیری خصوصی صفات مربوط به تولیدمثل شامل تعداد تخم تولیدی، تعداد تخم هچ شده و درصد هچ نتاج خالص و دورگه های حاصل از تلاقی گونه تایگر و دوسویه آن یعنی گرین و آلبینو بارب در قالب طرح دی آلل کراس کامل بررسی شد. نتایج بیانگر منفی بودن میزان هتروزیس در هر سه صفت مذکور بود و هیچ کدام از دورگه ها نسبت به نتاج والدین خالص خود در صفات مورد بررسی برتری نشان ندادند. همچنین، نتایج نشان داد که بیشترین میزان افت به واسطه همخونی در بین تلاقی ها مربوط به صفت تولید تخم و کمترین میزان آن نیز مربوط به درصد هچ بود. این بررسی نشان می دهد زمانی که از سویه آلبینو به منزله لاین مادری استفاده شود، عملکرد دورگه های حاصل نسبت به سایر تلاقی ها بالاتر است و تاثیرات مادری مثبتی دارد. بنابراین، این سویه می تواند به منزله لاین مادری در تلاقی ها استفاده شود. مقایسه میزان ترکیب پذیری عمومی نشان دهنده برتری ژنتیکی افزایشی تایگر بارب نسبت به دو سویه دیگر در صفت تعداد تخم تولیدی است و بیانگر این نکته است که این سویه می تواند ارزش های اصلاحی (GCA) خود برای قدرت تخم ریزی را به نتاج خود منتقل کند. همچنین، بالاترین میزان ترکیب پذیری خاص که به منظور استفاده از حداکثر توان ژنتیک غیرافزایشی دورگه هاست برای صفات تعداد تخم تولیدی، تعداد تخم هچ شده و درصد هچ به ترتیب مربوط به دورگه های حاصل از تلاقی های تایگر نر با گرین ماده، تایگر نر با آلبینوی ماده و آلبینوی نر با گرین ماده است.
    کلیدواژگان: توانایی ترکیب خاص، توانایی ترکیب عمومی، دی آلل کراس، ماهی زینتی، هتروزیس
  • علیرضا رادخواه، هادی پورباقر*، سهیل ایگدری، منوچهر نصری صفحات 521-531
    شکل بدن ماهیان تحت تاثیر وضعیت زیست محیطی و زیستگاه آن ها است. تحقیق حاضر با هدف مطالعه انعطاف پذیری ریختی جمعیت سس ماهی کورا (Barbuslacerta) در رودخانه زرینه رود و بررسی فاکتورهای محیطی موثر در این تغییرات، به مرحله اجرا درآمد. در این پژوهش 300 نمونه سس ماهی کورا از ایستگاه های مختلف در رودخانه زرینه رود صید شدند. نمونه های صیدشده پس از بیهوشی با محلول گل میخک، در فرمالین 10 درصد تثبیت شدند و برای مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل شدند. از سمت چپ سطح جانبی نمونه ها با استفاده از دوربین دیجیتال با قدرت تفکیک 6 مگاپیکسل عکس برداری شد. روی تصاویر دو بعدی حاصل، تعداد 12 نقطه لندمارک با استفاده از نرم افزار TPSDig2 قرار داده شد. داده ها پس از آنالیز پروکراست (GPA)، با روش آماری چندمتغیره (CVA) و با استفاده از نرم افزار PAST تجزیه و تحلیل شدند. در مرحله بعد با استفاده از روش Thin plate spline انواع تغییرات شکلی مصورسازی شدند. بر اساس الگوی جابجایی لندمارک ها، اختلاف معنی داری در شکل نمونه های سس ماهی کورا در نواحی بالادست و پایین دست مشاهده شد (01/0>(p. این تفاوت ها در ارتفاع بدن و ارتفاع ساقه دمی تشخیص داده شد. با استفاده از روش Two-block PLS و همبستگی ماتریسی مشخص شد که سرعت جریان آب و دبی رودخانه، فاکتورهای اصلی در ایجاد تغییرات ریختی بوده اند. این پژوهش مطالعه بیشتر درباره سایر عوامل تاثیرگذار را توصیه می کند.
