فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و هفتم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و هفتم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرشاد کیوان بهجو*، باریس مجنونیان، منوچهر نمیرانیان صفحات 541-552
    عملیات بهره برداری جنگل نظام مهندسی با هدف بیشینه کردن کارایی و کمینه کردن آثار نامطلوب است. این بررسی در پارسل های 220 و 225 از سری نمخانه در جنگل خیرود در کنار نوشهر انجام شد. در این بررسی، خسارات ناشی از عملیات چوبکشی با استفاده از اسکیدر تیمبرجک 450 سی، بر درختان سرپا ارزیابی شد. نتایج این بررسی نشان داد که به ترتیب در دو پارسل 220 و 225، 80/6 درصد و 72/7 درصد از آسیب های حاصل از چوبکشی در قسمت های پایین ساقه درخت (ریشه و 0-0/3 متر از بن درخت) رخ داده است و بیش از 40 درصد از زخم ها مساحتی کمتر از 200 سانتی متر مربع دارند، ولی 57 درصد از زخم ها منجر به آسیب به کامبیوم شده است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که با وجود شدت بهره برداری کمتر در پارسل 225 در مقایسه با پارسل 220، میانگین عرض زخم ها در پارسل 225 (10/43 سانتی متر) بیشتر از پارسل 220 (9/06 سانتی متر) است که این مورد مهم به تعداد قوس های بیشتر (حدود 2 برابر) در مسیرهای چوبکشی پارسل 225 در مقایسه با پارسل 220 مربوط می شود. نتیجه آنالیز واریانس با طبقه بندی دوطرفه نیز نشان داد که از نظر نسبت عرض زخم به محیط درخت بین دو پارسل مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود دارد (F=9.01، p=0.003، df=1). در کل می توان چنین نتیجه گرفت که افزایش تعداد قوس های موجود در مسیرهای چوبکشی در مقایسه با شدت بهره برداری آثار تخریبی بیشتری بر درختان حاشیه مسیر بر جا گذاشته است.
    کلیدواژگان: عرض زخم، قوس، مسیر چوبکشی، نسبت عرض زخم به محیط
  • علی ستاریان، قاسم علی پاراد، مهرداد زرافشار*، مسلم اکبری نیا، سید فرید غفاری دهکردی صفحات 553-562
    ژرم پلاسم وحشی گونه های گیاهی به واسطه اکتساب سازگاری در سطح ژن تا خصوصیات ظاهری، سازگاری مقبولی به انواع تنش های محیطی نشان می دهند که استفاده از آن ها در جنگل کاری ها، کشاورزی، و باغداری مورد توجه قرار می گیرد. در این پژوهش، با تکیه بر مطالعه زنده مانی، رشد، زیست توده، و تغییرات فیزیولوژیکی نهال های گلابی وحشی، پتانسیل این گونه، به عنوان پایک در باغ هایی که به طور متناوب تحت تاثیر شرایط غرقابی قرار می گیرند، بررسی شد. بدین ترتیب نهال های گلابی در طرحی کاملا تصادفی و دو سطح غرقابی (15 روز غرقاب و به دنبال آن 15 روز زهکشی) و شاهد به مدت 30 روز بررسی شدند. نتایج نشان داد که غرقابی باعث کاهش زنده مانی و رویش قطری و ارتفاعی نهال ها شده است. همچنین مشخص شد که غرقابی پس از 7 روز باعث کاهش شدید پارامترهای فیزیولوژیک از جمله هدایت روزنه ای، فتوسنتز، و میزان تعرق شده است و این روند کاهشی تا 15 روز بعد از شرایط غرقاب ادامه داشت تا اینکه بعد از زهکشی، مشخصه های فیزیولوژی شروع به بازیابی کردند. همچنین غرقابی باعث کاهش زیست توده قسمت های گوناگون نهال شده است. ثبت مقادیر ناچیز پارامترهای فتوسنتز در روز پانزدهم از تنش، حاکی از آن است که ژرم پلاسم وحشی گلابی می تواند در باغ هایی که به طور متناوب 15 روز تحت شرایط غرقاب هستند مورد توجه قرار بگیرد. در صورت ادامه شرایط غرقاب بیش از 15 روز مرگ گیاه حتمی است.
    کلیدواژگان: رویش ارتفاعی، زنده مانی، زیست توده، فتوسنتز، هدایت روزنه ای
  • احسان قنبری، مسعود طبری کوچکسرایی* صفحات 563-571
    در این پژوهش آثار غرقابی بر ویژگی های مورفولوژیکی و تبادلات گازی نهال های صنوبر دلتوئیدس کلن 77/51 و دارتالاب در یک دوره 450 روزه در منطقه ای با اقلیم خیلی مرطوب بررسی شد. نهال ها تحت شرایط غرقابی 3 سانتی متر و 15 سانتی متر بالای سطح خاک و تیمار شاهد (آبیاری بر اساس ظرفیت زراعی خاک) در یک آزمایش صحرایی بررسی شدند. در پایان دوره، زنده مانی و رویش ارتفاعی نهال های دارتالاب تحت تنش غرقابی تغییری نکرد (P<0.01)، اما در صنوبر در تیمار غرقابی عمقی کاهش یافت (P<0.01). تحت تاثیر غرقابی، رویش قطری در گونه دارتالاب افزایش و در صنوبر کاهش یافت. سطح برگ، تجمع زی توده، و تبادلات گازی (فتوسنتز، هدایت روزنه، و تعرق) برگ در هر دو گونه در شرایط غرقابی کاهش یافت. به طور کلی، اگرچه در شرایط غرقابی در هر دو گونه در اغلب پارامترهای مورفو فیزیولوژی میزانی افت مشاهده می شود، به علت رضایت بخش بودن برخی دیگر از پارامترها همانند زنده مانی، رویش ارتفاعی، و زی توده ساقه در دوره 450 روزه، می توان انتظار داشت که امکان رویش و ماندگاری هر دو گونه در شرایط غرقابی برای سال های آینده متصور باشد.
