فهرست مطالب

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و ششم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم قدیری خرزوقی، ویلما بایرام زاده، محمدحسین داودی صفحات 367-375
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر نانو ذره نقره بر درصد و سرعت جوانه زنی و نیز پتانسیل غشای سلولی بذر کاج جنگلی[1] است. به همین منظور، بذور مذکور با غلظت های 0 (شاهد)، 10، 20، 40، 80 و 100 میلی گرم در کیلوگرم در محیط خاکی، و با غلظت های 0 (شاهد)، 10 و 20 میلی گرم در لیتر در محیط آبی، تیمار شدند. بنابر نتیجه این تحقیق، در محیط خاکی آثار بازدارندگی نانو ذره نقره برای درصد و سرعت جوانه زنی در غلظت 80 میلی گرم در کیلوگرم خاک شروع شد و پتانسیل غشای سلولی از غلظت مذکور افزایش نشان داد. در محیط آبی درصد جوانه زنی و نیز سرعت جوانه زنی از غلظت 10 میلی گرم در لیتر کاهش و پتانسیل غشای سلولی افزایش یافت. با مقایسه نتایج در محیط های آبی و خاکی مشاهد شد که آثار بازدارندگی نانو ذرات نقره در محیط آبی (در مقایسه با محیط خاکی) می تواند از غلظت های بسیار پایین شروع شود. این نتیجه می تواند به دلیل وجود عواملی چون ذرات کلوئیدی مانند رس و مواد آلی در خاک باشد که باعث هماوری شدن این ذرات شده است. به طور کلی، به نظر می رسد در محیط های آبی مسمومیت سریع تر و شدیدتر از محیط خاکی اتفاق می افتد که البته تحقیقات بعدی برای اثبات این فرضیه لازم است.
    کلیدواژگان: بذر کاج جنگلی، جوانه زنی، محیط آبی، محیط خاکی، نانو ذره نقره
  • مریم اسدیان، سید محمد حجتی، محمدرضا پورمجیدیان، اصغر فلاح صفحات 377-388
    امروزه، تخریب اکوسیستم های طبیعی و تبدیل آن ها به کاربری های دیگر موجب تغییرات چشمگیری در خصوصیات خاک شده است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، و زیستی خاک در بخشی از چشم اندازهای جنگل های صنایع چوب و کاغذ مازندران در سری الندان، که از تنوع کاربری اراضی (توده خالص راش، توده مخروبه، توده دست کاشت ون، توده دست کاشت کاج سیاه، و زمین کشاورزی) برخوردار است، انجام شد. به همین منظور، نمونه های خاک به صورت تصادفی (تعداد 6 نقطه در هر کاربری) و از عمق 010، 1020، و 2030 سانتی متر به وسیله استوانه فلزی (قطر 8 سانتی متر) برداشت شد. درصد رطوبت، چگالی ظاهری، واکنش خاک، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، پتاسیم و کلسیم قابل جذب، آمونیوم، و نیترات خاک در آزمایشگاه اندازه گیری و شاخص های نرخ خالص معدنی شدن نیتروژن، تولید آمونیوم، و تولید نیترات محاسبه شد. مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اختلاف معنی داری (05/0p<) را در بین کاربری های مختلف نشان داده است؛ به طوری که بیشترین مقدار مشخصه های واکنش خاک، ازت کل، کلسیم قابل جذب، و آمونیوم خاک در کاربری جنگل کاری ون، و کمترین میزان ازت کل، pH، و نرخ تجزیه پذیری بقایای گیاه (بیشترین میزان نسبت کربن به نیتروژن) در جنگل کاری کاج مشاهده شده است. معدنی شدن خالص نیتروژن و تولید خالص آمونیوم نیز فقط در جنگل کاری ون رخ داده است. نتایج این تحقیق موید تاثیر چشمگیر انواع کاربری ها بر خصوصیات خاک است.
    کلیدواژگان: الندان، جنگل کاری، خاک جنگل، کاج، معدنی شدن نیتروژن، ون
  • مصطفی مقدمی راد، احسان عبدی، محسن محسنی ساروی، حامد روحانی، باریس مجنونیان صفحات 389-399
    جاده های جنگلی دسترسی به منابع جنگلی را آسان می کنند و بدون وجود آن ها نمی توان به خوبی عملیات بهره برداری، حمل و نقل، حفاظت، و اکوتوریسم را مدیریت کرد. جاده های جنگلی از مهم ترین منابع اصلی تولید رسوب در این مناطق به شمار می روند. امروزه، فرسایش خاک و پیامدهای ناشی از آن از مهم ترین چالش های مدیریت این جاده هاست و به طور جدی منابع آب و خاک را تهدید می کند. بنابراین، ساخت نامناسب جاده باعث آلودگی رودخانه های جنگلی و تهدید حیات آبزیان می شود. از مهم ترین استانداردهای ساخت جاده شیب طولی جاده جنگلی است. تعیین ارتباط شیب جاده و مقدار رسوب تولیدی کمک موثری به مدیریت شبکه جاده برای احداث جاده های جدید جنگلی مطابق با شیب مناسب می کند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر شیب بستر جاده بر مقدار رواناب و رسوب تولیدی با استفاده از باران ساز در سطح پلات یک متر مربعی در قالب طرح کامل تصادفی در 3 طبقه شیب 36 درصد، 69 درصد، و 912 درصد و 3 تکرار انجام گرفت. سپس در هریک از طبقات شیب مقدار رواناب و رسوب طی انجام شبیه سازی باران با شدت ثابت 81 میلی متر بر ساعت به مدت 30 دقیقه اندازه گیری شد. این سه بخش طوری انتخاب شد که پارامترهای دیگر از قبیل سطح رویه جاده، مقدار رفت و آمد، و بارندگی ثابت باشد و فقط به تاثیر شیب بر مقدار رواناب و رسوب تولیدی پرداخته شود. نتایج نشان داد متوسط رواناب ایجاد شده در بخش 1 (شیب 36 درصد)، بخش 2 (شیب 69 درصد)، و بخش 3 (شیب 912 درصد) به ترتیب 0/21، 60/35، و 10/51 لیتر به ازای هر متر مربع و غلظت رسوب تولیدی 54/3، 11/8، و 11/12 گرم بر لیتر برآورد شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری در بین مقدار رواناب و رسوب طبقات شیب مختلف جاده وجود دارد و نتایج آزمون توکی نیز نشان داد که با افزایش شیب، مقدار رواناب و رسوب به طور معنی داری افزایش می یابد. نتایج این بررسی تاییدکننده این است که رعایت شیب مجاز جاده های جنگلی عامل مهمی در کاهش تاثیر منفی این زیرساخت هاست.
