فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1391)

  • 134 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیاوش بختیاروند بختیاری، هرمز سهرابی * صفحه 261

    برآورد زی توده درختان با توجه به موضوع گرمایش زمین و تغییر اقلیم از اهمیت زیادی برخوردار است. از طرفی اندازه گیری زی توده، فعالیتی زمان بر و پر هزینه است. در این شرایط روش های مختلف نمونه برداری از درخت ابداع گردیده است. از جمله این روش ها، روش زیر نمونه برداری است. در پژوهش حاضر کارایی این روش برای برآورد زی توده کل و بخش های مختلف درخت در دو گونه کاج تهران (Pinus eldarica) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica) در جنگل کاری های اطراف فولاد مبارکه بررسی شده است. بدین منظور از هر گونه 5 پایه قطع و هر یک از اجزاء درخت تفکیک و توزین شد و زی توده واقعی کل و بخش های مختلف درخت به دست آمد. برای اجرای زیر نمونه گیری، تاج درخت به سه بخش فوقانی، میانی و زیرین تقسیم، از هر بخش تعدادی شاخه به طور تصادفی انتخاب، و قطر بن هر یک ثبت شد. با تحلیل رگرسیون غیر خطی مدل های برآورد زی توده به دست آمد. نتایج نشان داد همه مدل ها با 9/99 درصد اطمینان معنی دار هستند. حداقل و حداکثر ضریب تبیین (R2) این مدل ها برای کاج به ترتیب برابر 8/0 و 92/0 و برای سرو نقره ای 91/0 و 96/0 به دست آمد. کمترین اریبی نسبی برآورد زی توده در گونه کاج مربوط به زی توده کل (7/0 درصد) و بیشترین اریبی نسبی مربوط به زی توده شاخه های اصلی (1/15 درصد) به دست آمد. برای گونه سرو نقره ای این مقادیر به ترتیب مربوط به شاخه های اصلی (9/4) و شاخه های کوچک (4/29) بود. بر اساس نتایج این پژوهش، روش زیر نمونه برداری، برای برآورد زی توده تاج درختان مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: زیر نمونه برداری، زی توده تاج، کاج تهران، سرو نقره ای، تحلیل رگرسیون، فولاد مبارکه
  • حمید بخشی، منوچهر نمیرانیان، مجید مخدوم، قوام الدین زاهدی امیری صفحه 271
    گردشگری در بسیاری از نواحی طبیعی جهان به عنوان یک استراتژی توسعه مطرح بوده و اکوتوریسم به طور ویژه به عنوان یک گزینه مناسب برای رسیدن به توسعه پایدار می باشد. در نتیجه ضروری ست اثرات گسترده بخش اکوتوریسم بر روی منابع طبیعی مطالعه شود. این مطالعه به بررسی اثرات تفرج در 4 منطقه تفرج متمرکز، تفرج گسترده، منطقه قرق شده بعد از تفرج متمرکز و منطقه شاهد در پارک جنگلی نور می پردازد. در هر منطقه درصد پوشش علفی، تعداد زادآوری، وزن مخصوص ظاهری و درصد تخلخل در دو عمق سطحی و زیری و همچنین میزان ماده آلی خاک اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد شدت تفرج بر درصد پوشش علفی، مقدار زادآوری، میزان کوبیدگی و تخلخل در عمق cm5-0 خاک موثر است ولی بر روی مقدار ماده آلی خاک تاثیر ندارد. در منطقه تفرج متمرکز مقدار کوبیدگی خاک در عمق cm5-0 افزایش و میزان تخلخل نسبت به منطقه شاهد کاهش یافته بود. منطقه تفرج متمرکز، درصد پوشش علفی و زادآوری بسیار کمی نسبت به منطقه شاهد داشت که حاکی از تخریب حاصل از تفرج شدید می باشد.نتایج بررسی نشان دهنده تاثیر کم تفرج گسترده می باشد. درصد پوشش علفی در منطقه قرق به کندی در حال افزایش بود، ولی میزان زادآوری آن از سایر مناطق بیشتر است. وزن مخصوص ظاهری خاک منطقه قرق نیز با منطقه شاهد تفاوت معنی داری نداشت که می تواند بیانگر بازگشت حالت منطقه تفرج شدید بعد از قرق به حالت جنگل طبیعی باشد. با توجه به نتایج کلی می توان با ایجاد چند منطقه تفرج متمرکز و قرق دوره ای آنها مانع تخریب بیش از حد طبیعت گردید.