    کلیدواژگان: تعرق، زنده مانی، سطح برگ، فتوسنتز، هدایت روزنه ای
  • اصغر فلاح *، سیاوش کلبی، شعبان شتایی، امید کرمی صفحات 573-584
    شناسایی واحد های همگن و تفکیک آن ها و نهایتا برنامه ریزی برای هر واحد، اصولی ترین راه برای مدیریت واحد های جنگلی محسوب می شود. هدف از این مطالعه، تهیه نقشه تیپ جنگل با استفاده از داده های سنجنده ASTER و نیز استفاده از دو الگوریتم درخت طبقه بندی و رگرسیونی و جنگل تصادفی در سری یک جنگل آموزشی و پژوهشی دارابکلا است. برای این هدف، ابتدا با استفاده از شبکه آماربرداری 350×500 متر تعداد 150 قطعه نمونه در کل سری برداشت شد. پس از پیش پردازش های لازم مانند تصحیح هندسی، اتمسفریک، پردازش های نسبت گیری باندها، ایجاد شاخص های متداول گیاهی، تجزیه مولفه اصلی، و تولید شاخص تسلدگپ (روشنایی، سبزینگی، نمناکی) انجام شد. سپس مقادیر طیفی متناظر با قطعات نمونه بر روی باندهای اصلی و پردازش شده استخراج شد و ارزش های سایر پیکسل ها با استفاده از الگوریتم های مورد بررسی طبقه بندی شد. ارزیابی صحت نتایج طبقه بندی با تعدادی قطعه نمونه که در فرایند طبقه بندی شرکت نداشتند صورت گرفت. نتایج نشان داد که نقشه تهیه شده با استفاده از روش جنگل تصادفی با صحت کلی 66 درصد و ضریب کاپای 0/85 در مقایسه با روش الگوریتم درخت طبقه بندی و رگرسیونی به ترتیب با صحت کلی 58 درصد و ضریب کاپای 0/49 دارای صحت بالاتری است. در مجموع نتایج نشان داد که داده های سنجنده ASTER و الگوریتم های درخت طبقه بندی و رگرسیونی و جنگل تصادفی نتایج مقبولی در تهیه نقشه تیپ جنگل در جنگل دارابکلا دارند.
    کلیدواژگان: تیپ جنگل، درخت طبقه بندی و رگرسیونی، جنگل تصادفی، سنجنده ASTER
  • پریسا عباسیان، پدرام عطارد *، سید محمد حجتی صفحات 585-594
    این تحقیق برای برآورد مقدار باران ربایی (I) دوره رویش در توده طبیعی راش شرقی و دست کاشت پیسه آواقع در منطقه کلاردشت صورت گرفت. مقدار بارندگی (GR) با استفاده از چهار جمع آوری کننده باران در منطقه باز اندازه گیری شد و برای جمع آوری تاج بارش (TF)، 20 جمع آوری کننده به صورت تصادفی در سطح هر توده نصب شد. مقدار باران ربایی از تفاوت بارندگی و تاج بارش برآورد شد. در طول 5 ماه از دوره رویش (تیر تا آذرماه 1391)، 13 رخداد بارندگی با عمق تجمعی 319/8 میلی متر اندازه گیری شد. از این مقدار، سهم باران ربایی راش و پیسه آبه ترتیب 84/8 و 155/5 میلی متر بود. متوسط درصد باران ربایی در هر بارندگی در توده های راش و پیسه آبه ترتیب 26/5 و 48/6به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد بین باران ربایی و بارندگی در هر دو توده همبستگی مثبت و توانی (راش r2F=0/9 و پیسه آr2F=0/8) وجود دارد. بین درصد باران ربایی(%(I:GR)) و بارندگی نیز در هر دو توده رابطه لگاریتمی و کاهنده (توده راش، (I:GR)% = -9.15ln(GR) + 58.8 و توده پیسه آ، r2= 0/51، (I:GR)% = -12/28ln (GR) + 91/ 49 مشاهده شد. نتایج نشان می دهد میزان آب رسیده به کف جنگل در توده راش بیشتر از توده پیسه آاست که نشان می دهد جایگزینی پیسه آبا راش می تواند بر چرخه آبی حوضه های آبخیز تاثیر داشته باشد. آگاهی از مقدار باران ربایی گونه های غیر بومی همچون پیسه آ، که برای احیای جنگل های مخروبه خزری استفاده می شوند، در کنار سایر عوامل انتخاب یک گونه، به طور مثال تعرق، امری ضروری و مهم است.