    کلیدواژگان: باران ساز، جاده های جنگلی، جنگل کوهمیان، رسوب، رواناب، شیب بستر
  • محسن جوانمیری پور، محمدرضا مروی مهاجر، وحید اعتماد، محمود زبیری صفحات 401-412
    عوامل تهدیدکننده پایداری جنگل ها طبیعی و انسانی اند. عوامل انسانی تخریب جنگل ها شامل چرای دام، آتش سوزی، تغییر کاربری، بهره برداری معدن، قاچاق چوب، و رهاسازی زباله در جنگل است. چرای دام در جنگل ها آثار تخریبی زیادی دارد. در این مطالعه، اثر چرای دام بر پیدایش، تنوع، و تغییر گونه های جنگلی در گروه های زادآوری بررسی شده است. منطقه مورد مطالعه، گاوسراهای بنجه بن و پاتم، واقع در بخش پاتم جنگل آموزشی پژوهشی دانشگاه تهران، است. برای این منظور، از محل هر گاوسرا در چهار مسیر در امتداد مسیرهای مال رو به صورت ترانسکت تا مرز سامان عرفی هر گاوسرا حرکت صورت گرفت و بر روی خط نمونه ها در هر یک از گروه های زادآوری قطعه نمونه هایی به ابعاد 5/2×2 (5 متر مربع) مشخص و در آن ها نوع گونه های چوبی و علفی مشخص شدند. شاخص های تنوع و یکنواختی در فواصل 500 متری از گاوسراها نیز با استفاده از نرم افزار Ecological Methodology محاسبه شد. نتایج نشان داد بیشترین نهال های موجود در منطقه از گونه ممرز است که همراه افرا عناصر اصلی منطقه را تشکیل می دهند. نمودار روند تغییر گونه ها نشان می دهد با افزایش فاصله از گاوسراها از تعداد گونه های ممرز و افرا کاسته و بر فراوانی گونه راش افزوده می شود. با افزایش فاصله از گاوسرا، روند افزایشی در عامل های تنوع و یکنواختی مشاهده شد. در فواصل نزدیک به گاوسراها، گونه های علفی غالب شاملOxalis acetosella، fruticosus Rubus، Sambucus nigra،Euphorbia amygdaloides، Pteridium aquilinum، Oplismenus undulatifoliusو گونه های درختی غالب شامل Parrotia persica، Mespilus germanica، Acer cappadocicum، Crataegus Spp، D.lotus C.betulus، و Prunusdivaricata است. تنوع زیاد گونه های چوبی و علفی در مناطق نزدیک به گاوسراها نشان دهنده تخریب شدید این مناطق است که باعث ظهور گونه های مهاجم شده است.
    کلیدواژگان: پایداری جنگل، تنوع گونه ای، چرای دام، زادآوری طبیعی
  • سید یوسف عرفانی فرد، معصومه موصلو صفحات 413-426
    تاج پوشش مهم ترین ویژگی زیست سنجی مورد استفاده در مدیریت جنگل های زاگرس بوده که اندازه گیری این ویژگی در درختان شاخه زاد با شکل تاج نامتقارن اهمیت بیشتری دارد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی صحت و دقت روش های میدانی تعیین مساحت تاج درختان شاخه زاد بلوط ایرانی و امکان برآورد قطر متوسط تاج این درختان با استفاده از تصاویر هوایی UltraCam-D انجام گرفت. بدین منظور، در یک محدوده به مساحت 30 هکتار در جنگل های بلوط ایرانی در جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد دو قطر بزرگ و کوچک تاج 125 پایه درخت بلوط ایرانی شاخه زاد اندازه گیری شد. مساحت تاج هر یک از آن ها نیز از تصاویر هوایی UltraCam-D منطقه مورد مطالعه محاسبه شد. سپس دو شکل بیضی و دایره و دو روش محاسبه قطر تاج متوسط هندسی و حسابی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد مساحت واقعی تاج درختان با هر یک از روش های اشاره شده اختلاف معنی داری نداشته و از صحت کافی برخوردارند. البته محاسبه مساحت تاج درختان مذکور با شکل دایره با قطر متوسط حسابی، 9/8 درصد، و با شکل دایره با قطر متوسط هندسی و شکل بیضی، 7/7 درصد بیشتر از مقدار واقعی بود. همچنین استفاده از شکل بیضی بیشترین دقت را در برآورد مساحت تاج در مقایسه با دو روش دیگر ارائه داد. برآورد قطر متوسط تاج درختان شاخه زاد بلوط ایرانی نیز از روی تصاویر هوایی مذکور و با استفاده از یک مدل درجه سوم بدون اختلاف معنی دار از مقدار واقعی ممکن است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تاج پوشش، تصاویر هوایی UltraCam، D، زاگرس، شاخه زاد، شکل تاج بیضی، شکل تاج دایره