    کلیدواژگان: اثرات تفرج، کوبیدگی، پوشش علفی، زادآوری، پارک جنگلی نور
  • تولید و هزینه عملیات قطع درخت با اره موتوری / مطالعه موردی: سری گرازبن جنگل خیرود
    مقداد جورغلامی، باریس مجنونیان، نصرت الله ضرغام صفحه 285
    قطع شامل تمام فعالیت های انجام گرفته برای انداختن درختان سرپا و آماده نمودن آنها برای چوبکشی است. این پژوهش در سری گرازبن جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود انجام شده است. از اهداف این پژوهش، اندازه-گیری زمان قطع درخت، تولید، هزینه و بدست آوردن مدل رگرسیونی زمان قطع با مطالعه زمانی پیوسته است. متغیرهای مختلفی مانند زمان کار قطع درخت، فاصله بین درختان، گونه های درختی، قطر درخت، شیب طولی مسیر طی شده بین درختان و شیب عرضی کنار کنده اندازه گیری شدند. زمان صرف غذا و استراحت کارگران، بیشترین زمان تشکیل دهنده یک سیکل بوده و بعد از آن به ترتیب زمان بن زنی و زمان حرکت به سمت درخت قرار دارد. نتایج نشان داد که زمان بن زنی و بن بری با افزایش قطر افزایش می یابد. هزینه های کارگری 44 درصد هزینه های ساعتی را تشکیل می دهد در حالی که تنها 2 درصد هزینه ها مربوط به هزینه ثابت ماشین است. بین زمان خالص قطع درخت و قطر درخت رابطه خطی معنی داری وجود دارد و با افزایش قطر، تولید به صورت رابطه توانی افزایش می یابد. همچنین هزینه واحد تولید با احتساب زمان های تاخیر و بدون احتساب آن، برای قطع درخت به ترتیب برابر 10316 و 9062 ریال بر مترمکعب به دست آمد. با افزایش قطر، هزینه قطع برای هر درخت افزایش می یابد که این افزایش به صورت رابطه توانی است. هرچند، هزینه واحد تولید چوب قطع شده با افزایش قطر کمتر می شود و به صورت یک تابع توانی کم شونده است. به طور میانگین هر سیکل کار قطع درخت 65/4 دقیقه زمان صرف می نماید که 08/4 دقیقه آن را زمان خالص تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: سری گرازبن، اره موتوری، قطع درخت، مطالعه زمانی، تولید، هزینه
  • صدیقه دادای قندی، اصغر طارمیان*، علی اکبر عنایتی، خلیل بردی فتوحی فر صفحه 299

    در این تحقیق تاثیر شرایط نگه داری پالت های چوبی نوئل (.Picea abies L) مصرفی در صنایع پتروشیمی بندر ماهشهر بر وقوع قارچ باختگی آبی Ophiostoma piceae مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، اثر دمای نگه داری در 3 سطح 20، 30، 40 درجه سانتی گراد، دو سطح رطوبت نسبی محیط 55 و 75 درصد، اثر تهویه و دسته بندی با چوب دستک بررسی شد. عملیات تهویه روزی 2 بار و به مدت یک ساعت انجام شد. میانگین رطوبت پالت های مورد مطالعه در دامنه 25 الی 31 درصد بود و نمونه برداری از چهار ناحیه پالت شامل تخته رویی، تخته میانی، تخته کفی و پایه ها انجام شد. نتایج نشان داد که اثر هر یک از عوامل تهویه، دما، روش دسته بندی و رطوبت نسبی بر توسعه قارچ باختگی آبی Ophiostoma piceae بر روی پالت های چوبی معنی-دار بود. کاهش رطوبت نسبی و ایجاد تهویه در محل نگه داری و دسته بندی نمونه ها با چوب دستک منجر به کاهش