    کلیدواژگان: باران ربایی، پیسه آ، تاج بارش، راش شرقی، کلاردشت
  • محمود بیات *، منوچهر نمیرانیان، محمود زبیری، تیمو پوکالا صفحات 595-612
    جنگل های شمال کشور با ارزش ترین جنگل های ایران از نظر صنعتی و تولید چوب به شمار می روند. برداشت های صنعتی فقط در این قسمت از جنگل های کشورمان صورت می گیرد. این جنگل ها تحت مدیریت ناهمسال و روش تک گزینی اند. برای اینکه مشخص شود روش مدیریت دانه زاد ناهمسال در این جنگل ها نه فقط از جنبه اکولوژیکی، بلکه از سایر دیدگاه ها به خصوص از لحاظ اقتصادی بر سایر روش ها برتری دارد، این روش باید به طریقی بررسی شود. امروزه استفاده از مدل سازی ها و شبیه سازی ها برای بررسی روش های مدیریت جنگل بسیار رایج و شایع شده است. در این تحقیق که در بخش گرازبن جنگل خیرود به وسعت 934/24 هکتار انجام شد، ابتدا مدل های رویشی خاص جنگل های ناهمسال و آمیخته تهیه شد و سپس با استفاده از این مدل ها که مدل های رویشی تک درخت اند روش های مختلف مدیریت جنگل از لحاظ تولید چوب، اقتصادی بودن، و پایداری جنگل بررسی و شبیه سازی شد. نتایج استفاده از این مدل ها بر این نکته دلالت می کند که رویش حجمی سالانه در دامنه 2/5 تا 7 متر مکعب در هکتار (برای ممرز 2/5، راش 5، و بلوط تا 7 متر مکعب در هکتار) است. همچنین تحلیل مدل و آنالیز های این تحقیق دلالت بر عملی بودن و برتری روش مدیریت دانه زاد ناهمسال در حفظ پایداری جنگل و تولید چوب از نظر اقتصادی در مقایسه با سایر روش ها (دانه زاد همسال جوان، دانه زاد همسال بالغ، و دانه زاد دواشکوبه) دارد.
    کلیدواژگان: روش های مختلف مدیریت، گرازبن، محصول، مدل رویشی تک درخت
  • سمانه کریمی، علی عبدالخانی*، حمیدرضا رودی، علی نقی کریمی، یحیی همزه صفحات 613-626
    در این تحقیق کارایی و بازده عمل آوری اکسایشی، تیمار آنزیمی، و روش ترکیبی بر روی رنگ بری پساب خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی بررسی شد. پساب تیره با استفاده از اکسایش در حضور واکنشگر فنتون با و بدون نور فرابنفش عمل آوری شد. همچنین دو نوع آنزیم قارچی شامل لاکاز از قارچ Terametesversicolor و آنزیم پراکسیداز جامع از قارچ Bjerkanderaadusta برای عمل آوری پساب در حضور یک واسطه خارجی انتخاب و به کار گرفته شد. عمل آوری با هر دو آنزیم به کار گرفته شده سبب تغییر رنگ پساب از قهوه ای تیره به رنگ زرد روشن شد. همچنین استفاده هم زمان آنزیم ها و عمل آوری شیمیایی با واکنشگرهای فنتون به همراه نور فرا بنفش اثر چشمگیری بر بهبود رنگ پساب داشت. نتایج توالی های گوناگون نشان داد که اعمال تیمار شیمیایی پس از مرحله آنزیمی کارایی بهتری در بهبود رنگ پساب دارد.
    کلیدواژگان: بهبود رنگ، پراکسیداز، پساب، فتوفنتون، فنتون، لاکاز
  • زهرا قربانی، مقداد جورغلامی* صفحات 627-645
    میزان ضایعات چوب و کاهش کیفیت و ارزش آن، در رابطه با عملیات قطع درخت و بینه بری دو گونه راش و ممرز و نوع صدمه در بخش نمخانه جنگل آموزشی پژوهشی خیرود مطالعه شد. برای محاسبه افت چوب بر اثر قطع و انداختن درخت و بینه بری در بخش قطع و انداختن درخت در مجموع 250 اصله درخت، و در بخش بینه بری در مجموع 167 عدد گرده بینه از گونه های راش و ممرز به صورت تصادفی بررسی و اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که از کل حجم قطع شده در بین تمام گونه ها، 42/5متر مکعب (9 درصد) و در بخش بینه بری 16/05 متر مکعب (10/3درصد) چوب دچار انواع درجه های صدمه شدند. بیشتر صدمات مشاهده شده در چوب بر اثر عملیات قطع در این بررسی مربوط به شکاف و پارگی طولی است که حدود 46 درصد افت را شامل می شود. میزان افت از نوع ارتفاع زیاد کنده 3 درصد، شکستگی و خردشدگی 27 درصد، و افت جداشدگی ورقه ای 24 درصد شده است. میزان افت از نوع شکاف طولی گرده بینه صفر، جداشدگی ورقه ای 1/8 درصد، و خطای اندازه گیری 20/8 درصد شده است. بیشترین افت کیفی چوب از نوع شکاف و پارگی طولی برابر با 46/52درصد و کمترین افت از نوع ارتفاع بیش از حد کنده 1/66 درصد است. بقیه گروه های افت که شامل شکستگی و خردشدگی و صدمه به صورت جداشدگی ورقه ای اند به ترتیب 21/33 درصد و 30/5 درصد از کل افت کیفی چوب بر اثر عملیات قطع را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: افت چوب، بهره برداری جنگل بینه بری، صدمه به چوب، قطع درخت
  • فاطمه موسوی، احسان عبدی* صفحات 647-655
    بر اساس میزان رطوبت، رفتار خاک ریزدانه به چهار حالت جامد، نیمه جامد، خمیری، و روانی تقسیم می شود. روش های تعیین حد روانی خاک به عنوان شاخصی مهم در طبقه بندی و ظرفیت سنجی خاک برای استفاده به عنوان مصالح و بستر جاده شامل استفاده از دستگاه کازاگرانده و مخروط نفوذ است. در پژوهش های انجام شده در جنگل فقط از دستگاه کازاگرانده استفاده شده و تجربه ای در مورد مخروط نفوذ وجود ندارد. از آنجا که صحت نتایج دستگاه کازاگرانده ارتباطی تنگاتنگ با تجربه کاربر دارد و این تاثیر در مورد مخروط کمتر است، در این پژوهش دو روش تعیین حد روانی خاک با یکدیگر مقایسه شد. برای مقایسه، دو نمونه خاک از بخش پاتم و نمخانه جنگل دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران تهیه و سپس آزمایش حد روانی با استفاده از دو دستگاه با 4 بار تکرار بر روی هر نمونه انجام شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که حد روانی در نمونه تهیه شده از بخش پاتم نزدیک به 50 است و اندکی تفاوت در برآورد حد روانی خاک باعث تغییر در طبقه خاک می شود و تفاوت بین دو روش از نظر فنی معنی دار است، اما در نمونه بخش نمخانه حد روانی در مرز نبود و با اندکی تفاوت، تغییری در کلاسه خاک رخ نداد. مقایسه ضریب تغییرات دو روش نشان دهنده دقت بالاتر روش مخروط بود، اما درباره صحت روش ها نمی توان اظهارنظر کرد. در پایان پیشنهاد می شود قبل از استفاده از روش کازاگرانده تعدادی پیش آزمایش برای کسب تجربه کار با دستگاه انجام و سپس آزمایش های اصلی انجام شود.