  • خالد کریمی، رقیه ذوالفقاری، سهراب الوانی نژاد، پیام فیاض صفحات 427-439
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر مبدا بذر گونه بلوط ایرانی بر صفات مورفولوژیک بذر و پارامتر های رویشی و زنده مانی نهال های گونه بلوط ایرانی در عرض های جغرافیایی مختلف زاگرس انجام شد. درختان مادری از سه رویشگاه زاگرس شمالی (بانه)، زاگرس میانی (خرم آباد)، و زاگرس جنوبی (یاسوج) انتخاب شدند و بذر آن ها در قالب طرح کاملا تصادفی در یاسوج در زمین زراعی کاشته شد. سپس، صفات مورفولوژیک بذر و پارامتر های رویشی نهال، مانند ارتفاع، قطر یقه، تعداد برگ، و حجم در خرداد و مهر و زنده مانی نهال اندازه گیری شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که در رویشگاه های مذکور تمام صفات مورفولوژی بذر، به جز قطر در 1/0 ابتدایی و تعداد در یک کیلوگرم بذر، اختلاف معنی داری با هم دارند. عرض های جغرافیایی بالا بیشترین قطر، قطر ناف، حجم بذر، و کمترین طول و نسبت طول به قطر را داشتند. صفات رویشی و زنده مانی نهال های حاصل از سه مبدا بذر اختلاف معنی دار داشتند؛ به طوری که از نظر صفات رویشی و زنده مانی، نهال های بانه بیشترین مقدار را دارا بودند. نتایج همبستگی نیز نشان داد که قطر، قطر ناف، و حجم بذر همبستگی مثبت، اما طول، نسبت طول به قطر، و تعداد بذر در یک کیلوگرم همبستگی منفی با عرض جغرافیایی و صفات رویشی نهال دارند. بیشترین میزان نسبت تعداد برگ سبز به تعداد برگ کل را نهال های با مبدا جنوبی داشتند. نتایج تجزیه خوشه ایو تجزیه تابع تشخیص نیز نشان داد که نهال های حاصل از بذور درختان مادری با مبدا بذر بانه و قطر ناف بزرگ تر، از استقرار اولیه بهتری در یاسوج برخوردارند.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، زاگرس، صفات رویشی نهال، صفات مورفولوژیک بذر، مبدا بذر
  • بابک پیله ور، معصومه متین کیا، غلامحسن ویسکرمی، حمیدرضا متین فر صفحات 441-452
    جنگل کاری ها از طریق تاثیر بر ویژگی های خاک و سایه ناشی از تاج پوشش می توانند تاثیر مثبت یا منفی بر تنوع گیا هان زیر اشکوب داشته باشند. در این مطالعه، تاثیرات جنگل کاری با گونه کاج بروسیا بر تنوع گیاهی زیر اشکوب بررسی شد. بدین منظور، در شکل زمین یکسان با استفاده از قطعات نمونه 400 متر مربعی حاوی 5 قطعه نمونه 4 متر مربعی در مرکز و چهار گوشه آن، از تنوع گیاهی و خاک در سه افق 010، 1020، و 2030 سانتی متری در سه تیپ جنگل کاری خالص کاج بروسیا، آمیخته اقاقیا و کاج بروسیا، اقاقیای خالص، و توده جنگلی طبیعی بلوط ایرانی، به عنوان شاهد، نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که میزان غنا در تیپ جنگل کاری کاج بروسیا، آمیخته اقاقیا و بروسیا، اقاقیا، و توده بلوط ایرانی به ترتیب برابر 16، 30، 31، و 34 گونه بوده است. کمترین میزان تشابه بر اساس شاخص های سورنسون و جاکارد بین تیپ جنگل کاری بروسیا با بلوط، و بیشترین تشابه بین جنگل کاری اقاقیا با جنگل کاری آمیخته اقاقیا بروسیا وجود داشت. بیشترین و کمترین مقدار شاخص غالبیت گونه ای سیمپسون به ترتیب در تیپ بروسیا و در توده بلوط، و بیشترین و کمترین میزان تنوع و تعداد گونه اندمیک در توده بلوط (شش گونه) و در تیپ بروسیا (یک گونه) مشاهده شد. با توجه به تغییرات محدود در برخی عناصر خاک در افق 010، تغییرات در تنوع گیا هان زیراشکوب را می توان علاوه بر خاک، ناشی از تاج پوشش سنگین گونه کاج بروسیا و اثر سایه آن دانست.