شدت توسعه این قارچ شد. افزایش دما از 20 به 30 درجه سانتی گراد تاثیر معنی داری بر کاهش توسعه آن داشت ولی تفاوت معنی داری در اثر افزایش دما از 30 به 40 درجه سانتی گراد مشاهده نشد. در مجموع، می توان نتیجه گیری کرد که با کنترل فقط یکی از عوامل رطوبت نسبی، دما، تهویه و روش دسته بندی می توان از گسترش قارچ باختگی آبی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: قارچ باختگی آبی Ophiostoma piceae، دما، رطوبت نسبی، تهویه، روش دسته بندی
  • علی صالحی، احسان نورمحمدی صفحه 315
    به منظور مطالعه تاثیر قرق و هم چنین خراش سطحی خاک بر زادآوری و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جنگل های زاگرس، پژوهش حاضر در سه منطقه قرق شده همراه با خراش خاک، قرق بدون خراش خاک و عرصه عادی یا قرق نشده در جنگل های حوزه شهرستان الشتر واقع در استان لرستان صورت گرفت. نمونه برداری از خاک و زادآوری به روش تصادفی انجام و در هر یک از مناطق 10 قطعه نمونه برداشت و در محل هر قطعه نمونه و در راستای اهداف، نمونه خاک و تعداد و نوع زادآوری برداشت گردید. نمونه های خاک آماده و در آزمایشگاه مهم ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آنها تعیین شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس در مورد خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در بین سه منطقه حاکی از اختلاف معنی-دار در جرم مخصوص ظاهری، جرم مخصوص حقیقی، مواد آلی، فسفر، پتاسیم و نیتروژن می باشد. همچنین میانگین تعداد زادآوری بین مناطق قرق خراش داده شده و قرق خراش داده نشده دارای اختلاف معنی داری می باشد. همبستگی بین خصوصیات خاک و زادآوری نیز نشان داد که میزان فسفر قابل جذب با تعداد زادآوری رابطه معنی داری دارد. این پژوهش ثابت کرد که قرق و خراش سطحی خاک تاثیر قابل ملاحظه ای بر خصوصیات خاک و تعداد زادآوری گذاشته است و می تواند به عنوان یک روش مدیریتی کارآمد در احیای جنگل های با ارزش زاگرس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جنگلهای زاگرس، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، زادآوری، قرق، خراش سطحی خاک
  • علی عبدالخانی، یحیی همزه، سحاب حجازی، علی نقی کریمی صفحه 327
    ساختار شیمیایی لیگنین چوب صنوبر دلتوئیدس با استفاده از روش تخریبی DFRC اصلاح شده به منظور تعیین مقدار ساختارهای غیرمتراکم در لیگنین های استخراج شده با روش های مختلف بررسی شد. برای این منظور لیگنین چوب آسیاب شده و آنزیمی پس از استخراج تحت عمل آوری شیمیایی تخریبی اکسایش-کاهش بر اساس روش DFRC اصلاح شده قرار گرفت. در روش اصلاحی به کار برده شده، محصولات تخریبی حاصل از لیگنین تحت عمل آوری های متیلاسیون، استیلاسیون و پروپیلاسیون قرار گرفت تا به ترتیب ساختارهای فنولی ناشی از β-O-4 فنولی غیر متراکم، α-O-4 غیرمتراکم و β-O-4 اتری غیرمتراکم در لیگنین سلولیتیک و لیگنین چوب آسیاب شده به تفکیک نشان داده شود. بررسی ساختارهای تخریبی ایجاد شده با استفاده از کروماتوگرافی