    کلیدواژگان: تغییرات شکلی، رودخانه زرینه رود، ریخت سنجی هندسی، سس ماهی کورا (B، lacerta)، فاکتورهای محیطی
  • کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی صفحات 533-544
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر غلظت های مختلف ویتامین ث و سختی آب در برخی شاخص های تولیدمثلی مولدان ماده میگوی بزرگ آب شیرین انجام شد. برای این مطالعه در آزمایش اول تیمارهایی با غلظت صفر (تیمار شاهد)، 2، 5، 8 و 10 میلی گرم بر لیتر ویتامین ث و در آزمایش دوم تیمارهایی با غلظت 205 (تیمار شاهد)، 250، 300، 350 و 400 میلی گرم بر لیتر سختی بر حسب کربنات کلسیم در آب مخازن مولدان تهیه شد و تاثیر آن ها بعد از سه دوره تولیدمثلی در شاخص های تولیدمثلی مولدان ماده شامل وزن خشک تخم، درصد تخم لقاح یافته، درصد تفریخ تخم، هماوری نسبی، هماوری کل، بازماندگی لارو و شاخص سوماتیکی کلاف تخم (ESI) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که غلظت بهینه سختی و ویتامین ث در آب مخازن نگهداری مولدان به ترتیب 250 و 5 میلی گرم بر لیتر است. همچنین، نتایج نشان داد که تاثیر فاکتورهای مورد مطالعه در شاخص های وزن خشک تخم، درصد تخم لقاح یافته ، درصد تفریخ تخم، بازماندگی لاروها و ESI در بین تیمارها تفاوت معنی داری (05/0P˂) دارد، اما در شاخص های هماوری کل و هماوری نسبی فاقد تفاوت معنی دار (05/0P>) است. بنابراین، می توان استنباط کرد که فاکتورهای مورد مطالعه در روند تشکیل تخمک تاثیر درخور ملاحظه ای ندارند و این فاکتورها در شاخص های تولیدمثلی مولدان ماده در پروسه زرده سازی، دوره جنینی و دوره لاروی تاثیرات خود را می گذارند.
    کلیدواژگان: سازگان مداربسته، سختی آب، شاخص های تولیدمثلی، میگوی بزرگ آب شیرین، ویتامین ث
  • هنگامه رفعتی، علیرضا میرواقفی*، مهدی سلطانی صفحات 545-554
    مطالعه حاضر با هدف مشخص کردن سطح برخی فاکتورهای سرمی و ایمنی ماهیان در مرحله پرواری و در ماهیان مولد قبل و بعد از اسپرم گیری، به منظور دستیابی به اطلاعات جدید در زمینه تغییرات فیزیولوژیک ناشی از تولیدمثل و تاثیر فعالیت های تولیدمثلی در شاخص های سرمی و ایمنی، انجام پذیرفت. در این مطالعه مجموعا 15 عدد ماهی نر قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) شامل5 عدد ماهی نر در مرحله پرواری و 5 عدد ماهی مولد نر قبل از اسپرم گیری و 5 عدد ماهی مولد نر بعد از اسپرم گیری بررسی شدند که به طور تصادفی انتخاب شده بودند. نتایج نشان داد که غلظت گلوکز قبل از اسپرم گیری از دو گروه ماهیان پرواری و ماهیان مولد بعد از اسپرم گیری به مراتب بیشتر بود. همچنین میانگین پروتئین کل در بین گروه های ماهیان پرواری و ماهیان مولد قبل از اسپرم گیری و بعد از اسپرم گیری اختلاف معنی داری را نشان نداد (P>0.05). مقایسه میانگین اسمولالیتی در سه گروه ماهیان پرواری و مولد قبل از اسپرم گیری و بعد از اسپرم گیری نیز نبود اختلاف معنی دار در سطح 5% را نشان داد. غلظت هورمون کورتیزول هم پس از اسپرم گیری نسبت به سایر گروه ها به شکل معنی داری (P<0.05) افزایش یافته بود. تعداد گلبول سفید ماهی قبل و پس از اسپرم گیری کاهش معنی داری نسبت به ماهیان پرواری و میزان هموگلوبین خون ماهی پیش از اسپرم گیری به شکل معنی داری نسبت به دو گروه دیگر افزایش داشته است. درصد هماتوکریت خون در ماهیان قبل از اسپرم گیری به صورت معنی داری کاهش یافته بود، اما کاهش میزان هماتوکریت پس از اسپرم گیری از نظر آماری با دو گروه دیگر اختلاف معنی داری نداشته است. در مورد شاخص MCV نیز می توان گفت که ماهیان پرواری میزانMCV بیشتری نسبت به ماهیان قبل و بعد از اسپرم گیری دارند (P<0.05). در نهایت، با توجه به آزمایش های انجام شده و نتایج تغییرات فاکتورهای ایمنی و متابولیسمی مورد بررسی، می توان دریافت که در زمان تولیدمثل در ماهی نر قزل آلای رنگین کمان ترشح هورمون های درون ریز که بر اثر تغییرات هورمون های جنسی در زمان تولیدمثل صورت می گیرد در متابولیسم ماهی از طریق تغییر میزان فاکتورهایی مانند گلوکز، کورتیزول و اسمولالیتی و در ایمنی ماهی از طریق تغییر میزان گلبول های سفید خون و فاکتورهایی مانند هماتوکریت و MCV اثر می گذارد. در این تحقیق، این شاخص ها به منظور مدیریت مولدان با حساسیت کمتر و توان متابولیسم بهتر سنجش شده اند.