    کلیدواژگان: اقاقیا، بلوط ایرانی، تنوع زیستی، جنگل کاری، کاج بروسیا
  • عادل آذر، زینب رضایی، حمیدرضا مرادی صفحات 453-465
    امروزه، با وجود بازارهای رقابتی و افزایش خواسته های مشتریان، ضروری است صنایع در پی دستیابی به مزایای رقابتی باشند. بر این اساس، فعالیت هایی نظیر تهیه مواد، تولید، و توزیع محصول، که قبلا همگی در شرکت انجام می گرفته، امروزه، به سطح زنجیره تامین انتقال یافته است. یکی از این صنایع، صنعت مبلمان است که می تواند درآمد، اشتغال، و ارزش افزوده بالایی داشته باشد، اما در ایران، متاسفانه، به خوبی ساماندهی نشده است. در این تحقیق، زنجیره تامین صنعت مبلمان یافت آباد تهران، که از مراکز مهم و بزرگ این صنعت است، بررسی شده است. به منظور انجام پژوهش، ابتدا با مطالعه میدانی، نقشه پراکنش واحدهای مرتبط با صنعت مبلمان در منطقه مورد مطالعه تهیه شد. سپس، اطلاعات مورد نیاز به کمک پرسش نامه جمع آوری شدند و در نهایت، تحلیل داده ها به روش آنالیز خوشه ایانجام گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که با وجود تمرکز ظاهری بیشتر عوامل زنجیره تامین این صنعت در اطراف خیابان یافت آباد شرقی منطقه 17، بین عوامل زنجیره تامین صنعت مبلمان یافت آباد منطقه 18 ارتباط حقیقی بیشتری وجود دارد. کارگاه های منطقه 18 به محل تامین مواد اولیه نزدیکترند، ولی مقدار شاخص های قدرت ریسک، نوآوری، صادرات، علاقه به کار گروهی، و رقابت در کارگاه های منطقه 17 بالاتر است که این موارد با توجه به رشد اقتصادی بیشتر کارگاه های منطقه 17 بیانگر این است که برای رشد اقتصادی کارگاه ها، نزدیکی به محل تامین مواد اولیه کافی نیست، بلکه باید به عوامل موثر دیگری چون قدرت ریسک، نوآوری، صادرات، علاقه به کار گروهی، و رقابت نیز توجه کرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنعت مبلمان، نقشه پراکنش، یافت آباد
  • علی اکبر عنایتی، فرناز اصلاح، الهام فرهید صفحات 467-476
    به منظور پیش بینی اثر دانسیته گونه چوبی و دانسیته تخته بر ویژگی های تخته خرده چوب همسان از طریق به کارگیری معادلات رگرسیونی، با در نظر گرفتن دو متغیر دانسیته خشک گونه چوبی در سه سطح 460،630، و 790 کیلوگرم بر متر مکعب و دانسیته تخته 520، 620، و 720 کیلوگرم بر متر مکعب، تخته خرده چوب همسان (یک لایه) ساخته شد. خواص تخته ها شامل مقاومت، مدول خمشی، مقاومت برشی، جذب آب، و واکشیدگی ضخامت، بعد از 24 ساعت غوطه وری، اندازه گیری شد. با استفاده از مدل های رگرسیونی چندگانه خطی به روش گام به گام، نتایج تحلیل و ارزیابی شد. متغیرهای دانسیته گونه و دانسیته تخته بر اساس میزان اثرگذاری در مدل های مقاومت خمشی، مقاومت برشی، جذب آب، و واکشیدگی ضخامت وارد شدند. اثر این دو عامل بر مدول الاستیسیته تخته ها معنی دار نبود. با توجه به مقدار کم ضرایب تبیین مدل های مقاومت برشی و جذب آب، این مدل ها برای پیش بینی ویژگی های اشاره شده دقت کافی نداشتند. نتایج حاصل از نقشه های اثرگذاری متقابل با استفاده از نرم افزار Minitab نشان داد که هر چند با افزایش دانسیته تخته خرده چوب همسان عموما خواص مکانیکی تخته ها افزایش می یابد، تخته های با دانسیته 520620 کیلوگرم بر متر مکعب نیز دارای حد نصاب مقادیر تعیین شده توسط استاندارد مربوط به این گونه تخته ها هستند. در این میان، واکشیدگی ضخامت تخته ها بیشتر از مقدار تعیین شده در استاندارد است که برای بهبود آن می توان از تیمارهای اضافی مانند به کارگیری مواد مقاوم به آب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب همسان، دانسیته تخته، دانسیته گونه چوبی، مدل رگرسیونی، نقشه اثرگذاری متقابل
  • حسن علیزاده، مهدی فائزی پور، مجید عزیزی، محسن ضیایی صفحات 477-491
    تجارت خارجی نقش چشمگیری در توسعه اقتصادی دارد که برخی آن را موتور یا سوخت رشد اقتصادی، برخی آن را روغن ماشین رشد، و برخی عامل تشدید نابرابری های بین المللی می دانند. در نظریه های کلاسیک تجارت بین المللی، صادرات مشخصه تجارت خارجی است. با توجه به محدودیت ها و موانع متعددی که برای صادرات نفتی وجود دارد کشورها به دنبال صادرات کالاهای غیر نفتی خود هستند. یکی از این کالاها صنایع چوب و مبلمان است که با توجه به سهم نزدیک به 2 درصدی این صنعت در تجارت جهانی، و همچنین تاریخچه و پتانسیل های بالقوه این صنعت در ایران، رشد و توسعه این صنعت و فراهم آوردن زمینه حضور هدفمند آن در بازارهای جهانی می تواند تاثیر به سزایی در افزایش تولید ناخالص داخلی و کسب درآمدهای غیر نفتی برای کشور داشته باشد. هدف از این مطالعه، تعیین شاخص های موثر بر توسعه صادرات مبلمان چوبی کشور به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی و با تصمیم گیری گروهی است. برای این منظور، پس از مطالعه اولیه و مصاحبه با عده ای از صاحبان صنایع مبلمان و کارشناسان مرتبط، شاخص های تاثیرگذار به شش گروه اصلی و 48 زیرشاخص تقسیم شدند. درجه اهمیت شاخص ها و زیر شاخص ها پس از اخذ آرای کارشناسان با فرایند تحلیل سلسله مراتبی و با نرم افزار اکسپرت چویس 2000 تعیین شد. نتایج نشان داد شاخص های مواد و محصول و اقتصاد و بازار در سطح اصلی دارای بالاترین ارزش وزنی اند. همچنین، از بین 48 زیر شاخص، عرضه پایدار مواد اولیه، توسعه بازاریابی استراتژیک، تامین منابع پولی ارزان قیمت و کم بهره، شرکت در نمایشگاه های بین المللی، کنترل کیفیت، مواد اولیه مرغوب، و سیستم بانکی توانمند به ترتیب بالاترین اولویت را داشتند. با توجه به سیاست گذاری ها و تصمیم های دولت در حوزه های مواد اولیه چوبی، نظام پولی و بانکی و زیرساخت های بازاریابی و همراهی کامل دولت با صنعت مبلمان برای حفظ توان تولید و رقابت صنعت مبلمان ایران در گام اول، و دستیابی به پتانسیل حضور در بازارهای صادراتی در گام دوم، شروط لازم برای حضور این صنعت در بازارهای جهانی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تجارت خارجی، تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری گروهی، صادرات، صنعت مبلمان