    کلیدواژگان: کلیدی: حد روانی، دقت، ضریب تغییرات، کازاگرانده، مخروط نفوذ
  • شمس الدین بالاپور*، توفیق صادق محمد اف، شیرزاد گرایلی صفحات 657-666
    کاج الدار از سوزنی برگان بومی منطقه الدار آذربایجان است و به سبب تند رشد بودن و مقاومت به شرایط آبی و هوایی خشک در جنگل کاری ها مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش از دو منطقه شبه جزیره آبشرون، واقع در ساحل غربی دریای خزر در جمهوری آذربایجان، با استفاده از مته رویش سنج، از 14 درخت کاج الدار نمونه رویشی تهیه شد. طول گاه شناسی کاج الدار در رویشگاه باغ درخت شناسی مردکان (BMD) دوره 1932-2010 م (1310-1389 ش) و در رویشگاه باغ گیاه شناسی باکو (BBG) دوره 1961-2010 م (1339-1389 ش) ثبت شد. آماره های گاه شناسی وجود همبستگی معنی دار و شباهت رویشی بین درختان کاج الدار در دو رویشگاه را نشان داد. نتیجه بررسی روابط رویش و اقلیم نشان داد که مجموع بارندگی ماه نوامبر (آبان) قبل از فصل رویش و رویش الدار در رویشگاه BMD رابطه مستقیم، و در رویشگاه BBG در ماه آگوست رابطه عکس و معنی داری دارد. رابطه عکس و معنی دار بین رویش و میانگین دمای هوا در نوامبر (آبان) قبل از فصل رویش برای رویشگاه BMD مشخص شد. رابطه مستقیم با بارندگی نوامبر و عکس با دمای هوای همان ماه ممکن است ناشی از کاهش دما همراه با افزایش بارندگی و افزایش رویش باشد. در حالی که کاهش بارندگی و افزایش دما در ماه آگوست باعث کاهش رویش می شود که به افزایش تنش خشکی در ماه های تابستان در رشد کاج الدار منجر می شود. نتایج این پژوهش در استفاده از کاج الدار در جنگل کاری ها و بررسی میزان سازگاری آن در رویشگاه های گوناگون مفید است.
    کلیدواژگان: حلقه رویشی، دما و بارندگی، کاج الدار، گاه شناسی درختی
  • محمد آزادفلاح *، کژال مرادیان گیلان، حسن موسوی پژوه، محمد مهدی هادیلام، الهه امینی صفحات 667-675
    الیاف لیگنوسلولزی مغناطیسی از پتانسیل خوبی در کاربردهایی نظیر ذخیره سازی اطلاعات، کاغذهای امنیتی، حفاظت الکترومغناطیسی، و غیره برخوردارند. در این مطالعه از الیاف رنگ بری نشده باگاس با استفاده از روش هم رسوبی شیمیایی برای ساخت کاغذهای مغناطیسی استفاده شد. برای این منظور بارگذاری نانو ذرات مگنتیت در داخل حفره سلولی و رسوب آن در سطح الیاف با روش سنتز درجا محقق شد. سپس تشکیل نانو ذرات مگنتیت و هماتیت طی فرایند سنتز توسط الگوهای پراش پرتو (X (XRD بررسی شدند. ریزنگارهای میکروسکوپ الکترونی (SEM) تهیه شده از سطح کاغذهای مغناطیسی نیز رسوب نانو ذرات بر سطح الیاف را به خوبی نشان دادند. با افزایش دمای سوسپانسیون تا 60 درجه سانتی گراد و مقدار آهن تا 6 میلی مول درجه بارگذاری افزایش یافت. همچنین ذرات مگنتیت رسوب کرده بر سطح الیاف اثر نسبتا مخربی بر مقاومت به کشش کاغذهای مغناطیسی نشان داد. با اندازه گیری خواص مغناطیسی با مغناطیس سنج ارتعاشی (VSM)، رفتار سوپر پارامغناطیس کاغذهای ساخته شده نیز اثبات شد. با افزایش درجه بارگذاری، مغناطیسی شدن اشباع (Ms) کاغذها نیز افزایش یافت.