    کلیدواژگان: ایران، تولیدمثل، فاکتورهای ایمنی، فاکتورهای سرمی، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • پروا سفری، مسعود رضایی*، امیررضا شویک لو، آریا باباخانی صفحات 555-570
    جلبک Chaetomorpha sp یکی از جلبک های سبز خلیج فارس است که می تواند به منزله منبعی دریایی حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی از جمله پلی فنول ها باشد. استخراج و کاربرد ترکیبات آنتی اکسیدانی و سایر مواد زیست فعال از منابع طبیعی و استفاده از ظرفیت های بومی می تواند موجب رشد اقتصادی و صنعتی هر منطقه شود. استخراج به کمک مایکروویو و اولتراسوند از جمله روش های جدید است و با مزیت هایی چون کاهش زمان استخراج و افزایش بهره وری انرژی همراه با کاهش تخریب ترکیبات هدف پتانسیل استفاده در آزمایشگاه ها را دارد. در این مطالعه برای بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از جلبک C. sp از طراحی مرکب مرکزی در روش مایکروویو شامل 6 تکرار در نقطه مرکزی و 20 دور آزمایشی و در روش اولتراسوند از طرح باکس بنکن شامل 6 تکرار در نقطه مرکزی و 17 دور آزمایشی استفاده شد. خاصیت آنتی اکسیدانی با آزمایش های میزان فنول کل، قدرت کاهندگی آهن، فعالیت جذب رادیکال آزاد و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در شرایط بهینه در روش مایکروویو در قدرت 300، زمان 8 و غلظت استون به آب 25% و در روش اولتراسوند در زمان 30، دمای 30 و غلظت استون به آب 0 % به دست آمد و میزان فنول به ترتیب 096/1 و 091/1 میلی گرم تانیک اسید بر گرم پودر جلبکی بود. مقادیر واقعی آزمایشی و مقادیر پیش بینی شده با نرم افزار نیز دارای روابط منطقی بودند که نشان دهنده تناسب مدل های به کاررفته و نیز سازگاری روش پاسخ سطح برای تعیین شرایط بهینه بوده است. همچنین، جلبک C. sp دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بود و به منزله منبعی از فنول های طبیعی قابلیت استفاده در صنایع غذایی و دارویی را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: استخراج به کمک اولتراسوند، استخراج به کمک مایکروویو، پلی فنول ها، ترکیبات آنتی اکسیدانی، جلبک سبز Chaetomorpha، sp
  • حسین علی سلمان پور احمدی*، حامد منوچهری، رضا صفری صفحات 571-581
    غذاهای دریایی، به منزله منبع پروتئینی باارزش برای انسان ها، در رژیم غذایی سالم نقش مهمی را ایفا می کنند؛ با توجه به امکان آلودگی ماهی از لحظه برداشت تا مصرف با میکروارگانیسم های مختلف، روش های متفاوتی برای جلوگیری از فساد آن ها به کار می رود. هدف تحقیق حاضر بررسی استفاده از عصاره آویشن و کیتوزان نانوکپسوله شده برای مهار رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز در گوشت فیله شده ماهی قزل آلای رنگین کمان در زمان نگهداری در یخچال است. به نمونه های فیله شده گوشت ماهی CFU/g 103×1 باکتری لیستریا منوسایتوژنز تلقیح شد؛ سپس، نمونه ها در معرض عصاره آویشن در دو سطح 8/0 و 2/1 و نانوذره کیتوزان در دو سطح 15/0 و 25/0 (%v/w) به همراه یک گروه شاهد در قالب 5 تیمار قرار گرفتند. تمامی تیمارها و گروه شاهد به مدت 16 روز در دمای یخچال نگهداری شدند. هر چهار روز یک بار میزان تعداد کل باکتری ها، تعداد باکتری های سرمادوست و تعداد باکتری لیستریا منوسایتوژنز اندازه گیری شد.کمترین تعداد کل باکتری ها، تعداد باکتری های سرماگرا و تعداد باکتری های لیستریا منوسایتوژنز در روز پایان آزمایش در تیمار کیتوزان 25/0% مشاهده شد و بیشترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). نتایج نشان داد با گذر زمان از کارایی نگهدارنده ها علیه رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز کاسته می شود. استفاده از فرم نانوکپسوله آویشن و کیتوزان به طور معنی داری از رشد باکتری لیستریا منوسایتوژنز جلوگیری کرد همچنین، کیتوزان بهتر از عصاره آویشن باعث مهار لیستریا منوسایتوژنز شد.