  • هادی حسن جان زاده، سحاب حجازی، لعیا جمالی راد صفحات 493-506
    در این مطالعه تاثیر پیش استخراج همی سلولزها بر ویژگی های خمیرکاغذ سودا آنتراکینون تهیه شده از ساقه برنج به منظور کاربری در تهیه فرآورده های با ارزش افزوده بالا بررسی شد. فرایند پیش عمل آوری با قلیای 10 درصد، دمای 50 درجه سلسیوس، و مدت زمان 90 دقیقه انجام شد. در این شرایط، مقدار استخراج همی سلولزهای 1/48 درصد اندازه گیری شد. عملیات پخت سودا آنتراکینون در شرایط مختلف و با ثابت در نظر گرفتن زمان و نسبت مایع پخت به ماده اولیه انجام شد. شرایط پخت بهینه به صورت قلیای فعال 14 درصد، دمای 160 درجه سلسیوس، و زمان 45 دقیقه تعیین شد. مقایسه نمونه های پیش استخراج شده و شاهد نشان داد که به منظور رسیدن به یک عدد کاپا و بازده معین، نمونه های پیش استخراج شده به مقدار قلیا و زمان کمتری نیاز دارند. مقایسه خمیرکاغذهای تهیه شده نشان داد نمونه های پیش استخراج شده مقاومت کششی کمتری در مقایسه با نمونه های شاهد دارند، ولی این کاهش از لحاظ آماری معنی دار نیست. شاخص مقاومت به ترکیدگی نمونه های پیش تیمار شده در حد خمیرهای شاهد بود.
    کلیدواژگان: پالایشگاه زیستی، پیش استخراج قلیایی، خمیرکاغذ، ساقه برنج، فرایند سودا، همی سلولزها
  • مهدی جنوبی، احمدرضا سراییان، یحیی همزه، علی نقی کریمی صفحات 507-518
    در این تحقیق، خواص فیزیکی و شیمیایی نانوالیاف سلولزی حاصل از ساقه و پوست کنف با استفاده از تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، طیف سنجی ((FTIR، آنالیز توزین حرارتی (TGA)، و پراش پرتو (XRD) X بررسی شد. بدین منظور، با انجام تیمارهای شیمیایی مکانیکی، نانوالیاف سلولزی الیاف ساقه و پوست کنف جداسازی شد. روش تولید خمیرکاغذ بر پایه فرایند سودا آنتراکینون همراه با یک فرایند رنگ بری سه مرحله ای به عنوان تیمار شیمیایی و عملیات پالایش، خردکردن در نیتروژن مایع، و هموژنیزه کردن الیاف تحت فشار بالا به عنوان تیمار مکانیکی به کار گرفته شد. سپس، ابعاد و مورفولوژی نانوالیاف حاصله با استفاده از TEM بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد قطر نانوالیاف حاصل از پوست کنف ضخیم تر از نانوالیاف به دست آمده از ساقه کنف است؛ در حالی که میانگین طول هر دو نوع نانوالیاف حاصل بالغ بر چندین میکرون و تقریبا برابر بود. نتایج حاصل از بررسی نانوالیاف ساقه و پوست با استفاده از اشعه مادون قرمز نشان داد گروه های فعال موجود در هر دو نوع نانوالیاف شبیه بوده و اختلاف معنی داری بین آن ها مشاهده نمی شود. آنالیز حرارتی نانوالیاف جدا شده از پوست و ساقه کنف نشان داد پایداری حرارتی نانوالیاف حاصل از پوست به مراتب بیشتر از نانوالیاف استخراج شده از ساقه است. همچنین، اشعه ایکس به خوبی نشان داد تیمارهای شیمیایی مکانیکی به کار گرفته شده در این تحقیق موجب افزایش درصد کریستالیته نانوالیاف شده است؛ به طوری که درصد کریستالیته نانوالیاف حاصل از پوست کنف در حدود 81 درصد، و مقدار آن برای نانوالیاف حاصل از ساقه کنف در حدود 63 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: کنف، نانوالیاف سلولز، درجه کریستالیته، ویژگی های حرارتی
  • امید درویش زاده، احمد جهان لتیباری، سید محمد جواد سپیده دم، آژنگ تاجدینی صفحات 519-527
    یکی از سیستم های کمک کننده به ماندگاری و آبگیری سیستم های نانو و ریز ذرات شامل یک بسپار کاتیونی مانند نشاسته کاتیونی به همراه یک ریزذره آنیونی معدنی مانند بنتونیت است. در این تحقیق، تاثیر افزودن هم زمان نشاسته کاتیونی ریزذره بنتونیت بر ماندگاری نرمه ها و آبگیری از خمیرکاغذ و ویژگی های مقاومتی کاغذ دست ساز بررسی شده است. نشاسته کاتیونی در سه سطح 5/0، 1، و 5/1 درصد و ریزذره بنتونیت در سه سطح صفر، 2/0، و 4/0 درصد استفاده شده است. حداکثر مقدار ماندگاری در مصرف 5/0 درصد نشاسته کاتیونی حاصل شده است. ولی تاثیر عوامل مورد بررسی بر ماندگاری از لحاظ آماری معنی دار نبود. تاثیر عوامل بررسی شده بر میزان آبگیری از خمیرکاغذ اگرچه به لحاظ آماری معنی دار نبود، اما بیشترین مقدار آبگیری در مصرف 4/0 درصد ریزذره بنتونیت و 5/1 درصد نشاسته کاتیونی حاصل شد. حداکثر شاخص مقاومت به کشش بر اثر افزودن توام 2/0 درصد بنتونیت به همراه 1 درصد نشاسته کاتیونی ایجاد شده است. ولی حداکثر شاخص مقاومت به پاره شدن در مصرف 2/0 درصد بنتونیت به همراه 1 درصد نشاسته کاتیونی و همچنین 5/1 درصد نشاسته کاتیونی به تنهایی حاصل شد. بیشترین مقدار شاخص مقاومت به ترکیدن در مقدار مصرف 1 درصد نشاسته کاتیونی به تنهایی حاصل شد.