نفوذ ژلی و گازی نشان داد که لیگنین سلولیتیک نسبت به لیگنین چوب آسیاب شده دارای ساختارهای غیرمتراکم بیشتری است که ناشی از عدم تخریب لیگنین طی فرآیند استخراج است. نتایج مربوط به محاسبات مقدار تراکم با داده های مربوط به تحلیل مقداری به وسیله 13C NMR مورد مقایسه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: لیگنین چوب آسیاب شده، لیگنین آنزیمی، روش های تخریبی، ساختارهای متراکم، متیلاسیون
  • محمد فرج الله پور، کاظم دوست حسینی، محمد لایقی، ابوالفضل کارگرفرد صفحه 339
    در این تحقیق اثر سطوح مختلف نانوذرات نقره بر هدایت حرارت در سیکل پرس و خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی های تخته شامل چسبندگی داخلی، مقاومت خمشی، جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت اندازه گیری شد. نحوه انتقال حرارت از سطح پرس به لایه میانی کیک خرده چوب در طول زمان پرس توسط ترموکوپل های حرارتی ثبت گردید. تصویر برداری SEM و پرتوسنجی اشعه-ایکس نشان دهنده حضور نانومتری و پراکنش مناسب ذرات نقره در خط چسب می باشد. نتایج نشان دادند که حضور نانوذرات نقره موجب افزایش سرعت انتقال حرارت پرس به لایه مغزی و در نتیجه آن بهبود مقاومت چسبندگی داخلی می گردد. اما نانوذرات موجب افزایش جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 24 ساعت گردیدند. افزایش سرعت انتقال حرارت در مرحله پرس به منزله راه حلی برای کاهش زمان پرس و در نتیجه آن افزایش راندمان تولید با حفظ مقاومت ها می باشد.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، نانوذرات نقره، انتقال حرارت، سیکل پرس، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • علی قاسمیان، محمد هادی آریایی منفرد * صفحه 351

    در این تحقیق، قابلیت مرکب زدایی توسط آنزیم روزنامه های باطله تازه چاپ شده با نمونه های کاغذ کهنه شده به روش مصنوعی مقایسه شده است. مرکب زدایی توسط آنزیم سلولاز از قارچ Aspergillus niger و در محیط اندکی اسیدی انجام شد. نتایج نشان داد مرکب زدایی توسط آنزیم در هر دو گروه کاغذ مورد بررسی در مقایسه با نمونه شاهد (بدون مرکب زدائی) سبب تغییر معنی دار آماری در مقادیر درجه روانی و بازده خمیرهای کاغذ و مقادیر ضخامت، دانسیته، درجه روشنی و ماتی ورق های کاغذ دست ساز شد. همچنین، در مقایسه کاغذهای روزنامه های باطله تازه چاپ شده با نمونه های کاغذ کهنه شده به روش مصنوعی دیده شد که در کاغذهای روزنامه های باطله تازه چاپ شده، هر دو عامل مقدار آنزیم و زمان تیمار بر افزایش درجه روانی خمیر کاغذ موثر هستند ولی در کاغذهای کهنه شده به روش مصنوعی، فقط زمان تیمار عامل موثر بر افزایش درجه روانی خمیر کاغذ می باشد. از طرف دیگر، مشاهده شد که بین ویژگی های نوری و فیزیکی کاغذهای باطله تازه چاپ شده و کهنه شده به روش مصنوعی تفاوت معنی دار آماری وجود ندارد، یعنی این که آنزیم سلولاز عملکرد یکسانی در مرکب زدائی از هر دو نوع کاغذ داشته و کهنه سازی تسریع شده تاثیر منفی بر عملکرد آن ندارد.