    کلیدواژگان: عصاره آویشن، کیتوزان، لیستریا منوسایتوژنز، ماهی قزل آلا، نانوکپسول
  • بهاره شعبانپور، معظمه کردجزی*، سمیرا کمری صفحات 583-596
    هدف از این پژوهش تعیین فرمولاسیون کراکر ماهی از کپور نقره ای و بررسی تغییرات کیفی کراکر تهیه شده در چهار بازه زمانی (0، 30، 60 و 90 روز) طی دوره نگهداری در دمای اتاق بود. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل کراکر خشک (زمان خشک کردن 2 ساعت)، کراکر سرخ شده که زمان خشک کردن آن یک ساعت در نظر گرفته شد و تیمار پایانی، کراکر خشکی بود که در پایان هر دوره نگهداری سرخ می شد. میزان پروتئین، کربوهیدرات، خاکستر و رطوبت تیمار خشک شده بیشتر از دو تیمار دیگر بود (05/0p). pH در هر سه تیمار روند افزایشی را نشان داد (05/0>p). تغییرات میزان تیوباربیتوریک اسید در تیمار خشک شده طی دوره نگهداری معنی دار نبود (05/0p). در سنجش میزان اسیدهای چرب آزاد، بیشترین تغییر و نوسان در تیمار خشک شده مشاهده شد که البته در مجموع، بین میزان اسیدهای چرب آزاد روز صفر و روز 90 در هر سه تیمار تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p). در پایان دوره نگهداری، روشنایی هر سه تیمار کاهش یافت (05/0>p). ارزیابی حسی بیانگر مقبولیت بیشتر تیمار خشک و سرخ شده نسبت به سایر تیمارها بود. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که در هر سه تیمار مذکور بار باکتریایی وجود نداشت، اما خواص حسی مانند طعم، بو، بافت، رنگ و پذیرش کلی در تیمار پایانی بهتر بودند.
    کلیدواژگان: فرمولاسیون، کپور نقره ای، کراکر ماهی، ماندگاری، نگهداری
  • گیلان عطاران فریمان*، نجمه راستی، فاطمه ناصری صفحات 597-607
    دوکفه ای ها دومین رده بزرگ نرم تنان اند که در سازگاری به انواع زیستگاه های دریایی و آب شیرین بسیار موفق بوده اند، از دریاهای نزدیک به قطب جنوب تا آب های گرمسیری و از سواحل کم عمق تا نواحی عمیق پراکنش دارند. شجره شناسی کمک های قابل توجهی در مطالعات تطبیقی با ردیابی ژن گونه زنده و ارزیابی تکامل تاریخی آن ها می کند. در این تحقیق گونه ای از اویستر بالدار مرواریدساز از مناطق زیر جزرومدی خلیج چابهار به منظور بررسی توالی ژنی در سال 1392 جمع آوری شد. توالی نوکلئوتیدها در واحد 1 ژن سیتوکروم اکسیداز (COΙ) بررسی شد. توالی گونه مورد مطالعه با توالی 18 گونه متعلق به دو جنس از خانواده Pteriidae موجود در بانک ژن مقایسه شد. روابط فیلوژنتیکی از طریق آنالیز Maximum Liklihood تجزیه و تحلیل شد. در این مطالعه تک تباری میان دو جنس مشهود است و نزدیک ترین گونه از نظر توالی ژنی به گونه مورد مطالعه از ایران گونه Pteria loveni است که با 71% بوت استرپ حمایت می شود. این اولین گزارش این گونه از سواحل جنوبی ایران است.