    کلیدواژگان: آبگیری، ریزذره بنتونیت، ماندگاری، مقاومت، نشاسته کاتیونی
|
  • Pages 367-375
    The potential environmental toxicity of argent nanoparticles (AgNP) was evaluated on germination characteristics of Pinus silvystris seeds. Seeds were exposed to different concentration of argent nanoparticles in soil and aqueous suspension (0, 10, 20, 40, 80 and 100 mg/kg soil and 0, 10, 20 mg/L water). The seed germination percentage, the speed of seed germination and cell membrane stability were calculated. The inhibitory effects of argent nanoparticles were observed for seed germination percentage, the speed of seed germination and cell membrane stability at 80 mg/kg soil. Conversely, the inhibitory effects were observed for seed germination characteristics in aqueous suspension at very low concentrations (at 10 mg AgNP /L water). The obtained different results in soil and aqueous suspension could be due to absorption and aggregation of argent nanoparticles in the soil, which can modify their mobility, bioavailability and possibly their ecotoxicity. According to the results, further researches are needed to identify the ecotoxicolgical effects of argent nanoparticles using abundantly for industrial and common use.
    Keywords: aqueous suspension, Pinus sylvestris, seed germination, silver nanoparticles, soil
  • Pages 377-388
    Nowadays, natural ecosystems degradation and its conversion to other land uses can create considerable changes in soil properties. The present study was conducted to investigate impact of land use change on soil physical, chemical and biological properties in five common types of land-uses in the mountain forest area in the north of Iran (in a part of Alandan district, Mazandaran– Sari), namely arable land, pine plantation, ash plantation, beech stand and destructed forest stand. The soil samples were taken from soil depths 0-10, 10-20, 20-30 cm with using coring method (8 cm diameter) in each site randomly (n=6). The moisture content of soil, pH, EC, bulk density, available K and Ca, organic carbon and total N, NH4 + and NO3 - concentration was measured in the laboratory and Net N mineralization, net ammonification and net nitrification was calculated. Results showed significant difference (P<0.05) in soil physical and chemical properties between different land-uses types. As, the higher pH, available Ca, total nitrogen and ammonium were observed in ash plantation and lowest total nitrogen, pH amount and litter decomposition rate (highest C/N ratio) was found in pine plantation. Also, net N mineralization and ammonification were occurred just in the soil of Ash plantation. Results of this study indicate a significant impact of different land use type on soil properties.
    Keywords: Alandan, ash, forest soil, N mineralization, Pine, plantation
  • Pages 389-399
    Roads provide access to forest resources for properly management of timber production, transportation, forest protection and ecotourism. Forest road networks are usually the main source of sediment in forest watersheds. Globally, soil erosion is one of the most important environmental problems which is threaten soil and water resources. Therefore, poor planning and construction causes pollution of forest streams and damage to aquatic life. Road Gradient is one of the main factors of road construction standards. Determining the relation between road gradient and amount of sediment production can be used efficiency by forest manager to choose proper gradient for new roads. This study was conducted in Kohmiyan Forest-Gorgan, and three different segments with 3% 6%, 6%-9% and 9%-12% gradient were selected on road network. investigation Using rainfall simulation the effect of road gradient on amount runoff production and sediment was assessed. In three segments, other parameter such as: roadbed, amount traffic and precipitation are similar. The results indicated that the average amount of runoff produced in segment 1 (gradient 3%- 6%), segment 2 (6%- 9%) and segment 3 (9%-12%) were 21.00, 35.60 and 51.10 litter respectively for each one square meter and average amount of sediment were 3.54, 8.11 and 12.11 g/l. The results of analysis of variance showed significant differences between amount of runoff and sediment due to road gradient. The results of Tukey test showed significant differences among mean runoff and sediment of three segments and increasing with increased road gradient. So keeping the road gradient in standard range is an important factor for controlling runoff and sediment.
    Keywords: forest roads, kohmiyan forest, rainfall simulator, road gradient, runoff, sediment
  • Pages 401-412
    There are natural and human threatening factors of forests sustainability. Deforestation human factors include grazing, fire, land-use, mining operation, wood smuggling and release of waste in the forest. There are very high harmful effects of livestock grazing in forest. In this study effects of livestock grazing were investigated on occurrence, diversity and changes in natural regeneration groups. These regions in this study consist of Bonjehbon and Patom corral were located in Patom district in the Kheyroud Educational and Experimental Forest which belonged to University of Tehran. For this purpose samples were collected by moving from each corral in four routes as transect until custom unit boundary. There were determined 2×2.5 (5 m2) plots in each regeneration group and was determined woody and herbage species in those plots. Diversity and evenness indices were calculated by using Ecological Methodology software at 500 m distances from corral. The results show that the most seedlings are Carpinus betulus and Acer velotinum which forms main species in this region. Graph change species showed reducing trend of the frequency of C.betulus and A.velotinum species while increased abundance of F.orientalis by increasing distance from corral. Rising pattern was observed in the diversity and evenness factors by increasing distance from corral. Dominant herbage species include Oxalis acetosella, Rubus fruticosus, Sambucus nigra, Euphorbia amygdaloides, Pteridium aquilinum, Oplismenus unulatifolios and dominant woody species include D.lotus, C.betulus, Crataegus Spp, Mespilus germanica, Acer cappadocicum, Parrotia persica and Prunus divaricata at closer distances to corral. High diversity of woody and herbage species showed severe degradation at the regions near the corral which has led to appearance invasive species.