    کلیدواژگان: روزنامه باطله، کهنه سازی تسریع شده، مرکب زدایی آنزیمی، سلولاز، ویژگی های نوری، ویژگی های فیزیکی
  • محراب مدهوشی، عباس قنبری، سیدمجید ذبیح زاده صفحه 363
    در این پژوهش اثر نوع، اندازه و درصد الیاف بر دانسیته و قدرت نگهداری اتصال دهنده (میخ و پیچ) در چندسازه الیاف طبیعی-پلاستیک ساخته شده با روش اختلاط خشک مورد بررسی قرار گرفت. تخته های چوب-پلاستیک با دانسیته اسمی 1 گرم بر سانتیمتر مکعب و با ابعاد 30×20×1 سانتی متر ساخته شدند. از پلی پروپیلن (PP) به عنوان فاز زمینه و از الیاف چوب صنوبر و الیاف کاه برنج (به صورت آرد) به عنوان تقویت کننده و 4 درصد مالئیک انیدرید پلی پروپیلن (MAPP) به عنوان جفت کننده استفاده شد. مقدار الیاف استفاده شده 45، 60 و 75 درصد بر اساس وزن خشک تخته در دو اندازه40-20 مش و60-40 مش بود. در مجموع 12 تیمار و از هر تیمار 3 تخته به صورت اختلاط خشک و با استفاده از پرس گرم ساخته، سپس اندازه گیری دانسیته، قدرت نگهداری میخ و پیچ انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش درصد الیاف، دانسیته تخته ها کاهش یافته، نمونه های دارای الیاف کوچکتر (60-40 مش) دانسیته بالاتری دارند. همچنین نمونه های دارای الیاف چوب صنوبر در مقایسه با نمونه های دارای الیاف کاه برنج، قدرت نگهداری اتصال دهنده بالاتری داشتند و با افزایش درصد الیاف، مقادیر آن برای هر دو نوع الیاف کاهش پیدا کرد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که قدرت نگهداری اتصال دهنده برای نمونه های دارای الیاف ریزتر، بزرگتر است، هرچند، تاثیر این موضوع وابسته به درصد الیاف بوده که درمقادیر بالاتر الیاف نامحسوس است.
    کلیدواژگان: کاه برنج، صنوبر، پلی پروپیلن، دانسیته، مقاومت نگهداری، اتصال دهنده
  • الهه ناصری، سیامک کلانتری، روح انگیز نادری صفحه 377
    در این پژوهش، با استفاده از ترکیب های مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی میزان القای بافت جنین زا در چهار گونه متفاوت کاج مورد مطالعه قرار گرفت. القای بافت جنین زا از ریزنمونه جنین زایشی بالغ روی محیط کشت DCR با استفاده از سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد BA و2،4-D در گونه های Pinus brutia، P. nigra، P. radiata و P. sylvestris صورت گرفت. برای انجام آزمایش، پس از ضدعفونی بذرها، جنین زایشی از مگاگامتوفیت جدا گردید و درون پتری دیش حاوی محیط کشت جامد، قرار گرفت. پتری ها در دمای c25 و در شرایط تاریکی نگه داری شدند. پس از دو هفته اولین نشانه های القای بافت از ناحیه هیپوکتیل جنین زایشی مشاهده شد. بافت جنین زا در دو مرحله (30 و 40 روز پس از کشت اولیه) اندازه گیری شد. اثر ترکیب تنظیم کننده رشد و گونه بر میزان القای بافت جنین زا معنی دار بوده و بهترین نتایج در گونه P. brutia و با استفاده از ترکیب هورمونی 10 میکرومول2،4-D و 5 میکرومول BA حاصل گردید. به منظور پرآوری بافت های جنین زا، واکشت بافت ها به مدت 6 هفته و هر دو هفته یک بار در محیط کشت تازه انجام شد. در نهایت به منظور تکامل جنین رویشی از بافت جنین زا، قطعات 5×5 میلی متری بافت جنین زا، به محیط کشت DCR انتقال یافت. پس از گذشت دو ماه اگرچه ساختارهای شبه جنینی و غیرطبیعی مشاهده شد ولی عبور از مرحله پیش جنین و تبدیل آن به جنین با لپه های توسعه یافته، با عدم موفقیت همراه بود.