    کلیدواژگان: اویستر بالدار مرواریدساز، چابهار، دوکفه ای، شجره شناسی، نواحی زیرجزرومدی، _ xCOΙ
  • لیلا کوچکی، محمد ذاکری*، سید محمد موسوی، وحید یاوری، پریتا کوچنین صفحات 609-623
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرات دفعات غذادهی مختلف در شاخص های رشد، تغذیه و ترکیبات بیوشیمیایی ماهی استرلیاد (ruthenusAcipenser) طراحی شده است. به این منظور تعداد 150 قطعه ماهی استرلیاد با متوسط وزن اولیه 1±50 گرم انتخاب و در 15 تانک تقسیم بندی شدند. ماهی ها 2 بار در روز (تیمار 1)، 3 بار در روز (تیمار 2)، 4 بار در روز (تیمار 3)، 5 بار در روز (تیمار 4) و 6 بار در روز (تیمار 5) به میزان 3 درصد وزن تر بدن به مدت 60 روز غذادهی شدند. نتایج نشان می دهد که اختلاف معنی داری (05/0P<) در شاخص های رشد با دفعات غذادهی مختلف به استثنای ضریب چاقی وجود دارد. بر اساس نتایج، بهترین میزان شاخص های رشد در تیمار 5 وعده غذادهی در روز مشاهده شد. ضریب تبدیل غذایی، بازده غذایی، درصد مصرف خالص پروتئین و چربی به طور معنی داری تحت تاثیر دفعات مختلف غذادهی قرار دارند. افزایش تعداد دفعات غذادهی تا 5 نوبت موجب بهبود شاخص های تغذیه ای در این گونه شد. مقایسه آماری ترکیبات بیوشیمیایی در دفعات غذادهی مختلف فقط اختلاف معنی داری (05/0P<) را در محتوای پروتئین و چربی خام بدن نشان داد. بنا بر نتایج این تحقیق می توان بیان کرد که بهترین نتایج در عملکرد رشد و تغذیه در تیمار 4 مشاهده شد، بنابراین برای تغذیه ماهی استرلیاد 5 وعده غذادهی در روز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تبدیل غذایی، ترکیبات بیوشیمیایی بدن، دفعات غذادهی، رشد، _ Acipenser ruthenus
  • باقر مجازی امیری*، فاطمه فداکار ماسوله، اسفندیار نجفی صفحات 625-628
    این تحقیق با هدف شناخت موثرترین هورمون استروئیدی در رسیدگی هم زمان تخمک ماهی آزاد دریای خزر انجام شد. تخمک های ماهی تحت تاثیر 1، 10، 100 و 1000 ng/ml از تستوسترون، پروژسترون و 17 بتا استرادیول قرار گرفتند و به مدت 40 ساعت انکوبه شدند. GVBD[1] به منزله شاخص فعالیت هورمون ها در نظر گرفته شد. تاثیرات مثبت پروژسترون با افزایش غلظت هورمون افزایش یافت. تاثیرگذاری استرادیول فقط در غلظت 1000 نانوگرم در میلی لیتر بود و تستوسترون نیز هیچ گونه تاثیر مثبتی در رسیدگی تخمک ها نداشت. در این آزمایش هورمون پروژسترون موثرترین هورمون در بروز رسیدگی و بلوغ تخمک شناخته شد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، ماهی آزاد، هورمون استروئیدی، in vitro
  • علیرضا نیسی، غلامرضا رفیعی*، محمدعلی نعمت اللهی، سید هادی رضوی صفحات 629-642
    در دوره تغذیه ای هشت هفته ای اثر پروبیوتیکی باکتری Pediococcus acidilactici در شاخص های رشد و فعالیت آنزیم های گوارشی و ترکیبات لاشه ماهی گرین ترور (green terror)Aequidens rivulatus (0021/0±388/0) در قالب طرحی کاملا تصادفی بررسی شد. ماهی های تهیه شده با تراکم 60 قطعه بچه ماهی گرین ترور به 9 مخزن 120 لیتری فایبرگلاس بیضی شکل وارد و روزانه دو بار تا حد سیری تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار 1 به منزله تیمار شاهد، تیمار 2 تغذیه شده با جیره غذایی حاوی روغن ماهی و تیمار 3 تغذیه شده با جیره غذایی حاوی روغن ماهی و باکتری Pediococcus acidilactici بودند. بعد از اندازه گیری شاخص های رشدی در تیمار 3 وزن نهایی (22/3 گرم)، SGR (%/day 65/3)، FCR (45/1)، FER (87/0)، PER (38/0) نسبت به تیمارهای دیگر بهتر بود (05/0 p<). میزان ماده خشک (81/30)، چربی (73/33) و انرژی لاشه (20/6217) نیز در تیمار 3 به طور معنی داری در پایان آزمایش افزایش یافت (05/0 p<). همچنین، اختلاف معنی داری بین میزان پروتئین و خاکستر در بین تیمارهای آزمایش وجود نداشت (05/0 p<). در تیمار 3 میزان آنزیم های گوارشی تریپسین (U/mg protein−1 82 /1)، آمیلاز (U/mg protein−1 04/3) و لیپاز (U/mg protein−1 24/1) اختلاف معنی داری را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0 p<). بنا بر نتایج این تحقیق باکتری acidilacticiPediococcus تاثیر مثبتی در شاخص های رشد و فعالیت آنزیم های گوارشی ماهی گرین ترور دارد و این باکتری را می توان در پرورش این گونه ماهی زینتی، به منزله پروبیوتیک، به کار برد.