    Keywords: grazing, natural regeneration, species diversity, sustainable forest
  • Pages 413-426
    Crown cover is one of the most important biometric characteristics applied in Zagros forests management that its measurement is more important in coppice trees because of their asymmetric crown shape. The aim of this research was investigating on the accuracy and precision of different mensuration methods of crown area measurement in Persian Oak coppice trees and the possibility of mean crown diameter estimation of these trees by UltraCam-D imagery. The maximum and minimum crown diameters of 125 Persian Oak coppice trees were inventoried in a 30 ha plot in the forests of Kohgiluye-BoyerAhmad province. The crown area of each tree was measured on UltraCam-D aerial imagery of the study area. Two circular and elliptical shapes and two mathematical and geometric methods of calculating mean crown diameter were analyzed in this respect. The results showed that the applied methods have no significant difference with the true crown area and they were accurate enough. Although the crown area of the trees with circular shape and mathematical mean diameter were 8.9 percent and with circular shape and geometric mean diameter and elliptical shape were 7.7 percent greater than the true values. The elliptical shape was also more precise in measuring the crown area than two other methods. It was also possible to estimate the mean crown diameter of Persian Oak coppice trees applying the aerial imagery and cubic models with no significant difference from the true values.
    Keywords: circular crown shape, coppice, crown cover, elliptical crown shape, Persian oak, UltraCam, D aerial imagery, Zagros
  • Pages 427-439
    This study was conducted to investigate the effect of provenance of Persian oak species on its acorn morphological traits and growth and survival parameters in different latitudes of Zagros region. Mother trees of three sites from northern (Baneh), central (Khoram-Abad) and southern (Yasuj) Zagros region were selected and their acorns planted as a completely randomized design in common garden in Yasuj. Acorn morphological traits and growth parameters of seedlings like height, collar diameter, number of leaves and volume in June and September and survival of seedlings were measured. Analyse of variance showed that all acorn morphological traits except acorn diameter at first one of 0.1 height and number of acorn per kg had difference significant. High latitudes provenance had highest value of width, navel diameter and acorn volume and lowest value of length, length to width ratio. Growth and survival traits of seedlings from three provenances were significantly different so that seedlings originated from Baneh were showed highest value growth and survival traits. Results of correlation showed that width, navel diameter and acorn volume were positively and length, length to width ratio and number of acorn per kg were negatively correlated with latitude and growth traits of seedlings. The highest amount of vitality was belongs to seedlings of southern Zagros. Results of cluster analysis also showed that seedlings germinated from mother trees of Baneh and wide navel diameter of acorn had better primary establishment in Yasuj.
    Keywords: growth parameters of seedling, morphological seed traits, provenance, Quercus branti Lindl, Zagros
  • Pages 441-452
    Plantations can effect on understory plants by changing in soil components or by shade effects of canopy cover positively or negatively. This study aimed to investigate effects of reforestation by exotic fast growing trees on understory plants diversity. Three plantation stands, Turkish red pine stand, black locust stand, and mixed stand of Turkish red pine and black locust, and a natural Iranian Oak stand were sampled. In order to measure plants diversity, sampling was performed in the same physiographic landform, using 400 m2 main plots composed of 5, 4 m2 subplots in center and corners of main plot. Soils were sampled in three 0-10, 10-20, and 20-30 cm horizons. Results showed that species richness in Turkish red pine, black locust stand, and mixed stand of Turkish red pine and black locust, and Iranian Oak stand were 16 – 30 – 31- and 34 respectively. Sorenson and Jaccard similarity indices showed the most similarity between black locust stand, and mixed stand of Turkish red pine and black locust, and least similarity between Iranian Oak stand and Turkish red pine stand. Maximum and minimum value of Simpson dominance index was seen in Turkish red pine stand and Iranian Oak stand respectively. Iranian Oak stand with six species had the most endemic ground flora species and Turkish red pine with one species had the least. Respect to trivial changes in soil properties, in addition to soil changes effects, changes in species diversity may relate to heavy canopy cover and shade effects of it.
    Keywords: biodiversity, black locust, Iranian Oak, plantation, Turkish red pine
  • Pages 453-465
    Intense competition in the markets Require Small and medium industries to achieve competitive advantage, with the aim of obtaining greater share of the market. In the past, activities performed such as supply and demand planning, preparation, production and distribution, at the company level has shifted into the supply chain level now. Furniture industry has high potential from the viewpoints of income, employment and value added. The present study evaluated the furniture industry supply chain in Yaftabad, Tehran that it is one of the major centers of this industry. In this Research, First, a field study was conducted; the distribution map for units related to the furniture industry was prepared using ARCGIS software then in next step data gather using questionnaires and were analyzed using cluster analysis method. The results showed the supply chains of this industry are concentrated in the area around East 17th Avenue, Yaftabad. And despite the apparent concentration observed, real association is among the local furniture industry supply chain Yaftabad District 18, also it was appeared that, although workshops are closer to the raw materials suppliers in District 18. But the economic growth is higher in workshops located in district 17. So, it was concluded that for economic growth it is not enough to be close to the supply of raw material. But other factors such as risk, innovation, Exports, interest group and competition must be considered.