    کلیدواژگان: الیاف باگاس، درجه بارگذاری، کاغذ مغناطیسی، مگنتیت، هم رسوبی
  • سمانه یوسفیان*، مجتبی سلطانی صفحات 677-687
    در این تحقیق تاثیر نانو اکسید روی (ZnO) در بهبود مقاومت به آبشویی و افزایش زاویه تماس چوب ارزیابی شد. نمونه هایی از چوب راش (Fagusorientalis،Lipsky) در ابعاد استاندارد برای اجرای این آزمون ها تهیه شدند و با استفاده از روش تیمار غوطه وری اصلاح شده در سه سطح تیمار نانو (0، ppm20000، ppm 40000) و دو سطح تیمار حرارتی (60 و 120 درجه سانتی گراد) اصلاح شدند. پس از متعادل سازی نمونه های آزمونی، میزان آبشویی و میزان زاویه تماس آن ها در ثانیه اول و دهم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تیمار ماده نانو و افزایش حرارت، زاویه تماس افزایش یافته است، به طوری که در ثانیه دهم از کمترین مقدار (o53/30) در نمونه شاهد، به بیشترین مقدار (o 90/07) در غلظت ppm 40000، حرارت 120 درجه سانتی گراد تغییر یافته که این موضوع نشان دهنده کاهش چشمگیر خاصیت ترشوندگی سطح در چوب تیمارشده است. در بررسی های مربوط به آبشویی، افزایش غلظت ماده نانو اکسید روی با سطح اعتماد 95 درصد معنی دار نبوده است، اما افزایش دما تثبیت بهتر ماده نانو اکسید روی را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: آبشویی، تیمار، چوب راش، زاویه تماس، نانو اکسید روی
  • علی بیات کشکولی*، محمدرضا شریف پور صفحات 689-706
    چوب های گرد کم قطر مصارف بسیار زیادی در صنایع چوب و کاغذ مانند روکش و تخته لایه و صنایع مبلمان و نجاری، و به صورت خرده چوب برای کاغذ سازی و نئوپان دارند. گرده های کم قطر صنوبر قطری بین 15 تا 35 سانتی متر و در بیش از 23 استان کشور وجود دارند. گرده های کم قطر گونه صنوبر برای مصارف چوب بری درجه بندی بصری شدند. بنابر این گرده های کم قطر صنوبر ابتدا بر اساس قواعد مرسوم درجه بندی و سپس بازده هر درجه از نظر متر مکعب الوار با درجات متفاوت در کارگاه های چوب بری بررسی شدند. نتایج تجربی نشان دادند که بیشتر گرده ها بر اساس قواعد درجه بندی 1275 ایران و سازمان جنگل داری آمریکا در درجه یک قرار داشتند و حجم و بازده استحصالی الوار درجه یک یا انتخابی آن ها بر اساس قواعد درجه بندی 8073 ایران و ملی آمریکا بیشتر بود. معایبی که مصارف و محدوده پیشنهادی گرده صنوبر، مانند میله یخ زدگی و مغز در الوار، را تحت تاثیر قرار می دهد بر اساس مقادیر میانگین معایب، قواعد استاندارد ملی، و مشاهدات میدانی مشخص می شود و در شرایط عملی نیز مصارف گرده ها، حساسیت زیادی به این معایب دارند.
    کلیدواژگان: درجه بندی بصری، صنوبر، گرده های کم قطر، معایب
  • مهدی کلاگر*، حبیب الله خادمی اسلام، سحاب حجازی صفحات 707-717
    در این پژوهش تاثیر غلظت و زمان تیمار سیلانی آرد کلش برنج بر مقاومت های مکانیکی و ریخت شناسی چندسازه حاصل از آرد کلش برنج/ پلی پروپیلن بررسی شده است. از محلول تری اتوکسی وینیل سیلان در دو غلظت 5 و 10 درصد، که هر غلظت دارای دو زمان غوطه وری 45 و 90 دقیقه بودند، برای تیمار آرد کلش برنج به عنوان پرکننده استفاده شد. همچنین از پلی پروپیلن، به عنوان ماتریس به میزان 65 درصد وزنی، و انیدرید مالئیک (MAPP)، به عنوان جفت کننده به میزان 5 درصد وزنی، در ساخت همه نمونه های آزمونی استفاده شد. برای اختلاط مواد اولیه از دستگاه هک و برای ساخت نمونه های استاندارد آزمون از روش قالب گیری تزریقی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که چندسازه حاوی آرد کلش برنج تیمار شده با محلول سیلان در غلظت و زمان های ذکرشده در مقایسه با چندسازه بدون تیمار باعث افزایش چشمگیری در ویژگی های خمش و کشش (مدول و مقاومت) شد. همچنین افزایش در غلظت و زمان تیمار سیلانی در بین نمونه های تیمارشده نیز باعث افزایش در ویژگی های خمشی و کششی شد. با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی ریخت شناسی چندسازه ها، مشخص شد تیمار سیلانی باعث بهبود در چسبندگی سطح مشترک پرکننده/ ماتریس، پراکنش بهتر پرکننده در ماتریس، و در نهایت باعث افزایش معنی داری در ویژگی های مکانیکی می شود.