    کلیدواژگان: آنزیم های گوارشی، پروبیوتیک، تجزیه لاشه، شاخص رشد، گرین ترور، acidilacticiPediococcus
|
  • Samira Dad*, Rasool Gorbani, Ali Darijani, Saeid Yulghi, Mohsen Yahyaee Pages 495-504
    Considering the efficiency studies play a role in making available the revise in relative importance, policy reforms and resource management, this study has been accomplished in fish beach seine Cooperative Companies located in Golestan Province and used DEA approach to measure the technical efficiency (TE) and factor effects. The survey data were gathered from 20 farms, which selected via census and questionnaires in 2009-2010. Results showed that the mean TE of sample was 79.2 percent which revealed that the present technology can improve the technical efficiency by 20.8 percent. Furthermore, the regression analysis revealed the energy, capital, age, educational level, experience and proficiency of manager had positive effect on technical efficiency, but not significant and interpretable. Finally, Rotilus frisii kutum and Liza auratus and L.salince were important effective factors on technical efficiency of fish beach seine Cooperative Companies. On this basis, and given the severity of the impact of relevant factors may be appropriate policy solutions to improve the current performance Planners and policy makers in this field proposed.
    Keywords: Technical efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA), Beach sein Cooperative Company, Golestan Province
  • Gholam Reza Dashab*, Hossein Akbari, Sayed Iman Fazel Pages 505-520
    The best method of fish breeding is the isolation of pure lines having high-producing hybrids. The decline in heterosis (DIH) resulted from inbreeding, maternal effects, general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) on reproductive traits (e.g., egg production, number of hatched egg, and hatchability of pure lines and crosses) of Tiger, Green, and Albino Barbie hybrids were cross-checked using a full diallel cross design. The results showed that the rate of heterosis was negative for all traits and heterozygous offspring were not superior to their counterparts in pure lines. The highest DIH was observed in egg production while the least DIH was seen in hatchability. When the Albino line was used as maternal line, the performance of hybrids was higher than other crossing programs because of highly positive maternal effects in Albino line. Analysis of GCA represents the additive genetic superiority for egg production in Tiger line rather than other genetic lines and this breed line possess high capacity for transferring the breeding values of spawning power to their offspring. In addition, the highest rate of SCA for egg production, number of hatched egg, and hatchability was attributed to the crosses of male Tiger × female Green, male Tiger × female Albino, and male Albino × female Green, respectively.
    Keywords: Diallel cross, Ornamental fish, Genetic combining ability, Specific combining ability, Heterosis
  • Alireza Radkhah, Hadi Poorbagher*, Soheil Eagderi, Manoochehr Nasri Pages 521-531
    The body shape of fishes is influenced by environmental parameters and the habitat condition. The present study investigated morphological characteristics phenotypic plasticity of Barbus lacerata in the Zarrineh River and the role of environmentalfactors influencing the phenotypic plasticity. Three hundred specimens were caught using electric fishing, anaesthetized with clove powder, fixed in 10% formalin and transferred to the laboratory. The left side of the specimens was photographed using a digital camera with a resolution of 6 megapixels. Twelve landmarks were put of the pictures using the software TPSDig2. The Procrustes superimposition was used to transform landmark data and subjected to Canonical Variate Analysis (CVA) using PAST software. Thin-plate spline was used to detect morphometric changes inferred form translation of the landmarks. Based on the movement of landmarks, a significant difference was found between the morph of the specimens from the up- and downstream of River. The morphological differences recognized in body height and caudal peduncle height. Two-block PLS and correlation matrix showed that the velocity of water flow and river discharge are the main factors causing morphological changes. This research recommends the further study on other environmental factors affecting the morphology
    Keywords: Kura barbel, Barbus lacerta, morphological changes, Zarrineh River, geometric morphometric, Environmental factors
  • Kamran Rezaei Tavabe*, Gholamreza Rafiee Pages 533-544
    Optimum concentration of vitamin C and hardness at giant freshwater prawn brood-stock tank water has great important on their reproductive quality in recirculation system. The main objective of the present study is investigation on effects of different concentrations of these factors on reproductive parameters of the giant freshwater prawn female brood-stock. For this purpose, at the first experiment, treatments with different concentrations of vitamin C including 0 (Control treatment), 2, 5, 8 and 10 ppm and for the second experiment treatments with different concentrations of hardness including 205 (Control treatment), 250, 300, 350 and 400 ppm were prepared at the brood-stock tanks and their influences were evaluated on reproductive indices of freshwater prawn after 3 reproductive cycle. According to the results, optimum concentration of water hardness and vitamin C were assessed 250 and 5 ppm respectively in the brood-stock tanks. Also the results indicated that the studied factors showed significant differences (P˂0.05) in egg dry weight, fertilized eggs percentage, hatched eggs percentage and ESI (Egg-clutch Somatic Index) parameters among the treatments but did not differ significantly in total and relative fecundity parameters (P˃0.05). It is concluded that studied elements have not any influences in oogenesis process and show their effects during vitellogenesis and embryogenesis periods.