    کلیدواژگان: جنین زایشی بالغ، تنظیم کننده رشد، محیط کشت، مگاگامتوفیت، کاج
|
  • Siavash Bakhtiarvand Bakhtiari, Hormoz Sohrabi Page 261

    Considering the global warming and climate change topics, biomass estimation of trees has great importance in theory and application. Measurement of biomass is a costly and time consuming operation And to reduce these difficulties, a large numbers of sampling methods were innovated. One of these methods is the “subsampling”. In this research, accuracy of this sampling method for estimating biomass of total and different tree components of two planted coniferous species; Eldar pine (Pinus eldarica) and Arizona cypress (Cupressus arizonica) were examined in Mobarake Steel factory. Five sample trees from each species were felled down and each component of trees were separated and weighted. Therefore, actual biomass of different tree components was obtained. To test subsampling method, tree crown was divided to three parts, upper, lower and medial part and from each part, a number of branches were selected randomly and base diameter of every branch was recorded. Using nonlinear regression analysis, models of estimating biomass were obtained. The results showed that, all models were significant at 99.9% confidence level. The minimum and maximum coefficients of determination (r2) of these models were 0.8 and 0.92 for pine and 0.91 and 0.96 for arizona cypress respectively. The least and the most relative bias for pine belongs to estimation of total biomass (0.7%) and main branches (15.1%) and for arizona cypress belongs to estimation of main branches (4.9%) and small branches (29.4%). Based on the results, subsampling method is an appropriate method for estimating trees crown biomass.

    Keywords: Subsampling, Crown biomass, Eldar Pine, Arizona Cypress, Regression analysis, Mobarake Steel Complex
  • Hamid Bakhshi, Manouchehr Namiranian, Majid Makhdoom, Ghavamedin Zahedi Amiri Page 271
    Tourism is considered in many natural regions of world as a development strategy and specifically ecotourism is a suitable option for achieving sustainable development. Therefore it is necessary to identify widespread effects of ecotourism on the natural resource. This study assessed the effect of recreation in four regions including intensive recreation, extensive recreation, grazed after intensive recreation and control region in Nour Forest Park. In each region herbaceous cover, regeneration rate, bulk density and soil porosity in surface and subsurface as well as organic matter were measured. The results showed that intensity of recreation is effective on the amount of herbaceous cover, the amount of regeneration, the amount of compaction and the porosity in 0-5 cm soil depth but had no impact on the amount of soil organic matter. In the intensive recreation region the amount of soil compaction in 0-5 cm and the porosity were increased and decreased respectively in comparison with the control region. Intensive recreation region had very low herbaceous cover and regeneration compared to the control region which is the results of damage of intensive recreation. The result showed that a extensive recreation has low impact.. Herbaceous cover was slowly rising in grazed region but regeneration is more than other regions. Soil bulk density in grazed region was not significantly different compared to the control region that can indicate the recovery of intensive recreation region to natural forest condition. The results suggest that determining some intensive recreation region and periodic fencing them is a may prevent destruction of nature.
    Keywords: recreation effects, compaction, herbaceous cover, regeneration, Nour forest park
  • M. Jourgholami P., B. Majnounianpp, N. Zarghamp Page 285
    Tree felling includes all activities undertaken to fell standing trees and prepare them for extraction. This study was conducted in Gorazbon district in the Hyrcanian forest. The objectives of the study were to discover the special characteristics in the time consumption of manual tree felling, productivity and costs, and develop regression model of tree felling in selection conditions. The continuous time study was conducted with professional operators for chain-saw felling and the cycles were broken down into time elements. Different variables were measured such as time consumption, inter-tree distance, tree species, tree volume, and tree diameter. Rest and meal time of working crew was the most time-consuming element in felling, followed by under-cut and walk-to-tree times. The operational delay was the most time-consuming delay time. The results showed that time consumption for under-cut and backcut was increased with increasing diameter. Labor costs accounted for 44 % of the hourly cost while only 2 % was related to machine cost. A significant linear relationship was found between cycle time and diameter. Productivity of chainsaw felling was increased related to tree DBH as a power function. The cost of chainsaw felling with and without delay time were USD 3.03 and 2.7 per cubic meters, respectively. The cost of felling was increased as simple exponential function when DBH of harvested tree was decreased. However, the unit felling cost for chainsaw operation decreased as size of tree increased. Total felling cycle time without delay averaged 4.1 minutes and with delay time were averaged 4.65 minutes.