    کلیدواژگان: آرد کلش برنج، چندسازه، ریخت شناسی، غلظت و زمان تیمار سیلانی، ویژگی های مکانیکی
|
  • Pages 541-552
    Logging operations is an engineering system with the aim of maximizing efficiency and minimizing negative effects. This study was carried out in two compartments including 220 and 225 in Namkhaneh district of Kheiroudkenar watershed. In this study، damages resulted from skidding operation by Timber jack 450C were evaluated. The results of this study showed that in two compartments 220 and 225، 80. 6% and 72. 7% of scars resulted from skidding operations was happened in low parts of the tree (root and stump area) and more than 40% of scars are with the area of lower than 200cm2، but 57% of scars are accompanied with cambium damage. The results of study showed that with regarding to lower logging intensity in compartment 225 compared to compartment 220، the average size of scars in compartment 225 (10. 43cm) is more than compartment 220 (9. 06cm) that this important note is referred to more skid-trail turns in compartment 225 compared to compartment 220 (around 2 times more). Also، the results of analysis of variance showed that the wound-stem ratio is significant difference between two compartments in 1% level (F=9. 01، P=0. 003، df=1). Generally، concluded that increasing number of turns in skid-trails have more degradation effects in comparison with harvesting intensity on edge trees.
    Keywords: scar width, skid, trail, turn, wound, stem ratio
  • Pages 553-562
    Wild plant germplasm possesses useful adaptive strategies. Wild plant species, for example, are resistant to biotic and abiotic stress and can be used for reforestation, agriculture, and horticulture. We surveyed the potential of wild pear to resist flooding. We looked at survival, growth, biomass, and several physiological variables. The rootstocks of wild pear are candidates for planting in orchards that experience periodic flooding. For this purpose, we conducted a completely randomized design with two flooding treatments: 1. 15 days flooding plus 15 days recovery and 2. control, for a 30 day experimental period. The results showed no discernible effects of flooding on survival, height, and diameter. Nevertheless, seven days of flooding had negative and extensive effects on photosynthesis, transpiration, and stomatal conductance. This trend continued until the fifteenth day. Photosynthesis, however, recovered 15 days after the flooding. In addition, plant biomass was negatively affected by flooding. Cessation of photosynthesis after 15 days of flooding proves that the wild pear can be used as rootstock in areas prone to flooding for up to 15 days. If the flooding continues, however, the plant will eventually die.
    Keywords: biomass, height growth, photosynthesis, stomatal conductance, vitality
  • Pages 563-571
    The effects of 450-days of flooding on morphological and gas exchanges responses were investigated under controlled conditions for Populus deltoides (colon 77.51) and Taxodium distichum seedlings. Seedlings were subjected to three outdoor treatments: not flooded (control), flooded to 3 cm above the soil surface (shallow flooded), and flooded to 15 cm above the soil surface (deep flooded). Flooding had no significant effect on the height growth and survival of T. distichum seedlings during 450-day period, but survival and height growth of deep flooded seedlings in P. deltoides were decreased. Under flooding conditions diameter growth increased in T. distichum and decreased in P. deltoides. Leaf area and biomass accumulations reduced by flooding in both species. Flooding reduced net photosynthesis, stomata conductance and transpiration in both species. Overall, even though at flooding status in both species some morpho-physiological variables reduced but due to satisfactory of some other variables like survival, height growth and shoot biomass in 450 days of experiment, possibility of growth and survival of seedlings will be excepted.
    Keywords: leaf area, photosynthetic, stomata conductance, survival, transpiration
  • Pages 573-584
    Recognition equal units and segregation them and upshot planning per units most basic method for management forest units. Aim this study presentation and comparison classification and regression tree (CART) and random forest (RF) algorithm for forest type mapping using ASTER satellite data in district one didactic and research forest's darabkola. In start using inventory network 500* 350 m, take number 150 sample plat in over district. After accomplish Geometric correction and reduce atmospheric effect on image processing bands rationing, create general vegetation indices, principal component analysis and tesslatcap index. After extraction spectrum values relevant by sample plats fabric and processing bands, classification values other pixel accomplish using investigating algorithms. Evaluation accuracy results classification accomplish by some sample plat that not participate in process classification. The result showed preparation map using RF with overall accuracy 66% and kappa coefficient 0.57 than classification and regression tree with overall accuracy 58% and kappa coefficient 0.49 has superior accuracy. Totality result showed using above algorithm may increased accuracy forest type map.
    Keywords: ASTER Satellite, classification, regression tree, Random forest, forest type
  • Pages 585-594
    he aim was to compare rainfall interception (I) in a natural forest of Fagus orientalis L. with a neighboring Picea abies plantation in Kelardasht area, the Caspian forests, North of Iran. To measure gross rainfall (GR), four manual collectors were installed in an open area adjacent to the forest sites and throughfall (TF) was measured using 20 collectors randomly located underneath of stands. I was calculated as the difference between GR and TF. Measurements were made from July to November, 2012. During the measurement, 13 rainfall events were recorded with a cumulative depth of 319.8 mm. Cumulative depth of I for F. orientais and P. abies were 84.4 mm and 155.5 mm, respectively. On the event-based measurements, average (I:GR)% in F. orientais and P. abies stands were found to be 26.5% and 48.6%, respectively. Positive power correlations were observed between I and GR in both stands (r2F. orientalis: 0.9; r2P. abies: 0.8). Results showed logarithmic correlations between I and (I:GR)% in F. orientais and P. abies forests (r2F. orientalis = 0.66, (I:GR)% = -9.15ln(GR) + 58.8.; r2P. abies = 0.51, (I:GR)%= -12.28ln(GR) + 91.49). The greater amount of water reaches the forest floor in F. orientalis suggests that the planting of P. abies relative to F. orientalis will have a significant impact on the hydrological cycle of the watershed. Estimating I, along with the transpiration of species, is necessary to consider while selecting the adapted species for reforestation in the derelict areas of the Caspian forests.