    Keywords: Macrobrachium rosenbergii, Vitamin C, Hardness, Recirculation system, Reproductive indices
  • Hengameh Rafati, Alireza Mirvaghefi*, Mahdi Soltani Pages 545-554
    The purpose of this study is determining of some immunity and blood serum parameters in brood stock and grower fish before and after of stripping to evaluate the effect of breeding physiological changes on immunity and serum indexes. In this study 15 male trout fish (Oncorhynchus mykiss) including 5 in the stage of grower, 5 before stripping and 5 after stripping randomly were considered. Blood samples of brood stock and grower fish after anesthesia by Dianthus caryophyllus extract were collected from a commercial farm in Haraz and sent to the laboratory. Laboratory results showed that there is a significant difference in glucose concentration of grower fish before and after stripping (P0.05).Also, comparison of average osmolality in all fish showed that negligible difference is 5%.Kortizol hormone concentration after stripping compare with other fish showed a significant difference(P
    Keywords: rainbow trout, blood serum parameters, immunity indexes, breeding, Iran
  • Parva Safari, Masud Rezaei*, Amirreza Shaviklo, Aria Babakhani Pages 555-570
    Chaetomorpha sp is one of the Persian Gulf green algae which can be a marine source of natural antioxidants such as polyphenols. Industrial and economic development of these materials is influenced by effective extraction and application methods. Microwave-assisted extraction (MAE) and ultrasound-assisted extraction (UAE) are novel techniques which have a potential to apply in laboratory with advantages like reduction in extraction time and target compounds deterioration and enhancement in efficiency. In this study, in MAE a central composite design with six replication in central point and 20 experimental runs and a Box-behnken design with six replications at central point and 17 runs were used in order to optimization of antioxidant components extraction from C.sp. Total phenol content, ferric reducing power, DPPH radical scavenging activity and total antioxidant capacity assays were used to evaluate antioxidant activity of the extracts. The results revealed that the highest antioxidant activity in optimum condition in MAE were in following initial factors: power (300, W), time (8, min) and solvent concentration (25%) and in UAE were: time (8, min), temperature (30, ) and TPC was 1.096 and 1.091 mg tannic acid equivalent/g algae in MAE and UAE, respectively. Moreover, the actual experimental values were adjacent to the corresponding predicted values which demonstrated fitness of the employed models and suitability of RSM in extraction parameters optimization. Furthermore, result revealed the green algae has antioxidant activity and can be used as a resource of natural phenols in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Green algae (Chaetomorpha.sp), Phenolic compounds, Response surface methodology, Microwave, assisted extraction, Uultrasound, assisted extraction
  • Hossein Ali Salmanpour Ahmadi*, Hamed Manouchehri, Reza Safari Pages 571-581
    Seafood is valuable protein sources for human being and acts important role in a healthy diet. Due to probability of fish contamination, from catch time to consume time with different microorganisms, there’s different technics to prevent fish spoilage. The present study purposed to investigate the effect of encapsulated thyme (Zataria multiflora Boiss) extract and chitosan to inhibit L. monocytogenes growth in filleted rainbow trout meat during refrigerated storage.The filleted samples were inoculated by1 ×103cfu/g of L. monocytogenes. Then samples exposed to 0.8 % and 1.2% thyme extract and 0.15 % and 0.25% v/w% chitosan nano particles and control group in five tratments. All treatments were kept for 16 days at refrigerator temperature. Every 4 days amount of Total viable count (TVC), Psychro trophic count (PTC) and Listeria monocytogenes counts measured. Least TVC, PTC and EBC in final experiment day observed in 0.25% chitosan treatment (p
    Keywords: Listeria monocytogenes, nanocapsul, chitosan, thyme extract, rainbow trout
  • Bahareh Shabanpour, Moazameh Kordjazi*, Samira Kamari Pages 583-596