    Keywords: Gorazbon forest, Chain, saw, Tree felling, Time study, Production, Cost
  • S. Daday Ghandi, A. Tarmian, A.A. Enayati, Kh. Bardi Fotouhi Far Page 299

    In this study, the effect of storage conditions of spruce wooden pallets used in petrochemical companies in Mahshahr on the development of blue stain fungus (Ophiostoma piceae) was studied. The effects of storage temperature at three levels of 20, 30 and 40 °C, two levels of relative humidity 55 and 75% and also ventilation and stickering were examined. Ventilation was carried out twice a day for 1 hour. The average moisture content of the wooden pallets ranged from 25 to 31 percent and the samples were prepared from four areas of the pallet, including top board, bottom board, stringer board and blocks. Results indicated the significant effect of each storage condition. A reduction in relative humidity, ventilation in the storage and stickering reduced the blue stain intensity. An increase in temperature from 20 ◦C to 30 ◦C resulted in a significant reduction in blue stain but no significant difference was observed between the temperatures of 30◦C and 40◦C. Overall, it can be concluded that the blue stain fungus (Ophiostoma piceae) development can be avoided by the control of relative humidity, temperature, ventilation or stickering.

    Keywords: Blue stain fungus, Ophiostoma piceae, Temperature, Relative humidity, Ventilation, Stickering
  • A. Salehi, E. Noormohammadi Page 315
    In order to study the effect of grazed and soil surface scrafication on regeneration and soil physical and chemical properties in Zagros forests, three areas including preserved woodland with soil scrafication, preserved woodland without soil scrafication and no preserved woodland in forests of Aleshtar in Lorestan province were choosen. Soil sampling and seedling counting were done using random sampling. Ten sample plots were selected in each study area and soil properties and number of seedlings were studied in plots. The most important physical and chemical soil properties were analysied in lab. The results of One-Way ANOVA showed significant differences in Bulk Density (BD), Particle Density (PD), C, P, K and N between study areas. The results of this research indicated the number of seedlings in preserved and no preserved woodlands differed significantly. The correlation between soil properties and regeneration showed considerable effects of the grazed and soil surface scraficationon on soil properties and the number of regeneration. These results indicated that these two approaches can be considered as capable management strategies in revival of Zagross forests.
    Keywords: Zagross forests, Soil physical, chemical properties, Regeneration, Grazed, Soil surface scrafication
  • A. Abdulkhani, Y. Hamzeh, S. Hedjazi, A. Karimi Page 327
    Chemical structures of different isolated lignins were elucidated to determine the uncondensed structures through DFRC degradation method. Milled wood lignin and the so called enzymatic lignin were isolated and degraded via a modified chemical oxidative-reductive DFRC procedure. In the modified method, the degraded products were functionalized with methylation, acetylation and propylation modification processes to exclude the uncondensed phenolic β-O-4, uncondensed α-O-4 and uncondensed etherified β-O-4 groups. The subsequent characterization of the products by gel permeation chromatography and gas chromatography showed that mnzymatic lignin had more uncondensed structures compared with milled wood preparation which could be a consequence of less degradation during the isolation process. The data were further evaluated by quantitative 13C NMR and the calculation of degree of condensity.
    Keywords: Milled Wood Lignin, Enzymatic Lignin, Degradative methods, Condensed structures, Methylation
  • M. Farajallahpour, K. Doosthoseini, M. Layeghi, A. Kargarfard Page 339
    In this paper, effect of Ag nanoparticles different contents on heat transfer during press cycle and physical and mechanical properties of particleboard was investigated. Mechanical strength including Internal Bonding (IB) and Bending Strength and physical properties including Water Absorption (WA) and Thickness Swelling (TS) after 2 and 24 hours soaking was determined. Heart transfer process from hot press plates to core layer of the mat during press time was recorded by thermocouples. Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDX) and Scanning Electron Microscopy (SEM) result prove presence and dispersion of nanoparticles in glue line well. Results indicate that Ag nanoparticles increase heat transfer to the core layer and cause IB improvement. But nanoparticles had negative effects on physical properties and increased WA and TS after 24 hour soaking. Heat transfer acceleration during hot press cycle is a way to reduce press time that results in efficiency increase by preserving essential strengths.