    Keywords: Fagus orientalis Lipsky, Kelardasht, Picea abies, Rainfall Interception, Throughfall
  • Pages 595-612
    Hyrcanian forests are the most valuable forests in the north of Iran and industrial harvesting occurs only in this area. It is a productive region near the southern coast of Caspian Sea. In these forests mixed beech stands mostly shown uneven-aged structure that is managed under selection system. In order to determine the priority of uneven aged method not only from an ecological view, but also from other views, especially in economical view compared to other methods, should be prove this important by tools or methods. The growth models enable the simulation of stand development in alternative management schedules and select finally the best method. Nowadays sivicultural tendency has been applied here. 768.4 ha unmanaged forest of Gorazbon district in Kheyroud educational-experimental forest was studied using 258 permanent sample plots. The models were used to optimize the stand structure and the alternatives in which various initial stands should be converted to the optimal uneven-aged structure. The model set consists of individual-tree diameter increment model, individual tree height model, survival model, and a model for ingrowth. The models indicate that the annual volume increment of the forests ranges from 2.5 to 7 m3ha-1a-1 in uneven-aged management, depending on species composition. The models and analysis of this study indicate that the uneven aged forest is more practical and superior than other methods (young even-aged stand, mature even-aged stand, and two-storied stand) in forest conversation and economically wood production.
    Keywords: different, Yield, methods, Gorazbon district, Individual, tree model
  • Pages 613-626
    The efficiency of Oxidation Processes, Enzymatic treatment, and combined enzymatic/chemical sequences on color remediation of CMP pulp mill effluent was investigated. Two kinds of fungal enzymes; Laccase (EC: 1.10.3.2) from Terametes Versicolor and Versatile Peroxidase (EC: 1.11.1.7) from Bjerkandera adusta were chosen and applied. Also, the effect of external mediator on the enzyme based degradations was studied. It was found that both VP from Bjerkandera adusta and Laccase from Terametes versicolor decolorized the deep brown effluent to a clear light yellow solution. It has been found that, concomitant use of enzymes and photo-Fenton process produces a considerable effect on color remediation. The data analysis of sequence treatment indicated that, chemical treatment after the enzymatic stage (photo-Fenton as a post treatment unit) yield a better performance for the CMP effluent. It has been found that, concomitant use of enzymes and photo-Fenton process produces a considerable effect on color remediation. The data analysis of sequence treatment indicated that, chemical treatment after the enzymatic stage (photo-Fenton as a post treatment unit) yield a better performance for the CMP effluent.
    Keywords: Effluent, Color remediation, Laccase, Peroxidase, Fenton, Photo, fenton
  • Pages 627-645
    The log damage and value loss were examined by felling and bucking function, species, and damage type, in Kheyrud Forest in Namkhaneh district in the Hyrcanian Forest of Iran. In order to calculate the wood value following tree felling and bucking, 250 trees and 167 logs consisting of beech and hornbeam species were measured. There were five types of damage recorded following the tree felling operations: split damage, stump height, slab damage, splintering or breakage damage and no damage. Results showed that the total volume of damaged logs was 42.5 cubic meters (9%) for all trees. The majority of woody tissue damage is caused by splits, slab and splintering or breakage damage. Stump height consists of a small amount of volume loss. Also There were four types of damage recorded the effects of bucking operations: slab damage, log length split, measurement error and without damage. The total volume of damaged logs was 16.1 cubic meters (10.3%) for all logs. The majority of woody tissue damage consists of the measurement error. Slab and Log length split caused a small amount of volume loss. Value loss associated with splits was 46.52%, and value loss associated with high stump was 1.66%. Slabs and Splintering or breakage damage caused a small amount of average volume loss per damaged log which were 30.5 and 21.33%, respectively.
    Keywords: Wood loss, Tree felling, Bucking, Log damage, Forest harvesting
  • Pages 647-655
    Depending on the moisture contents, the soil behavior is revealed as solid, semisolid, plastic and liquid states. Liquid limit is an important property of fine-grained soils and Casagrande and cone penetrometer are two different methods employed for the determination of liquid limit of the soil. In forest environment, the Casagrande method is the classic method for liquid limit determination, but cone penetrometer method was not tested yet. The result of Casagrande method is related to user experience, for this end, this study was carried out to verify the differences between the two techniques for liquid limit determination. Casagrande and cone penetrometer liquid limit tests (each test repeated 4 times) were conducted using on 2 soil samples obtain from Patum and Namkhaneh district of educational and experimental forest of the University of Tehran in northern Iran. The results show liquid limit for Patum sample was near 50 and soil classes could change by a little differences in the assessment of liquid limit and the difference between the two methods is significant, but liquid limit for Namkhaneh was not near the edge and little differences in the result could not lead to change the soil classes. Comparison of coefficient variation values between two method showed that the cone penetrometer method have higher precision than Casagrande method. Finally, it is suggested that in casagrande method, before main test, some per experiment should be performed.