    The aim of this study was to determine the formulation of silver carp fish cracker and checking qualitative changes of cracker in the four time intervals (0, 30, 60 and 90 days), during storage at room temperature. Treatments consisted of dried cracker (drying time 2 hours), cracker were fried (drying time 1 hour) and the final treatment was drought cracker that fried at the end of each period. The amount of protein, carbohydrate, ash and moisture for dried cracker more than the other two treatments (P0.05), But there was significant difference in the other two treatments (P0.05). Total viabl count was zero, at all sampling times. Results for color properties showed the lightness of final treatment was more than the other two treatments (P
    Keywords: Formulation, Silver carp, Fish cracker, shelf life, Preservation
  • Gilan Attaran Fariman*, Najmeh Rasti, Fatemeh Naseri Pages 597-607
    Bivalves are the second largest class of moluscs that have been abundantly successful in different habitats of marine and fresh water, from the cold circumpolar seas to tropical waters and from shallow shores to abyssal depths. Molecular phylogenetic comparative studies can help in tracing the historical evolution of the gene alive and evaluate them. In this research species of pearl wing oyster were collected to document gene sequence from Chabahar bay subtidal zone in 2013. The nucleotide sequence of COΙ determined. Species sequence in this study compared with the sequence of 18 species from GenBank belonging to the two genera of the family Pteriidae. Phylogenetic relationships analyzed by Maximum Liklihood. The result shows monophyly between the two genera and closest species to Iranian sampleis Pteria loveni that supported with almost moderate bootstrap (71%). This is the first report of Pteria loveni species from south coast of Iran.
    Keywords: Bivalve, phylogeny, pearl wing oyster, COΙ subtidal zone, Chabahar
  • Leila Kochaki, Mohammad Zakeri*, Seyed Mohammad Mousavi, Vahid Yavari, Preeta Kochanian Pages 609-623
    The effect of feeding frequency on growth performance, feed consumption and body biochemical composition of Acipenser ruthenus juveniles was investigated. The trial was performed using 150 fish with a mean initial weight of 50±1 g randomly introduced in fifteen tanks. Fishes were fed at a feeding frequency of twice daily (T1), three times a day (T2), four times a day (T3), five times a day (T4) and six times a day (T5) at the rate of 3 percentage of wet body weight for 60 days. There was a significant difference (P0.05), in ash content. Based on the results of this study, five meals per day (T4) is recommended for juvenile sterlet sturgeon feeding.
    Keywords: Acipenser ruthenus, feeding frequency, growth, feed conversion, body biochemical composition
  • Bager Mojazi Amiri*, Fatemeh Fadakar, Masouleh, Esfandiar Najafi Pages 625-628
    This study was inducted to elucidate the effect of different steroid hormones on simultaneous maturation of oocytes in Caspian salmon. Oocytes were incubated with 1, 10, 100 and 1000 ng/ml of testosterone, progesterone and 17 β stradiol, in vitro, for 40 hrs. GVBD was considered as hormones effectiveness. 17β estradiol was effective just in 1000 ng/ml and testosterone had no positive effect on maturatin procces. In this study progesterone was the most effective hormone in maturation.
    Keywords: Steroid Hormones, Salmom, Caspian Sea, in vitro
  • Alireza Neissi, Rafiee Gholamreza*, Nematollahi Mohammad Ali, Razavi Seyyed Hadi Pages 629-642
    In an eight-week time period, the implications of Pediococcus acidilactici, as a probiotic, were examined on growth index and the activity of gastric enzymes of Aequidens rivulatus (green terror) (0.388±0.0021) in a completely randomized system. The fishes were input into nine oval-shaped ponds of 120 liters capacity with the density of about 60 pieces per pond, and fed twice a day. This study include three treatments as 1) control treatment 2) the feed including fish oil and nutrient treatment 3) feed including fish oil complemented with P.acidilactici bacteria. In treatment number three, final weight (3.22 gr), SGR (3.65%/day), FCR (1.45), FER (0.87), PER (0.38) had an improved condition compared with other treatments (p0.05). Given what is concluded, P.acidilactici has a positive effect on growth index and the activity of gastric enzymes of green terror fish and this bacteria could be used in culturing ornamental fishes as a probiotic in order to improve growth indices and feed digestion.
    Keywords: Aequidens rivulatus (green terror), P.acidilactici, probiotic, growth index, gastric enzymes, body decomposition