    Keywords: furniture industry, map of distribution, supply chain, Yaftabad
  • Pages 467-476
    board density by regression models, this study was carried out. Regarding two variables: wood dry density (460, 630 and 790 Kg/m3) and board density (520, 620 and 720 Kg/m3) one layer particleboards were made. Board properties such as MOR, MOE, shear strength, water absorption and thickness swelling (after 24h immersion) were measured. Stepwise multivariate regression models were used to evaluate the effect of the above variables on board properties and to determine the most effective parameter. Equations indicated that both two factors affected the models of MOR, shear strength, WA and TS based on the degree of their importance. The effect of the variables on MOE was not significant. Results from minitab contour plots revealed that increase in board density caused to improvement mechanical properties. Regarding the shortage of initial wood resources, it is possible to making particleboards with density of 520 - 620 kg/m3 with mechanical properties within those required by corresponding EN standard. TS values were higher than requirements. Panels required additional treatments such as using amount of water resistant materials.
    Keywords: board density, counter plots, one layered particleboard, regression model, wood species density
  • Pages 477-491
    Foreign trade has a significant role in economic development that some of experts know it as an engine or fuel for economic growth and other know it as growth car oil and some consider it as international inequalities exacerbated factors. In the classical theory of international trade, exportcharacteristic foreign trade. Given the limitations and barriers that exist for oil exports, the countries are seeking to non-oil exports that one of these products are Wood and Furniture industry. And nearly 2 percent share of considering in world trade this industry, and also the history and potential of this industry in Iran, Development of this industry and provide meaningful presence in international markets can impact on growth GDP and was earn non-oil income for the country. The aim of this study is determination of the effective Indexes on development of export Iran furniture industry using Group Decision Making method. For this purpose, after preliminary investigation, preparatory observation, and an interview with some of the furniture producers and relevant experts, effective criteria were divided into six major groups and as well as 48 sub-criteria. Since getting expert's opinions via questionnaire, the priority rates of obtained criteria and sub-criteria were determined by Analytical Hierarchy Process (AHP). The results show that Raw materials & product and market & economy criteria have the highest weighting values at the first level. In addition among 48 effective sub-criteria, sustainable supply of raw materials, development of strategic marketing, improving financing systems and low interest, participation in international exhibitions, quality control, durable raw materials and capable banking system have highest priorities weighting values, respectively. considering government policies and decisions in the fields of raw materials wooden, currency and banking, and marketing infrastructures, Complete accompany government with the furniture industry, to maintain the be generated and competitiveness of furniture industry Iran first step, And access to potential export markets presence the second step, a necessary condition is considered for the presence of this industry in world markets.
    Keywords: foreign Trade, group decision, making, export furniture industry, AHP
  • Pages 493-506
    The effect of partial pre-extraction of hemicelluloses on the properties of rice straw soda AQ pulp to produce valuable by products from this pre-extraction was investigated. The pre-extraction conditions were conducted using 10% sodium hydroxide (based on dry weight of the rice straw), at 50 °C for 90 minutes to reach the extraction rate of 48.1% of the hemicelluloses. Soda-AQ pulping was performed under different conditions at pre-determined pulping time and liquor to straw ratios. The optimum pulping conditions was found as 14% active alkali, 160 °C and 45 minutes pulping time. Comparasion of per-extracted materials with the normal rice straw indicated that to achieve the same kappa number and yield, the pretreated material requires less alkali and cooking time. The results showed that pre-extraction marginally reduced the tensile strength index of the pulp which the difference was not statistically significant with control pulping condition. However, the burst strength index of pre-extracted pulp and control was identical. The overall mechanical properties of pretreated pulp were the same as the control.
    Keywords: biorefinery, alkaline pre, extraction, pulp, rice straw, soda, AQ process, hemicelluloses
  • Pages 507-518
    In the present study, chemical-physical properties of nanofibers isolated from whole kenaf stem and kenaf bast fibers were characterized by Transmission Electron Microscope (TEM), Fourier Transform Infrared (FTIR), Thermogravimetric Analysis (TGA), and X-ray Diffraction (XRD) analysis. The isolation was done using chemo-mechanical processing where the chemical methods were based on NaOH-AQ (anthraquinone) and three-stage bleaching (DEpD) processes. The mechanical techniques involved refining, cryo-crushing and high-pressure homogenization. Microscopy study showed that the diameter range of isolated nanofibers from kenaf stem was finer than kenaf bast nanofibers, while their length was similar and in the micrometer range. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) study demonstrated that the functional groups for both nanofibers were almost the same and no significant differences were observed. The results from thermo-gravimetric analysis showed a better thermal stability for kenaf bast nanofibers compared to the kenaf stem nanofibers. X-ray analysis revealed that the crystallinity of the studied nanofibers was increased after the chemo mechanical isolation process. In addition, the crystallinity was 81% and 63% for kenaf bast and kenaf stem nanofibers, respectively.
    Keywords: cellulose nanofiber, crystallinity degree, kenaf, thermal properties
  • Pages 519-527
    Nano and micro particle systems including a cationic polymer such as cationic starch and nanoparticle such as bentonite have been utilized as retention and drainage aid. In this research, the effect of simultaneous addition of cationic starch and bentonite nanoparticles on fine retention, and drainage of the pulp slurry and on some strength properties of hand sheets were investigated. A combination of the three levels (0.5, 1 and 1.5%) of cationic starch and one of the three levels (0, 0.2 and 0.4%) of bentonite were used. The results revealed that the highest fine retention was at 0.5% cationic starch addition, but the highest drainage was obtained adding 0.4% bentonite and 1.5% cationic starch. However, the interactive effect of the variables retention and drainage was not statistically significant. Application of 0.2% bentonite and 1% cationic starch; 0.2% bentonite and 1% cationic starch or 1.5% cationic starch produced the highest tensile strength index and tear strength index in hand sheets respectively. The highest burst strength index of the papers was related to the addition of only 1% cationic starch.
    Keywords: bentonite nanoparticles, cationic starch, drainage, paper strength, retention