    Keywords: Coefficient of variation, Liquid limit, Precision, Cone penetrometer, Casagrande
  • Pages 657-666
    Afghan pine one of the native tree species in Eldar region of Azerbaijan Republic. Fast growing, suited for dry climate condition, increasing wood in unit volume, reason of using Eldar pine in reforestation and plantations. At this case study of Absheron peninsular of Baku, Azerbaijan, were taken 14 trees samples of two sites. BBG, Baku Botanical Garden and BMD, Baku Merdakan Dendrary, are two case study sites in this research. The tree ring chronology of BBG and BMD, are 1961-2010 (49 years) and 1932-2010 (78 years) time span, respectively. The chronology statistic shows that there is similarity between two sites (GLK=65، T-value= 4، GSL= 95%). The result shows that there is positive correlation between monthly total precipitations of November before growing season with tree ring of Pinus eldarica at BMD site. Mean temperature of November has negative correlation with growth of Pine at BMD site. The monthly total precipitation of august has negative impact on growth of Eldar pine in BBG site. Decreasing temperature in November month is parallel to increasing of rain. That has the positive impact on tree ring growth next growing season. In summer, increasing of temperature case of decreasing rainfall and increasing water stress and so lead to narrow tree ring width. The results of this research can useful for choice of Afghan pine to various reforestation and plantations.
    Keywords: Tree Ring, Temperature, Precipitation, Pinus Eldarica, Dendrochronology
  • Pages 667-675
    Magnetic lignocellulosic fibers have good potential in applications such as information storage, security papers, electromagnetic shielding and etc. In this study unbleached bagasse fibers were used to fabricate magnetic paper by chemical co-precipitation method. Lumen loading and precipitation of magnetic nanoparticles on the surface of fibers were carried out by in situ synthesis. Then the formation of magnetite and hematite nanoparticles during synthesis process was demonstrated by patterns of X-ray diffraction (XRD). Micrographs of scanning electron microscopy (SEM) indicated well the nanoparticles deposition on the fiber surfaces. Degree of loading increased with increasing temperature up to 60 ̊C and iron content of suspension up to 6mmol. The magnetic particles deposited on the fiber surfaces had detrimental effects on the tensile strength of the magnetic papers. Measuring the magnetic properties with vibrating sample magnetometer (VSM) demonstrated the superparamagnetic behavior of fabricated papers. Magnetization at saturation (Ms) of the papers was increased by increase in loading degree.
    Keywords: bagasse fiber, loading, magnetic paper, magnetite, coprecipitation
  • Pages 677-687
    The objective of this research is characterizing the effect of Nano-Zinc oxide (nano-ZnO) dispersions on leach resistance and contact angle of beech wood (Fagus orientalis Lipsky). The Beech wood was cut into standard dimension, and oven dried after treating with nano-Zno solution, based on immersion method. Three treating nano-Zno solution levels: (o, 20000 and 40000 ppm), and two thermal treating levels: (60 and 120 ºC), were selected. After conditioning, leaching tests were performed and contact angle of samples after 1 and 10 seconds were measured. The results showed that by increasing of the nano material concentration and the temperature, the contact angle increased. In tenth second, the minimum and maximum angles were 53.30º and 90.07º which observed for untreated sample and for 40000 ppm concentration and 120ºC temperature, respectively. Improving on contact angle represents the significant reduction in wettability property of surface in treated wood. Results of leaching test implied that effect of increment of nano-zno concentration was negligible, while the temperature increasing resulted in nano-ZnO stabilization.
    Keywords: treating, nano, zinc oxide, Leaching, Contact angle, Beech wood
  • Pages 689-706
    Small diameter timbers have many used in wood and paper industries such as; veneer and plywood, furniture industry, wood working and their particle for papermaking and particleboard. Diameter of small diameter poplar is between 15 to 35 cm and poplar trees are planted in excess of 23 provinces of Iran. Small diameter poplar are visual graded to lumber of sawmill. Since, small diameter poplars are graded on the basis of traditional rules of grading and then outputs of timber production are investigated by standard rules of lumber. Experimental results are showed that small diameter poplar and their timber production have more firsts and selects of grades than others grades on the basis of national grading of Iran (1275 and 8073), United State Forest Service and National Hardwood Lumber Association. Defects such as frost cracks in small diameter poplar and core in poplar timber are influence onto application usage and ranges of grades scales and effective defects are determined by average measured of defects, national standard rules and field research. Also, their application usages are very sensitive to the effective defects, in the practical condition.
    Keywords: visual grading, poplar, small diameter timber, defect
  • Pages 707-717
    In this research, effects of concentration and time of silane treatment of rice straw flour on the morphology and mechanical strengths of rice straw flour/polypropylene composites were investigated. Tri etoxi vinyl silane (C8H18O3SI) made by German Merk Company with 98% purity in two concentrations of 5 and 10%, that each concentration had two immersion times including, 45 and 90 min for using treatment rice straw flour. Also the polypropylene, as a matrix with 65% wt% and MAPP as a coupling agent with 5 wt% were used for making all testing samples. For blending the internal raw materials, mixer Haake HBI system 90 machines and for making standard testing samples the injection molding were used. The results showed that composites including rice straw flour were treated with silane in the concentrations and times were recited to cause a significant increase in the bending and tensile properties (strength and modulus) in comparison with untreated composites. Also increasing the concentration and time of silane treatment among treated samples causes an increase in the bending and tensile properties. With attention to the results from morphological composites detected silane treatment cause to improve in adhesive interfacial surface of filler/ matrix, better dispersion filler in matrix and finals cause to be improved in the mechanical properties.
    Keywords: Rice Straw Four, Silane Treatment Concentration, Times, Mechanical Properties, Morphological, Composites