    Keywords: Particleboard, Ag nanoparticles, Heat transfer, Press cycle, Physical, Mechanical Properties
  • A.Ghasemian, M. H. Aryaie Monfared Page 351

    Enzymatic deinkability of the newly printed and accelerated aged newspapers is evaluated. Enzymatic deinking was carried out with cellulase prepared from Aspergillus niger in a slightly acidic medium. The results showed that in both groups of papers, enzymatic deinking led to significant changes in freeness and yield values of the pulps as well as thickness, density, brightness and opacity of the prepared handsheets as compared with those of the control sample (without deinking). In addition, comparison of the newly printed and accelerated aged newspapers showed that in the first group of papers, both enzyme value and reaction time significantly influenced pulp freeness whereas in the second group only reaction time was the influencing factor. On the other hand, no significant differences were observed between the optical and physical properties of both groups of deinked pulps, i.e., cellulase acted equivalently in deinking of both groups of papers and accelerated aging had no negative effect on its efficiency.

    Keywords: Waste Newsprint, Accelerated aging, Enzymatic deinking, Cellulase, Optical properties, Physical properties
  • Mehrab Madhoushi*, Abbas Ghanbari, Seyed Majid Zabihzadeh Page 363
    In this study, the effects of fiber content, type and size on board density and withdrawal strength of fasteners (nailed and screwed) in joints made in natural fibers-plastic composites produced through a dry process were investigated. Wood-plastic boards were made at a nominal density of 1 g/cm3 and dimensions of 30×20×1 cm. Polypropylene (PP) as the matrix and poplar wood fiber and rice straw fibers as the reinforcement were used together with 4% (based on weight) maleic anhydride grafted polypropylene (MAPP) as the coupling agent. Three levels of dry poplar and rice straw fibers, namely 45%, 60%, and 75% based on the composition by weight at two particle sizes of 20-40 mesh and 40-60 mesh were mixed with PP. Totally, 12 formulations with 3 replications were considered. The final composites were made by pressing the prepared mats between the hot plates of a compression press by employing combinations of temperature and pressure in three stages. After storing the composites at room temperature for 15 days, the density of the boards and withdrawal strength of fasteners were measured. The results showed that fiber content may significantly influence the density of the samples and the fiber size of 40–60 mesh may lead to a higher density. In addition, it was found that poplar fibers (the type of fiber) results in higher withdrawal strength of fastener in the composites than rice straw fibers. Furthermore, the withdrawal strength of fasteners was reduced as the fiber content was increased. However, this effect is dependent on fiber size and may be negligible at higher fiber contents.
    Keywords: rice straw, poplar, polypropylene, density, withdrawal strength
  • Elahe Nasseri, Siamak Kalantari, Rouhangiz Naderi Page 377
    In this survey, the possibility of somatic embryogenesis in four different pine species was studied using different compositions of plant growth regulator. The embryogenic tissue induction phase was performed using mature zygotic embryo explant, culture medium DCR and using different levels of plant growth regulator in Pinus brutia, P. nigra, P. radiata and P. sylvestris species. The experiment was done through a completely randomized design with a simple factorial arrangement. Embryogenic tissue was measured in two phase, 30 and 40 days after the initial culture. After sterilizing of seeds kept at 4°C, and removing their coats, zygotic embryo was separated from megagametophyte and put into the Petri dish containing solid tissue culture. All the Petri dishes were maintained in darkness at 25°C. After 2 weeks the first signs of embryogenic tissue induction were observed. The results showed the significant effect of composition of plant growth regulator and specie on the amount of embryogenic tissue induction and the best result was obtained from P. brutia in hormon composition of 10µM 2,4-D+5µM BA. In order to proliferation of embryogenic tissues, subculture of tissues was performed every two weeks in new culture medium for six weeks. Finally, in order to maturation of somatic embryo from embryogenic tissue, the segments of embryogenic tissue with 5×5 mm dimensions were transferred to DCR culture medium. After two months, although quasi-embryo and abnormal structures got seen but the production of complete embryo from embryogenic tissue was unsuccessful and transition from preembryony phase and conversion to embryo with developed cotyledons failed.
    Keywords: Mature Zygotic Embryo, Plant Growth Regulator, Culture Medium, Megagametophyte, Pinus L